Κεραίες FM

Messenger

AVClub Addicted Member
31 January 2008
2,801
Αθήνα
Δεν αναφέρομαι σε κεραία FM στην ταράτσα (αν και θα με ενδιέφερε το θέμα...)

Πολύ απλά θέλω να βάλω για κεραία FM ένα ελεύθερο καλώδιο στο tuner (AVR) αλλά να έχει το ιδανικό μήκος. Θυμάμαι ότι το μήκος αυτό έχει σχέση με το μήκος κύματος των FM αλλά δεν θυμάμαι ποιά είναι αυτή η σχέση και ζητώ τα φώτα σας...

Μια και το ανέφερα, θα με ενδιέφερε να έβαζα και μια κεραία FM στην ταράτσα και να κατέβαζα το σήμα FM μαζί με το σήμα της TV (μια που οι πρίζες έχουν και υποδοχή για FM. Ξέρει κανένας πως γίνεται σωστά αυτή η δουλειά;

Απάντηση: Κεραία FM: Ποιο είναι το σωστό μήκος καλωδίου;

Οσο το ελεύθερο καλώδιο <βλέπει> εκτός τοίχου τόσο καλύτερα,τό προβλημα δέν είναι ο λόγος λ ,αλλά τά μπετον καί η θέση του σπιτιού σέ σχέση μέ τό πομπό

Οσον αφορα τήν κεραία στή ταράτσα ,πέρα από τή κεραία fm θα χρειασθείς καί ένα μείκτη ειδικό γι αυτή τή δουλειά,από κεί καί έπειτα δεν υπάρχει πρόβλημα.

Re: Κεραία FM: Ποιο είναι το σωστό μήκος καλωδίου;

Εσωτερικές χρησιμοποιούσα πάντα τις τύπυ "Τ" που συνήθως παρέχονται μεζί με τον δέκτη και δεν είχα ποτέ τη λήψη που πήρα από την εξωτερική. Μήπως είσαι σε πολυκατοικία με κεντρική εγκατάσταση TV και ενισχυτή που κατεβάζει στα διαμερίσματα; Αν ναι, δες μήπως αυτός έχει είσοδο FM, οι περισσότεροι έχουν. Αν είσαι σε μονοκατοικία, ακόμα και με 15m καλώδιο και χωρίς ενισχυτή, πάλι καλύτερα θα είσαι απ' ότι με την εσωτερική.

Εδω θα βρεις ολες τις οδηγιες για μια σωστη κεραια ΦΜ

http://www.wikihow.com/Make-an-FM-Antenna

Το σωστο μηκος ειναι περιπου 95 ποντοι.

c=λ.ν όπου

c η ταχύτητα του φωτός (~300.000.000 m/sec)

λ το μήκος κύματος και

ν η συχνότητα (από 87,5-108 MHz. 1 MHz=1.000.000. Hz)

Λύνοντας την εξίσωση και λαμβάνοντας το ήμισυ του μήκους κύματος (λ/2) για ενδιάμεση τιμή (μεταξύ 87,5-108 MHz) έχουμε μήκος κεραίας 1,55 m περίπου.

Κάνω κάπου λάθος; :chinscratch:

Last edited:

O υπολογισμος απο το site που εβαλα ειναι για 5/8

(5/8 του 155cm=96 cm)

Απάντηση: Re: Κεραία FM: Ποιο είναι το σωστό μήκος καλωδίου;

Εδω θα βρεις ολες τις οδηγιες για μια σωστη κεραια ΦΜ

http://www.wikihow.com/Make-an-FM-Antenna

Το σωστο μηκος ειναι περιπου 95 ποντοι.
Ευχαριστω αλλά μπερδευτηκα λίγο.
Δεν θέλω να φτιάξω μια 300Ω δίπολη αντένα αλλά να συνδέσω ένα κομμάτι σύρμα στην κεντρική υποδοχή κεραιας του AVR (δηλαδή στον ακροδέκτη που είναι στο κέντρο του κυκλικού βύσματος). Αυτό το σύρμα πρέπει να έχει μήκος 95 πόντους?

Εσωτερικές χρησιμοποιούσα πάντα τις τύπυ "Τ" που συνήθως παρέχονται μεζί με τον δέκτη και δεν είχα ποτέ τη λήψη που πήρα από την εξωτερική. Μήπως είσαι σε πολυκατοικία με κεντρική εγκατάσταση TV και ενισχυτή που κατεβάζει στα διαμερίσματα; Αν ναι, δες μήπως αυτός έχει είσοδο FM, οι περισσότεροι έχουν. Αν είσαι σε μονοκατοικία, ακόμα και με 15m καλώδιο και χωρίς ενισχυτή, πάλι καλύτερα θα είσαι απ' ότι με την εσωτερική.
Σε μονοκατοικία είμαι (με 4 σημεία λήψης). Τι κεραία έβαλες στην ταράτσα?

Ενα που εχω (απο δεκτη denon) ειναι οντως 95-96 (το μετρησα απο περιεργεια)

Οι υπολογισμοι του Μιχαλη (sonus naturalis) ειναι σωστοί για κλασσικη λ/2 κεραια, 1.50-1.55 θα ειναι οκ.

Re: Απάντηση: Re: Κεραία FM: Ποιο είναι το σωστό μήκος καλωδίου;

Ευχαριστω αλλά μπερδευτηκα λίγο.
Δεν θέλω να φτιάξω μια 300Ω δίπολη αντένα αλλά να συνδέσω ένα κομμάτι σύρμα στην κεντρική υποδοχή κεραιας του AVR (δηλαδή στον ακροδέκτη που είναι στο κέντρο του κυκλικού βύσματος). Αυτό το σύρμα πρέπει να έχει μήκος 95 πόντους?
Μία δίπολη κεραία δεν κάνει πάνω από 1,5-2 ευρώ από οποιοδήποτε κατάστημα ηλεκτρονικών. Την οποία μπορείς να συνδέσεις και σαν να ήταν ένα κομμάτι σύρμα. Αναρωτιέμαι προς τι όλος ο κόπος για ένα απλό κομμάτι σύρμα.

Δεν έχει τόση σημασία το μήκος, όσο ο προσανατολισμός που θα της δώσεις. Στερέωσε την (είτε την κεραία είτε το σύρμα) στον πίσω τοίχο με κλίση σ' όλο το μήκος της 45 μοίρες περίπου (ούτε όρθια, ούτε οριζόντια δηλαδή). Με βάση την εμπειρία μου έτσι θα λάβεις τα καλύτερα αποτελέσματα για μιά τόσο πρόχειρη λύση.

Αν σ' ενδιαφέρει ιδιαίτερα κάποιος σταθμός προσανατόλισε την "κεραία" σου ως προς αυτόν.
Και φρόντισε το σύρμα να μην είναι γυμνό. Ένα απλό μονωμένο καλώδιο τουλάχιστον.
Με φοβίζουν αυτά που γράφεις...

Re: Απάντηση: Re: Κεραία FM: Ποιο είναι το σωστό μήκος καλωδίου;

Σε μονοκατοικία είμαι (με 4 σημεία λήψης). Τι κεραία έβαλες στην ταράτσα?
Kathrein ABΑ-20 (παντοκατευθυντική). Δίνει σε ενισχυτή κεντρικής εγκατάστασης, που έχει είσοδο FM. Αν δεν χρειάζεσαι οπωσδήποτε παντοκατευθυντική, πάρε μια κατευθυντική (να σημαδεύει π.χ. Υμηττό) για μεγαλύτερη απολαβή = καλύτερη λήψη.

Μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου και με τα μισά λεφτά, ίσως αυτό να έκανα κι εγώ αν ψαχνόμουν σήμερα.

Η επιλογή σου θά πρέπει νά είναι μια παντοκατευθυντική από τή στιγμή πού έχεις 4 σημεία λήψης,όπως πολύ σωστά γράφει ο asvestos1157

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κεραία FM: Ποιο είναι το σωστό μήκος καλωδίου;

Μία δίπολη κεραία δεν κάνει πάνω από 1,5-2 ευρώ από οποιοδήποτε κατάστημα ηλεκτρονικών. Την οποία μπορείς να συνδέσεις και σαν να ήταν ένα κομμάτι σύρμα. Αναρωτιέμαι προς τι όλος ο κόπος για ένα απλό κομμάτι σύρμα.

Δεν έχει τόση σημασία το μήκος, όσο ο προσανατολισμός που θα της δώσεις. Στερέωσε την (είτε την κεραία είτε το σύρμα) στον πίσω τοίχο με κλίση σ' όλο το μήκος της 45 μοίρες περίπου (ούτε όρθια, ούτε οριζόντια δηλαδή). Με βάση την εμπειρία μου έτσι θα λάβεις τα καλύτερα αποτελέσματα για μιά τόσο πρόχειρη λύση.

Αν σ' ενδιαφέρει ιδιαίτερα κάποιος σταθμός προσανατόλισε την "κεραία" σου ως προς αυτόν.
Και φρόντισε το σύρμα να μην είναι γυμνό. Ένα απλό μονωμένο καλώδιο τουλάχιστον.
Ευχαριστώ για τη βοήθεια.
Γιατί όμως λες ότι σε φοβίζουν αυτά που γράφω?

Η επιλογή σου θά πρέπει νά είναι μια παντοκατευθυντική από τή στιγμή πού έχεις 4 σημεία λήψης,όπως πολύ σωστά γράφει ο asvestos1157

Μάλλον λάθος το έγραψα: Εννοώ ότι έχω 4 tuner και αν βάλω εξωτερική κεραία θα δίνει σε 4 σημεία (4 tuner).

Μένω κάτω από τον Υμηττό (Παπάγου) και όλες οι κεραίες εκπομπής είναι φάτσα και αρκετά κοντά. Το ίδιο και στο εξοχικό: Είμαι απέναντι από το βουνό που είναι όλες οι κεραίες και κοντά σε αυτές.

Μάλλον θα τρώω πολύ ακτινοβολία !!!

Αυτές είναι κατευθυντικές yagi τριών στοιχείων. Αφού είσαι κοντά στους αναμεταδότες, δε χρειάζεσαι μεγαλύτερες.
http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/326876_-fm-3-triax.html
http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/310564_-fm-30-triax-hirschmann.html
http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/303379_-abe-01-kathrein.html
Σίγουρα υπάρχουν κι εδώ άφθονες...

Η εγκατάστασή τους είναι εύκολη και, έτσι οριζόντιες όπως τις βλέπεις, βολεύονται στον ήδη υπάρχοντα ιστό της TV.
(αφήνεις τουλάχιστον μισό μέτρο απόσταση κεραία με κεραία και... πρόσεχεις μην πέσεις :)

Η δική μου εξωτερική πάντως είναι κυκλική σε σχήμα. Δεν την έχω εγκαταστάσει ακόμα, αύριο μάλλον θα γινει, μόλις σήμερα την αγόρασα. Ελπίζω να αξίζει όλη αυτή την μανουρα που έχει για να την τοποθετήσω

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κεραία FM: Ποιο είναι το σωστό μήκος καλωδίου;

..............................

Ευχαριστώ για τη βοήθεια.
Γιατί όμως λες ότι σε φοβίζουν αυτά που γράφω?
Επειδή αναφέρεις τη λέξη "σύρμα". Με την οποία ο νους μας πάει πάντα στο "γυμνό", σύρμα σκέτο, ο αγωγός χωρίς περίβλημα, απλά μέταλλο εκτεθειμένο.
Ενώ με τη λέξη "καλώδιο" εννοούμε πάντα το σύρμα -τον αγωγό- με το ντύσιμο του, το μονωτικό του περίβλημα.
Τόσο απλά.

Νομίζω όμως πως κατάλαβα τι γυρεύεις. Βρίσκεσαι σε περιοχή με ισχυρό σήμα -όπως κι' εγώ στην Ηλιούπολη. Θεωρείς λοιπόν ότι ένα απλό κομμάτι καλώδιο θα καλύπτει τις ανάγκες σου στο ρόλο της κεραίας, πολύ δε μάλλον αφού έχεις περισσότερα tuner και πιθανότατα δεν θα ήθελες να προβείς στη δαπάνη της εγκατάστασης κεντρικής κεραίας. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει κάποτε ένα απλό κομμάτι καλώδιο αντί για κεραία. Κι' όλοι έχουμε διαπιστώσει ότι με κάποιους σταθμούς πετυχαίνουμε, με κάποιους άλλους όχι. Αν βρίσκεσαι σε περιοχή με ισχυρό σήμα, θα έχεις επικαλύψεις, πιθανά και άλλα προβλήματα. Αλλά δε χάνεις τίποτα να πειραματιστείς. Το αντίθετο, θα το διασκεδάσεις, ειδικά όταν θα κρατάς την "κεραία" ψηλά, γυρίζοντας δεξιά-αριστερά προκειμένου να βρεις τον καλύτερο προσανατολισμό.

Καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση λοιπόν! -bye-

Μια από τα ίδια θα πω:
Πάρε ένα καλώδιο για πορτατιφ αρκετά μακρύ 3-6 μέτρα. Μέτρησε από την άκρη του 75-77 πόντους και σε κείνο το σημείο δέσε το με μονωτική ή tie wrap ή...σπάγκο. Μετά χώρισέ το στη μέση μέχρι το δέσιμο και τέντωσε δεξιά αριστερά τους δύο κλώνους των 75 πόντων σαν "Τ" . Μόλις έφτιαξες ένα ανοιχτό δίπολο 75Ω. Δεν χρειάζεται και "balun". Μπορείς να το τεντώσεις πάνω σε ένα ηλεκτρολογικό σωλήνα με ταινία ή σε κάτι ανάλογο μη μεταλικό ώστε να κρατάει το σχήμα του. Την άλλη άκρη την συνδέεις στον δέκτη στα 75Ω. Τώρα μπορείς να το κάνεις βόλτα στο δωμάτιο. Καλή διασκέδαση μέχρι να σηκώσεις εξωτερική κεραία...

Last edited:

Μια από τα ίδια θα πω:
Πάρε ένα καλώδιο για πορτατιφ αρκετά μακρύ 3-6 μέτρα. Μέτρησε από την άκρη του 75-77 πόντους και σε κείνο το σημείο δέσε το με μονωτική ή tie wrap ή...σπάγκο. Μετά χώρισέ το στη μέση μέχρι το δέσιμο και τέντωσε δεξιά αριστερά τους δύο κλώνους των 75 πόντων σαν "Τ" . Μόλις έφτιαξες ένα ανοιχτό δίπολο 75Ω. Δεν χρειάζεται και "balun". Μπορείς να το τεντώσεις πάνω σε ένα ηλεκτρολογικό σωλήνα με ταινία ή σε κάτι ανάλογο μη μεταλικό ώστε να κρατάει το σχήμα του. Την άλλη άκρη την συνδέεις στον δέκτη στα 75Ω. Τώρα μπορείς να το κάνεις βόλτα στο δωμάτιο. Καλή διασκέδαση μέχρι να σηκώσεις εξωτερική κεραία...
Το διπλό καλώδιο (π.χ. 2*1 mm2 - αυτό υποθέτω είναι το "καλώδιο για πορτατίφ") πώς το συνδέω στα 75Ω του δέκτη? Έχει μια υποδοχή σαν της τηλεόρασης αλλά αρσενική (με συμπαγές κέντρο (όχι κούφιο).

Με κάποιους δέκτες (AVR) είχε στο κουτί ένα λεπτό καλώδιο με υποδοχή θηλυκή και μήκος 1 μέτρο (βλ. φωτογραφίες).

P1050881.JPGP1050882.JPG

Η δική μου εξωτερική πάντως είναι κυκλική σε σχήμα. Δεν την έχω εγκαταστάσει ακόμα, αύριο μάλλον θα γινει, μόλις σήμερα την αγόρασα. Ελπίζω να αξίζει όλη αυτή την μανουρα που έχει για να την τοποθετήσω

Όταν την εγκαταστήσεις γράψε μου (post) πως πήγε γιατί μια φορά που είχα βάλει εγώ μία δεν είχα καλό σήμα...

YΓ: Τα απλά tuners είχαν και κάποιο δείκτη ισχύος σήματος, τα AVR όχι... Υπάρχει κάποιο (φτηνό) υποκατάστατο; Π.χ. ένας μετρητής σήματος δορυφορικής κεραίας κάνει; (έχω ήδη).

Last edited: