Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

1200 ευρώ για κινητό?
ξέρεις τι φωτογραφική μηχανή παίρνω με τα λεφτά αυτά?
Καλά πάμε σε άλλα χωράφια τώρα....με τις τιμές των μηχανών πάντως να έχουν πάει στον θεό, ούτε εκει με 1.200 (μαζί με φακό) παίρνεις κάτι συγκλονιστικό σε καινούριο, σε Fui που έχεις για δες που έχουν πάει οι τιμές των καινούριων!!!.....στο κινητό βέβαια πέρα από φωτογράφιση κάνεις και ένα σκασμό άλλα πράγματα...εντάξει, πάμε τώρα σε άλλα χωράφια...άλλη συζήτηση αυτή. Οτι αρέσει στον καθένα!!

Και εγώ θεωρούσα ότι δεν αξίζει να δώσεις πολλά χρήματα για κινητό αλλά πλέον με λιγότερα από 1000 ευρώ βρίσκεις φετινό κινητό ναυαρχίδα και όπως είπαν παραπάνω τα παιδιά η πρόοδος φωτογραφικά είναι εντυπωσιακή.

• Like
Reactions: karamela
Και εγώ θεωρούσα ότι δεν αξίζει να δώσεις πολλά χρήματα για κινητό αλλά πλέον με λιγότερα από 1000 ευρώ βρίσκεις φετινό κινητό ναυαρχίδα και όπως είπαν παραπάνω τα παιδιά η πρόοδος φωτογραφικά είναι εντυπωσιακή.
Ολοι τα ίδια πιστευαμε Παναγιώτη μέχρι να δοκιμάσουμε, τα κινητά κάνουν τεράστια άλματα χρόνο με τον χρόνο, έχουν ζήτηση και οι κατασκευαστές επενδύνουν μεγάλα ποσά...οι φετινές ναυαρχίδες μπορουν να καλύψουν φωτογραφικά σχεδόν τους πάντες.

Π.χ. Στο επισυναπτόμενο δείγμα, πόσο δηλαδή καλύτερη φωτογραφία θα έπαιρνα με μηχανή αν τράβαγα την ίδια φώτο με μέτριο και κόντρα φως στην δύση ηλίου και από απόσταη 1 μέτρο?? Με μηχανή θα ήθελα prime φωτεινό πανάκριβο φακό για να πάρω από το 1 μέτρο τόσο ρηχό βάθος πεδίου και επεξεργασία μετά στον υπόλογιστή το raw αρχείο καθώς ή θα είχε κάψει τον ουρανό ή το πρόσωπο...με το κινητό κλικ και τέλος και έχω μια χαρά αξιοποιήσιμο αρχείο που αν θέλω το επεξεργάζομαι και άλλο μετά στην συσκευή για βελτιώσεις κλπ.

View attachment IMG_3960.jpeg

πόσο δηλαδή καλύτερη φωτογραφία θα έπαιρνα με μηχανή αν τράβαγα την ίδια φώτο με μέτριο και κόντρα φως στην δύση ηλίου και από απόσταη 1 μέτρο?? Με μηχανή θα ήθελα prime φωτεινό πανάκριβο φακό για να πάρω από το 1 μέτρο τόσο ρηχό βάθος πεδίου
Με φακούς δεκαετίας, όπως ένας κλασικος 50άρης f/1.8G (nifty-fifty) των 250€ ή ένας 35άρης f/1.8G των 150€ (τιμές καινούργιων Nikon), παίρνεις ασύγκριτα καλύτερο αρχείο από οποια πλευρά κι αν το συγκρίνεις. Είτε τους κουμπώσεις σε FF είτε σε crop, αντίστοιχα δεκαετίας. Δεν υπάρχει καν συγκριση δηλαδή.

το θέμα δεν είναι αν θα έχουμε μαζί πάντα μια μηχανή-κινητό.
Με τη λογική αυτή το κινητό έχει αντικαταστήσει 10 συσκευές.
Μιλάμε για ποιότητα φωτογραφίας σε δύσκολες συνθήκες.
μπορεί το κινητό να τα καταφέρνει καλά, αλλά υπάρχουν όρια.

Αν πιάσουμε τη συζήτηση αυτή δεν θα τελειώσουμε ποτέ.
Με 1200 ευρώ παίρνεις πολύ άνετα μηχανή ακάθρεφτη ή και dslr μτχ και μέχρι πχ 80-100 mm ξεπερνάς οποιοδήποτε κινητό.

Να τώρα μια φρέσκια με τον 5Χ τηλεφακό.
Με φωτογραφική δε θα έβγαινε ποτέ γιατί δε θα την είχα μαζί μου. 😉
Προσωπικά ούτε το κινητό θα έβγαζα από την τσέπη για να την τραβήξω. Οπότε όλοι συμφωνούμε ότι οι "ανάγκες" του καθενός διαφέρουν, και αντίστοιχα και τα κριτήρια.

Η ουσια ειναι οτι οταν θελεις φωτογραφιες απαιτησεων υποχρεωτικα θα πας σε μηχανη και μαλιστα πρεπει να επενδυσεις και σε αναλογους φακους ωστε να κανεις τη διαφορα .
διαφορετικα στην καθημερινη χρηση οι ναυαρχιδες καποιων εταιριων και δεδομενου οτι δεν σε νοιαζει και πολυ η αισθητικη της φωτογραφιας περα απο το χαρακτηρα που σου δινει το καθε brand , τοτε εισαι ευτυχισμενος ... κατσε στ'αυγα σου
Γενικα η φωτογραφια κινητου κερδιζει απο τα αποδυτηρια στον πολυ κοσμο με την ευκολια που παρεχει πρακτικα οσον αφορα την ευκολια του να εχεις παντου καθε στιγμη μια φωτογραφικη και αυτοματη επεξεργασια στο τελικο αποτελεσμα χωρις κοπο .
Η δυναμη τους ειναι η επεξεργασια γι'αυτο και κερδιζει την πλειοψηφια των καταναλωτων ,
αφηνοντας ομως απεξω αυτους που θελουν να βαλουν τη δικη τους σφραγιδα στο εργο τους και οχι τη σφραγιδα
της εκαστοτε εταιρειας .
Το Ai προχωρα με γοργα βηματα και σε λιγο χρονο θα ειναι ετοιμο και σε cosnumer συσκευες να κανει ΟΛΗ τη δουλεια
το θεμα ειναι ποσο τεμπεληδες μπορουμε να γινουμε αυτοι που ασχολουμαστε με τη φωτογραφια ...και ακομα σημαντικοτερο αν πρεπει να φτασουμε
απο εργαλειο που ειναι τα μηχανηματα και αφεντες τους εμεις, να γινουμε εμεις στο τελος της ημερας "οι υπηρετες" της ....

• Like
Reactions: rednick and kbouk
Με φακούς δεκαετίας, όπως ένας κλασικος 50άρης f/1.8G (nifty-fifty) των 250€ ή ένας 35άρης f/1.8G των 150€ (τιμές καινούργιων Nikon), παίρνεις ασύγκριτα καλύτερο αρχείο από οποια πλευρά κι αν το συγκρίνεις. Είτε τους κουμπώσεις σε FF είτε σε crop, αντίστοιχα δεκαετίας. Δεν υπάρχει καν συγκριση δηλαδή.
Τους είχα και τους 2 φακούς, κανένα ασύγκριτο αρχείο δεν έπαιρνα, ήταν και σχετικά soft και οι 2, μην μιλήσω για ταχύτητα ή θόρυβο εστίασης, ενώ θέλανε πολύ δουλειά μετά στο post για να στρώσουν τα αρχεία...αν μπορείς να μου βγάλεις φώτο από το ένα μέτρο το θέμα σου, να έχεις ρηχό βάθος πεδίου και σε κόντρα φως και να είναι όλα σωστά χωρίς καμένες περιοχές έτοιμο απευθείας πες μου πια μηχανή το κάνει.....με μηχανή συνολικά προφανώς μπορείς να βγάλεις καλύτερη φώτο, άλλα θες δουλειά ειδικά σε επεξεργασία, να κουβαλάς φακούς (Βάρος/όγκος)....η ζωή είναι μικρή για να τρώω τόσο χρόνο σε επεξεργασία και τόσο κουβάλημα για να πάρω λίγο καλύτερο αρχείο, ειδικά από την στιγμή που είμαι ερασιτέχνης...έτσι και αλλιώς το έγραψα και πριν, από την οικογένεια μου μέχρι και τους φίλους μου όλοι θεωρούν ότι οι φώτος που τραβάω με το κινητό είναι καλύτερες και το ιδιο πιστεύω και εγώ!!

Υ.Γ. Στο κάτω κάτω έβαλα πριν δείγμα με κινητό και με FF μηχανή, σε όποιον και να την δείξεις θα επιλέξουν σχεδόν όλοι την φώτο από το κινητό...

Τους είχα και τους 2 φακούς, κανένα ασύγκριτο αρχείο δεν έπαιρνα, ήταν και σχετικά soft και οι 2, μην μιλήσω για ταχύτητα ή θόρυβο εστίασης, ενώ θέλανε πολύ δουλειά μετά στο post για να στρώσουν τα αρχεία...αν μπορείς να μου βγάλεις φώτο από το ένα μέτρο το θέμα σου, να έχεις ρηχό βάθος πεδίου και σε κόντρα φως και να είναι όλα σωστά χωρίς καμένες περιοχές έτοιμο απευθείας πες μου πια μηχανή το κάνει.....με μηχανή συνολικά προφανώς μπορείς να βγάλεις καλύτερη φώτο, άλλα θες δουλειά ειδικά σε επεξεργασία, να κουβαλάς φακούς (Βάρος/όγκος)....η ζωή είναι μικρή για να τρώω τόσο χρόνο σε επεξεργασία και τόσο κουβάλημα για να πάρω λίγο καλύτερο αρχείο, ειδικά από την στιγμή που είμαι ερασιτέχνης...έτσι και αλλιώς το έγραψα και πριν, από την οικογένεια μου μέχρι και τους φίλους μου όλοι θεωρούν ότι οι φώτος που τραβάω με το κινητό είναι καλύτερες και το ιδιο πιστεύω και εγώ!!

Υ.Γ. Στο κάτω κάτω έβαλα πριν δείγμα με κινητό και με FF μηχανή, σε όποιον και να την δείξεις θα επιλέξουν σχεδόν όλοι την φώτο από το κινητό...
ξανακάνεις την ίδια υπόθεση εργασίας....
μέχρι να βγάλω φακό...
μεχρι να επεξεργαστώ,...
μέχρι να κουβαλήσω
μέχρι να ζήσω....

εδώ μιλάμε για το βγάζουμε φωτογραφία με μια φωτογραφική μηχανή και το βγάζουμε μια φωτογραφία ανα πάσα στιγμή σε καλή ποιότητα επειδή είχαμε το κινητό στην τσέπη
και εδώ μπορώ να σου πω:
μέχρι να βγάλω το κινητό από την κωλότσεπη
ποιός κάθεται μετά να επεξεργαστει
κρίμα που βαρέθηκα και άφησα το κινητό στο σπίτι
γεμίσαμε φωτογραφίες το cloud και δε μας φτάνουν δυο ζωές να τις δούμε

Εχω βγάλει πολύ καλές φωτογραφίες με τα κινητά μου, αλλά όλες οι κανονικές φωτογραφικές μου και ίσως πιό προσφατα οι fujifilm με παλιούς αναλογικούς prime ή F ρίχνουν στ αυτιά σε οποιοδήποτε από τα κινητά μου, χαλαρά.
Το θέμα είναι να έχεις όρεξη να βγάλεις φωτογραφίες με μηχανή.
Και όπως πάει κι αυτή η όρεξη διακυβέυεται

Η ουσια ειναι οτι οταν θελεις φωτογραφιες απαιτησεων υποχρεωτικα θα πας σε μηχανη και μαλιστα πρεπει να επενδυσεις και σε αναλογους φακους ωστε να κανεις τη διαφορα .
διαφορετικα στην καθημερινη χρηση οι ναυαρχιδες καποιων εταιριων και δεδομενου οτι δεν σε νοιαζει και πολυ η αισθητικη της φωτογραφιας περα απο το χαρακτηρα που σου δινει το καθε brand , τοτε εισαι ευτυχισμενος ... κατσε στ'αυγα σου
Γενικα η φωτογραφια κινητου κερδιζει απο τα αποδυτηρια στον πολυ κοσμο με την ευκολια που παρεχει πρακτικα οσον αφορα την ευκολια του να εχεις παντου καθε στιγμη μια φωτογραφικη και αυτοματη επεξεργασια στο τελικο αποτελεσμα χωρις κοπο .
Η δυναμη τους ειναι η επεξεργασια γι'αυτο και κερδιζει την πλειοψηφια των καταναλωτων ,
αφηνοντας ομως απεξω αυτους που θελουν να βαλουν τη δικη τους σφραγιδα στο εργο τους και οχι τη σφραγιδα
της εκαστοτε εταιρειας .
Το Ai προχωρα με γοργα βηματα και σε λιγο χρονο θα ειναι ετοιμο και σε cosnumer συσκευες να κανει ΟΛΗ τη δουλεια
το θεμα ειναι ποσο τεμπεληδες μπορουμε να γινουμε αυτοι που ασχολουμαστε με τη φωτογραφια ...και ακομα σημαντικοτερο αν πρεπει να φτασουμε
απο εργαλειο που ειναι τα μηχανηματα και αφεντες τους εμεις, να γινουμε εμεις στο τελος της ημερας "οι υπηρετες" της ....
Εχεις τα δίκια σου, σκέψου όμως ότι αν το θες και στα καλά κινητά μπορείς να τραβάς RAW αρχεία, που ειδικά σε όσα έχουν και μεγάλους αισθητήρες έχεις και αρκετά ελαστικά αρχεία και μπορείς και εκει να βάλεις την δική σου σφραγίδα αν θες. Ετσι και αλλιώς ο περισσότερος κόσμος που απλά έχει μια μηχανή και τραβάει ειδικά αν είναι Fuji, Olympus που έχουν καλά χρώματα αρκετοί τραβάνε σχεδόν μονο Jpeg.

Στην τελική είναι ότι αρέσει στον καθένα, απλά αυτό που αναφέρουμε είναι να μην σνομπάρουμε τα κινητά, ειδικά τα καλά αν τα δουλέψεις παίρνεις αρχεία που δεν το πιστεύεις, ενώ και σε αρκετές περιπτώσεις ίσως βγάλεις και καλύτερο αποτέλεσμα από ότι με την μηχανή. Το αναφέρω αυτό γιατί αρκετός κόσμος που θεωρεί ότι με την μηχανή του παίρνει ασύγκριτα καλύτερα αρχεία, δεν έχει δουλέψει με ένα φρέσκο κορυφαίο κινητό...όταν το κάνει αναθεωρεί πολλά, ειδικά αν είναι ανοιχτόμυαλος...

ξανακάνεις την ίδια υπόθεση εργασίας....
μέχρι να βγάλω φακό...
μεχρι να επεξεργαστώ,...
μέχρι να κουβαλήσω
μέχρι να ζήσω....

εδώ μιλάμε για το βγάζουμε φωτογραφία με μια φωτογραφική μηχανή και το βγάζουμε μια φωτογραφία ανα πάσα στιγμή σε καλή ποιότητα επειδή είχαμε το κινητό στην τσέπη
και εδώ μπορώ να σου πω:
μέχρι να βγάλω το κινητό από την κωλότσεπη
ποιός κάθεται μετά να επεξεργαστει
κρίμα που βαρέθηκα και άφησα το κινητό στο σπίτι
γεμίσαμε φωτογραφίες το cloud και δε μας φτάνουν δυο ζωές να τις δούμε

Εχω βγάλει πολύ καλές φωτογραφίες με τα κινητά μου, αλλά όλες οι κανονικές φωτογραφικές μου και ίσως πιό προσφατα οι fujifilm με παλιούς αναλογικούς prime ή F ρίχνουν στ αυτιά σε οποιοδήποτε από τα κινητά μου, χαλαρά.
Το θέμα είναι να έχεις όρεξη να βγάλεις φωτογραφίες με μηχανή.
Και όπως πάει κι αυτή η όρεξη διακυβέυεται
Στο έγραψα και πριν, το κινητό σου είναι φωτογραφικα ''παλιατζούρα'' πλέον...τα σύγχρονα καλά κινητά είναι αιώνες μπροστά φωτογραφικά. Το ότι δεν θέλεις να δώσεις τα χρήματα που ζητάνε, είναι δεκτό, απλά να το ξαναπώ μην απορρίπτουμε πριν δοκιμάσουμε...γιατί πίστεψε με με το που δουλέψεις ένα καινούριο κινητό καλό και ακριβό θα αναθεωρήσεις πολλά πράγματα.....εδώ στο Forum μάλιστα ο Τάκης είχε κάνει ένα ωραίο συγκριτικό με iphone και Sony Mirrorless Με prime φακό και ακόμα και εμείς που είμαστε σχετικοί δυσκολευόμαστε να βρούμε πια φώτο είναι από που.......

Φωτογραφίες πλέον τραβάω πολύ περισσότερες με το κινητό από ότι παλιά με την μηχανή, γιατί έχω πάντα το κινητό μαζί μου και οι πολλές δυνατότητες που μου δίνει με κάνει να πειραματίζομαι και παραπάνω...ενώ τις αποθηκεύω και στον υπολογιστή, τυπώνω και άλμπουμ, τις μοιράζω με φίλους.....φιλικό μου ζευγάρι μάλιστα που τυπώσανε άλμπουμ από την βάφτιση του παιδιού τους και χρησιμοποίησαν ποιο πολλές δικές μου φώτος που τις τράβηξα με το κινητό παρά τις φώτος που τους έδωσε ο φωτογράφος που πλήρωσαν....

Η όρεξη που αναφέρεις ή την έχεις ή δεν την έχεις, σημασία όπως λένε δεν έχει το μέσο άλλα ο φωτογράφος...αν έχεις όρεξη, μεράκι, ταλέντο, το δουλευεις κλπ. άριστες φώτος για βραβεία μπορείς να βγάλεις και με ένα καλό κινητό...

Ενώ δεν πιάσαμε και το βίντεο που ειδικά με τα Iphones θες μηχανές αρκετών χιλιάδων ευρώ για να βγάλεις παρόμοιο αποτέλεσμα...

• Like
Reactions: takisot
μια χαρά είμαι με την παλιατζούρα. Πάρε εσύ το καινούργιο.
Για μένα το κινητό που βγάζει φωτογραφίες είναι ένα added bonus όταν βαριέμαι.
Και με εξυπηρετεί αφάνταστα ότι δεν θα πάρω μαζί μου μηχανή.
Αλλα ως εκεί.

Όταν θέλω να βγάλω φωτογραφία βγάζω με μηχανή που δεν έχει touch screen και έχει proper dials, όπως είχαν οι μηχανές πριν 50 χρόνια.
Το ότι το κινητό μου έχει λειτουργίες manual είναι δώρο άδωρο, γιατί ουσιαστικά δεν μπορώ να τις χρησιμοποιήσω, και μέχρι να τις χρησιμοποιήσω το πουλάκι πέταξε.

Βασικά κι όλας δεν ξέρω τι σχέση έχεις με τη φωτογραφία και κάθομαι και προσπαθώ να σε πείσω και ματαιοπονώ. Εγώ την πρώτη μου slr την πήρα το 1972 και έτσι έμαθα: βάζοντας μια μηχανή στη μύτη μου και διώχνοντας τους δικούς μου για να κάνω σκοτεινό θάλαμο την κουζίνα.

Μετραει απολυτα ποιος ειναι ο τελικος χρηστης .
Ο απλος καταναλωτης δεν εχεις απαιτησεις απο τη φωτογραφια , πχ αγοραζει 570p βιντεο απο τη σχολικη γιορτη με το παιδι του ή φωτογραφιες που το παιδι του ειναι παρεα με το μικυ μαους και ειναι ευχαριστημενος .
Σε αυτη την περιπτωση δεν μπορεις να πεις κατι , γιατι οι αναγκες και η αισθητικη αυτου του χρηστη υπερκαλυπτονται απο το κινητο .
Δεν σνομπαρω τα κινητα ισα ισα που εχουν δωσει δυνατοτητες να εχει φωτογραφιες και βιντεο αξιοπρεπεστατα και ο τελευταιος ανθρωπος σε καθε γωνια της γης , αυτο ειναι μεγαλο πραγμα .
Αλλα οσο και νε εξελιχθουν τα τεχνολογικα δεδομενα με τα κινητα σε καποια πραγματα , οι φωτογραφικες μηχανες με τους φακους τους θα μεινουν αναντικαταστατες οταν η προτεραιότητα μας δεν ειναι
το φαστ φουντ της τεχνης αλλα και η καθολα σεβαστη αναμνηστικη φωτογραφια .
Και στο λεω ενω περιμενω παραγγελια απο φαστφουνταδικο : )
Στο τελος της ημερας εξαρταται απο τη χρηση που θελει να κανει ο καθενας και αυτο το καταλαβαινω και το συμμεριζομαι , δεν μπορω ομως να δεχτω πχ οτι θα κανει καποιος μια φωτογραφηση γαμου με κινητο
Το μεσο θα του δωσει φθηνοτερο αποτελεσμα εγγενως ακομα και με επεξεργασια των raw αρχειων .
καλα κανουμε και αναδεικνυουμε εδω μεσα τη φωτογραφικη εξελιξη του κινητου αλλα δεν ειμαστε στενομυαλοι οσοι λεμε οτι οι αντιστοιχα κορυφαιες φωτογραφικες κερδιζουν στο τελικο αποτελεσμα
με περισσοτερο κοπο , ναι με κοπο γινεται η καλη δουλεια ...
Αν παλι θελετε να αναδειξετε οτι φωτογραφικες μηχανες εχουν μεινει πισω στις δυνατοτητες/ ευκολιες που δινουν πλεον και μεσαιας κατηγοριας κινητα , εκει εχετε δικιο
αλλα αυτο γινεται απο τους κατασκευαστες
αφενος για να μην εκφυλιστει το μεσο
απο την αλλη δεν ειναι αυτοι που οδηγουν το τραινο της τεχνολογιας οπως οι κολοσσοι των κινητων που επενδυουν δισεκατομυρια στην ερευνα και εκει δεν τους φτανει καμια canon και nikon μονο η sony θα μπορουσε να κανει το επομενο βημα αλλα και αυτη το συγκρατειται για να μην κανιβαλησει τα προιοντα της και το χωρο γενικοτερα

και ναι δεν μετανιωνω που εχω xiaomi mi 11 ultra γιατι πραγματικα μου λυνει τα χερια σε πολλες περιπτωσεις
αλλα οταν θελω κατι που μου αρεσει πολυ να αποτυπωσω παντα βγαζω φωτο με τη μηχανη και με συγκεκριμενο φακο ...

Last edited:
  • Like
Reactions: rednick and kbouk
Μετραει απολυτα ποιος ειναι ο τελικος χρηστης .
Ο απλος καταναλωτης δεν εχεις απαιτησεις απο τη φωτογραφια , πχ αγοραζει 570p βιντεο απο τη σχολικη γιορτη με το παιδι του ή φωτογραφιες που το παιδι του ειναι παρεα με το μικυ μαους και ειναι ευχαριστημενος .
Σε αυτη την περιπτωση δεν μπορεις να πεις κατι , γιατι οι αναγκες και η αισθητικη αυτου του χρηστη υπερκαλυπτονται απο το κινητο .
Δεν σνομπαρω τα κινητα ισα ισα που εχουν δωσει δυνατοτητες να εχει φωτογραφιες και βιντεο αξιοπρεπεστατα και ο τελευταιος ανθρωπος σε καθε γωνια της γης , αυτο ειναι μεγαλο πραγμα .
Αλλα οσο και νε εξελιχθουν τα τεχνολογικα δεδομενα με τα κινητα σε καποια πραγματα , οι φωτογραφικες μηχανες με τους φακους τους θα μεινουν αναντικαταστατες οταν η προτεραιότητα μας δεν ειναι
το φαστ φουντ της τεχνης αλλα και η καθολα σεβαστη αναμνηστικη φωτογραφια .
Και στο λεω ενω περιμενω παραγγελια απο φαστφουνταδικο : )
Στο τελος της ημερας εξαρταται απο τη χρηση που θελει να κανει ο καθενας και αυτο το καταλαβαινω και το συμμεριζομαι , δεν μπορω ομως να δεχτω πχ οτι θα κανει καποιος μια φωτογραφηση γαμου με κινητο
Το μεσο θα του δωσει φθηνοτερο αποτελεσμα εγγενως ακομα και με επεξεργασια των raw αρχειων .
καλα κανουμε και αναδεικνυουμε εδω μεσα τη φωτογραφικη εξελιξη του κινητου αλλα δεν ειμαστε στενομυαλοι οσοι λεμε οτι οι αντιστοιχα κορυφαιες φωτογραφικες κερδιζουν στο τελικο αποτελεσμα
με περισσοτερο κοπο , ναι με κοπο γινεται η καλυτερη δουλεια
Κοίτα φωτογράφιση γάμου δεν μπορείς να κάνεις με κινητό (ακόμα τουλάχιστον!!), μα το έγραψα, με κόπο με την μηχανή συνήθως θα βγάλεις καλύτερες φώτος, άλλα πρέπει να το δουλέψεις, να επεξεργαστείς raw αρχεία, να κάτσεις στον υπολογιστή σου και να φας χρόνο...κοίτα και εγώ έχω μηχανή και δεν πρόκειται να μείνω χωρίς μηχανή ποτέ, πλέον έχω μια Nikon Z6II και 4 ποιοτικούς φακούς, ξέρω τι μπορεί να κάνει η μηχανή, για μένα βέβαια αυτό που μου προσφέρει η μηχανή δεν είναι καλύτερες φώτος, άλλα εμπειρία χρήσης με το κράτημα, τις ροδέλες, το σκόπευτρο κλπ. Σε καθαρά θέμα φωτογραφίας και βίντεο μάλλον προτιμώ αυτά που βγάζω με τα 2 κινητά που έχω τώρα (Iphone 15 pro και Xiaomi 14 ultra). Επεξεργασία πλέον κάνω ελάχιστη, παίρνω ότι μπορώ από το εκάστοτε μηχάνημα και ότι μπορώ να επεξεργαστώ πάνω σε αυτό. Φυσικά ο καθένας μας έχει και άλλες ανάγκες.

Κοίταξε στο μόνο που διαφωνώ είναι σε αυτό που εγραψες,

''οσο και νε εξελιχθουν τα τεχνολογικα δεδομενα με τα κινητα σε καποια πραγματα , οι φωτογραφικες μηχανες με τους φακους τους θα μεινουν αναντικαταστατες οταν η προτεραιότητα μας δεν ειναι
το φαστ φουντ της τεχνης αλλα και η καθολα σεβαστη αναμνηστικη φωτογραφια ''

Η ιστορία έχει δείξει και τα παραδείγματα είναι άπειρα ότι όλα αλλάζουν, αν έλεγες σε κάποιον πριν 15 χρόνια ότι οι Compact/premium comact/superzoom μηχανές θα τις φάνε τα κινητά θα γέλαγε, πάνε όμως, οι φτηνές Mirroless και αυτές πάνε, τα κινητά χρόνο με το χρόνο ρίχνουν συνεχώς τα ''κάστρα'' των φωτογραφικών μηχανών. Οι εταιρίες κινητής έχουν τρέλα λεφτά και κάνουν τεράστιες επενδύσεις πάνω στο φωτογραφικό κομμάτι, που οι αμιγώς φωτογραφικές εταιρίες δεν μπορούν....ο κόσμος αλλάζει, οι πωλήσεις των μηχανών κάθε χρόνο σπάνε νέα αρνητικά ρεκόρ, πολλές εταιρίες από αυτές φυτοζωούν, δεν είναι δύσκολο να προβλέψεις ή να δεις ποια θα είναι η κατάληξη....κράτα αυτό το Post μου και το ξανασυζητάμε σε 5-6 χρόνια...

Eνα παράδειγμα για το πως πέφτουν τα κάστρα των φωτογραφικών μηχανών, δες π.χ. την παρακάτω φώτο, δες το star effect στα φώτα που δημιουργείται λόγω ότι ο βασικός φακός του Xiaomi 14 ultra έχει 6 λεπίδες και το διάφραγμα αλλάζει από f1,6 έως και f4, αν το βάλεις f2 ή f2,8 έχεις αυτό το αποτέλεσμα το βράδυ στις φωτεινές πηγές. Θα περίμενες πριν 2-3 χρόνια ότι θα έχεις κινητό με λεπίδες και αλλαγή διαφράγματος?...τα παραδείγματα πολλά πλέον....

1719255640038.jpg

Αν πιάσουμε τη συζήτηση αυτή δεν θα τελειώσουμε ποτέ.
Με 1200 ευρώ παίρνεις πολύ άνετα μηχανή ακάθρεφτη ή και dslr μτχ και μέχρι πχ 80-100 mm ξεπερνάς οποιοδήποτε κινητό.
Την οποία κατά 90%+ ΔΕΝ θα την έχεις μαζί σου όταν την χρειαστείς. Άρα άχρηστη ας κάνει κι 1 ευρώ. Εκτός αν κουβαλάς την προίκα σου μόνιμα όταν κυκλοφορείς έξω.

Την οποία κατά 90%+ ΔΕΝ θα την έχεις μαζί σου όταν την χρειαστείς. Άρα άχρηστη ας κάνει κι 1 ευρώ. Εκτός αν κουβαλάς την προίκα σου μόνιμα όταν κυκλοφορείς έξω.
Θα στο πω αλλιώς με το κινητό τώρα μπορώ να τραβάω Ultrawide φώτος στα 13mm, φώτος από 24mm έως και 240mm, macro σε διάφορες εστιακές αποστάσεις, πορτραίτα με ρηχό βάθος πεδίου κυριολεκτικά σε όποια εστιακή θέλω, βίντεο να το πιείς στο ποτήρι νύχτα μέρα κλπ. ...όλα αυτά για να τα κάνω με μια φωτογραφική μηχανή σε καλύτερο βαθμό από ότι με το κινητό, θέλω χιλιάδες ευρώ και να κουβαλάω μια τσάντα με εξοπλισμό, βάλε το άλλαξε βγάλε των φακών και πόσες φώτος θα χάσεις λόγω μόνο και μόνο αυτής της διαδικασίας......ο μονος λόγος που έχω μηχανή ακόμα είναι επειδή την γουστάρω, μου αρέσει η εμπειρία χρήσης και κάνω που και που κάποιες φωτογραφικές βόλτες με παρέα συνήθως και χαιρόμαστε το χόμπι μας....σε όλα τα άλλα έχω απλά το κινητό και τέλος!!

Θα στο πω αλλιώς με το κινητό τώρα μπορώ να τραβάω Ultrawide φώτος στα 13mm, φώτος από 24mm έως και 240mm, macro σε διάφορες εστιακές αποστάσεις, πορτραίτα με ρηχό βάθος πεδίου κυριολεκτικά σε όποια εστιακή θέλω, βίντεο να το πιείς στο ποτήρι νύχτα μέρα κλπ. ...όλα αυτά για να τα κάνω με μια φωτογραφική μηχανή σε καλύτερο βαθμό από ότι με το κινητό, θέλω χιλιάδες ευρώ και να κουβαλάω μια τσάντα με εξοπλισμό, βάλε το άλλαξε βγάλε των φακών και πόσες φώτος θα χάσεις λόγω μόνο και μόνο αυτής της διαδικασίας......ο μονος λόγος που έχω μηχανή ακόμα είναι επειδή την γουστάρω, μου αρέσει η εμπειρία χρήσης και κάνω που και που κάποιες φωτογραφικές βόλτες με παρέα συνήθως και χαιρόμαστε το χόμπι μας....σε όλα τα άλλα έχω απλά το κινητό και τέλος!!
Ε ναι, μην μου τα λες εμένα 😁

Να ρωτήσω, τι ειναι αυτό που θα χρειαστεί να τραβήξετε αναπάντεχα και απρόσμενα; Και το οποίο μάλιστα πρέπει να συμβαίνει και συχνά, αφού έχετε καταλήξει ότι πρέπει να έχετε σουπερ κινητό μαζί σας, με ultrazoom φακούς και δε συμμαζεύεται, ώστε να είστε πάντα έτοιμοι και απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα χάσετε φωτογραφίες;