Κινδυνεύουν οι καταθέσεις;

Re: Απάντηση: Κινδυνεύουν οι καταθέσεις;

Καλά ότι να'ναι.................

Ποιος μίλησε για ΔΥ?
Το ότι κάποιος είχε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κάποια χρήματα στην άκρη, είναι κακό να θέλει να τα αυξήσει?? Από πότε?

Δαιμονοποιούμε την αποταμίευση? Έλεος δηλαδή....

Όχι, θα ήταν καλύτερα να τα τρώγανε στα μπουζούκια και στα γαρύφαλλα (πιάτα τότε) όσοι αποταμίευσαν.

Τι τσουβάλιασμα είναι αυτό? Τι σχέση έχει ο μικροαποταμιευτής με το τζόγο που έγινε πάνω σε ομόλογα και χρηματιστήριο?
Η κατσίκα του γείτονα ισχύει για τα εργασιακά και τους Δ/Υ αλλά όχι σε αυτούς που έχασαν μέσα σε ένα βράδυ τις οικονομίες τους?
"Καλά να πάθουν γιατί είχε ρίσκο". Τα πάντα έχουν ρίσκο........

Έχω φίλους (και νονά) άγγλους και αποταμιεύουν ότι μπορούν για μια ώρα ανάγκης. Η χούντα τους έπεισε και αυτούς??

Ξέρω, η Θάτσερ...:ernaehrung004:

Καλό θα ήταν οι θέσεις που έχουμε κάποιοι, να τις έχουμε σταθερά για όλα τα πράγματα και όχι για ότι βολεύει...

Προφανώς και δεν εννοώ αυτό βρε....

Απλά ο έχων πολλά θα βρει τρόπο να ανακτήσει τα χαμένα. Το πρόβλημα εστιάζεται σε αυτούς που έχασαν τα μισά από τα λίγα χρήματα που διέθεταν.

Το ξέρω βρε συ και δεν το κουόταρα για σένα.

Απλά όποιος έκανε μια κάποια οικονομία και είπε να φυλάξει κάποια χρήματα στην άκρη, προφανώς έκανε μαλακία για μερικούς....

ΔΕΝ έχει διαφορά αν κάποιος έχασε 10 ή 100000 ευρώ. Λεφτά του ήταν...
Αλλά εδώ τα έχασαν οι συνταξιούχοι. Τι να λέμεεεε.....:Banane0:

για τους μικρούς σε πρώτη φάση συμφωνώ , όπως προστατεύονται οι καταθέσεις πχ ..

στη δευτερογενή αγορά πάντα αγοράζεις χαμηλότερα , τον τελευταίο μήνα έχω την εντύπωση οτι αγόραζες στο 47-50% τα κουπόνια του Μαρτίου

μιλάμε για 50% απόδοση σε ένα μήνα αν δεν γινότανε το κούρεμα ...

αν αυτό δεν είναι τζόγος τότε τι είναι ????

σε δεύτερη φάση
όσοι τζογαδόροι αγόρασαν με τέτοιες τιμές με σκοπό την υπεραπόδοση πρέπει να προστατευτούν? ακόμα και οι μικροεπενδυτές ...?

Οχι βεβαια. Αυτοι οντως τζογαραν.

Αλλα θα επρεπε το κρατος να κανει μια προσπαθεια να τους διαχωρισει. Γιατι τωρα ποιος θα ξαναεμπιστευτει στο κρατος τα χρηματα του ?

για τους μικρούς σε πρώτη φάση συμφωνώ , όπως προστατεύονται οι καταθέσεις πχ ..

στη δευτερογενή αγορά πάντα αγοράζεις χαμηλότερα , τον τελευταίο μήνα έχω την εντύπωση οτι αγόραζες στο 47-50% τα κουπόνια του Μαρτίου

50%.....

Είχα σχετική ενημέρωση απ' την Marfin, αν θυμάμαι καλά κατά το τέλος Ιανουαρίου.

Εdit: Το link που έδωσες προηγουμένως δεν ανοίγει....

διαφορά δεν υπάρχει αν κάποιος έχασε 10 ή 10000 ευρω

διαφορά υπάρχει στο ποιός τα έχασε ....

αν τα χάσει κάποιος που έχει περιουσία όσο το αεπ μιας χώρας πχ .... δεν δίνω δεκάρα ...

για κάποιους πάλι είναι το ίδιο .... περί ορέξεως ....

Απάντηση: Re: Κινδυνεύουν οι καταθέσεις;

τα ομόλογα, ακόμα και τα κρατικά, έχουν ρίσκο ...

τα ταμεία πολύ κακώς τζογάρουν με τα λεφτά του κόσμου ..

Τι θα πει κακώς, εκ του νόμου υποχρέωση είχαν, για τοποθέτηση αποθεματικών στην ΤτΕ (νομίζω) υπέρ της βιομηχανικής ανάπτυξης, και νομίζω κάτι αντίστοιχο πρέπει να υπήρχε και με τα ομόλογα. Ή και να μην υπήρχε, δοτές διοικήσεις, τι θα έκαναν, ό,τι τους έλεγε το κράτος.

50%.....

Είχα σχετική ενημέρωση απ' την Marfin, αν θυμάμαι καλά κατά το τέλος Ιανουαρίου.

Εdit: Το link που έδωσες προηγουμένως δεν ανοίγει....

το λινκ είναι από zougla, ψάχνοντας το λίγο βρήκα άλλες δύο αναφορές σχετικά με το ύψος διαφορετικές η μία με την άλλη, η μία λέει 4,3 δις και η άλλη 2,3 δις

δεν ξέρω αν υπάρχει κάπου κάποια ανάλυση με έγκυρα στοιχεία-νούμερα ...

Re: Απάντηση: Re: Κινδυνεύουν οι καταθέσεις;

Τι θα πει κακώς, εκ του νόμου υποχρέωση είχαν, για τοποθέτηση αποθεματικών στην ΤτΕ (νομίζω) υπέρ της βιομηχανικής ανάπτυξης, και νομίζω κάτι αντίστοιχο πρέπει να υπήρχε και με τα ομόλογα. Ή και να μην υπήρχε, δοτές διοικήσεις, τι θα έκαναν, ό,τι τους έλεγε το κράτος.

δεν ξέρω τι ακριβώς προβλέπει ο νόμος, το σίγουρο είναι οτι μέχρι το 198φεύγα τα αποθεματικά των ταμείων ήταν τοποθετημένα άτοκα και η τράπεζα τα εκμεταλλευόταν προς όφελος της ...

το οτι κάνουν ότι τους λέει το κράτος δεν τους αθωώνει όμως, αν δεν συμφωνούσαν να δήλωναν παραίτηση, έχω την εντύπωση οτι παιχνίδια πάιχτηκαν από τα ταμεία και στο χρηματιστήριο και στα δομημένα-τοξικά ....... υπέροχα .... :smash:

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κινδυνεύουν οι καταθέσεις;

Επίσης άλλο η αποταμίευση ως έννοια και μέθοδος εκτός καπιταλισμού(Αρχαία Ελλάδα, κλπ) και άλλο πως χρησιμοποιήθηκε απο την Χούντα και εν γένει απο το καπιταλιστικό σύστημα....μεταπολεμικά....

Εννοείται. Η ιδέα της αποταμίευσης (επίσης άλλο αποταμίευση άλλο το σκατό μου παξιμάδι) υπάρχει από όταν ο άνθρωπος με τη γεωργική επανάσταση απέκτησε μόνιμη εγκατάσταση και αποθήκευε γεννήματα για τους δύσκολους καιρούς. Ακολουθεί βασικά την έννοια της ατομικής ιδιοκτησίας.
Επίσης η μέχρι πρότινος γερά ριζωμένη αντίληψη "το σκατό μου παξιμάδι" ενισχύθηκε περισσότερο, νομίζω, από τη λαίλαπα της Κατοχής, παρά από τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις ή τη χούντα. Χώρια που νομίζω ότι ο σύγχρονος καπιταλισμός δεν θέλει την παραδοσιακή ιδέα της αποταμίευσης, η οποία είναι ουσιαστικώς μία αποθησαύριση του πλούτου σε σταθερές -μη παραγωγικές- αξίες όπως χρυσός-ακίνητα κλπ, αλλά την επένδυση. Κάπως έτσι μπερδεύτηκαν και οι αποταμιευτές με τα ομόλογα, τα οποία πιθανότατα τα πήρα πολλά χρόνια πριν, με άλλες αντιλήψεις και ιδέες για την πορεία των πραγμάτων. Όπως βλέπετε, η σημερινή τάση της αποταμίευσης -χρήματα (για όσους το μπορούν) στο εξωτερικό, φύλαξη στο σπίτι ή θυρίδες, αγορά χρυσού κλπ- καθόλου δεν βολεύει το κράτος ή την αγορά.

δεν ξέρω τι ακριβώς προβλέπει ο νόμος, το σίγουρο είναι οτι μέχρι το 198φεύγα τα αποθεματικά των ταμείων ήταν τοποθετημένα άτοκα και η τράπεζα τα εκμεταλλευόταν προς όφελος της ...

το οτι κάνουν ότι τους λέει το κράτος δεν τους αθωώνει όμως, αν δεν συμφωνούσαν να δήλωναν παραίτηση, έχω την εντύπωση οτι παιχνίδια πάιχτηκαν από τα ταμεία και στο χρηματιστήριο και στα δομημένα-τοξικά ....... υπέροχα .... :smash:

Δεν θυμάμαι ακριβώς τι προέβλεπε η νομοθεσία ούτε κι εγώ, πάντως η ουσία είναι αυτό που είπες, αναγκαστική άτοκη τοποθέτηση στην ΤτΕ υπέρ "της ανάπτυξης". Με αυτή τη λογική τοποθέτησαν και σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου (δεν μιλάμε καν για τον τζόγο με τα τοξικά αμερικάνικα εδώ). Αυτό το πράγμα γινόταν εδώ και δεκαετίες, δίχως να υπάρχει τότε η υπόνοια "τζόγου". Γι' αυτό και είναι αισχρό να μιλάει ο Βενιζέλος για "επιδότηση" των ταμείων, όταν τα τελευταία με τα αποθεματικά τους έδιναν ρευστότητα στο κράτος και τις βιομηχανίες επί δεκαετίες.

Προσπάθησε να καταλάβεις το εξης:
Σκοπός είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας στην οποία δεν θα υπάρχει η ανάγκη αποταμιευσης γιατί η κοινωνία θα άρει τις συνθήκες που δημιουργούν την ανάγκη του να δουλεύει ο άνθρωπος όχι μόνο για να δημιουργεί, όχι μόνο για να καταναλώνει τα αναγκαία αλλα και τα περιττά που το σύστημα σε εκπαιδευει να αποζητας, αλλα και να συσωρρευει χρήμα με σκοπό να νιώσει ασφαλής μέσα στις κοινωνίες της ανασφάλειας και ταυτόχρονα να εκπαιδευεται η ψυχή στο να θεωρεί το χρήμα ως σκοπό. εφόσον η αποταμίευση είναι καλη τότε όσο περισσότερη τόσο καλύτερα. Άρα δεν υφίσταται η έννοια της απληστίας. Άρα ο καλύτερος είναι ο σκρουτζ μακ ντακ που κολυμπουσε μέσα στις λίρες. Και τι γίνεται με τον άτυχο που δεν μπορει λόγω ελαχίστων εσόδων να αποταμιευεσει? Ας πεθάνει ο κοπριτης ώστε να δικαιωθούμε εμείς που αποταμιευουμε για να έχει και νόημα η διαδικασία. Γιατί αν υπάρχει κράτος πρόνοιας τότε καταρρέει η ιδέα της αποταμιευσης. Άρα ΟΠΟΙΟΣ ΕΊΝΑΙ ΥΠΈΡ ΤΗΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ ΩΣ ΙΔΈΑ ΕΊΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΆΤΟΥΣ ΠΡΌΝΟΙΑΣ. Προσοχή δεν λέω ότι κάνει λάθος οποιος αποταμιευει στο υπάρχον σύστημα αλλα ότι στόχος μας είναι η αλλαγή αυτού του συστήματος.
Το ότι υπάρχει απο πολυ παλιά απλώς επιβεβαιώνει το ότι είναι στόχος της εξέλιξης των κοινωνιών η άρση της ανάγκης αποταμιευσης. Πρέπει ο άνθρωπος να απελευθερωθεί απο τα δεσμά του χρήματος. Αυτο είναι θεσφατο δεν είναι υπο συζήτηση. Είναι το επόμενο βήμα της εξέλιξης ανθρώπου και κοινωνιών. Τώρα η επένδυση σε τραπεζικά χρησματιστηριακα παράγωγα είναι χειρότερη ως ιδέα διότι το αυξημένο κέρδος σου βασίζεται στην αυξημένη απώλεια του αλλου άρα επιτείνει την ιδέα της εκμεταλευσης και της κλοπής.

Μιλάς για το κράτος πρόνοιας ωσάν να είναι μία δοτή θεϊκή και μη ανατρέψιμη τάξη πραγμάτων. Ακόμη και να υπάρξει κάποτε τέτοιο πραγματικό κράτος πρόνοιας πάλι θα υπάρχει αποταμίευση (υπογείως), ακριβώς λόγω του ενδεχομένου ανατροπής του. Τι έχει μείνει όρθιο και απαράλλακτο στα χιλιάδες χρόνια ανθρώπινης ιστορίας;

το 1970 και το 1980 τα επιτόκια καταθέσεων ήταν 10 και 25 % με αντίστοιχους πληθωρισμούς ....
εδώ έχει σχετικούς πίνακες στα link στο κάτω μέρος της σελίδας (http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Statistics/rates_markets/deposits.aspx)

άραγε, πόσα "έχασαν" τα ταμεία όλα εκείνα τα χρόνια από το άτοκο της υπόθεσης ?? ή αλλιώς πόσα κέρδισε η τράπεζα από τη χορήγηση δανείων με επιτόκια 20 και 30% ??

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κινδυνεύουν οι καταθέσεις;

Καλά ότι να'ναι.................

Ποιος μίλησε για ΔΥ?
Το ότι κάποιος είχε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κάποια χρήματα στην άκρη, είναι κακό να θέλει να τα αυξήσει?? Από πότε?

Δαιμονοποιούμε την αποταμίευση? Έλεος δηλαδή....

Όχι, θα ήταν καλύτερα να τα τρώγανε στα μπουζούκια και στα γαρύφαλλα (πιάτα τότε) όσοι αποταμίευσαν.

Τι τσουβάλιασμα είναι αυτό? Τι σχέση έχει ο μικροαποταμιευτής με το τζόγο που έγινε πάνω σε ομόλογα και χρηματιστήριο?
Η κατσίκα του γείτονα ισχύει για τα εργασιακά και τους Δ/Υ αλλά όχι σε αυτούς που έχασαν μέσα σε ένα βράδυ τις οικονομίες τους?
"Καλά να πάθουν γιατί είχε ρίσκο". Τα πάντα έχουν ρίσκο........

Έχω φίλους (και νονά) άγγλους και αποταμιεύουν ότι μπορούν για μια ώρα ανάγκης. Η χούντα τους έπεισε και αυτούς??

Ξέρω, η Θάτσερ...:ernaehrung004:

Καλό θα ήταν οι θέσεις που έχουμε κάποιοι, να τις έχουμε σταθερά για όλα τα πράγματα και όχι για ότι βολεύει...

Οτι να ναι στο τετράγωνο....

Φυσικά θα δαιμονοποιήσουμε την αποταμίευση που μεταλλάχθηκε σε κοροϊδία και σαφές άνοιγμα στους "μικρούς" για να βγάζουν οι τράπεζες διπλά και τριπλά λεφτά... Αν εσύ το θεωρείς οκ, συμφωνείς και με την λογική της τράπεζας. Πάσο.

Για τους ΔΥ άλλοι τα είπαν....

Ποιος μίλησε για μικρο-αποταμιευτές???

Όσον αφορά τις θέσεις σε ποιους απευθύνεσαι???

Η κοινωνία που περιγράφει ο Σταύρος παραπάνω υπάρχει μόνο στα ταξίδια του Γκιούλιβερ ή στα παραμύθια της Χαλιμάς. Και όποιος αποταμιεύει χρήματα δεν σημαίνει ότι αυτόματα είνα και κατά του κράτους πρόνοιας. Ποιος μπορεί με τέτοιες ιδέες και τρόπο σκέψης να πείσει τον κόσμο;

Απάντηση: Re: Κινδυνεύουν οι καταθέσεις;

το 1970 και το 1980 τα επιτόκια καταθέσεων ήταν 10 και 25 % με αντίστοιχους πληθωρισμούς ....
εδώ έχει σχετικούς πίνακες στα link στο κάτω μέρος της σελίδας (http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Statistics/rates_markets/deposits.aspx)

άραγε, πόσα "έχασαν" τα ταμεία όλα εκείνα τα χρόνια από το άτοκο της υπόθεσης ?? ή αλλιώς πόσα κέρδισε η τράπεζα από τη χορήγηση δανείων με επιτόκια 20 και 30% ??

Είπαμε... "υπέρ ανάπτυξης". Γι' αυτό μιλάμε σήμερα για τέτοια αισχρότητα της κυβέρνησης στην αντιμετώπισή τους ως ΤΡΙΤΟΥΣ!@!!!!

Γι' αυτό, επίσης, δεν θα πρέπει κανείς να υπολογίζει ΠΟΤΕ ως ...παγκόσμια σταθερά τη στάση ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ κράτους ή κυβέρνησης.

Re: Απάντηση: Re: Κινδυνεύουν οι καταθέσεις;

Προσπάθησε να καταλάβεις το εξης:
Σκοπός είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας στην οποία δεν θα υπάρχει η ανάγκη αποταμιευσης γιατί η κοινωνία θα άρει τις συνθήκες που δημιουργούν την ανάγκη του να δουλεύει ο άνθρωπος όχι μόνο για να δημιουργεί, όχι μόνο για να καταναλώνει τα αναγκαία αλλα και τα περιττά που το σύστημα σε εκπαιδευει να αποζητας, αλλα και να συσωρρευει χρήμα με σκοπό να νιώσει ασφαλής μέσα στις κοινωνίες της ανασφάλειας και ταυτόχρονα να εκπαιδευεται η ψυχή στο να θεωρεί το χρήμα ως σκοπό. εφόσον η αποταμίευση είναι καλη τότε όσο περισσότερη τόσο καλύτερα. Άρα δεν υφίσταται η έννοια της απληστίας. Άρα ο καλύτερος είναι ο σκρουτζ μακ ντακ που κολυμπουσε μέσα στις λίρες. Και τι γίνεται με τον άτυχο που δεν μπορει λόγω ελαχίστων εσόδων να αποταμιευεσει? Ας πεθάνει ο κοπριτης ώστε να δικαιωθούμε εμείς που αποταμιευουμε για να έχει και νόημα η διαδικασία. Γιατί αν υπάρχει κράτος πρόνοιας τότε καταρρέει η ιδέα της αποταμιευσης. Άρα ΟΠΟΙΟΣ ΕΊΝΑΙ ΥΠΈΡ ΤΗΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ ΩΣ ΙΔΈΑ ΕΊΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΆΤΟΥΣ ΠΡΌΝΟΙΑΣ. Προσοχή δεν λέω ότι κάνει λάθος οποιος αποταμιευει στο υπάρχον σύστημα αλλα ότι στόχος μας είναι η αλλαγή αυτού του συστήματος.
Το ότι υπάρχει απο πολυ παλιά απλώς επιβεβαιώνει το ότι είναι στόχος της εξέλιξης των κοινωνιών η άρση της ανάγκης αποταμιευσης. Πρέπει ο άνθρωπος να απελευθερωθεί απο τα δεσμά του χρήματος. Αυτο είναι θεσφατο δεν είναι υπο συζήτηση. Είναι το επόμενο βήμα της εξέλιξης ανθρώπου και κοινωνιών. Τώρα η επένδυση σε τραπεζικά χρησματιστηριακα παράγωγα είναι χειρότερη ως ιδέα διότι το αυξημένο κέρδος σου βασίζεται στην αυξημένη απώλεια του αλλου άρα επιτείνει την ιδέα της εκμεταλευσης και της κλοπής.

Δυστυχως δεν μπορω να διανοηθω Σταυρο οτι θα βασιζομαι αποκλειστικα σε ενα κρατος προνοιας κατα τα προτυπα της πρωην ΣΕ η της Βουλγαριας και της Ρουμανιας για τις οποιες χωρες εχω αμεση αντιληψη και στενοτατη σχεση τα τελευταια πολλα χρονια.
Μοναχα οι πρωην στρατιωτικοι, αστυνομικοι και κρατικοι παραγοντες νοσταλγουν το συστημα. Ισως και καποιοι ιδεολογοι. Αυτο μπορει να στο βεβαιωσει οποιος εχει ζησει και μιλησει με τη νεα γενια και μετα την καταρρευση της ΣΕ.
Αγαπω πραγματικα αυτες τις χωρες και για την ιστορια τους και επειδη μου εδωσαν ενα κομματι ψωμι να φαω. Αλλα οι συνθηκες του κρατους προνοιας μολις την τελευται δεκαετια αρχισαν να μοιαζουν με το δικο μας κρατος προνοιας του 70..

Ειμαι σαφεστατα υπερ ενος κρατους προνοιας και σαφεστατα υπερ της εννοιας της αποταμιευσης. Δεν ειναι διολου αντιφατικες οι εννοιες.
Τα χρηματιστηριακα παραγωγα που αναφερεις βασιζονται στην απληστια των αγορων οι οποιες και εχουν καταστρεψει οτιδηποτε θετικο εχει να παρουσιασει η θεωρια περι καπιταλισμου. Αυτο που βιωνει η δυση σημερα, λιγο εχει να κανει με τον ιδεολογικο καπιταλισμο.
Απο που κι ως που το κρατος πρεπει να παρεμβαινει να σωζει τραπεζες? Απο που και ως που η χαρουρα πρεπει να ειναι μονο κρατικη (των φορολογουμενων) και τα κερδη μονο ιδιωτικα?

Δεν φταιει ο καπιταλισμος που η δυση καταρρεει φταιει η απληστια και η διαφθορα που αντικατεστησαν την λογικη και το ηθος.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κινδυνεύουν οι καταθέσεις;

Εννοείται. Η ιδέα της αποταμίευσης (επίσης άλλο αποταμίευση άλλο το σκατό μου παξιμάδι) υπάρχει από όταν ο άνθρωπος με τη γεωργική επανάσταση απέκτησε μόνιμη εγκατάσταση και αποθήκευε γεννήματα για τους δύσκολους καιρούς. Ακολουθεί βασικά την έννοια της ατομικής ιδιοκτησίας.
Επίσης η μέχρι πρότινος γερά ριζωμένη αντίληψη "το σκατό μου παξιμάδι" ενισχύθηκε περισσότερο, νομίζω, από τη λαίλαπα της Κατοχής, παρά από τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις ή τη χούντα. Χώρια που νομίζω ότι ο σύγχρονος καπιταλισμός δεν θέλει την παραδοσιακή ιδέα της αποταμίευσης, η οποία είναι ουσιαστικώς μία αποθησαύριση του πλούτου σε σταθερές -μη παραγωγικές- αξίες όπως χρυσός-ακίνητα κλπ, αλλά την επένδυση. Κάπως έτσι μπερδεύτηκαν και οι αποταμιευτές με τα ομόλογα, τα οποία πιθανότατα τα πήρα πολλά χρόνια πριν, με άλλες αντιλήψεις και ιδέες για την πορεία των πραγμάτων. Όπως βλέπετε, η σημερινή τάση της αποταμίευσης -χρήματα (για όσους το μπορούν) στο εξωτερικό, φύλαξη στο σπίτι ή θυρίδες, αγορά χρυσού κλπ- καθόλου δεν βολεύει το κράτος ή την αγορά.

Πιστέυω οτι η έννοια της "αποταμιευσης" έχει περάσει με λανθασμένο τρόπο στη συνείδηση του κόσμου, στις σύγχρονες καπιταλιστικές κοινωνίες. Δηλαδή, έχει αφομοιωθεί σαν κάτι διαφορετικό απο αυτό απο αντιπροσωπεύει στην πραγματικότητα. Στην ουσία είναι μια αυτές βασικές κινητήριες δυνάμεις του συστήματος (συσσώρευση, αύξηση πλούτου) η οποία όμως έχει ο κόσμος την έχει εκλάβει σαν "ανάγκη", και ίσως βέβαια δικαιολογημένα.

Επίσης πιστεύω ότι ο καπιταλισμός θέλει να συγχέεται η έννοια της αποταμίευσης με την "αποθησαύριση του πλούτου" που έγραψες παραπάνω, παράλληλα με τη συνεχώς καλλιεργούμενη άποψη οτι μία οικονομία θα πρέπει συνεχώς να επεκτείνεται, να αυξάνει τα μεγέθη της, να αναπτύσεται κλπ. Στη διαδικασία λοιπόν της "αναπτυξης", της "αυξησης της παραγωγής" , είναι σαφές οτι τα κεφάλαια των "αποταμιευτών" παίζουν σημαντικό ρόλο. Επίσης σαφέστατο όσο περισσότερα τα κεφάλαια, τόσο μεγαλύτερες οι δυνατότητες για αυξανόμενους ρυθμούς ανάπτυξης , μεγαλύτερες σε κλίμακα επενδύσεις κλπ.

Θα ήθελα επίσης να σχολιασω και τη συστηματική φυγή κεφαλάιων προς τις ξένες τράπεζες.
Δεν είμαι εντελώς σίγουρος για τις προθέσεις του κράτους αυτή τη στιγμή, άλλωστε δεν είδαμε καμία προσπάθεια να σταματήσουν η εκροή χρημάτων προς το εξωτερικό.
Δεν ξέρω, αλλά προσωπικά προβληματίζομαι αν πραγματικά θέλουν να συγκρατήσουν κεφάλαια στη χώρα ή αφήνουν σιωπηρά το φαινόμενο να εξελίσεται καθώς έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους ...

Θα διαφωνήσω. Δεν έχει τίποτα το καπιταλιστικό η έννοια της αποταμίευσης. Αντίθετα, ο καπιταλισμός προμόταρε ανέκαθεν το ακριβώς αντίστροφο: την πιστωτική κάρτα. "Πάρε λεφτά να'χεις, ζήσε όπως γουστάρεις, μείνε αθωράκιστος απέναντί μου, και θα σε μαδήσω όταν έρθει η ώρα και σε βρω αδύναμο." Το ότι την αποταμίευση την προμόταρε η Χούντα μόνο ως τυχαίο μπορώ να το εκλάβω. Κι οι περισσότερες οικογένειες την προμοτάρουν στα παιδιά τους, και σίγουρα όχι με δόλιο σκοπό. Εξάλλου, ως ιδέα υπάρχει από την εποχή του Αισώπου, και του μύθου του τζίτζηκα και του μέρμηγκα.

Η φύση πάντα διδάσκει αλλά το τι διδάγματα θα πάρει κανείς εξαρτάται πάντα από την οπτική γωνία που έχει.
Ας πάμε στα μυρμήγκια. Τα μυρμήγκια εργάζονται ομαδικά, ποτέ ανταγωνιστικά αλλά με αλληλοβοήθεια, ομαδικά αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και ομαδικά αποταμιεύουν. Αποταμιεύουν σαν κοινωνία, ποτέ ατομικά. Εδώ είναι και η μεγάλη διαφορά. Η κοινωνική αποταμίευση, είναι πλέον μια αξία που εξυψώνεται στου ουρανούς, χρησιμοποιείται για το καλό της κοινωνίας και μέσο αυτής το καλό του ατόμου.
Εμείς, έχουμε πάρει αυτή την αξία και την έχουμε μετατρέψει στο σημερινό σκουπίδι που ακούει στο όνομα ΑΤΟΜΙΚΗ αποταμίευση. Το μόνο που κερδίζει κάποιος (αναγκαστικά σήμερα όπως λέει και ο Σταύρος )είναι μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας ότι μπορεί να σωθεί όταν γύρω του τα πράγματα καταρρέουν. Αυτό λοιπόν που συμβαίνει σήμερα (και πάντα σε περιόδους που έχουμε κρίση) είναι να πέφτουν αυτές οι μάσκες που όσο υπήρχαν, θολώνουν το τοπίο και δεν σε αφήνουν να καταλάβεις το πόσο σάπιο είναι το σύστημα που έχει δημιουργηθεί. Εδώ μπαίνει και αυτό που λένε συνειδητοποίηση των τάξεων. Δεν υπάρχει καμία χαρά όταν ένας μικροκαταθέτης, μικροομολογιούχος, μικροοτιδήποτε, χάνει τα λεφτά του, το μόνο που υπάρχει είναι ελπίδα. Μπορεί ευκολότερα τώρα που πέφτουν οι μάσκες ,να συνειδητοποίηση την τάξη στην οποία ανήκει και αφού ξεπεράσει τους φόβους του να παλέψει για το συμφέρων της τάξης του και όχι για το ατομικό του.
Όταν φτάσουμε στο σημείο να συνυπάρχουμε όπως τα μυρμήγκια, τότε θα αλλάξουμε επίπεδο πολιτισμού και θα πάμε ένα βήμα παραπέρα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κινδυνεύουν οι καταθέσεις;

Φυσικά θα δαιμονοποιήσουμε την αποταμίευση που μεταλλάχθηκε σε κοροϊδία και σαφές άνοιγμα στους "μικρούς" για να βγάζουν οι τράπεζες διπλά και τριπλά λεφτά... Αν εσύ το θεωρείς οκ, συμφωνείς και με την λογική της τράπεζας. Πάσο.

Ναι μεν αγαπητέ, αλλά η "δαιμονοποίηση" στην οποία αναφέρεσαι αφορά καθαρά στις τράπεζες, όχι στους ίδιους τους αποταμιευτές.