Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Ετσι είναι. Ενα μεγάλο μέρος της φωτογραφικής τέχνης βασίζεται στην τεχνική και στην φόρμα που προτιμά ο φωτογράφος. Η φόρμα αποτελεί το ίδιαίτερο ύφος που προτιμά, για το καδράρισμα την έκθεση κλπ και πρέπει να είναι σε ισορροπία με το θέμα και το περιεχόμενο. Μπορεί με τα κινητά να δύνεται η δυνατότητα εύκολης και καλής καταγραφής ενός θέματος αλλά δεν μπορούν να αναδείξουν την φόρμα και το περιεχόμενο. Κάποια αποτυχημένα 'εργαλεία' που έχει δει κατά καιρούς σε κινητα είναι απογοητευτικά όπως ειναι το bokeh, φίλτρα για πορτρέτα κλπ τα οποία ο φωτογράφος με την μηχανή του και τους φακούς του τα αποδίδει και τα χρησιμοποιεί όπως κρίνει ο ίδιος και με μεγάλη ευκολία αφού είναι θέματα της βασικής τεχνικής του.

Καλοδεχούμενη η τεχνολογική πρόοδος αλλά νομίζω ότι υπάρχει ένα ραλλυ βελτίωσης της καταγραφής video & εικονας η οποία τραβά διαφορετικό δρόμο από αυτόν της τέχνης της φωτογραφίας

• Like
Reactions: etsap
στη Δανια αυτα... εδω στο Ελλαδα δεν βλεπω πια
Κι αν δω καποιον ειναι θαυμα,τρεχω να του πιασω κουβεντα!
Στην Ελλάδα ούτε παλιά όμως έβλεπες Γιάννη, πήγαινα εκδρομή με την Nikon D300 Και με κοίταγαν όλοι σαν εξωγήινο, αυτό προσπαθώ να πω, ότι δεν έχει αλλάξει κάτι, δεν το έχουμε και πολύ στην Ελλάδα με την φωτογραφία, λίγοι ασχολούμαστε, έτσι ήταν παλιά, έτσι είναι τώρα έτσι θα είναι και στο μέλλον, απλά τα κινητά έβαλαν φωτογραφική μηχανή στα χέρια ανθρώπων που δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο.

δε διαφωνουμε, ουτε λεω οτι θα εξαφανιστουν οι φωτογραφοι και οι εραστες της φωτογραφιας.

Προσωπικα ομως κουβαλαω ολο και λιγοτερο τη μηχανη μαζι μου, μονο για ειδικες περιπτωσεις.
ειναι ομως μια πολυτελεια, ακριβη μαλιστα, επειδη εμπλεκομαι και με το βιντεο.

Αλλα μ αρεσει και η προοδος στα κινητα, εχεις κι εκει τη δυνατοτητα για πειραματισμο παντως .... ειδικα με εφαρμογες οπως το focos .

Αν τη δουλεψει καποιος, ειναι λογος αποκτησης iphone!
Εγω την χρησιμοποιω συνεχως και βελτιωνει απιστευτα τις φωτο μου (ειδικα τα πορτραιτα που ειμαι και fan).

Για μας θα παραμεινει μια παλια αγαπη , που με το πεισμα μας κραταμε ζωντανη.

Συγχεεις τον εαυτο σου (που εχεις γερασει οπως οι περισσοτεροι απο εμας εδω μεσα ;) ) και τις αναγκες σου με αυτες των νεων καλλιτεχνων και χομπιστων.

Αντε μια βολτα απο την φωτογραφια δρομου στην gallery να δεις οτι τα κινητα ειναι καλα για λιγα πραγματα οχι για ολα .

ειδικα με εφαρμογες οπως το focos .

Αν τη δουλεψει καποιος, ειναι λογος αποκτησης iphone
Γιάννη, η εφαρμογή αξιοποιεί το νέο LiDAR του 13pro, να δώσει καλύτερο αποτέλεσμα, η έχει ίδια απόδοση και με παλαιότερες συσκευές; Στο App Store δε λένε κάτι πάντως σχετικό.

Γιάννη, η εφαρμογή αξιοποιεί το νέο LiDAR του 13pro, να δώσει καλύτερο αποτέλεσμα, η έχει ίδια απόδοση και με παλαιότερες συσκευές; Στο App Store δε λένε κάτι πάντως σχετικό.
Η πληροφορια υπαρχει και διορθωνεις πολλα ατοπηματα της βασικης εφαρμογης.
Δε χρειαζεται να τραβας με την εφαρμογη, απλα εισαγεις οτι φωτο θελεις (που εχει τη πληροφορια) και αυτη αναλαμβανει να κανει τα υπολοιπα.

Εγω διορθωνω ολες τις ατελεις στον υπολογισμο βαθους πεδιου, φωτιζω παλι τη σκηνη (σε 3d) , αλλαζω το bokeh κατα βουληση (εχει απειρα preset γνωστων φακων) , και πολλα αλλα ακομα.
ειναι απιστευτη εφαρμογη...

Την τυφλα τους δεν ξερουν με το συμπαθειο.

Σαν να μου λες οτι επειδη μια γενια παιδιων εχει πατινια και εχει ξεσαλωσει μαζι τους μιας και "Αυτα χρειαζονται" ειναι αχρηστα τα Gocarts.

Kαθε εργαλειο στην "χρηση" του.

δε διαφωνουμε, ουτε λεω οτι θα εξαφανιστουν οι φωτογραφοι και οι εραστες της φωτογραφιας.

Προσωπικα ομως κουβαλαω ολο και λιγοτερο τη μηχανη μαζι μου, μονο για ειδικες περιπτωσεις.
ειναι ομως μια πολυτελεια, ακριβη μαλιστα, επειδη εμπλεκομαι και με το βιντεο.

Αλλα μ αρεσει και η προοδος στα κινητα, εχεις κι εκει τη δυνατοτητα για πειραματισμο παντως .... ειδικα με εφαρμογες οπως το focos .

Αν τη δουλεψει καποιος, ειναι λογος αποκτησης iphone!
Εγω την χρησιμοποιω συνεχως και βελτιωνει απιστευτα τις φωτο μου (ειδικα τα πορτραιτα που ειμαι και fan).

Θα την δοκιμάσω Γιάννη την εφαρμογή που έβαλες, μου αρέσουν και εμένα τα πορτραίτα και να πω την αλήθεια, χωρίς να επεκταθώ και πολύ, δεν έχω μείνει και πολύ ευχαριστημένος με τις φωτογραφικές δυνατότητες του νέου iphone 13 pro, ειδικά με τα λεφτά που ζητάει και σε σύγκριση με το iphone 12 που επίσης έχω.....

εγω παλι ειμαι πολυ ευχαριστημ,ενος, δε γυρναω σε αλλο κινητο προς το παρον, ουτε φυσικα στο παλιοτερο 12

Το macro του ειναι πολυ καλο (για κινητο) , η υπε ευρυγωνια πολυ βελτιωμενη, και το βιντεο σε αλλο επιπεδο πια.
Ο τηλεφακος ειναι καλος αλλα οχι τοσο φωτεινος (δυσκολο αλλωστε σε κινητο) , αλλα για πορτραιτα ειναι οτι πρεπει .

Τεσπα... οτι βολευει το καθενα.

Την τυφλα τους δεν ξερουν με το συμπαθειο.

Σαν να μου λες οτι επειδη μια γενια παιδιων εχει πατινια και εχει ξεσαλωσει μαζι τους μιας και "Αυτα χρειαζονται" ειναι αχρηστα τα Gocarts.

Kαθε εργαλειο στην "χρηση" του.

Μα δε λεω το αντιθετο, γι αυτο κραταω (ακομα) τη μηχανη... καθε εργαλειο για τη χρηση που προοριζεται
Δεν ειπαμε οτι ειναι επαγγελματικο εργαλειο το κινητο, αλλο αν βαζουμε καποια συγκρτικα, αυτο το κανουμε (οπως εχουμε πει) απλα για να βλεπουμε ποσο γρηγορα εξελισονται.

εγω παλι ειμαι πολυ ευχαριστημ,ενος, δε γυρναω σε αλλο κινητο προς το παρον, ουτε φυσικα στο παλιοτερο 12

Το macro του ειναι πολυ καλο (για κινητο) , η υπε ευρυγωνια πολυ βελτιωμενη, και το βιντεο σε αλλο επιπεδο πια.
Ο τηλεφακος ειναι καλος αλλα οχι τοσο φωτεινος (δυσκολο αλλωστε σε κινητο) , αλλα για πορτραιτα ειναι οτι πρεπει .

Τεσπα... οτι βολευει το καθενα.

Εγώ έχω Γιάννη την ακριβώς αντίθετη άποψη, πάλι κακός/μέτριος υπερευρυγώνιος (βελτιωμένος μεν άλλα όχι όσο περίμενα), το macro μετριότατο, ο τηλεφακός επίσης, το Portrait mode το περίμενα καλύτερο (θα δώ και την εφαρμογή που έβαλες μήπως βελτιωθεί η κατάσταση) και πάλι μας μένει ο βασικός φακός που είναι ναι μεν πολύ καλός άλλα στην πράξη και σε αποτέλεσμα δεν διαφέρει σε κάτι στην ουσία από τον βασικό φακό του 12 mini. Για να το πω χοντρικά το Huawei p40 pro σαν πακέτο το θεωρώ όσο το δουλευω σαφώς ανώτερο φωτογραφικά, ειδικά ο τηλεφακός άλλα και ο Ultrawide (έστω και πιο στενός) είναι σε εντελώς άλλο Level, με έχει εντυπωσιάσει μέχρι τώρα, ειδικά στα λεφτά που παίζει τώρα στην αγορά είναι χώμα ακόμα και να μην το χρησιμοποιείς σαν κινητό και να το έχεις μόνο σαν φωτογραφική μηχανή. Βέβαια περι ορέξεως!!

διαφωνουμε, αλλα δε πειραζει... γι αυτο ειναι τα φορουμ!

Το huawei το ειχα δοκιμασει εκτενως και ημουν κι εγω πολυ ευχαριστημενος.
ΑΛΛα, εχει μετριο βιντεο (καμια σχεση με το Iphone) , ο ευρυγωνιος ειναι πολυ κλειστος (γι αυτο και καλυτερος) για μενα (οποτε σχεδον αχρηστος για τις αναγκες μου)

ειναι αλλο πραγμα να βαζεις 18mm και αλλο 13mm !

Δεν εχει επισης (απ οτι θυμαμαι macro) .

Και φυσικα δεν θελω να κουβαλαω 2 συσκευες ...αμα ηταν ετσι θα ειχα και μια μηχανη μαζιμου.

Εγώ έχω Γιάννη την ακριβώς αντίθετη άποψη, πάλι κακός/μέτριος υπερευρυγώνιος (βελτιωμένος μεν άλλα όχι όσο περίμενα), το macro μετριότατο, ο τηλεφακός επίσης, το Portrait mode το περίμενα καλύτερο (θα δώ και την εφαρμογή που έβαλες μήπως βελτιωθεί η κατάσταση) και πάλι μας μένει ο βασικός φακός που είναι ναι μεν πολύ καλός άλλα στην πράξη και σε αποτέλεσμα δεν διαφέρει σε κάτι στην ουσία από τον βασικό φακό του 12 mini. Για να το πω χοντρικά το Huawei p40 pro σαν πακέτο το θεωρώ όσο το δουλευω σαφώς ανώτερο φωτογραφικά, ειδικά ο τηλεφακός άλλα και ο Ultrawide (έστω και πιο στενός) είναι σε εντελώς άλλο Level, με έχει εντυπωσιάσει μέχρι τώρα, ειδικά στα λεφτά που παίζει τώρα στην αγορά είναι χώμα ακόμα και να μην το χρησιμοποιείς σαν κινητό και να το έχεις μόνο σαν φωτογραφική μηχανή. Βέβαια περι ορέξεως!!

Παντως οι reviewers λενε ακριβως τα αντιθετα, μεγαλη βελτιωση του ultra wide και του portrait, κατι το οποιο διαπιστωσα και εγω σε σχεση με το 12pro max.
Επισης το macro ειναι μια χαρα για smartphone (καλυτερο απο ενα S21 που συγκρινα προχειρα). Υπο συνθηκες μπορει να δωσει εντυπωσιακα αποτελεσματα.
Αφου εχεις και τα δυο λοιπον, γιατι δεν κανεις ενα συγκριτικο Α-Β να δουμε και εμεις τις διαφορες που λες οτι βλεπεις;

Δεν νομιζω οτι το 99% των χρηστων ειναι χρηστες παλαι ποτε pocket ή απλα εχουν dslr για να βγαζουν κοινωνικες τους εκδηλωσεις και να παιζουν.

Μπερδευουμε το γεγονος οτι πολλοι χρηστες με την ευκολια του κινητου βγαζουν πλεον πολυ καλυτερες φωτογραφιες και ασχολουνται περισσοτερο απο το να ειχαν μια ξεχωριστη καμερα/καμερουλα πανω τους.

Αυτο ειναι η η μεγαλη διαφορα.

Οι χρηστες που εκαναν ερασιτεχνικη φωτογραφια ειτε καλλιτεχνικη ειτε τεχνικη (καλα για τους επαγγελματιες ας μην το αναφερουμε ξανα ειναι ανεκδοτο γενικως αυτες οι συγκρισεις για να περναμε την ωρα μας) παλι με κανονικες μηχανες θα ασκουν το χομπυ τους μιας και οι δυνατοτητες αλλαγης φακων και συστηματος ειναι κατι που δεν θα γινει ποτε με ενα τηλεφωνο οπως ομοιως δεν γινοταν ποτε και με μια pocket camera.

Καλος ο ενθουσιασμος με την προοδο της τεχνολογιας αλλα μην τα κανουμε ολα ισωμα.
Για εμενα τα πραγματα ειναι απλα. Το καλο smartphone ειναι ενα ακομα φωτογραφικο εργαλειο. Η διαφορα ειναι οτι αφενος το εχεις ανα πασα στιγμη στην τσεπη σου και αφετερου εχει βελτιωθει τοσο πολυ σε ποιοτητα εικονας που μπορεις να το χρησιμοποιησεις ακομα και επαγγελματικα (με καποιους βεβαια περιορισμους). Πριν μερικα χρονια αυτο ηταν αδιανοητο.

διαφωνουμε, αλλα δε πειραζει... γι αυτο ειναι τα φορουμ!

Το huawei το ειχα δοκιμασει εκτενως και ημουν κι εγω πολυ ευχαριστημενος.
ΑΛΛα, εχει μετριο βιντεο (καμια σχεση με το Iphone) , ο ευρυγωνιος ειναι πολυ κλειστος (γι αυτο και καλυτερος) για μενα (οποτε σχεδον αχρηστος για τις αναγκες μου)

ειναι αλλο πραγμα να βαζεις 18mm και αλλο 13mm !

Δεν εχει επισης (απ οτι θυμαμαι macro) .

Και φυσικα δεν θελω να κουβαλαω 2 συσκευες ...αμα ηταν ετσι θα ειχα και μια μηχανη μαζιμου.

Οπως είπαμε περι ορέξεως!! Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε!!

Υ.Γ. Προσωπικά λόγω δουλειάς κουβαλάω πάντα 2 συσκευές οπότε δεν με ενοχλεί, είναι κάτι που το κάνω 10+ χρόνια!!

Για εμενα τα πραγματα ειναι απλα. Το καλο smartphone ειναι ενα ακομα φωτογραφικο εργαλειο. Η διαφορα ειναι οτι αφενος το εχεις ανα πασα στιγμη στην τσεπη σου και αφετερου εχει βελτιωθει τοσο πολυ σε ποιοτητα εικονας που μπορεις να το χρησιμοποιησεις ακομα και επαγγελματικα (με καποιους βεβαια περιορισμους). Πριν μερικα χρονια αυτο ηταν αδιανοητο.

Συμφωνουμε σε ολα εκτος απο την επαγγελματικη χρηση.

Αν μιλαμε για επαγγελματικη χρηση τωρα οχι για αεροξολιες ;)

Συμφωνουμε σε ολα εκτος απο την επαγγελματικη χρηση.

Αν μιλαμε για επαγγελματικη χρηση τωρα οχι για αεροξολιες ;)
Αν εννοεις να γυρίσεις το Dune με smartphone, όχι σε καμία περίπτωση, αλλά (ειδικά σε βίντεο) Γάμους, βαπτισεις, διαφημιστικά σποτ, μικρου μήκους ταινίες, εκδηλώσεις, τηλεταινιες, καμία low budget μίνι σειρά, μικρά project για πελάτες κλπ. Μπορείς μια χαρά με ένα καλο κινητό σε βίντεο όπως το iPhone 13 pro…..θα έλεγα υπό προϋποθέσεις και σε φωτογραφικά θα μπορούσες αλλά αν σκάσεις σαν φωτογράφος σε Γάμο με smartphone θα σε πάρουν με τις πέτρες, εκεί μετράει ο όγκος, όσο πιο μεγάλη μηχανή και φακοί τόσο καλύτερη εντύπωση δίνεις και τόσο καλύτερος επαγγελματίας..χαχα