Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Έχεις υπολογίσει τι ζημιά κανείς στις καλλιέργειες στο μισό μέτρο που φτάνει το τριινο και πώς θα κάνει το έδαφος μετά; Και μη ξεχνάς ότι φέρνεις στην επιφάνεια παλιά ζιζάνια. Οι ρίζες των δεντρων ξεκινούν από τους δέκα πόντους. Αν το κάνεις σε καλλιέργεια άνοιξη, δλδ σε περίοδο ανάπτυξης το δέντρο θα γίνει κούπα. Σε περίοδο παραγωγής επίσης θα κλαταρει.

Στάλθηκε από το Redmi Note 5A μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Ναι εντάξει, μιλάω περισσότερο γενικά για χωράφι που έχει θέμα με τα «άχρηστα» χόρτα-φυτά κ.λ.π. και θέλεις να το «στρώσεις» ώστε να το καλλιεργήσεις κι όχι ειδικά για ήδη καλλιεργήσιμα χωράφια ή για αυτά που δεν έχουν και τόασο μεγάλο πρόβλημα.
Αν και από συζητησεις στις οποίες έχω συμμετάσχει ή έχω παρευρεθεί έχω καταλήξει στο συμπέρασμα οτι με εξαίρεση ορισμένα (π.χ. βάτια, κότσικας) δεν είναι όλα επιβλαβή σε βαθμό που να χρήζουν ξεριζώματος.
Υπάρχουν για παράδειγμα φυτά που κρατάνε μακριά ζωύφια ή έντομα. Άλλα από αυτά αποτελούν και πρώτης τάξης «βοηθούς» για τα δένδρα (κρατάνε υγρασία, γίνονται λίπασμα, εμπλουτίζουν το έδαφος με οργανικές ουσίες από τις οποίες το στραγγίζει κάποιο δένδρο - φώσφορο για παράδειγμα ή χαλκό - κ.λ.π.)
Ειδικός ή επαγγελματίας δεν είμαι αλλά άποψή μου είναι πως σε εκτάσεις που υπάρχουν μόνο δένδρα είναι προτιμότερο να υπάρχει αγριάδα η οποία να συντηρείται σε ύψος που να μην εμποδίζει την συγκομιδή παρά να προσπαθείς να την εξοντώσεις κάθε τρείς και λίγο.
Τα χωράφια για καλιέργεια λαχανικών κ.λ.π. είναι άλλο θέμα. Εκεί όντως χρειάζονται δραστικές λύσεις.
 
Αγαπητοί φίλοι για να γίνεται συζήτηση, κάθε εργαλείο δεν το βαφτίζουμε όπως θέλουμε. Δεν λέμε το σφυρί τσακ τσουκ, το χορτοκοπτικό σβούρα κλπ.....
Είναι βασικό και σωστό πιάνοντας ένα εργαλείο στο χέρι να ξέρουμε και να προσπαθούμε να μάθουμε πως ονομάζεται.
Έτσι ο συνομιλητής, ο τεχνικός, ο πωλητής, μας κατανοεί και μας καθοδηγεί.
Το ίδιο θέμα δημιουργήθηκε και στο νήμα με τα εργαλεία που κάποιοι ονόμαζαν όπως να ναι κάθε εργαλείο, με αποτέλεσμα να μη καταλαβαίνει κανείς τίποτα.
Δεν λέω ότι γεννηθήκαμε παντογνώστες, αλλά προσπαθούμε αρχικά να μάθουμε, αφού το πιάσαμε στα χέρια μας κιόλας και δουλέψαμε με αυτό.
 
Αποστόλη αυτό το κάνεις στον αγρό όταν θες να τον φυτέψεις. Γυρίζεις τα χώματα για να βγουν οι παλιές ρίζες των δέντρων και για αερισμό εδάφους. Μετά το στρώνεις με φρέζα γιατί είναι ανώμαλο. Και μη νομίζεις, σε λίγο καιρό θα γίνει πράσινο. Σπόρια υπάρχουν παντού. Χώμα νερό αέρα.
Βέβαια σε ένα κτήμα με δέντρα, η χορτοκοπή και όχι η ζιζανιοκτονία είναι πολύ καλύτερη μέθοδος και οι καλλιεργούντες βιολογικά το γνωρίζουν ότι τα ζιζάνια κρατούν τα προβλήματα στο έδαφος. Δε μπορείς όμως να είσαι πάνω απο 20 περίπου πόντους χορτάρι, γιατί εκεί ξεκινουν τα προβλήματα. Επίσης η πρωινή υγρασία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε μερικά δέντρα. Η αγριάδα μπορεί άλλα. Πολλά εσπεριδοειδή που έχει ο κόσμος στο σπίτι του μέσα στο γκαζόν, βγάζουν προβλήματα για αυτό το λόγο.
Δεν υπάρχει λύση δραστική. Το μόνο που μπορεί να σε κρατήσει 6 έως 8 μήνες είναι 2 ζιζανιοκτόνα μαζί. Ένα γενικό και ένα μεταφυτρωτικό που πιάνει και σπόρους. Αλλά τα σκευάσματα αυτά είναι μόνο για επαγγελματίες.

Τώρα όσον αφορά την ονομασία των εργαλείων άραγε πια είναι η σωστή; Και αν τα ονομάζουμε έτσι θα μας καταλάβουν όλοι; διπλανά χωριά τα ονομάζουν διαφορετικά.
Χορτοκοπτικό δεν είναι ένα. ούτε σφυρί ένα. Ούτε πορτοκάλι ένα. Φρεζάρισμα σε ένα νομό εννοούν το "φρεζάρισμα" και σε άλλο λένε το πέρασμα με καλλιεργητή, όπου σε άλλον νομό ο καλλιεργητής λέγετε ο καταστροφέας.
 
Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Γενικά δεν διαφωνώ με αυτά που γράφεις.
Περισσότερο προς επίρρωση των γραπτών σου τα αναφέρω.
Σε μερικά μικρά σημεία διαφωνώ, αλλά ούτως ή άλλως η ενασχόληση με τη γη είναι απλά... χάος.
Δεν έχω δει ποτέ μου δύο ανθρώπους που να ασχολούνται με τη γη, που να συμφωνούν απόλυτα.
Πάντως είμαι σίγουρος οτι είσαι από Πελοπόννησο. :laugh:
 
Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Αν θες μόνο ζιζανιοκτονία, ξέραμα χόρτων δλδ, γιατί υπάρχουν και χόρτα καλλιεργήσιμα που τα ψεκάζουμε για άλλους λόγους, τότε αυτές οι ψεκαστήρες είναι καλές για διάφορους λόγους.
Το βάρος τους είναι ελάχιστο. Το μέγιστο που χωρούν είναι 10 λίτρα. Τα 9 είναι νερό και το ένα το ζιζανιοκτόνο. Μπορείς να βάλεις και λιγότερο και να κάνεις την δουλειά σου, ανάλογα βέβαια την καταπολέμηση. Έχουν ένα μοτεράκι μπροστά, απο αυτά που βρίσκαμε στα παιχνίδια όταν τα χαλούσαμε. Ψεκάζει άχνη, και η περιεκτικότητα σε σκεύασμα είναι μεγάλη. Η επιφάνεια που καλύπτει με αυτές τις δόσεις είναι 3 στρέμματα. Η έκταση για τα 10 λίτρα είναι η μεγαλύτερη που μπορείς να πετύχεις. Με απλή ψεκαστήρα θες να κουβαλάς και 2 βυτία για να καλύψεις την έκταση αυτή. Φυσικά όπως σε όλες τις εφαρμογές ζιζανιοκτονίας πας χωρίς αέρα. Σε αυτή τη περίπτωση, ένας λόγος παραπάνω.
Αν δεν θες να κάνεις ζημιά στα δέντρα, δεν αφήνεις κλαριά να ακουμπούν στο έδαφος ή να είναι αρκετά κοντα, προσέχουμε να μην πέσει το σκεύασμα σε μη ξυλώδη κορμό. Υπάρχουν καλύπτρες αν και δεν το προτείνω.
Κοίτα ψεκαστήτα jucos, fenix, puro, κάπως έτσι ψάξτο. Να είναι αυτή με τα 10 λίτρα, όχι αυτές που κουμπώνουν το 1 λίτρο σκεύασμα κατευθείαν.
Και κάτι τελευταίο. Να μη το παρακάνεις με τα ζιζάνια. Κανένα σκεύασμα δε τα πιάνει όλα. Ετσι δημιουργείς χώρο για αυτά που δεν τα πιάνει και θα γεμίσεις σε λίγο καιρό.

Επανερχομαι στο θεμα μιας και ειμαι ετοιμος για αγορα ,βλεπω πως ψεκαστηρες ζιζανιοκτονιας 10 lit (με μπαταρια) ,δεν εχουν καλυπτρα (την λεγομενη καμπανα) για αποφυγη ψεκασματος πανω στον κορμο των δεντρων , στους ψεκαστηρες 16 λιτρων και να μην εχει μπορεις να βαλεις ,τι κανουμε σε αυτην την περιπτωση; πχ σε αυτον εδω https://www.skroutz.gr/s/6805638/Volpi-Jolly.html τι επιλογες εχουμε; επισης αν παρω εναν των 16 λιτρων με μπαταρια δεν θα γινει σωστα η δουλεια μου;
 
Οι ψεκαστήρες ζιζανιοκτονίας είναι κάτι άλλο απο την κοινή ψεκαστήρα. Καλύπτρα δεν μπορείς να βάλεις στην ζιζανιοκτονίας γιατί είναι τελείως διαφορετικό το σταγονίδιο. Ακόμα, μπορείς να πλησιάσεις πιο κοντά στα χορτάρια. Το μοτεράκι που έχει πετάει το νερό με μεγάλο άνοιγμα, με συνέπεια να μένει στην καλύπτρα αν βάλεις. Προσοχή θέλουν και οι δύο.
Ο κορμός των δέντρων ΑΝ είναι ξυλοποιημένος δεν έχει πρόβλημα να πέσει ζιζανιοκτόνο, εκτός αν το πλύνεις και περάσει απο τις σχισμές. Δέντρα με πράσινο φλοιό τα προσέχουμε.
Για την 16λίτρα με μπαταρία προφανώς είναι η γενικής χρήσης. Και αυτή κάνει αλλά Θα έχεις στην πλάτη σου 16και άλλα 5+ κιλά στην πλάτη σου και θα θές παραπάνω γεμίσματα. Το μόνο που γλυτώνεις είναι το τρομπάρισμα που δεν είναι και λίγο βέβαια.
 
Καλημέρα και χρόνια πολλά, θέλω να βάλω στο χορτοκοπτικό που έχω άλλη κεφαλή, συγκεκριμένα ένα σκαπτικο, έχει βάλει κάτι κανείς να μου πει εντυπώσεις;
 
Re: Απάντηση: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Καλημέρα και χρόνια πολλά, θέλω να βάλω στο χορτοκοπτικό που έχω άλλη κεφαλή, συγκεκριμένα ένα σκαπτικο, έχει βάλει κάτι κανείς να μου πει εντυπώσεις;
εχω βαλει σε kawasaki 3hp, πολύ βαρύ και αρκετα δύσχρηστο. Δεν θα το συνιστούσα....
 
Ναι, για κάτι τέτοιο έλεγα, άρα το απορρίπτω, κάποια λύση εκτός της τσαπας έχουμε; ευχαριστώ, μ έβγαλες από τα περιττά έξοδα
 
Re: Απάντηση: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

με τα ιδια χρηματα ή λιγότερα εχει δίχρονο φορητό σκαπτικό ή ηλεκτρικό τύπου lidl (μονο για φρεσκαρισμα στο χώμα και όχι για σκάψιμο σε σκληρο χωμα). εναλλακτικά αφήνεις μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξυ των γραμμων και περνας αναμεσα με το σκαπτικό που έχεις.
 
Για ηλεκτρικό το ξεχνάμε, το άλλο που λες είναι πρακτικό κατά την χρήση; είναι ξεκούραστο ή θα μας βγάλει τα χέρια; μπορείς να βάλεις ενδεικτικά ένα link σε ποιο αναφέρεσαι;
 
Re: Απάντηση: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Για ηλεκτρικό το ξεχνάμε, το άλλο που λες είναι πρακτικό κατά την χρήση; είναι ξεκούραστο ή θα μας βγάλει τα χέρια; μπορείς να βάλεις ενδεικτικά ένα link σε ποιο αναφέρεσαι;
https://atools.gr/κηπος/γεωργικα-μη...akayama-mb-2500-benzinokinhto-σκαπτικο-018872

για σκαλισμα στις γραμμες ειναι μια χαρα. εναλλακτικά για τα ζιζανια κοίτα και τη λύση του μαύρου ναυλον κατα μήκος της γραμμής ή ηλιοαπολύμανση το καλοκαίρι για να μειωθούν δραστικά τα ζιζανια και οι ασθενειες εδαφους την επομενη χρονια.
 
Πρεπει να κοψω αυτα τα 4 λιγουστρα στον κηπο που εχω σημαδεψει με το μαυρο σπρευ, οπως μου ειπαν οι ανθρωποι του φυσικου αεριου, για να μπουν τα ρολογια εσωτερικα.

33543374518_0cbd5af5c9_z.jpg


Υπαρχει κανενα special tip για το πως να κοπουν εντελως συριζα με το χωμα? Εργαλεια κηπου υπαρχουν, ολων ειδων και αποχρωσεων :))