Αυτό που γράφεις Γιάννη για τις οθόνες θέλει λίγο ψάξιμο, δεν ξέρω αν είναι τόσο απλό όπως το γράφεις. Το οτι πολλά απo τα κινητά και τα tablet έχουν καλύτερες οθόνες και μπορούν να απεικονίσουν μεγαλύτερο ή διαφορετικό χρωματικό χώρο από τους κλασσικοϋς RGB, SRGB, Adobe RGB είναι σωστό. Αλλά και εδώ ισχύει οτι με τα παιχνίδια , άλλο μόνιτορ θέλεις για να παίξεις παιχνίδια άλλο για να επεξεργαστεις και να δεις σωστά τις φωτογραφίες. Γιατί η σύλληψη από μεγαλύτερο αισθητήρα έχει πάντα περισσότερη πληροφορία σε ανάλυση, χρώμα κλπ. Αν γίνουν περισσότερες λήψεις (όπως κάνει το κινητό) μπορεί φυσικά να αυξηθεί η πληροφορία σε δυναμικό εύρος, ανάλυση, χρώμα κλπ.. Το θέμα είναι οτι ο κάθε κατασκευαστής στα έτοιμα αρχεία που δίνει μετά κάνει βέλτιστοποιηση για το μέσο που θεωρεί οτι θα γίνει και η αναλογη χρήση π.χ. στο κινητό, σε HDR monitor κλπ.
Τα HDR monitor έχουν την δυνατότητα να απεικονίζουν αρχεία τραβηγμένα κυρίως από ειδικά mode ΗDR μηχανών. Αν τα αρχεία αυτά τα βάλεις σε νορμαλ μόνιτορ θα φαίνονται ξεπλυμένα και περίεργα. Αν τα βάλεις σε HDR monitor θα δείχνουν πολύ καλύτερα. Είναι σα να δώσω εγώ ένα αρχείο φωτογραφίας σε χρωματικό χώρο Adobe RGB και να το βλέπει σε monitor που δεν μπορεί να απεικονίσει αυτό το χρωματικό χώρο (hardware αδυναμία) ή με προγραμμα viewer που δεν υποστηρίζει αυτό το χρωματικό χώρο αλλά μόνο SRGB (software αδυναμία).
οι περισσότερες οθόνες υπολογιστών είναι βελτιστοποιημενες σε κάποιο χρωματικό χώρο από το εργοστάσιο (ακόμη και οι καλιμπραρισμενες ειδικά για φωτογραφία) και το contrast, η φωτεινότητα, η θερμοκρασία λευκού είναι σεταρισμενα έτσι ώστε να απεικονίζουν την πραγματικότητα και όχι υπέρ φωτισμένα πλάνα πολλαπλών αρχείων HDR.
Ας ξεκινήσουμε όμως από το σημείο μηδέν που είναι η αρχική λήψη και τι πραγματικά βλέπει το μάτι μας όταν φωτογραφίζουμε. Αν δεις την σκοτεινή σκηνή με το μάτι σου πιστεύω ότι θα δεις οτι πλησιάζει πιο πολύ σε αυτή της μηχανής (εφοσον έχει γίνει και σωστή έκθεση) και όχι τοσο σε αυτή την πιο αφύσικη του τηλεφώνου. Άλλο τι σου αρέσει τελικά πιο πολύ. Οι σκιές είναι σκιές και όχι τόσο φωτισμένες οπως τις δείχνει συνήθως το HDR αρχείο.
Όσο για το πόσα χρώματα βλέπει πραγματικά το μάτι μας και αν αυτά τα αποδίδει πιο σωστά μια ακαλιμπραριστη ΤV OLED από οτι ένα καλό μόνιτορ φωτογραφίας δεν εξαρτάται τοσο από το hardware, αλλά με βάση και τα παραπάνω, τι αρχείο του στέλνουμε και πως αυτό έχει παραχθεί από από όλο workflow. Αν τα αρχεία σου θα τα δώσεις σε φίλους και συγγενείς ή είναι για θέαση προσωπικής χρήσης κάνεις χρήση και του ανάλογου εργαλείου σύλληψης εφοσον αυτοί διαθέτουν και το απαραίτητο εργαλείο θέασης.
ΥΣ1
Δοκιμασε επίσης να τραβήξεις HDR αρχείο με την μηχανή σου και το στείλεις σε ανάλογο μόνιτορ HDR ή στο κινητό σου ή στην ανάλογη τηλεόραση OLED, θα είναι πιστευω και αυτό πολύ πιο διαφορετικό από οτι το βλέπουμε σε νορμαλ συνθήκες στο μόνιτορ του υπολογιστή.
YΣ2
τα παραπάνω τα έχω τσεκάρει και εγώ όχι με αρχεία HDR αλλά με αρχεία hires πολλαπλών λήψεων που έχουν προκυψει από ακαθρεπτη και έχω επεξεργαστεί πρώτα στην Retina του Ιpad και μετά τα έφερα για θέαση ή περαιτέρω επεξεργασία στην καλιμπραρισμενη οθόνη του γραφείου μου Dell 2711 αλλα και το ανάποδο. Προφανώς και υπάρχουν διαφορές και ειδικά μετά αν τα απεικονίσω και στην TV.