Κινέζος με 45

Εχω υποθέσει ως DCR στο L του κατωδιαβατού 0.3ohm και στο παραλληλο στο tweeter 0.25ohm

Ακούω ενστάσεις-προτάσεις από τους γνωστούς αγνώστους (θεοθάν, μτζ κτλ κτλ )

το target freq response προβλέπεται ως κάτωθι

Attachments

• freqresponse_simulated.gif
    freqresponse_simulated.gif
    8.8 KB · Views: 23
αντιστρέφοντας την πολικότητα του tweeter παίρνουμε την παρακάτω καμπύλη, η οποία με την χορταστική βύθιση στην περιοχή διασταύρωσης μας δείχνει το καλό ταίριασμα των φάσεων των "δυο" μονάδων

Attachments

• freqresponse_sim_inv_tw.gif
    freqresponse_sim_inv_tw.gif
    10.1 KB · Views: 20
ιδου και σκέτες οι φιλτραρισμένες αποκρίσεις των woofers και tweeter

Attachments

• drivers_fr_response.gif
    drivers_fr_response.gif
    10.1 KB · Views: 22
τι λεει η ομίγυρις ( πώς γράφεται ?), να το φτιάξω να δω τι ψάρια θα πιάσω ή να μην ασχοληθώ καν ? any suggestions ?

θεοθάν σόρυ, παλι ξέχασα να θέσω τα όρια της γραφικής μέχρι τα 20Κhz αντι για τα 48Khz και δεν βλεπουμε και πολλη λεπτομέρεια αλλα μια εικονα παιρνουμε νομίζω..

επίσης θα ήθελα μια συμβουλή από τους κυρίους JoVal και Mtz για το αν και στην περίπτωση του κεντρικού πρέπει στην περιοχή περίπου 1-4KHz να ακολουθήσουμε την γνωστή λογική συμψηφισμού των ανακλάσεων, δεδομένου ότι τώρα οι αποστάσεις απο τους τοιχους ειναι μεγάλες..

ευχαριστώ εκ των προτέρων

επισης το L είναι καλό ? ο κινέζος το είχε στα 0.826mH / 0.6ohm με πλάτος μπάφλας 14cm

επίσης θα ήθελα μια συμβουλή από τους κυρίους JoVal και Mtz για το αν και στην περίπτωση του κεντρικού πρέπει στην περιοχή περίπου 1-4KHz να ακολουθήσουμε την γνωστή λογική συμψηφισμού των ανακλάσεων, δεδομένου ότι τώρα οι αποστάσεις απο τους τοιχους ειναι μεγάλες..

ευχαριστώ εκ των προτέρων

Αύριο μάνα μου θα προσπαθήσω (...ο Ιωάννης αγνοείται :grinning-smiley-043 ) γιατί αυτές τις μέρες έπηξα ατελείωτα

Καλό φαίνεται , απλά κάνα δυό φουσκωματάκια μάλλον , λόγω μικρού μεγέθους μπάφλας και κάτι στα 2.5Κ-4Κ και θα είναι Jet !!!!

Χαιρετισμούς

ιδου και το original κυκλωμα (χωρίς λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους) καθώς και η απόκριση όπως διαμορφώνεται από αυτό

Με μπλε χρώμα είναι η εξομοίωση με βαση τα (μετρημένα) στοιχεία του κυκλώματος και με κόκκινο αυτό που μετρήθηκε στην πράξη

Attachments

• KodaFR_Simulated-blue_vs_Measured-red.gif
    KodaFR_Simulated-blue_vs_Measured-red.gif
    10.1 KB · Views: 31
  • KodaCrossover.gif
    KodaCrossover.gif
    3.6 KB · Views: 32
και μια συγκριση πριν (μπλε) και μετά (κόκκινο)

Attachments

• before-blue_after-red.gif
    before-blue_after-red.gif
    24.3 KB · Views: 37
Χμ τώρα το συνειδητοποίησα οτι θα είναι κεντρικό
....οπότε τα target μιά χαράτο βλέπω ...απλά παραθέτω μιά "περίπου" (εικόνα) στάθμη συνολικής καμπύλης , μόνο και μόνο για να μήν είναι οξύ , δηλαδή η κόκκινη πρόταση μερικά dB παρακάτω

Καλημέρα σας

Attachments

• JohnJohn1.jpg
    JohnJohn1.jpg
    95.4 KB · Views: 31
ευχαριστώ μανώλη, το είχα στην ακρη του μυαλού μου αλλά είχα μια αμιβολία μήπως η κοιλάδα γυρω απο τα 500Hz δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα γιατι δεν εχω και ακριβεια στην περιοχή αυτή, μαλλον ομως η συνηθης εξαρση του χαρτιου γυρω απο το 1κηζ σε συνδυασμο με το σκαλοπατι μπαφλας ισως συνηγορούν.. θα παιξω λιγο ακομα με το simulator..

ευχαριστώ μανώλη, το είχα στην ακρη του μυαλού μου αλλά είχα μια αμιβολία μήπως η κοιλάδα γυρω απο τα 500Hz δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα γιατι δεν εχω και ακριβεια στην περιοχή αυτή, μαλλον ομως η συνηθης εξαρση του χαρτιου γυρω απο το 1κηζ σε συνδυασμο με το σκαλοπατι μπαφλας ισως συνηγορούν.. θα παιξω λιγο ακομα με το simulator..

Ναι ρε Γιάννη ...το αντελήφθην οτι τόχες στο μυαλό σου.
Ούτως ή άλλως απο 350 Χέρτζια και πίσω θα κόβει με ρυθμό 3-4 dB λόγω τής μπάφλας ....οπότε θα το χρειαστεί το κόψιμο ...
Βέβαια κεντρικό είναι και ουσιαστικά για λογικές στάθμες θα μπορεί να αντεπεξέλθει στα του διαλόγου με μερικά περάσματα χαμηλού (γροθιές-αγκωνιές -βήματα -κλεισίματα πόρτας κλπ )

....για παίξε ..για παίξε ...:grinning-smiley-043

Τζον
μετράει καλύτερα από πριν όχι τόσο στην απόκριση που είναι πιο δευτερεύων όσο (το σημαντικότερο) στην φάση μεταξύ των 2 δρόμων ....
όπως είπε ο Μανώλης ΙΣΩΣ χρειαστεί 1-2 db ακόμα κατέβασμα η στάθμη μεσαίων και υψηλών, αλλά πρέπει να το ακούσεις πρώτα στην τελική του θέση για να πείς με σιγουριά... αν έρθει πρόσωπο με την τηλεόραση, η οθόνη θα παίξει ρόλο μεγαλύτερης μπάφλας και πολλά από αυτά που μετράς ανοηχικά (σκαλί μπαφλας, περιθλάσεις κλπ) θα αλλάξουν...

Προσωπικά, με βάση το διάγραμμα που ανέβασες (στο πόστ Νο 71) θα ξεκινούσα να το ζυγίσω με στάθμη αναφοράς τα 66db, και από εκεί και πέρα βλέποντας και κάνοντας ανάλογα το άκουσμα...

Last edited:
για δειτε τωρα και πείτε μου.. το zobel εχει λίγο "κουλή" τιμη αντίστασης γιατί ο ρόλος του δεν ειναι τοσο για την διαμόρφωση του πλάτους αλλά πιο πολύ για το ταιριασμα των φασεων

Attachments

• cross2.gif
    cross2.gif
    4 KB · Views: 27
  • freq2.gif
    freq2.gif
    8.7 KB · Views: 21
  • freq_inv_tw2.gif
    freq_inv_tw2.gif
    11.2 KB · Views: 22
  • smoothed.gif
    smoothed.gif
    8.2 KB · Views: 21
μηοως το breakup του κωνου στα 5.5ΚHz ακουγεται, παρά το ότι δεν ειναι εμφανές στην συνολική απόκριση ?

Xμμμ... Σαν λίγο ψηλά δεν είναι η συχνότητα διαχωρισμού ??? γύρω στα 4ΚΗΖ την κόβω...

Οι χάρτινοι κώνοι συχνά παρουσιάζουν "σπασίματα" στο roll-of (όπως μου είπε κάποια στιγμή κάποιος ξένος σχεδιαστής μεγαφώνων "paper is parer"... :nounder: :grinning-smiley-043 ) και ειδικά αν σκεφτείς την χαμηλή κατηγορία τιμής των συγκεκριμένων...

Μια αποκοπή κοντά σε αυτά τα σπασίματα (που σημαίνει η στάθμη τους είναι αρκετά κοντά στην στάθμη αναφοράς) δεν είναι ότι καλύτερο....
Μια διερεύνηση των Cumulative Spectral Decay θα τά κάνει πιο ευδιάκριτα και θα δείξει πόσο έντονα και "επίμονα" είναι στην πραγματικότητα... και από την οφφ-άξις μπορείς να βγάλεις χρήσιμα συμπεράσματα για αυτά...κάντο να δείς...

Και ρε Τζόν...Επιτέλους διαμόρφωσε τα charts όπως σου λέω στο μήνυμα Νο10...είναι πολύ καλύτερα και ευδιάκριτα όπως σου λέω ...θα το δεις και μόνος σου μόλις το κάνεις...

ψηλά ειναι η συχνότητα Χ αλλα δεν ερχονται με τιποτα οι φασεις χαμηλότερα στα διαλα

θα ξαναδοκιμάσω ομως

(ξέρω τώρα, σε τρώει ο κ..ος σου να σου στειλω τις μετρήσεις των μονάδων για να παιξεις κι εσυ χι χι χι :D :D )