Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Ειναι απλα τα πραγματα θεωρω. Στα χερια ενος που ενδιαφερεται για τη φωτογραφια ως τεχνη, ενα κινητο θα τον σωσει τη στιγμη που δεν θα εχει ή δεν θα προλαβαινει να στησει τη μηχανη του. Απο κει και περα, νομιζω πως κανουμε ενα πολυ σοβαρο λαθος. Δεν ορισαμε το τι εστι φωτογραφια για τον καθενα μας. Γιατι φωτογραφια λεγονται ολα, αλλα διαφερει η σελφι ή η απλη φωτογραφια που βγαζουμε παιδια-σκυλια-γατια με τη φωτογραφια που φωτομετρας-καδραρεις προσεκτικα-προσεχεις την ακριβη εστιαση κτλ. Δεν γινεται ολα να μπαινουν στο ιδιο τσουβαλι και γι αυτο θα συζηταμε "αιωνια" το ιδιο πραγμα, μιας και εννοουμε διαφορετικα πραγματα. Γιατι απ ολες τις φωτογραφιες των 2000 που εβγαλες Γιαννη, σε ποσες απο αυτες καθισες να καδραρεις, να εστιασεις, να φτασεις στα ορια τα highlights, να ψαξεις γραμμες και γεωμετριες, και ποσες απλα ηταν "κλικς" ετσι για το καλο; Κι αν εσυ τα εκανες σε καποιες, ποσοι απο ολους τους smartphone users νομιζεις οτι τα κανουν;
Ολα αποτυπωνουν μια στιγμη, αλλα για μενα δεν ειναι ολα φωτογραφια.

Δε διαφωνώ...αλλά το ίδιο γίνεται παντού.

Πόσες φορές έχουμε ακούσει πραγματική μουσική ;
Κι εκεί τα ίδια ισχύουν.... αν θέλω πχ να ακούσω πραγματικά μουσική, θα βάλω στο πικαπ μου έναν παλιό δίσκο, θα κλείσω τα φώτα και μαζί μένα ποτό θα χαρώ πραγματικά ένα υπέροχο κομμάτι.

Αυτό όμως, δυστυχώς για μένα, γίνεται όλο και πιο σπάνια.
Ακούω συνήθως mp3, σε μέτρια ακουστικά ή στο αυτοκίνητο την ώρα που πάω στη δουλειά, και σπάνια ευχαριστιέμαι πια τη μουσική.

έτσι κι εδώ....

Αλλά, θέλω να ξέρω τουλάχιστον, με πιο κινητό, με ποιο τρόπο, θα έχω τουλάχιστον αξιοπρεπές αποτέλεσμα, γιατί είναι λίγες οι φορές που θα πάρω μαζί μου τη μηχανή.

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Θα πω κι ένα περιστατικό, που μάλλον το έχω αναφέρει ξανά...

Πριν λίγα χρόνια, είχα πάρει μέρος σ ένα διαγωνισμό φωτογραφίας, με θέμα ... Ονειρική φωτογραφία ή φωτογραφίστε ένα όνειρο!

Είχα περάσει στο τελικό , μαζί με άλλους 9.

Είχα πάει να δω και τις υπόλοιπες φωτό , τυπωμένες, σ έναν εκθεσιακό χώρο , κι εκεί ήμουν και στη τελική απονομή (κατέλαβα τη Τρίτη θέση ).

Έχοντας δει κι ενθουσιαστεί πολύ με την φωτογραφία που κέρδισε τη πρώτη θέση, πλησίασα τον νικητή και του έδωσα συγχαρητήρια...και τον ρώτησα πως στο καλό τράβηξε αυτή τη φωτό (ήταν μια περίεργη φωτό, τραβηγμένη η μισή μέσα στο νερό (θάλασσα) και η μισή έξω απ αυτό.

Μου απάντησε πολύ απλά...μ ένα κινητό! (Iphone ).
Η δικιά μου ήταν τραβηγμένη με τη Sony nex 5.

Άρα , και το θέμα ποιότητας είναι σχετικό.....

Μπορεί κάποιος να κάνει τέχνη μ ένα κινητό , και να τραβάει απλά snapshots Με full frame Dslr.

Μέσα στις 2000 φωτό με το κινητό περσυ, ήταν και λίγες, που πραγματικά μ εντυπωσίασαν τεχνικά, και κάποιες που μ άρεσαν και αισθητικά.
Αν δεν είχα μαζί μου ένα κινητό με καλή φωτογραφική, μαλον δεν θα τις είχα τραβήξει ποτέ!

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Λοιπόοοον...
Θα παραθέσω εδώ κάποιες φωτογραφίες από το mi note 3 για να δούμε κάποια δείγματα από το κινητό αυτό.
Επίσης θα παραθέσω το λινκ από όλο το άλμπουμ στο οποίο έχει μέσα φωτό απο το ταξιδάκι που κάναμε αυτό το ΣΚ που μας πέρασε στα Τρίκαλα-Ελάτη-Περτούλι-Παλιό Παντελεήμωνα για να μη γεμίσω το θρεντ με φωτό.
Δεν έχω κάνει Α-Β τεστ (δεν είχα τη διάθεση για κάτι τέτοιο) αλλά σίγουρα θα πάρετε μια ιδέα.

25729255168_401ca2f911_c.jpg
[/url]mi note 3 by stergioszx, on Flickr[/IMG]

mi note 3 by stergioszx, on Flickr

Και το λινκ για όλες τις φωτό: https://flic.kr/s/aHsmdj6zbk

νομιζω οτι το ζητημα τιθεται ξεκαθαρα στο αν μπορει ενα κινητο σε καποιες καταστασεις περα του νταλα ηλιος αντε και λιγο χειροτερα να ανταπεξελθει. στμφωνουμε ολοι οτι για καποιον μπορει το τι βγαζει ενα κινητο σε μεσαιες συνθηκες μπορει να κυμαινεται απο καλο εως χαλια αναλογα τις ακαιτησεις του και τα θελω του. στα ακρα δηλαδη φως καλο και φως κακο συμφωνουμε ολοι φανταζομαι οτι απο τη μια δεν υπαρχει προβλημα και απο την αλλη υπαρχει για τους περισσοτερους εστω. τωρα το τι θελει ο καθενας να βγαλει η τι μπορει θα καθορισει το αν αξιζει να κουβαλαει εξοπλισμο μαζι του καθαρα φωτογραφικο και τι μεγεθους θα ναι αυτος. γιατι κακα τα ψεμματα ποοιος ο λογος να εχει καποιος μηχανη μεγαλου κοστους-βαρους-ογκου φακους κλπ και να τα χει σπιτι ; για να βγαινει μια το μηνα και να νιωθει ξτι σημερα πρεπει να βγαλω φωτογραφιες αλλιως ποτε ; η σημερα εχω αδεια οποτε πρεπει να βγουν ; ελα που οι καταραμενες δεν βγαινουν ετσι ομως. βγαινουν εκει που δεν το περιμενεις επειδη εχεις βαλει στο μυαλο σου οτι εχεις μαζι μηχανη ειτε κινητο ειτε κατι σαφως καλυτερο και αρα σκεφτεσαι και γενας προοπτικες φωτογραφιας. μεγαλοι φωτογραφοι εκανα καριερα με μια μικρη ρικοχ τσεπης με καλο φακο και δυνατοτητα προεστιασης. ηταν ομως "δρομιστες" . μεγαλοι φωτογραφοι εκαναν καριερα με μεγαλο φορματ. και τα 2 ακρα γαμω τις φωτο εβγαζαν-βγαζουν δεν θα παραπονιομουν για την μικρη αναλυση πχ μιας φοτο του μοριγιαμα μακαρι να βγαζα τετοια ακομα και με κινητο παλιο αλλα δεν μπορω. οπως και δεν θα γκρινιαξω γιατι ενας μεγαλου φορματ δεν τραβαει νυχτα συχνα κλπ. ο καθενας βρισκει τα κατηματα του και αναλογα τα θελω και τις δυνατοτητες του και την διαθεση για συμβιβασμο πορευεται. αν καποιος βγαζει γενικα καλες φωτο και το ψαχνει για μενα αξιζει να κουβαλαει ενα φωτογραφικο εργαλειο μαζι του. αν δεν εχει ταλεντο η καλο ματι η οπως θελετε πειτε το θα βγαζει βλακειες σε υψηλη αναλυση αλλα δεν ειμαι εγω αυτος που θα του πει να μην φωτογραφιζει τα γατια του η τους αγωνες των παιδιων του με μηχανες χιλιαδων ευρω αν αυτο τον ευχαριστει. και οι 2 φωτογραφια κανουν απλα ο καθενας με τις δυναμεις του. δυστυχως για καποιους τα φραγκα δεν τα κατακτουν ολα υπαρχει και το λεγομενο ταλεντο.

ένα κινητό σήμερα κουβαλάμε όλοι πάνω μας.
ένα κινητό για κάποιους είναι κάτι που θα κρατήσει μέχρι να βγεί το νέο μοντέλο. Δηλαδή 10 μήνες.
ένα κινητό θα βελτιώνεται καθημερινά γιατί είναι στην αιχμή της καταναλωτικής ανάγκης.
Είναι γεγονός ότι θα κλέψει σίγουρα από τις compact όχι για να τις ξεπεράσει, ούτε να τις αντικαταστήσει.
Όμως το γεγονός ότι βρίσκεται συνέχεια στην τσέπη σιγά σιγά θα αλλάξει τις συνήθειές μας. Όπως τα mp3 μπήκαν στην ζωή μας κια υποβάθμισαν την μουσική μας ποιότητα, έτσι και η ευκολία του να βγάλεις μια φωτογραφία όποτε θες με μικρές υποχωρήσεις σιγά σιγά θα αντικαταστήσει (για πολλούς) την διαδικασία να σηκωθείς, να βρεις την τσάντα με τις μηχανές, να είναι φορτισμένες, να αλλάξεις φακό, να ανοίξεις το φλας και στην τελική μπορεί να τη βάλεις και στο αυτόματο.
Σίγουρα θα παμε σε κινητά με 2-3 φακούς, με μεγαλύτερους σένσορες (τότε θα γίνει χαμός) σε συνδυασμό με νέους φακούς που θα μπορούν να συμβαδίσουν με τους νέους σένσορες, όσο επιτρέπει το μέγεθος.
Ο αγώνας πιστέυω θα είναι άνισος.
Με τον καιρό είμαι σίγουρος ότι καλές φωτογραφικές μηχανές θα έχουν μόνο οι επαγγελματίες ή οι τρελλοί χομπύστες.

οι φωτογραφίες του mi note 3 θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν τραβηχτεί από μια καλή dedicated compact προηγούμενης γενιάς και αυτό νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό επίτευγμα

Καλησπέρα κι από εμένα και καλή χρονιά. Προσπαθώντας να βρω απάντηση στο ερώτημα μου έπεσα πάνω σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ελπίζω να είμαι εντως θέματος. Περιμένουμε νέο μέλος στην οικογένεια και σκέφτομαι αν οι φωτογραφικές μας ανάγκες μπορούν να καλυφθούν από το κινητό ή iPhone 7 ή είναι προτιμότερο να αγοράσουμε φωτογραφική μηχανή, λόγω προϋπολογισμού σκέφτομαι rx100 ή a5000 kit. Ευχαριστώ εκ των προτέρων και ζητώ συγγνώμη για το μακροσκελές post.

Ευχαριστούμε Στέργιο πάρα πολύ που μοιράστηκες τη γνώση και την εμπειρία σου μαζί μας.
Περισσότερα αύριο.
Καλό ξημέρωμα.

Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με τον Γιάννη (Σπύρου).

Και να προσθέσω τα εξής.

Καταρχήν κακώς το θέμα πάει να ξεφύγει σε κάποια σημεία και να δημιουργηθούν αντιπαραθέσεις γιατί η σύγκριση αυτή είναι αναπόφευκτη. Απλά ο καθένας μας, συγκρίνει διαφορετικά.

Είδα παραδείγματος χάρη τον φίλο abdalis360, να μπαίνει επιθετικά χωρίς να τον έχω ξαναδεί εδώ μέσα στα τεχνικά και έπειτα και κάποια άλλα μέλη να του δίνουν τα εύσημα.

Βέβαια τόσες μέρες οι φίλοι αυτοί δεν είδα να λένε την γνώμη τους, παρά μόνο μετά την άποψη του φίλου abdali, ο οποίος μου προξένησε την περιέργεια και είδα ότι ασχολείται με φωτογραφίες τις οποίες παιρνει από κινητό με πολύ ωραία αποτελέσματα με ενασχόληση 5-6 μηνών αν δεν κάνω λάθος! Οπότε ένα μεγάλο μπράβο στο φίλο, αλλά από κει και πέρα δεν μπορώ να κατανοήσω τις απόψεις του όσον αφορά μια "υποτιθεμενη" σύγκριση ενός κινητού και μιας dedicated φωτ. μηχανής εφόσον όπως λέει δεν έχει πιάσει τέτοια στα χέρια του.

Να το πω και λιγο διαφορετικα, αν πχ εγώ έχω οδηγήσει μόνο παπάκι θα μπορούσα να έχω άποψη για μια gsxr?

Από κει και πέρα, κακώς πάει να γίνει αυτό που γίνεται δλδ η εξέλιξη σε flame τοπικ και ο λόγος είναι ότι βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.

Για να μην επαναλαμβανω τα γραφόμενα κυρίως του Γιάννη (και καποιων άλλων φίλων όπως karamela κλπ) που οι απόψεις μας ταυτίζονται, θέλω να τονίσω ότι αυτό που υποστηρίζουμε κυριως είναι αυτό που βλέπουμε και ονομάζεται ΕΞΕΛΙΞΗ.

Αυτή είναι η λέξη που μου έρχεται στο μυαλό όταν βλέπω τα αποτελέσματα αυτών των συσκευών για τις οποίες μιλάμε εδώ. Μιλώντας για συγκεκριμένες και μόνο συσκευές οι οποίες είναι οι 1) iPhoneX, 2)Google pixel/2 και 3) Samsung note 8 όπως είπα και παραπάνω πρόκειται για πραγματική εξέλιξη ανοίγοντας τον δρόμο σιγά σιγά για πράγματα που σε 3-4 χρόνια θα μας φαίνονται αδύνατα. Όπως πριν 3 χρόνια μας φαίνονται αδύνατα τα σημερινά.

Από την άλλη η τεχνολογική εξέλιξη στις φωτ.μηχανες συγκριτικά με αυτή των κινητών είναι τόσο νωχελικη που η ψαλίδα έχει αρχίσει και κλείνει.

Όμως για άλλο σκοπό είναι κατασκευασμένο το ένα και για άλλο το άλλο. Οι dslr/mirrorless κατηγορία είναι εργαλεία που μπορούν να σταθούν πολύ καλύτερα τώρα αλλά και για αρκετά ακόμα χρόνια για επαγγελματική ή εξειδικευμένη χρήση. Ένα γάμο, ένα αγώνα, μια αστροφωτογραφηση, μια μακρά έκθεση, χαμηλου φωτισμού, ελεγχόμενο βάθος πεδιου κτλ δλδ ειδικές περιπτώσεις είναι σίγουρο ότι ακόμα τα κινητά δεν μπορούν ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά. Ακόμα.
Αλλά το έχεις ΠΑΝΤΑ μαζί.

Επίσης επειδή αναφέρθηκε και η εμπειρία χρήσης δεν θα είναι ποτέ η ίδια, όμως εδώ απ' ότι έχω καταλάβει μιλάμε για το αποτέλεσμα.

Αν κάτσει κάποιος και διαβάσει όλες τις απόψεις των παιδιών εδώ σε αυτό το θεμα, θα δει ότι τελικά οι περισσότεροι λέμε τα ίδια η σχεδόν τα ίδια αλλά με διαφορετικό τρόπο.

Στάλθηκε από το Samsung Note 8 μου

η αγορα τους χωραει ολους !

Οπως ειπωθηκε, ενα κινητο με καλη φωτογραφικη, μπορει ν ανοιξει την ορεξη πολλων για καλυτερη μηχανη , με ακομα καλυτερα αποτελεσματα.
Δεν ειναι απεναντι αυτα τα 2, συμπληρωνουν το ενα το αλλο.

Δε χρειαζεται να "υποστηριζουμε" καποιο απο τα 2 , και τα 2 εργαλεια ειναι, που μπορουν να μας βοηθησουν να εκφραστουμε.

Απλα , το ενα το εχεις πια παντα μαζι σου, κι εκει στηριζεται ολη αυτη η κουβεντα...

Νομίζω πως όλη η ουσία είναι στο γεγονός πως κλείνει η ψαλιδα μεταξύ καλων smartphones και φωτογραφικών μηχανών, που πριν μερικά χρονια θα γελάγαμε μονο και στην σύγκριση.
Αν συνεχιστεί με αυτό τον ρυθμό η βελτίωση και βρεθεί τρόπος να βελτιωθεί κυρίως η low light απόδοση των κινητών, πραγματικά η φωτογραφική μηχανή θα αποτελεί προιον niche, για επαγγελματίες και μερακλήδες.

Καλησπερα φιλε Βαμβακουλα. Αρχικα ευχαριστω που σου αρεσαν οι φωτογραφιες μου, κι επισης το "επιθετικα" που ανεφερες ελπιζω να μην αναφερεται στο υφος, μιας και δεν τα εγραψα καθολου με τετοιο τονο.

Απο κει και περα, μιας και διερωτάσαι πως γινεται να εχω γνωμη για τη διαφορα που υπαρχει μεταξυ των slr και παραθετεις και το παραδειγμα με το παπακι, θα σου πω το εξης: Αυτη τη στιγμη ξερω ικανοποιητικα καλα το τι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να κανει ενα κινητο, ή οταν το κανει ειναι software-ικο και μετριο στις περισσοτερες των περιπτωσεων. Παραλληλα ξερω, μιας και εχω διαβασει λιγα πραγματα αυτο το 7μηνο, πως τα αντιστοιχα γινονται εξαιρετικα στις slr μιας και εμπλεκεται το hardware (πχ διαφραγμα και βαθος πεδιου). Ξερω τι εστι ελλειψη λεπτομερειας, γιατι σε πολλα πορτραιτα αν ζουμαρεις λιγο θα δεις ματια που ειναι ενα κλικ θολα. Ξερω οτι οταν θελω παραπανω φως το βραδυ θα πρεπει να ανεβασω το ISO σε σημειο που ο θορυβος θα μου χαλασει τη φωτογραφια και τις λεπτομερειες, ενω ενα φωτεινο διαφραγμα θα με εσωζε ως ενα σημειο, οπως και οι πιο μεγαλοι αισθητηρες. Οποτε νομιζω πως ναι...οταν εχεις ενα παπακι και προσπαθεις να κανεις το θεσσαλονικη αθηνα, μπορεις να πεις οτι μια 1000ρα θα σου εκανε πολυ καλυτερα τη δουλεια σου.

Απο κει και περα, συμφωνω με το οτι δουλευουν συμπληρωματικα, οπως αναφερθηκε, στα καταλληλα χερια. Και πως πλεον για τον κοσμο που τον ενδιαφερουν οι "απλες" φωτογραφιες (σελφι, παρεα, ποτα, φαγητα) τα κινητα κανουν ολο και καλυτερη δουλεια και πολυ ευκολη τη ζωη. Δεν υπαρχει η αναγκη για αγορα slr σε εκεινο το κοινο. Και μακαρι να μην υπηρχε ουτε και σε τυπους σαν εμενα αυτη η "αναγκη" επειδη τα κινητα θα ηταν ενα κλικ ακομα καλυτερα.

Τελος, μιας και μιλαμε στο συγκεκιμενο φορουμ και οπως ειπες πρωτη φορα βλεπεις να σχολιαζω στα τεχνικα και υπαρχει λογος γι αυτο, εχω να πω και το εξης που παρατηρησα χωρις να κρινω καποιον ή κατι. Ομως που ειναι ρε παιδια οι φωτογραφιες σας;; Ενταξει τεχνικα αναλυουμε διαφορα και προσωπικα τα διαβαζω οσο μπορω, αλλα για ολες αυτες τις συζητησεις δεν ειναι το τελικο αποτελεσμα; Που ειναι αυτο το αποτελεσμα; Που ειναι οι φωτογραφιες αυτων που λενε πως το κινητο ειναι εξισου καλο(και δεν το λεω με αμφισβητηση και για flame); Δωστε λιγο δειγματα απο τις φωτογραφιες σας στην γκαλερι, αλλα με φωτογραφιες που δειχνουν αυτα που λεμε και οχι τυχαια κλικ. Που ειναι οι φωτογραφιες οσων, κακα τα ψεματα, εχουν γνωσεις επι τεχνικων θεματων; Καλη η θεωρια αλλα απο πραξη;

Μην θίγεις καλύτερα αυτό το θέμα με τις φωτογραφίες γιατί στο παρελθόν έχουν χαλάσει καρδιές. Πολλές φορές είδαμε παρέλαση εξοπλισμού και γνώσεων αλλά καθόλου τελικό αποτέλεσμα. Εμένα πια δε με πειράζει γιατί ίσως κάποιοι να μην μπορούν ή να μην το έχουν οπότε δεν πρέπει να είμαστε πιεστικοί απέναντι τους.
Το ότι πήραμε μια μηχανή δεν μας έκανε και φωτογράφους.

Πρώτον, έχω βάλει σε πολλά θέματα, όχι αμιγώς φωτογραφικά, πολλά δείγματα.

Δεύτερον, δεν έχω υποχρέωση να το κάνω,μιας κι εμένα με ενδιαφέρει κυρίως το τεχνικό κομμάτι της υπόθεσης...το αισθητικό και καλλιτεχνικό είναι δευτερεύον για μένα.
Είμαι εραστής της τεχνολογίας και δεν έχω να δικαιολογηθω σε κανέναν για αυτό.

Υπάρχουν πολλοί καλύτεροι φωτογράφοι από μένα, και αφήνω σ αυτούς να δείξουν τη δουλειά τους.

Sent from my Pixel XL using Tapatalk

Tiniakos δεν αναφέρθηκα σε κανέναν προσωπικά, απλά έκανα μια διαπίστωση. Ούτε κι εγώ είμαι φωτογράφος αλλά ίσως στις 10 που ανεβάζω να είναι κάποια αξιοπρεπή και να βοηθήσω τους άλλους να πάρουν μια ιδέα.

Γιάννη δεν αναφέρθηκα σε σένα. Επιλέγεις που θέλεις να γράφεις στο φόρουμ και καλά κάνεις. Γι αυτό είναι φόρουμ. Γενικά μιλάω και δεν υπάρχει λόγος αντιπαράθεσης. Ωστόσο κακά τα ψέματα, το εξοπλισμό τον έχουμε για να βγάζουμε φωτογραφίες. Αυτό λέω, και αυτό δε βλέπω ως σύνολο ξαναλέω.

Μα βγάζουμε φωτό...το ότι δεν τις δείχνουμε εδω, μπορεί να έχει να κάνει με χίλιους λόγους.
Πχ εγώ τραβάω πολλά πορτραίτα , που είναι γνωστό ότι υπάρχει θέμα , και ειδικά με παιδιά, άγνωστους κλπ

Τεσπα....ο καθενας τη γνώμη του, σεβαστές όλες, εφόσον δικαιολογουνται.

Sent from my Pixel XL using Tapatalk

Και εγώ 95% πορτραίτο ή οικογένεια τραβάω ρε παιδιά, τι να ανεβάσω;
Και τις υπόλοιπες δεν έχω καλά καλά χρόνο να τις επεξεργαστώ ούτε για κροπ, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορώ από το κινητό να απαντώ στα πεταχτά σε αυτό το φόρουμ.
Έχεις δίκιο πρέπει να υποστηριξουμε με λίγα δείγματα περισσότερα την κουβέντα μας.

Και όμως το χειρότερο δεν είναι ότι δεν ανεβαίνουν φωτογραφίες αλλά σε αυτές που ανεβαίνουν στέκονται ελάχιστοι και ασχολούνται.