Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Εμεις στα μέρη μας το λέμε σβούρα. Με τα σφυριά είναι ο καταστροφέας. Που θέλει και περισσότερο ιπποδύναμη απο το τρακτέρ που έχεις (και εχω). Θέλει τουλάχιστον 25αρι.

Πραγματικό 25-άρι εννοείς γιατί αυτοί που τα πουλάνε και το δικό μου σαν 25-άρι το αναφέρουν αλλά στην πραγματικότητα είναι λίγο πάνω από 17Hp.

Πιο σωστό είναι το «σβούρα» γιατί ο καταστροφέας με τα σφυριά αφήνει πίσω του καμμένη γή κι εγώ αυτό δεν το θέλω γιατί στην ουσία το δικό μου γκαζόν είναι η αγριάδα που δεν την πάνει η σβούρα και μένει.
Μετά μπεκάκι, ποτισματάκι, γκαζονάκι. 🙂
Και πολύ πιο ανθεκτικό απ’το πραγματικό γκαζόν.

IMG_1623.jpeg

Last edited:
Ο καταστροφεας πράγματι τα κάνει γυαλί όλα, ακόμα και χοντρά υπολείμματα κλάδου και έτσι είναι καλύτερος για καλλιέργειες. Η σβούρα αν δεν πάει είκοσι πόντους το χορτάρι του κάνεις απλά αέρα.

Συναρμολογηθηκε και το δευτερο και μεγαλυτερο παρτερακι (5χ3 μετρα)
9zdsmmZ.jpeg

Γεμισε με ατελειωτα τσουβαλια χωμα, κομποστ, ποταμισια αμμο που αναμιχθηκαν με το χωμα του κηπου
NyfLy8L.jpeg

Εδω και τα δυο παρτερακια τελειωμενα. Στο μικρο, δεξια, μπηκαν ηδη διαφορα ζαρζαβατικα.
0VpeSiR.jpeg

Μεσα στο μηνα θα μπει και αυτοματο ποτισμα.

Ερωτημα:
Yπαρχει μια μεγαλη μυρμηγκοφωλια στον κηπο που δεν "απομακρυνεται" με τα κοινα μυρμηγκοκτονα.
Πχ. τελευταια δοκιμασα ενα ακριβο και πολυδιαφημισμενο jel που ενω δυο τρεις σταγονες εξαφανιζουν τα μικρα μυργμηγκια μεσα στο σπιτι, ΔΕΝ κανει ΤΙΠΟΤΑ στα μεγαλυτερα μυρμηγκια στον κηπο, οσο και να ριξεις!!
Πριν λιγες ειχα δοκιμασει μια συνταγη με βορακα και ζαχαρονερο ποτισμενο σε βαμβακι, αλλα τα δυναμωσα!!

Υπαρχει καποια δοκιμασμενη λυση?

Εγώ Μιχάλη βάζω Βόρακα σκέτο χωρίς ζάχαρη. Ένα βουναλάκι Βόρακα επάνω στην τρύπα και αναγκαστικά θα τον πάρουν μέσα.
Έχω δει αποτέλεσμα. Δοκίμασε το να δούμε αν θα πιάσει στα δικά σου.

Ναι θα το δοκιμασω Νικο αν και λεω να αφησω μια μερα ακομα το τζελ το οποιο εβαλα την Δευτερα το απογευμα καποιες σταγονες σε καθε τρυπα (οπως εγραφαν οι οδηγιες) και την Τριτη πρωι ολο το υπολοιπο μπουκαλακι καθως δεν ειδα διαφορά με τις λιγες σταγονες. Ισως δεν ειχε προλαβει να δρασει ακομα. Ισως οι λιγες σταγονες ειναι μονο για μυρμηγκια μικρα οπως αυτα της κουζινας κλπ.

Σημερα ειδα πολυ λιγα να κυκλοφορουν (στις 12μμ), αλλα ισως να ειναι η ωρα της σιεστας και ξεκουραζονται. Θα ξανατσεκαρω παλι αργα το απογευμα.

• Haha
Reactions: ΝΤΙΝΟΣ
1) Fendona για τα μυρμήγκια. Αλλά στον κήπο γιατί ενοχλούν?
Δεν τους αρέσει η στάχτη και η γή διατόμων που μάλλον ταιριάζουν περισσότερο στον κήπο.

2) Νομίζω φυτεύεις πολύ κοντά. Θές να υπάρχει μπόλικος χώρος ενδιάμεσα για να αερίζονται καλά, να μήν μεταφέρονται αρρώστιες απο το ένα φυτό στο άλλο και φυσικά να μήν σκιάζει το ένα το άλλο. Για τις ρίζες δε νομίζω να έχεις θέμα.
Δεν πειράζει να μπεί σε μία γραμμή η μία "κοντά" στην άλλη, αλλά τουλάχιστον οι γραμμές πρέπει να έχουν μεγάλη απόσταση για να απλώσουν εκτός της γραμμής.

3) Γεωύφασμα δεν βλέπω αλλά έχεις πεί ότι έχεις βάλει οπότε οκ

4) Για το αυτόματο πότισμα προτείνω λύση που να έχει μενού για προγραμματισμό μέσω wifi. Θα αγόραζα τα παρακάτω. (Έχει και με ~€20 πρίζα wifi shelly)
Αρκεί να υπάρχει wifi και μία πρίζα κάπου εκεί κοντά.
Είτε βάζεις τη βάνα μακριά (με έξτρα λάστιχο) είτε τη βάνα κοντά (με έξτρα καλώδιο - είναι AC 24V άρα ακίνδυνο).

Ρυθμίζεις εβδομαδιαίο πρόγραμμα απο το κινητό/υπολογιστή όπου και αν είσαι και αν βλέπεις ότι θα βρέξει μπορείς να το ακυρώσεις. Για περισσότερους αυτοματισμούς θέλει ψάξιμο. Αν υπάρχει υπολογιστής 24/7 ανοιχτός κάνεις ότι θές.

1749719673327.png
1749719780238.png

Χρησιμες πληροφοριες και πανω που σχεδιαζα τι ειδους αυτοματο ποτισμα να βαλω. Ο υπολοιπος κηπος εχει ηλεκτροβανες 24v που εχει βαλει ο πατερας μου πριν 30 χρονια.
Ελεγα να βαλω μπαταριας για ευκολια αλλα υπαρχουν πολλες πριζες τριγυρω οποτε θα το σκεφτω σοβαρα κυριως λογω ευελιξιας/wifi αλλα και αξιοπιστιας.

Για τα μυρμηγκια φοβαμαι μηπως πανε και λεηλατησουν τα λαχταριστα και ανυμπορα φυτα, αλλιως δεν εχω καποιο αλλο θεμα.

Για την αποσταση μου ειπαν οτι ~30 ποντοι ειναι οκ για τετοια φυτα. Τωρα αν δω συγκεκριμενα προβληματα, θα διορθωθουν στην πορεια.
Ουτως η αλλως το project ειναι δοκιμαστικο, αν παει καλα, θα συνεχιστει με τις οποιες βελτιωσεις. Αν οχι, θα μπει γκαζον, οπως παλια.