Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Να πω ότι όλες οι φωτο που ανέβασα, έχουν μάλλον συμπιεστει αρκετά από το site.... είναι πιο sharp στο κινητό.

Εδώ μπορείτε να δείτε μερικές φώτο, σε πραγματική ανάλυση...

S21 ultra
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Γενικά sharp φαίνονται Γιάννη, προσωπικα πιο πολύ με ενοχλεί ότι έχουν αρκετό θόρυβο και ότι βγάζουν μια digital αισθητική που είναι λογικό μιας και είναι τραβηγμένες με τον μικρό αισθητήρα του τηλεφακου του κινητού. Ο βασικός φακός σαφώς βγάζει καλύτερες φωτός. Ο τηλεφακούς είναι μάλλον κυρίως για καλο φωτισμό. Ευχαριστούμε πάντως για τος προσπάθειες.

Πολύ τίμιο φωτογραφικά το s21 όπως μας το έδειξε ο Γιάννης. Για casual και όχι μόνο χρήση αφήνεις τη μηχανή στο σπίτι χωρίς δεύτερη σκέψη. Και αν δεν κάνω λάθος έχει μαζέψει και αρκετά τον υπερβολικό χρωματικό κορεσμό που είχε η Samsung εκτός και αν ο Γιάννης έκανε κάποια ρύθμιση.

Πολύ τίμιο φωτογραφικά το s21 όπως μας το έδειξε ο Γιάννης. Για casual και όχι μόνο χρήση αφήνεις τη μηχανή στο σπίτι χωρίς δεύτερη σκέψη. Και αν δεν κάνω λάθος έχει μαζέψει και αρκετά τον υπερβολικό χρωματικό κορεσμό που είχε η Samsung εκτός και αν ο Γιάννης έκανε κάποια ρύθμιση.

Κοίτα κοιτώντας τος φώτος του Γιάννη άλλα και άλλες πολλές που υπάρχουν στο διαδίκτυο θα έλεγα ότι, για τα δικά μου δεδομένα, οι φώτος από τους 2 τηλεφακούς και τον Utrawide οριακά στέκονται και μόνο σε θεάσεις σε κινητό ή Tablet. Εχουν αρκετό θόρυβο, αρκετά soft ειδικά στα άκρα, αρκετά τεχνουργήματα και γενικά βγάζουν μια κομπακτίλα που δεν μου αρέσει καθόλου. Κάνουν μπαμ ότι είναι από μικρό αισθητήρα. Φυσικά σε βράδυ απλά τους ξεχνάς ειδικά αν έχει άνθρωπο μέσα το κάδρο. Μόνο ο βασικός φακός στέκεται επάξια άλλα και αυτός στα άκρα έχει θέματα λόγω μεγάλου σχετικά αισθητήρα και φωτεινού φακού, το ίδιο θέμα έχω και με το Mi10, βγάζει πολύ καλές φώτος, άλλα τα άκρα έχουν θεματάκια. Για απλή Casual χρήση ίσως καλύπτει αρκετούς βέβαια το όλο πακέτο, για μένα δυστυχώς όχι, όταν θα φτάσουν (που θα φτάσουν κάποια στιγμή) όλοι οι φακοί να είναι στο επίπεδο του βασικού φακού το ξανασυζητάμε. Θέλουν δουλειά ακόμα όπως θέλουν δουλειά ακόμα και τα jpeg των κινητών που είναι ή υπερκορεσμένα ή oversharped. Είμαστε σε καλό δρόμο πάντως και για αρκετό κόσμο ένα κινητό όπως το S21 Ultra του Γιάννη θα τον καλύψει απόλυτα.

Υ.Γ. Για βίντεο δεν συζητάμε καν, βγάζουν πλέον εξαιρετικό τα περισσότερα κινητά, ειδικά με τον βασικό αισθητήρα.
Υ.Γ. Μια Compact μηχανή όπως π.χ. η Sony Rx100VII βγάζει πολύ καλύτερες φώτος σε όλο το εύρος του ζουμ, είναι και μικρή και έχει και καλύτερη σταθεροποίηση, ακριβή βέβαια αρκετά δυστυχώς.

μη ξεχνας οτι υπαρχει και το RAW στα κινητα πια, αν θες να παρεις το μεγιστο , οπως και στις φωτογραφικες αλλωστε.

εκει μπορεις να διορθωσεις πολυ τις οποιες ατελειες σε μεγαλο βαθμο.
Αυτα ειναι απλα δειγματα στο χερι και γρηγορα, αυτοματα και jpg (τα heic ειναι λιγο καλυτερα αλλα ασυμβατα γενικα).

μη ξεχνας οτι υπαρχει και το RAW στα κινητα πια, αν θες να παρεις το μεγιστο , οπως και στις φωτογραφικες αλλωστε.

εκει μπορεις να διορθωσεις πολυ τις οποιες ατελειες σε μεγαλο βαθμο.
Αυτα ειναι απλα δειγματα στο χερι και γρηγορα, αυτοματα και jpg (τα heic ειναι λιγο καλυτερα αλλα ασυμβατα γενικα).

Ισχύει, άλλα αδυνατώ να πιστέψω ότι κάποιος που φωτογραφίζει σχεδόν αποκλειστικά με κινητό θα κάτσει να επεξεργαστεί RAW αρχεία, χάνεται το νόημα και η ευκολία έτσι του να φωτογραφίζεις με κινητό, σε κάθε περίπτωση σαφώς βοηθάνε τα raw άλλα μέχρι ένα σημείο, οι μικροί αισθητήρες των κινητών και οι μέτριοι φακοί δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια δυστυχώς, εξαιρώ φυσικά τον βασικό αισθητήρα στα καλά κινητά που έχει συνήθως πολύ καλή απόδοση, αναφέρομαι κυρίως για τους τηλεφακούς, macro, ultrawide κλπ. που είναι αρκετά κακοί για τα δικά μου δεδομένα. Βέβαια περί ορέξεως..

Υ.Γ. Μια Compact μηχανή όπως π.χ. η Sony Rx100VII βγάζει πολύ καλύτερες φώτος σε όλο το εύρος του ζουμ, είναι και μικρή και έχει και καλύτερη σταθεροποίηση, ακριβή βέβαια αρκετά δυστυχώς.

Κοιταξε, αν μιλαμε για ζουμ, προφανως και η rx100 6&7 ειναι καλυτερες σε φοτο, ομως επειδη την ειχα και εχω και το N20u, με τον βασικό φακό δεν θα ελεγα οτι η sony ειναι καλυτερη (μιλαω για το συγκεκριμενο εστιακο γυρω στα 28-32mm αλλα και ελαφρως παραπανω με 108mp και crop). Και ειδικα σε χαμηλο φωτισμο η sony με F2.8 και κατω ειναι αρκετα χειροτερη απο τους βασικους των συγκεκριμενων high end - τα οποια βεβαια χρησιμοποιουν εντελως διαφορετικη τεχνικη απο μια καμερα. Α, και δεν νομιζω οτι εχουν καλυτερη σταθεροποιηση απο των ακριβων smartphone - τουλαχιστον η m6 που είχα, νομιζω η m7 εχει βελτιωθει αλλα και παλι πιστευω υπολείπεται.

Δειτε ενα ενδιαφερον βιντεο το οποια μαλιστα αφορα το S20u

ειναι εντυπωσιακο και μαλιστα αναφερεται και στα hybrid zoom εξηγώντας ωραια καποια πραγματακια

Ισχύει, άλλα αδυνατώ να πιστέψω ότι κάποιος που φωτογραφίζει σχεδόν αποκλειστικά με κινητό θα κάτσει να επεξεργαστεί RAW αρχεία, χάνεται το νόημα και η ευκολία έτσι του να φωτογραφίζεις με κινητό, σε κάθε περίπτωση σαφώς βοηθάνε τα raw άλλα μέχρι ένα σημείο, οι μικροί αισθητήρες των κινητών και οι μέτριοι φακοί δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια δυστυχώς, εξαιρώ φυσικά τον βασικό αισθητήρα στα καλά κινητά που έχει συνήθως πολύ καλή απόδοση, αναφέρομαι κυρίως για τους τηλεφακούς, macro, ultrawide κλπ. που είναι αρκετά κακοί για τα δικά μου δεδομένα. Βέβαια περί ορέξεως..
Μα κάποιος που φωτογραφίζει αποκλειστικά με κινητό, δεν θ ασχοληθεί έτσι κι αλλιώς με μηχανές κι επεξεργασία.

Μιλάω για μας τους τρελούς που ακόμα ψάχνουμε λόγο να έχουμε εξοπλισμό.
Εγώ προσωπικά αν θέλω να πάρω το απόλυτο, θα τραβήξω σε jpg kai raw, και αν θέλω κάποια στιγμή θα τα επεξεργαστώ στο LR mobile.

• Like
Reactions: takisot
Κοιταξε, αν μιλαμε για ζουμ, προφανως και η rx100 6&7 ειναι καλυτερες σε φοτο, ομως επειδη την ειχα και εχω και το N20u, με τον βασικό φακό δεν θα ελεγα οτι η sony ειναι καλυτερη (μιλαω για το συγκεκριμενο εστιακο γυρω στα 28-32mm αλλα και ελαφρως παραπανω με 108mp και crop). Και ειδικα σε χαμηλο φωτισμο η sony με F2.8 και κατω ειναι αρκετα χειροτερη απο τους βασικους των συγκεκριμενων high end - τα οποια βεβαια χρησιμοποιουν εντελως διαφορετικη τεχνικη απο μια καμερα. Α, και δεν νομιζω οτι εχουν καλυτερη σταθεροποιηση απο των ακριβων smartphone - τουλαχιστον η m6 που είχα, νομιζω η m7 εχει βελτιωθει αλλα και παλι πιστευω υπολείπεται.

Δειτε ενα ενδιαφερον βιντεο το οποια μαλιστα αφορα το S20u

ειναι εντυπωσιακο και μαλιστα αναφερεται και στα hybrid zoom εξηγώντας ωραια καποια πραγματακια
Μα ναι στα 25mm-30mm που χρησιμοποιείς στο κινητό τον βασικό φακό σαφώς έχεις πολύ καλά αποτελέσματα, ισάξια πολλές φορές και με μηχανή με μεγαλύτερο αισθητήρα από την Sony Rx10VII, από εκει και πέρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα και η Sony Rx100VII θα σου δώσει καλά αποτελέσματα σε όλο το εύρος του ζουμ κάτι που το κινητό δεν μπορεί. Επίσης μην ξεχνάμε ότι ο 108mp αισθητήρας της Samsung βγάζει και λίγο softness στα άκρα που εμένα με ενοχλεί κάποιες φορές.

Υ.Γ. Of topic άλλα η rx100VII την δούλεψα λίγο τον Ιούνιο και έχει βελτιωμένη σταθεροποίησή με πολύ καλό αποτέλεσμα και κυρίως σε όλο το εύρος του ζουμ. Σίγουρα καλύτερο από το Mi10 και το Iphone 12 που έχω, δεν ξέρω για το δικό σου κινητό.

Ναι είναι λιγο soft στα άκρα το είπα και παραπάνω, πράγμα βέβαια απολύτως λογικό με τόσο ανοιχτό διάφραγμα και μέγεθος αισθητήρα! Βέβαια το διορθώνει όσο μπορεί μεσω sw αλλά και πάλι παραμενει soft, πράγμα ναι μεν ενοχλητικό σε κάποιες περιπτώσεις αλλά πολλές φορές μπορείς να το χρησιμοποιήσεις δημιουργικά, και επιπλέον όσο το συνηθίζεις μπορείς να το "παρακάμψεις" με διάφορες μεθόδους, όπως απόσταση από το θέμα, crop κλπ.

Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες από τον βασικό αισθητήρα πάντως, δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι είναι από κινητό (απίστευτο dr, dof, λεπτομερεια κλπ), και ειδικά αν τις βλέπει κάποιος μη σχετικός, νομίζει ότι είναι απο dslr!

Όσον αφορά το ois οι τελευταίες ναυαρχίδες της samsung n20u-s21u έχουν απίστευτα αποτελέσματα, δες το βίντεο που παρέθεσα προηγουμένως στο τέλος του, και μάλιστα είναι το προηγούμενης γενιάς s20u συγκριτικά με την rx100m7, θα εκπλαγείς!
Αν ψάξεις μαλιστα στο yt έχει και με s21u.

Ναι είναι λιγο soft στα άκρα το είπα και παραπάνω, πράγμα βέβαια απολύτως λογικό με τόσο ανοιχτό διάφραγμα και μέγεθος αισθητήρα! Βέβαια το διορθώνει όσο μπορεί μεσω sw αλλά και πάλι παραμενει soft, πράγμα ναι μεν ενοχλητικό σε κάποιες περιπτώσεις αλλά πολλές φορές μπορείς να το χρησιμοποιήσεις δημιουργικά, και επιπλέον όσο το συνηθίζεις μπορείς να το "παρακάμψεις" με διάφορες μεθόδους, όπως απόσταση από το θέμα, crop κλπ.

Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες από τον βασικό αισθητήρα πάντως, δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι είναι από κινητό (απίστευτο dr, dof, λεπτομερεια κλπ), και ειδικά αν τις βλέπει κάποιος μη σχετικός, νομίζει ότι είναι απο dslr!

Όσον αφορά το ois οι τελευταίες ναυαρχίδες της samsung n20u-s21u έχουν απίστευτα αποτελέσματα, δες το βίντεο που παρέθεσα προηγουμένως στο τέλος του, και μάλιστα είναι το προηγούμενης γενιάς s20u συγκριτικά με την rx100m7, θα εκπλαγείς!
Αν ψάξεις μαλιστα στο yt έχει και με s21u.
δεν υπαρχει συγκριση sony vs samsung . προσπαθησε να παρεις φωτο με το κινητο αυτο κατι εν κινηση και τα ξαναλεμε , ο νικητης ειναι η sony

Mε το sony Xperia 5II στο αυτόματο και με το απλό πρόγμαμμα (όχι το pro).
Λίγες φωτό έχω βγάλει μέχρις στιγμής αλλά με αυτά που βλέπω, είμαι ευχαριστημένος.

223155405_10220162204229730_7212516144314561665_n.jpg

• Like
Reactions: tiniakos
Μη τα παραλές... κινουμενο όχημα στην Αλεξάνδρας με μεγάλη ταχύτητα, μια χαρά βγήκε.

View attachment 183998

Κοίτα είναι μεγάλο το αντικείμενο, κινείται παράλληλα με τον φακό και σε καλό φως, σε γενικές γραμμές τα κινητά δεν κάνουν για CAF και Tracking, αν δοκιμάσεις με παιδιά ή ζώα που τρέχουν προς και από τον φακό δύσκολα θα πετύχεις εστιασμένη φώτο (εξαιρούνται κάποια Sony φρέσκα κινητά με πολύ καλό CAF). Σε αυτό το κομμάτι μια καλή μηχανή είναι πολύ μπροστά, η Rx10VII είναι πολύ καλύτερη σε αυτό το κομμάτι από οποιοδήποτε κινητό. Προσωπικά βέβαια περιόρισα την σύγκριση σχεδόν μόνο στο φωτογραφικό αποτέλεσμα, γιατί αν βάλουμε στην εξίσωση και CAF, Tracking, EYE AF, εργονομία, κράτημα, σκόπευτρο κλπ. δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης μηχανής με κινητό.

Το θέμα είναι ότι ο βασικός αισθητήρας σε όλα τα καλά κινητά αποδίδει πλέον πολύ καλά τόσο σε φώτος τόσο και σε βίντεο ακόμα και νύχτα. Αν φτάσουμε κάποια στιγμή να έχουμε αντίστοιχη απόδοση και στο Ultrawide, macro και τηλεφακό μέχρι έστω 150-200mm θα είναι ταφόπλακα για την πλειοψηφία των μηχανών. Ολα τα υπόλοιπα εστίαση σε CAF και σταθεροποίηση γενιά με την γενιά βελτιώνονται σε μεγάλο βαθμό.

Σε ultrawide τα huawei είναι τρομερά, τα έχω δοκιμάσει και δεν υπολείπονται , όπως και στο τηλεφακό.

Το θέμα είναι ότι δεν τα παίρνει κανείς πια λόγω έλλειψης googke services.

To one plus 9 pro επίσης έχει ίσως τη καλύτερη υπέρ ευρυγωνια καμερα.

Δεν ξέρω καθόλου τα xiaomi MI ultra 11 τι κάνουν, έχουν καλές κριτικές πάντως.

ΥΓ... αν κάποιος βολεύεται χωρίς Google services ή θέλει να τις βάλει πλαγίως, το huawei 40 pro το βρίσκεις κατω από 500 και το θεωρώ τρομερό φώτο κινητό σε τρομερή τιμή.

Last edited:
Mε το sony Xperia 5II στο αυτόματο και με το απλό πρόγμαμμα (όχι το pro).
Λίγες φωτό έχω βγάλει μέχρις στιγμής αλλά με αυτά που βλέπω, είμαι ευχαριστημένος.

223155405_10220162204229730_7212516144314561665_n.jpg
Βάλε το official Camera App της Sony απο τις νέες Mk-III. Παίζει τέλεια στα Mk-II (εχουμε το ίδιο Xperia 5ii)

Είναι απίστευτο ειδικά το Pro mode.. τύφλα να έχουν οι SLR και τα GCAM.

• Like
Reactions: chrisssb
Σε ultrawide τα huawei είναι τρομερά, τα έχω δοκιμάσει και δεν υπολείπονται , όπως και στο τηλεφακό.

Το θέμα είναι ότι δεν τα παίρνει κανείς πια λόγω έλλειψης googke services.

To one plus 9 pro επίσης έχει ίσως τη καλύτερη υπέρ ευρυγωνια καμερα.

Δεν ξέρω καθόλου τα xiaomi MI ultra 11 τι κάνουν, έχουν καλές κριτικές πάντως.

ΥΓ... αν κάποιος βολεύεται χωρίς Google services ή θέλει να τις βάλει πλαγίως, το huawei 40 pro το βρίσκεις κατω από 500 και το θεωρώ τρομερό φώτο κινητό σε τρομερή τιμή.
Ναι τα huawei είναι πράγματι καλά στον ultrawide, για τον τηλεφακο θελουν δουλειά ακόμα βέβαια για τα δικά μου δεδομένα. Αλλά όπως είπες χωρίς google απλά απορρίπτονται. Το oneplus 9 έχει τρελό θόρυβο σε όλους τους αισθητήρες ακόμα και σε καλο φως, επίσης απορρίπτεται για μενα τουλάχιστον.

Το Mi 11 ultra μάλλον πρέπει να είναι το καλύτερο σε κάμερες αυτή την εποχή αλλά η τιμή του τσιμπάει άγρια.

Πιστευω σε 2 χρονάκια θα είμαστε σε θέση να έχουμε κινητά με όλες τις κάμερες σχεδόν ισάξιες.

Βάλε το official Camera App της Sony απο τις νέες Mk-III. Παίζει τέλεια στα Mk-II (εχουμε το ίδιο Xperia 5ii)

Είναι απίστευτο ειδικά το Pro mode.. τύφλα να έχουν οι SLR και τα GCAM.

Είναι διαφορετικό από το photo pro που έχει το κινητό από τη μάνα του?

Πως κάνω την εγκατάσταση? υπάρχει κάποιος οδηγός?