Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

τα ιδια ειπατε και για την fuji....

Απλα, οταν τα βαλεις διπλα - διπλα καταλαβαινεις τη διαφορα (ή οχι) .

Δεν κανουμε λαθος ,. τοσοι ανθρωποι βαλαμε δειγματα, και εγω και ο Παναγιωτης και ο Τακης!
Με 3 διαφορετικες μηχανες και φακους.

Τα κινητα εχουν βελτιωθει πολυ, το ιδιο και το software τους.

Αν ειχανε τις 3 καμερες ισοδυναμες (μονο η κυρια καμερα ειναι συνηθως πολυ καλη, οι αλλες μετριες) θα αφηνα μονιμα την fuji σπιτι (εκτος των περιπτωσεων που ειπα).

Θα προσπαθησω να βαλω κι αλλα δειγματα.

τα ιδια ειπατε και για την fuji....

Απλα, οταν τα βαλεις διπλα - διπλα καταλαβαινεις τη διαφορα (ή οχι) .

Δεν κανουμε λαθος ,. τοσοι ανθρωποι βαλαμε δειγματα, και εγω και ο Παναγιωτης και ο Τακης!
Με 3 διαφορετικες μηχανες και φακους.

Τα κινητα εχουν βελτιωθει πολυ, το ιδιο και το software τους.

Αν ειχανε τις 3 καμερες ισοδυναμες (μονο η κυρια καμερα ειναι συνηθως πολυ καλη, οι αλλες μετριες) θα αφηνα μονιμα την fuji σπιτι (εκτος των περιπτωσεων που ειπα).

Θα προσπαθησω να βαλω κι αλλα δειγματα.

Μπερδεύεσαι Γιάννη και γενικεύεις για άλλη μια φορά, προσωπικά δεν ανέφερα τίποτα για την Fuji κλπ. μίλησα αποκλειστικά για τα 2 δείγματα του Τάκη και τίποτα άλλο, ότι έχει κάποιο θέμα, είναι υπερβολικά soft ή έχει θέμα η μηχανή και δεν εστιάζει σωστά, στο βραδινό που είχε βάλει ήταν μια χαρά sharp Και εστιασμένο με τον ίδιο ακριβώς φακό....αν δεν το καταλαβαίνεις ή δεν το βλέπεις, θέμα δικό σου είναι..

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Δεν ξέρω αν κάτι έχεις κάνει λάθος, κάποια ρύθμιση στην μηχανή ή φταίει ο φακός σου, άλλα η φώτο από την sony είναι ανησυχητικά soft, σαν να βγήκε κουνημένη κάπως, σαν να μην εστίασε σωστά η μηχανή, δεν ξέρω τι να πω, ακόμα και με τον αστείο κιτ 16-50 της Sony έβγαιναν πιο sharp. Και η προηγούμενη που έχεις βάλει πάλι είχε το ίδιο θέμα..αδυνατώ να πιστέψω ότι ο sigma 16mm βγάζει τόσο κακό αποτέλεσμα...ίσως έχει κάποιο θέμα, δεν ξέρω τι να πω.

Η φωτό με όλο τον κορμό είναι πιο σωστή για να βγαλει κανείς συμπεράσματα όταν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο DOF μιας και το δένδρο είναι εμπρος στον φωτογράφο σε κοντινή αποσταση, εχει 70-80% καλυψη στο καδρο και το βάθος πεδιου είναι πιο ευδιακριτο να το ακολουθήσεις για συμπεράσματα λόγω ανάγλυφου στο δένδρο.

Παρατηρώντας λοιπον τη Sony σε αυτή συγκεκριμένα την φωτό που τη βλέπω σημερα σε μεγάλο μονιτορ στο flickr (οχι εδώ) αν δεί κανεις προσεκτικά έχει εστιάσει στον κορμό πολύ κάτω προς την βάση και χαμηλά αριστερά (το υπόλοιπο δένδρο είναι σχεδόν όλο φλού). Δεν ξέρω γιατι συμβαίνει αυτό. Ισως να επέλεξε η μηχανή αυτοματα το πιο κοντινό σημείο ή να ειχε πατηθει κατα λαθος στην οθονη αφης σημείο εστίασης χαμηλά. Ισως να είναι κάποιο άλλο το πρόβλημα, το σίγουρο είναι ομως ότι κάτι συμβαίνει και αποδιδει η μηχανή τόσο χάλια. Ακομη και compact δεκαετίας (ΧΖ1) πιστευω ότι θα έδινε καλύτερο αποτέλεσμα. Θα συνιστούσα πρώτα έλεγχο όλου του σετ σε μια επίπεδη επιφάνεια με πολλές λεπτομέρειες. Αν υπάρχει δευτερο σώμα ή δευτερος φακός επανάληψη για να είναι κανείς σιγουρος ότι η μηχανή ή ο φακός δεν εχουν κάποιο σοβαρό θέμα. Καλό είναι αυτό να γίνει και σε κοντινό θέμα και σε μακρινό γιατι ένας φακός μπορεί να είναι άριστος κοντά και μάπα (λόγω προβλήματος) μακριά ή και το ανάποδο.

Αν τα αποτελέσματα είναι αυτα που πρέπει τότε στα συγκριτικά σωστή επιλογή του σημειου εστίασης και θέματα που να μην επηρεάζονται μάλα απο DOF π.χ. αν τελικά δεν φταει κάτι αλλο και εστιασε στην βάση του κορμού που ηταν περίπου στο 1μ το ανεκτό (όχι το sharp) βάθος που εχεις εστίαση είναι μολις 32εκ . απο το σημειο εστίασης προς τα πίσω και 20 εκ. μπροστά του. Αυτα για f3.2 Δεν έχω Sony για να προτείνω και ειδικές ρυθμίσεις για τα jpeg ενω δείχνει και το WB να είναι λάθος. Στο iphone είναι αφυσικα οξυ το αρχείο του για τα δικά μου γούστα - αν υπάρχει ανάλογη ρυθμιση θελει μαζεμα για να είναι λίγο πιο φυσικό.

Last edited:
Νικο, αυτο που βλεπω εγω τωρα, ειναι 2 εικονες στο 4κ μονιτορ μου, 24 Mp και οι 2 , η μια απο κινητο , η αλλη απο τη fuji (με τον φακο στο καλυτερο διαφραγμα F8) kai ειναι σχεδον αδυνατον να καταλαβεις ποια ειναι ποια!.

Δυναμικη περιοχη, θορυβος, λεπτομερεια ειναι σχεδον πανομοιοτυπες...ολα τ αλλα (για μενα) ειναι περριτα!

αν εσυ δεν το βλεπεις.... ειναι δικο σου θεμα επισης!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Μόλις είδα και την πρώτη που εβαλε ο Τάκης. Η φωτό της Sony στον κορμό είναι πιο σωστά εστιασμένη απο την αλλη φωτό με ολο τον κορμό και στα δικά μου μάτια πολύ καλύτερη απο του iphone που η εικόνα σπάει και έχει τεχνουργήματα απο την οξυνση και το τσίτα contrast. Οτι είναι πίσω απο το δένδρο δεν μπαινει σε συγκριση ή κριτική λόγω DOF με f3.2 εκτός αν θέλει κανείς να αναφερθεί στο εγγενες πλεονέκτημα που εχουν οι μικροί αισθητηρες να έχουν απειρο DOF αλλά ταυτόχρονα μειονέκτημα seperation σε θέματα που το απαιτούν.

ΥΣ
Γιαννη για το στοκάρισμα σου εγραψα σχετικά σε προηγούμενο post, είναι η τεχνική του μελλοντος για τους μικρούς αισθητήρες κινητών , 1", m43 κλπ. αλλά δεν θα υποκαταστησει δυστυχως τους μεγάλους αισθητηρες σε ολες τις εφαρμογές. Και θέλει δουλειά ακόμη για να γίνει πιο αποδοτικό και εφαρμόσιμο σε ολες τις φωτιστικές συνθήκες. Αντε τράβα βραδυνη στοκαρισμένη στο χέρι σε μικρους χρόνους κλειστρου να μειωσεις τον θόρυβο αν δεν εχει τουρμπο σταθεροποιηση ότι κρατας. Kαι μετά περίμενε να δείς αν θα καταφέρει η εφαρμογή να τις ενώσει σωστά. Και αφαιρέσει ότι κινούμενο μπεί μέσα. Ολα θα γίνουν σιγα σιγά. Μακάρι τα κινητά να σπρώξουν και να πιέσουν και άλλες εταιριες του χωρου να επενδυσουν σε τέτοιες τεχνικές, εδώ ακόμη περιμένουμε απο Fuji,Canon,Sony να βάλουν σταθεροποιηση σε ολα τα νέα ακάθρεπτα σώματά τους

Last edited:
Νικο, αυτο που βλεπω εγω τωρα, ειναι 2 εικονες στο 4κ μονιτορ μου, 24 Mp και οι 2 , η μια απο κινητο , η αλλη απο τη fuji (με τον φακο στο καλυτερο διαφραγμα F8) kai ειναι σχεδον αδυνατον να καταλαβεις ποια ειναι ποια!.

Δυναμικη περιοχη, θορυβος, λεπτομερεια ειναι σχεδον πανομοιοτυπες...ολα τ αλλα (για μενα) ειναι περριτα!

αν εσυ δεν το βλεπεις.... ειναι δικο σου θεμα επισης!

Γιάννη μίλησα καθαρά για την φώτο που έβαλε ο Τάκης, ποια Fuji μου λες?? Και η φώτο που έβαλε ο Τάκης με την sony έχει θέμα σοβαρό, κάτι δεν έχει πάει καλά...

Επίσης σε μέρα με καλό φωτισμό, χωρίς περίεργες σκιές, χωρίς κινούμενο αντικείμενο, και αφού πειράξουμε και την ανάλυση του κινητού, ε προφανώς θα πάρεις κοντινό αποτέλεσμα, δεν χρειάζεται κινητό των 1.000 ευρώ για να το διαπιστώσουμε αυτό, το ξέρουμε εδώ και καιρό, το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα θα πάρεις και με ένα Note 7 με gcam στα 150 ευρώ και σίγουρα ανώτερο σε τέτοιες συνθήκες με το Note 8 Pro Και τα 64mb του.....για μένα δεν είναι αυτό το ζητούμενο και το έχουμε εξηγήσει πολλές φορές...είναι πολλά περισσότερα από Dynamic range και sharpness που μην τα ξαναπούμε πάλι.

Απάντηση: Re: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Γιάννη μίλησα καθαρά για την φώτο που έβαλε ο Τάκης, ποια Fuji μου λες?? Και η φώτο που έβαλε ο Τάκης με την sony έχει θέμα σοβαρό, κάτι δεν έχει πάει καλά...

Κανένα πρόβλημα δεν έχει, ούτε η (ολοκαίνουργια) 6500, ούτε ο φακός, τσεκαρισμένα.
Απλα ισχύει αυτό που έγραψε ο Γιάννης. Μονο αν βάλεις διπλα-διπλα βλέπεις τις διαφορες.

ΥΓ. Η εστίαση ήταν στο κεντρο όχι οπου επιλέξει η μηχανή αυτόματα. Την επιπλέον ανάλυση (όχι τεχνουργήματα) που βλέπουμε στο iphone οφείλεται στο Deep Fusion που αναλύσαμε πιο πάνω πως λειτουργεί.
Θα ανεβάσω και αλλα δείγματα αργότερα.

Παρτε άλλη μια, από το ίδιο θέμα, σε f3.5/ Iso 1000

Πατήστε την φωτό να μπείτε στην original ανάλυση και θα δείτε πως είναι απολυτα εστιασμένος ο κορμός:

Sony/Sigma

Untitled by Tak Sot, on Flickr

Iphone/Deep Fusion

Η τελευταία φωτό είναι screenshot με τις πληροφορίες κάθε κάμερας, δεν είναι για να βγάλετε συμπέρασμα για την ανάλυση. Γι'αυτο κάντε κλικ στις φωτό όπως είπαμε:

Με f3,5 και από τέτοια απόσταση και σε θέμα με τόσο βάθος απλά δεν μπορείς να έχεις σωστά εστιασμένο το θέμα παντού, η μηχανή έχει εστιάσει κοντά στο μαύρο βαθούλωμα κάτω αριστερά όπου αμέσως φαίνεται η διαφορά υπερ της από το Iphone Που είναι overshapred, κάπως θολή και βγάζει μια κομπακτίλα..κάνε ζουμ στις φώτος που έβαλες στο σημείο που σου είπα και δες τις διαφορές...πρέπει να πας τουλάχιστον f8 για να έχεις τέτοιο θέμα και από τέτοια εστίαση εστιασμένο σωστά με τέτοιο μέγεθος αισθητήρα.

Με f3,5 και από τέτοια απόσταση και σε θέμα με τόσο βάθος απλά δεν μπορείς να έχεις σωστά εστιασμένο το θέμα παντού, η μηχανή έχει εστιάσει κοντά στο μαύρο βαθούλωμα κάτω αριστερά όπου αμέσως φαίνεται η διαφορά υπερ της από το Iphone Που είναι overshapred, κάπως θολή και βγάζει μια κομπακτίλα..κάνε ζουμ στις φώτος που έβαλες στο σημείο που σου είπα και δες τις διαφορές...πρέπει να πας τουλάχιστον f8 για να έχεις τέτοιο θέμα και από τέτοια εστίαση εστιασμένο σωστά με τέτοιο μέγεθος αισθητήρα.

Δεν νομίζω ότι έχεις δίκιο. Σε 2 μετρα απόσταση μια χαρα είναι f.3,5 που 1) είναι κοντα στο optimum ανάλυσης του συγκεκριμένου ευρυγώνιου φακού, 2) είναι πάνω από το DoF near limit (1,29 στην συγκεκριμένη απόσταση σύμφωνα με το calculator που βάλατε) 3) και να ήθελα, λόγω ώρας δεν μπορουσα να βάλω f8 χωρίς το iso να πάει στον Θεό.
Τώρα, την επιπλέον ανάλυση στην φωτό του iphone ας μην την βαπτίζουμε oversharpening και κομπακτιλα. Καμια σχέση. Δεν τσίτωσε το sharpness, απλα βγήκε περισσότερη λεπτομέρεια λόγω deep fusion.

Μπερδεύεσαι Γιάννη και γενικεύεις για άλλη μια φορά, προσωπικά δεν ανέφερα τίποτα για την Fuji κλπ. μίλησα αποκλειστικά για τα 2 δείγματα του Τάκη και τίποτα άλλο, ότι έχει κάποιο θέμα, είναι υπερβολικά soft ή έχει θέμα η μηχανή και δεν εστιάζει σωστά, στο βραδινό που είχε βάλει ήταν μια χαρά sharp Και εστιασμένο με τον ίδιο ακριβώς φακό....αν δεν το καταλαβαίνεις ή δεν το βλέπεις, θέμα δικό σου είναι..

συμφωνώ μαζί σου, η εικόνα παραείναι soft, προφανώς από όχι καλή εστίαση ή κούνημα,
αλλοιώς πρόβλημα στο φακό,
ούτε μια παλιά κόμπακτ κάνον που είχα πάρει 150 ευρώ πριν 8 χρόνια δεν βγάζει τόσο soft αποτέλεσμα

συμφωνώ μαζί σου, η εικόνα παραείναι soft, προφανώς από όχι καλή εστίαση ή κούνημα,
αλλοιώς πρόβλημα στο φακό,
ούτε μια παλιά κόμπακτ κάνον που είχα πάρει 150 ευρώ πριν 8 χρόνια δεν βγάζει τόσο soft αποτέλεσμα

Εχμ, κάνε click στην φωτό για να δεις ότι δεν έχει πρόβλημα η εστίαση ούτε είναι κουνημένη. Άσε μερικά δευτερόλεπτα για να την φορτώσει πλήρως.
Και ο φακός δεν έχει κανένα πρόβλημα, για την ακρίβεια είναι από τους πιο sharp στο σύστημα.

πιστεύω ότι εγώ που είμαι αρχάριος με την entry level fuji που έχω,
εύκολα έχω καλύτερο αποτέλεσμα από ακριβό κινητό,

απλά δεν έχω iphone 11 για να δοκιμάσω, έχω ένα 8άρι,
αν οι φωτος ήταν ίδιες,
ευχαρίστως να μην κουβαλούσα την φούτζι στην αμερική που θα βρεθώ τέλος του έτους για 7 μέρες για επαγγελματικούς λόγους
αλλά δεν θέλω να γυρίσω με υποδεέστερες φωτογραφίες από κάπου που δεν ξέρω αν θα ξαναπάω

αν οι φωτος ήταν ίδιες,
ευχαρίστως να μην κουβαλούσα την φούτζι στην αμερική που θα βρεθώ τέλος του έτους για 7 μέρες για επαγγελματικούς λόγους
αλλά δεν θέλω να γυρίσω με υποδεέστερες φωτογραφίες από κάπου που δεν ξέρω αν θα ξαναπάω

Καλά, διάβασε πρώτα πως λειτουργεί το Deep Fusion (το οποίο υποστηρίζεται μόνο από Iphone 11) για να καταλάβεις γιατί υπάρχει η διαφορά που βλέπεις στα δείγματα.

Re: Απάντηση: Re: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Εχμ, κάνε click στην φωτό για να δεις ότι δεν έχει πρόβλημα η εστίαση ούτε είναι κουνημένη. Άσε μερικά δευτερόλεπτα για να την φορτώσει πλήρως.
Και ο φακός δεν έχει κανένα πρόβλημα, για την ακρίβεια είναι από τους πιο sharp στο σύστημα.

είχα δει τις χθεσινές φωτογραφίες,
αν ο φακός δεν έχει θέμα, είμαι σίγουρος ότι μπορείς να έχεις πολύ καλύτερες από τη φωτογραφική μηχανή

και αν θες περισσότερο saturation και sharpness, κοντά στο θεό που έχουν τα κινητά, απλά αλλάζεις τα presets της μηχανής, αν θες έτοιμο jpeg

Re: Απάντηση: Re: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Καλά, διάβασε πρώτα πως λειτουργεί το Deep Fusion (το οποίο υποστηρίζεται μόνο από Iphone 11) για να καταλάβεις γιατί υπάρχει η διαφορά που βλέπεις στα δείγματα.

από ότι έχω δει μέχρι τώρα δεν έχω πειστεί
και προτιμώ περισσότερο σκοτεινά τα σκοτεινά και λιγότερο sharpness, από μια φωτο, παρά να υπάρχουν artefacts από ψηφιακή επεξεργασία

έτσι για ατην ώρα τα λεφτά που θα έδινα σε iphone 11, τα έδωσα σε 2 φακούς για τη φούτζι

άμα με πείσετε κανένα πρόβλημα να αλλάξω στρατόπεδο, αλλά το βλέπω να αργεί, αν έρθει ποτέ

αν οι φωτος ήταν ίδιες,

Συγνώμη αλλά το 8 που έχεις (φαντάζομαι δεν αναφέρεις καν το plus) απέχει έτη φωτός από το 11 pro στο θέμα κάμερα.. Δεν ξέρω βέβαια αν διαφορά reviews μπορούν να σε καλύψουν αλλά στην πραγματικότητα είναι άλλο πράγμα

Sent from my iPhone xs max using Tapatalk

μα δεν προσπαθουμε να πεισουμε κανεναν να παρατησει ή να πουλησει τη μηχανη του!

Ποσες φορες πρεπει να το πουμε ? :damnyou:

συγκριτικα κανουμε , επειδη κι εμας μας αρεσει η εικονα-φωτογραφια-βιντεο...

Εχουμε κι εμεις μηχανες πολυ ακριβες, με επισης πολυ ακριβους φακους και δεν σκεφτομασττε να τις δωσουμε!

Εγω οπως ειπα, βλεποντας τες διπλα διπλα σε 4κ μονιτορ, δυσκολευομαι να δω διαφορες ακομα και σε 100% θεαση, ειδικα με τα νεα software (deep fusion, hydra app κλπ).

Ακομα και τα πορταιτα βελτιονωναι κι αλλο με τη χρηση ειδικων εφαρμογων , οπως εχουμε ξανα - αναφερει, την focos κλπ

YΓ...παρομοια πραγματα ισχυουν και για αλλα κινητα με καλη φωτογραφικη, μην κολλαμε στο iphone!
αλλωστε κι εγω και ο Παναγιωτης βαλαμε παλιοτερα δειγματα και απο android Κινητα