Να πω και κάτι άλλο που δεν αναφέρθηκε, ότι πράγματι με το EVF κλπ. Καδραρεις πιο εύκολα με μια μηχανή, αλλά οι οθόνες των μηχανών συγνώμη βρε παιδιά δεν παλεύονται. Είναι μικρές, χαμηλής ανάλυσης και τεχνολογίας δεκαετίας πίσω. Βλέπεις την φωτό και δεν μπορείς να καταλάβεις καλά καλά τι τράβηξες. Βαζεις δίπλα την οθόνη ενός καλού κινητού και η διαφορά είναι χαώδης.
Ένα άλλο κομμάτι που δεν αναφέρθηκε είναι το βίντεο. Αν ενδιαφέρεσαι για αυτό με τις μηχανές την πάτησες. Οι περισσότερες είναι μέτριες σε αυτό το κομμάτι και ένα κινητό π.χ. Iphone τις τρώει από τα αποδυτήρια.
Γενικά τα κινητά ήρθαν για να πάρουν τη θέση της μηχανής μας. Μας ξενίζει, τα κοροϊδεύουμε αλλά αυτό είναι το μέλλον καλώς ή κακώς. Κάποτε όταν βγήκαν οι ψηφιακές μηχανές οι φωτογράφοι τις κορόιδευαν, που είναι τώρα οι αναλογικές μηχανές; Οι Dslr που ποτέ δεν θα πέθαιναν από τις Mirrorles? Οι compact/super zoom εξαφανίστηκαν από την αγορά. Φτηνές και μικρές mirrolress το ίδιο. Η φωτογραφική αγορά χρόνο με το χρόνο συρρικνώνεται ώσπου να γίνει μια niche αγορά για επαγγελματίες φωτογράφους και κάποιος χομπίστες, πως είναι π.χ. οι αποκλειστικές συσκευές mp3, λίγοι τις χρησιμοποιούν πλέον.
Τέλος σε ταξίδια μου σε φτωχές ειδικά χώρες εκτός Ευρώπης με το που σήκωνα την μηχανή ή ο κόσμος ξενίζει, ή δεν ήθελε να τον φωτογραφίσω ή σε μνημεία κλπ. οι φυλακές μου έλεγαν να μαζέψω τον επαγγελματικό εξοπλισμό μου! Ε με το κινητό δεν είχα ποτέ αυτό το θέμα και έστω και μουλοχτα θα βγάλω τις φωτό που θέλω.
Θα έλεγα ειδικά όσοι είναι φανατικοί με τον φωτογραφικό εξοπλισμό και τα κινητά τα βλέπουν σαν μιασμα, να προσπαθήσουν να γίνουν λίγο πιο ανοιχτομυαλοι, ας δοκιμάσουμε μια καλή συσκευή, ας παίξουμε μαζί της, ας δουλέψουν τα αρχεία της και δεν θα χάσουν, μπορεί να μην αλλάξουν γνώμη αλλά θα έχουν ένα ακόμα φωτογραφικό όπλο στην φαρέτρα τους που κάποια στιγμή ίσως τους κερδίσει. Χαμένοι δεν θα βγουν σίγουρα.