Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Το Bosch το είχα τσεκάρει κι εγώ.
Υποθέτω ότι εννοείς αυτό το Ryobi.
Πρώτη φορά ακούω αυτή την μάρκα. Βλέπω ότι είναι από Ιαπωνία.. Από αξιοπιστία τι λέει;

Το Bosch το είχα τσεκάρει κι εγώ.
Υποθέτω ότι εννοείς αυτό το Ryobi.
Πρώτη φορά ακούω αυτή την μάρκα. Βλέπω ότι είναι από Ιαπωνία.. Από αξιοπιστία τι λέει;
Ναι σωστα αυτο.
(Δεν ξερω γτ δεν πηρε το λινκ)
Τα Ryobi ειναι εξαιρετικά και αξιοπιστα για ημιεπαγγελματική εργασια! Εχει τεραστια γκαμα ποιοτικων εργαλειων.

• Like
Reactions: Skakinen
Καλησπέρα!
Σχετικά νεαρή ελία (περίπου 17-18 ετών) παρουσίασε αυτό το έκκριμα στον κορμό:
IMG_20250730_172119781_HDR_AE.jpg

Δεν είναι ακόμη πολλά τα σημεία αλλά ίσως γίνουν στην πορεία. Ξέρει κανείς τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
Οι λοιπές ελιές του ακινήτου (μεγάλες σε ηλικία) δεν έχουν τέτοιο θέμα.

Εξαφανίστηκαν σε 1-2 μέρες... Ίσως μικροεκκρίσεις από την υπερβολική ζέστη. Όλα καλά.

@teodor_ch έχεις δίκιο αν και τα συγκεκριμένα εκκρίματα ήταν κυρίως πάνω από την πρώτη διακλάδωση (όπου και δεν θα έβαζα ασβέστη). Προσπαθώ να το κάνω όμως.

Σχετικά με προηγούμενή μας συζήτηση, τελικώς παρήγγειλα το κονταροπρίονο Oregon PS250E που μου προτείνατε και περιμένω να το παραλάβω. Είναι vfm, σχετικά ελαφρύ και δυνατό, compact αλλά μακρύτερο από αυτό το LIDL. Εντυπώσεις προσεχώς.

Το παρέλαβα χθες

Πρώτες παρατηρήσεις:
Στα συν:
Πιο δυνατό (μπαταρία 36V, ταχύτητα περιστροφής αλυσίδας 14.4 m/s), πιο ψηλό (2.2-3..1m) από εκείνο του LIDL (PARKSIDE PAHE 20-Li A1, το οποίο είναι 2,6 kg χωρίς λάμα και μπαταρία, έχει 20V 4Ah μπαταρία και ταχύτητα περιστροφής αλυσίδας χωρίς φορτίο 5m/s, είναι περίπου 1,7m συνεπτυγμένο, 2.7m ανεπτυγμένο).
Πολύ συμμαζεμένο και αυτό όταν είναι συνεπτυγμένο, αποθηκεύεται εύκολα. Καλύτερη κατανομή βάρους καθώς το μοτέρ είναι στον άξονα και όχι στην κεφαλή πριν τη λάμα.
ΔΕΝ στάζει το δοχείο λαδιού (βασικό).

Στα μείον:
- Έχει λίγο μπελά η συναρμολόγηση και δυστυχώς το τέντωμα της αλυσίδας απαιτεί εργαλείο (κατσαβίδι) αν και μάλλον είναι πιο σταθερό έτσι (δεν χαλαρώνει εύκολα).
- Πιο βαρύ από το παλιό του LIDL (4,9 χωρίς μπαταρία, λάμα, αλυσίδα, 6,12 Kg με μπαταρία)
- Δεν έχει κεφαλή με ρυθμιζόμενη κλίση
- Συνεπτυγμένο ίσως είναι λίγο πιο μακρύ από ό,τι θα ήθελα για "χαμηλές" κοπές.

Κλαδί δεν έκοψα ακόμη οπότε στην πράξη δεν ξέρω, θα φανεί τον χειμώνα, κάποια στιγμή θα επιχειρήσω να κόψω κάποια ξερά, είμαι σίγουρος ότι θα τα κόβει πιο γρήγορα/καθαρά, απλά δεν ξέρω τι θα γίνει με την κούραση του χειριστή.

ευχαριστώ για την πρόταση, είναι ένα εργαλείο που δεν θα ανακάλυπτα ποτέ χωρίς το φόρουμ.

• Like
Reactions: nickolas
Καλοδουλευτο!
Ειμαι σιγουρος πως θα σε εντυπωσιασει.
Επειδη ειναι εργονομικο θα δεις οως ακομα και στο εδαφος θα μπορεις να κοψεις στη μεση πχ τα κλαδια που θα ριχνεις.

ο κορμός μιας νεκταρινιάς έχει γεμίσει με τέτοια εκκρίματα. Δεν θυμάμαι άλλη χρονιά να είχε.
Γνωρίζετε τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;

IMG_20250823_112447.jpg

ο κορμός μιας νεκταρινιάς έχει γεμίσει με τέτοια εκκρίματα. Δεν θυμάμαι άλλη χρονιά να είχε.
Γνωρίζετε τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;

View attachment 256612
Η ασθένεια λέγεται κομμίωση (φυτοφθορά) και οφείλεται είτε σε υπερβολικό πότισμα, είτε σε έδαφος που δεν αποστραγγίζει και λασπώνει είτε σε διαβροχή του κορμού κατά το πότισμα, σε συνδιασμό με τις υψηλες θερμοκρασίες της εποχής. Θα πας σε ένα γεωπόνο να σου δώσει κάποιο σκέυασμα με βορδιγάλιο πολτό, να ψεκάσεις καλά όλο τον κορμό. Καλό είναι να αφαιρέσεις αυτήν την "κόλλα" πριν τον ψεκασμό.

• Like
Reactions: trav
οχι...η κολλα ειναι το συμπτωμα...σαν τον πυρετο στον ανθρωπο....και πρκαλειται κια απο 1002 αλλους λογους..δεν ωφελει να ασχοληθεις.

το θεμα ειναι οτι εχει ασθενεια στο ξυλο....η φυτοφθορα ειναι μια απο αυτες (των ριζων) και η πιο πιθανη.
Αλλα αν δεν σκαψεις προς τι ριζες και τον λαιμο του κορμου για να διαπιστωσεις ποια (με εμπειρικους τροπους κ την βοηθεια του γεωπονου σου) δεν μπορεις να ξερεις το τι ακριβως.

και φυσικα οι ασθενεις ψυλου δνε εχουν μονιμη θεραπεια...μονο συντηριτικα το παει κανεις

• Like
Reactions: trav
Μόνο το Aliette εισχωρεί στους ξυλώδεις ιστούς. Μάϊο που έχει ανοδικούς και Σεπτέμβρη που έχει καθοδικούς χυμούς το δέντρο θα κάνεις δουλειά και θα δεις αποτέλεσμα τον επόμενο χρόνο.

Μόνο το Aliette εισχωρεί στους ξυλώδεις ιστούς. Μάϊο που έχει ανοδικούς και Σεπτέμβρη που έχει καθοδικούς χυμούς το δέντρο θα κάνεις δουλειά και θα δεις αποτέλεσμα τον επόμενο χρόνο.

ευχαριστώ. Είναι όντως κομμίωση;

Παιδιά, να ρωτήσω...

Είναι λογικό να ζεσταίνεται η κεφαλή στο χλοοκοπτικό ;;

IMG_20250912_192747.jpg

Δεν το έχω προσέξει από άλλες χρονιές και ναι, έβαλα γράσο πριν την χρήση

Στο δικό μου, παρ' όλο που είναι της πλάκας. δεν ζεσταίνεται κι ας μην της έχω βάλει ποτέ γράσσο.
Για να καταλάβεις μετά από αρκετή και συνεχόμενη χρήση για να αντικαταστήσω τις μεσινέζες ανοίγω την κεφαλή με γυμνά χέρια, δεν περιμένω να κρυώσει.
Αντίθετα, πολλές φορές περιμένω τον κινητήρα να "συνέλθει" λίγο...

Edit. Ξέχασα να πω όμως οτι η κεφαλή δεν είναι η μαμίσια. Ίσως να είναι από υλικό που αποβάλλει γρήγορα την θερμοκρασία.
Βέβαια για 3-4 ευρώ που έκανε δεν το πολυπιστεύω αλλά... το αναφέρω.

Last edited:
  • Like
Reactions: vlad66
Παιδιά, να ρωτήσω...

Είναι λογικό να ζεσταίνεται η κεφαλή στο χλοοκοπτικό ;;

View attachment 257535

Δεν το έχω προσέξει από άλλες χρονιές και ναι, έβαλα γράσο πριν την χρήση
Ναι, ζεσταίνεται. Δεν καίει, απλώς ζεσταίνεται.Γιαυτό δεν το πλένουμε ποτέ αμέσως μετά την χρήση του. Και όταν δεν το χρησιμοποιούμε το τοποθετούμε πάντα με την κεφαλή προς τα κάτω.

Last edited:
Γιατί αυτό με την κεφαλή προς τα κάτω; εννοείς κάθετα ;
εγώ το τοποθετώ οριζόντια....και ο 'άξονας' όπου κουμπώνει η μισινέζα κοιτάει το πάτωμα.

Γιατί αυτό με την κεφαλή προς τα κάτω; εννοείς κάθετα ;
εγώ το τοποθετώ οριζόντια....και ο 'άξονας' όπου κουμπώνει η μισινέζα κοιτάει το πάτωμα.
Ναι κάθετα, για να μην φεύγει το γράσο. Να το θεωρείς δεδομένο ότι οι πιο πολλοί το χρησιμοποιούν χωρίς να δουν πρώτα αν χρειάζεταί προσθήκη γράσου. Αν έχεις την καλή συνήθεια να ελέγχεις το γράσο πριν την χρήση μπορείς να το τοποθετείς και οριζόντια.

Last edited:
Το δικό μου πρέπει να είναι αυτό στο παρακάτω λινκ.
Απίστευτα δυνατό μέταλλο. Σχεδόν κόβει και το δέρμα ενώ έχει φάει απίστευτους χτύπους σε πέτρες και η μύτη είναι σαν καινούργια.
Ο πιο αδύναμος κρίκος είναι το κοντάρι αλλά και πάλι πρέπει να είσαι πολύ άγριος για να το σπάσεις.
Το έχω 5 χρόνια και αν και έχω ακούσει κράκ απο το ξύλο ακόμα δουλεύει μια χαρά. Και βγάζω πέτρες 10 κιλών ακόμα απο τον κήπο!

@teodor_ch ή όποιον γνωρίζει:
Που βρίσκουμε στυλιάρι με λαβή για αυτό το πατόφτυαρο ή για το αντίστοιχο του Αμπατζίδη;
Δεν βρίσκω να πουλάει κανείς στο ιντερνετ, ούτε καν σκέτη τη μεταλλική λαβή.