Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Re: Απάντηση: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Με τα σκυλιά αυτά φίλε, δεν νομίζω να ηρεμήσεις ποτέ στο θέμα του γκαζόν....εκεί που τρέχουν (συνήθως ακολουθούν τον ίδιο διάδρομο) θα σου το χαλάσουν, εκεί που κατουράνε θα σου το κάψουν, εκεί που θα ανοίγουν τρύπες θα στο ξηλώσουν...

+1 Ετσι ακριβώς,σκυλιά καί 100% όμορφος χλοοτάπητας είναι δυό λέξεις ασύνδετες.

Μην τον απογοητευετε, εγω δεν εχω κανενα προβλημα με το σκυλι και το γκαζον (αγριαδα). Απλα εμαθε απο την πρωτη μερα τι να κανει και που, και μετα το εχει παρει επανω του και δεν με εχει ξαναενοχλησει. Μαλιστα "βαζει χερι" και στη γατα οταν αυτη κανει κατι που δεν επιτρεπεται. Απλα τα ποιμενικα σκυλια εχουν "τονους" ενεργειας μεσα τους, και αυτη πρεπει να εκτονωθει με αλλα τροπο οταν δεν κανουν τη δουλεια για την οποια προοριζονται, δλδ προβατα.
Αν δεν εκτονωθει με την καθοδηγηση του ανθρωπομελους της αγελης, θα εκτονωθει με διαφορους τροπους που θα επινοησει το σκυλι μονο του, δοκιμαζοντας και κρατωντας αυτο που το κανει να ηρεμει και να εκτονωνεται, και αποριπτωντας τα αλλα που εχουν ασχημες επιπτωσεις. Και εκει αρχιζουν τα προβληματα, γιατι οταν το σκυλι δοκιμασει και διαλεξει και αφομοιωσει κατι που δεν συναδει με την δικη μας προτιμηση, θελει κοπο να αλλαξει. Οποτε κουραζομαστε πολυ αρχικα, και απολαμβανουμε αργοτερα.

Ευχαριστω Δημητρη (για την απαντηση)

Φίλε janpap08 εγώ για πολλά χρόνια και σε πολύ μεγαλύτερη έκταση απλώς κουρεύω με την μηχανή του γκαζόν χωρίς συλλέκτη πίσω και έχω κάποιο σχετικά ευχάριστο στην όψη αποτέλεσμα. Πολλές φορές τα χόρτα φτάνουν και 50-70cm ύψος όταν έχω παραμελήσει να τα κόψω.Στην περίπτωση αυτή τα κατεβάζω πρώτα με την πετονιά.
Δεν ασχολήθηκα ποτέ με γκαζόν -λιπάσματα -ποτιστήρια κλπ. Ποτέ δεν πότισα το χώμα γι αυτό και δεν είχα τέλειο αποτέλεσμα. Απλώς ισοπέδωσε όσο μπορείς τον χώρο προσθέτοντας χώμα στις λακκούβες, πότισε το χώμα να βγάλει ότι μπορεί και κούρευε με την μηχανή του γκαζόν αφήνοντας τα υπολείμματα μέσα. Ούτε έξοδα ούτε προβλήματα ούτε λιπάσματα και παρασιτοκτόνα εκεί που αναπνέεις.
Ούτε για σκυλιά να ανησυχείς ούτε τίποτα.... απλώς συμβιβάσου με το αποτέλεσμα.
Όλα αυτά δική μου άποψη ... πάντα με την λογική ότι το περιβάλλον το αφήνουμε να αναπτυχθεί όπως θέλει ... το γκαζόν είναι μια κυριλέ εμφάνιση χώρου με χίλια δυο προβλήματα συντήρησης, έξω από τις δικές μου προτιμήσεις.

Έτσι όπως τα λέει ο Νίκος είναι στις παρακάτω φωτο το μόνο που έχω κάνει είναι να ποτίζω τακτικά το καλοκαίρι.
Άλλες φορές μαζεύω τα κομμένα χόρτα από τη μηχανή του γκαζόν και άλλες φορές αφήνω τη μηχανή χωρίς τον κάδο να σκορπάει .
Αυτό που βλέπεις είναι αγριάδα και διάφορα άλλα χόρτα της γης.

DSC_1236.jpg
[/URL][/IMG]

DSC_1238.jpg
[/URL][/IMG]

Ωραία όλα αυτά πού δείχνετε στίς φωτός φίλε Κωνσταντίνε καί λέτε φίλε Νίκο,αλλά όχι γιά όλο τόν χρόνο από φθινόπωρο εώς καί Ανοιξη η πρασινάδα,τό καλοκαίρι (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) πού ξερένεται τό χώμα καί μαζί καί οι αγριάδες-ζιζάνια θά είναι κρανίου τόπος.
Βέβαια ισχύει τό γνωστό γνωμικό πού ισχύει παντού,ότι πληρώνεις έχεις.

Όχι ακριβώς Δημήτρη ..... απλώς έχεις κιτρινωπό γκαζόν :flipout::flipout: όπως κίτρινα τοματίνια .... Γι αυτό είπα ποτίζεις ....

Αμάν πια αυτοί οι γεωπόνοι με το Roundup της Monsanto...η εμμονή τους καταντάει ύποπτη....εδώ βρήκαν ακόμη και σε μπύρες υπολείμματα από Roundup....έχει βουίξει το ιντερνέτ από το τι προκαλεί....εκεί αυτοί προτείνουν Roundup...

http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2015/06/roundup.html

Σώτο εγώ Δασολόγος είμαι αλλά επειδή έχω μπαξέ και χωράφι ξέρω πάνω κάτω τι προκαλούν.
Θεωρώ ότι το roundup είναι σοβαρός κίνδυνος.
Τέτοια ψεκασμένα blogs τύπου secretrealtruth δεν διάβαζα ποτέ και ούτε πρόκειται να διαβάσω.
Μιλάω με επιστημονικά δεδομένα και ποτέ με αεράτα! ;-)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Συμφωνώ απόλυτα μέ τόν φίλο Νίκο καί εγώ είμαι κατά τών ζιζανιοκτόνων ειδικά κοντά σέ σπίτια καί αυλές,καί τό θέμα είναι ότι καί νά ψεκάσει και να ξεραθεί η αγριάδα,μετά από κάποιους μήνες πάλι θά ξαναβγεί εφόσον υπάρχει μέσα στό χώμα σπόρος.
Η αγριάδα είναι άτιμο πράμα καί παντελώς δέν θά εξαλειφθή ούτε μέ ζιζανιοκτόνα,ούτε μέ φρεζάρισμα,πάντα κάποια υπολείματα θά βγαίνουν κατά καιρούς και θα πολλαπλασιάζονται σταδιακά,η μόνο σωστή λύση μεγάλης επιτυχίας είναι αλλαγή τού χωματος σέ βάθος 30 cm πέταμα τό παλιό καί,στρώση νέου χώματος κοσκινισμένο καί καθαρό από ζιζάνια.
Η μιά άλλη λύση είναι σκάψιμο καί πέταμα μιά φλούδα χώματος 2-3 cm καί νά πατήσει επάνω έτοιμος χλοοτάπητας,πού αυτός έχει μιά φλούδα χώματος 2 cm περίπου μέ τό ριζικό σύστημα τού γκαζόν επάνω κάι έτσι όπως θά πατήσει επάνω στό παλιό χώμα κατά κάποιον τρόπο θά περιορίσει (όχι στό 100%) τήν επαναφύτρωση αγριάδας.
Νά συμπληρώσω ότι προλαβαίνει καί αυτή τήν Άνοιξη νά τό φυτέψει τό νέο γκαζόν.
Καί άν φυτέψει σπόρο γκαζόν καί έχει μέσα σκυλιά θά τό ¨φρεζάρουν¨ καί θά βγεί λίγο εδώ καί λίγο εκεί τό γκαζόν.

Προσωπικά φίλε Νεκτάριε χρησιμοποιώ ένα βαμβάκι νοτισμένο σέ μπλέ οινόπνευμα καί τρίβω τήν λάμα γιά ρετσίνια καί πρασινάδες,αλλά καί τίς χειρολαβές άν έχουν ρετσίνια.

Φίλε Dolomites εφόσον πάς μιά φορά τόν χρόνο θά χρειαστεί φυσικά νά κάνεις εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος καί νά μήν επαναπαυτείς φυσικά,νά ρίχνει μιά ματιά κάποιος γειτονας άν ποτίζεται πού καί πού,γιατί μηχανήματα είναι καί αυτά καί χαλάνε η βουλώνουν τά μπέκ κ.τ.λ

Φίλε Ramius στά κρασοστάφυλα τό κλαδεμα γίνεται πιό μακρύ π.χ στά 6 - 7 μάτια παραπλεύρως τού κεντρικού κορμού,γιά τά επιτραπέζια πού σέ ενδιαφέρει τό κλάδεμα γίνεται κοντά στό 1 - 2 μάτια παραπλεύρως τού κεντρικού.

Οχι δέν θεωρείται απαράβατος κανόνας τό αυστηρό κλάδεμα στίς μουριές,ανάλογα τό σχήμα πού θέλεις νά τής δώσεις στα πεζοδρόμια οι δήμοι τίς κόβουν πολύ αυστηρά γιά λόγους ότι άν τίς αφήσουν μεγάλες σε όγκο θά ενοχλούν,λόγοι καθαριότητας (λιγότερα φύλλα) κ.τ.λ
Ο καθένας ιδιώτης τήν μουριά τήν περιορίζει-κλαδεύει όπως θέλει άλλος τήν κάνει ομπρέλα καί πιάνει τά κλαριά καί τά δένει πρός τά πλάγια όπως θά έχεις δεί σέ ταβέρνες καί τίς κάνει σάν ομπρέλες γιά σκιά καί τίς κλαδεύει κατα τό δοκούν πάντα στό ίδιο στύλ καί οχι πολύ αυστηρά γιά νά μην αργήσουν νά κάνουν σκιά τους καλοκαιρινούς μήνες,κόβει π.χ περισσότερο τά κλαδιά πού φεύγουν πρός τά πάνω.
Αλλος τήν θέλει δέντρο γιά να μην βλέπει καί τόν βλέπουν οι γείτονες καί τίς κλαδεύει όταν πάει νά φύγει πολυ ψηλά.

Χαίρομαι που συμφωνούμε Δημήτρη.
Έχω ένα φιλαράκι που το έψαξε πολύ και μου είπε ότι το καλύτερο είναι το πολύ πότισμα τον Αύγουστο. Θα βγει όλη στην επιφάνεια και θα την κάψει ο ήλιος.
Εγώ κατάφερα να απαλλαχθώ εντελώς από την αγριάδα με τον εξής τρόπο.

Αγοράσαμε πριν από 4-5 χρόνια ένα χωράφι που είχα να καλλιεργηθεί 30 χρόνια (έκταση 1.2 στρέμματα περίπου). Τίγκα στην αγριάδα πραγματικά!
Με τον πατέρα μου το σκάψαμε όλο πατόφτυαρο και πραγματικά από κάθε τετραγωνικό βγάζαμε με το χέρι μέχρι και 1 καρότσι αγριάδα!
Μιλάμε στο τέλος είχα πάθει πλάκα με τον όγκο. Δεν θυμάμαι πόσες φωτιές βάλαμε για να τα κάψουμε όλα!

Μετά με εντατική καλλιέργεια γιατί βάζαμε διάφορα, σκάβαμε και ότι βρίσκαμε πάλι το μαζεύαμε και το καίγαμε.
Εδώ και 3 χρόνια κόβω συνεχώς τα χόρτα και κάνω με το σκαπτικό 3-4 φρεζαρίσματα κάθε χρόνο το χώμα και πραγματικά δεν υπάρχει πλέον αγριάδα (μιλάω για εκείνα τα τεράστια ριζώματα).

Να σημειώσω ότι roundup βάζει ο πατέρας μου αλλά όχι εκεί που καθαρίζω. Δεν μπορώ να τον πείσω να μην το χρησιμοποιεί αλλά φαίνεται ότι δεν κάνει και πολύ δουλειά καθώς μετά από λίγο καιρό ξαναβγαίνουν.

Πλέον στο χωράφι βγαίνουν μόνο ρεπανίδες, κανένα ραδίκι, βίκος και άλλα φυτά τύπου γκαζόν παρόλο που το διπλανό χωράφι είναι τίγκα στην αγριάδα (μιλάμε ότι καλοκαίρι κρύβει τον ήλιο από το ύψος της).

Συμπέρασμα:Η εντατική αναμόχλευση του εδάφους αποτρέπει την εμφάνιση αγριάδας, βέβαια όπως και εσύ ξέρεις αυτό προκαλεί άλλα προβλήματα, ωστόσο με μικρά μηχανήματα θεωρώ ότι είναι ελάχιστα.

Κανείς δεν είπε ότι η αγριάδα ειναι αγριο γκαζόν. Και πως κάποια στιγμή τι γκαζόν μάλλον θα γίνει αγριάδα....

Μερικές συσκευασίες γκαζόν που υπάρχουν στην αγορά περιέχουν και αγριάδα καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στον καιρό.

Φίλε janpap08 εγώ για πολλά χρόνια και σε πολύ μεγαλύτερη έκταση απλώς κουρεύω με την μηχανή του γκαζόν χωρίς συλλέκτη πίσω και έχω κάποιο σχετικά ευχάριστο στην όψη αποτέλεσμα. Πολλές φορές τα χόρτα φτάνουν και 50-70cm ύψος όταν έχω παραμελήσει να τα κόψω.Στην περίπτωση αυτή τα κατεβάζω πρώτα με την πετονιά.
Δεν ασχολήθηκα ποτέ με γκαζόν -λιπάσματα -ποτιστήρια κλπ. Ποτέ δεν πότισα το χώμα γι αυτό και δεν είχα τέλειο αποτέλεσμα. Απλώς ισοπέδωσε όσο μπορείς τον χώρο προσθέτοντας χώμα στις λακκούβες, πότισε το χώμα να βγάλει ότι μπορεί και κούρευε με την μηχανή του γκαζόν αφήνοντας τα υπολείμματα μέσα. Ούτε έξοδα ούτε προβλήματα ούτε λιπάσματα και παρασιτοκτόνα εκεί που αναπνέεις.
Ούτε για σκυλιά να ανησυχείς ούτε τίποτα.... απλώς συμβιβάσου με το αποτέλεσμα.
Όλα αυτά δική μου άποψη ... πάντα με την λογική ότι το περιβάλλον το αφήνουμε να αναπτυχθεί όπως θέλει ... το γκαζόν είναι μια κυριλέ εμφάνιση χώρου με χίλια δυο προβλήματα συντήρησης, έξω από τις δικές μου προτιμήσεις.

Νικ εγώ αφήνω το φυσικό γκαζόν να κάνει την δουλειά του!! :)

Φίλε Weather ευχαριστώ πάρα πολύ για τις συμβουλές περί κλαδέματος, θα τις έχω υπ' όψη για την επόμενη φορά!

Ως προς γκαζόν-χλοοτάπητες κλπ: εγώ έχω ένα μείγμα από κικούγιου που μετανάστευσε από το διπλανό οικόπεδο και από φυσική βλάστηση, με πολλή αγριάδα. Την άνοιξη βγαίνει και τριφύλλι ή κάτι παρόμοιο, αυτοφυώς, το οποίο μετά χάνεται. Το μόνο που κάνω είναι να κουρεύω σχετικά τακτικά, συνήθως με τη μέθοδο της χορτολίπανσης, και όλα καλά. Το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με τις παραπάνω φωτογραφίες.
Η αγριάδα επιβιώνει το καλοκαίρι μια χαρά, θέλει βέβαια κανένα ποτισματάκι για βοήθεια ιδίως στα πιο ηλιόλουστα σημεία, αλλά τίποτα τρομερό. Ίσως βοηθάει το γεγονός ότι το μέρος είναι παραθαλάσσιο και έχει αρκετή υγρασία.

Την ευκολία και το γεγονός ότι δε χρειάζεται να πολυασχολούμαι με σπορά-συντήρηση κλπ, τη θεωρώ πολύ σημαντική, από κει και πέρα ο καθένας ανάλογα τα γούστα και τις δυνατότητες του, αποφασίζει ανάλογα!

Χαχαχχ, φίλε janpap08 έχουμε ίδιο στυλ γκαζόν και ίδιο σκύλο... Μπας και είναι θηλυκό, να γίνει επιτέλους μπαμπάς ο δικός μου ;;;

Νίκο, διαβολικ, δεν διαφωνούμε σε κάτι, τα ίδια λέμε...
αλλά έκανες το κόπο να πατήσεις το λινκ να δεις τι λέει?
εάν το είχες κάνει θα έβλεπες ότι προτείνει ένα φυσικό τρόπο εξουδετέρωσης των ζιζανίων.

Ξυδι λοιπον για τα αγριοχορτα.
Θα το δοκιμασω σε αγριες καταστασεις ομως.

Το οινοπνευμα δεν καθαριζει πρασιναδες και ρετσινια απο πριονια και ψαλιδια. Τουλαχιστον εγω δεν το καταφερω με λιγη προσπαθεια.
Αλλη λυση θα ηταν η βενζινη, αλλα ξεχασα ν δοκιμασω.

screen capture freeware

Νίκο, διαβολικ, δεν διαφωνούμε σε κάτι, τα ίδια λέμε...
αλλά έκανες το κόπο να πατήσεις το λινκ να δεις τι λέει?
εάν το είχες κάνει θα έβλεπες ότι προτείνει ένα φυσικό τρόπο εξουδετέρωσης των ζιζανίων.

Φιλικά στο είπα Σώτο. :)
Το λινκ το είδα αλλά το ξύδι δυστυχώς προκαλεί άλλα θέματα και στο τέλος δεν σου βγαίνει καθόλου οικονομικά κια φυσικά μόνο αέρα κάνει στην αγριάδα. Φυσικός τρόπος εξουδετέρωσης της αγριάδας είναι το βγάλσιμο και μετά πότισμα. Πιο φιλικός τρόπος δεν υπάρχει δυστυχώς. ;)

Ξυδι λοιπον για τα αγριοχορτα.
Θα το δοκιμασω σε αγριες καταστασεις ομως.

Το οινοπνευμα δεν καθαριζει πρασιναδες και ρετσινια απο πριονια και ψαλιδια. Τουλαχιστον εγω δεν το καταφερω με λιγη προσπαθεια.
Αλλη λυση θα ηταν η βενζινη, αλλα ξεχασα ν δοκιμασω.

screen capture freeware

http://www.woodworkersresource.com/...h_and_resin_from_your_blades_and_router_bits/

Δες εδώ αλλά μιας και που έχεις, κάνε μία δοκιμή με το MX14.
Μετά το καθάρισμα όμως φρόντισε να χρησιμοποιήσεις κάτι ήπιο γιατί το MX14 είναι βασικό και δεν ξέρω τι επίδραση έχει στον δίσκο γενικά.
Προτείνω λίγο καθαριστικό γενικής χρήσης ή λάδωμα με WD40.

Τό έτριψες Νεκτάριε μέ οινόπνευμα ? θέλει τρίψιμο καλά δέν είναι γιά ένα πέρασμα,θέλει πολλά περάσματα γιά νά φύγει,δοκίμασε καί μέ μιά νοτισμένη φανέλα,αντί γιά βαμβάκι

ΜΧ-14 Δημητριε και ολα λαμπουν! Πως μου διεφυγε...
Απλα χρησιμοποιουσα και το loctite που εκανε δουλεια και ξεχαστηκα. Ετσι πηρα ακομη ενα σπρευ που τελικα δεν εκανε το ιδιο.

ΜΧ-14 Δημητριε και ολα λαμπουν! Πως μου διεφυγε...
Απλα χρησιμοποιουσα και το loctite που εκανε δουλεια και ξεχαστηκα. Ετσι πηρα ακομη ενα σπρευ που τελικα δεν εκανε το ιδιο.

Πέρασε το και ένα ήπιο καθαριστικό μετά μην το ξεχάσεις.
Μην οξειδωθεί καμία κόλληση γιατί δεν θα έχει πλακα να φύγει κομματάκι από τον δίσκο στις 5000 στροφές...

Για τα χειρος το θελω Νικ τα γιαπωνεζα!

Κομπλέ τότε.
Απλά πληροφοριακά γιατί και σε αυτό το άρθρο που έβαλα γράφει προσοχή με τα βασικά καθαριστικά.