Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

sory που θα σε στεναχωρησω Παναγιωτττη, αλλα ειναι ακριβως το αντιθετο !

Η πρωτη ειναι Fuji και η 2 ειναι iphone !!!

Κι εγω ετσι τη πατησα στην αρχη οταν τις εβαλα διπλα-διπλα...

Πριν αρκετες μερες, βλεποντας τα πρωτα δειγματα απο το iphone ειπα οτι μονο η αναλυση με χαλαγε και αποκαλυπτε την αληθεια σε θεαση 100% (σε καλες συνθηκες τουλαχιστον , με τη κυρια καμερα).

Υπαρχει ομως τροπος ν αυξησουμε την αναλυση, χωρις να χασουμε κατι... ?

αυτο το κανει αυτοματα η apple με το deep fusion, αλλα δινει τελικο αρχειο jpg χωρις παραπανω πραγματικη αναλυση (παραμενει 12 Mp).
αντεεχει φυσικα σε καποια μεγεθυνση, αλλα δε μπορεις να το ενεργοποιεις οποτε θελεις, και σιγουρα δε λειτουργει μερα (καλες συνθηκες).
Μπαινει μονο σε μετριο φωτισμο , κι εκει κανει "θαυματα".

Εδω ομως εχουμε αρκετο φως (απογευμα) , και "πραγματικη" αναλυση 24-32 Mp!

Πως ?

Υπαρχουν 2 τροποι....

1) Τραβηγμα στο χερι (οχι σε τριποδο) πολλων συνεχομενων RAW (με οποια εφαρμογη θελουμε, εγω χρησιμοποιησα την Halide) και μετα χειροκινητο stiching σε υπολογιστη (γινεται και στο affinity photo νομιζω , σε iphone-ipad , αλλα δεν το δοκιμασα).
Το εκανα στο photoshop, ειναι πολυ απλη διαδικασια, αν ενδιαφερεται καποιος , μπορω να το αναλυσω.
Το τελικο αρχειο εχει αναλυση διπλασια του αρχικου (μπορει και παραπανω) και ΠΟΛΥ λιγοτερο θορυβο, καλυτερη δυναμικη περιοχη κλπ).

2) με καποια εφαρμογη τριτου, οπως η Hydra
https://creaceed.com/ihydra

Αυτη το κανει αυτοματα, και μπορεις να επιλεξεις 24 - 32 Mp αποτελεσμα.
Εχει κι αλλες δυνατοτητες, οπως hdr, zoom klp

Ειναι ιδανικη για καποιον που εχει παλιοτερο Iphone , χωρις smart hdr, deep fusion, night mode κλπ

To αποτελεσμα ειναι λιγο χειροτερο απο την επεξεργασια σε υπολογιστη, αλλα ειναι REAL TIME!

Αυτο που θελω να πω, ειναι οτι το software κανει "θαυματα" και με ακομα ταχυτερους επεξεργαστες και καλυτερο software θα εχουμε ακομα καλυτερα αποτελεσματα απο τα κινητα.

Βλεποντας τα διπλα διπλα στο 40" μονιτορ 4Κ, δυσκολευομαι να πιστεψω οτι εχω παρομοια εικονα απο τις μηχανες μου (iphone-fuji)
σε θορυβο υπερτερει (λογω τεχνικης παντα) το Iphone , σε λεπτομερεια ειναι 50/50 , σε contrast το ιδιο.

ΥΓ... παρομοια τεχνικη εχει και το google pixel με την gcam, χωρις ομως ν ανεβαζει την αναλυση.
επισης κατι αντιστοιχο κανει και η Olympus EM1 X , με χερατο νομιζω hires.

Πάντως ακόμα και αν δεν ακολουθήσουμε την τεχνική που περιέγραψε ο Γιάννης, μπορούμε να πάρουμε πολύ καλο αποτελεσμα με χρήση του Deep fusion (παρότι ακόμα σε beta).
Εδώ σε σύγκριση με Sony A6500 με Sigma 16mm f1.4 dc dn:

Untitled by Tak Sot, on Flickr

ετσι ειναι Τακη, απλα το deep fussion ενεργοποιειται αυτοματα, οχι σε ημερησια και βραδυνα.
Απλα με αυτο το τροπο που ειπα, μπορεις να το κανεις οποτε θελεις...και με οποια απο τις 3 καμερες .

Επισης, να πω οτι δεν ειναι αναγκη να εχουμε iphone...με οποιοδηποτε κινητο γινεται αυτο (ο πρωτος τροπος τουλαχιστον).

Απλα σε Iphone, εχουμε και το δευτερο τροπο, που μπορει να γινει χωρις υπολογιστη (με παρομοια αποτελεσματα, περιπου στο 90% ).

Και σε βραδυνο που δοκιμασα, εχουμε παρομοιο αποτελεσμα.

ΝΑ πω οτι στο δειγμα το δικο μου, εκλεισα το διαφραγμα σε f8 για να εχω τη καλυτερη αποδοση στο φακο και μεγαλο DOF.

Mε καλυτερο φακο θα ειχαμε ισως λιγο καλυτερη ευκρινεια στη FUJI, αλλα αυτο που μου εκανε εντυπωση ειναι ο θορυβος, οι σκιες στο Iphone που ηταν πεντακαθαρες, και γενικα ηταν σχεδον αδυναττον να τις ξεχωρισεις ακομα και σε 100% μεγεθυνση!

δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η πρώτη είναι ότι μπορεί να δώσει η φούτζι σε φως ημέρας,
όπου και να κοιτάξεις, δεν είναι πουθενά sharp

ακόμη και με το βασικό μοντέλο που έχω και με τον φθηνό 50-230, στο τέλε άκρο του, εκεί που πάσχει δηλαδή,
υπάρχει καλύτερο sharpness

@ takisot
με 3.2 διάφραγμα, τι ήθελες να φωτογραφίσεις; το δέντρο, τα φύλλα, τον τοίχο ή λιγο από όλα;

πχ δε φταίει η μηχανή για αυτό, ούτε ο φακός

Απάντηση: Re: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Δεν βλέπω κάποια έκπληξη σε αυτά που γράφεις Γιάννη , έχω γράψει εδώ και καιρό οτι το χεράτο hires στις φωτογραφικές θα αλλάξει πολλά, είχα βαλει μάλιστα τα δείγματα της Χ με τη εμφανή μείωση θορυβού στα βραδυνά και την αύξηση της ανάλυσης με τα 16 καρέ αλλά οι περισσότεροι έγραψαν τοτε ελα μωρε δεν μπορεί να ματσάρει FF στο θόρυβο, στην ανάλυση κλπ. Θυμάσαι το βίντεο του Tony με τα καλύτερα βραδυνα δείγματα της Χ σε σχέση με αυτά της SONY a7R3?
Και λογικά μέσα στο 2020 θα δούμε και δεύτερο σώμα σε πιο γήινη τιμή με χεράτο hires.

Στα κινητά είναι σαφώς πιο εύκολη η υλοποίηση του λόγω μικρότερου αισθητήρα. Αλλά οι περιορισμοί είναι ανάλογοι όπως και στο m43. Όταν το φως είναι τέτοιο που ο αισθητήρας δεν μπορεί να καταγράψει πληροφορία στο μόνο καρέ δεν θα το δώσει και στο πολλαπλό καρέ. Ο θόρυβος θα μειωθεί αλλά δεν θα δοθει έξτρα πληροφορία αν δεν υπάρχει εκεί. Και μάλιστα η τεχνική είναι σε κάθε καρέ να διαβάζει και δίπλα subpixel με μετακίνηση του αισθητήρα για να τσιμπήσει έξτρα πληροφορία. Το ίδιο θα συμβεί αν ο φακός δεν μπορεί να καταγράψει έξτρα πληροφορία με την εγγενή ανάλυση του. Πάντα θα υπάρχουν περιορισμοί από το hardware, το θέμα είναι ποσο μεγάλοι είναι και αν είναι σημαντικοί.

Και φυσικά το hires δεν είναι λύση για όλες τις συνθήκες φωτογράφησης.

τα κινητά ναι θα εξελιχθούν κιαλλο. Το ίδιο και οι φωτογραφικές. Μένει να δούμε τα όρια τους μιας και το καύσιμο δεν είναι το ίδιο.

Last edited:

@ takisot
με 3.2 διάφραγμα, τι ήθελες να φωτογραφίσεις; το δέντρο, τα φύλλα, τον τοίχο ή λιγο από όλα;

πχ δε φταίει η μηχανή για αυτό, ούτε ο φακός

Δεν κατάλαβα, θεωρείς πως για να αναδειχθούν οι λεπτομέρειες του δέντρου χρειαζόταν πιο κλειστό διάφραγμα από απόσταση 2 μετρων;
Φορώντας μάλιστα έναν αναλυτικό φακό όπως ο Sigma;

Re: Απάντηση: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Πάντως ακόμα και αν δεν ακολουθήσουμε την τεχνική που περιέγραψε ο Γιάννης, μπορούμε να πάρουμε πολύ καλο αποτελεσμα με χρήση του Deep fusion (παρότι ακόμα σε beta).
Εδώ σε σύγκριση με Sony A6500 με Sigma 16mm f1.4 dc dn:......

Μη παρεξηγηθώ μα δεν ήταν σωστή φωτογράφιση.

Ιωάννη τι απόσταση έχεις στα συγκριτικά σου και ποιο φακό
, παρακάτω με την α6000+ 55αρι στα 65 +- μέτρα συν δύο ορόφους ύψος... Επεξεργασία στο Ps δίχως sharp

View attachment 165524

10_DSC3156.jpg

ΓŽΕ‘ΓŽΒ±Γβ€žΓŽΒ±ΓŽΒ³ΓΒΓŽΒ±Γβ€ ΓŽΒ?.jpg

Χάνετε το δάσος....

Το θέμα είναι ότι με το σωστό software , ένα καλό κινητό , και ίσως λίγη επεξεργασία, έχεις ένα πολύ αξιοπρεπές αποτέλεσμα...και κάτι παραπάνω.
Προφανώς όχι σε όλες τις συνθήκες.

Πχ βραδινό βίντεο , γιόκ!

Βράδυνες φωτό με έντονο κινούμενο θέμα, επίσης.

Εκεί μια καλή μηχανη με έναν καλό φακό υπερτερούν πολύ.

Ούτε εγώ θα πουλήσω τη Fuji, ούτε λέω ότι είναι καλύτερα τα κινητά...γιατί δεν είναι.

Αλλά όλο και λιγότερο θα κουβαλάω μαζί μου τη Fuji.

Κι έρχονται πολλά το 2020.....

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Καμία παρεξήγηση, απλά εξήγησε αν θες ποιο είναι το λάθος.

Αλήθεια δε ξέρω μα έχοντας την α6500 δε πήρα ποτέ φωτογραφία με τόσο χαμηλό κοντράστ ( υπερβολικός ) ... δε γνωρίζω βέβαια το φακό.... επίσης η εστίαση είναι στο δέντρο με αποτέλεσμα το κεραμίδι να βγει θολό. Ήθελε πιο μακρυά και το διάφραγμα πάνω από 6.5

Χάνετε το δάσος....

Ιωάννη κατάλαβα σωστά τι ήθελες να μας δώσεις, η απορία μου ήταν για το φακό που δούλεψες δεν είχε καλή απόδοση για αυτό σε ρώτησα και την απόσταση του θέματος.

Αλήθεια δε ξέρω μα έχοντας την α6500 δε πήρα ποτέ φωτογραφία με τόσο χαμηλό κοντράστ ( υπερβολικός ) ... δε γνωρίζω βέβαια το φακό.... επίσης η εστίαση είναι στο δέντρο με αποτέλεσμα το κεραμίδι να βγει θολό. Ήθελε πιο μακρυά και το διάφραγμα πάνω από 6.5

.

Μα στο δέντρο ήθελα να εστιάσω!
Και ο συγκεκριμένος φακός είναι πολύ οξύς και σε αυτό το εστιακό μήκος έχει καλή απόδοση:
1cccd94cac9b506ac497d7a4a1bdb5ba.jpg

https://www.camerastuffreview.com/en/sigma-lens-review/test-sigma-16mm-f-1-4-contemporary-2

Τακη νομίζω οτι ο Κυριακ αναφέρεται στο οτι αν ο μικροκοπικός αισθητήρας του κινητού είναι στο f/1.8 τότε της Sony με μέγεθος APS-C προφανώς θέλει πιο κλειστό διάφραγμα απο f/3.5 για να έχει μεγαλύτερο βάθος πεδίου και να είναι εστιασμένα περισσότερα αντικείμενα στο κάδρο και κάπως να πλησιάζει του κινητού, βέβαια και με
f/8 και πάλι δε νομίζω οτι θα ήταν ισοδύναμα, και εκεί θα έπρεπε να ανεβάσει ISO ή και να μειλωσει ταχύτητα. ΟΠότε μια χαρά τα καταφέρνει χεράτα το κινητό.
Τραβηξες σε raw? Αν ναι επανέρχονται τα καμμένα στον ουρανό πάνω δεξιά;

Τακη νομίζω οτι ο Κυριακ αναφέρεται στο οτι αν ο μικροκοπικός αισθητήρας του κινητού είναι στο f/1.8 τότε της Sony με μέγεθος APS-C προφανώς θέλει πιο κλειστό διάφραγμα απο f/3.5 για να έχει μεγαλύτερο βάθος πεδίου και να είναι εστιασμένα περισσότερα αντικείμενα στο κάδρο και κάπως να πλησιάζει του κινητού, βέβαια και με
f/8 και πάλι δε νομίζω οτι θα ήταν ισοδύναμα, και εκεί θα έπρεπε να ανεβάσει ISO ή και να μειλωσει ταχύτητα. ΟΠότε μια χαρά τα καταφέρνει χεράτα το κινητό.
Τραβηξες σε raw? Αν ναι επανέρχονται τα καμμένα στον ουρανό πάνω δεξιά;

Το θέμα ήταν το δεντρο και οι υφες/λεπτομερειες του, όχι το background. Επέλεξα f3.2 για να είναι όσο το δυνατόν πιο sharp στο θέμα μου και παράλληλα για να κρατηθει το ISO χαμηλά (δεδομένης της ώρας), άλλωστε όπως είδες από το chart σε αυτό το εστιακό μήκος παίρνω περίπου το maximum της ανάλυσης του φακού. Η λήψη ήταν χειροκίνητη και στα δυο και δεν τράβηξα raw (superfine Jpeg στην Sony).

Attachments

• Screenshot 2019-10-28 at 11.17.15 PM.jpg
    Screenshot 2019-10-28 at 11.17.15 PM.jpg
    39 KB · Views: 142
Χάνετε το δάσος....

Το θέμα είναι ότι με το σωστό software , ένα καλό κινητό , και ίσως λίγη επεξεργασία, έχεις ένα πολύ αξιοπρεπές αποτέλεσμα...και κάτι παραπάνω.
Προφανώς όχι σε όλες τις συνθήκες.

Πχ βραδινό βίντεο , γιόκ!

Βράδυνες φωτό με έντονο κινούμενο θέμα, επίσης.

Εκεί μια καλή μηχανη με έναν καλό φακό υπερτερούν πολύ.

Ούτε εγώ θα πουλήσω τη Fuji, ούτε λέω ότι είναι καλύτερα τα κινητά...γιατί δεν είναι.

Αλλά όλο και λιγότερο θα κουβαλάω μαζί μου τη Fuji.

Κι έρχονται πολλά το 2020.....

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Για βραδινά σε κίνηση και βραδινό βίντεο, Huawei p30 pro Και Honor 20 pro, κάνει μεγάλη διαφορά ο φωτεινός φακός και ο μεγάλος αισθητήρας...δεν φτάνουν καλή μηχανή μεν, άλλα είναι ότι πιο κοντινό τα 2 αυτά.

Re: Απάντηση: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Άλλη μια με το ίδιο θέμα, αυτή τη φορά σε f3,5 και ISO 1000:

Sony/Sigma:

Iphone/Deep Fusion:

Δεν ξέρω αν κάτι έχεις κάνει λάθος, κάποια ρύθμιση στην μηχανή ή φταίει ο φακός σου, άλλα η φώτο από την sony είναι ανησυχητικά soft, σαν να βγήκε κουνημένη κάπως, σαν να μην εστίασε σωστά η μηχανή, δεν ξέρω τι να πω, ακόμα και με τον αστείο κιτ 16-50 της Sony έβγαιναν πιο sharp. Και η προηγούμενη που έχεις βάλει πάλι είχε το ίδιο θέμα..αδυνατώ να πιστέψω ότι ο sigma 16mm βγάζει τόσο κακό αποτέλεσμα...ίσως έχει κάποιο θέμα, δεν ξέρω τι να πω.