Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Τι χαλια που εχουμε...
Εδω και καμποσο καιρο φωναζε ενας θειος στο χωριο τον Δημο να ερθει να κοψει ενα πευκο που πλησιαζε τα καλωδια. Χαμπαρι...
Μετα, στις τελευταιες δημοτικες, ετυχε να βγει Δημαρχος με το ιδιο επωνυμο με το δικο μας.
Παρνει παλι τηλεφωνο, "ο ταδε ειμαι, να ερθετε για το πευκο". Την αλλη μερα ηρθαν.
Αυτοι ειμαστε.

Το είπαν υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ σε ένα γνωστό μου , "άστο να πέσει " και μετά θα έρθουμε να το κόψουμε . Αλήθεια, ψέματα θα σας γελάσω. "Θα κάνει μεγάλη ζημιά ρε παιδιά" ......" Ε , και τι θέλετε να κάνουμε κύριέ μου , ξέρετε πόσοι περιμένουν. Να το πω "τσίρκο" να το πω κάτι άλλο , δημόσιο for evah ,που έλεγε ένα παλιό ροκ τραγούδι.
Η Ελλάδα πτώχευσε από το δημόσιο που έχει και θα ξαναπτωχεύσει από την ίδια αιτία , θα με θυμηθείτε , Βαγγέλης speaking.

εχεις κανεις εικονα για το Bormann BBP4200 032748 Solo

αξιζει για μια στο τοσο;

Αυτη η τιμη ΔΕΝ συμπεριλαμβανει ουτε μπαταρια ουτε φορτιστη. Με τον αργο φορτιστη και μια 2Αω μπαταρια φτανει τα 130 ευρω. 150 κοστιζει πληρες ενα Βlack and Decker και 160-170 το Gardena και το Bosch που ειναι αλλη κλαση.

Το boremann μου φαινεται πολυ περιποιημενο στην φωτογραφια. Εαν τα pro εχουν 5 χρονια εγγυηση θα το σκεφτομουν πολυ θετικα.

Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Σάς ευχαριστώ συνάδελφοι,απλά τα προσέχω γιά να μέ προσέχουν !!

Κώστα (kosmous) επ'ευκαιρίας η Stihl έβγαλε κάτι νέα εργαλεία μπαταρίας είδα στόν κατάλογο 2021 ονόματι σειρά 135 σε κονταροαλυσοπρίονο ΗΤΑ 135 φραχτοκόπτη HLA 135 χορτοκοπτικό FSA 135
καί νέο μοτέρ Kombi KMA 135 μέ μπαταρία επάνω στο μηχάνημα,κάτι πού έλλειπε από τήν γκάμα,δέν μου αρέσουν τα εργαλεία μπαταρίας μέ τήν μπαταρία σέ θήκη επάνω μου καί να συνδέεται μέ καλώδιο στο μηχάνημα.
Ηθελα να σε ρωτήσω τα παραπάνω εκτός τό κινητήρα KMA 135 καί το χορτοκοπτικό FSA 135 γιατί τά έβγαλε εφόσον υπάρχουν τα αντίστοιχα καί φρέσκα- φρέσκα μάλιστα μπαταρίας φραχτοκόπτης HLA 66 καί κονταροσαλυσοπρίονο HTA 86 ?

Η κυρίως διαφορά είναι στον δυνατότερο κινητήρα , θα έβαζα τον κινητήρα 66 στην κατηγορία του KM56 και τον 135 με του ΚΜ94 .
Δυστυχώς εάν και το είχα ζητήσει σε παρουσίαση επαναφορτιζόμενων , να υπάρχει στον επόμενο κατάλογο μία αναφορά της ισχύος σε σχέση με βενζινοκίνητα ώστε να μπορεί να γίνει κάποια σύγκριση , δεν έγινε δεκτό .

Καλημερα σε όλους,
ένας φίλος μου έδωσε 2 γλαστρακια μικρά με 2 κλαδιά συκιας που ειχε κόψει απ τη συκια του και τα οποία έχουν πιάσει-σκασει (όπως όλα δείχνουν).
Λέτε να τα αφήσω στο στο γλαστρακι τους να μεγαλώσουν και να τα φυτεχω στο χώμα του χρόνου ή να τα βάλω τωρα;
τα κλαδάκια υπ όψιν είναι 30-40 εκατοστά περίπου.

Εκει που θα τις φυτεψει ο Σταματης θα ειναι σουπερ!!!

Τι ποικιλια ειναι?

Θεωρω πως πρεπει να τις φυτεψεις του χρονου το φθινοπωρο ωστε να μην χρειαζεται τακτικο ποτσμα τωρα που φθινουν οι βροχοπτωσεις στο νησι.

απο οσο ξερω, η συκια απο οταν αρχιζει την καρποφορια δεν θελει πια ποτισμα
αλλιως τα συκα πιανουν σκουλικια.
οπως και δεν πρεπει να ειναι κοντα σε νερα (τραφους, ποτιστικα καναλια) για τον ιδιο λογο
σε αυτο την πατανε ολοι και τους χαλανε τα περισσοτερα συκα

φυσικα δεν φυτευεις τη συκια κοντα σε σπιτι ή χτιστές μαντρες γιατι οι ριζες της ειναι πανισχυρες και ειναι ικανες να σου πειραξουν τα θεμελια του σπιτιου
εχω δει σπιτι να του εχει πεταξει την γωνια η συκια που ηταν φυτεμενη εκει διπλα
καλο ειναι η συκια να μην μαζευει στο εδαφος της νερα. αν ειναι δυνατον να ειναι λιγο επικλινες το εδαφος για να φευγουν

ειναι ομως ο βασιλιας των φρουτων και αν μπορει καποιος, ειναι καλο να εχει δυο συκιες στο κηπο του
συνηθως στην ακρη του κηπου

τα κορυφαια συκα οφ ολλ δε γουρντ ;) παραγονται στη περιοχη του χωριου βασιλικο αιτωλοακαρνανιας και (τα ιδια) στο παναχαικο ορος προς τη μερια της αιτωλοακαρνανιας περισσοτερο.
ειναι και η ποικιλια και το μικροκλιμα που τα κανει μελια. καμια σχεση με τα συκα που θα βρειτε στα σου-μου
αιτολωακαρνανια και αχαϊα ειναι οι παραγωγοι με τα κορυφαια συκα! ενα και δυο κλικ πανω απο τα αλλα.

για αυτο και το ονομα βασιλοσυκα (αρχικα). αργοτερα επεκρατησε ομως ο ορος βασιλοσυκο για τα μεγαλα συκα επειδη σκεφτηκαν οτι αρμοζουν σε βασιλεις επειδη ειναι μεγαλα
σημερα πολλα "βασιλοσυκα" δεν εχουν σχεση με τα συκα του βασιλικου αιτωλοακρνανιας παρα μονο στο μεγεθος
πολυ αργοτερα αν καποια ησαν νοστιμα επεκρατησε να τα λενε ολα βασιλοσυκα. αλλά δεν ειναι ετσι

υπαρχει ομως και μερικες αλλες ποικιλιες συκων οπως καποια ιδιαιτερα μικρα τα οποια ειναι λιγο πιο κατω απο τα συκα αυτων των δυο νομων. και παλι δεν θα τα βρειτε στα σουπερ-μαρκετ

αν λοιπον ο φιλος εχει βρει τετοιες ποικιλιες, ειναι κριμα να μην φυτεψει τις συκιες του. ακομα και τα κλασικα και υποδιαιστερα ομως να του εχουν χαρισει, οπως ευβοιας, μεσσηνιας, αττικης κλπ αν προσεξει το θεμα των νερων θα τα ευχαριστηθει. αλλωστε στην αρχαια ελλαδα τα συκα ηταν δειγμα πλουτου και πανακριβα.

Πέντε έχω, και μια έκτη σε κάποιο άλλο κτήμα που κάνει τσαπελόσυκα, αυτά πεντάγλυκα με τη πολύ λεπτή φλούδα που τα αρμαθιάζεις και τα λιάζεις στον ήλιο.
Η συκιά δεν θέλει νερό όταν τα σύκα αρχίζουν να ωριμάζουν και μετά. Νωρίτερα δεν πειράζει αν ποτιστεί, ίσα-ίσα θα δέσουν και θα γίνουν πιο μεγάλα τα σύκα.
Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες σύκων, τις καλές δεν θα τις βρείς ποτέ στο εμπόριο.
Έχω ακούσει άπειρες φορές από φίλους τη φράση «έχω μια συκιά που τέτοιο σύκο δεν υπάρχει, δεν έχεις φάει ποτέ». Εννιά φορές στης δέκα αυτό είναι μπαρούφα, απλά δεν έχουν φάει καλό σύκο. Συνήθως εντυπωσιάζονται απ’το μέγεθος.
Το καλό σύκο είναι πεντάγλυκο κι έχει και μια σπάνια ιδιότητα, αλλά γι’αυτό είναι και καλό σύκο. Το καλό σύκο λοιπόν όσο ωριμάζει στο δέντρο γλυκαίνει, δεν ξυνίζει. Και σπάνια σκίζεται απο πίσω.
Και κάτι άλλο.... Επειδή οι περισσότεροι θεωρούν σαν καλύτερα σύκα τα σκούρα, τα βασιλικά.
Αν φάς σωστό άσπρο σύκο θα τα ξεχάσεις όλα αυτά!

μα αυτα ακριβως ειναι τα σωστα συκα τα λευκα, τα βασιλοσυκα. τα λευκα με τη λεπτη φλουδα. σωστος ο μπαμπης.
οπως και τα πολυ μικρα τα πενταγλυκα και αυτα εχουν πολυ λεπτη φλουδα. ειτε ασπρα ειτε μαυρα ειτε κατι σαν αναμεσα τους. ειναι τοσο μικρα σαν τις ακρες των δαχτυλων σου σχεδον.

αυτος ειναι και ενας λογος (και για τα δυο ειδη|) για τον οποιο δεν θα τα βρει κανεις ευκολα στο εμποριο. δεν ειναι δυνατον να μεταφερθουν και να αποθηκευτουν με τον κλασικο τροπο, οπως τα αλλα συκα. θα γινουν νιανιά ;)

βεβαια ο βασικος λογος που δεν τα βρισκει κανεις στα μαγαζια ειναι οτι αποτελουν εκλεκτο εδεσμα με αποτελεσμα να ειναι για λιγους και γνώστες. αλλά και η ευαισθησια τους στη μεταφορα, τα κανει να μην φτανουν στην αθηνα ποτέ.

και οπως σωστα λες, αν φας τετοιο συκο θα ξεχασεις ολα τα άλλα
οταν η κυρα στη πατρα, φερνει απο το παναχαικο βασιλοσυκα απ εναν συγκεκριμενο βιοκαλλιεργητη, γινεται λαικο προσκυνημα με πρωτο εμενα ;) μπορω να κατεβασω ενα καφασι σε μια μερα!
μερικες φορες φερνει απο συμπτωση περισσοτερο, συκα απο το βασιλικο οπου δεν προλαβαινουν να μπουν στο ψυγειο !

αν θυμαμαι καλα το εξοχικο σου στο χωριο ειναι κοντα στην αιτωλοακαρνανια, ολα τα μερη εκει εχουν εξαιρετικα συκα!
αν σε παρει ο δρομος και περασεις απο την περιοχη του βασιλικου, ιδιαιτερα αν εχεις κανα γνωστο στη περιοχη, θα φας συκα που θα το θυμασαι μια ζωη!
αν το αριστα ειναι το 100 που παιρνουν τα του βασιλικου, τα του παναχαικου παιρνουν 90-95, τα συκα ηλειας τα μικρα 80, τα κλασικα λεπτοφλουδα 70-75 , τα καλα αλλων νομων- περιοχων 60 και τα των σουπερμαρκετ και των μαναβικων της αγορας κατω απο 40 ! ειδικα τα χοντροφλουδα κατω απο 30...

στο σωστο συκο, προσκυναμε ;) σταματαει ο νους!
πως το λεει και ο αλλος που διαφημιζει νερα? εθιζεσαι, δεν μπορεις κατι αλλο

Ναι, Αιτωλοακαρνανία, στον Αμβρακικό κόλπο.
Εγώ τρελαίνομαι για σύκα... Έχω 6 συκιές κι επειδή δε σταματάω να ψάχνω ξεχασμένες γεύσεις από παλιές ποικιλίες μου γκρινιάζουν συνεχώς στο σπίτι.
- Πόσες συκιές θα βάλεις πιά;
Όταν όμως τρώνε και λένε συνεχώς «-Δεν υπάρχει αυτό» είναι καλά... ;)
Έχω ξεκινήσει και σπάνιες αχλαδιές τα τελευταία χρόνια, κυρίως κοντούλες αλλά καμία σχέση με του εμπορίου. Λίγο πιο μικρά αλλά από άρωμα και γλύκα απέχουν έτη φωτός. Και πολύ πιο λεπτόφλουδα.
Έκανα και μια δοκιμή, μάλλον αποτυχημένη λόγω καιρικών συνθηκών και υψόμετρου, και με κερασιές.
Πήρα φυτώριο από Καστρί Κυνουρίας, ποικιλία Μπίγκαρο Βαν, ό,τι καλύτερο έχω φάει εγώ τουλάχιστον στη ζωή μου.

ναι! απο καστρι κυνουριας καταγοταν το σοι μου για αιωνες μεχρι πριν 200 χρονια περιπου. εχω παει μερικες φορες, η περιοχη εκει βγαζει απιστευτα κερασια.

καποια μερη ειναι λες και τα εφτιαξε η φυση για να κανουν τα κορυφαια!
και το ωραιο ειναι οτι ο κοσμος δεν τα ξερει συνηθως. ο κοσμος ξερει τα μερη που εχουν πολυ παραγωγη και ετσι αν η παραγωγη ειναι σχετικα καλη, επειδη θα φτασει στην αθηνα, αποκτα ονομα.
ολοι ξερουν τα συκα καλαμων για παραδειγμα, ελαχιστοι ομως τα αυθεντικα βασιλοσυκα του βασιλικου

ειδικα η δυτικη ελλαδα εχοντας το προνομιο να εχει τον δυτικο ανεμο απο τη θαλασσα, βγαζει μερικα εξ αυτων.
αλλά και αλλες περιοχες, λογω μικροκλιματος και ποικιλιων, βγαζουν τις κορυφες των κορυφων, αν ειναι απο παραδοσιακα ειδη

το ατιμο το μικροκλιμα, ειναι ο "μαγος". και οι σωστες ποικιλιες βεβαια...

υπαρχουν ακομα καποιοι μικροι , βιοκαλλιεργητες συνηθως, που κρατουν τις παραδοσιακες ποικιλιες, γευσεις και τροπους καλλιεργειας βοηθουμενοι απο το μικροκλιμα της περιοχης
φυσικα σε τιμες φευγατες αλλά παντα θα υπαρχουν καποιοι ευκαταστατοι που δεν λογαριαζουν κοστος

συκα βασιλικου και παναχαικου
κερασια καστριου
γιγαντες (αλλά και οσπρια γενικα) πρεσπων
φακες εγκλουβης
φαβα σαντορινης
καρπουζι μπεμπης (αυθεντικο) αμαλιαδας αλλά και ηλειας-αχαιας
φραουλα μανωλαδας
λαδι μανιάκι λακωνιας αλλά και κορωναίικο ηλειας και χωρας μεσσηνιας
κλπ κλπ
το θεμα ειναι να εχεις τις ακρες, γνωστους σου κατα τοπους. που να εχουν σωστες ποικιλιες στα σωστα μερη
καποιες κορυφαιες ποικιλιες εχουν εξαφανιστει επειδη ησαν ασυμφορες. χρονια τωρα δεν εχω βρει πουθενα σταρι ποικιλιας "ψαθάς". οποιος εχει φαει ομως ψωμι απο τετοιο σταρι, ξερει...

οι πλουσιοι βεβαια, αν θελησουν βρισκουν.
ο τομ χανκς για παραδειγμα, εχοντας το χρημα και τη διαθεση, ερχεται καθε χρονο ελλαδα και για 15 μερες κανει περατζαδα ανα τη χωρα εχοντας κλεισει παραγωγους σε διαφορα μερη και μαζευει αυτα που του εχουν κρατησει. τα φορτωνει στα αεροπλανο του και "αντε γεια" ;) κερναει και τους φιλους του και κανει και το κομματι του
νομιζω η γυναικα του ειναι απο κεφαλονια και απο εκει κολλησε οταν σε εκδρομες ανα την ελλαδα δοκιμασε γευσεις απιστευτες για εναν αμερικανο.
εφαγε ο αμερικανος φακες εγκλουβης βιολογικες (28 γιουρια το κιλο) και επαθε ;)

και οι περισσοτεροι διασημοι που ερχονται ελλαδα, για τα σπανια προιοντα της ερχονται
ο σουμαχερ ερχοταν ινγκογκνιτο καθε καλοκαιρι ηλεια και φορτωνε. και πολλοι αλλοι

και οχι μονο οι ξενοι.
μινι ιστοριουλα:
προπερσι, καλος φιλος καθηγητης πανεπιστημιου στη πατρα φιλοξενει φιλο καθηγητη εδρας στην αθηνα, καταγωγη απο καλαματα
μονος και πολυ ευκαταστατος
την μερα που θα εφευγε για καλαματα να παει στα πατρια για διακοπες, τυχαινει να περασουν απο το μαγαζι
μολις εχει φερει η κυρα 3 καφασια συκα απο παναχαικο. με το που δοκιμασε ενα, πηρε επ 'ωμου ενα καφασι κι εφυγε ;)
δεν ειχε ξαναφαει τετοιο πραγμα και ας ηταν απο ενα νομο που φημιζεται για τα συκα του. δεν τον ενοιαζε το κοστος

οταν εχεις λεφτα και βρεις το κορυφαιο, δεν σε νοιαζει ουτε το ποσο κανει, ουτε τιποτα...
πόσο μαλλον να το εχεις ο ιδιος οπως εσυ τα συκα σου
μπαμπη, συνεχισε! ασε τους να λενε, εσυ ξερεις!

Όπως σωστά είπε ο Κυριάκος, θα μπουν σε χωράφι, οχι σε σπίτι.
Απ ότι μου είπε ο φίλος, είναι μαύρα μικρα σύκα που βγαίνουν τελη Σεπτέμβρη ή κάτι τέτοιο. Παραπάνω δε γνωρίζω.

φυτεψε τες και αν ειναι απο τα μικρα μαυρα τα λεπτοφλουδα, αυτα που η φλουδα ξεσκιζεται στα χερια σου οταν πας να τα ανοιξεις, θα παθεις πλακα ;)

...

μπαμπη η ηλεια ειχε φοβερες κοντουλες! και η αχαια. ετσι οπως τα λες
πριν αρκετα ομως χρονια, στα πεδινα επεσε μια αρρωστια που δεν μπορουσε να καταπολεμηθει και οι αχλαδιες εξαφανιστηκαν...
μαζι και οι κοντουλες δυστυχως

αντεξαν ομως προς τα ορεινα
η αυθεντικη κοντουλα ειναι φοβερο κομματι. απιστευτα γευστικο!

δυστυχως τα τελευταια χρονια οι ποικιλιες που κυκλοφορουν στα μαγαζια ειναι σαν τα φρουτα του εξωτερικου. αγευστα, λες και τρως χωμα με λιγη γευση...

Νικόλα έχω 2 στο οικόπεδο 50 μέτρα μακριά από το σπίτι κοντά στον δρόμο σε σημείο που κατηφορίζει το έδαφος η μία κάνει μεγάλα άσπρα σύκα σκέτη γλύκα και η δεύτερη μικρότερα σαν τσαπελόσυκα πολύ νόστιμα.
Καμία από τις δύο δεν έχει σκουληκιάσει ποτέ σύκο.
Μου τις είχε φέρει πριν πολλά χρόνια φίλος από κάτι τεράστιες συκιές που είχε στο πατρικό του στο Κ.καστρίτσι.
Το καλοκαίρι όταν θα είναι έτοιμα θα σε πάρω τηλέφωνο να τα αξιολογήσεις -bye-