Τους κινδύνους από την αυξημένη αέρια ρύπανση επισημαίνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Όπως τονίζει: «Τα τελευταία δύο χρόνια οι επιστήμονες παρατηρούν στα μεγάλα αστικά κέντρα ότι η στροφή στη φθηνότερη θέρμανση με καυσόξυλα που καίγονται στα τζάκια και στις σόμπες προκαλεί σοβαρή αύξηση στις τιμές της αέριας ρύπανσης».
Το Κέντρο επισημαίνει τη «σοβαρή συμβολή των καύσεων του ξύλου στην επιστροφή "ενός παλιού γνώριμου", του νέφους αιθαλομίχλης, όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη δημιουργία του».
Σημειώνει ακόμα ότι «ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα».
Προηγούμενες μετρήσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής και κυρίως στην Κηφισιά, στην Εκάλη, στο Μαρούσι και στο Κορωπί, αλλά και σε συνοικίες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης έδειξαν μεγάλη αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων PΜ-10 (σωματίδια με διάμετρο <10 μικρών) τη χειμερινή περίοδο σε συνδυασμό με συνθήκες άπνοιας και υγρασίας.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι «η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα, να επιδεινώσει αλλεργίες και να προκαλέσει νευρολογικά, αναπαραγωγικά, και αναπτυξιακά προβλήματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον ευάλωτο πληθυσμό, όπως τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τις έγκυες γυναίκες, καθώς και για αυτούς που πάσχουν από αναπνευστικά/ καρδιαγγειακά προβλήματα».
Για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία, δείτε εδώ τις αναλυτικότερες επισημάνσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Υπενθυμίζεται ότι ανακοίνωση για τους κινδύνους από την αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων εξέδωσε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε συστάσεις για τον περιορισμό καύσης βιομάζας (χρήση τζακιών και ξυλόσομπες), εφόσον δεν υφίσταται άμεση ανάγκη!
Επίσης καλεί τους πολίτες να «επιδείξουν την απαιτούμενη προσοχή» στη χρήση και καύση ακατάλληλων υλικών, επισημαίνοντας ότι «η ενδεχόμενη καύση συνθετικών προϊόντων ξυλείας (όπως μελαμίνες, νοβοπάν, κόντρα πλακέ), ξύλων βαμμένων ή εμποτισμένων με χημικές ουσίες, καθώς και πλαστικών ή ελαστικών υλικών, επιβαρύνει τόσο την υγεία του χρήστη των εστιών καύσης από ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος, όσο και το εξωτερικό περιβάλλον».
Οι επισημάνσεις των σχετικών κινδύνων, επιβεβαιώνουν μία ακόμα πτυχή των συνεπειών της αντιλαϊκής πολιτικής η οποία έχει κατεδαφίσει τα εισοδήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και έχει εκτινάξει στα ύψη την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.