Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Θα βγω εκτός θέματος αλλά η φωτογραφία όπως και το βίντεο και ο ήχος είναι αρρώστια.
Όλοι μας θέλουμε τα τελειότερα μηχανήματα.
Αλλά.
Δώσε μου την τελειότερη φωτογραφική μηχανή. Θα είμαι ευτυχισμένος. Αλλά θα τραβήξω ελάχιστες φωτογραφίες. Θα πρέπει να έχω πάντα έναν μπελά μαζί μου. Τσάντα μη την ξεχάσω, μη την χτυπήσω είναι καθαρός ο φακός είναι φορτισμένη; Και μετά ξεφορτωμα αρχεία κάρτες καλώδια. Άσε που αισθάνομαι ψυχολογικά boomer περίεργος να με κοιτάνε να βγάζω μηχανή, θέλω να είμαι αόρατος. Άλλος μπορεί να του αρέσει να "φαίνεται" φωτογράφος.

Ρώτησαν κάποτε τον ιδιοκτήτη του Sierra στούντιο ήχου πόση σημασία έχει να κυνηγάει κάποιος τα καλύτερα μηχανήματα ήχου, τα καλύτερα στούντιο; Και αφοπλιστικά ο άνθρωπος είπε με παράπονο αφού είχε επενδύσει εκατομμύρια, την αλήθεια. Καμία. Οι Χατζηφραγκετα γράφουν cd και tracks με τα κινητά και είναι επιτυχημένοι. Θα πεις είναι η εξαίρεση.
Οκ. Πόσες φορές θα βγω για φωτογραφικό *κυνήγι* με φωτογραφική μηχανή;
Και σας ρωτάω. Τι είναι καλύτερα 1 καλή φωτογραφία το εξάμηνο; Ή 50 φωτογραφίες το μήνα που από τις 50 καμιά δεκαριά τουλάχιστον θα *στέκονται* φωτογραφικά;
Γιατί μου έχει τύχει και με φωτογραφική και να έχει πάει το κυνήγι τζίφος, ούτε μία καλή φωτογραφία να πω μπράβο μου.
Και θα πει κάποιος και 50 φωτογραφίες τον μήνα και με φωτογραφική και όλες να ειναι τέλειες καδραρισμένες κανόνας τρίτων πρώτο δεύτερο τρίτο θέμα, ισορροπία σκοτεινών με φωτεινά, εντάξει δεν είμαστε επαγγελματίες.

Με το κινητό βλέπεις κάτι και στο δευτερόλεπτο το αποτύπωσες.

Οι άλλοι έπιναν καφέ το μεσημέρι και εγώ σήκωσα το κινητό από την καρέκλα που καθόμουν και έβγαλα ότι έβγαλα καμένο λόγω μεσημεριού χωρίς ανάλυση με αδύναμο κινητο. Και τι έγινε; Αυτό είδα εκείνη τη στιγμή. Δεν τηρείται ο κανόνας των τρίτων, πρώτο θέμα ο κορμός, δεύτερο θέμα κατά τύχη φαίνονται σαν infrared τα δέντρα στο βάθος. Μισο στέκει φωτογραφικά.

Μου έρχεται να βγάλω κάποιον πίνακα από το δωμάτιο τώρα; Κακοφωτισμένο χωρίς ανάλυση σε ένα δευτερόλεπτο το έβγαλα σας το στέλνω και θα το ξαναδώ σε κάνα δυο χρόνια που θα χαζεύω τις φωτογραφίες.... Λόγω γωνίας διακρίνεται το ελαφρύ ανάγλυφο των πινελιών, και το flat του stensil των γραμμάτων και του λουλουδιού. Τα χρώματα ρεαλιστικά.
Και οι δύο με κινητάκι των 90 ευρώ.

Άλλες φωτογραφίες θα πετύχουν άλλες θα αποτύχουν.

Αν δεν είχα κινητό δεν θα είχα καν φωτογραφίες τα τελευταία 7-8 χρόνια.
Το τι έχει μείνει στους σκληρούς και τι συναισθήματα κάνει στον άνθρωπο μετά από καιρό έχει σημασία.
Είναι ωραία να βελτιώνονται συνεχώς τα κινητά. Τέλεια είναι. Είναι φοβερό όπλο. Και έχουμε δει όλοι τι φωτογραφίες καταφέρνουν να βγάζουν οι επαγγελματίες και οι γνώστες με απλά κινητά. Ξέρουν τι δυνατότητες και τι αδυναμίες έχουν και τα προσαρμόζουν στις συνθήκες και μένεις άναυδος με τα αποτελέσματα.
1715057177019_edited.jpg
1715057177118_edited.jpg

• Like
Reactions: tiniakos
καλημέρα φίλε tasnt και χρόνια πολλά !!
Γενικά συμφωνώ με την φιλοσοφία του post σου , όχι όμως σε σημείο να περνάμε στο άλλο άκρο της υπεραπλούστευσης συμπυκνωμένο στην φράση σου "αυτό είδα εκείνη την στιγμή"
Στην πρώτη φωτο σου το αρνητικό δεν είναι ούτε τα τρίτα, ούτε το χαμηλό contrast , ούτε η άσχημη διαβάθμιση τονικότητας κτλ αλλά ότι δεν έχει θέμα να ΦΩΝΑΖΕΙ , άρα δεν έχεις σύνθεση.
Στην δεύτερη φωτο δεν είναι τα χρώματα ή το ανάγλυφο των πινελιών το πρόβλημα αλλά το "τι θέλει να πει ο ποιητής -εσύ δηλαδή" τραβώντας μια φωτογραφία ενός έργου άλλου ανθρώπου με ελαφριά γωνία προοπτικής? τι το διαφορετικό -να το πω απλά -είδε ο φωτογράφος και δεν τράβηξε στακάτη την φωτογραφία για να αποδώσει με απόλυτη αποτύπωση αυτά που θέλει να πει ο δημιουργός του? Εαν είδε μόνο τις "πινελιές" και δοκίμασε πόσο "φυσικά" αποδίδονται τα χρώματα νομίζω ότι πέφτει στην παγίδα αυτών (των τεχνικών προδιαγραφών) που κριτικάρει
Μια φωτογραφία έχει πολλά στοιχεία και παραμέτρους να ληφθούν υπόψη απο τον λήπτη για να αποδοθούν ανάλογα στον παρατηρητή- προσωπικά προτιμώ μια ξεκάθαρη εννοιολογικά και με σωστή σύνθεση φωτο παρά μία ακαδράριστη υψηλής ανάλυσης , για αυτό και σου έγραψα τις παρατηρήσεις παραπάνω με καλή διάθεση.
Και κάτι συμπληρωματικό -εαν μου επιτρέπεις- στην υπογραφή σου (απόφθεγμα των Einstein, Newton και Max Planck ) , η φαντασία ΓΙΝΕΤΑΙ σημαντική όταν περνάει ιδέες και σκέψεις στην γνώση, η οποία θα τις υλοποιήσει με τον τρόπο της , ειδάλλως μένει μόνο ως παραμύθι....

Ωραιότατες. Τι παραπάνω θέλετε που να αξίζει να κουβαλάτε φωτογραφική μηχανή;
Κάδρα καλύτερα από τα τυπικά τουριστικά snapshot, αυτό στον ελληνικό ήλιο δεν γίνεται με την οθόνη κανενός κινητού. Superzoom στις διακοπές, από wide να μπορώ να πάω στα 300mm χωρίς τις απώλειες του ψηφιακού zoom. Καλή ποιότητα στα κλασσικά μήκη 35-50-85, όπως και στα extreme wide. Να μην χτυπάει το κινητό συνέχεια και να χρειαζόμαστε λειτουργία πτήσης για μερικές φωτογραφίες, να μην καίμε την μπαταρία του όλη μέρα που δεν είναι κι αφαιρούμενη.. και πολλά ακόμα.

Τώρα που έδωσα την φωτογραφική για την ευκολία του κινητού, τα βλέπω κι εγώ.

Κάδρα καλύτερα από τα τυπικά τουριστικά snapshot, αυτό στον ελληνικό ήλιο δεν γίνεται με την οθόνη κανενός κινητού. Superzoom στις διακοπές, από wide να μπορώ να πάω στα 300mm χωρίς τις απώλειες του ψηφιακού zoom. Καλή ποιότητα στα κλασσικά μήκη 35-50-85, όπως και στα extreme wide. Να μην χτυπάει το κινητό συνέχεια και να χρειαζόμαστε λειτουργία πτήσης για μερικές φωτογραφίες, να μην καίμε την μπαταρία του όλη μέρα που δεν είναι κι αφαιρούμενη.. και πολλά ακόμα.

βάλε και λήψεις σε χαμηλό φωτισμό.
Πρόσφατα δεν πήρα την φωτογραφική μαζί και ουσιαστικά στα σκοτάδια απέτυχα και υποτίθεται το κινητό είναι αρκετά καλό και εκεί

• Like
Reactions: dimitris.v
Εγώ πάντως την νικον την έχω και κάθεται πια.... Δεν ξέρω γιατί την κρατάω.
Ίσως μόνο για τα πολύ μεγάλα εστιακά μήκη, πάνω από 200mm .

Απόλυτα ικανοποιημένος από τις φωτό του κινητού και την ευκολία.
Η οθόνη είναι πολύ φωτεινή ακόμα και στον ήλιο.
Μπαταρία ας είναι καλά το φωτογραφικό γκριπ που είναι και power bank.

Τηλέφωνα δεν με παίρνουν οπότε δεν έχω ανάγκη λειτουργία πτήσης

96f6808a4526cf226b65388b5443b6d5.jpg
347425b9b10fd828a0ae98278e538032.jpg
f6d82e25bab4ddbb3f13ebd590402230.jpg

• Like
Reactions: tiniakos

Ισχύουν αυτά που λες, απλά υπάρχει διαφορά από κινητό σε κινητό....π.χ. τα Iphones από 14pro Και πάνω έχουν τις πιο φωτεινές οθόνες κάτω από την ήλιο, γενικά δεν θα έχεις θέμα μαζί τους να καδράρεις κάτω από ντάλα ήλιο. Για την μπαταρία πάλι εξαρτάται από το κινητό. Μπορείς π.χ. το καλοκαίρι να βάλεις την sim σου σε ένα δεύτερο κινητό ίσι ίσα για συνομιλίες και Gps και να έχεις το καλό σου φωτογραφικό κινητό συνεχώς σε Flight mode, και την μπαταρία θα σώζεις και δεν θα σε ενοχλούν την ώρα που φωτογραφίζεις!!

Στο ζουμ δες εδώ στα 240mm από το Xiaomi 14 ultra, δεν είναι άψογη άλλα μια χαρά τυπώνεται....γενικά χρόνο με τον χρόνο βελτιώνονται τα κινητά συνεχώς...πάντως και στις μηχανές αν θες να πας με ποιοτητα από Ultrawide μέχρι και 300mm θες αρκετό βάρος/όγκο να κουβαλάς μαζί σου.

IMG_20240622_151724.jpg

βάλε και λήψεις σε χαμηλό φωτισμό.
Πρόσφατα δεν πήρα την φωτογραφική μαζί και ουσιαστικά στα σκοτάδια απέτυχα και υποτίθεται το κινητό είναι αρκετά καλό και εκεί
Και σε αυτό εξαρτάται το κινητό....π.χ. προσωπικά με το Iphone 15pro και το Xiaomi 14 ultra που έχω τώρα βγάζω καλύτερες φώτος το βράδυ από ότι π.χ. με την Nikon Z5 που είναι και FF...μόνο αν βάλω στην μηχανή prime φωτεινό φακό κάνεις σοβαρή δουλειά το βράδυ!!

Και σε αυτό εξαρτάται το κινητό....π.χ. προσωπικά με το Iphone 15pro και το Xiaomi 14 ultra που έχω τώρα βγάζω καλύτερες φώτος το βράδυ από ότι π.χ. με την Nikon Z5 που είναι και FF...μόνο αν βάλω στην μηχανή prime φωτεινό φακό κάνεις σοβαρή δουλειά το βράδυ!!
Και για να απαντήσω στον ευατό μου, παρακάτω δείγμα νύχτα από το Iphone 15 pro στο Auto Και ίδια φώτο (στο επόμενο Post) την ίδια στιγμή από Nikon Z5 (FF μηχανή) με τον Nikon 24-70F4 στο Auto πια προτιμάτε?

index.php
View attachment 235319View attachment 235320

Attachments

Αυτή φαίνεται να έχει λάθος white balance...πολύ magenta.

Αλλά έχει πιο πολύ πληροφορία στα σκοτεινά και στα highlights
Καλά ναι αν ήταν να έχει πιο πολύ πληροφορία ο κούτσικος αιθητήρας του Iphone σε σχέση με τον FF...άστα κλάφτα....άλλα σύνολο η φώτο από το Iphone είναι έτοιμη για χρήση.....στην μηχανή για να πάρω αντίστοιχο ή καλύτερο αποτέλεσμα θέλω δουλειά μετά στον υπολογιστή. Βασικά κοίτα τον θόρυβο, που το κινητό έχει αισθητά λιγότερο με πολύ πιο έτοιμο αποτέλεσμα....και να το ξαναπω μιλάμε για βράδυ και σύγκριση κινητού με FF μηχανή που και ο φακός του μόνο entry level δεν είναι....

Και βασικά αυτό είναι το όλο ζουμί, ότι με ένα καλό κινητό πλέον έχεις αποτέλεσμα που πλησιάζει μηχανή FF...μέχρι και η σύζυγος, η αδερφή μου έως και τα παιδιά μου, μου έχουν πει ότι τραβάω πιο ωραίες φώτος με τα κινητά που κουβαλάω παρα με την μηχανή!!

αυτές είναι με το S20 και σε δυο διαφορετικές καταστάσεις. Είμαι παραπάνω από σίγουρος ότι με την ταπεινή μου Fujifilm ΧΤ10 θα είχα πολύ περισσότερες δυνατότητες

Attachments

• 20240610_211408.jpg
    20240610_211408.jpg
    1.9 MB · Views: 27
  • 20240615_210740.jpg
    20240615_210740.jpg
    1.6 MB · Views: 28
αυτές είναι με το S20 και σε δυο διαφορετικές καταστάσεις. Είμαι παραπάνω από σίγουρος ότι με την ταπεινή μου Fujifilm ΧΤ10 θα είχα πολύ περισσότερες δυνατότητες
Πολύ πιθανό αυτό που λες, άλλα χωρίς παρεξήγηση, τα κινητά κάνουν άλματα χρόνο με τον χρόνο, το κινητό σου φωτογραφικά είναι πλέον στα όρια της ''παλιατζούρας'', μιλάμε για συσκευή 4+ χρόνων και δεν ήταν ούτε τότε ναυρχίδα, δεν μιλάμε δηλαδή για τον S20 Ultra....για να στο πω αλλιώς σε Samsung αν είχες το S24 Ultra θα υπήρχε τεράστια διαφορά φωτογραφικά με την συσκευή που έχεις.

Αν πάρεις μα σύγχρονη ναυρχίδα π.χ. Iphone 15 pro, Galaxy s24Ultra, Xiaomi 14 ultra, Pixel 8 pro, Huawei p70pro, Honor magic 6 pro κλπ. θα αναβαθμίσεις απίστευτα το κομμάτι της φωτογραφίας.

Για να στο πω αλλιώς κινητό πριν 4-5 χρόνια οριακά compact μηχανή να κοντράριζε και αν, πλέον ένα νέο ακριβό κινητό κοιτάζει στα ματια υπο προυποθέσεις ακόμα και FF μηχανή....έβαλα ένα παράδειγμα πριν από πάνω....γνώμη μου είναι ότι σε 2-3 χρόνια τα κινητά θα είναι σαν σύνολο καλύτερα από μια μέση Mirrorless φωτογραφική μηχανή, ειδικά αφού άρχισαν σιγά σιγά να εκμεταλεύονται και ΑΙ δυνατότητες.

Υ.Γ. Παντως τα 2 δείγματα που έβαλες δεν είναι καθόλου άσχημα να λάβουμε υπόψην την ηλικία του κινητού.

Πολύ πιθανό αυτό που λες, άλλα χωρίς παρεξήγηση, τα κινητά κάνουν άλματα χρόνο με τον χρόνο, το κινητό σου φωτογραφικά είναι πλέον στα όρια της ''παλιατζούρας'', μιλάμε για συσκευή 4+ χρόνων και δεν ήταν ούτε τότε ναυρχίδα, δεν μιλάμε δηλαδή για τον S20 Ultra....για να στο πω αλλιώς σε Samsung αν είχες το S24 Ultra θα υπήρχε τεράστια διαφορά φωτογραφικά με την συσκευή που έχεις.

Αν πάρεις μα σύγχρονη ναυρχίδα π.χ. Iphone 15 pro, Galaxy s24Ultra, Xiaomi 14 ultra, Pixel 8 pro, Huawei p70pro, Honor magic 6 pro κλπ. θα αναβαθμίσεις απίστευτα το κομμάτι της φωτογραφίας.

Για να στο πω αλλιώς κινητό πριν 4-5 χρόνια οριακά compact μηχανή να κοντράριζε και αν, πλέον ένα νέο ακριβό κινητό κοιτάζει στα ματια υπο προυποθέσεις ακόμα και FF μηχανή....έβαλα ένα παράδειγμα πριν από πάνω....γνώμη μου είναι ότι σε 2-3 χρόνια τα κινητά θα είναι σαν σύνολο καλύτερα από μια μέση Mirrorless φωτογραφική μηχανή, ειδικά αφού άρχισαν σιγά σιγά να εκμεταλεύονται και ΑΙ δυνατότητες.

Υ.Γ. Παντως τα 2 δείγματα που έβαλες δεν είναι καθόλου άσχημα να λάβουμε υπόψην την ηλικία του κινητού.
ποτέ δεν αγοράζω ναυαρχίδα, ούτε θεωρώ ότι πρέπει να πάρω σώνει και καλά ναυαρχίδα για να πλησιάσω μια μηχανή δεκαετίας.
Το θέμα θα είναι πάντα το μέγεθος του σένσορα που δεν θα ξεπεραστεί λόγω των διαστάσεων του κινητού.
Ραντεβού σε 2-3 χρόνια με το κινητό του τότε και την ίδια μηχανή

ποτέ δεν αγοράζω ναυαρχίδα, ούτε θεωρώ ότι πρέπει να πάρω σώνει και καλά ναυαρχίδα για να πλησιάσω μια μηχανή δεκαετίας.
Το θέμα θα είναι πάντα το μέγεθος του σένσορα που δεν θα ξεπεραστεί λόγω των διαστάσεων του κινητού.
Ραντεβού σε 2-3 χρόνια με το κινητό του τότε και την ίδια μηχανή
Δεν είναι μόνο το μέγεθος του αισθητήρα, άλλα και αυτό φυσικά μετράει....π.χ. το κινητό σου έχει αισθητήρα μεγέθους 0,56 της ίντσας, σε σχέση π.χ. με το Xiaomi 14 ultra που έχει αισθητήρα 1 ίντσας και είναι σχεδόν 4 φορές σε εμβαδόν...χαωτική διαφορά...αν βάλεις το νέο sοftware, αλγόριθμους κλπ. υπάρει τεράστια διαφορά...

Πάντως το ξαναλέω αν δουλέψεις με ένα σύγχρονο ναυρχίδα κινητό θα αλλάξεις γνώμη φωτογραφικά.

Δεν είναι μόνο το μέγεθος του αισθητήρα, άλλα και αυτό φυσικά μετράει....π.χ. το κινητό σου έχει αισθητήρα μεγέθους 0,56 της ίντσας, σε σχέση π.χ. με το Xiaomi 14 ultra που έχει αισθητήρα 1 ίντσας και είναι σχεδόν 4 φορές σε εμβαδόν...χαωτική διαφορά...αν βάλεις το νέο sοftware, αλγόριθμους κλπ. υπάρει τεράστια διαφορά...

Πάντως το ξαναλέω αν δουλέψεις με ένα σύγχρονο ναυρχίδα κινητό θα αλλάξεις γνώμη φωτογραφικά.
1200 ευρώ για κινητό?
ξέρεις τι φωτογραφική μηχανή παίρνω με τα λεφτά αυτά?