Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Δείτε κ μερικές φωτο από το γκαζόν.

Τελικα φύτρωσε κ στα υπόλοιπα σημεία κ μάλλον δεν θα χρειαστεί να κάνω τα καπάκια που μου είπε ο Δημητρης,παρα μόνο σε ελάχιστα σημεία (ίσως κάτω από την Ιτιά και πίσω αριστερά στην πόρτα).

Εδώ είναι το πώς ήταν πέρυσι...

Ωραίο φαίνεται,καλοπάτητο νά είναι καί πάντα έτσι,αλλά μήν ξεθαρευτείς καί ρίξεις τό σύρμα καί μπαίνουν τά σκυλιά μέσα γιατί πάλι θά το κάνουν χάλια.
Τό ξαναείπαμε αλλά θά τό αναφέρω πάλι,θά σού είναι κουραστικό νά κουρεύεις τό γκαζόν,μέ τούς σωλήνες μέσα,καί μπορεί νά κόψεις μέ τήν χλοοκοπτική μηχανή κάποιο σωλήνα.Ξανασκέψου τήν λύση πού σού προανέφερα μέ περιμετρικά μπέκ μεγάλης ακτίνας.

Ναι θα τα αλλάξω σε κανένα 20ημερο που θα βγάλω κ την περίφραξη.Οι σωλήνες θα παραμείνουν όπως είναι κ απλά θα βάλω τα μπεκακια που είπαμε.Ηδη βρήκα κάτι πλαστικά με 7 το ένα.

Η αγριάδα γιά νά βγεί γρήγορα καί σωστά πρέπει όλο το 24 ωρο τό χώμα νά είναι βρεμένο (νωπό) πράγμα πού στήν φωτογραφία δέν φαίνεται νά είναι.Εδώ βλέπω καί τήν Ορτανσία αριστερά η καημένη έχει αρχίσει καί σουρώνει από τήν ανοβρία,πόσο δέ μάλλον η αγριάδα πού θέλει φούλ νερό γιά νά ριζώσει.

.....

Πριν 3 Κυριακές έσπειρα
αλλά μόλις την τελευτάια εβδομάδα έκανε ζέστη (είμαι Β. Ελλάδα).
Κάπου διάβασα οτι η αγριάδα θέλει πάνω από 20C

ολο το 24ωρο ...
Χρήσιμη πληροφορία.
Το έχω βάλει 10' πότισμα κάθε 12ώρες. Θα αυξήσω.

Τις Ορτανσίες Παρασκευή τις αγόρασε η γυναίκα από Leroy (ζωντανές ωραίες) και Σάββατο τις έβαλε... απογοητεύτηκε.
Ποτισμένες μια χαρά είναι... αλλά...
Την Πέμπτη βγάζει το lidl να πάρει ή μια από τα ίδια;;;

Να σου πω ότι τα μπεκάκια τα έβαλα να ποτίζουν το απόγευμα για 3' κάθε μέρα.
Καλά είναι; Από ότι είδα κρατά νερό το χώμα.

Σε αυτά τα παρτέρια λέει να βάλει πυξάρια
ένα δεξια, ένα αριστερά σαν μπάλες.
Ασφαλής επιλογή;
Μόνο ΣΚ πάμε εκεί οπότε περιποίηση δεν έχει...
T4nP6vQ.jpg

Ναι θα τα αλλάξω σε κανένα 20ημερο που θα βγάλω κ την περίφραξη.Οι σωλήνες θα παραμείνουν όπως είναι κ απλά θα βάλω τα μπεκακια που είπαμε.Ηδη βρήκα κάτι πλαστικά με 7 το ένα.

Θά τήν βγάλεις τήν περίφραξη ? άν ναί τότε θά μπαίνουν πάλι μέσα τά σκυλιά καί θά τό χαλάσουν σταδιακά,καί θά είναι κρίμα ο κόπος σου

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πριν 3 Κυριακές έσπειρα
αλλά μόλις την τελευτάια εβδομάδα έκανε ζέστη (είμαι Β. Ελλάδα).
Κάπου διάβασα οτι η αγριάδα θέλει πάνω από 20C

ολο το 24ωρο ...
Χρήσιμη πληροφορία.
Το έχω βάλει 10' πότισμα κάθε 12ώρες. Θα αυξήσω.

Τις Ορτανσίες Παρασκευή τις αγόρασε η γυναίκα από Leroy (ζωντανές ωραίες) και Σάββατο τις έβαλε... απογοητεύτηκε.

Να σου πω ότι τα μπεκάκια τα έβαλα να ποτίζουν το απόγευμα για 3' κάθε μέρα.
Καλά είναι; Από ότι είδα κρατά νερό το χώμα.

Σε αυτά τα παρτέρια λέει να βάλει πυξάρια
ένα δεξια, ένα αριστερά σαν μπάλες.
Ασφαλής επιλογή;
Μόνο ΣΚ πάμε εκεί οπότε περιποίηση δεν έχει...
T4nP6vQ.jpg

Ναί πρέπει η θερμοκρασία νά είναι πάνω από 20 c ,σωστό,αλλά όταν είσαι εκεί τό ΣΚ νά τσεκάρεις οπτικά τό χώμα και τήν νωπότητα του και παράλληλα νά προσαρμόζεις τα λεπτά ποτίσματος γιά νά είναι ολο το 24 νωπό τό χώμα.
Το 10 λεπτά δυό φορές τήν ημέρα είναι σχετικό,γιατί εξαρτάται πόσα l/h (λίτρα ανα ώρα) πέφτουν στά συγκεκριμένα σημεία πού φύτεψες τήν αγριάδα,άλλο ένα περιστροφικό μπέκ πού γυρνάει γύρω γύρω,καί άλλο ένα στατικό πού ρίχνει νερό συνέχεια σέ όλα τά σημεία.

Μήπως η σύζυγος δέν τήν έβγαλε σωστά από τήν γλάστρα τήν Ορτανσία καί τίς έφυγε χώμα από τήν "μπάλλα" μέ τό ριζικό σύστημα καί έτσι δέν πάει καλά,πότισε την πολύ καί ίσως συνέλθει.

3 λεπτά κάθε μέρα εφόσον λές ότι κρατάει νερό καί τό χώμα,γιατι δέν ξέρω τί μπεκάκια έχεις βάλει,καλά ακούγεται.

Ασφαλής επιλογή ναί τά πυξάρια,αλλά μπορείς νά βάλεις καί πυξάρια πυραμίδα αντί γιά μπαλλες γιά να τονίζουν πιό επιβλητικά τήν είσοδο ανάμεσα στά δύο παρτέρια,επίσης θά σού πώ μιά γνώμη άν σού αρέσει,ανάμεσα από τά δύο παρτέρια γιά νά τονίζεις περισσότερο τήν είσοδο εκτός από τα πυξάρια,μπορείς νά φτιάξεις η νά αγοράσεις έτοιμη μιά απλή αψίδα μισοφέγγαρο νά βάλεις τήν μιά μερια στήν άκρη στό ένα παρτέρι καί τήν άλλη στό άλλο,και παραδίπλα απο τα πυξάρια να φυτέψεις 2 ωραίες τριανταφυλλιές αναριχώμενες και νά πιάσουν επάνω στήν αψίδα καί νά δίνουν ένα ωραίο οπτικό χρώμα μέ τά άνθη τους.Δηλαδή πυξάρια πυραμίδα αριστερά-δεξιά καί από επάνω νά κλείνη μέ χρώμα από τριαντάφυλλα.

Last edited:
Θά τήν βγάλεις τήν περίφραξη ? άν ναί τότε θά μπαίνουν πάλι μέσα τά σκυλιά καί θά τό χαλάσουν σταδιακά,καί θά είναι κρίμα ο κόπος σου

Ε ναι,με το κοτετσοσυρμα είναι πολύ άσχημο...θα την βγάλω με την ελπίδα ο μεγάλος που κάνει και την ζημιά να μάθει.Ηδη με τον τόσο καιρό που είναι περιφραγμένο έχει αλλάξει τις συνήθειες του και πηγαίνει κάτω και τρέχει,οπότε με λίγη βοήθεια από εμένα θα καταλάβει ότι εκεί δεν κανει να τρέχουμε.

Φίλε το σκυλί δεν θα σταματήσει να κάνει αυτό που είναι στην φύση του να κάνει, λυπάμαι που στο λέω αλλά θα στο χαλάσει το γκαζόν και είναι κρίμα....

Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Στον ήλιο τις έβαλες;
Απο προσωπική εμπειρία σου λέω οτι αν θες να θεριέψει η ορτανσία βάλτην κάπου που έχει σκιά.

Re: Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Στον ήλιο τις έβαλες;
Απο προσωπική εμπειρία σου λέω οτι αν θες να θεριέψει η ορτανσία βάλτην κάπου που έχει σκιά.
Και μονο με καστανόχωμα!

..........

Ασφαλής επιλογή ναί τά πυξάρια,αλλά μπορείς νά βάλεις καί πυξάρια πυραμίδα αντί γιά μπαλλες γιά να τονίζουν πιό επιβλητικά τήν είσοδο ανάμεσα στά δύο παρτέρια,επίσης θά σού πώ μιά γνώμη άν σού αρέσει,ανάμεσα από τά δύο παρτέρια γιά νά τονίζεις περισσότερο τήν είσοδο εκτός από τα πυξάρια,μπορείς νά φτιάξεις η νά αγοράσεις έτοιμη μιά απλή αψίδα μισοφέγγαρο νά βάλεις τήν μιά μερια στήν άκρη στό ένα παρτέρι καί τήν άλλη στό άλλο,και παραδίπλα απο τα πυξάρια να φυτέψεις 2 ωραίες τριανταφυλλιές αναριχώμενες και νά πιάσουν επάνω στήν αψίδα καί νά δίνουν ένα ωραίο οπτικό χρώμα μέ τά άνθη τους.Δηλαδή πυξάρια πυραμίδα αριστερά-δεξιά καί από επάνω νά κλείνη μέ χρώμα από τριαντάφυλλα.

Ευχαριστώ για τις ιδέες... δρομολογείτε και θα δούμε.

Για Βουκαμβίλιες που αρέσει πια η γνώμη σου σχετικά με το αν την σώσω τον χειμώνα;
Θέλουμε να την βάλουμε σε 2Χ2μ καφασωτό να σκαρφαλώνει σε σημείο που περνά πολύ ήλιος (στην πάνω φωτό δεξιά).
Στο φυτώριο μου λέει θα παγώσει και καλύτερα να βάλω Ριγχόσπερμο. Αλλά ήδη έχω βάλει σε άλλα 4-5 σημεία και δεν θέλω.
Δεν τυλίγονται κάπως αυτά τον χειμώνα για προστασία;

Ευχαριστώ για τις ιδέες... δρομολογείτε και θα δούμε.

Για Βουκαμβίλιες που αρέσει πια η γνώμη σου σχετικά με το αν την σώσω τον χειμώνα;
Θέλουμε να την βάλουμε σε 2Χ2μ καφασωτό να σκαρφαλώνει σε σημείο που περνά πολύ ήλιος (στην πάνω φωτό δεξιά).
Στο φυτώριο μου λέει θα παγώσει και καλύτερα να βάλω Ριγχόσπερμο. Αλλά ήδη έχω βάλει σε άλλα 4-5 σημεία και δεν θέλω.
Δεν τυλίγονται κάπως αυτά τον χειμώνα για προστασία;

Να σαι καλά
Βουκαμβίλιες στά μέρη σου μόνο η μώβ η άγρια καί πάλι είναι ρίσκο άν πιάσει ( νά είναι απάνεμο σημείο - όχι βορεινό - νά μήν πιάνει εύκολα πάγο καί χιόνι η περιοχή) κοίταξε γειτονικά σπίτια άν υπάρχει Βουκαμβίλια άγρια είναι μέ πιό λεπτό φύλλο από τις κανονικές καί κάνει μώβ λουλούδι,καί άν δείς τότε πιάνει στήν περιοχή σου καί μπορείς νά βάλεις,αλλιώς τό ρισκάρεις.
Μέχρι ένα ορισμένο σημείο άν είναι μικρή τήν τυλίγεις μέ νάυλον,αλλά άν μεγάλωσει πολύ θά είναι δύσκολο νά τήν κλείσεις γύρω γυρω μέ νάυλον γιά προστασία.

Τό ρυγχόσπερμο είναι πολύ ανθεκτικό αλλά κάνει μόνο άσπρα λουλούδια (σάν τού γιασεμιού) καί γιά λίγο τόν Μάιο και τόν Ιούνιο μετά είναι μόνο πρασινάδα.

Γιαυτό σού πρότεινα τριανταφυλλιά αναρριχώμενη γιά νά έχεις ποικιλία χρωμάτων από Απρίλη μέχρι καί Οκτώβρη,καί με κανένα πρόβλημα στό χιόνι καί στόν πάγο.

Να σαι καλά
Βουκαμβίλιες στά μέρη σου μόνο η μώβ η άγρια καί πάλι είναι ρίσκο άν πιάσει ( νά είναι απάνεμο σημείο - όχι βορεινό - νά μήν πιάνει εύκολα πάγο καί χιόνι η περιοχή) κοίταξε γειτονικά σπίτια άν υπάρχει Βουκαμβίλια άγρια είναι μέ πιό λεπτό φύλλο από τις κανονικές καί κάνει μώβ λουλούδι,καί άν δείς τότε πιάνει στήν περιοχή σου καί μπορείς νά βάλεις,αλλιώς τό ρισκάρεις.
Μέχρι ένα ορισμένο σημείο άν είναι μικρή τήν τυλίγεις μέ νάυλον,αλλά άν μεγάλωσει πολύ θά είναι δύσκολο νά τήν κλείσεις γύρω γυρω μέ νάυλον γιά προστασία.

Τό ρυγχόσπερμο είναι πολύ ανθεκτικό αλλά κάνει μόνο άσπρα λουλούδια (σάν τού γιασεμιού) καί γιά λίγο τόν Μάιο και τόν Ιούνιο μετά είναι μόνο πρασινάδα.

Γιαυτό σού πρότεινα τριανταφυλλιά αναρριχώμενη γιά νά έχεις ποικιλία χρωμάτων από Απρίλη μέχρι καί Οκτώβρη,καί με κανένα πρόβλημα στό χιόνι καί στόν πάγο.

Στην Θεσσαλονίκη έχω αυτήν στην βεράντα 3-4 χρόνια (χωρίς προστασία)
31BrMAt.jpg

και πάντα ξαφνικά "ξυπνάει" και ανθίζει. Εφέτος άργησε λίγο αλλά σίγουρα δεν έχει ξεραθεί.
Θα δοκιμάσω να την βάλω στο σημείο που σου είπα και ότι γίνει.
Παραθαλάσσια είναι οπότε δεν έχει και αμάν τις παγωνιές.

Τριανταφυλλιές τελικά θα μπουν σίγουρα.
Πιθανόν ΚΑΙ εκεί απέναντι για να κρυφτούν οι λαμαρίνες
ACv5RxB.jpg

Περνάω συχνά από www.avramis.gr... θα βοηθήσει στην επιλογή.

Αυτή η βουκαμβίλια πού έχεις στήν βεράντα είναι η άγρια η μώβ,απλά θέλει νά τής ρίξεις χηλικό σίδηρο για τήν θεραπεία χλωρώσεων (κιτρίνισμα)
Αν είναι παραθαλάσια η τοποθεσία δέν νομίζω νά έχει τόσο πρόβλημα,αλλά σου ξαναλέω κάνε μια βόλτα μέ τό αυτοκίνητο πέριξ τής περιοχής καί κοίτα νά δείς άν υπάρχει καί κανονική βουκαμβίλια,καί άν ναί μπορείς νά βάλεις σέ κάποιο απάνεμο σημείο,νότιο επειτοπλείστον.

Ο Αβράμης έχει τεράστια ποικιλία απο τριανταφυλλιές,ίσως ο πρώτος στήν Ελλάδα.

Εκει πού είναι οι λαμαρίνες θά χρειαστείς κάτι σέ αειθαλές νά μήν ρίχνει τόν χειμώνα τά φύλλα καί φαίνεται αυτή η ασχήμια,εκτός άν δέν σέ νοιάζει τόν χειμώνα λόγο πού δέν πολυπηγαίνεις αφενός,καί αφετέρου άν πηγαίνεις κλείνεσαι μέσα στό σπίτι καί δέν βλέπεις τίς λαμαρίνες.

Να ρωτήσω κάτι λίγο διαφορετικό...τις απογευματινές ώρες του καλοκαιριού,λόγω του ότι το σπίτι είναι ψηλότερα από τον οικισμό και τις συγκεκριμένες ώρες όλοι ποτίζουν,έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την πίεση του νερού.

Στην αποθήκη υπάρχει μία δεξαμενή 500lt αλλά έχει χαλάσει η αντλία.Βέβαια μπορώ να την αντικαταστήσω.

Η ερώτηση μου είναι η εξής:υπάρχει τρόπος ώστε να συνδέσω την συγκεκριμένη έξοδο της δεξαμενής για κάποιες ώρες?Πχ από τις 17.00 έως τις 21.00 να τραβάει αυτόματα νερό από την δεξαμενή και όχι από το δίκτυο...

Στην ουσία θέλω κάτι σαν χρονοδιακόπτη με ένα βανάκι on/off στην σωλήνα ύδρευσης(φ16 έχει αν θυμάμαι καλά-θα το δω σε λίγο)...δεν ξέρω αν γράφω μπούρδα αλλά ίσως με κάποια ηλεκροβάνα ποτίσματος και έναν προγραμματιστή?

Φλοτέρ στη δεξαμενή ώστε να γεμίζει μόνη της, κυρίως βραδυνές ώρες που η πίεση είναι μεγαλύτερη.
Αντεπίστροφο στο δίκτυο ύδρευσης, πρίν τον υδρομετρητή.
Μόνιμη σύνδεση του αντλητικού στο δίκτυό σου με ρύθμιση του κατώτατου ορίου τόσο ώστε να παίρνει μπροστά όταν χαμηλώνει η πίεση του δικτύου του οικισμού. Μπορείς να προσθέσεις και το χρονοδιακόπτη στο αντλητικό αλλά δεν νομίζω να χρειάζεται.
Αυτά σε περίπτωση επισκευής του αντλητικού.

Αν το αφήσεις έτσι, τότε με αντεπίστροφο, χρονοδιακόπτη και ηλεκτροβάνα γίνεται αρκεί η δεξαμενή να είναι ψηλά και οι αγωγοί και τα ειδικά τεμάχια τέτοιας διατομής, μήκους και αριθμού που να μην προκαλούν μεγάλη απώλεια πίεσης.

500 lt ίσως και να είναι μικρή, εξαρτάται βέβαια από τις ανάγκες.

Έκανα λάθος,τελικα είναι 1000lt.Η αντλία είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο το ιδιο κ η δεξαμενη.Τωρα το αντεπιστροφο δεν ξέρω τι είναι θα το ψαξω κ θα δω...θα βγάλω φωτο να σας δείξω.

Επιτρέπει την ροή του νερού μόνο πρός μία διεύθυνση. Από το δίκτυο πρός το σπίτι κ.τ.λ
Το νερό της δεξαμενής δηλαδή δεν θα μπεί στο δίκτυο ώστε να το "χάσεις" ή σημαντικότερα να δημιουργήσει προβλήματα υγειονομικού τύπου στους υπόλοιπους καταναλωτές.

Re: Απάντηση: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Επιτρέπει την ροή του νερού μόνο πρός μία διεύθυνση. Από το δίκτυο πρός το σπίτι κ.τ.λ
Το νερό της δεξαμενής δηλαδή δεν θα μπεί στο δίκτυο ώστε να το "χάσεις" ή σημαντικότερα να δημιουργήσει προβλήματα υγειονομικού τύπου στους υπόλοιπους καταναλωτές.

Το νερό της δεξαμενής αποκλείεται να το χάσεις γιατί η σωλήνα τροφοδοσίας της δεξαμενής είναι στο επάνω μέρος και όταν δεν υπάρχει νερό απλώς δεν βάζει νερό.
Η βαλβίδα αντεπιστροφής μπαίνει πιθανώς για να μην χάνεις το νερό που υπάρχει στο δίκτυο του σπιτιού σου και αδειάζουν οι σωλήνες όταν δεν υπάρχει πίεση νερού στην παροχή νερού.
Έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ ....αν είναι άλλοι οι λόγοι εξήγησε το να μαθαίνουμε.

Εννοείται ότι χωρίς αντεπίστροφο στην είσοδο του δικτύου στο οικόπεδο θα το χάσεις μόνο από το κάτω μέρος της δεξαμενής κι όχι από τον αγωγό πλήρωσης που είναι ψηλά και λόγω της ύπαρξης φλοτέρ ή μη δεν μπορεί να γίνει σιφωνισμός.
Αν το δίκτυο του οικοπέδου είναι ενιαίο, τότε με το αντεπίστροφο δεν χάνεις το νερό του σπιτιού και της δεξαμενής άρα χρειάζεται αντεπίστροφο.
Αν η δεξαμενή χρησιμοποιείται μόνο για τον κήπο, χλωμό το βλέπω για περιοχή που έχει ελλείψεις νερού έστω και σποραδικές, τότε δεν χρειάζεται.

Παιδιά για πείτε για κεφαλές θαμνοκοπτικών τι παίζει,γιατι σήμερα έσπασαν τα νεύρα μου.Δε μου απελευθερώνει πετονιά όπως και αν την τυλίξω.Κάτι είχε γραφτεί για αυτόματες κάποια στιγμή,αλλά δε μπορώ να το βρώ.Ευχαριστώ!