Καλημέρα.
Βάλε μία φωτογραφία να δούμε την κατάσταση.
Καταρχήν δεν θα σου πρότεινα να βάλεις Roundup γιατί έχει μεγάλη υπολειματικότητα κια θα καταλήγεις να το τρως (αν όχι εσύ τα ζωντανά σου).
Το καλύτερο είναι να τα κόψεις σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλό ύψος, τώρα το καλοκαίρι να κάνεις 2-3 φρεζαρίσματα και μετά πολύ πότισμα για να φυτρώσει η αγριάδα και να καεί από την ήλιο.
Το φθινόπωρο μπορείς να φυτέψεις μία ποικιλία γκαζόν που να έχει μέσα και κάποια ψυχανθή (Vicia faba πχ) τα οποία θα δυσχεραίνουν την ανάπτυξη της αγριάδας (όση έμεινε φυσικά).
Επίσης όταν φυτεύεις γκαζόν απογορεύεται να πατάει το οτιδήποτε πάνω του μέχρι να φυτρώσει, οπότε απομονώνεις τα σκυλιά για 2-3 εβδομάδες που κάνει να βγει και να πάρει λίγο τα πάνω του.
Θα έλεγα λοιπόν να κάνεις υπομονή για να πάρεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Συμφωνώ απόλυτα μέ τόν φίλο Νίκο καί εγώ είμαι κατά τών ζιζανιοκτόνων ειδικά κοντά σέ σπίτια καί αυλές,καί τό θέμα είναι ότι καί νά ψεκάσει και να ξεραθεί η αγριάδα,μετά από κάποιους μήνες πάλι θά ξαναβγεί εφόσον υπάρχει μέσα στό χώμα σπόρος.
Η αγριάδα είναι άτιμο πράμα καί παντελώς δέν θά εξαλειφθή ούτε μέ ζιζανιοκτόνα,ούτε μέ φρεζάρισμα,πάντα κάποια υπολείματα θά βγαίνουν κατά καιρούς και θα πολλαπλασιάζονται σταδιακά,η μόνο σωστή λύση μεγάλης επιτυχίας είναι αλλαγή τού χωματος σέ βάθος 30 cm πέταμα τό παλιό καί,στρώση νέου χώματος κοσκινισμένο καί καθαρό από ζιζάνια.
Η μιά άλλη λύση είναι σκάψιμο καί πέταμα μιά φλούδα χώματος 2-3 cm καί νά πατήσει επάνω έτοιμος χλοοτάπητας,πού αυτός έχει μιά φλούδα χώματος 2 cm περίπου μέ τό ριζικό σύστημα τού γκαζόν επάνω κάι έτσι όπως θά πατήσει επάνω στό παλιό χώμα κατά κάποιον τρόπο θά περιορίσει (όχι στό 100%) τήν επαναφύτρωση αγριάδας.
Νά συμπληρώσω ότι προλαβαίνει καί αυτή τήν Άνοιξη νά τό φυτέψει τό νέο γκαζόν.
Καί άν φυτέψει σπόρο γκαζόν καί έχει μέσα σκυλιά θά τό ¨φρεζάρουν¨ καί θά βγεί λίγο εδώ καί λίγο εκεί τό γκαζόν.
Πω καθαριζετε τα πριονια και τα ψαλιδια κλαδεματος απο τα ρετσινια και τις πρασιναδες?
φτιαχτηκε.
Προσωπικά φίλε Νεκτάριε χρησιμοποιώ ένα βαμβάκι νοτισμένο σέ μπλέ οινόπνευμα καί τρίβω τήν λάμα γιά ρετσίνια καί πρασινάδες,αλλά καί τίς χειρολαβές άν έχουν ρετσίνια.
Φίλε Dolomites εφόσον πάς μιά φορά τόν χρόνο θά χρειαστεί φυσικά νά κάνεις εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος καί νά μήν επαναπαυτείς φυσικά,νά ρίχνει μιά ματιά κάποιος γειτονας άν ποτίζεται πού καί πού,γιατί μηχανήματα είναι καί αυτά καί χαλάνε η βουλώνουν τά μπέκ κ.τ.λ
Μια που πιάσαμε τα κηπευτικά, για δώστε καμια συμβουλή για κλάδεμα κληματαριών. Δε με ενδιαφέρει η παραγωγή για κρασί, αλλά να τρώω μερικά τσαμπιά κάθε καλοκαίρι κ να έχω ένα υγιές φυτό. Εδώ βλέπω συχνά στο κλάδεμα να διατηρούν τον κεντρικό κορμό και να κόβουν κοντά τα διάφορα βλαστάρια, ώστε νς βλαστήσουν εκ νέου από τα 1α-2α ή 3α μάτια...
Επίσης για τις μουριές, το "αυστηρό" ετήσιο κλάδεμα θεωρείται απαράβατος κανόνας;
Φίλε Ramius στά κρασοστάφυλα τό κλαδεμα γίνεται πιό μακρύ π.χ στά 6 - 7 μάτια παραπλεύρως τού κεντρικού κορμού,γιά τά επιτραπέζια πού σέ ενδιαφέρει τό κλάδεμα γίνεται κοντά στό 1 - 2 μάτια παραπλεύρως τού κεντρικού.
Οχι δέν θεωρείται απαράβατος κανόνας τό αυστηρό κλάδεμα στίς μουριές,ανάλογα τό σχήμα πού θέλεις νά τής δώσεις στα πεζοδρόμια οι δήμοι τίς κόβουν πολύ αυστηρά γιά λόγους ότι άν τίς αφήσουν μεγάλες σε όγκο θά ενοχλούν,λόγοι καθαριότητας (λιγότερα φύλλα) κ.τ.λ
Ο καθένας ιδιώτης τήν μουριά τήν περιορίζει-κλαδεύει όπως θέλει άλλος τήν κάνει ομπρέλα καί πιάνει τά κλαριά καί τά δένει πρός τά πλάγια όπως θά έχεις δεί σέ ταβέρνες καί τίς κάνει σάν ομπρέλες γιά σκιά καί τίς κλαδεύει κατα τό δοκούν πάντα στό ίδιο στύλ καί οχι πολύ αυστηρά γιά νά μην αργήσουν νά κάνουν σκιά τους καλοκαιρινούς μήνες,κόβει π.χ περισσότερο τά κλαδιά πού φεύγουν πρός τά πάνω.
Αλλος τήν θέλει δέντρο γιά να μην βλέπει καί τόν βλέπουν οι γείτονες καί τίς κλαδεύει όταν πάει νά φύγει πολυ ψηλά.