Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

• Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σας προσκαλούμε να γιορτάσουμε μαζί τα 20α γενέθλια του AVclub.

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, από τις 18:00 θα πραγματοποιήσουμε το πάρτι των γενεθλίων του φόρουμ μας στο Peñarrubia Lounge.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

Προχτες εσπασε ενα μεγαλο κλαδι μιας μουριας που εχω στον κηπο γιατι το εφαγε το σαρακι και δεν το ειχα παρει πρεφα!!!
A0XGW04h.jpg

Στην φωτο δεν φαινεται ο μεγαλος ογκος του σπασμενου κλαδιου.

Επειδη το υπολοιπο δεντρο ηταν πρασινο, δεν μου πηγε το μυαλο στο κακο. Εδω το κλαδι που εσπασε, διαμετρου ~20 εκ. Εντελως ξερο!!!
wGdmzAqh.jpg

Ευτυχως που πριν λιγες μερες ειχα κλαδεψει με το τηλεσκοπικο κλαδευτηρι ολα τα κλαδια που ακουμπουσαν στο σπιτι/σκεπη, αλλιως ισως μας ειχε κανει ζημια.

Παντως το συμμαζεμα/τεμαχισμος του πεσμενου κορμου και ιδιως των ξερων κλαδιων με ταλαιπωρησε παρα πολυ, δεν το περιμενα.
Το μονο καλο ειναι οτι επαιξα με 2 τηλεσκοπικα κλαδευτηρια, 2 κονταροπριονα και 2 αλυσοπριονα, ολα μπαταριας, ολα Ryobi εκτος απο το ενα κονταροπριονο που ηταν Stihl. Το Stihl ηταν 12βολτο και η μουρια ειναι απο τα σκληροτερα ξυλα (πολυ πιο σκληρο απο δρυ και ελια να φανταστειτε), οποτε δεν ειχε την απαιτουμενη δυναμη και για να μην ζοριστει (γιατι εν τελει εκοβε) το απεσυρα και το αντικατεστησα με το 18βολτο κονταροπριονο της Ryobi.

Στις επομενες μερες θα αναρτησω καποιες φωτο απο την διαδικασια και τα εργαλεια. Χτες και σημερα εβρεχε οποτε δεν εκανα πολλα πραγματα.
Εδω εχω καθαρισει τον διαδρομο με τα πλακακια για να μπορω να περναω και να κλαδεψω το υπολοιπο. Τα κλαδια ειχαν κλεισει ολο το χωρο μεχρι τον τοιχο.
RhCzCtuh.jpg

Εδω εχει τελειωσει η πολυ δουλεια με τα χοντρα κλαδια. Αφου τα ειχα κοψει με το κονταροπριονο, τα αποτελειωσα με το αλυσοπριονο των 20εκ.
3bbOTCWh.jpg

Ο κορμος ομως ηταν πολυ σκληρος και μεγαλος για το αλυσοπριονακι. Αν και τα καταφερνε, οπως φαινεται στη φωτο, δεν ηθελα να το ζορισω
qZFmNYfh.jpg

Στη συνεχεια εφερα το μεγαλυτερο αλυσοπριονο Ryobi των 30εκ. λαμας και εκοψε με ανεση την ατιμη σκληρη ξερη μουρια! Φωτο σε επομενο ποστ.

Την ζορικη δουλεια την εκανε το κονταροπριονο Ryobi λαμας 20εκ. Εκοψε ολα τα κλαδια απο 4εκ. και πανω.
nimeljOh.jpg

Με την 4Αh μπαταρια εκοβε ασταματητα μεχρι να τελειωσει η δουλεια.
kkAKAv7h.jpg

Τα κλαδια απο 4εκ. και κατω, τα εκοψα με το τηλεσκοπικο κλαδευτηρι. Στο εδαφος τα τεμαχισα σε βεργες με το αλλο κλαδευτηρι μηκους 80εκ.
Παρα πολυ βολικο εργαλειο καθως δεν χρειαζοταν να σκυβω, ουτε να πλησιαζω τα χερια μου στα ξερα κοφτερα κλαδια. Φωτο στο επομενο ποστ.

Εδω βλεπουμε την ποσοτητα των ξερων κλαδιων οπως εχουν κοπει απο το δεντρο. Αυτα στη συνεχεια τεμαχιστηκαν με τα κλαδευτηρια.
eXAvSgLh.jpg

Εδω η δουλεια του κονταροπριονου εχει σχεδον τελειωσει. Απο κατω γινεται χαμος με τα κλαδια.
ILxe3pIh.jpg

Εδω ψιλοφαινονται και οι τρυπες στα κλαδια απο το σαρακι, η τελος παντων το εντομο που εξοντωσε την σκληρη μουρια!
efkDbcph.jpg

Αν γνωριζει κανεις απο τι πεθανε η μουρια, ας μας πει. Ειναι οντως σαρακι?

Ε(ρ)πεται συνεχεια...

• Like
Reactions: newbie and KOSSTV
Σκουλήκι απο την Ασία αν θυμάμαι καλά.
Πήρα χαμπάρι την δικιά μου φέτος και έχω αρχίσει να βάζω φάρμακο.
Κρίμα γιατί τρώγαμε σακούλες μούρα κάθε χρόνο.

Έχω κάνει τρύπες στον κορμό και βάζω φάρμακο μήπως και την σώσω.
Έχει γίνει χαμός και το πρόβλημα είναι τεράστιο. Κάποιοι δήμοι έχουν πρόγραμμα και κάνουν το ίδιο.

Μας έφαγε η παγκοσμιοποίηση και εκεί.

ΥΓ. Δεν θεωρώ σωστό την αποθήκευση των ξύλων χύμα. Το σκουλήκι δεν θα πεθάνει και θα μολύνει και άλλα δέντρα.
Κανονικά πάνε για κάψιμο άμεσα.
Τώρα τουλάχιστον κάλυψε τα με μουσαμά και λούσε τα με φάρμακο που θα σου δώσει γεωπόνος.

Πριν καμμια δεκαρια χρονια υπηρχε το προβλημα με τους φοινικες, χασαμε εναν πανεμορφο φοινικα απο το εισαγωμενο σκουληκι.

Καλα που το ανεφερες να παρω μετρα!

Είχα διαβάσει ότι ξεκινάει απο την Νότια πλευρά και όντως στο δικό μου δέντρο όλες οι τρύπες ήταν απο εκεί.
Εκτός τις κατα βάθος τρύπες, κάνει και κάτω απο τον φλοιό.

Πρίν ξεκινήσω τα φάρμακα έκατσα και έξυσα ότι ήταν σαθρό και πέτυχα και ένα σκουλήκι με διάμετρο όση ένα κέρμα 5 λεπτών του ευρώ! Τέρας ήταν.

Δυστυχώς είναι πλέον μία ατελείωτη δουλειά. Γιατί πές ότι το σκοτώνω τώρα (πολύ δύσκολο), θα πρέπει τακτικά να ψεκάζω και προληπτικά.

Έχω αρχίσει να σκέφτομαι να την κόψω τελείως αφού πλέον δεν θα τρώμε τα μούρα με τόσα φάρμακα.

Κανένα εντομοκτόνο δε φτάνει εκεί που είναι το σκουλίκι για να το σκοτώσει. Μόνο με λεπτό σύρμα και ΑΝ. Φυσικά αν οι τρύπες είναι πολλές ποιός το κάνει.... Σε ύφεση είναι το σκουλίκι αυτό τα τελευταία 2 χρόνια. Για να κάνει τέτοια ζημιά είναι τουλάχιστον 2 χρόνια πριν η προσβολή. Δυστυχώς δε μπορείς να κάνεις τπτ ειδικά αν οι τρύπες είναι στον κεντρικό κορμό. Μπορεί βέβαια με λίγο τύχη να τη γλυτώσει γιατί όπως απότομα και επιθετικά εμφανίστηκε έτσι απότομα έπεσαν οι πληθυσμοί του.

• Like
Reactions: Χιωτης
H δικη μας μουριά εχει κινεζικο σκαθαρι, δεν ξερω μηπως εννοειτε το ιδιο! IMG_20260517_172648.jpgΟ γεωπονος είπε να κλαδευτει και μετα να καουν τα κλαδιά που εχουν προσβολη, αλλα ποιος μπορουσε να καψει καλοκαιριάτικα;

• Like
Reactions: Χιωτης
Ναι αυτο ειναι το εντομο που προκαλει το προβλημα σε ολη την Αττικη με τις μουριες.

Εκανα καποιες ερωτησεις στο τσατ τζι τι πι...
"...Γιατι πεθανε ετσι αδοξα η μουρια στην περιοχη μου, αν κινδυνευουν τα αλλα δεντρα στον κηπο, να το καψω στο τζακι κλπ..."

Συνοψιζω τις απαντησεις :

-Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια εκτεταμένη επιδημία σε όλη την Αττική, και ο ίδιος ο Δήμος σας έχει εκδώσει ειδικές ανακοινώσεις για την καταγραφή και την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εντόμου που αφανίζει τα δέντρα της περιοχής.

-Το θετικό είναι ότι κανένα από τα δέντρα και τους θάμνους που έχετε στον κήπο σας δεν κινδυνεύει από το σκαθάρι της μουριάς
-Το συγκεκριμένο έντομο (Xylotrechus chinensis) είναι εξαιρετικά εξειδικευμένο και προσβάλλει αποκλειστικά και μόνο δέντρα μουριάς.

-Το ξύλο της μουριάς που έχει ξεραθεί από το συγκεκριμένο σκαθάρι δεν είναι ασφαλές για καύση σε κλειστό τζάκι για τους εξής λόγους:.....

-Η καλύτερη και πιο ασφαλής λύση είναι να επικοινωνήσετε με την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Βριλησσίων. Ο δήμος είναι ενήμερος για το πρόβλημα και συχνά αναλαμβάνει την απομάκρυνση ή τον τεμαχισμό των προσβεβλημένων δέντρων με ειδικούς κλαδοφάγους (θρυμματιστές), ώστε να καταστραφούν τα έντομα με ασφάλεια.

Μετα την κουβεντα που καναμε παραπανω, δυστυχως παρατηρησα οτι ΟΛΟΣ ο κορμος της μουριάς ειναι τρυπιος.
EPAmy7cl.jpg

Αρα ειναι θεμα χρονου να ξεραθει και το υπολοιπο δεντρο....:(

Εδω το μεγαλυτερο 18βολτο αλυσοπριονο με 30εκ. λαμα, εκοψε αερα το 20ποντο θεοξερο σκληρο ξυλο της μουριας.
LfQ9CfUh.jpg

Κανένα εντομοκτόνο δε φτάνει εκεί που είναι το σκουλίκι για να το σκοτώσει. Μόνο με λεπτό σύρμα και ΑΝ. Φυσικά αν οι τρύπες είναι πολλές ποιός το κάνει.... Σε ύφεση είναι το σκουλίκι αυτό τα τελευταία 2 χρόνια. Για να κάνει τέτοια ζημιά είναι τουλάχιστον 2 χρόνια πριν η προσβολή. Δυστυχώς δε μπορείς να κάνεις τπτ ειδικά αν οι τρύπες είναι στον κεντρικό κορμό. Μπορεί βέβαια με λίγο τύχη να τη γλυτώσει γιατί όπως απότομα και επιθετικά εμφανίστηκε έτσι απότομα έπεσαν οι πληθυσμοί του.

Κάποια εντομοκτόνα φτάνουν.
διασυστιματικό εντομοκτόνο - Google Search
Το πρόβλημα είναι ότι θέλει συχνή εφαρμογή = χρόνος.

Σκέφτομαι να κάνω μία πολύ βαθιά τρύπα και να βάλω έναν Ορό με το σύστημα ελεγχόμενης έγχυσης σε πολύ αργή ροή.

1790320149531.png

Ξέρω άτομο που την έσωσε και αυτό μου έδωσε ελπίδες. Οι γεωπόνοι είναι απαισιόδοξοι συνήθως.

Το άλλο θετικό είναι ότι υπάρχει πρόγραμμα απο τους Δήμους οπότε και επίσημα υπάρχει ελπίδα.

Όταν λέμε διασυστιματικό μη πάει το μυαλό μας οτι κυκλοφορεί σε όλους τους χυμούς του δέντρου. Το σιβάντο σε μεγάλη δόση μπορεί να κάνει κάτι αλλά όχι έτσι. Από τις ρίζες και τα φύλλα μπαίνει ότι μπαίνει στο φυτό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ριζοπότισμα. Αλλά πότε; Οταν έχει ανοδικούς χυμούς το φυτό. Τώρα αυτή τη περίοδο έχει καθοδικούς. Οτι πρέπει δλδ για ζιζανιοκτόνα που θα το μεταφέρουν μέχρι την ρίζα και θα το ξεράνουν. Το εντομοκτόνο δε θα κάνει δουλειά. ¨ενας άλλος τρόπος που μπορεί να δουλέψει είναι τα αντομοκτόνα με μικροκάψουλες που το ρίχνεις στις τρύπες και με τους ατμούς απο τις μικροκάψουλες που θα σκάνε τις επόμενες μέρες μπορεί να φτάσει στο έντομο-κάμπια αρκεί να είναι για αυτό το σκοπό. Δλδ να σκοτώνει το συγκεκριμένο έντομο.

Όταν λέμε διασυστιματικό μη πάει το μυαλό μας οτι κυκλοφορεί σε όλους τους χυμούς του δέντρου. Το σιβάντο σε μεγάλη δόση μπορεί να κάνει κάτι αλλά όχι έτσι. Από τις ρίζες και τα φύλλα μπαίνει ότι μπαίνει στο φυτό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ριζοπότισμα. Αλλά πότε; Οταν έχει ανοδικούς χυμούς το φυτό. Τώρα αυτή τη περίοδο έχει καθοδικούς. Οτι πρέπει δλδ για ζιζανιοκτόνα που θα το μεταφέρουν μέχρι την ρίζα και θα το ξεράνουν. Το εντομοκτόνο δε θα κάνει δουλειά. ¨ενας άλλος τρόπος που μπορεί να δουλέψει είναι τα αντομοκτόνα με μικροκάψουλες που το ρίχνεις στις τρύπες και με τους ατμούς απο τις μικροκάψουλες που θα σκάνε τις επόμενες μέρες μπορεί να φτάσει στο έντομο-κάμπια αρκεί να είναι για αυτό το σκοπό. Δλδ να σκοτώνει το συγκεκριμένο έντομο.

Ο γνωστός που καθάρισε το δέντρο του χρησιμοποίησε "απλό" πυρεθρινοειδές.
Δεν θυμάμαι το όνομα.
Τώρα στις 15-20 τρύπες στον κορμό που πέρνει ~10μλ η κάθε μία όλο αυτό κάπου πάει το καλοκαίρι.
Τώρα όντως δεν είναι η κατάλληλη εποχή.

Ο δικός μου γεοπώνος μου έχει δώσει και άλλο ένα που δημιουργεί ατμούς.

Για το ριζοπότισμα έχω μεγάλες επιφυλάξεις. Οι ρίζες του δικού μου δέντρου απλώνουν στα ~10 μέτρα οριζόντια (τις βλέπω και μου έχουν βγάλει άχρηστο το μποστάνι) και έχω και έναν απορροφητικό βόθρο κοντά και τις έχω δεί και στα 5 μέτρα βάθος.

• Like
Reactions: ΕΥΜΑΙΟΣ
Η δράση των φυτοφαρμάκων ευτυχώς δεν είναι αιώνια . Για την ακρίβεια η πλειοψηφία είναι βδομάδα άντε δέκα μέρες και πάντα όταν τά εφαρμόζουμε όπως αναγράφεται στην ετικέτα. Μιας και είπες πυρεθρο, όχι φυσικό να υποθέσω που αυτος δρα μόνο για κάποιες ώρες, θα σκοτώνει και αυτό τόσες μέρες. Μετά τα φυτοφάρμακα διασπώνται. Απλά η έκθεση στον ήλιο συντομεύει τη διαδικασία.
Μπορεί να δρουν ανορθόδοξα σε φρέσκιες πάντα τομές η τρύπες, αλλά δεν είναι αυτή η δράση τους. Το ριζοποτισμα πάντα φέρνει το καλύτερο αποτέλεσμα όσων αφορά την κυκλοφορία των υγρών γιατί έτσι είναι φτιαγμένα να λειτουργούν.

Για τα πιο λεπτα κλαδια, υπαρχει και το μικρο 18βολτο αλυσοπριονακι Ryobi με λαμα 10 εκατοστων.
oOfgH6zh.jpg

Δεν ειναι μικρο για αλυσοπριονο με λαμα μολις 10εκ., ειναι ομως διαβολικα δυνατο!! Eιναι και brushless, oποτε και μια μικρη μπαταρια διαρκει πολυ!

Δεν εχει δοχειο λαδιου, οποτε πρεπει καθε λιγα λεπτα να βαζεις 2-3 σταγονες στην αλυσιδα. Το ειδικο μικρο μπουκαλακι κανει την διαδικασια πανευκολη.
WeNGK7Ah.jpg

Λογικα σε τετοιες περιπτωσεις χρησιμοποιω το μικρο και ελαφρυ 12βολτο Stihl. Ομως το συγκεκριμενο ξυλο μουριας ηταν ξερο και παρα πολυ σκληρο.
Gkfev5qh.jpg