Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Εχω μια κουκουναρια μεγαλη στον κηπο και πλεον ο κορμος εχει ακουμπησει την σιδερια της περιφραξης.
Σκεφτομαι να κανω μια κοπη βαθους 5 εκατοστων στον κορμο, λιγο πανω απο το σιδερο, και να το φερω κατω περιπου 10 εκατοστα.

38599380045_77a5526306_c.jpg

Βλεπει κανεις αλλη λυση?

Τα 5 cm βαθος μηπως ειναι λιγα ομως. Θα σε δυσκολεψει και το καθετο κοψιμο. Απο κατω δεν εχει προβλημα και ο τοιχος? Μηπως να εκοβες το καγκελο τελειως ή να κολλησεις μια οριζοντια κουρμπα χωρις τα καθετα στο σημειο αυτο.

Κανονικα τα 5 εκατοστα ειναι λιγα, αλλα εχω πολλα και διαφορα κοπτικα για να κανω σωστη λεπτοδουλεια στο σημειο.
Η κουκουναρια ειναι επικλινης, λοξη, και το προβλημα εστιαζεται στο πανω μερος της σιδεριας. Στο εδαφος απεχει μισο μετρο απο το τοιχακι.

Την κοπη της σιδεριας δεν την εχω αποκλεισει εντελως, αλλα ακριβως διπλα ειναι η εισοδος και καθε παρεμβαση θα ειναι (ασχημα) ορατη.

Έχω συναντήσει το ίδιο πρόβλημα.........
Νομίζω ότι αν φας 5 εκατοστά, σε 5-6 χρόνια πάλι μπροστά σου θα το βρεις το πρόβλημα.

Υ.Γ. πόσων ετών είναι η κουκουναριά σου; βγάζει ακόμη καρπούς; είχες ποτέ πρόβλημα με "βαμβακίαση" (marshalina hellenica);

Εχω μια κουκουναρια μεγαλη στον κηπο και πλεον ο κορμος εχει ακουμπησει την σιδερια της περιφραξης.
Σκεφτομαι να κανω μια κοπη βαθους 5 εκατοστων στον κορμο, λιγο πανω απο το σιδερο, και να το φερω κατω περιπου 10 εκατοστα.

Βλεπει κανεις αλλη λυση?

Μιχάλη καί 5 cm νά κόψεις σέ 2-3 χρόνια γιατί βλέπω έχει πάρει κλίση η κουκουναριά πάλι στό κάγκελο θά ακουμπήσει γιατί είναι μεγάλο καί βαρύ δέντρο,κάθε 2-3 χρόνια θά τεστάρεις τά κοπτικά σου.

Με την αερα,θα στα σπάσει τα κάγκελα.

Κόψιμο δεξιά και αριστερά του δέντρου με δύο καινούργιους ορθοστάτες.

H κουκουναρια ειναι 42 ακριβως ετων, υγιειστατο δεντρο και κανονικη καρποφορια.
Με τον αερα ο κορμος δεν εχει θεμα ειναι πολυ μεγαλος, αλλα εχουν καποια κλαρια τα οποια και θα κλαδεψω γιατι φοβαμαι μην σπασουν και πεσουν στα αυτοκινητα στο πεζοδρομιο.

Ευχαριστως!
Τα μεγαλα κλαδια δεν τα κοβεις ετσι απλα και πεφτουν, τα δενεις με σκοινια και τα λασκαρεις σιγα σιγα για να μην γινει ζημια, εχει δουλιτσα..ξανασκεψου το :))

Έχω ρίξει δέντρα σε πολλές περιπτώσεις δυσκολες! Και δεμένα με σχοινιά για να μην σπάσουν αλλά δεντρα!!!

Ε τοτε θα οργανωσουμε μεχρι το Πασχα ενα πικ νικ στα βορεια, να δαμασουμε την αγρια κουκουναρια :))

H κουκουναρια ειναι 42 ακριβως ετων, υγιειστατο δεντρο και κανονικη καρποφορια.
Με τον αερα ο κορμος δεν εχει θεμα ειναι πολυ μεγαλος, αλλα εχουν καποια κλαρια τα οποια και θα κλαδεψω γιατι φοβαμαι μην σπασουν και πεσουν στα αυτοκινητα στο πεζοδρομιο.

Παρόμοια περίπτωση κι ηλικία και εδώ, αλλά τα τελευταία 10-12 χρόνια δεν υπάρχει ιδιαίτερη καρποφορία, ενώ παλιά γινόταν κακός χαμός. Δεν ξέρω αν φταίει η βαμβακίαση ή οτιδήποτε άλλο. Η αλήθεια είναι ότι θέλει ένα γερό κλάδεμα ανανέωσης, να πάρει αέρα το δέντρο. Έχω διαβάσει ότι οι κουκουναριές δεν είναι υπεραιωνόβιες όπως τα πεύκα (ζουν 45-50 χρόνια), εμπειρικά βέβαια βλέπω να ζουνε περισσότερο, αλλά ίσως δεν καρποφορούν τόσο σε μεγάλη ηλικία;

Πάντως για το θέμα του σωλήνα..επειδή έχω δει ακριβώς όμοια περίπτωση......σε max 5 θα ξαναπροκύψει :) κόψε το σίδερο να ησυχάσεις.

Τελικα χρησιμοποιησα την σεγα της bosch με τη μακρυα λαμα και λιγο το σκαπτικο δραπανο Ryobi.
Αφησα ενα κενο περιπου 2-3 εκατοστα μεταξυ καγκελου και δεντρου να δω πως παει και να μην πληγωσω πολυ το δεντρο.
Η κουκουναρια ειναι αρκετα μεγαλη (40+ ετων) και δεν ξερω αν θα παχυνει αλλο στο μελλον.

38830226414_5449309154_z.jpg

Τα εργαλεια μπαταριας ειναι μεγαλη δουλεια! :))
38643061735_a08e40bc1f_z.jpg

YΓ.
Οι λαμες parkside ειναι για τα μπαζα, ευτυχως που δεν χρειαστηκε να ζοριστουν..

θα παχύνει κι άλλο...mark my words. Και σε 2-3 χρόνια θα το ξανασυζητάμε :) Αλλά ας είμαστε πρώτα καλά.

Μιχάλη , γιατί απλά δεν έκοψες το στραντζαριστό στο σημείο του κορμού του Δένδρου ? Τώρα σε δυο τρία χρόνια θα έχεις πάλι το ίδιο πρόβλημα . Εκτός κιαν το όλο κάγκελο θα έπαιρνε ταλαντώσεις αν το έκοβες .

Eυελπιστω να μην μεγαλωσει αλλο η κουκουναρια, η τουλαχιστον να μεγαλωνει καποια λιγα χιλιοστα το χρονο.
Ειναι ηδη 40+ χρονων και τεραστιος ο κορμος της. Νομιζω υπαρχει καποιο οριο στο παχος του κορμου.

Αν οχι, καθε 3-4 χρονια θα την τριμαρω στο σημειο.

Eυελπιστω να μην μεγαλωσει αλλο η κουκουναρια, η τουλαχιστον να μεγαλωνει καποια λιγα χιλιοστα το χρονο.
Ειναι ηδη 40+ χρονων και τεραστιος ο κορμος της. Νομιζω υπαρχει καποιο οριο στο παχος του κορμου.

Αν οχι, καθε 3-4 χρονια θα την τριμαρω στο σημειο.

Μιχάλη δέν είναι μόνο θέμα νά μεγαλώνει ο κορμός,είναι θέμα βάρους καί κλίσης πού έχει πάρει,και μέ τόν αέρα-βροχή πού μετατοπίζεται-αυξάνεται τό βάρος αντίστοιχα πάλι θά πάει στό κάγκελο.

Οι λύσεις είναι μεταφορά τού κάγκελου πρός τά έξω,πράγμα πού όμως θά είναι καί παράνομο καί αντιαισθητικό άν είναι πεζοδρόμιο,πολύ αυστηρό κλάδεμα γιά να ελαφρύνει,καί όπως είπε ο Πάνος ορθοστάτες μέ μεγάλους κοιλοδοκούς καί να συμπληρώσω καί χοντρά συρματόσχοινα γιά κόντρα,πράγμα επίσης δαπανηρό.
Αρα δύσκολα τά πράγματα,κάνε εκεί τά ημίμετρα μέ τά πριονάκια κάθε τόσο,άν καί χωρίς να θέλω νά γίνω μάντης κακών,λόγο κλίσης τά μεγάλα καί βαριά πεύκα συνήθως πέφτουν,ειδικά άν έχουν πάρει κλίση,γιατί είναι πολύ βαριά δέντρα,καί δέν κάνουν μεγάλες ρίζες,ειδικά μετά από πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα,όπως τοπικούς ανεμοστρόβιλους,μεγάλα ύψη βροχής πού τό έδαφος είναι πολύ κορεσμένο από νερό,καί μετά πολύ δυνατούς ανέμους.

Eχεις δικιο Δημητρη, γιαυτο θα το κλαδεψω -μαλλον με την βοηθεια ειδικου συνεργειου- καθως πρεπει να αφαιρεθει ενας απο τα τρια τεραστια κλαδια που πανε προς τα επανω.