Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Προφανώς Γιάννη είναι ότι αρέσει στον καθένα
Σωστά όλα αυτά... αλλά (και σαν κάτοχος FF και κάποιων σοβαρών φακών) στην τελική η καλύτερη φωτογραφική μηχανή είναι αυτή που έχεις μαζί σου...
Και αν βγεις φωτό-βόλτα και πάρεις μαζί σου τρίποδα, σώματα, φακούς κ.λπ. έχει καλώς.
Το κινητό όμως το έχεις πάντα μαζί σου και αυτό είναι που το κάνει σπουδαίο σαν φωτογραφικό εργαλείο.

Δεν χρειάζεται όμως να έχεις FF, τρίποδα κλπ. για να έχεις καλές φωτογραφίες. π.χ. μια m43 μηχανή με τρομερό IBIS που έχει και 1-2 μικρά prime φακουδάκια έχεις εξαιρετικές φώτο, μέρα και νύχτα χωρίς ιδιαίτερο βάρος, που χωράνε ακόμα και σε τσέπη, και άλλες πολλές λύσεις από Fuji/Sony κλπ.. Προσωπικά για αυτό τον λόγο δεν έχω πλέον FF....δεν είναι όλα του στιλ ή κινητό ή μοσχάρι FF, υπάρχουν και αρκετές ενδιάμεσες λύσεις που και βάρος/όγκο δεν έχουν ιδιαίτερο και καλές φώτο βγάζεις.

Στην τελική ο καθένας βάζει τον πήχη εκει που θέλει, οι φώτος που βλέπω από τα κινητά είναι πολλές από αυτές κάτω από τα Minimum standard που έχω σαν άτομο, απορρίπτονται για μένα. Επίσης μην ξεχνάμε ότι η φωτογράφηση είναι ένα χόμπι, μια εμπειρία, ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, με το να μην κουβαλάς μηχανή και να τραβάς μόνο με κινητό τα χάνεις αυτά και άλλα ακόμα, και κατατάσσεις την φωτογράφηση σε απλή διεκπεραίωση. Νιώθω ότι όποιος δεν θέλει να κουβαλάει με τίποτα μηχανή μάλλον έχει βαρεθεί την φωτογράφηση σαν χόμπι, έχει χάσει την σπίθα και τον ενθουσιασμό και απλά με το κινητό κρατάει κάποιες στιγμές χωρίς πολλά πολλά και thats it.

Προφανώς και εγώ πολλές φορές βγαίνω μόνο με το κινητό έξω άλλα νιώθω ότι κάνω αγγαρεία φωτογραφίζοντας μαζί του και δεν έχει κάτι από την λάμψη του να έχεις φωτογραφική μηχανή και να φωτογραφίζεις μαζί της!

Υ.Γ. Τέλος φυσικά ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στον Γιάννη που ανεξάρτητα αν δεν συμφωνώ μαζί του όσον αφορά την λογική των κινητών, αφιερώνει τόσο κόπο για να μας δώσει δείγματα και τις σκέψεις του απόψεις του!!

• Like
Reactions: tiniakos and kbouk
Και μερικές ακόμα σε διάφορα εστιακα μήκη....

S21 var
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Πολυ ωραιες Γιαννη, εμενα προσωπικα με καλυπτουν (σε ποιοτητα), και πιστευω πως αυτο ισχυει για τους 99 στους 100.

Επισης θα συμφωνησω μαζι σου οπως και τον φιλο chrisssb, οτι η καλυτερη φωτογραφική ειναι αυτη που παντα εχεις μαζί σου. Και εαν σαν χομπιστας θελησεις να παρεις καλυτερο αποτελεσμα ή να κανεις κατι πιο εξεζητημένο και να έχεις και την χαρά του κλικ, και τελικά να κουβαλήσεις μαζί σου μια καμερα, ε ας το κανεις με μια FF ή γενικα ενα πολυ καλό συνολο (πχ DX με prime) που να σου δώσει εν τέλει και μια ΑΙΣΘΗΤΗ διαφορά σαν αποτέλεσμα. Που και παλι ακομα και σε αυτη την περιπτωση, η λέξη ΑΙΣΘΗΤΗ ειναι κατι το υποκειμενικό.

Πχ δειτε εδω, και αν θελετε "παιξτε" και σεις το παιχνιδι -απο ποια καμερα τραβηχτηκε-

Προσωπικά μ αρέσει και να επεξεργαζομαι τις φώτο, και αυτό το έχω αμμεσα στο κινητό.

Μπορώ και τραβάω και raw κι έχω όλα τα εργαλεία πια για δημιουργική επεξεργασία.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το πενάκι του s21 και να έχεις μια πιο εύκολη επεξεργασία.

Εκεί που καθόμουν για καφέ, ενδιάμεσα των λήψεων, έπαιζαι λιγο με τις φώτο και αμέσως τις ανέβαζα στα social media, τις εστελνα σε φίλους και γνωστούς κλπ.

Για μένα αυτό είναι που λείπει πολύ στις μηχανές.... και πρέπει να το εξελίξουν γρήγορα.

ΥΓ...αυτές που έχω βάλει εδώ, είναι αυθεντικές, χωρίς επεξεργασία και σε jpg.

Και μερικά portraits και skin tones, όσα μπόρεσα να απομονώσω......

Να πω ότι γενικά έμεινα ευχαριστημένος από το χρώμα του δέρματος και το fake bokeh .
Έχει αρκετές ρυθμίσεις για την ένταση και το εφέ, εδώ το τόνισα λίγο παραπάνω σε μερικές, επίτηδες.

S21 portraits and skin tones

Apple-Has-Designed-a-Periscope-Folded-Camera-With-Image-Stabilization-2-800x420.jpg

Apple-Has-Designed-a-Periscope-Folded-Camera-With-Image-Stabilization-2-800x420.jpg

Δύσκολα θα δούμε κάτι τέτοιο από την Apple πριν το 2023...ίσως στο Iphone 15. Στα του 13 θα δώσει έμφαση στον Ultrawide φακό που δεν είναι καθόλου καλός στα τωρινά Iphones Και θα βάλει και την Sensor shift σταθεροποίηση σε όλη την γκάμα των κινητών της, μια τεχνολογία που δεν την έχει κανένας ανταγωνιστής μέχρι τώρα όσον αφορά τα κινητά. Γενικά προσωπικά περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον το Iphone 13.

Θα βάλει μάλλον και video bokeh, που το περιμένω με αγωνία, να δω την υλοποίηση.
Οι άλλες εταιρείες έχουν κάτι αντίστοιχο αλλά δεν με ικανοποιεί καθόλου προς το παρόν.

Να πω επίσης ότι διαφωνώ εντελώς με τη παρατήρηση σου Νίκο όσον αφορά την φωτογραφία με το κινητό και το ότι έχω χάσει το ενδιαφέρον και το μεράκι...το αντίθετο θα έλεγα.

Με ιντριγκαρουν οι νέες δυνατότητες των κινητών, η ευκολία, η τεράστια εστιακή κάλυψη που δεν μπορείς να έχεις με μηχανή κι έναν μόνο φακό, οι δυνατότητες επεξεργασίας και λήψης με hdr κλπ, το απίθανο βίντεο με hdr και 10 bit ακόμα και Dolby vision κλπ.

Τό μεσον αλλαξε για ένα, η αγάπη παραμένει.

• Like
Reactions: takisot
Για να δούμε ότι δε παίζει τόσο ρόλο το μέσο (μηχανή, κινητό κλπ) , δείτε έναν διαγωνισμό φωτογραφίας με κινητά.

Καταπληκτικες φώτο , και μάλιστα με κινητά μικρής αξίας και παλιότερα μοντέλα.

View attachment 184224View attachment 184225View attachment 184227View attachment 184228View attachment 184226View attachment 184229View attachment 184230

• Like
Reactions: cacau and tiniakos
Βρήκα σε μια εξαιρετική τιμή ένα Huawei p40 pro στα 340 ευρώ almost new, ξέρουμε όλοι τα θέματα που έχει με την Google, άλλα με δελεάζει φωτογραφικά να το πάρω?? Καμιά άποψη πάνω στο θέμα? ή θα πετάξω τα λεφτά μου?

Λέω να το χτυπήσω κι αν δεν κάτσει θα το δώσω εύκολα πιστεύω στα ίδια λεφτά, βλέπω να πουλιούνται πολλά στα 450+ ευρώ. Βασικά την Ultrawide κάμερα θέλω να δοκιμάσω να δω πόσο πλησιάζει έναν εξειδικευμένο φακό Ultrawide, είναι μόνο 18mm μεν άλλα δεν με πειράζει είναι μια χαρά για την χρήση που κάνω. Και φυσικά ο τηλεφακός είναι Bonus, ακόμα και για δεύτερο κινητό αμιγώς για φωτογραφία ή βίντεο θεωρώ ότι αξίζει. Σαν πρώτο με τα θέματα που έχει με την Google δεν θα το κράταγα ποτέ καθώς έχω και πολλές πληρωμένες εφαρμογές/παιχνίδια καθώς και επαγγελματικά εργαλεία.

• Like
Reactions: VaMa
Ας μοιραστώ και εγώ την εμπειρία μου με το Poco X3 pro 8/256 της κόρης μου με ένα 4Κ video χωρίς καθόλου edit.
Είναι τραβηγμένο με gimbal και με eis ανοικτό, νομίζω για κινητό των 230 ευρώ παίρνεις πάρα πολλά.
Το ανέβασα σε youtube για τα μάτια σας και μόνο.