Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Καλά όλα αυτά. Θα μας πει κάποιος με ποιο κινητό θα τραβήξει φώτο με οποιονδήποτε φακό εκτός του βασικού και θα πλησιάζει οποιαδήποτε μηχανή; Ή έστω που θα πλησιάζει την ίδια φώτο τραβηγμένη με τον βασικό φακό.

(Μην ρωτήσω συγκεκριμένα για 35mm και 50mm.)
Να αναφέρω ότι είχα e-m5 και m50 με διάφορους φακούς κατά καιρούς, τώρα έχω μείνει με το 13t.

Να ρωτήσω, τι ειναι αυτό που θα χρειαστεί να τραβήξετε αναπάντεχα και απρόσμενα; Και το οποίο μάλιστα πρέπει να συμβαίνει και συχνά, αφού έχετε καταλήξει ότι πρέπει να έχετε σουπερ κινητό μαζί σας, με ultrazoom φακούς και δε συμμαζεύεται, ώστε να είστε πάντα έτοιμοι και απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα χάσετε φωτογραφίες;
Το θέμα δεν είναι το αναπαντεχο. Να σου πω ένα παράδειγμα. Στην Παραλια προχτές, έβγαζα βίντεο και φωτός από μακριά τα παιδιά που κολυμπούσαν, έβγαλα macro κάτι ζουζούνια που μου άρεσαν στην άμμο, τράβηξα την κόρη μου μερικά πορτραιτακια με ρηχό βάθος πεδίου, τράβηξα και μερικά ultrawide την παραλία και κάποια κτήρια που μου άρεσαν και αλλά πολλά. Ε για να τα κάνω αυτά με την μηχανή έπρεπε να κουβαλήσω μηχανή 3-4 φακούς, να τους αλλάζω πάνω στην μηχανή κλπ….ενω γενικά λόγω παιδιών γίνονται κάποια απρόοπτα ή βλέπω κάποια πράγματα που θέλω να τα απαθανατίσω άμεσα, ε σηκώνω το κινητό και τραβάω…γενικά συνολικά έχω χάσει παρά πολλές στιγμές στο παρελθόν και φωτός που θα ήθελα να τραβήξω και τις έχασα είτε επειδή δεν είχα μηχανή μαζί μου, είτε επειδή δεν είχα τον κατάλληλο φακό μαζί μου, ή απλά μέχρι να βάλω πάνω στην μηχανή τον κατάλληλο φακό χάθηκε η στιγμή. Μπορεί αυτά που λέω σε κάποιους να φαίνονται αδιάφορα, αλλά για μένα είναι πολύ σημαντικά και στην τελική όπως λεμε πάντα καλύτερα μια μέτρια φωτό από κάτι που μας αρέσει απατά καθόλου φωτό.

Οκ, καταλαβα. Εκει λοιπόν είναι η διαφορά στην οπτική μας.
Σε τέτοια περίπτωση θα είχα (έχω) μαζί μου την κανονικη μηχανή. Βέβαια αδιαφορώ για ζουζουνακια και κτίρια, αλλά όταν είμαι με την κόρη έξω, έχω κανονική μηχανή μαζί μου. Είναι τόσο πολύτιμες και ανεπανάληπτες αυτές οι στιγμές που θέλω να τις έχω στην καλύτερη δυνατή εκδοχή τους, και φυσικά δεν με πειράζει ούτε το κουβάλημα, ούτε το editing (δεν έχω και κανένα deadline να προλάβω άλλωστε).

Οκ, καταλαβα. Εκει λοιπόν είναι η διαφορά στην οπτική μας.
Σε τέτοια περίπτωση θα είχα (έχω) μαζί μου την κανονικη μηχανή. Βέβαια αδιαφορώ για ζουζουνακια και κτίρια, αλλά όταν είμαι με την κόρη έξω, έχω κανονική μηχανή μαζί μου. Είναι τόσο πολύτιμες και ανεπανάληπτες αυτές οι στιγμές που θέλω να τις έχω στην καλύτερη δυνατή εκδοχή τους, και φυσικά δεν με πειράζει ούτε το κουβάλημα, ούτε το editing (δεν έχω και κανένα deadline να προλάβω άλλωστε).
Κοιτά θέλω και τραβάω κυρίως τα παιδιά αλλά εμένα μου αρέσουν και τα ζουζούνια, και οι macro από λουλούδια, και οι ultra wide λήψεις κλπ. Επίσης δεν με νοιάζει να είναι στην καλύτερη δυνατή ποιοτητα οι φωτος των παιδιών, σιγά τώρα δεν θα κάνω pixel piping…επίσης θελω να χαλάω το minimum δυνατο χρόνο μετά στο post…

Και συνολικά ειδικά το καλοκαίρι που κουβαλώ και νερό μαζί μου και κάνει αφόρητη ζέστη, κουραστικά να κουβαλώ 2 κιλά εχτρα εξοπλισμό για να βγάλω φωτός ένα τσικ καλύτερες από ότι με το κινητό μου….δεν είναι να το πω αλλιώς αποδοτικό για μένα, ο κόπος, χρόνος, κούραση κλπ. Που θέλω για την μηχανή δεν αξίζει για μένα για το λίγο καλύτερο αποτέλεσμα. Προσωπική γνώμη φυσικά, τον χρόνο που θα φάω στο editing μπορώ να τον αξιοποιήσω καλύτερα με τα παιδιά μου. Τώρα αν τα παιδιά μεγαλώσουν, φύγουν από το σπίτι, πάρω σύνταξη κλπ…ε οκ εκεί μπορεί να το γυρίσω και σε σκοτεινό θάλαμο μιας και θα έχω χρόνο….

Παλιότερα που η διαφορά ήταν μεγάλη σε σχέση με τα κινητά κουβαλούσα παντού μηχανή, φακούς κλπ….πλεον με την πρόοδο των κινητών δεν βρίσκω τον λόγο. Αν συνηθίσεις με το κινητό δεν ξαναγυρνάς πίσω εύκολα σε μηχανή…η ευκολία και η άνεση που σου δίνουν είναι μοναδικά.

Last edited:
Δεν ειναι θεμα pixel peeping, αλλά οκ, μην ξαναλέμε τα ιδια και τα ίδια. Και σιγά το editing στο κάτω κάτω. Υποτίθεται ότι έχουμε μάθει πλέον 5 πράγματα και δε χρειάζονται και πολλά οι φωτογραφίες. Τέλος πάντων, ο καθένας συμφωνα με τις ανάγκες, τα κριτήρια και τις προτεραιότητές του, προφανώς.

Δεν ειναι θεμα pixel peeping, αλλά οκ, μην ξαναλέμε τα ιδια και τα ίδια. Και σιγά το editing στο κάτω κάτω. Υποτίθεται ότι έχουμε μάθει πλέον 5 πράγματα και δε χρειάζονται και πολλά οι φωτογραφίες. Τέλος πάντων, ο καθένας συμφωνα με τις ανάγκες, τα κριτήρια και τις προτεραιότητές του, προφανώς.
Το θέμα για μένα είναι να μας αρέσει το αποτέλεσμα που παίρνουμε, εφοσων δεν είμαστε επαγγελματίες, προσωπικα το αποτέλεσμα που παίρνω από τα σύγχρονα κινητά με ικανοποιεί και δεν βρίσκω διάφορες σημαντικές από αυτο που θα έπαιρνα από μηχανή…όποτε εκεί τελειώνει για μένα η όλη κατάσταση.

πέρυσι στις διακοπές, ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποίησα πολύ περισσότερο το κινητό απ ότι τη μηχανή, συμφωνώ μ αυτό που λέει ο @karamela, ότι είναι πολύ πιο άμεση η χρήση του κινητού.

Όπως επίσης είναι αλήθεια ότι η κάρτα της μηχανής είχε στο γυρισμό λιγότερα μεν, αλλά σαφώς ποιοτικότερα και ουσιαστικότερα αρχεία, όμως και το κινητό παρόλη τη "σαβούρα" που έχει αποθηκευτεί, έχει και μερικά στιγμιότυπα που θα τα έχανα αν δεν το χρησιμοποιούσα, βέβαια τα 2,5/3 των αρχείων τα διέγραψα γιατί ήταν παντελώς άχρηστα.

Κατά τη γνώμη μου, δεν μπορεί το κινητό να πάρει τη θέση της φωτογραφικής μηχανής ούτε καν να την υποκαταστήσει, μιλάμε πάντα για την επεξεργασία raw αρχείων, δε βλάπτει όμως να το έχει κάποιος μαζί σου ως φωρογραφική, είτε για τη στιγμή που δεν έχεις πρόσβαση στη μηχανή, είτε για την στιγμή που δεν θες να την έχεις μαζί σου, αλλά μπορεί να συναντήσεις κάτι που θα σου μείνει για πάντα.

Πριν χρόνια με το Nokia 808 οι φωτός από το κινητό στο σύνολο των φωτογραφιών που τραβούσα ήταν ένα 5%. Χρόνο με τον χρόνο όμως το ποσοστό το ανέβαζα λόγω και της προόδου των κινητών όπου σε όλο και πιο πολλά σενάρια άρχιζε να με καλύπτει το κινητό. Την μηχανή σαφώς και δεν θα την δώσω απλά η χρήση της πλέον για μένα έχει περιοριστεί σε συγκεκριμένες καταστάσεις και ανάγκες. Το 80% πλέον των φωτογραφικών μου αναγκών τις καλύπτει το κινητό. Αν μπει και στα κινητά ένας πραγματικά καλός ultrawide θα περιορίσω και άλλο την χρήση της μηχανής, που κυρίως πλέον την έχω για τα ultrawide.

Απολαυστικό το νήμα. Νομίζω ότι φέτος η Xiaomi με το 14 Ultra μας έδωσε μια γεύση από το τι έρχεται και θα είναι συναρπαστικό. Λεφτά να έχουμε να χαλάμε. Να συμπληρώσω και την ευκολία του διαμοιρασμού, της κοινοποίησης και της άμεσης επεξεργασίας που σου προσφέρει. Πρέπει σύντομα και οι μηχανές να γίνουν έξυπνες και σύγχρονες, η τεχνολογία και η ζωή προχωράνε μπροστά και με βήμα γοργό.

• Like
Reactions: karamela
Υπήρχε κάποτε ένα ευθυμογράφημα που έγραφε κάπως έτσι για μια κυρία:
Ανοίγει την μεγάλη τσάντα βγάζει τη μικρή τσάντα που έχει μέσα το μικρό τσαντάκι βγάζει το καθρεφτάκι ........

Τσάντες τσαντάκια.
Και δεν είναι μόνο αυτό αλλά, φόρτισε τις, βάλε καλώδια να ξεφορτώσεις αρχεία, άνοιξε υπολογιστή βάλε βγάλε κάρτες SD, καπάκια φακών παρασολειγ.....

Τα δείγματα που ανεβάζουν οι φίλοι από καλά κινητά δείχνουν δεν υπάρχει επιστροφή.

Όπως δεν τίθεται ερώτημα με τι πινέλο ζωγραφίστηκε ένας πίνακας,
δεν ρωτάμε αν η φωτογραφία τραβήχτηκε με κινητό ή με φωτογραφική, μπορεί να την πατήσουν ακόμα και ειδικοί σε blind τεστ.

Το παιχνίδι παίζεται με τις ικανότητες τις τεχνικές, την οπτική του κάθε χομπίστα φωτογράφου.

Δώσε στα χέρια ενος γνώστη, καλό φωτογραφικό κινητό και θα σου φέρει άψογες φωτογραφίες.

Πριν καιρό είδα φωτογραφίες από γάμο από iphone φίλου μου, που τράβηξε για πλάκα μερικές εκμεταλλευόμενος τον φωτισμό του επαγγελματία φωτογράφου έπαθα πλάκα με το αποτέλεσμα.

Έδωσα τις φωτογραφικές μηχανές στους φοιτητές την κόρη και τον γιο μου πριν 4 χρόνια. Ενθουσιάστηκαν με την αίσθηση ότι "φαίνονται" "ψαγμενοι" trendy για κάνα χρόνο. Και μετά; Μετά iPhone....

Tρεις
φωτογραφίες με το φτηνότερο πιθανόν
κινητό που κυκλοφορεί στις gallery του ΑVclub που το βρίσκεις με κανα 80 ευρώ. Καμία επεξεργασία, είναι τα jpg του κινητού.
Δεν υπάρχει επιστροφή.

Attachments

• PXL_20240106_153419296.jpg
    PXL_20240106_153419296.jpg
    2.9 MB · Views: 30
  • IMG_20230825_215344.jpg
    IMG_20230825_215344.jpg
    3.1 MB · Views: 30
  • IMG_20240619_214850.jpg
    IMG_20240619_214850.jpg
    3.7 MB · Views: 30
  • Like
Reactions: tiniakos
Ωραία τα λέτε για "έβγαλε με κινητό και δε καταλαβαίνουν διαφορά όταν το βλέπουν!", αλλά δε βλέπω αναφορά στο μέσο κατανάλωσης του αποτελέσματος.
Λογικό να μη φαίνονται (πολύ; ) οι διαφορές (φωτο κινητού VS κάμερας) εφόσον βλέπεις σε κινητό τη φωτογραφία (άντε σε τάμπλετ).
Σε μεγαλύτερη οθόνη δυστυχώς οι διαφορές γίνονται πολύ ορατές. Τουλάχιστον σε καταστάσεις που το κάδρο δεν έγινε ντάλα Ελληνικό μεσημέρι σε ακίνητο θέμα και συγκρίνεις κινητό με κάμερα μικρού αισθητήρα με κιτ φακό...

Καλά τα κινητά, έλυσαν χέρια και εκδημοκράτισαν τη φωτογραφία-βίντεο για το ευρύ κοινό, αλλά ποτέ δεν κατάλαβα τη μανία να συγκρίνουμε τη ποιότητα με κάμερες.
Οι λειτουργίες του κινητού είναι σαν τον ελβετικό σουγιά, χρήσιμο να τις έχεις σε μικρό πακέτο, αλλά ποτέ τόσο καλές όσο τα εργαλεία (εδώ κάμερες).
Συμβιβασμός που κάνει τα πάντα απλά καλά.
Εάν αυτός ο συμβιβασμός έχει σημασία και μπορείς να απολαύσεις το "σπορ", εξαρτάται 100% από το χρήστη.

Προσωπικά δεν τη παλεύω με το αποτέλεσμα του κινητού, από άποψη ποιότητας και αποτελέσματος αρχείων.
Αυτή το ψευδοHDR- περίεργο NR που έχουν όλοι οι κατασκευαστές baked in ακόμη και στο RAW με ξενερώνει τρελά.
Να μην αναφερθώ στο περίεργο ψευδομποκε ή σε άλλα computational καλούδια που όσο τα παρατηρείς, τόσο χειρότερα δείχνουν.
Βέβαια, πάντα βλέπω και κάνω ποστ το αποτέλεσμα σε μεγάλες - καλής ποιότητας - οθόνες, εάν έκανα τα πάντα από μια οθόνη κινητού, ίσως δεν είχα πρόβλημα.

Άσε και το θέμα του χειρισμού. Μια γυάλινη πλάκα VS εργονομικά σχεδιασμένο σώμα.
Δεν υπάρχει σύγκριση πιστεύω, ιδίως όταν είναι χειμώνας και έχεις παγωμένα δάκτυλα ή γάντια (συνηθισμένο το 2/3 του έτους εδώ που είμαι).

ΒTW: έχω πάντα και κάμερα και κινητό μαζί μου. Το κινητό για snapshots, κυρίως για πληροφορίες/καταγραφή περιστατικού και η κάμερα για τα άλλα.
Δεν έχω πρόβλημα να έχω έξτρα τσάντα για τη κάμερα.

Ωραία τα λέτε για "έβγαλε με κινητό και δε καταλαβαίνουν διαφορά όταν το βλέπουν!", αλλά δε βλέπω αναφορά στο μέσο κατανάλωσης του αποτελέσματος.
Λογικό να μη φαίνονται (πολύ; ) οι διαφορές (φωτο κινητού VS κάμερας) εφόσον βλέπεις σε κινητό τη φωτογραφία (άντε σε τάμπλετ).
Σε μεγαλύτερη οθόνη δυστυχώς οι διαφορές γίνονται πολύ ορατές. Τουλάχιστον σε καταστάσεις που το κάδρο δεν έγινε ντάλα Ελληνικό μεσημέρι σε ακίνητο θέμα και συγκρίνεις κινητό με κάμερα μικρού αισθητήρα με κιτ φακό...

Καλά τα κινητά, έλυσαν χέρια και εκδημοκράτισαν τη φωτογραφία-βίντεο για το ευρύ κοινό, αλλά ποτέ δεν κατάλαβα τη μανία να συγκρίνουμε τη ποιότητα με κάμερες.
Οι λειτουργίες του κινητού είναι σαν τον ελβετικό σουγιά, χρήσιμο να τις έχεις σε μικρό πακέτο, αλλά ποτέ τόσο καλές όσο τα εργαλεία (εδώ κάμερες).
Συμβιβασμός που κάνει τα πάντα απλά καλά.
Εάν αυτός ο συμβιβασμός έχει σημασία και μπορείς να απολαύσεις το "σπορ", εξαρτάται 100% από το χρήστη.

Προσωπικά δεν τη παλεύω με το αποτέλεσμα του κινητού, από άποψη ποιότητας και αποτελέσματος αρχείων.
Αυτή το ψευδοHDR- περίεργο NR που έχουν όλοι οι κατασκευαστές baked in ακόμη και στο RAW με ξενερώνει τρελά.
Να μην αναφερθώ στο περίεργο ψευδομποκε ή σε άλλα computational καλούδια που όσο τα παρατηρείς, τόσο χειρότερα δείχνουν.
Βέβαια, πάντα βλέπω και κάνω ποστ το αποτέλεσμα σε μεγάλες - καλής ποιότητας - οθόνες, εάν έκανα τα πάντα από μια οθόνη κινητού, ίσως δεν είχα πρόβλημα.

Άσε και το θέμα του χειρισμού. Μια γυάλινη πλάκα VS εργονομικά σχεδιασμένο σώμα.
Δεν υπάρχει σύγκριση πιστεύω, ιδίως όταν είναι χειμώνας και έχεις παγωμένα δάκτυλα ή γάντια (συνηθισμένο το 2/3 του έτους εδώ που είμαι).

ΒTW: έχω πάντα και κάμερα και κινητό μαζί μου. Το κινητό για snapshots, κυρίως για πληροφορίες/καταγραφή περιστατικού και η κάμερα για τα άλλα.
Δεν έχω πρόβλημα να έχω έξτρα τσάντα για τη κάμερα.
Καλά όλα αυτά.
Αλλά όλοι μα όλοι οι επαγγελματίες που τραβάνε φωτογραφίες με επαγγελματικές κάμερες και φακούς, είτε μας τις δείχνουν σε περιοδικά είτε σε websites οι φωτογραφίες φαίνεται και μάλιστα παρά φαίνεται ότι έχουν περαστει από απίστευτη επεξεργασία hdr, noise reduction, saturation και της Παναγίας τα μάτια από άλλα φίλτρα colouring να δώσει κάθε φωτογράφος τον προσωπικό του τόνο με την επεξεργασία.

Οκ θα πάρεις το ουδέτερο άψογο RAW θα το κάνεις export jpg όπως είναι και θα το δείξεις σε ποιον; Αφού ούτε εσένα τον ίδιο σε ευχαριστεί.

Tρωγεται το RAW? Θα έτρωγες την καλύτερη μπριζόλα σκέτη χωρίς αλάτι πιπέρι ρίγανη θυμάρι δενδρολίβανο;

Αστεία λέω, καλές είναι και οι φωτογραφικές μηχανές όταν κρατάω φωτογραφική ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση μου αισθάνομαι ότι είμαι trendy tech boomer, θα λένε όσοι με βλέπουν αυτός ξέρει είναι ψαγμένος, άλλο που τις καλές φωτογραφίες τις βγάζω με το redmi.....

Και ναι αυτή τη στιγμή τα κινητά χτυπάνε στα ίσα σε streetphotography, landscape, portrait τις DSLR.

Πάσχουν ακόμα σε πολύ tele wildlife , sports και κάποιες ειδικές περιπτώσεις.

Στα νυχτερινά και εκεί η ζυγαριά πάει προς τα κινητά.

Τρέχα γυρευε τώρα να βάλεις τον prime φακό να περάσει σκόνη και στον ένα και στον άλλο φακό να το δεις μετά στο καλό μόνιτορ να αρρωστήσεις δύο μέρες.

Καλύτερα κινητό σου λέω. Και ψυχολογικά κυρίως.

Παίδες χωρίς πλάκα έχετε δίκιο ,

σε λίγο καιρο θα φοβαμαι να περάσω από διόδια και τελωνείο γιατι θα με χρεώνουν έξτρα πέναλτυ αν έχω μηχανή μαζί μου και όχι αποκλειστικά φωτογραφικό κινητό έτσι ωστε να κάνουν οικονομία στο περιβάλλον σε καύσιμα αυτοκινητου και αεροπλάνου απο το πρόσθετο βάρος :unsure:

που να ανεβάσω φωτό από μηχανή στο διαδίκτυο θα τη σβήνουν αυτόματα τα site μην προκαλέσω ψυχολογικά προβλήματα και σε άλλους :giggle:

Προσωπικά να ξαναπώ ότι δεν έχουν όλα τα κινητά την ίδια απόδοση και να μην τα τσουβαλιαζουμε ολα. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ μιας νέας ακριβής συσκευής με μιας φτηνής ή παλιάς συσκευής.

Από εκεί και πέρα προφανώς αν έχεις μια καλή μηχανή, την δουλεύεις με καλούς φακούς και επεξεργάζεται μετά τα αρχεία στον υπολογιστή Ε θα πάρεις καλύτερο αποτέλεσμα...εντάξει αυτό έλειπε. Αν δεν είναι κάποιος όμως σε αυτή την κατηγορία και τραβάει κυρίως με Κιτ φακούς αλλά και βαριέται την επεξεργασία, Ε εκεί πας ντουγρου σε ένα καλό κινητό και τελείωσες.

Να πω και κάτι άλλο που δεν αναφέρθηκε, ότι πράγματι με το EVF κλπ. Καδραρεις πιο εύκολα με μια μηχανή, αλλά οι οθόνες των μηχανών συγνώμη βρε παιδιά δεν παλεύονται. Είναι μικρές, χαμηλής ανάλυσης και τεχνολογίας δεκαετίας πίσω. Βλέπεις την φωτό και δεν μπορείς να καταλάβεις καλά καλά τι τράβηξες. Βαζεις δίπλα την οθόνη ενός καλού κινητού και η διαφορά είναι χαώδης.

Ένα άλλο κομμάτι που δεν αναφέρθηκε είναι το βίντεο. Αν ενδιαφέρεσαι για αυτό με τις μηχανές την πάτησες. Οι περισσότερες είναι μέτριες σε αυτό το κομμάτι και ένα κινητό π.χ. Iphone τις τρώει από τα αποδυτήρια.

Γενικά τα κινητά ήρθαν για να πάρουν τη θέση της μηχανής μας. Μας ξενίζει, τα κοροϊδεύουμε αλλά αυτό είναι το μέλλον καλώς ή κακώς. Κάποτε όταν βγήκαν οι ψηφιακές μηχανές οι φωτογράφοι τις κορόιδευαν, που είναι τώρα οι αναλογικές μηχανές; Οι Dslr που ποτέ δεν θα πέθαιναν από τις Mirrorles? Οι compact/super zoom εξαφανίστηκαν από την αγορά. Φτηνές και μικρές mirrolress το ίδιο. Η φωτογραφική αγορά χρόνο με το χρόνο συρρικνώνεται ώσπου να γίνει μια niche αγορά για επαγγελματίες φωτογράφους και κάποιος χομπίστες, πως είναι π.χ. οι αποκλειστικές συσκευές mp3, λίγοι τις χρησιμοποιούν πλέον.

Τέλος σε ταξίδια μου σε φτωχές ειδικά χώρες εκτός Ευρώπης με το που σήκωνα την μηχανή ή ο κόσμος ξενίζει, ή δεν ήθελε να τον φωτογραφίσω ή σε μνημεία κλπ. οι φυλακές μου έλεγαν να μαζέψω τον επαγγελματικό εξοπλισμό μου! Ε με το κινητό δεν είχα ποτέ αυτό το θέμα και έστω και μουλοχτα θα βγάλω τις φωτό που θέλω.

Θα έλεγα ειδικά όσοι είναι φανατικοί με τον φωτογραφικό εξοπλισμό και τα κινητά τα βλέπουν σαν μιασμα, να προσπαθήσουν να γίνουν λίγο πιο ανοιχτομυαλοι, ας δοκιμάσουμε μια καλή συσκευή, ας παίξουμε μαζί της, ας δουλέψουν τα αρχεία της και δεν θα χάσουν, μπορεί να μην αλλάξουν γνώμη αλλά θα έχουν ένα ακόμα φωτογραφικό όπλο στην φαρέτρα τους που κάποια στιγμή ίσως τους κερδίσει. Χαμένοι δεν θα βγουν σίγουρα.

χωρίς να θέλω να κάνω flame οι τελευταίες 10 φωτο με κινητό που ανέβηκαν στο νήμα δεν με εμπνέουν καθόλου.
Προσωπικά δεν θα έβγαζα καμία, ούτε θα αποθήκευα καμία.

Αρα είναι η οπτική του καθενός.
Εχω μπει και γω στη λογική "α είμαι στο δάσος, να ένα μαμούνι, ευτυχώς έχω το κινητό και είναι φορτισμένο και μπορεί να κάνει ψευτομποκέ"
Αλλά ΔΕΝ είναι αυτή η λογική βγάζω φωτογραφία.

Οι φωτογραφίες βγαίνουν με φωτογραφικές μηχανές που φτιάχτηκαν για το σκοπό αυτό
Όλα τα κινητά σήμερα έχουν μια φωτογραφική μηχανή καλή ή καλύτερη.
Αρα βγάζουν ΚΑΙ φωτογραφίες. Και μπορείς να βγάλεις και άριστες φωτογραφίες μ αυτά.
Και ας πούμε ότι μπορεί και να φτάσεις το 80% μιας φωτογραφικής μηχανής. Το 100% δεν θα το φτάσεις.
Και το ότι δεν πήρες μαζί σου τη φωτογραφική μηχανή δεν σημαίνει ότι του κινητού η κάμερα είναι καλύτερη.

Η λογική η καλύτερη κάμερα είναι αυτή που έχεις πάντα μαζί σου είναι ένας "μύθος".

Η καλύτερη κάμερα είναι αυτή που είναι καλύτερη._

Τώρα αν την έχεις μαζί σου και πετύχεις μια καλή στιγμή θα βγάλεις μια ωραία φωτογραφία. Αν την έχεις μαζί σου και βγάλεις ένα πακέτο μακαρόνια στο σούπερ θα έχεις βγάλει ένα πακέτο μακαρόνια. Αν έχεις το κινητό μαζί σου.....πάλι ένα ωραιότατο πακέτο μακαρόνια θα έχεις βγάλει.

Όταν πήρα την fuji ξαναθυμήθηκα τα νιάτα μου. Την έπαιρνα μαζί μου και έψαχνα να βρώ θέματα απο το πουθενά. Τα έβρισκα και ήμουν πολύ ευχαριστημένος. Πόσο καιρό το έκανα? 2-3 μήνες.
Μετα από λίγο καιρό εβγαζα πάλι με το κινητό.
Με τη λογική τσακ μπαμ. Κανένα ενδιαφέρον, καμιά συγκίνηση. Ενα κινητό γεμάτο σχεδόν αδιάφορες φωτογραφίες.
Αν κάποιες είναι ενδιαφέρουσες είναι επειδή κυνήγησα τις στιγμές.
Που αν τις κυνηγούσα με την fuji θα ήταν απείρως καλύτερες.
Εντ οφ στορυ.

Αλλά όλοι μα όλοι οι επαγγελματίες που τραβάνε φωτογραφίες με επαγγελματικές κάμερες και φακούς, είτε μας τις δείχνουν σε περιοδικά είτε σε websites οι φωτογραφίες φαίνεται και μάλιστα παρά φαίνεται ότι έχουν περαστει από απίστευτη επεξεργασία hdr, noise reduction, saturation και της Παναγίας τα μάτια από άλλα φίλτρα colouring να δώσει κάθε φωτογράφος τον προσωπικό του τόνο με την επεξεργασία.
Υπάρχει όπως φαίνεται, μία ελαφρώς στρεβλή εικόνα για το τι ακριβώς κάνουν οι επαγγελματίες φωτογράφοι. Προτείνω να ρίξετε μια ματιά εδώ, καθώς επαγγελματική φωτογραφία δεν είναι μόνο οι γάμοι, τα art prints και η μόδα (αυτά δεν ειναι καν η πλειοψηφία δηλαδή).

Οι νικητές των φετινών World Sports Photography Awards και των World Press Photo Awards:

χωρίς να θέλω να κάνω flame οι τελευταίες 10 φωτο με κινητό που ανέβηκαν στο νήμα δεν με εμπνέουν καθόλου.
Προσωπικά δεν θα έβγαζα καμία, ούτε θα αποθήκευα καμία.
Αυτό ακριβώς.

Καλά όλα αυτά.

Οκ θα πάρεις το ουδέτερο άψογο RAW θα το κάνεις export jpg όπως είναι και θα το δείξεις σε ποιον; Αφού ούτε εσένα τον ίδιο σε ευχαριστεί.

Tρωγεται το RAW? Θα έτρωγες την καλύτερη μπριζόλα σκέτη χωρίς αλάτι πιπέρι ρίγανη θυμάρι δενδρολίβανο;

Αστεία λέω, καλές είναι και οι φωτογραφικές μηχανές όταν κρατάω φωτογραφική ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση μου αισθάνομαι ότι είμαι trendy tech boomer, θα λένε όσοι με βλέπουν αυτός ξέρει είναι ψαγμένος, άλλο που τις καλές φωτογραφίες τις βγάζω με το redmi.....

Και ναι αυτή τη στιγμή τα κινητά χτυπάνε στα ίσα σε streetphotography, landscape, portrait τις DSLR.

Πάσχουν ακόμα σε πολύ tele wildlife , sports και κάποιες ειδικές περιπτώσεις.

Στα νυχτερινά και εκεί η ζυγαριά πάει προς τα κινητά.

Τρέχα γυρευε τώρα να βάλεις τον prime φακό να περάσει σκόνη και στον ένα και στον άλλο φακό να το δεις μετά στο καλό μόνιτορ να αρρωστήσεις δύο μέρες.

Καλύτερα κινητό σου λέω. Και ψυχολογικά κυρίως.
Έχεις δουλέψει RAW από Canon-Nikon-Sony κ.ο.κ. και είδες ότι έχουν το ίδια θέματα με baked in HDR-NR (και άλλα computational που πετάνε αβέρτα σε ΟΛΑ τα αρχεία οι εταιρίες κινητών) όπως τα κινητά;
Αυτό είναι το θέμα μου, όχι το ποστ (που είναι 100% προσωπική επιλογή).

Το τι χτυπάνε, είναι 100% στο θέμα του χρήστη και τι θεωρείς ο καθένας καλό.

Καλό σε σχέση με entry - κροπ DSLR από το 2009 με 18-55 πλάστικ-φαντάστικ κιτ;
Μάλλον, αλλά ίσως όχι πάντα.

Καλό σχέση με Sony A7RV με κάποιον G master/Nikon Z8 με S line ή Plena (πόσο μάλλον κάτι σε GFX100S με 110f2);
Δεν θα το έλεγα..

Υπάρχει όπως φαίνεται, μία ελαφρώς στρεβλή εικόνα για το τι ακριβώς κάνουν οι επαγγελματίες φωτογράφοι. Προτείνω να ρίξετε μια ματιά εδώ, καθώς επαγγελματική φωτογραφία δεν είναι μόνο οι γάμοι, τα art prints και η μόδα (αυτά δεν ειναι καν η πλειοψηφία δηλαδή).

Οι νικητές των φετινών World Sports Photography Awards και των World Press Photo Awards:

Αυτό ακριβώς.
Ξέρουμε όλοι τι κάνουν οι φωτογράφοι, άλλα μην κοροιδευόμαστε το 90% ειδικά στην Ελλάδα είναι φωτογράφοι μυστηρίων, προιόντων και καταλόγων...φασόν δουλειά για να βγαίνει το μεροκάμματο, ελάχιστοι ξεχωρίζουν και ελάχιστοι το ψάχνουν παραπάνω. Προφανώς υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν σοβαρή δουλειά, άλλα αυτοι είναι η συντριπτική μειοψηφία.

Από εκει και πέρα κάποια δείγματα που ανέβηκαν εδώ είναι για να δείξουν τι μπορείς να κάνεις με ένα κινητό..από εκει και πέρα είναι και θέμα γούστου, αν το πάμε με αυτή την λογική και οι περισσότερες φώτος που ανεβαίνουν στην Gallery εδώ στα διάφορα νήματα και είναι οι περισσοτερες τραβηγμένες με μηχανές είναι για μένα είτε αδιάφορες είτε εύκολα θα μπορούσες να τις βγάλεις και με κινητό.

• Like
Reactions: tiniakos
Να πω και κάτι άλλο που δεν αναφέρθηκε, ότι πράγματι με το EVF κλπ. Καδραρεις πιο εύκολα με μια μηχανή, αλλά οι οθόνες των μηχανών συγνώμη βρε παιδιά δεν παλεύονται. Είναι μικρές, χαμηλής ανάλυσης και τεχνολογίας δεκαετίας πίσω. Βλέπεις την φωτό και δεν μπορείς να καταλάβεις καλά καλά τι τράβηξες. Βαζεις δίπλα την οθόνη ενός καλού κινητού και η διαφορά είναι χαώδης.

Ένα άλλο κομμάτι που δεν αναφέρθηκε είναι το βίντεο. Αν ενδιαφέρεσαι για αυτό με τις μηχανές την πάτησες. Οι περισσότερες είναι μέτριες σε αυτό το κομμάτι και ένα κινητό π.χ. Iphone τις τρώει από τα αποδυτήρια.

Γενικά τα κινητά ήρθαν για να πάρουν τη θέση της μηχανής μας. Μας ξενίζει, τα κοροϊδεύουμε αλλά αυτό είναι το μέλλον καλώς ή κακώς. Κάποτε όταν βγήκαν οι ψηφιακές μηχανές οι φωτογράφοι τις κορόιδευαν, που είναι τώρα οι αναλογικές μηχανές; Οι Dslr που ποτέ δεν θα πέθαιναν από τις Mirrorles? Οι compact/super zoom εξαφανίστηκαν από την αγορά. Φτηνές και μικρές mirrolress το ίδιο. Η φωτογραφική αγορά χρόνο με το χρόνο συρρικνώνεται ώσπου να γίνει μια niche αγορά για επαγγελματίες φωτογράφους και κάποιος χομπίστες, πως είναι π.χ. οι αποκλειστικές συσκευές mp3, λίγοι τις χρησιμοποιούν πλέον.

Τέλος σε ταξίδια μου σε φτωχές ειδικά χώρες εκτός Ευρώπης με το που σήκωνα την μηχανή ή ο κόσμος ξενίζει, ή δεν ήθελε να τον φωτογραφίσω ή σε μνημεία κλπ. οι φυλακές μου έλεγαν να μαζέψω τον επαγγελματικό εξοπλισμό μου! Ε με το κινητό δεν είχα ποτέ αυτό το θέμα και έστω και μουλοχτα θα βγάλω τις φωτό που θέλω.

Θα έλεγα ειδικά όσοι είναι φανατικοί με τον φωτογραφικό εξοπλισμό και τα κινητά τα βλέπουν σαν μιασμα, να προσπαθήσουν να γίνουν λίγο πιο ανοιχτομυαλοι, ας δοκιμάσουμε μια καλή συσκευή, ας παίξουμε μαζί της, ας δουλέψουν τα αρχεία της και δεν θα χάσουν, μπορεί να μην αλλάξουν γνώμη αλλά θα έχουν ένα ακόμα φωτογραφικό όπλο στην φαρέτρα τους που κάποια στιγμή ίσως τους κερδίσει. Χαμένοι δεν θα βγουν σίγουρα.
Κάποιες κάμερες όντως έχουν νιανια LCD (ιδίως παλαιότερες Sony A), αλλά εν έτει 2024 προσωπικά δεν είδα πρόβλημα σε LCD σε καλό σώμα.
Το αποτέλεσμα είναι πολύ ικανοποιητικό να καταλάβεις critical focus-κάδρο-φωτεινότητα και το κυριότερο είναι πολύ πιο ακριβείς στο να δείχνουν τη παλέτα που θα πάρεις σε neutral.
Τα περισσότερα (αν όχι όλα) κινητά έχουν τρελό saturation-sharpening κ.ο.κ. στις οθόνες τους και δεν θα εμπιστευόμουν το αποτέλεσμα.

Όσον αφορά τη φανατίλα, μάλλον διαφωνώ.
Τα περισσότερα θέματα/νήματα εδώ και σε άλλα φωτογραφικά φόρα είναι από τους θιασωτές του "κινητό ueber alles και οι φωτογραφικές πέθαναν και είναι για boomers", όχι το αντίθετο.
Προσωπικά έγραψα πολλάκις ότι οι κάμερες στο κινητό είναι απλά ένα έξτρα εργαλείο στη φαρέτρα του χρήστη, εφόσον αποδέχεσαι τα θετικά-αρνητικά είναι κάτι που απλά χρησιμοποιείς σε στιγμές που έχει λογική να το κάνεις (από 100% έως 0%, ανάλογα το πως το βλέπει κάποιος).

Έχεις δουλέψει RAW από Canon-Nikon-Sony κ.ο.κ. και είδες ότι έχουν το ίδια θέματα με baked in HDR-NR (και άλλα computational που πετάνε αβέρτα σε ΟΛΑ τα αρχεία οι εταιρίες κινητών) όπως τα κινητά;
Αυτό είναι το θέμα μου, όχι το ποστ (που είναι 100% προσωπική επιλογή).

Το τι χτυπάνε, είναι 100% στο θέμα του χρήστη και τι θεωρείς ο καθένας καλό.

Καλό σε σχέση με entry - κροπ DSLR από το 2009 με 18-55 πλάστικ-φαντάστικ κιτ;
Μάλλον, αλλά ίσως όχι πάντα.

Καλό σχέση με Sony A7RV με κάποιον G master/Nikon Z8 με S line ή Plena (πόσο μάλλον κάτι σε GFX100S με 110f2);
Δεν θα το έλεγα..
Φίλε μου τα ίδια λέμε συνεχώς, δες το νήμα που είχε ανεβάσει ο Τάκης και θα δεις ότι μια χαρά το κινητό ''χτύπαγε'' καλή μηχανή με Prime φακό. Εχω μηχανή FF με καλούς φακούς μάλιστα (Nikon Z6II, Nikon 50mmf1,8, Nikon24-120f4, Viltrox 85mmf1,8 Nikon 14-30f4 κλπ.) με δυσκολία και μετά από επεξεργασία βγάζω από την μηχανή φώτος καλύτερες από ότι παίρνω με το κινητό. Αλλα το ξαναλέω με κορυφαία κινητά οχι κινητά 4ετίας, φτηνό κλπ....άλλα με Xiaomi 14 ultra και Iphοne 15 pro. Ο Μόνος φακός που κερδίζει κατά κράτος τα κινητά μου, είναι ο Nikon 14-30 καθώς οι Ultrawide φακοί των κινητών είναι ακόμα μέτριοι.

Last edited: