Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Ξεχάσατε το βασικό παίδες... την ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ!

...Όταν τραβάω με κινητό νοιώθω... τίποτα! Το ίδιο και όποτε εξ ανάγκης προσπάθησα να επεξεργαστώ κάποιες φωτογραφίες.

Άλλοι βέβαια καταφέρνουν και κάνουν τέχνη - εξάλλου εκεί μετράνε και άλλα πράγματα - όχι μόνο η ποιότητα του αρχείου. Καθένας όπως βολεύεται...

Φίλε μου τα ίδια λέμε συνεχώς, δες το νήμα που είχε ανεβάσει ο Τάκης και θα δεις ότι μια χαρά το κινητό ''χτύπαγε'' καλή μηχανή με Prime φακό. Εχω μηχανή FF με καλούς φακούς μάλιστα (Nikon Z6II, Nikon 50mmf1,8, Nikon24-120f4, Viltrox 85mmf1,8 Nikon 14-30f4 κλπ.) με δυσκολία και μετά από επεξεργασία βγάζω από την μηχανή φώτος καλύτερα από ότι παίρνω με το κινητό. Αλλα το ξαναλέω με κορυφαίαο κινητό οχι κινητό 4ετίας, φτηνό κλπ....άλλα με Xiaomi 14 ultra και Iphοne 15 pro. Ο Μόνος φακός που κερδίζει κατά κράτος τα κινητά μου, είναι ο Nikon 14-30 καθώς οι Ultrawide φακοί των κινητών είναι ακόμα μέτριοι.
Νομίζω το πέτυχα αυτό.
Δεν ήταν εκεί που έβγαλε ντάλα μεσημέρι, όλα σε φόκους και είχε κάδρο ένα μοναστήρι (παρεκκλήσι ή κάτι τέτοιο) ;
Οι διαφορές όντως ήταν λίγες, ίσως επειδή έπαιξε και compression στο jpeg.
Εάν θέλεις να βγάζεις snap shots με όλα σε φόκους σε καλό φως με ακίνητα θέματα και δεν απαιτείς απόδοση του αρχείου πέρα του τάμπλετ, συμφωνώ ότι οι διαφορές κινητού με τις περισσότερες κάμερες είναι ελάχιστες.
Στα δικά μου μάτια, οτιδήποτε άλλο γίνεται πολύ καλύτερα με κάμερα.

Όπως έγραψα και πάνω, εάν κάποιος είναι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα του κινητού, όλα καλά.
Δεν θα βάλουμε όριο στο τι γουστάρει ο καθένας.

Ξεχάσατε το βασικό παίδες... την ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ!

...Όταν τραβάω με κινητό νοιώθω... τίποτα! Το ίδιο και όποτε εξ ανάγκης προσπάθησα να επεξεργαστώ κάποιες φωτογραφίες.

Άλλοι βέβαια καταφέρνουν και κάνουν τέχνη - εξάλλου εκεί μετράνε και άλλα πράγματα - όχι μόνο η ποιότητα του αρχείου. Καθένας όπως βολεύεται...
Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα Δημήτρη, αυτός είναι ίσως και ο μόνος λόγος που έχω ακόμα μηχανή, η ευχαρίστηση, αυτό δεν μπορώ να το έχω εύκολα με το κινητό....μόνο λίγο τώρα με το Xiaomi 14 ultra και το Phtography kit πήγε να γίνει μια δουλίτσα που να θυμίζει μηχανή.

Σε τελική όπως βολευεται ο καθένας μας, σημασία έχει να ασχοληθείς, το μεράκι και η αγάπη για την φωτογραφία και όχι αν κάνεις την δουλειά σου με κινητό, μηχανη με φιλμ, compact ή πανάκριβη mirrorless μηχανή.

• Like
Reactions: stratigos24
Νομίζω το πέτυχα αυτό.
Δεν ήταν εκεί που έβγαλε ντάλα μεσημέρι, όλα σε φόκους και είχε κάδρο ένα μοναστήρι (παρεκκλήσι ή κάτι τέτοιο) ;
Οι διαφορές όντως ήταν λίγες, ίσως επειδή έπαιξε και compression στο jpeg.
Εάν θέλεις να βγάζεις snap shots με όλα σε φόκους σε καλό φως με ακίνητα θέματα και δεν απαιτείς απόδοση του αρχείου πέρα του τάμπλετ, συμφωνώ ότι οι διαφορές κινητού με τις περισσότερες κάμερες είναι ελάχιστες.
Στα δικά μου μάτια, οτιδήποτε άλλο γίνεται πολύ καλύτερα με κάμερα.

Όπως έγραψα και πάνω, εάν κάποιος είναι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα του κινητού, όλα καλά.
Δεν θα βάλουμε όριο στο τι γουστάρει ο καθένας.
Προφανώς σε κάποια θέματα δεν μπορείς να πας με κινητό, π.χ. είναι σχεδόν αδύνατον να κάνεις sport φωτογράφηση με κινητό. Πάντως σε νύχτα τα περισσοτερα καλα κινητά τραβάνε πλέον σε ακίνητα θέματα καλύτερα από τις μηχανές με κιτ φακούς, μόνο αν βάλεις prime θα δεις διαφορές υπερ των μηχανών.

Τώρα για το που βλέπεις τις φώτος, σε καλώ αν θες σπίτι μου να δούμε φώτος (σε 77ιντσών Oled) από κινητό και από τις μηχανές μου, αν καταλάβεις με απλή θέαση από ποια συσκευή είναι τραβηγμένες θα σου βγάλω το καπέλο!!....2 φίλοι επαγγελματίες φωτογράφοι πάντως δεν το κατάφεραν και μάλιστα ο ένας του άρεσαν περισσότερο οι φωτος από το Iphone στην Oled οθόνη της τηλεόρασης....μόνο αν δεις τα αρχέια σε καλό καλιμμπραρισμένο μονιτορ και από κοντά και τις σκαλίζεις θα δεις ουσιαστικές διαφορές...ακόμα και να τις τυπώσεις πάλι οι διαφορές εκμηδενίζονται......

...κάνεις την δουλειά σου με κινητό, μηχανη με φιλμ, compact ή πανάκριβη mirrorless μηχανή.
Μη μου το χαλάς, οι λέξεις έχουν σημασία: ΔΕΝ κάνω την δουλειά μου, ευχαριστιέμαι!

Μη μου το χαλάς, οι λέξεις έχουν σημασία: ΔΕΝ κάνω την δουλειά μου, ευχαριστιέμαι!
Εχεις δίκιο, σε αυτό παώ πάσο και συμφωνώ!! Οταν μπαίνει στην εξίσωση η λέξη απόλαυση και ευχαρίστηση δεν μπορώ να πω κάτι!!!

Είναι σαν την κουβέντα που έχω με 2 φίλους βιβλιοφάγους, πλέον διαβάζεις άνετα και γρήγορα και με ereader, έχω ένα καλό κιόλας, άλλα η αίσθηση του να διαβάζεις σε βιβλιο και η ευχαρίστηση που προκύπτει απο αυτό δεν αντικαθιστάται απο το ereader όσο καλό και αν είναι...

Για αυτό τον λόγο μια στο τόσο παίρνω την μηχανη και τους φακούς μου και πηγαίνω φωτογραφικές βόλτες, το ευχαριστιέμαι, βγάζω τα αποθημένα μου και μετά επιστρέφω σπίτι και συνεχίζω το επόμενο διάστημα με το κινητό!!!

• Like
Reactions: cacau
Λοιπόν, την Παρασκευή και το Σάββατο έχω φωτογράφιση boutique hotel ( η χειρότερη εποχή , αλλά τεσπα)
Λέω να κάνω την δουλειά με κινητό...
Τι τιμολόγιο να κόψω;:p

Λοιπόν, την Παρασκευή και το Σάββατο έχω φωτογράφιση boutique hotel ( η χειρότερη εποχή , αλλά τεσπα)
Κοίτα εσύ είσαι επαγγελματίας, οπότε βγαίνεις από την εξισωση...προφανώς αν είσαι επαγγελματίας δεν κάθεσαι να παίζεις με τα κινητά, αυτό έλειπε...είπαμε υπάρχει και κάποιο όριο....

Υ.Γ. Ο φίλος της αδερφής μου που είναι επαγγελματίας φωτογράφος, κουβαλούσε παντού την φωτογραφική του μηχανη στις προσωπικές του στιγμές, βόλτες, εκδρομές κλπ. Τα τελευταία όμως 1-2 χρόνια είναι με ένα Iphone στις βόλτες και τραβάει με αυτό!!

Καλά κι εγώ έτσι λειτουργώ μη νομίζεις.
Πολλές φορές τραβώ με το κινητό δοκιμαστικά εξωτερικά για να αποφασίσω μετά πως θα κινηθώ με την κάμερα,
Α....διακοπές ποτέ δεν πάω με κανονική μηχανή, προτιμώ να ζώ τις στιγμές φυσικά και όχι μέσα από σκόπευτρα.
Μια κόμπακτ, το κινήτό τώρα, και πολύ είναι.

• Like
Reactions: gpapjohn and cacau
οταν βλεπω τις φωτο απο ταξιδια εκδρομες κλπ. που βγαζει το 90% των επιδοξεων φωτογραφων με τους υπερευρυγωνιους ακομα και των ακριβων ναυρχιδων προσωπικα αλληθορίζω καπως

για εμενα ειναι το 80-90% των φωτο που βγαζω σε ενα ταξιδι, οι περισσοτεροι χρηστες κινητου θελουν μια selfie μπροστα απο ενα τοπιο , αρχιτεκτονημα να την ανεβασουν στα social , αυτο ειναι το ψωμοτυρι του φωτογραφικου κινητου

οι παραμορφωσεις με τους ευρυγωνιους ομως ειναι τεραστιες, τα αρχεια δεν μαζευονται ενω τα ακρα ειναι λασπη (και ποικιλουν αναλογα την αποσταση εστιασης) και αυτα φαινονται και σε απλες οθονες

και δεν ειναι κατι που μπορει ευκολα να διορθωθει γιατι ειναι τεχνικα πολυ δυσκολο και να μεγαλωσεις τον αισθητηρα του ευρυγωνιου και να εχει και καλα οπτικα εκει.

Το εχω ξαναγραψει οτι θα πρεπει να αναθεωρησουν οι εταιρίες κινητων σε αυτο αν θελουν να τραβηξουν περισσοτερο σκεπτομενο φωτογραφικα κόσμο δηλ. να ειναι ο βασικος φακος ο ευρυγωνιος με τον μεγαλυτερο αισθητηρα του κινητου , να εχει και Ibis και να προκυπτει το νορμαλ αρχειο εστιακης απο crop μιας και πλεον τα Mpx και στα κινητα ειναι πολλά.

οταν βλεπω τις φωτο απο ταξιδια εκδρομες κλπ. που βγαζει το 90% των επιδοξεων φωτογραφων με τους υπερευρυγωνιους ακομα και των ακριβων ναυρχιδων προσωπικα αλληθορίζω καπως

για εμενα ειναι το 80-90% των φωτο που βγαζω σε ενα ταξιδι, οι περισσοτεροι χρηστες κινητου θελουν μια selfie μπροστα απο ενα τοπιο , αρχιτεκτονημα να την ανεβασουν στα social , αυτο ειναι το ψωμοτυρι του φωτογραφικου κινητου

οι παραμορφωσεις με τους ευρυγωνιους ομως ειναι τεραστιες, τα αρχεια δεν μαζευονται ενω τα ακρα ειναι λασπη (και ποικιλουν αναλογα την αποσταση εστιασης) και αυτα φαινονται και σε απλες οθονες

και δεν ειναι κατι που μπορει ευκολα να διορθωθει γιατι ειναι τεχνικα πολυ δυσκολο και να μεγαλωσεις τον αισθητηρα του ευρυγωνιου και να εχει και καλα οπτικα εκει.

Το εχω ξαναγραψει οτι θα πρεπει να αναθεωρησουν οι εταιρίες κινητων σε αυτο αν θελουν να τραβηξουν περισσοτερο σκεπτομενο φωτογραφικα κόσμο δηλ. να ειναι ο βασικος φακος ο ευρυγωνιος με τον μεγαλυτερο αισθητηρα του κινητου , να εχει και Ibis και να προκυπτει το νορμαλ αρχειο εστιακης απο crop μιας και πλεον τα Mpx και στα κινητα ειναι πολλά.
Συμφωνώ σε αυτό, και το έγραψα ότι οι Ultrawide των κινητών δεν είναι ποιοτικοί, και σε αυτό το κομμάτι είναι που βλέπω τις πιο μεγάλες διαφορές με έναν dedicated ultrawide φακό. Το θέμα είναι πόσο χρησιμοποιούν αυτό τον φακό οι χρήστες?? Οι περισσότεροι δεν νοιάζονται από ότι φαίνεται. Πάντως επειδή ασχολούμε με τα φωτογραφικά νέα των κινητών, το κομμάτι του Utrawide είναι αυτό που δώσουν έμφαση οι εταιρίες κινητής μέσα στο 2024/2025...π.χ. η Apple θα έχει στα νέα iphone 16pro, νέο Ultrawide φακό και νέο μεγαλύτερο αισθητήρα...η sony επίσης διάβασα ότι θα τον βελτιώσει την επόμενη γενιά κλπ.

Βέβαια παίζει ρόλο και πόσο απαιτητικός είναι κάθε χρήστης, ενώ γενικά τα αρχεία ultrawide των κινητών είναι υπερβολικά ευργώνια (12mm-13mm) και σώζονται σε ένα βαθμό αν κάνεις ένα crop....

Ενα ωραίο κολπάκι είναι να χρησιμοποιείς τον βασικο φακό άλλα σε Panorama mode κάθετα και έτσι έχεις ultrawide φώτο με καλύτερη ποιότητα εικόνας από ότι με τον Ultrawide φακο...πχ..ένα δείγμα παρακάτω με το παλιό πλέον iphone 13pro.

View attachment IMG_0972.jpeg

@kbouk Μεγάλη κουβέντα είπες chief....χρειάζεται δικό της νήμα με συντονιστή ψυχίατρο.
Πριν τον covid φιλοξένισα μια φίλη μου στην Εύβοια.
Πήγαμε δυο τρεις εκδρομές, μια από αυτές στο φαράγγι του Δημοσάρη, ένα πανέμορφο καταπράσινο τοπίο με τρεχούμενα νερά παντού.
Δηλαδή......πήγα εγώ εκδρομή, εκείνη πήγε μέσω του κινητού της.....
Περπατούσε κρατώντας το τηλέφωνο μπροστά της και απολάμβανε τη φύση μέσα από 6 ίντσες. σε ΟΛΗ τη διαδρομή ....σαν ζόμπι!!!
Φαντάζεσαι πόσο μου είχε ανέβει η πίεση!!:ROFLMAO:

Και δεν είναι η μονη περίπτωση, το βλέπεις παντού, selfie εδώ, selfie εκεί, μανία για αυτοεπιβεβαίωση, λές και πρόκειται για κατόρθωμα!

Τώρα για το που βλέπεις τις φώτος, σε καλώ αν θες σπίτι μου να δούμε φώτος (σε 77ιντσών Oled) από κινητό και από τις μηχανές μου, αν καταλάβεις με απλή θέαση από ποια συσκευή είναι τραβηγμένες θα σου βγάλω το καπέλο!!....2 φίλοι επαγγελματίες φωτογράφοι πάντως δεν το κατάφεραν και μάλιστα ο ένας του άρεσαν περισσότερο οι φωτος από το Iphone στην Oled οθόνη της τηλεόρασης....μόνο αν δεις τα αρχέια σε καλό καλιμμπραρισμένο μονιτορ και από κοντά και τις σκαλίζεις θα δεις ουσιαστικές διαφορές...ακόμα και να τις τυπώσεις πάλι οι διαφορές εκμηδενίζονται......
Ναι, αλλά βλέπω να διαφωνούμε εάν οι φωτογραφίες είναι στο ίδιο επίπεδο (ή καλύτερο στο άη φόνι).
Όπως έγραψα αλλού, εφόσον αρέσει σε σένα το αποτέλεσμα, το τι νομίζουν τυχαίοι (όπως εγώ) δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

Το αυτό.
Για αυτές τις δουλειές, ιδίως όταν θέλεις να ανέβει στα ίνσταγκραμζ γρήγορα, το καλύτερο εργαλείο είναι το κινητό.
Για τέτοιες χρήσεις, μάλλον χαντακωμένη θα πήγαινε μια κάμερα, για αυτό και το 80-90% έχει φύγει από τις κάμερες.

παραπανω θα βαλεις.

Θα πεις παιδια το κανω με κορυφαιο κινητο εφαμιλλο των καλυτερων καμερων.

Μπορει να μην πληρωθεις αλλα εσυ την αληθεια θα πεις.

Καταρχήν μόνο που θα σε δουν με κινητό θα μείνεις απλήρωτος.....😁
Οι επαγγελματικές δουλειές ΑΠΑΙΤΟΥΝ DSLR . Ναι στους επαγγελματίες μετράει ΚΑΙ η μούρη πως να το κάνουμε.

@kbouk Μεγάλη κουβέντα είπες chief....χρειάζεται δικό της νήμα με συντονιστή ψυχίατρο.
Πριν τον covid φιλοξένισα μια φίλη μου στην Εύβοια.
Πήγαμε δυο τρεις εκδρομές, μια από αυτές στο φαράγγι του Δημοσάρη, ένα πανέμορφο καταπράσινο τοπίο με τρεχούμενα νερά παντού.
Δηλαδή......πήγα εγώ εκδρομή, εκείνη πήγε μέσω του κινητού της.....
Περπατούσε κρατώντας το τηλέφωνο μπροστά της και απολάμβανε τη φύση μέσα από 6 ίντσες. σε ΟΛΗ τη διαδρομή ....σαν ζόμπι!!!
Φαντάζεσαι πόσο μου είχε ανέβει η πίεση!!:ROFLMAO:

Και δεν είναι η μονη περίπτωση, το βλέπεις παντού, selfie εδώ, selfie εκεί, μανία για αυτοεπιβεβαίωση, λές και πρόκειται για κατόρθωμα!
Γι'αυτό αντί να κοιτάνε και να απολαμβάνουν το τοπίο κάνουν βουτιές σε χαράδρες ή όταν τυχόν το χρειαστούν να καλέσουν για βοήθεια δεν έχουν μπαταρια από τις selfies και τα βίντεο που ανεβάζουν

• Haha
Reactions: cacau
Γι'αυτό αντί να κοιτάνε και να απολαμβάνουν το τοπίο κάνουν βουτιές σε χαράδρες ή όταν τυχόν το χρειαστούν να καλέσουν για βοήθεια δεν έχουν μπαταρια από τις selfies και τα βίντεο που ανεβάζουν
Eκεί που καδράρεις το φαράγγι του Bίκου και σκέπτεσαι να βάλω τον ορίζοντα στην πάνω γραμμή του πλέγματος ή στην κάτω; σου έρχεται email απόλυσης, ή στέλνει ο λογιστής το εκκαθαριστικό χρεωστικό 4.000 ευρώ, και πηδάς στο φαρράγγι....

Βλέπω από τα like στα post ότι υπάρχουν στρατόπεδα για μια ακόμη φορά.
Σχετικά με τους νικητές βραβείων και διαγωνισμών έχω άλλη άποψη και θα πάμε αλλού αν την πω.
Όσον αφορά την ευχαρίστηση που έρχεται μόνο με τη φωτογραφική θα διαφωνήσω, ο καθένας έχει κάτι διαφορετικό που τον ερεθίζει, μου θυμίζει ένα φεγγάρι που οι τάχα έντεχνοι καλλιτέχνες έκραζαν όσους δεν τους άκουγαν οι οποία περνούσαν καλά με τα σκύλολαϊκά τους ενώ οι πρώτοι ήταν μέσα στη μιζέρια και την κατάθλιψη.
Εξακολουθώ να βγάζω σπάνια selfie αλλά και σπάνια να κουβαλάω μηχανή.
Όσο μεγαλώνεις αλλάζουν τα θέλω σου και οι ανάγκες σου και η ζωή είναι πολύ μικρή για να είναι θλιβερή όπως έλεγε και το γνωστό τραγούδι και για να τη φας στην επεξεργασία θα έλεγα εγώ.

Όσο μεγαλώνεις αλλάζουν τα θέλω σου και οι ανάγκες σου και η ζωή είναι πολύ μικρή για να είναι θλιβερή όπως έλεγε και το γνωστό τραγούδι και για να τη φας στην επεξεργασία θα έλεγα εγώ.
Να παρατηρήσω ότι η επεξεργασία μπορεί να είναι απόλαυση για κάποιους και αναπόσπαστο κομμάτι της καλλιτεχνικής ολοκλήρωσης. Τουλάχιστον σε εμένα, συμβαίνει.