Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Να παρατηρήσω ότι η επεξεργασία μπορεί να είναι απόλαυση για κάποιους και αναπόσπαστο κομμάτι της καλλιτεχνικής ολοκλήρωσης. Τουλάχιστον σε εμένα, συμβαίνει.
Εννοείται, για αυτό λέμε ότι αρέσει στον καθένα...εμένα αυτό που με ενοχλεί δεν είναι τι αρέσει στον καθένα, άλλα ότι απαξιώνει έως και ειρωνεύεται ένα μέσο (το κινητό) σαν κατώτερο φωτογραφικό εργαλείο. Το έγραψα και πριν για να μην πάμε σε άλλο κλάδο, δες τι είχε γίνει σχετικά πρόσφατα με τις Mirrorless μηχανές, σνομπισμός στην αρχή, απαξίωση, ειρωνείες, γελάκια και άλλα πολλά...την κατάληξη την είδαμε όλοι....καλώς ή κακώς τα κινητά ήρθαν για να μείνουν και πάλι καλώς ή κακώς είναι το μέλλον της φωτογραφίας....οι μηχανές δεν θα εξαφανιστούν προφανώς άλλα θα είναι για λίγους και εκλεκτούς ανεβάζοντας συνεχώς τις τιμές αγοράς τους σαν niche προιόν.....δες π.χ. την νεά Fui Xt50, οριακά πάνω από entry level Μηχανή και ζητάει 1.500+ ευρώ μόνο για το σώμα...

Καλά και οι ναυαρχίδες πριν λίγα χρόνια ήταν max στο χιλιάρικο και τώρα πάνε στο διχιλιαρο

Καλά και οι ναυαρχίδες πριν λίγα χρόνια ήταν max στο χιλιάρικο και τώρα πάνε στο διχιλιαρο
Δεν πάνε στο διχίλιαρο εκτός και αν επιλέξεις να πάρεις την πιο ακριβή έκδοση με τον μεγαλυτερο διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο ή τίποτα ψαγμένα κινητά με σπαστές οθόνες κλπ.

Μια χαρά παίρνεις στα 1.100 ευρώ το καλύτερο Iphone το 15 pro max

Kαι μια χαρά παίνρεις κάτω από 1.000 ευρώ το πιο διάσημο android Κινητό, την ναυαρχίδα το Samsung S24 ultra

Ε δεν είναι μόνο στο supermarket ο πληθωρισμός, στα αυτοκίνητα έχετε δει τιμές?
Ασε τα παντα ανεβαίνουν, απλά θεωρώ ότι ειδικά στα φωτογραφικά έχει ξεφύγει εντελώς η κατάσταση...όσο πέφτουν οι πωλήσεις τόσο ανεβαίνουν οι τιμοκατάλογοι. δεν είναι τυχαίο ότι το mbp κάνει χρυσές δουλειές, λίγος κόσμος πλέον μπορεί να πληρώσει τις υπεραξίες του καινουριου φωτογραφικού εξοπλισμού, μόνο επαγγελματίες, ή πορωμένοι χομπίστες.

H ακρίβεια ευνοεί τα κινητά, όπου με σχετικά λίγα χρήματα έχεις φωτογραφική, mp3, παιχνιδομηχανη pc και τηλέφωνο. Όσο ανεβαίνει το μπάτζετ κερδίζεις στις λεπτομέρειες.

H ακρίβεια ευνοεί τα κινητά, όπου με σχετικά λίγα χρήματα έχεις φωτογραφική, mp3, παιχνιδομηχανη pc και τηλέφωνο. Όσο ανεβαίνει το μπάτζετ κερδίζεις στις λεπτομέρειες.
Εννοείται, μάλιστα κάπου είχα διαβάσει ότι το μερίδιο των ακριβών κινητών συνεχώς αυξάνεται, όσο βελτιώνονται τα κινητά, αντικαθιστούν όλο και πιο πολλές συσκευές, κάνεις πιο πολλές δουλειές κλπ. οπότε ο κόσμος δίνει πιο εύκολα μεγάλα ποσά. Σε σχέση με αυτά που προσφέρουν είναι VFM συσκευές σε σχέση με άλλα προιόντα τεχνολογίας. Το βλέπω και απο τον κόσμο γύρω μου, σχεδόν όλοι είναι με ακριβές συσκευές τελευταίας γενιάς.

Εγω εχω ενα κινητο των 180 ευρω μοντελο 2018......τρια συστηματα....μ43 ....sony a dslr slt ....nikon ff mirorless....και φυσικα φιλματες ειτε slr ειτε compact...και και μερικες digital compact....ειμαι 59 χρονων και ασχολουμε απο το 1980 .........τα παιδιαμου iphone η κορη παντα κορυφαιο ο γιος samsung παντα κορυφαιο....παιδια βλεπεις.....που πας πατερα?? στο σταυρινακη παιδια να παρω ανταπτορα να βαλω τους φιλματους απο την ζενιθ να δω τι παιζει....ναι κατι τους ειπα τωρα ουτε και ξερουν τι ειναι ο σταυρινακης ο γαλαιος ο ανταπτορας ουτε ξερουν απο φορουμ ουτε πηγαν ποτε φωτοβολτα αποκλειστικα για να βγαλουν φωτο ....ουτε που ξερουν απο τριποδα φλας κλπ κλπ.....πηγαν τριημερο χαλκιδα με φιλουστους...παρτε ρε παιδια καμια μηχανη κανα φακο να βγαλετε καμια φωτο κλπ κλπ...οχου ρε πατερα να κουβαλαμε τωρα σαν και σενα....οχι οτι φορανε ρολοι εχουν το κινητο βλεπεις....καλα αμα τους πω να πανε να βαλουν κανα βινυλιο να παιξει παει τα σκοτωσα....ανοιξε ηχοσυστημα βρες δισκο καθαρισετον καθε εικοσι λεπτα αλαζε πλευρα ψαξε βρες αλλον.....youtoube πλατφορμες και αγιος ο θεος ......οσο για την ποιοτητα των φωτο που βγαζουν τα κινητα vs μηχανες ...ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ....μια χαρα φωτο βγαζουν φιλοι μου (δεν θελω να πω για μενα) με παλιο εξοπλισμο...την κυριακη εβλεπα φωτο φιλου με nikon 5100 την θυμασαστε?? και sigma 18 35 1.8......επος... εμεις η παρεαμου δεν θελουμε κατι παραπανω...ουτε σε διαγωνισμους θα παμε ουτε θα τις πουλησουμε σε κανεναν....εμεις ασχολουμαστε με τη φωτογραφια αφιερωνουμε χρονο τρωμε ωρες στα φορουμ κουβαλαμε στηνουμε παμε σε μαγαζια μηπως βρουμε κανα φακουδακι μεταχειρω ευκαιρια εχουμε χομπι τελος παντων...το οτι τα παιδιαμου εκει που περπατανε κατι βλεπουν και το φωτογραφιζουν δεν μου λεει κατι ....γιατι ειναι μονο αυτο μια κινηση που κραταει καποια δευτερολεπτα και τιποτα αλλο....και δεν ειναι μονο τα παιδιαμου ειναι ολη η παρεατους αλλα και γνωστοιμου ανθρωποι φιλοι κλπ κλπ...φωτο βγαζουν χομπι ασχολια δεν εχουν.Φιλικα παντα...αλωστε 100 ανθρωποι 100 γνωμες αποψεις.

Πιο βινύλιο σα να μου λες να πάρω τσεκούρι να πάω να κυνηγήσω την τροφή μου.
Είπαμε πάμε μπροστά, ποιον ελκύει πλέον η αναλογική φωτογραφία χωρίς άμεση θέαση με εκτυπώσεις κτλ ούτε έναν στους χίλιους.
Αν καταφέρεις η τεχνολογία να σε υπηρετεί είσαι ευτυχισμένος και όσοι μπορούν να το καταφέρουν και είναι λίγοι όμως κερδίζουν και σε χρόνο και σε ευχαρίστηση.

• Haha
Reactions: karamela
Δεν πάνε στο διχίλιαρο εκτός και αν επιλέξεις να πάρεις την πιο ακριβή έκδοση με τον μεγαλυτερο διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο ή τίποτα ψαγμένα κινητά με σπαστές οθόνες κλπ.

Μια χαρά παίρνεις στα 1.100 ευρώ το καλύτερο Iphone το 15 pro max

Kαι μια χαρά παίνρεις κάτω από 1.000 ευρώ το πιο διάσημο android Κινητό, την ναυαρχίδα το Samsung S24 ultra

Και για ένα φεγγάρι πριν 5 μέρες το πλαίσιο έδινε pixel 8 pro 256 στα 799

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Like
Reactions: tiniakos
Ασε τα παντα ανεβαίνουν, απλά θεωρώ ότι ειδικά στα φωτογραφικά έχει ξεφύγει εντελώς η κατάσταση...όσο πέφτουν οι πωλήσεις τόσο ανεβαίνουν οι τιμοκατάλογοι. δεν είναι τυχαίο ότι το mbp κάνει χρυσές δουλειές, λίγος κόσμος πλέον μπορεί να πληρώσει τις υπεραξίες του καινουριου φωτογραφικού εξοπλισμού, μόνο επαγγελματίες, ή πορωμένοι χομπίστες.
Σχετικό είναι αυτό που γράφεις και για τα φωτογραφικα. Πριν χρόνια δεν θα μπορούσες να αγοράσεις FF στα 800 ευρω καινούργια , την αγόρασες όμως φέτος. Πλέον η αγορά των ηλεκτρονικών έχει αλλάξει. Ανακοινώνονται τιμές στο θεό για όσους θέλουν το φρέσκο εδώ και τωρα (είτε κινητό είτε φωτ. μηχανή) και οι πωλήσεις γίνονται σχεδόν πάντα είτε μετά από ένα εξάμηνο που οι τιμές πέφτουν ραγδαία είτε σε προσφορές που κάνουν οι εταιρίες 3-4 φορές τον χρόνο

• Like
Reactions: gpapjohn

αυτη ειναι η "δικαιολογια" για να δωσουν λεφτα που δεν θα εδιναν με τιποτα καποιοι μερικα χρονια πριν.

Για ολα αυτα -εκτος απο την επικοινωνια φυσικα- κανεις παρα πολλους συμβιβασμους.

• Like
Reactions: cacau
εδώ είναι όλο το νόημα Photo oportunity:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

αυτη ειναι η "δικαιολογια" για να δωσουν λεφτα που δεν θα εδιναν με τιποτα καποιοι μερικα χρονια πριν.

Για ολα αυτα -εκτος απο την επικοινωνια φυσικα- κανεις παρα πολλους συμβιβασμους.
Σχετικό είναι και αυτό, μπορεί απλά κάποιος π.χ. να μην είναι φανατικός Gamer ή μουσικόφιλος και να θέλει απλά να παίξει κανένα παιχνίδι που και που και να ακούσει κανενα τραγουδάκι στο Spotify...εννοείται αυτός που είναι Gamer θα πάρει και κονσόλες θα φτιάξει και PCαρα και αντίστοιχα ο πορωμένος μουσικόφιλος......ξέρω κόσμο (και όχι μόνο 1-2) που δεν έχουν ούτε υπολογιστή ούτε καν τηλεόραση στο σπίτι τους και έχουν μόνο το κινητό τους που τα κάνει όλα, ε για αυτή την συσκευή τα σκάνε χοντρά και παίρνουν το καλυτερο δυνατό.

Σχετικό είναι αυτό που γράφεις και για τα φωτογραφικα. Πριν χρόνια δεν θα μπορούσες να αγοράσεις FF στα 800 ευρω καινούργια , την αγόρασες όμως φέτος. Πλέον η αγορά των ηλεκτρονικών έχει αλλάξει. Ανακοινώνονται τιμές στο θεό για όσους θέλουν το φρέσκο εδώ και τωρα (είτε κινητό είτε φωτ. μηχανή) και οι πωλήσεις γίνονται σχεδόν πάντα είτε μετά από ένα εξάμηνο που οι τιμές πέφτουν ραγδαία είτε σε προσφορές που κάνουν οι εταιρίες 3-4 φορές τον χρόνο
Ναι αγόρασα μηχανή 3ετίας+ στα 800 ευρώ σε Black Friday και ακόμα και αυτή έχει κάποιους συμβιβασμούς για να βγει αυτή τη τιμή...αν θέλω καλή μηχανή FF με σκοπευτράρα, υψηλή ανάλυση αισθητήρα, 4Κ Video να το πιεις στο ποτήρι, κορυφαίο IBIS, κορυφαία εστίαση, κλπ πόσα λεφτά θέλω??? Για να την συνδυάσω και με μερικούς καλούς φακούς που να αναδεικνύουν τον αισθητήρα και να δω αισθητές διαφορές από το καλό κινητό μου πόσα θέλω επίσης?? Για να στο πω απλά θες ένα 4-5Κ εύκολα για να κάνεις κάτι καλό, αλλιώς αρχίζεις και εκει τους συμβιβασμούς...

από την οικογένεια μου μέχρι και τους φίλους μου όλοι θεωρούν ότι οι φώτος που τραβάω με το κινητό είναι καλύτερες και το ιδιο πιστεύω και εγώ!!
Το βλέπω και απο τον κόσμο γύρω μου, σχεδόν όλοι είναι με ακριβές συσκευές τελευταίας γενιάς.
ξέρω κόσμο (και όχι μόνο 1-2) που δεν έχουν ούτε υπολογιστή ούτε καν τηλεόραση στο σπίτι τους και έχουν μόνο το κινητό τους που τα κάνει όλα
Μία καλή απόδειξη του ανεκδοτολογικού χαρακτήρα των ποστ στα φόρουμ (που συχνά παρουσιάζονται ως γενικές πλειοψηφίες ή ως αντιπροσωπευτικά στατιστικά στοιχεία), είναι ότι και στα τρία παραπάνω που αναφέρεις δεν συναντιόμαστε πουθενά.

Η οικογένεια και οι φίλοι μου είναι αρκούντως άσχετοι ώστε να μη με απασχολεί η άποψη τους για τη φωτογραφία, οι περισσότεροι φίλοι μου - εκτός από κάτι εισοδηματίες - έχουν εισαγωγικά εως μέτρια κινητά, και εννοείται δεν ξέρω κανέναν που να μην έχει ούτε τηλεόραση ούτε υπολογιστή στο σπίτι του.

Εντάξει, είναι και πως την βρίσκει ο καθένας.
Προσωπικά σπάνια θα τραβήξω με κινητό αν δεν έχω μαζί μου την φωτογραφική μηχανή. Βέβαια, δεν έχω και κανένα σοβαρό κινητό για να το πιάσουμε και απο την αρχή. Και δεν έχω, ακριβώς επειδή το χρησιμοποιώ για κλήσεις και ιντερνετ και μουσική, αλλά όχι για φωτογραφία.
Το χειρότερο μου είναι όταν "Ελα ρε συ που είσαι και φωτογράφος, βγάλε μας μια καλή!" και μου δίνουν κινητό :LOL:
Πραγματικά δεν ξέρω τι περισσότερο περιμένουν απο εμένα απο το να κάνω κλικ. Οκ ίσως το να έχω ίσιο το κάδρο ξέρω 'γω ή να τους τοποθετήσω λίγο πιο σωστά ή να πάρω απο σωστό ύψος ή γωνία λήψης.
Πάντως κάθε φορά που τυχαίνει χαμογελάω!

Οκ, άλλος κόσμος. Δεν κρίνω. Όπως την βρίσκει ο καθένας.
Απλά ζω την διαφορά του "βγαίνω για φωτογραφία" με το "βγαίνω και αν χρειαστεί τραβάω φωτογραφία"

• Like
Reactions: karamela
Ναι αγόρασα μηχανή 3ετίας+ στα 800 ευρώ σε Black Friday και ακόμα και αυτή έχει κάποιους συμβιβασμούς για να βγει αυτή τη τιμή...αν θέλω καλή μηχανή FF με σκοπευτράρα, υψηλή ανάλυση αισθητήρα, 4Κ Video να το πιεις στο ποτήρι, κορυφαίο IBIS, κορυφαία εστίαση, κλπ πόσα λεφτά θέλω??? Για να την συνδυάσω και με μερικούς καλούς φακούς που να αναδεικνύουν τον αισθητήρα και να δω αισθητές διαφορές από το καλό κινητό μου πόσα θέλω επίσης?? Για να στο πω απλά θες ένα 4-5Κ εύκολα για να κάνεις κάτι καλό, αλλιώς αρχίζεις και εκει τους συμβιβασμούς...
Γιατί έχει σκοπευτραρα, , κορυφαίο Ibis , κορυφαία εστίαση για σπορ σε όλες τις συνθήκες το κινητό σου ? Και μονο ο ένας αισθητήρας του , ο βασικός οτι κάνει καλά , αρα μια εστιακή εχεις της προκοπής π.χ. ένα 24-28mm φακό . Οποιο αντίστοιχο φθηνό φακό Νικον πάρεις Dslr και τον βάλεις στη μηχανή σου διαφορες θα δεις αν πραγματικά θέλεις να δεις και εφοσον κανεις συγκρίσεις όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικές. Δεν μιλάμε για πολλαπλες εστιακές που εκμεταλλεύονται τον ίδιο τεράστιο αισθητήρα.

Το οτι βλέπεις άκρα πιο soft όπως έγραψες λογικό είναι αφού εχεις μεγάλο αισθητήρα στην μηχανή και το DOF είναι διαφορετικό με αυτό του κινητού , δεν έχει την λογική σε μια FF με ανοιχτό διάφραγμα να εχεις άριστα ακρα, αν κλείσεις το διάφραγμα και έρθει το βάθος πεδίου στα ίδια με τον αισθητήρα του κινητού ξυραφι θα είναι. Αλλά ολα αυτα αποτελούν και δημιουργικά όπλα στην φαρέτρα του φωτογράφου

Last edited: