Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

οι ερωτησεις σου εχουν απαντηθει (απο μενα) πολλες φορες και φυσικα δεν αφορουν ολους οι απαντησεις.

Εχω sony μηχανη για φωτο και βιντεο (με εκπληκτικα αποτελεσματα) , αλλα δεν την εχω παντα μαζι μου και δεν θελω να κουβαλαω παντα μια μηχανη με φακους κλπ.

ακομα κι αν παρω τη μηχανη, προτιμω να εχω μονο το κινητο για editing ή ενα ipad , που με την ελευση του νεου ios 13 αποκταει τεραστιες δυνατοτητες.

Δεν υπαρχει υπερτιμημενο μηχανημα για μενα, αν αυτο σου εξασφαλιζει αυτο που θες, καλο και γρηγορο αποτελεσμα, με αξιοπιστια και κυριως ψυχικη ηρεμια!

Ειναι ομως αλλη κουβεντα και δεν γινεται εδω, και μαλιστα σε λιγες γραμμες.... ισως σε καποιο cafe ! :p

Αφού σε ενδιαφέρει το βίντεο και δεν θες να κουβαλάς γκουμούτσες, πας στην rx100VA, μικρή, χωράει σε τσέπη, σφαίρα εστίαση, κανονικό φακό ζουμ, σπαστή οθόνη, σκόπευτρο και τεράστιος αισθητήρας σε σχέση με οποιοδήποτε κινητό!!!

Υ.Γ. Κάτι άσχετο άλλα ένα τεράστιο αρνητικό για μένα των κινητών είναι ότι επειδή δεν έχουν σπαστή οθόνη, αν τραβάς κάτι από χαμηλά π.χ. παιδιά είναι πάρα πολύ δύσκολα σε χρήση, σε σημείο που σου σπάει τα νεύρα, τουλάχιστον για μένα.
Υ.Γ. Πραγματικά πως κάνεις editing σε βίντεο από κινητό???? Πραγματικά Ηρωας!!! Εδώ σε υπολογιστή με 27αρα οθόνη και μου φαίνεται μικρή για να μην πω ότι χρειάζομαι και δεύτερη οθόνη και σίγουρα κάποια εξειδικευμένη κονσόλα/πληκτρολόγιο κλπ. που δεν έχω!! Σε tablet είναι καλύτερα κάπως τα πράγματα, άλλα επειδή δεν μπορώ ούτε για αστείο χωρίς πληκτρολόγιο αν είναι να κουβαλάω και tablet και πληκτρολόγιο, ε κουβαλώ το ultrabook και τέλος!!

Απάντηση: Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Εντάξει, δεν είναι μονο κάμερα ένα smartphone, και ειδικά επιπεδου iphone Xs. Όσο για το video, σε πληροφορώ πως σε φωτεινα πλανα το προτιμώ από την 6300 λόγω HDR, λιγότερης ταλαιπωριας (ND filters κλπ) και ασύγκριτα καλύτερης κίνησης (4Κ 60fps). Τράβηξα πρόσφατα παιδική παράσταση του μικρου σε ανοικτό θέατρο ταυτόχρονα με 6300 (18-105) και το iphone Xs mounted πάνω στην Sony, και τελικά κράτησα τα πλανα του iphone!

Με τον ήχο τι έκανες;
Από τη μηχανή ή εξωτερικό;

Απάντηση: Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Με τον ήχο τι έκανες;
Από τη μηχανή ή εξωτερικό;

Είχα το Rod στην sony και τράβηξα από εκεί τον ήχο, αν και ο στερεοφωνικός ήχος του iphone ήταν αξιοπρεπέστατος.

Αφού σε ενδιαφέρει το βίντεο και δεν θες να κουβαλάς γκουμούτσες, πας στην rx100VA, μικρή, χωράει σε τσέπη, σφαίρα εστίαση, κανονικό φακό ζουμ, σπαστή οθόνη, σκόπευτρο και τεράστιος αισθητήρας σε σχέση με οποιοδήποτε κινητό!!!

Υ.Γ. Κάτι άσχετο άλλα ένα τεράστιο αρνητικό για μένα των κινητών είναι ότι επειδή δεν έχουν σπαστή οθόνη, αν τραβάς κάτι από χαμηλά π.χ. παιδιά είναι πάρα πολύ δύσκολα σε χρήση, σε σημείο που σου σπάει τα νεύρα, τουλάχιστον για μένα.
Υ.Γ. Πραγματικά πως κάνεις editing σε βίντεο από κινητό???? Πραγματικά Ηρωας!!! Εδώ σε υπολογιστή με 27αρα οθόνη και μου φαίνεται μικρή για να μην πω ότι χρειάζομαι και δεύτερη οθόνη και σίγουρα κάποια εξειδικευμένη κονσόλα/πληκτρολόγιο κλπ. που δεν έχω!! Σε tablet είναι καλύτερα κάπως τα πράγματα, άλλα επειδή δεν μπορώ ούτε για αστείο χωρίς πληκτρολόγιο αν είναι να κουβαλάω και tablet και πληκτρολόγιο, ε κουβαλώ το ultrabook και τέλος!!

ή κινητο ή τη καλη μου μηχανη με φακους ...τιποτε αλλο (προς το παρον).
Οποτε για μενα το κινητο ειναι πολυ σημαντικο.

Αλλα αυτα οπως ειπαμε ειναι προσωπικα του καθενος.

ΥΓ... λιγα desktop kai κανενα laptop δε μπορουν να κανουν ανετα editing 6 layer 4K 60p native ...το ipad τα εχει ευκολα! :p
το ιδιο και 42 Μp RAW φωτος απο τη sony!

ΥΓ2... μιλαω παντα για προσωπικα βιντεο, απο εκδηλωσεις κλπ, οχι για επαγγελματικες δουλεις που απαιτουν αλλο software προφανως.

να επαναλαβω οτι δε συγκρινουμε κινητα με φωτογραφικες....ειναι αλλη ιστορια αυτο.

Εδω λεμε για κινητα με καλη φωτογραφικη αποδοση (και βιντεο) ...ο καθενας αξιολογει διαφορετικα την ευκολια, τη ποιοτητα, την αξιοπιοστια κλπ

Επισης, δεν ειναι μονο η οξυτητα ή ο θορυβος τα μοναδικα κριτηρια.
αν ηταν ετσι θα επιλεγαμε πχ παντα μια FF με τον πιο ακριβο και φωτεινο φακο.
Αλλα οπως ξερεις δσεν τις επιλεγουμε για διαφορους λογους...το ιδιο συμβαινει κι εδω.

Τελος να πουμε οτι δεν επιλεγουμε κινητο μονο για τη φωτογραφικη...υπαρχουν κι αλλα κριτηρια.
Αλλα εδω επικεντρωνομαστε στα της φωτογραφικης κυριως.

Καταρχάς σαφώς και επικεντρωνόμαστε στα φωτογραφικά καθώς αυτό μας νοιάζει εδώ, αν πιάναμε και άλλους τομείς, άστα να πάνε. Σαφώς ο καθένας αξιολογεί διαφορετικά την ευκολία, την ποιότητα και την αξιοπιστία, απλά προσωπικά δεν τα είδα όλα αυτά στο Iphone X σε σημείο που άρχισα να αναρωτιέμαι, ειδικά στο βίντεο περίμενα ''παπάδες'' και αυτό που πήρα ήταν ένα κλασικό 4Κ βίντεο που ειδικά μέσα σε σπίτι με μέτριο κακό φωτισμό είναι πολύ κακό και χειρότερο από το 950XL που έχω, πράγμα ανεπίτρεπτο, χοντρικά είναι μόνο για καλό φωτισμό άλλα εκει συγγνώμη όσα κινητά είχα που τραβάνε 4Κ όλα καλά ήταν. Αν είναι να σκάσω 900 ευρώ για κινητό και τελικά να χρειάζομαι και μηχανή για να τραβήξω υπερευρυγώνια, να τραβήξω σε κακό φωτισμό, να κάνω ζουμ, να έχω κανονικό Bokeh και ένα σωρό άλλα, ε νομίζω έχουμε χάσει λίγο το νόημα......

σε μετριο - κακο φωτισμο κανενα κινητο δεν εχει καλο βιντεο... σε φωτο αλλαζουν λιγο τα πραγματα.

ΥΓ.. προφανως δεν εσκασα 900 ευρω για κινητο, παντα βρισεις τροπους για πιο οικονομικες αγορες (τα εχουμε ξαναπει).
Υπάρχουν μεταχ/να , ανταλλαγες, αποφορολογηση, αγορες απο εξωτερικο κλπ...εμενα το XS δε μου στοιχισε τιποτα, απλα τα ανταλλαξα με το s10 Που ειχα.

ΥΓ2... οπως ειπα παιζει ρολο και η εφαρμογη.
Πχ για φωτο εγω τραβαω RAW με adobe LR και με ελαχιστη επεξεργασια σ αυτο , εχω πολυ καλυτερο αποτελεσμα.
Για βιντεο η εικονα που παιρνεις απο filmic pro ειναι σαφως καλυτερη, με πολυ μεγαλυτερο bitrate , log profiles klp

ή κινητο ή τη καλη μου μηχανη με φακους ...τιποτε αλλο (προς το παρον).
Οποτε για μενα το κινητο ειναι πολυ σημαντικο.

Αλλα αυτα οπως ειπαμε ειναι προσωπικα του καθενος.

ΥΓ... λιγα desktop kai κανενα laptop δε μπορουν να κανουν ανετα editing 6 layer 4K 60p native ...το ipad τα εχει ευκολα! :p
το ιδιο και 42 Μp RAW φωτος απο τη sony!

ΥΓ2... μιλαω παντα για προσωπικα βιντεο, απο εκδηλωσεις κλπ, οχι για επαγγελματικες δουλεις που απαιτουν αλλο software προφανως.

Εχω εντελώς διαφορετική άποψη σε όσα είπες άλλα οκ γούστα είναι αυτά..

Υ.Γ. Για το editing κάνεις λάθος, έχω σαν βασικό υπολογιστή ένα LAPTOP Asus Rog 3ετίας με I7 HQ και έχει για πλάκα ότι του πετάξεις μέσα, 32gb ram και m2 SSD και πετάει, δεν θέλω να ξέρω καν τι μπορούν να κάνουν laptop νέας γενιάς. Βέβαια το θέμα είναι πως μπορείς να κάνεις editing μέσα από τις κούτσικες οθόνες του κινητού και του tablet και μάλιστα και χωρίς πληκτρολόγιο/ποντίκι και χωρίς να στραβωθείς?? Χωρίς υπερβολή σε θαυμάζω για αυτό....δεν θέλω καν να το σκέφτομαι!!!:grinning-smiley-043

δεν κανω λαθος.... ειχα αρχεια (gh5 ) που στο μαθημα που κανω κανενα Laptop δε μπορει να τα σηκωσει σε realtime native playback (μιλαω για 6 layer 4k 60p h.265 ).
Το δοκιμασα προχτες στο μαθημα με laptop πολλων χιλιαδων (dell allienware , xps κλπ) και δεν επαιζε ουτε 2-3 layer , οχι 6 !

YG... το ipad μπορεις να το συνδεσεις με εξωτερικη οθονη !-bye-

σε μετριο - κακο φωτισμο κανενα κινητο δεν εχει καλο βιντεο... σε φωτο αλλαζουν λιγο τα πραγματα.

ΥΓ.. προφανως δεν εσκασα 900 ευρω για κινητο, παντα βρισεις τροπους για πιο οικονομικες αγορες (τα εχουμε ξαναπει).
Υπάρχουν μεταχ/να , ανταλλαγες, αποφορολογηση, αγορες απο εξωτερικο κλπ...εμενα το XS δε μου στοιχισε τιποτα, απλα τα ανταλλαξα με το s10 Που ειχα.

ΥΓ2... οπως ειπα παιζει ρολο και η εφαρμογη.
Πχ για φωτο εγω τραβαω RAW με adobe LR και με ελαχιστη επεξεργασια σ αυτο , εχω πολυ καλυτερο αποτελεσμα.
Για βιντεο η εικονα που παιρνεις απο filmic pro ειναι σαφως καλυτερη, με πολυ μεγαλυτερο bitrate , log profiles klp

Καλά αν δεν πήρες το κινητό 900 ευρώ τότε πάω πάσο, το βασικό μου θέμα (όχι μόνο για το Iphone) είναι η τιμή του, τώρα αν κάποιος το πάρει με ανταλλαγή, χωρίς ΦΠΑ, μεταχειρισμένο κλπ.. τότε συζητάμε κάτω από άλλη βάση. Απλά κρίνω ένα προϊόν με την τιμή που πουλιέται φυσιολογικά και όχι με τι τρόπο μπορεί να το πάρει κάποιος. Π.χ. φίλος πρόσφατα αγόρασε την Sony A6300 300 ευρώ!!
Επειδή το τραβήξαμε πολύ, ότι αρέσει στον καθένα, δικά του τα χρήματα, δική του και η απόφαση!!

Καταρχάς σαφώς και επικεντρωνόμαστε στα φωτογραφικά καθώς αυτό μας νοιάζει εδώ, αν πιάναμε και άλλους τομείς, άστα να πάνε. Σαφώς ο καθένας αξιολογεί διαφορετικά την ευκολία, την ποιότητα και την αξιοπιστία, απλά προσωπικά δεν τα είδα όλα αυτά στο Iphone X σε σημείο που άρχισα να αναρωτιέμαι, ειδικά στο βίντεο περίμενα ''παπάδες'' και αυτό που πήρα ήταν ένα κλασικό 4Κ βίντεο που ειδικά μέσα σε σπίτι με μέτριο κακό φωτισμό είναι πολύ κακό και χειρότερο από το 950XL που έχω, πράγμα ανεπίτρεπτο, χοντρικά είναι μόνο για καλό φωτισμό άλλα εκει συγγνώμη όσα κινητά είχα που τραβάνε 4Κ όλα καλά ήταν. Αν είναι να σκάσω 900 ευρώ για κινητό και τελικά να χρειάζομαι και μηχανή για να τραβήξω υπερευρυγώνια, να τραβήξω σε κακό φωτισμό, να κάνω ζουμ, να έχω κανονικό Bokeh και ένα σωρό άλλα, ε νομίζω έχουμε χάσει λίγο το νόημα......

Τα ισοπεδώνεις λίγο τα πράγματα... Προφανώς δεν έχουν όλα τα κινητά το video του iphone, ειδικά στα 4Κ. Για τον κακό φωτισμό, τα είπαμε, όλα χαλια είναι αν τα συγκρίνεις με dslr.

προφανως...καλο ειναι να βγαζουμε τον παραγοντα τιμη , γιατι για το καθενα εχει αλλη σημασια.

Για καποιον τα 100 ευρω για κινητο ειναι πολλα, για καποιον τα 1000 οχι !

Αν καποιος θελει κινητο με καλη φωτογραφικη , εμεις ειμαστε εδω για να τον βοηθησουμε (σε ολες τις κατηγοριες)
Εγω εχω βγαλει καλες φωτο (πχ περσυ στο Λονδινο) με κινητο 150 ευρω!

Σε android η Gcam κανει τη διαφορα, στο Iphone επισης υπαρχουν παρομοιες εφαρμογες , γι αυτο τις αναφερουμε, για φωτο και βιντεο.

Παμε παρακατω....

Re: Απάντηση: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Τα ισοπεδώνεις λίγο τα πράγματα... Προφανώς δεν έχουν όλα τα κινητά το video του iphone, ειδικά στα 4Κ. Για τον κακό φωτισμό, τα είπαμε, όλα χαλια είναι αν τα συγκρίνεις με dslr.

Δεν έχουν όλα τα κινητά το βίντεο το Iphone σίγουρα, άλλα με πολύ λιγότερα χρήματα μπορείς να πάρεις κινητό με αντίστοιχο βίντεο. π.χ. δες εδώ το Xiaomi mi9 με κόστος κάτω από τα μισά ενός Iphone XS έχει μάλλον και καλύτερο βίντεο.
https://www.dxomark.com/xiaomi-mi-9-camera-review/

''At 99 points, the Xiaomi Mi 9 achieves the best score for Video we have seen so far, making it the current go-to device for mobile videographers''

μη το κανουμε iphone vs android παλι Νικο....παμε παρακατω.

To iphone το επιλεγει καποιος για πολλους λογους, το ios ειναι ενας απ αυτους, υπαρχουν και πολλοι ακομα.

ΥΓ... το DXO ειναι καλο και σοβαρο site αλλα το συστημα βαθμονομησης ειναι υποκειμενικο. Δινει σημασια σε καποιους τομεις περισσοτερο ή λογοτερο απ οτι πρεπει (ή εχει σημασια για το καθενα).
Ειναι καλο για μια πρωτη εκτιμηση, αλλα η πραγματικοτητα διαφερει (δες πχ Huawei κινητα, που πασχουν στη λεπτομερεια, χρωμα, 4κ klp).

προφανως...καλο ειναι να βγαζουμε τον παραγοντα τιμη , γιατι για το καθενα εχει αλλη σημασια.

Για καποιον τα 100 ευρω για κινητο ειναι πολλα, για καποιον τα 1000 οχι !

Αν καποιος θελει κινητο με καλη φωτογραφικη , εμεις ειμαστε εδω για να τον βοηθησουμε (σε ολες τις κατηγοριες)
Εγω εχω βγαλει καλες φωτο (πχ περσυ στο Λονδινο) με κινητο 150 ευρω!

Σε android η Gcam κανει τη διαφορα, στο Iphone επισης υπαρχουν παρομοιες εφαρμογες , γι αυτο τις αναφερουμε, για φωτο και βιντεο.

Παμε παρακατω....

Οχι Γιάννη δεν μπορούμε να βγάζουμε τον παράγοντα τιμή, το ακριβώς αντίθετο, όλες οι συσκευές κρίνονται σε σχέση με το πόσο στοιχίζουν και σε σχέση με το δίνει ο ανταγωνισμός και σε πια τιμή....το αν κάποιος έχει πολλά λεφτά δεν αναιρεί το γεγονός ότι π.χ. το Iphone XS και το Galaxy s10 είναι υπερβολικά κοστολογημένες συσκευές με πολύ κακό Value for money. Ούτε παίζει ρόλο αν κάποιος θέλει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που έχει μια συσκευή και είναι διατεθειμένος να σκάσει μια περιουσία για αυτό. Κρίνουμε μια συσκευή σφαιρικά π.χ. έχω γνωστό που έχει το LG V30 καθώς όπως μου λέει έχει τα καλύτερα Dac της αγοράς, και επειδή είναι λάτρης του ήχου, θα έδινε όσο όσο για να έχει καλή ποιότητα mp3 σε κινητό.

οταν λεω να βγαλουμε το κοστος απο κριτηριο, μιλαω για το δικαιωμα της επιλογης του καθενος να διαλεξει (εν γνωση του) ενα ακριβο μηχανημα (κινητο πχ) , ΑΝ γι αυτον δεν ειναι ακριβο ή δικαιολογει το κοστος οπως κι εσυ ειπες.

Δεν λεω οτι δεν αποτελει κριτηριο αγορας, αλλα για το καθενα μας εχει αλλη αξια η καθε παραμετρος ( και μαλιστα διαφορετικη αξια αναλογα την εποχη-χρονο που γινεται η επιλογη)

Τεσπα, ξεφυγαμε.... ας συνεχισουμε επι των φωτογραφικων καλυτερα.

ΥΓ... οσον αφορα το τι μπορει να παιξει ενα συγχρονο Pc-laptop, κατεβασε αυτα εδω και βαλτα σε ενα timeline , το ενα πανω απο το αλλο (οχι διπλα-διπλα).
Καντα scale 30% το καθενα και βαλτα να παιζουν ταυτοχρονα στην οθονη.... (οπως στη φωτο παρακατω)
kαπως ετσι (δεν εχει σημασια η ακριβεια κλπ) σε μια timeline 4k 60p.

Θα δεις οτι (στο davinci πχ που ειναι και πολυ γρηγορο, ανταξιο του fcpx) παιζει 4-5fps !!! (πολυ δυνατο μηχανημα desktop με 8 πυρηνο i7, 32GB RAM, SSD nvme, RTX 2060)
σε premiere AKOMA XEIROTERA!

Σε ipad παιζει real time, οσο κι αν σου φαινεται παραξενο

test1.jpg