Κεραίες FM

Re: Απάντηση: Κεραία FM: Ποιο είναι το σωστό μήκος καλωδίου;

Το διπλό καλώδιο (π.χ. 2*1 mm2 - αυτό υποθέτω είναι το "καλώδιο για πορτατίφ") πώς το συνδέω στα 75Ω του δέκτη? Έχει μια υποδοχή σαν της τηλεόρασης αλλά αρσενική (με συμπαγές κέντρο (όχι κούφιο).

Με κάποιους δέκτες (AVR) είχε στο κουτί ένα λεπτό καλώδιο με υποδοχή θηλυκή και μήκος 1 μέτρο (βλ. φωτογραφίες).

View attachment 103422View attachment 103423

Αυτο οπως ειναι το "σημαδευεις" και το καρφωνεις στην υποδοχη

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κεραία FM: Ποιο είναι το σωστό μήκος καλωδίου;

Αυτο οπως ειναι το "σημαδευεις" και το καρφωνεις στην υποδοχη

Δηλαδή ενώνω τα δύο καλώδια και να συνδέω με το κεντρικό ακροδέκτη της υποδοχής του AVR.
Σωστά κατάλαβα;

Re: Κεραία FM: Ποιο είναι το σωστό μήκος καλωδίου;

Ενα (οχι δυο) ιδιο με αυτο της φωτο ειχε και ενας δικος μου marantz. Απλα το εβαλα στην υποδοχη
(κατι δεν καταλαβαινω μαλλον) (??)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κεραία FM: Ποιο είναι το σωστό μήκος καλωδίου;

Δηλαδή ενώνω τα δύο καλώδια και να συνδέω με το κεντρικό ακροδέκτη της υποδοχής του AVR.
Σωστά κατάλαβα;

Καλώδιο πορτατιφ είναι αυτό το πλακέ που περιγράφεις κι εσύ συνήθως 2*0,50mm2 ή 2*0.75mm2 . Πιο σπάνια 2*1 mm2. Όλα αυτά κάνουν. Μπορείς να δοκιμάσεις και πιο χοντρό καλώδιο ηχείων αν έχεις όρεξη. Κι αν έχεις πολύ όρεξη μπορείς να χρησημοποιήσεις ακόμα και χαλκοσωλήνα, μικρότερο από Φ10mm, ή ανάλογο αλουμίνιο. Να φτιάξεις "κανονική" κεραία με άλλα λόγια...

Το ένα καλώδιο θα πάει στο κέντρο και το άλλο στην θωράκιση περιμετρικά. Αγόρασε "κροκοδειλάκια" ή ένα βύσμα καλύτερα να μην παιδεύεσαι!

Η εμπειρία μου λέει μακριά από τοίχους και ταβάνι. Δηλαδή όχι κολλητά. Δοκίμασε οριζόντια, κατακόρυφα και διάφορες γωνίες. Ανάλογα βέβαια τον σταθμό τον χώρο κλπ όλα είναι πιθανά...

:guitarist:

Απάντηση: Re: Κεραία FM: Ποιο είναι το σωστό μήκος καλωδίου;

....
YΓ: Τα απλά tuners είχαν και κάποιο δείκτη ισχύος σήματος, τα AVR όχι... Υπάρχει κάποιο (φτηνό) υποκατάστατο; Π.χ. ένας μετρητής σήματος δορυφορικής κεραίας κάνει; (έχω ήδη).

Δοκίμασα τον μετρητή για δορυφορικό αλλά δεν δείχνει τίποτα.
Μήπως κανένας ξέρει αν και πως μπορώ να μετρήσω την ένταση του σήματος FM;
Έψαξα στο Internet και δεν βρήκα τίποτα. Μου κάνει όμως εντύπωση γιατί όλα τα παλιά tuners είχαν τέτοιο μετρητή ενσωματωμένο!

Δεν ήταν και κανένας σοβαρός μετρητής. Πιο πολύ για εφέ πιστεύω τον είχαν.
Πού νομίζεις θα σε βοηθούσε ένας τέτοιος μετρητής; Το αυτί είναι καλύτερο όργανο. Όπου ακούς λιγότερα παράσιτα και καθαρότερο σήμα εκεί είσαι.
Αν έχεις οπτική επαφή σημαδεύεις με την κεραία σου την κεραία εκπομπής. Αν έχεις ανακλάσεις και άλλα τέτοια προβλήματα ο απλός μετρητής και πάλι δεν βοηθάει. Χρειάζεσαι πιο πολύπλοκα όργανα για συντονισμό.
πχ:
http://www.amfelectronics.gr/kws_level_meters.html

Last edited:

Δεν ήταν και κανένας σοβαρός μετρητής. Πιο πολύ για εφέ πιστεύω τον είχαν.
Πού νομίζεις θα σε βοηθούσε ένας τέτοιος μετρητής; Το αυτί είναι καλύτερο όργανο. Όπου ακούς λιγότερα παράσιτα και καθαρότερο σήμα εκεί είσαι.
Αν έχεις οπτική επαφή σημαδεύεις με την κεραία σου την κεραία εκπομπής. Αν έχεις ανακλάσεις και άλλα τέτοια προβλήματα ο απλός μετρητής και πάλι δεν βοηθάει. Χρειάζεσαι πιο πολύπλοκα όργανα για συντονισμό.
πχ:
http://www.amfelectronics.gr/kws_level_meters.html

Δεν νομίζω το Tuner Pioneer που είχα να είχε μέσα πεδιόμετρο!
3-5 λαμπάκια είχαν και όσο πιο πολλά άναβαν τόσο καλύτερο σήμα είχα (και στα αυτιά μου).

Απάντηση: Κεραία FM: Ποιο είναι το σωστό μήκος καλωδίου;

Κανένας από τους 4 δέκτες σου δεν έχει οργανάκι; Μήπως να αγόραζες και έναν vintage δέκτη; Στο ebay υπάρχουν ευκαιρίες και παίζουν καταπληκτικά!

Δοκίμασα τον μετρητή για δορυφορικό αλλά δεν δείχνει τίποτα.
Μήπως κανένας ξέρει αν και πως μπορώ να μετρήσω την ένταση του σήματος FM;
Έψαξα στο Internet και δεν βρήκα τίποτα. Μου κάνει όμως εντύπωση γιατί όλα τα παλιά tuners είχαν τέτοιο μετρητή ενσωματωμένο!

Οπως γράφει καί ο Βαγγέλης υπάρχουν μετρητές σέ πάρα πολλά παλιά tuner,αλλά τί νά τό κάνεις;
Αφού έχεις οπτική επαφή μέ τούς πομπούς [απ ότι κατάλαβα] αγόρασε μία παντοκαντευθυντική τοποθέτησε την καί τελείωσες,αν θές αντί γιά απλό καλώδιο tv βάλε γιά δορυφορικά γιά νά έχεις μικρότερες απώλειες
Εγώ τό έλυσα διαφορετικά αλλά μένω Θεσ/νικη καί δέν έχω πρόβλημα

http://www.magnumdynalab.com/fmantenna-st2.htm

Ο ενσωματωμενος μετρητης, δειχνει μονο την ενταση του σηματος, οχι την ποιοτητα του σηματος (ποιοτητα ληψης).
Μπορει σημα χαμηλης εντασης ληψης να ακουγεται αριστα & σημα οπου το οργανο δειχνει full να ακουγεται χαλια λογω παρεμβολων!
Η ενταση εχει να κανει με την ισχυ του καθε πομπου και την αποσταση της κεραιας του δεκτη απο αυτον.
Η ποιοτητα εχει να κανει με τον βαθμο αποκλειστηκοτητας χρησης της κυριας ή διπλανης (αποσταση εως και 2Μhz) συχνοτητας στην περιοχη ληψης.

Σωστά.
Οπότε, Messenger, μη χολοσκάς για οργανάκια. Όντας κοντά στους πομπούς θα έχεις φουλ σήμα.
Για το ποιούς θα ακούς πραγματικά καθαρά μετράνε κι άλλα πράγματα στα οποία ελάχιστα μπορείς να παρέμβεις.
Η κατευθυντική, με τη μειωμένη (σχετικά) πλευρική ευαισθησία της, θα βοηθήσει στο θέμα των παρεμβολών.

Last edited:

Σήμερα έκανα την τοποθέτηση εξωτερικής κεραίας FM, και προβληματίζομαι.
Το tuner μου είναι το Sony ST-SB920QS, το οποίο έχει 2 υποδοχές για κεραία, switchable.
Με την εξωτερική κεραία, πιάνω πλέον σταθμούς που ούτε ήξερα ότι υπήρχαν πριν, πραγματικά πάρα πολλούς παραπάνω, ανα 0.2-0.3MHz πιάνει και σταθμό.
Επίσης, το σήμα δείχνει εμφανώς ενισχυμένο σε αυτούς που ήδη έπιανα στον μέτρητη του tuner που δείχνει σε db, αλλά ακουστικά, μπορώ να πω ότι ίσως και να είναι μειωμένη η ποιότητα του ήχου σε αυτούς τους σταθμούς που έπιανα και πριν. Αλλάζοντας πχ στον αγαπημένο μου σταθμό από antenna a σε antenna b και ακούγοντας διαφορές, με την εσωτερική ακούγεται λίγο καλύτερα από ότι με την εξωτερική, παρότι το σήμα δείχνει στο tuner να ανεβαίνει από 20-25 db σε 60 στην εξωτερική.
Έτσι έπρεπε να είναι; Έχει κανείς παρόμοια εμπειρία;

Πιθανολογώ οτι ο δεκτης δεν εχει ιδιαίτερα μεγαλη διακριτική ικανοτητα και οταν λαμβανει πολλα σηματα (με την μεγαλη κεραια) δυσκολεύεται να τα διαχωρίσει. Στην ουσια οταν ακους με την μεγαλη ακους και λιγο απο το σημα +-0.05 ΜΗζ

H σύνδεση της κεραίας έχει κάποια ιδιαιτερότητα σε σχέση με αυτήν την TV ή το ίδιο πράγμα είναι; (να ξέρω αν κάνω κάτι λάθος)

Να εχεις μονιμα ενεργοποιημενη τη λειτουργια " IF: Narrow ", και για τους σταθμους με μεσαια και μεγαλη ενταση σηματος, να ενεργοποιησεις τον εξασθενητη σηματος κεραιας (ΑΝΤ ΑΤΤ). Μη χρησιμοποιεις τη λειτουργια A.S.M. (βλεπε βιβλιο οδηγιων χρησης).

Re: Απάντηση: Κεραία FM: Ποιο είναι το σωστό μήκος καλωδίου;

Να εχεις μονιμα ενεργοποιημενη τη λειτουργια " IF: Narrow ", και για τους σταθμους με μεσαια και μεγαλη ενταση σηματος, να ενεργοποιησεις τον εξασθενητη σηματος κεραιας (ΑΝΤ ΑΤΤ). Μη χρησιμοποιεις τη λειτουργια A.S.M. (βλεπε βιβλιο οδηγιων χρησης).

Aυτές ακριβώς τι λειτουργείες κοιτούσα Σπύρο και αναρωτιόμουν πώς πρέπει να τις σετάρω, αλλά δε βρήκα χρόνο να το δοκιμάσω, αλλά θα το κάνω σήμερα, σ'ευχαριστώ :)

Σήμερα έκανα την τοποθέτηση εξωτερικής κεραίας FM, και προβληματίζομαι.
Το tuner μου είναι το Sony ST-SB920QS, το οποίο έχει 2 υποδοχές για κεραία, switchable.
Με την εξωτερική κεραία, πιάνω πλέον σταθμούς που ούτε ήξερα ότι υπήρχαν πριν, πραγματικά πάρα πολλούς παραπάνω, ανα 0.2-0.3MHz πιάνει και σταθμό.
Επίσης, το σήμα δείχνει εμφανώς ενισχυμένο σε αυτούς που ήδη έπιανα στον μέτρητη του tuner που δείχνει σε db, αλλά ακουστικά, μπορώ να πω ότι ίσως και να είναι μειωμένη η ποιότητα του ήχου σε αυτούς τους σταθμούς που έπιανα και πριν. Αλλάζοντας πχ στον αγαπημένο μου σταθμό από antenna a σε antenna b και ακούγοντας διαφορές, με την εσωτερική ακούγεται λίγο καλύτερα από ότι με την εξωτερική, παρότι το σήμα δείχνει στο tuner να ανεβαίνει από 20-25 db σε 60 στην εξωτερική.
Έτσι έπρεπε να είναι; Έχει κανείς παρόμοια εμπειρία;

Αν μπορείς κανε μου μια χάρη: Ακου με ακουστiκά και παρατήρησε αν κάποιες φορές τρίζει το ένα κανάλι σε λειτουργία stereo. Παρατήρησε αν αυτό το φαινόμενο είναι πιο έντονο με την εξωτερική κεραία.

Re: Απάντηση: Re: Κεραία FM: Ποιο είναι το σωστό μήκος καλωδίου;

Αν μπορείς κανε μου μια χάρη: Ακου με ακουστiκά και παρατήρησε αν κάποιες φορές τρίζει το ένα κανάλι σε λειτουργία stereo. Παρατήρησε αν αυτό το φαινόμενο είναι πιο έντονο με την εξωτερική κεραία.

Το έκανα, δεν βλέπω κάτι τέτοιο, μια χαρά ακούγονται και τα 2 κανάλια,και στα ηχεία και στα ακουστικά (σε stereo mode και σταθμους με σωστή λήψη πάντα)

Επειδή το νήμα αφορά κεραίες (με τις οποίες και ψάχνομαι αυτή την εποχή) μήπως το νήμα θα έπρεπε να μεταφερθεί στο "Επίγεια ψηφιακή - IPTV"?
Δεν υπάρχει (αν δεν κάνω λάθος) ενότητα για αναλογική λήψη και κεραίες...