Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

ενταξει... ειπα, για εκδηλωσεις (που θελεις μεγαλο ζοομ) , πολυ νυχτερινες και θεματα με εντονη κινηση , δεν μπορουν ακομα τα κινητα να σε καλυψουν.
Γι αυτο εχω και θα εχω παντα μια καλη μηχανη .

Αλλα για τα υπολοιπα με καλυπτει ενα καλο κινητο, σε μεγαλο βαθμο.

Απλά για να μην μπερδευτεί ο κόσμος μόνο το p20 pro έχει τριπλή κάμερα.
Το p20 έχει διπλή.
Σήμερα φωτογράφησα πεταλούδα, ωραία φωτογραφία με φοκους κοντινό σχεδόν μακρο και αστραπή. Με το p10.
Κροπαρισμενη φουλ και πάλι μια χαρά.
Έχω δοκιμάσει μακρο με φακούς με tubes με υπομονή και κυνήγι, αλλά κακά τα ψέματα τα κινητά είναι προσανατολισμενα από την αρχή προς την ευκολία και την ταχύτητα. Επίσης πέφτει πολύ χρήμα για ανάπτυξη εκεί.

Γιαννη το ιδιο εχω κάνει κι εγω, την RX10 εαν θέλω κάτι πιο εξεζητημένο και για καθημερινό πάντα στην τσεπη το Note 8 το οποίο είναι μαζί με xl2, iphonex και s9+ τα κορυφαία φωτογραφικα smartphones.
Μια gopro5 για θαλασσα και μια 5200 στο γραφειο για δουλειά για μακρο που θέλω και ειμαι κομπλέ, θα αργήσω πολύ να ξαναπάρω κάτι για φωτογραφία-video.

Στάλθηκε από το Samsung Note 8 μου

to HDR του S9 εχει βελτιωθει παντως, σε βαθμο που κοντραρει το HDR+ της google στο Pixel xl 2, kai πραγματικα , ακομα και τραβοντας RAW δεν καταφερα να παρω τοση λεπτομερεια στα highlights (χωρις να χασω κατι στα shadows)!
ειναι πραγματι εντυπωσιακο , αλλα το μονο που με χαλαει ειναι οτι δεν μπορεις να ρυθμισεις τιποτα στο Auto mode, και κυριως την υπερμετρη οξυτητα που βαζει η Samsung.
Αν μειωνε λιγο την τοση επεξεργασια σ αυτο το τομεα η Samsung θα ηταν ιδανικη μηχανη, sorry κινητο :p
Το HDR μπορει να το εχουμε στο Auto, Οn kai Off.
δειτε εδω ποση περισσοτερη λεπτομερεια εχει στα highlights (100% crop)

https://farm1.staticflickr.com/884/40384955504_20a4f44eda_b.jpgjpg dng by John Spirou, on Flickr

Γιάννη, αν γίνεται να ανεβάσεις το DNG .. να σκάψω λίγο για να βγώ απο την περιέργεια .. και ισως βοηθήσει και με το RawTherapee
.. ακόμα καλύτερα αν μπορούσες να δώσεις μια σειρά απο πολύ καμένα RAW (π.χ. +5EV) σε όλα τα ISO .. αλλά αυτο αστο για δεύτερη φάση .. μην σε παιδεύω αδικα ..

Το θέμα με τα κινητά αυτά, δεν είναι τόσο στο raw, όσο στο software που έχουν ειδικά για jpg και hdr.
Δεν παράγουν raw αρχεία εκεί, μόνο jpg και η δυναμική περιοχή είναι πολύ μεγαλύτερη προφανώς, επειδή τραβάνε πολλά καρέ ταυτόχρονα , με διαφορά κάποια ev, και τα ενώνουν real time.

Απλά raw θα ανεβάσω αν τα θες αύριο, αλλά εκεί δεν θα δεις κάτι σπουδαίο σαν απόδοση.
Εγώ τα raw τα χρησιμοποιώ κυρίως για πρόσωπα , όπου η υπέρμετρη επεξεργασία της Sammy(και της Huawei), καταστρέφει τα πορτραίτα.
H Apple έχει πιο ήπια επεξεργασία και η google κάπου στη μέση.

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Thanks .. δεν έχουν όμως ίδιο exif .. 1/1805 το jpeg 1/750 το DNG = 1.33 stop μεγαλύτερη έκθεση το DNG ..

αν κατάλαβα καλά τραβάει bracket πολλές λήψεις και τις συγχωνέυει στο jpeg αλλά βγάζει μόνο ενα DNG ?? και ποιό ?? αυτο με την μεγαλύτερη έκθεση ?? .. άβολο αν είναι έτσι ..

Πάλι μπορείς να επαναφέρεις ενα μέρος απο τα καμμένα βέβαια .. αλλά οχι σε ικανοποιητικό βαθμό .. αν είχες μια μικρότερη έκθεση θα μπορουσε να είναι όλα σωσμένα ..

Το jpeg κάνει κακή επεξεργασία στα χόρτα-φύλλα .. τα κάνει αγνώριστα !! τωρα το μόνο που μένει είναι να κάνεις μπλενταζ ,, να κρατήσεις όλα τα μή καμμένα απο το DNG και απο το jpeg να μπλεντάρεις μόνο τα καμμένα .. αν γίνουν ακριβώς ίδιες γεωμετρικές διορθώσεις του φακού στην επεξεργασία RAW σε σχεση με jpeg μηχανής είναι εύκολο ;)

To DNG επεξεργασία με RT ..
https://drive.google.com/drive/folders/1UZUL8KeusRSR6KgKeYNDKtV0O1aaxpeQ?usp=sharing

αυτα τα τραβαει αυτοματα η καμερα, δεν μπορεις να σωσεις HDR DNG οπως ειπα.

Οταν το HDR ειναι ON, τραβαει 12 καρε και τα ενωνει σε ενα jpg.
Το θεμα με τη samsung ειναι οτι κανει over-process στο jpg και δεν μπορεις να επεμβεις σ αυτο.
Μονο σε manual mode Μπορεις να επεμβεις καπως , αλλα εκει χανεις το HDR.

Aυτες οι μηχανες ειναι φτιαγμενες για jpg, εκει κανουν ολη τη δουλεια κι εκει πολλες φορες αποδιδουν καλυτερα (σε δυναμικη περιοχη τουλαχιστον).

Εγω τραβαω raw+jpg και κανω οτι νομιζω αργοτερα.

Εκει που χρησιμοποιω το RAW ειναι κυριως στα πορτραιτα που φαινεται πολυ η επεξεργασια..στα τοπια κλπ δεν εχει και τοση σημασια και κερδιζεις πολυ σε δυναμικη περιοχη.

Πλάκα μας κάνεις Ηλία, ούτε από FF μηχανή δεν θα καθόμουν να τα κάνω αυτά!!! :flipout:

Στο αυτόματο κι ότι κάτσει, αυτό είναι το νόημα! Άντε στην GCam να γυρίσεις στο manual την διόρθωση έκθεσης για να το πας λίγο στα γούστα σου...

edit: όπως τα λέει ο Γιάννης όμως, χάνεις το HDR και εκεί έγκειται η δύναμη τους - είναι πολύ καλό...

Γιάννη, ούτε γρηγορη ριπη DNG (ή καλύτερα bracket -1,0,+1) δεν μπορείς να κάνεις ?.
Οντως .. είναι λίγος ο αισθητήρας καθώς ακόμα και με υπερέκθεση πάνω απο 1 στοπ έχει πρόβλημα θορύβου στα σκιερά .. αλλά αν μπορεί να δώσει μια τριπλέτα DNG -1,0,+1 σε ριπή μπρακετ (και μάλιστα σταθεροποιημένη εε..) θα κάνει μεγάλη διαφορά με χρήση stacking στο PC .. +2 στοπ DR και επεξεργασία του γούστου σου . Για παράδειγμα, στην συγκεκριμένη λήψη τριπλέτα DNG 1/500 - 1/1000 - 1/2000 νομίζω θα έδινε επίπεδα ποιότητας RX10 II ..

To HDR της όντως over-process φαίνεται σε πρωτη ανάγνωση .. και καταστροφικό σε 100% view αλλά και σε 50% (2000χ1500 πιχελ) .. ειδικά τα χορτα και τα φύλλα τα έκανε μαντάρα .. δεν καταλαβαίνεις τι δένδρο είναι στην πίσω αυλή. Αμ και τα κάγκελα κατω δεξιά ...
Και στα σκιερά πάλι λάσπη απο την αποθορυβοποίηση !! Τι σόϊ 12 καρέ είναι αυτά .. δεν έπρεπε να υπάρχει θόρυβος ..

Αλλά πιθανόν να φταίει ατελές stacking (να μην μπόρεσε να τις στοιχήσει σωστά) .. ήταν χεράτη λήψη ?. Λέω μήπως αν ήταν σταθερά στηριγμένη έβγαινε καλύτερο αποτέλεσμα ?.

Εντύπωση επίσης μου έκανε οτι με ISO50 χρειάστηκε 1/1800 ταχύτητα και πάλι έχει καψίματα !!

Πλάκα μας κάνεις Ηλία, ούτε από FF μηχανή δεν θα καθόμουν να τα κάνω αυτά!!! :flipout:

Στο αυτόματο κι ότι κάτσει, αυτό είναι το νόημα! Άντε στην GCam να γυρίσεις στο manual την διόρθωση έκθεσης για να το πας λίγο στα γούστα σου...

edit: όπως τα λέει ο Γιάννης όμως, χάνεις το HDR και εκεί έγκειται η δύναμη τους - είναι πολύ καλό...

Ρε Δημήτρη, ο Γιάννης αφού λέει οτι μπαίνει στον κόπο της επεξεργασίας .. εστω για επιλεγμένες λήψεις αξίζει .. αφού λέμε οτι την κουβαλάς πάντα και δεν έχεις εναλλακτική σε πολλές περιπτώσεις με δύσκολα κάδρα, γιατι να μην το φροντίσεις .. και όχι μόνο για την έκθεση αλλά και το sharpening και το denoise

Το HDR καλό λες .. εδώ μπορεί να σου κάνει την φουντουκιά να έχει φύλλα ιτιάς ;)

οταν βγει το cgcam για S9 θα το δοκιμασω, ειναι σαφως ανωτερο, αλλα δεν λειτουργει προς το παρον σε s9.

YG... ολ αυτα βεβαιως ειναι για να εχουμε να λεμε!
Επειδη εχουμε τη μουρλα μας τα κανουμε, το 99% του κοσμου θα βαραει στο αυτοματο και οτι βγει.

Πράγματι αν βρεθείς... "άοπλος" και δεις κάτι αξιόλογο ίσως έχει νόημα να το γυρίσεις στο χειροκίνητο και να τραβήξεις raw. Αν περιμένεις να βγάλεις άκρη με το αρχείο που κρατάει παράλληλα με το HDR jpeg δεν σώζονται με τίποτα (σχεδόν) τα καμένα. Δέστε εδώ https://avclub.gr/forum/showthread.php/161684-Xiaomi-Mi-Note-3?p=1058089493&viewfull=1#post1058089493 υπάρχει και link με τα αρχεία.

ολα χερατα ειναι... ειδες τα τελευταια δειγματα που εβαλα σε RAW?

Τώρα τα βλέπω .. βασικά αυτή η λήψη της S9 είναι καλύτερη απο την προηγούμενη .. και η RX10II αδικείται διότι δεν ήταν ανάγκη να τραβήξεις τέτοια σκηνη σε f/2.8 .. και μειωμένο βάθος πεδίου και πτώση ευκρίνειας και ΠΟΛΥ CA !! Π.χ. μια ισοδύναμη λήψη (ιδιο DOF) θα ήταν σε f1.5 vs f3.6 ή f2.5 vs f6.3 (αν και το βέλτιστο για την RX είναι f4-f5.6 ..)

Ετσι όπως είναι τα ζευγάρι ψηφίζω RX γενικώς αλλά μικρή διαφορά, στα όρια της ασήμαντης σε 50% view .. διότι στα άκρα μάλλον υπερέχει η S9 (κυρίως λόγω CA .. καλά με σκέτο κριτήριο το CA η βαθμολογία είναι S9 = 8, RX = 4)

γι αυτο σου ειπα....αν ΕΣΥ βλεπεις απλα μικρες διαφορες , φαντασου ενας απλος χρηστης.

Αν βελτιωσουν λιγο την jpg μηχανη , σιγουρα το αποτελεσμα θα ειναι κατι παραπανω απο καλο.

ΥΓ... την καλυτερη jpg μηχανη την εχει το google pixel 2 XL. Ειναι μεταξυ samsung και iphone και περιμενω τι θα βγαλουν φετος.