Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

μα με οποιον υπερευερυγωνιο φακο κι αν τραβηξεις ομαδικο προρτραιτο , τα ακρα θα ειναι παραμορφωμενα.

Επισης , το κινητο εχει και διορθωση γι αυτο, που δεν εχουν καν οι μηχανες!


Oχι και με οποιον.


Υπαρχουν φακοι (εχω τετοιους σε Μ43) που ειναι εξαρχης διορθωμενοι γεωμετρικα. Χανουν σε αναλυση στα ακρα βεβαια αλλα αυτο ειναι αλλη ιστορια.
 
Αν είναι διορθωμένος γεωμετρικά ναι, άλλωστε έβαλα έναν τέτοιο.

Αλλά κοστίζει πολλά σε full frame....όπως είδες.
Το m43 είναι πολύ μικρότερος αισθητήρας.
Και αν χάνεις και σε λεπτομέρεια στα άκρα , τότε πάλι ερχόμαστε στα ίδια...δε μπορείς να τα έχεις όλα.

Το θέμα είναι ότι εδώ , και ακόμα καλύτερα με ένα από τα p40 pro Kai samy s20 ultra (για ευρυγώνιο ) , έχεις ένα φοβερό πακέτο σε πολύ μικρότερο κόστος, βάρος ,όγκο κλπ.
 
κι ενα ακομα βραδυνο.

Παρομοιο αποτελεσμα, λιγο περισσοτερη λεπτομερεια η sony , ειδικα στα σκοτεινα, αλλα λογω gcam το κινητο φαινεται να εχει καλυτερη διαχειριση θορυβου.
Πολυ εντυπωσιακο για μενα τουλαχιστον.


ΥΓ... φυσικα με τη gcam πρεπει να εχεις πιο σταθερο χερι, γιατι παιρνει πολλες ληψεις συνεχομενα.... με τη μηχανη ειναι μια κι εξω.



DclukiA.jpg









ΧΙΑΟΜΙ







SONY

 
Πράγματι είναι πολύ καλά τα δείγματα Γιάννη, και μιλάμε τα συγκρίνεις και με καλή FF μηχανή, που να πάμε και σε crop δηλαδή, δεν συζητάμε για m4/3 και 1 ίντσα. Βασικά σε ποιοτητα εικόνας τέτοιου επιπέδου κινητά έχουν πλησιάσει παρά πολύ τις μηχανές ακόμα και τις καλές....δύσκολα τα πράγματα για τις μηχανές πλέον, αν φτιάξουν και στο ίδιο επίπεδο ποιότητας στο μέλλον τηλεφακούς, μακρο και ευρυγώνιους θα είναι game over για τις περισσότερες μηχανές.
 
στο δικο μου mi note 10(οχι το pro)η gcam που ανεφερες πιο πανω,κανει την φωτογραφια σαν πινακα ζωγραφικης.
μηπως το απλο θελει αλλη εκδοση?
 
Τό άνέβασε ό Κώστας(kbouk)... κανένα τηλέφωνο δέν συγκρίνεται άκομα καί μέ 4/3 αισθητήρα τί νά κάνουμε...μιλάει ένας καλός φωτογράφος καί όχι παρουσιαστές τεχνολογίας, φυσικά αυτό δέν άναιρεί τήν ευκολία τών κινητών.Αλλά ύπάρχει καί ή φυσική καί καλό είναι νά είμαστε φειδωλοί στίς δηλώσεις μας σχετικά μέ τίς ύπερβολές.Γιάννη πολύ καλή ή προσπάθεια καί τά δείγματα όπως πάντα.

https://youtu.be/76XgaAzBlhI
 
Ούτε θα δώσω τη μηχανή για κάποιο κινητό , ούτε όλους τους φακούς μου, προφανώς.
Δεν ανέφερα πουθενά ότι είναι ισάξια , απλά ότι έχουν φτάσει σε πολύ καλό σημείο για τα δικά μου δεδομένα.

Δεν Μ αρέσει επίσης να βασίζομαι σε κανένα review και συγκριτικά ,προτιμώ να κάνω τα δικά μου,
έχω κάποια εμπειρία που μου το επιτρέπει...
Τα βλέπω κι εγώ όλα , αλλά τα αξιολογώ αναλόγως.

ΥΓ... Ένα δικό μου XML για την Burial gcam με πιο ηπια επεξεργασία, λιγότερο χρώμα και αποθορυβοποιηση.
Επίσης , ο χρόνος επεξεργασίας Μ αυτές τις ρυθμίσεις , έχει μειωθεί στο μισό περίπου, σε night mode

https://www.dropbox.com/s/djgrastmmu5bjxf/john.xml?dl=0

Και Μ αυτό εδώ έχουμε πιο φυσικό αποτέλεσμα το βράδυ , με -2 στοπ .

https://www.dropbox.com/s/pay62o2ejhumru7/john1.xml?dl=0

Ο χρόνος εδώ είναι στο 1/4 περίπου του αρχικού, δηλ στα 5 sec περίπου!

https://i.imgur.com/5itn0sY.jpg
 
στο δικο μου mi note 10(οχι το pro)η gcam που ανεφερες πιο πανω,κανει την φωτογραφια σαν πινακα ζωγραφικης.
μηπως το απλο θελει αλλη εκδοση?


Δεν είμαι σίγουρος, δοκίμασε την έκδοση που είπα , burial, και βάλε το τελευταίο XML μου.
 
ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΔΑΠΙΣΤΩΣΑ


H οθονη του mi note 10 , ειναι OLED και μαλιστα καλυπτει πληρως το προτυπο HDR 10 / P3.

Aυτο σημαινει οτι καλυποτει πολυ μεγαλυτερο ευρος χρωματικο και φωτεινοτητας απο τις δικες μας απλες οθονες υπολογιστων και lcd καμερων !

Το διαπιστωσα και με το iphone 11 pro Που ειχα, γιατι φαινονται πολυ διαφρετικες μερικες φωτο, οπως η τελευταια που εβαλα (νυχτερινη με -2 ev σε night mode).

Στο κινητο φαινεται απιστευτα ρεαλιστικη , με ομαλους τονους και κοντραστ, ενω στην οθονη του υπολογιστη φαινεται χαλια (πολυ υποφωτισμενη και με εντονο κοντραστ)

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ , το δοκιμασα και στην LG OLED TV που εχω και ειναι ακριβως οπως στο κινητο!



Δηλ. εσεις κι εγω στον υπολογιστη μας (εκτος αν εχετε HDR monitor) βλεπετε αυτο


5itn0sY.jpg





ενω στη πραγματικοτητα ειναι αυτο (απο θεμα φωτεινωτητας και χρωματος )

qalVYN6.jpg
 
Τα κινητα μας εχου ΠΟΛΥ καλυτερη οθονη απο αυτη του υπολογιστη μας ή τηλεορασης, εκτος αν εχουμε true HDR monitor ή τηλεοραση!!!


ΥΓ.... αυτα δυστυχως δεν αναφερονται στα review που βλεπουμε και διαβαζουμε!
Γι αυτο πιστευω μονο στα ματια μου (κι αυτο παιζεται γιατι μεγαλωνω :p).

 
Αυτό που γράφεις Γιάννη για τις οθόνες θέλει λίγο ψάξιμο, δεν ξέρω αν είναι τόσο απλό όπως το γράφεις. Το οτι πολλά απo τα κινητά και τα tablet έχουν καλύτερες οθόνες και μπορούν να απεικονίσουν μεγαλύτερο ή διαφορετικό χρωματικό χώρο από τους κλασσικοϋς RGB, SRGB, Adobe RGB είναι σωστό. Αλλά και εδώ ισχύει οτι με τα παιχνίδια , άλλο μόνιτορ θέλεις για να παίξεις παιχνίδια άλλο για να επεξεργαστεις και να δεις σωστά τις φωτογραφίες. Γιατί η σύλληψη από μεγαλύτερο αισθητήρα έχει πάντα περισσότερη πληροφορία σε ανάλυση, χρώμα κλπ. Αν γίνουν περισσότερες λήψεις (όπως κάνει το κινητό) μπορεί φυσικά να αυξηθεί η πληροφορία σε δυναμικό εύρος, ανάλυση, χρώμα κλπ.. Το θέμα είναι οτι ο κάθε κατασκευαστής στα έτοιμα αρχεία που δίνει μετά κάνει βέλτιστοποιηση για το μέσο που θεωρεί οτι θα γίνει και η αναλογη χρήση π.χ. στο κινητό, σε HDR monitor κλπ.

Τα HDR monitor έχουν την δυνατότητα να απεικονίζουν αρχεία τραβηγμένα κυρίως από ειδικά mode ΗDR μηχανών. Αν τα αρχεία αυτά τα βάλεις σε νορμαλ μόνιτορ θα φαίνονται ξεπλυμένα και περίεργα. Αν τα βάλεις σε HDR monitor θα δείχνουν πολύ καλύτερα. Είναι σα να δώσω εγώ ένα αρχείο φωτογραφίας σε χρωματικό χώρο Adobe RGB και να το βλέπει σε monitor που δεν μπορεί να απεικονίσει αυτό το χρωματικό χώρο (hardware αδυναμία) ή με προγραμμα viewer που δεν υποστηρίζει αυτό το χρωματικό χώρο αλλά μόνο SRGB (software αδυναμία).

οι περισσότερες οθόνες υπολογιστών είναι βελτιστοποιημενες σε κάποιο χρωματικό χώρο από το εργοστάσιο (ακόμη και οι καλιμπραρισμενες ειδικά για φωτογραφία) και το contrast, η φωτεινότητα, η θερμοκρασία λευκού είναι σεταρισμενα έτσι ώστε να απεικονίζουν την πραγματικότητα και όχι υπέρ φωτισμένα πλάνα πολλαπλών αρχείων HDR.

Ας ξεκινήσουμε όμως από το σημείο μηδέν που είναι η αρχική λήψη και τι πραγματικά βλέπει το μάτι μας όταν φωτογραφίζουμε. Αν δεις την σκοτεινή σκηνή με το μάτι σου πιστεύω ότι θα δεις οτι πλησιάζει πιο πολύ σε αυτή της μηχανής (εφοσον έχει γίνει και σωστή έκθεση) και όχι τοσο σε αυτή την πιο αφύσικη του τηλεφώνου. Άλλο τι σου αρέσει τελικά πιο πολύ. Οι σκιές είναι σκιές και όχι τόσο φωτισμένες οπως τις δείχνει συνήθως το HDR αρχείο.

Όσο για το πόσα χρώματα βλέπει πραγματικά το μάτι μας και αν αυτά τα αποδίδει πιο σωστά μια ακαλιμπραριστη ΤV OLED από οτι ένα καλό μόνιτορ φωτογραφίας δεν εξαρτάται τοσο από το hardware, αλλά με βάση και τα παραπάνω, τι αρχείο του στέλνουμε και πως αυτό έχει παραχθεί από από όλο workflow. Αν τα αρχεία σου θα τα δώσεις σε φίλους και συγγενείς ή είναι για θέαση προσωπικής χρήσης κάνεις χρήση και του ανάλογου εργαλείου σύλληψης εφοσον αυτοί διαθέτουν και το απαραίτητο εργαλείο θέασης.

ΥΣ1
Δοκιμασε επίσης να τραβήξεις HDR αρχείο με την μηχανή σου και το στείλεις σε ανάλογο μόνιτορ HDR ή στο κινητό σου ή στην ανάλογη τηλεόραση OLED, θα είναι πιστευω και αυτό πολύ πιο διαφορετικό από οτι το βλέπουμε σε νορμαλ συνθήκες στο μόνιτορ του υπολογιστή.

YΣ2
τα παραπάνω τα έχω τσεκάρει και εγώ όχι με αρχεία HDR αλλά με αρχεία hires πολλαπλών λήψεων που έχουν προκυψει από ακαθρεπτη και έχω επεξεργαστεί πρώτα στην Retina του Ιpad και μετά τα έφερα για θέαση ή περαιτέρω επεξεργασία στην καλιμπραρισμενη οθόνη του γραφείου μου Dell 2711 αλλα και το ανάποδο. Προφανώς και υπάρχουν διαφορές και ειδικά μετά αν τα απεικονίσω και στην TV.
 
Last edited:
Κωστα , αλλο ειναι τι θα κανεις μ αυτα τ αρχεια , αν τα δωσεις δηλ. σε φιλους και γνωστους χωρις τετοια μονιτορ, και αλλο ειναι τι τραβας κανονικα.

Το ιδιο θεμα εχουμε πια και με το βιντεο.

Πχ αν τραβας με τις σημερινες καμερες HDR , δεν μπορεις να τα δεις σωστα στα απλα μονιτορ και θελει ειδικη επεξεργασια να τα φερεις πισω (σε REC 709 δηλ.).

Το srgb ειναι το αντιστοιχο του βιντεο REC 709, και τα 2 ειναι αυτα που κυριαρχουν εδω και πολλα χρονια τωρα, αλλα αυτο αλλαζει τωρα πια.
Στο εξωτερικο ειδικα οι νεες ταινιες και σειρες γυριζονται σε HDR (hdr 10, dolby vision 10+ κλπ)

Aν βλεπεις netflix θα το διαπιστωσεις , εγω τουλαχιστον που βλεπω αρκετα , βλεπω τις μισες και πανω σειρες να γυριζονται πια σε αυτα τα φορματ.

Και αυτα μονο σε τηλεορασεις που υποστηριζουν τετοια προτυπα μπορεις να τις δεις σωστα.

φυσικα γινονται μεταροπες για απλες τηλεορασεις (ή ισως παιζουν και 2 version αναλογα το μεσο προβολης).

Στις φωτο τωρα, θα το ψαξω λιγο να δω τι συμβαινει .... αλλα οπως ειπα το εχουμε εναφερει και στις φωτο απ iphone , που φαινονται πολυ διαφορετικα στην οθονη του κινητου, απ οτι σε ενα απλο μονιτορ.
 
Re: Απάντηση: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Καλημέρα.
Αν την εκτύπωνες Γιάννη πως λες να έβγαινε, σκοτεινή ή με το παραπάνω φως;


Παναγιωτη ειναι περιπλοκο το θεμα.... η εκτυπωση εχει εντελως αλλο προτυπο (CMYK) και θελει κι αυτο αλλη μεταχειριση.
Πολλα προγραμματα , οπως το photoshop πχ, εχει προεσκοπηση για προσωμειωση του πως θα φαινεται τυπωμενο.

Δυστυχως ειμαστε σ ενα μεταβατικο σταδιο αυτη την εποχη, οπου κυριαρχουν μεν τα πολυ αρχαια χρωματικα προτυπα, αλλα ερχονται και τα νεα.


ΥΓ... στα μαθημα αυτο ακριβως που κανω στο Davinci , ρητα ανφερουμε οτι για να κανεις colour correction kai grading σε τετοια φορματ βιντεο, θελεις αναγκαστικα και HDR monitor, και μαλιστα με συγκεκριμενες προδιαγραφες !
Θελεις επισης ειδικες καρτες βιντεο που να υποστηριζουν τετοια φορματ και γενικα θελει μια διαφορετικη μεταχειριση το ολο θεμα.
 
Oχι και με οποιον.


Υπαρχουν φακοι (εχω τετοιους σε Μ43) που ειναι εξαρχης διορθωμενοι γεωμετρικα. Χανουν σε αναλυση στα ακρα βεβαια αλλα αυτο ειναι αλλη ιστορια.

Δεν αρκεί η οπτική γεωμετρική διόρθωση (αυτή που ισιώνει τις ευθείες) .. στα υπερευρυγώνια πλάνα είναι θέμα προοπτικής (το πως το στερεό προβάλλεται σε 2D) .. π.χ. ακομα και μετά το ίσιωμα των ευθειών και "επανακυκλοποίηση" των κύκλων που βγαίνουν ελείψεις, στα άκρα τα σφαιρικά αντικείμενα φαίνονται οβαλ λόγω προοπτικής - προβολής 3d -> 2d. Γιαυτό και τα πρόσωπα παραμορφώνονται.

Είχα βάλει παλιότερα ένα παράδειγμα με σφαίρες και κέρματα σε νημα για φακούς (απάντηση στον kbouk νομίζω) .. https://avclub.gr/forum/showthread.php/161796-ΕΜ1-ΙΙ-defish?p=1058092010&viewfull=1#post1058092010
Νομίζω μόνο η DXO έχει καλό αλγόριθμο για διόρθωση στερεων στα άκρα υπερευρυγώνιου ..
 
Τό άνέβασε ό Κώστας(kbouk)... κανένα τηλέφωνο δέν συγκρίνεται άκομα καί μέ 4/3 αισθητήρα τί νά κάνουμε...μιλάει ένας καλός φωτογράφος καί όχι παρουσιαστές τεχνολογίας, φυσικά αυτό δέν άναιρεί τήν ευκολία τών κινητών.Αλλά ύπάρχει καί ή φυσική καί καλό είναι νά είμαστε φειδωλοί στίς δηλώσεις μας σχετικά μέ τίς ύπερβολές.Γιάννη πολύ καλή ή προσπάθεια καί τά δείγματα όπως πάντα.

https://youtu.be/76XgaAzBlhI

Με Gcam αλλάζουν τα πράγματα ..

σε 1-2 βδομάδες θα έιμαι κάτοχος Mi Note 10 (κυκλοφορεί κοντά στα 400 καινούργιο)

Να οργανώσουμε ένα συγκριτικό στην παραλία ?.

Εχω γράψει πολλές φορές κατά των κινητών .. τωρα που έχω ίδία εμπειρία δεν θα έβαζα στοίχημα κατά τους ειδικά σε στατικά θέματα.

Ο αισθητήρας δεν είναι πιά λιλιπούτιος, οι πολλαπλές λήψεις λύνουν το πρόβλημα του θορύβου

.. και το πραγματικά εκπληκτικό είναι το πόσο έχουν εξελίξει τους φακούς .. π.χ. μου φαίνεται οτι τα binned 27Μp (108/4) αξιοποιούνται πλήρως με τον φακό (24mm FF) της κύριας κάμερας οταν δουλεύει ο χρήστης Gcam

(αντίθετα με τον Γιάννη .. βρήκα την stock εφαρμογή πολύ υποδεέστερη ... ίσως γιατι το δικό του είναι pro ..)
 
Η GCam κάνει απίστευτα πράγματα, πρόσφατα χρειάστηκε να τραβήξω μια selfie προσώπου μαζί με έγγραφο για πιστοποίηση μέσω εφαρμογής. Κινητό το ψιλοαρχαίο xiaomi mi note 3 που σε μερικούς μήνες κλείνει τα 3 χρόνια, με την stock εφαρμογή το έγγραφο ήταν στο όριο του μη αναγνώσιμου, μόλις έβαλα την gcam βγήκαν όλα "τζάμι"....
 
Δεν είμαι σίγουρος, δοκίμασε την έκδοση που είπα , burial, και βάλε το τελευταίο XML μου.

εβαλα την εκδοση 7.3_GCam_MJL_v4.1.1_Minilux.
εδω πραγματι στις νυχτερινες φωτο,η διαφορα ειναι μεγαλη,με την gcam να εχει περισσοτερη λεπτομερεια και καλυτερο φως.
το μονο αρνητικο ειναι οτι μου τις δινει λιγο ψυχρες,ενω η "μαμα" ειναι πιο κοντα σε θερμοκρασια χρωματος.

https://www.celsoazevedo.com/files/android/google-camera/dev-marco/#apk1343