Σλάλοµ πάνω από τα σκουπίδια
Υπερσύγχρονο εργοστάσιο διαχείρισης απορριµµάτων µε χώρους αναψυχής στη Δανία
ΡΕΠΟΡΤΆΖ: Νικολέττα Μουτουση
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 20 Απριλίου 2011
Πόλο έλξης επισκεπτών θα αποτελέσει για πρώτη φορά ένα εργοστάσιο επεξεργασίας απορριµµάτων (φωτογραφία). Στο Αµάγκερ της Δανίας, ο αποτεφρωτήρας που λειτουργούσε εδώ και 50 χρόνια µεταµορφώνεται. Δεν εκσυγχρονίζεται µόνον εσωτερικά, υιοθετώντας υπερσύγχρονη τεχνολογία που αξιοποιεί τα σκουπίδια για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και εξωτερικά, καθώς η οροφή µετατρέπεται σε πίστα για σκι όπως δείχνουν τα σχέδια! (ένθετη φωτογραφία)
Σλάλοµ πάνω από τα σκουπίδια θα κάνουν στο Αµάγκερ της Δανίας, περιοχή κοντά στην Κοπεγχάγη και συγκεκριµένα σε µια πλαγιά 31.000
τετραγωνικών µέτρων που θα διαθέτει µάλιστα πίστες µε τρεις διαφορετικούς βαθµούς δυσκολίας!
Πρόκειται για το νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο ανακύκλωσης και αποτέφρωσης απορριµµάτων, που θα λειτουργήσει το 2015 και είναι ο πρώτος χώρος διαχείρισης σκουπιδιών που θα λειτουργεί παράλληλα και ως χώρος αναψυχής. Στην επικλινή οροφή του εργοστασίου θα διαµορφωθεί πίστα χιονοδροµιών, ενώ περιµετρικά σε µία συνολική έκταση 95.000
τετραγωνικών µέτρων θα αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες.
Εκτός από την εντυπωσιακή µορφή του, το εργοστάσιο θα δέχεται τα απορρίµµατα των κατοίκων της δανικής πρωτεύουσας και µέσω της επεξεργασίας τους θα καλύπτει τις ανάγκες θέρµανσης και ηλεκτρισµού για 140.000 νοικοκυριά. Συνολικά, η Δανία διαθέτει 35 εργοστάσια θερµικής επεξεργασίας απορριµµάτων που εξυπηρετούν 5,5 εκατ. κατοίκους 98 δήµων της χώρας.
Ενα άλλο παράδειγµα, λιγότερο εντυπωσιακό από του Αµάγκερ, είναι και το εργοστάσιο αεριοποίησης - εξαέρωσης στο Αµβούργο. Η µέθοδος που ακολουθείται σε αυτό περιλαµβάνει την παραγωγή νερού από την ξήρανση των απορριµµάτων που ανέρχεται µέχρι και το 60% των αποβλήτων που φτάνουν στις εγκαταστάσεις του. Εκτός από το σύγχρονο θαύµα του εργοστασίου καύσης στο κέντρο της Βιέννης, η Αυστρία διαθέτει πλήθος άλλων παραδειγµάτων εργοστασίων διαχείρισης απορριµµάτων.
Ενα τέτοιο αποτελεί το Πφαφενάου, το οποίο θερµαίνει 50.000 νοικοκυριά και άλλα 25.000 νοικοκυριά χρησιµοποιούν τον παραγόµενο ηλεκτρισµό από την επεξεργασία των απορριµµάτων. Παραδείγµατα ορθής διαχείρισης των απορριµµάτων εντοπίζονται και σε µικρότερης δυναµικότητας µονάδες, όπως το τοπικό εργοστάσιο που έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί στην κοινότητα Χόρσχολµ στα περίχωρα της Στοκχόλµης.
Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια – λιγότερο από 400 µέτρα – και προσφέρει το 80% της θερµότητας και το 20% του ηλεκτρισµού που χρειάζονται τα νοικοκυριά της κοινότητας. Ωστόσο, στο Χόρσχολµ ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στην ανακύκλωση, καθώς το 64% των απορριµµάτων των κατοίκων του ανακυκλώνεται, το 34% υπόκειται σε θερµική επεξεργασία στο τοπικό εργοστάσιο και το υπόλοιπο καταλήγει σε χώρους ταφής.
Μέσω της επεξεργασίας θα καλύπτει τις ανάγκες θέρµανσης για 140.000 νοικοκυριά
Κάθε σπίτι κάνει λιπασµατοποίηση σε ειδικούς κάδους
έλαχιστα ΠΑΡΑΔΈΙΓΜΑΤΑ καλών πρακτικών στη διαχείριση και επεξεργασία των απορριµµάτων υπάρχουν αντιθέτως στην ελλάδα. ενα από αυτά αποτελεί και η περίπτωση του ∆ήµου ελευσίνας που έχει αρχίσει εδώ και µερικά χρόνια πρόγραµµαοικιακής λιπασµατοποίησης. Μέχρι σήµερα έχουν διανεµηθεί σε οικογένειες του δήµου 510 ειδικοί κάδοι, στους οποίους τοποθετούν όλα τα οργανικά απόβλητα και χρησιµοποιούν οι ίδιοι το παραγόµενο λίπασµα.
«Με τη σωστή διαχείριση των υλικών συσκευασίας και την οικιακή λιπασµατοποίηση µπορούµε να έχουµε50% λιγότερα απορρίµµατα», αναφέρει ο δήµαρχος ελευσίνας Γιώργος άµπατζόγλου, ενώ είναι ενδεικτικό πως το2010 µειώθηκαν οι ποσότητες ζυµώσιµων αποβλήτων που οδηγούνταν στον Χυτά από 11.500 σε 9.500 τόνους.
άπό την εµπειρία του κατά τη λιπασµατοποίηση που πραγµατοποιεί στο δικό του σπίτι, ο κ. άµπατζόγλου επισηµαίνει πως µέσα σε ένα εξάµηνο βγάζει 3 µε 4 κιλά λίπασµα. Σύντοµα, ο δήµος θα προχωρήσει στην αγορά άλλων 100 ειδικών κάδων λιπασµατοποίησης που θα διαθέσει σε νοικοκυριά.
Στόχος είναι κάθε σπίτι να αποκτήσει σταδιακά τον δικό του κάδο και να εφαρµοστεί η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», δηλαδή να καταβάλλει τέλη καθαριότητας ανάλογα µε τις ποσότητες απορριµµάτων που παράγει.
ο δήµος διαθέτει και µία µικρή φορητή συσκευή λιπασµατοποίησης, όπου τοποθετούνται τα πράσινα απορρίµµατα (για παράδειγµα αυτά που προκύπτουν από το κλάδεµα των δέντρων) µαζί µε κάποια άλλα οργανικά απόβλητα. Με τη χρήση της συσκευής αυτής παράγει 400 τόνους λίπασµα τον χρόνο, τους οποίους επίσης διανέµει στους κατοίκους της ελευσίνας.
Η εφαρµογή των συστηµάτων ανακύκλωσης και λιπασµατοποίησης θα οδηγήσει, σύµφωνα µε τους υπολογισµούς του δήµου, σε εξοικονόµηση ετησίως δύο εκατοµµυρίων τόνων φυσικών πρώτων υλών, µείωση των αερίων του θερµοκηπίου κατά 28.000 τόνους ισοδύναµου διοξειδίου του άνθρακα και µείωση του κόστους διάθεσης των απορριµµάτων σε Χυτά κατά 300.000 ευρώ.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4627576