@ mr. jameson
Πώς τα πάει το εργαλείο? Κυρίως με ενδιαφέρει η συμπεριφορά του σε δύο τομείς:
Πόσες περιστροφές κάνεις με αναρρόφηση (2-3)?
Το στόμιο της αναρρόφησης, την τελευταία στιγμή πριν να τελειώσεις με την αναρρόφηση αφήνει στίγμα στο δίσκο (μικρές σταγόνες)?
Αυτό το ρωτάω καθώς η πιο φθηνή λύση σε σύστημα με ενσωματωμένη αναρρόφηση και κινητήρα είναι στα 400 ευρώ.
Συνήθως 2 περιστροφές είναι αρκετές, κι επειδή γίνονται με το χέρι, τις κάνω τμηματικά, δηλαδή λίγο εμπρός, λίγο πίσω κι ύστερα λίγο περισσότερο εμπρός, λίγο πίσω και πάει λέγοντας ώσπου να συμπληρώσω 2 πλήρεις περιστροφές. Έπειτα γυρίζω τον δίσκο ανάποδα και ανοίγω την ηλεκτρική σκούπα, όπου ακολουθώ την ίδια διαδικασία εμπρός-πίσω για 2 περιστροφές και πάλι. Δεν ξέρω τι γίνεται με άλλα πλυντήρια, δεν είχα ποτέ μου πριν, όμως αυτό που χρησιμοποιώ τώρα κατά το κλείσιμο δεν αφήνει κανένα στίγμα, τίποτε, ούτε το παραμικρό, αλλά πιστεύω πως αυτό οφείλεται μάλλον στην δύναμη της ηλεκτρικής σκούπας και όχι σε κάτι άλλο. Αυτή που χρησιμοποιώ έχει ρυθμιζόμενη ισχύ 2000 watts, εγώ την έχω περίπου στα 3/4 της ισχύος, και έχει τέτοια δύναμη που ο δίσκος με πολλή δυσκολία μπορεί να ανασηκωθεί κατά τη διάρκεια λειτουργίας της.
Πάντως, και χωρίς να είμαι ειδήμων, λέγεται οτι τα τύπου nitty-gritty πλυντήρια, που δεν έχουν κανονικού μεγέθους πλατώ για να ακουμπήσει όλη η επιφάνεια του δίσκου, έχουν το πλεονέκτημα οτι η πλευρά που καθαρίστηκε δεν θα έρθει σε επαφή με το "βρώμικο" πλατώ και επίσης οτι η αναρόφηση γίνεται προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω, ώστε τη στιγμή που αυτή σταματά, κάποιες σταγόνες, αν υπάρχουν ακόμη, ίσως να επιστρέψουν λόγω της βαρύτητας στο βινύλιο και να αφήσουν το σημάδι τους.
Πάντως κάτι βινύλια που πήρα πρόσφατα κοψοχρονιά από το ebay που είχαν το μαύρο τους το χάλι, τα πέρασα από το πλυντήριο και, τι να σας πω... αν δεν το άκουγα με τα αυτιά μου, δεν θα το πίστευα από άλλον: παίξανε λες και ο προηγούμενος κάτοχός τους δεν τα είχε βάλει σε πικάπ ποτέ του και απλώς τα είχε πεταμένα κάπου στον κήπο του... Και τι λέει τώρα ο mr. Rega εγώ τα ακούω βερεσέ, που λένε.