Καθαρισμα δισκων βυνιλιου

Πόσες περιστροφές κάνεις με αναρρόφηση (2-3)?
Το στόμιο της αναρρόφησης, την τελευταία στιγμή πριν να τελειώσεις με την αναρρόφηση αφήνει στίγμα στο δίσκο (μικρές σταγόνες)?

Στο δικο μου HANLL 3 περιστροφες απο την καθε πλευρα αρκουν και λεω απο την καθε πλευρα γιατι εχει και αναστροφη κινησης δεξια - αριστερα, πραγμα που θεωρω απαραιτητο, μια και ο βραχιονας αναροφησης μαζευει λιγο υγρο στα πλαγια του. Επισης για να μην αφηνει ιχνος πανω στον δισκο σηκωνω τον βραχιονα αναροφησης πριν κλεισω το μοτερ του και πριν σταματησω την κυκλικη περιστρφη του δισκου.

Όμορφα! Και εγώ έχω αναπτύξει με τον καιρό αντίστοιχη επαφή/μεθοδολογία με το οκκι νοκκι :-)

Πάντως και εγώ όταν ρώτησα ‛γιατί να χρησιμοποιήσουμε πιστολάκι?’… πραγματικά το εννοούσα.

ο λόγος είναι άλλος.
ένα πιστολάκι θα ρουφήξει από πίσω όλη τη σκόνη του περιβάλλοντος και θα την εκτοξεύσει πάνω στον δίσκο που μόλις πλύναμε.
Αλλο η σκόνη που αιωρείται και άλλο η σκόνη που θα κινήσει το πιστόλι

Απάντηση: Re: Καθαρισμα δισκων βυνιλιου

Αυτοί ήταν και δύο βασικοί λόγοι που αποσύρθηκαν, εκτός απο το θέμα ποιότητας ήχου και κόστος. Διότι όπως και να το κάνουμε, ένα μέτρια γραμμένο CD, σε ένα player σε σύγκριση με έναν δίσκο σε ένα πικαπ ίδιας αξίας με το player, και όλα τα άλλα ίδια (ενισχυτές, ηχεία) το CD ακούγεται καλύτερα και με διαφορά.

Είχα αρκετά καλό πικάπ (Pro-Ject Perspecive) το οποίο πούλησα πριν 3 χρόνια περίπου. Και έμεινα με το ψηφιακά (Sony CD50ES τότε, Toshiba SD600 τώρα).
Πολλά από τα albums βινυλίου που είχα αναγκαστικά, αγόρασα τις επανεκδόσεις τους σε CD.

Και τώρα... τρέχω να αγοράσω πάλι πικάπ!!

Απλά σε σύγκριση οι επανεκδόσεις των CDs ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ σε σύγκριση με το βινύλιο. Δεν ακούγονται!! Βέβαια αν δεν έχει κάποιος και τα αντίστοιχα ίδια albums σε βινύλιο και δεν τα έχει ακούσει σε σύγκριση, ίσως να μην καταλάβει κανείς τι ΦΟΛΑ ακούει μέσα από το CD του. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ.

Βέβαια κατά την γνωμη μου, το πρόβλημα είναι στις ηχογραφήσεις και όχι τόσο πολύ στο μέσο αναπαραγωγής. Αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Απλά αυτό που ακούγεται από το CD είναι γιά κλωτσιές και γιά πέταμα...
Δυστυχώς ή ευτυχώς.

Αυτά απλά η δική μου γνώμη και γι' αυτό ξαναπώ βινύλιο!!

Και βέβαια ή γνώμη μου βασίζεται στηνς προσωπική εμπειρία που είχα αγοράζοντας επανεκδόσεις των δίσκων μου σε CDs. Aυτό που άκουγα απλά δεν το άντεχει κανείς αν είχε ακούσει το αντίστοιχο στην αρχική αναλογική του μορφή. Βρέ ούστ! Πικαπάκι και ας έχει και την σκονίτσα του ο δίσκος δεν πειράζει!

Re: Απάντηση: Καθαρισμα δισκων βυνιλιου

Μια είναι η λύση πάντος. CD. Τον θάψαμε τον μακαρίτη, εδω και καμια 10ριά χρόνια.

'Αντε να ρίξουμε και κανέναν ύπνο τώρα. Καιρός είναι.

ρίξτε τον ύπνο του δικαίου....

vinyl rulez......

δυστυχώς το μέσον ζεί και βασιλεύει.
Το δεν νέο, κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, και τα αισθητήρια των ακροατών υποβαθμίζονται μέρα με τη μέρα.

Στο δικο μου HANLL 3 περιστροφες απο την καθε πλευρα αρκουν και λεω απο την καθε πλευρα γιατι εχει και αναστροφη κινησης δεξια - αριστερα, πραγμα που θεωρω απαραιτητο, μια και ο βραχιονας αναροφησης μαζευει λιγο υγρο στα πλαγια του. Επισης για να μην αφηνει ιχνος πανω στον δισκο σηκωνω τον βραχιονα αναροφησης πριν κλεισω το μοτερ του και πριν σταματησω την κυκλικη περιστρφη του δισκου.

Από τη δική μου εμπειρία με ένα ταπεινό clearaudio smart matrix (που εξ όσων έχω καταλάβει είναι πανομοιότυπο με το οκκι nokki- αν και δεν το έχω δει από κοντά) είναι πως το φαινόμενο των τελευταίων σταγόνων (ουπς - κάτι μου θυμίζει αυτό!!!) επιδεινώνεται όταν κάνεις μεγάλη μπουγάδα σερί γιατί τα βελούδα κυριολεκτικά μουλιάζουν και η θέση τους είναι τέτοια σε σχεση με το σωλήνα αναρρόφησης που δεν στεγνώνουν εύκολα. Ασε δε που γεμίζουν κι ένα σωρό σκουπιδάκια που στο επόμενο πλύσιμο θα επιστρέψουν στο βινύλιο μέχρι να απορροφηθούν.
Ως εκ τούτου προτείνω

Πριν βγει ο δίσκος από το πλατό του πλυντηρίου, ανασηκώνεις το βραχίονα μαζεύεις τα ζουμιά του με ένα βουρτσάκι που συνήθως δίνει ο κατασκευαστής και μετα του ρίχνεις ακόμα μια γύρα για να μην υπάρχει ούτε υπόνοια σταγόνας...
Επίσης δεν προτείνω μπουγάδες διαρκείας. Πολύς θόρυβος.
Μια καλή λογική είναι πλένω - ακούω, πλένω - ακούω

Η συζήτηση όσο πάει και εξελίσεται σε κόντρα των δύο μέσων!
Ύπάρχει ήδη Thread γιά αυτήν την κόντρα! Το βινύλιο ποτέ δεν έπαψε
να παράγεται, απλά εδώ στην Ελλάδα εξαιτίας κάποιων εντύπων ειδικού
τύπου και της συμπεριφοράς πολλών δισκάδικων, πέρασε εσφαλμένα αυτό
το μήνυμα. Όσων αφορά την διάρκεια ζωής των δίσκων, έχω πολλούς δίσκους
που είναι πάνω από 45 - 50 ετών, δεν έχουν καθαριστεί ποτέ σε πλυντήριο
και εξακολουθούν να ακούγονται υπέροχα! Αντιθέτως άρκετα από τα πρώτα
CD, της δεκαετίας του 80' , έχουν πρόβλημα και πολλοί από αυτούς είναι
πλέον, πρακτικά μη αναγνώσιμοι!

Όσων αφορά την διάρκεια ζωής των δίσκων, έχω πολλούς δίσκους
που είναι πάνω από 45 - 50 ετών, δεν έχουν καθαριστεί ποτέ σε πλυντήριο
και εξακολουθούν να ακούγονται υπέροχα! Αντιθέτως άρκετα από τα πρώτα
CD, της δεκαετίας του 80' , έχουν πρόβλημα και πολλοί από αυτούς είναι
πλέον, πρακτικά μη αναγνώσιμοι!

αυτό ακριβώς.

Φίλτατοι,
Με το πιστολάκι θεωρώ ότι το λήξαμε. Ποτέ.
Πραγματικά clearaudio vpi και okki nokki αντιμετωπίζουν το ίδιο θέμα με το βελούδινο στόμιο. Με τη μακροχρόνια χρήση βέβαια σιγά σιγά καθένας αποκτάει κάποια τεχνική / μέθοδο για να το αποφεύγει όσο μπορεί. Ορισμένες φορές με οδοντόβουρτσα βουρτσίζω και ξεπλένω το στόμιο / βελούδο ακόμα και μετά από κάθε δίσκο. Ειδικά εάν ο προηγούμενος δίσκος ήταν πολύ βρόμικος.
Συνήθως δεν τους ακούω αμέσως. Και αυτό γιατί θεωρώ ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να στριμώξω κάπου μάκα. Άλλοι θεωρούν καλό να τους ακούσεις αμέσως ώστε η βελόνα να απομακρύνει περισσότερη μάκα. Πάσο.
Επαναλαμβάνω ότι η rega έχει δικιο… εως ένα όριο βρόμας. Και εγώ χαίρομαι ακόμα ορισμένους δίσκους 35ετίας που δεν υπάρχει λόγος να τους πλύνω.

@ mr. jameson
Πώς τα πάει το εργαλείο? Κυρίως με ενδιαφέρει η συμπεριφορά του σε δύο τομείς:
Πόσες περιστροφές κάνεις με αναρρόφηση (2-3)?
Το στόμιο της αναρρόφησης, την τελευταία στιγμή πριν να τελειώσεις με την αναρρόφηση αφήνει στίγμα στο δίσκο (μικρές σταγόνες)?
Αυτό το ρωτάω καθώς η πιο φθηνή λύση σε σύστημα με ενσωματωμένη αναρρόφηση και κινητήρα είναι στα 400 ευρώ.

Συνήθως 2 περιστροφές είναι αρκετές, κι επειδή γίνονται με το χέρι, τις κάνω τμηματικά, δηλαδή λίγο εμπρός, λίγο πίσω κι ύστερα λίγο περισσότερο εμπρός, λίγο πίσω και πάει λέγοντας ώσπου να συμπληρώσω 2 πλήρεις περιστροφές. Έπειτα γυρίζω τον δίσκο ανάποδα και ανοίγω την ηλεκτρική σκούπα, όπου ακολουθώ την ίδια διαδικασία εμπρός-πίσω για 2 περιστροφές και πάλι. Δεν ξέρω τι γίνεται με άλλα πλυντήρια, δεν είχα ποτέ μου πριν, όμως αυτό που χρησιμοποιώ τώρα κατά το κλείσιμο δεν αφήνει κανένα στίγμα, τίποτε, ούτε το παραμικρό, αλλά πιστεύω πως αυτό οφείλεται μάλλον στην δύναμη της ηλεκτρικής σκούπας και όχι σε κάτι άλλο. Αυτή που χρησιμοποιώ έχει ρυθμιζόμενη ισχύ 2000 watts, εγώ την έχω περίπου στα 3/4 της ισχύος, και έχει τέτοια δύναμη που ο δίσκος με πολλή δυσκολία μπορεί να ανασηκωθεί κατά τη διάρκεια λειτουργίας της.
Πάντως, και χωρίς να είμαι ειδήμων, λέγεται οτι τα τύπου nitty-gritty πλυντήρια, που δεν έχουν κανονικού μεγέθους πλατώ για να ακουμπήσει όλη η επιφάνεια του δίσκου, έχουν το πλεονέκτημα οτι η πλευρά που καθαρίστηκε δεν θα έρθει σε επαφή με το "βρώμικο" πλατώ και επίσης οτι η αναρόφηση γίνεται προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω, ώστε τη στιγμή που αυτή σταματά, κάποιες σταγόνες, αν υπάρχουν ακόμη, ίσως να επιστρέψουν λόγω της βαρύτητας στο βινύλιο και να αφήσουν το σημάδι τους.
Πάντως κάτι βινύλια που πήρα πρόσφατα κοψοχρονιά από το ebay που είχαν το μαύρο τους το χάλι, τα πέρασα από το πλυντήριο και, τι να σας πω... αν δεν το άκουγα με τα αυτιά μου, δεν θα το πίστευα από άλλον: παίξανε λες και ο προηγούμενος κάτοχός τους δεν τα είχε βάλει σε πικάπ ποτέ του και απλώς τα είχε πεταμένα κάπου στον κήπο του... Και τι λέει τώρα ο mr. Rega εγώ τα ακούω βερεσέ, που λένε.

Λέω να αγοράσω κι εγώ αυτό το Nitty Gritty KAB EV1. Αλλά για να καταλάβω, συνδέεις την σκούπα και ρουφάει το υγρό χωρίς να πηγαίνει μέσα στη σκούπα, δηλαδή σταματάει κάπου μέσα;

Από χθες έχω στα χέρια μου το KAB EV1 (δεν είναι της Nitty Gritty, απλά χρησιμοποιεί υλικά της).

Δεν μου ήρθαν όμως τα βρακάκια και δε καθαρίζω δίσκους... μόνο έναν καθάρισα κι έπαθα πλάκα!!!!!!!

Όταν τελειώσει το υγρό να κάνω μόνος μου δικό μου; Κάτι λένε για 75% νερό 25% ισοπροπυλική και υγρό πιάτων μία σταγόνα;; Σωστά;;

Το υγρό που λες χρησιμοποιώ εγώ με πολύ καλά αποτελέσματα. Το υγρό καθαρισμού στο μηχάνημά σου εξατμίζεται κατά την αναρρόφηση και δε φτάνει ποτέ στο σάκο της ηλεκτρικής σκούπας.

Πήρα και εγω το knosti από thomann και εχω βρεί τη χαρά μου!!! Για τα χρήματα που κοστίζει είναι τέλειο...

Μπορεί να εξατμίζεται, αλλά ρώτησα τη KABusa και μου είπαν ότι έχει φίλτρο μέσα και αν χρειαστεί υπάρχει και τάπα εξαγωγής νερού.
The kab ev1 has a built in filter and uses venture air jets to keep the fluid inside the ev1 cabinet. It has a drain plug for draining.
Kevin

Πήρα και εγω το knosti από thomann και εχω βρεί τη χαρά μου!!! Για τα χρήματα που κοστίζει είναι τέλειο...
Κάνει δουλειά, αλλά αντιτίθεται στην αρχή "όχι στέγνωμα των υγρών πάνω σε βινύλιο"!

καλά σίγουρα...αλλά μετά ποιό είναι το επόμενο σκαλοπάτι χρηματικά;; value for money πάντα. Από τα 40 "πρέπει" να πάω στα 400; Έχω περίπου 400 δίσκους.