Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Παραδοση σε μολις 4.5 μερες απο Αμαζον Γερμανιας και ΕΛΤΑ courier!!!!
(Eιτε προκειται περι θαυματος, ειτε τα ογκωδη δεματα τα παραδιδουν αμεσα, ειτε τους εβαλαν χερι απο Αμαζον)

Garden Boy, σκαφτηρι/αναδευτηρι χωματος απο την Γερμανικη εταιρια εργαλειων και αξεσουαρ κηπου, Gloria.
D1vSFurh.jpg

Αποτελειται απο δυο κομματια τα οποια τα ρυθμιζεις και κουμπωνουν ακριβως οσο πρεπει για το υψος σου.
vuNVw4Hh.jpg

Δυο τριαδες μεταλλικα καρφια απο hardened steel, τα οποια χωνονται στο χωμα και γυρνανε 90 μοιρες σε βαθος εως 8 εκατοστα.
x9HTq5ch.jpg

Εδω ετοιμο για χρηση
vg4yniGh.jpg

Ευτυχως αποδειχτηκε τελειο για φρεσκαρισμα λακκων δεντρων καθως ειναι μολις 400w.
Σε χωμα πετρα/πηλο, εκει που ζοριστηκε το σκαπτικο των 1500w, δεν κανει πολλα πραγματα εκτος αν το κρατας αρκετη ωρα στο ιδιο σημειο.

Πολυ καλυτερο, πιο γρηγορο και σαφως πιο ξεκουραστπο απο την οποια τριβελα που συζητουσαμε παραπανω.
Η τιμη του ομως αυξηθηκε απο τα 67 στα 73 ευρω (μαζι με τα μεταφορικα). Στην χωρα μας κοστιζει πολυ ακριβοτερα..

Μια και το έφερε η κουβέντα για τριβέλες και τρυπάνια χώματος, σήμερα έπρεπε να σκάψω ένα λάκο Φ45 εκ και βάθος 40εκ για μεταφύτευση ενός μεγάλου δεντριλίου (λούσιντουμ, όχι από τα άλλα) από γλάστρα στον κήπο.
Ξεκίνησα με φτυαράκι φυτέματος και σκαλιστήρι, μετά με κανονικό φτυάρι αλλά τίποτα -το χώμα πολύ σκληρό. Τελικά την λύση έδωσε το πνευματικό δράπανο με ένα καλέμι: γρήγορα καλεμίσματα κάθετα και μετά λοξά, ~5εκ βάθος, μάζεμα με το φτυαράκι και επανάληψη του κύκλου.
Πιστέυω ότι με απλές τριβέλες και παρόμοια δεν γίνεται δουλειά στο κοκκινόχωμα που συνήθως έχει και πετραδάκι - είναι πολύ σκληρό.

ΥΓ: η μια άκρη του λάκου (προς τον τοίχο) είχε επιπλέον και διάφορα μπάζα θαμμένα από τότε που χτίστηκε η πολυκατοικία. Με το πνευματικό, αδειάσανε πιο εύκολα και από το χώμα ( τα κομμάτια που φαίνονται στις κόκκινες γλάστρες). Το μόνο δύσκολο κομμάτι ήταν οι διάφορες ρίζες που κι αυτές τις έκοψα με καλέμισμα επειδή βαριόμνουνα να κουβαλήσω άλλο εργαλείο.
xx1.jpg

Αυτές οι δουλειές γίνονται σε 1-2 λεπτά με πατόφτυαρο.
Ούτε καν ιδρώνεις.

Όσο σκληρό και να είναι το χώμα. Καρφώνεις το πατόφτυαρο όσο πάει και μετά
πατάς , κουνάς, πατάς , κουνάς και αυτό καρφώνει όλο και πιο βαθιά.

Και τις πέτρες βγάζει αλλά με περισσότερη υπομονή.
Έχω σωθεί γιατί δεν ζορίζει καθόλου τη μέση.

Σωστά. Έχει ένα χειλάκι απο την πάνω μεριά για να το σπρώχνεις με το πόδι σου.
Καλό είναι να φοράς παπούτσια με σκληρή σόλα (αν και συνήθως φοράω παλιά αθλητικά).

Το δικό μου πρέπει να είναι αυτό στο παρακάτω λινκ.
Απίστευτα δυνατό μέταλλο. Σχεδόν κόβει και το δέρμα ενώ έχει φάει απίστευτους χτύπους σε πέτρες και η μύτη είναι σαν καινούργια.
Ο πιο αδύναμος κρίκος είναι το κοντάρι αλλά και πάλι πρέπει να είσαι πολύ άγριος για να το σπάσεις.
Το έχω 5 χρόνια και αν και έχω ακούσει κράκ απο το ξύλο ακόμα δουλεύει μια χαρά. Και βγάζω πέτρες 10 κιλών ακόμα απο τον κήπο!

Το χρησιμοποιώ και να για σκαλίσω. Εννοείται με ελάχιστη δύναμη να καρφώσει ελάχιστα και να μήν χαλάσω τις ρίζες.

ΥΓ. Μπορεί η εμπειρία μου με το σκάψιμο να είναι αυτή που είναι γιατί το δικό μου είναι μυτερό. Δεν ξέρω τα πιο πλατιά πως συμπεριφέρονται.

Συνεχεια της κατασκευης μποστανιου σε ενα μερος του κηπου.

Τελειωσε χτες το φρεσκαρισμα ολου του χωρου (65τμ). Δεν ξερω αν φαινομαι 😬
ZIRHJVdh.jpg

Ο αφανης ηρωας, το σκαπτικο kraft 1500w. Αντεξε συνεχομενες ωρες ζορικου οργωματος σε χωμα τσιμεντο!!
aKBH8A5l.jpg

Λογω του πανσκληρου εδαφους εσκαβα υπο γωνια, δηλαδη ακουμπουσε μονο το ενα σετ μαχαιρια στο εδαφος για να γινει η αρχη!

Παρελαβα επισης εξι σανιδες ελατης 4 μετρων εκαστη, με πλατος 30εκ. και παχος 25 εκατοστα απο το Superwood.
1fUHjOch.jpg

Δυστυχως δεν ειχε τις παραπανω σανιδες στο λινκ των 15 ευρω εκαστη και πηρα τις μεγαλυτερες που αναφερω παραπανω...τιμη 21 ευρω εκαστη...
Το χειροτερο ειναι οτι ο μεταφορεας πηρε 50 ευρω :oops:

Χτες παρελαβα επισης τα χωματα απο Κηπογεωργικη, ευτυχως με δωρεαν μεταφορικα καθως η παραγγελια ηταν πανω απο 150 ευρω :)
5xvBC7oh.jpg

2000 λιτρα συνολικα αποτελουμενα απο συνδυασμο επιλεγμενων για τα συστατικα τους τσουβαλια χωματων και ποταμισιας αμμου
Xωμα ενα, χωμα δυο και αμμος ποταμισια . Ενα ποσοστο 15% στο συνολικο μιγμα του μποστανιου, θα ειναι το ιδιο το χωμα του κηπου.

Αφου σκαφτηκε περιπου 5 εκατοστα βαθος το εδαφος για να μπει το πρωτο μποστανι (4χ1μ), σειρα ειχε η κατασκευη του ξυλινου σκελετου.
hQeTMAgh.jpg

Η κοπη και συνδεση των σανιδων εγινε με δυο 18βολτα Ryobi, την πανισχυρη σεγα και το γομαρι καρφωτικο.
1xe6VTyh.jpg

Συνοδευτικα εργαλεια, μια μετροταινια, ενα μολυβι μαραγκου, μια γωνια και ενα αλφαδι. Τo 12βολτο πρασινο (DIY σειρα) σεγακι Bosch ζοριστηκε λιγο.

Τεραστια βοηθεια το καρφωτικο Ryobi που εκανε την δουλεια των συνδεσεων, παιχνιδακι. Το συγκεκριμενο παιρνει καρφια εως 5 εκατοστα μηκος.
CrWSho9h.jpg

Χρησιμοποιησα τα καρφακια της Dewalt που ειναι απο τα καλυτερα.
fC7i5T2l.jpg

Δεν ειχα των 50μμ και ετσι χρησιμοποιησα τα καρφακια των 44μμ.

Ετοιμο το πρωτο μποστανακι. Μπηκε στη θεση του και εκατσε τελεια.
qbPaH7Rh.jpg

Επομενο σταδιο το γεμισμα του μποστανιου με μιγματα υλικων και η κατασκευη ενος δευτερου, πολυ μεγαλυτερου μποστανιου σε σχημα Γ.

Παραλαβη ενος πιστολιου γρασου για γρασαρισμα των γραναζιων στις λαμες των αλυσοπριονων, συμπληρωμα στις γωνιακες θαμνοκοπτικων κλπ κλπ.

πολλοι μεταξυ τους και εγω αγνοουμε την αναγκη γρασαρισματος των γραναζιων στις λαμες των αλυσοπριονων.
Καποιες βεβαια ειτε δεν εχουν γραναζι ειτε εχουν κλειστο κυκλωμα που δεν θελει συμπληρωμα.

Εξαιρετικα χρησιμο σε τιμη προσιτη με 6,5 ευρω απο ΤΕMU.

IMG20250526122648.jpg

Με αναζητηση Grease Gun θα βρειτε δεκαδες.

ΥΓ και ενα βιντεακι με την χρηση του,

Last edited:
Μπηκε χτες ενα κυβικο μιγμα χωματων και τελειωσε το ενα παρτερακι
cFvcmXch.jpg

Η βροχη δεν μας αφησε να τελειωσουμε και το δευτερο παρτερι που θα γινει σε σχημα Γ.
ZC7rzHsh.jpg

Τουλαχιστον αδειασα τα χωματα (τα σκεπασα για να μην πετρωσουν απο την βροχη) και συντομα θα ολοκληρωθει η κασα που θα γεμισει με το μιγμα.

Ισως επρεπε να βαλεις ναυλον μεμβρανη στα ξυλα Μιχαλη πριν βαλεις το χωμα ωστε να προστατευτουν απο την υγρασια των ποτισματων και να αντεξουν περισσοτερο στον χρόνο.

Ιδεα για τα επομενα που θα φτιαξεις.

Υ.Γ. τωρα ειδα πως δεν εχουν και καμια προστασια εμποτισμου.

Πολύ ωραία Μιχάλη...
Σε αυτό που είπε ο Κυριάκος έχει δίκιο.. Αυτό δεν φενετα εξ αρχής αλλά σε βάθος χρόνου...και τώρα μπορείς να το φτιάξεις πρώτου σπερεις το μποστάνι...

Επεισης η σύνδεση μόνο με βελόνια από καρφωτικο μου φεβετσ λίγη...θα έβαζα εσωτερικά μια γωνιά 15 πόντων μηκος για επιπλέον δέσιμο καθ στήριξη.. Τα χωματα όταν βραχούν θα σπρώχνουν μέρα με την μερα. Ίσως λίγο υπερβολικό αλλά έχεις 100%το κεφάλι σου ήσυχο...

• Like
Reactions: Χιωτης
Χρειάζεται και εδαφοκάλυψη στον πάτο γιατί οι ρίζες απο τα δέντρα θα γεμίσουν τα παρτέρια αφού τα βρίσκουν νερό.
Σε δικά μου παρτέρια 3 ετών είναι γεμάτα απο ρίζες και πρέπει να βγάλω το χώμα, να βάλω το κάλυμμα και μετά ξανά απο την αρχή!

Έχετε δικιο, εχει μπει ηδη γεωυφασμα Grasher και επισης εχουν βιδωθει και γωνιες, δεν ξερω αν φαινονται στην φωτο. Οι σανιδες παραμενουν αβαφες εν γνωσει μου. Αν παει καλα το προτζεκτακι και μου δινει χαρα, σε 3-4 χρονια θα αναβαθμιστει ριζικά το μποστάνι και θα διπλασιαστει.

Για την εδαφοκαλυψη μου προτειναν και χοντρο χαρτόνι αλλά προτίμησα τo ναυλον εδαφοκαλυψης.