:devil-smiley-029:
Νεκρανάσταση
Η υπεραπλούστευση χωρίς να υπάρχει ανοιχτό μυαλό και βαθύτερος προβληματισμός όταν συνδυάζονται με επιμονή στην ημιμάθεια και δογματισμό τότε αποτελούν πρόβλημα
όχι για αυτούς που σκέφτονται με αυτό τον τρόπο αλλά για όσους θέλουν να ψάξουν λίγο παραπάνω
ηλεκτρικά χαρακτηριστικά (χωρητικότητα, αντίσταση, αυτεπαγωγή, διηλεκτρική απορρόφηση)
διάφορα διηλεκτρικά
διάφορα μέταλλα
επάργυρα
χάλκινα
OFC, OCC
4N, 5N, 6N, άπειρα N
μονόκλωνα
πολύκλωνα
πολύκλωνα με διάφορα μεγέθη κλώνων
litz
με θωράκιση
πού τερματίζει η θωράκιση (αυτό σχετίζεται με την κατευθυντικότητα)
χωρίς θωράκιση
συνεστραμμένο ζεύγος αγωγών
starquad
παράλληλοι αγωγοί
ομοαξονικά καλώδια όχι απαραίτητα για s/pdif
triaxial/διπλή θωράκιση
πρεσαριστή σύνδεση ή κόλληση
balanced
unbalanced
Οι συνδυασμοί είναι άπειροι.
Και όλα τα παραπάνω δεν είναι snake oil.
Σε ό,τι αφορά την καθαρότητα γιατί για παράδειγμα στην βιομηχανία ηλεκτρονικών η πρώτη ύλη να έχει καθαρότητα 9Ν τουλάχιστον και μονοκρυσταλλική δομή και στους αγωγούς αυτό να μην παίζει κανένα ρόλο;
Ανάλογα με το συνδυασμό το αποτέλεσμα μπορεί να είναι από αποκαρδιωτικό και τρομερά προβληματικό εώς ανεπαίσθητο.
Παράδειγμα πολύ μεγάλης διαφοράς:
Ότι έχω πρωτοπάρει την κιθάρα και τον ενισχυτή και μαζί κι ένα καλώδιο οργάνου (instrument cable), ένα αρκετά κοινό προϊόν που κατασκευάζουν όλες οι εταιρίες
studio/επαγγελματικών καλωδίων ήχου και το προορίζουν για αυτή ακριβώς τη χρήση...:twoguns:
Με το που συνέδεσα κιθάρα με ενισχυτή έπιανε όλες τις παρεμβολές και στον ενισχυτή άκουγες από στατικό θόρυβο/φύσημα μέχρι την πόρτα του ψυγείου και το άνοιγμα/κλείσιμο φώτων κτλ. πολύ έντονα σε σημείο να νομίσω πως φταίει ο ενισχυτής.
Αντικαταστάθηκε με ένα καλώδιο μικροφώνου της Klotz με τη θωράκιση τερματισμένη μόνο στο ένα βύσμα και όλα καλά.
Πού πρέπει να τερματίσει η θωράκιση;
Στην πηγή/όργανο ή στον ενισχυτή;
Σαφώς και υπάρχει κατευθυντικότητα σε αυτή την περίπτωση αλλά δεν έχει να κάνει ούτε με τη δομή του χαλκού και πόσο μεγάλοι είναι οι κρύσταλλοι, ούτε με το πως τραβήχτηκαν οι κλώνοι. Είναι απλή φυσική.
Παράδειγμα λιγότερο εμφανούς διαφοράς αλλά εύκολα ακουστής:
Οδηγώ ταυτόχρονα δύο ακουστικά με ένα φτηνό κοντό καλώδιο Υ και ακούγοντας μουσική κάτι μου ξενίζει και συνειδητοποιώ πως τα 650 ακούγονται κάπως σκληρά και τα συριστικά είναι έντονα.
Βγάζω το καλώδιο και όλα επανέρχονται στο φυσιολογικό και όχι, δεν ήταν πρόβλημα οδήγησης του ενισχυτή αφού φτιάχτηκε ένα ωραίο καλώδιο Υ χωρίς να εμφανιστεί σκληράδα. και συριστικά
Η δυσκολία όσο πιο μικρές είναι οι διαφορές αρχίζει να μεγαλώνει και μιας και δεν έχω ακουστική μνήμη ο μόνος τρόπος για μένα είναι AB δοκιμές on-the-fly χωρίς βάλε βγάλε.
Η πλάκα είναι πως αυτό τον καιρό κάνω διάφορες δοκιμές με ατερμάτιστα καλώδια μικρού κόστους (από 1 ως 10 το μέτρο) από canare, van damme, sommer και audioquest για να ανακαλύψω μόνος μου αν και τι θα ακούσω.