Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Αυτό πού κάνεις είναι ρετουσάρισμα διαμόρφωσης,λογικά έπρεπε να τό κόβει χωρίς κανένα πρόβλημα.
Η έχουν ξεσφίξει οι λεπίδες,τσεκάρισε τίς βιδες-παξιμάδια άν είναι σωστά σφιγγμένα
Η θέλουν ακόνισμα οι λεπίδες
Ρίχνεις spray αντισκωριακό (η spray καθαρισμού ρητίνης γιά καλύτερα) πρίν ξεκινήσεις τό κόψιμο ?,καί επίσης στό τέλος τής εργασίας στο μαχαίρι ? Aν όχι πιθανόν να έχει δημιουργηθεί οξείδωση στίς λεπίδες καί νά μήν έχει τήν σωστή ταχύτητα κοπής καί έτσι μασάει τά κλαδιά.

Αυτό είναι ένα μικρό μπορντουροψάλλιδο γιά να κάνεις ρετουσάρισμα διαμόρφωσης θάμνων μικρής διατομής,καί όχι μπορντουροψάλιδο κλαδέματος.
Θά πάρεις ένα πινέλο,θα κόψεις τίς τρίχες μέχρι τήν μέση νά κοντύνουν δηλαδή,γιά να είναι πιό σκληρές,καί όταν στό τέλος θα βάζεις spray καθαρισμού ρητίνης θα γυρνάς τίς λεπίδες γιά 5 sec καί μετά μέ τό πινέλο θά βγάζεις τήν πρασινάδα,καί μέτα πάλι λίγο spray καί δούλεμα τό μαχαίρι γιά 5 sec.
Καμιά αντίρρηση.
Κοντάρι κατά του συνεχούς σκυψίματος, εννοώ...

Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Τώρα ξαναμπήκα! Προκάλεσα αναστάτωση! Ένα florabest είναι στα 600w.
https://exypiretisi-pelaton.lidl-he...oductId=01t1t000001rXe7AAE#q=μπορντουροψάλιδο

φιλε achillesgk καμια αναστατωση / ωραιος κηπος!
γενικα για οποιοδηποτε μπορντουροψαλιδο ισχυουν οσα πολυ σωστα σου εγραψαν οι δυο φιλοι osatosa & weather1967

να επισημανω οτι τροχισμα θα κανεις με στρογγυλη λιμα
επισης εαν ειναι πολυ βρωμικες οι λεπιδες ξυνεις ελαφρα με μια συρματοβουτσα, εαν ειναι σκουριασμενες τριβεις ελαφρα με ψιλο γυαλοχαρτο. Η καλυτερη περιπτωση θα ηταν θα λυσεις τα μαχαιρια.

(γεια σου Νικ -bye-)

Re: Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Η αλήθεια είναι ότι το χρησιμοποιεί ο πατέρας μου και τον βλέπω να ταλαιπωρείται και είπα να του κάνω ένα δώρο. Κι εμένα μου κάνει εντύπωση γιατί στην ουσία τα κλαδιά δεν είναι άξια λόγου. Δεν νομίζω να ρίχνει κάποιο spray. Να δοκιμάσω κανένα WD?

Καλά έκανες καί του το πήρες δώρο,γιά ρετουσάρισμα διαμόρφωσης θάμνων μικρής διατομής είναι πολύ πιό εύκολο καί ξεκούραστο από την κλασσική ψαλίδα χειρός
Nαί δοκίμασε WD
Αν υπάρχει κάποιο μαγαζί μέ Stihl κοντά σου μπορείς να πάρεις το διαλυτικό ρητίνης πού εκτός από λίπανση,αφαιρεί καί τήν ρητίνη από τίς λεπίδες.

Καμιά αντίρρηση.
Κοντάρι κατά του συνεχούς σκυψίματος, εννοώ...

Ναί κατάλαβα γιά τόν κόφτη τόν μικρό πού έχει γιά τίς άκρες τού γκαζόν,πολύ χρήσιμο γιά να μήν σκύβεις.

να επισημανω οτι τροχισμα θα κανεις με στρογγυλη λιμα

Σωφρον τό τρόχισμα στίς λεπίδες τών μπορντουροψάλιδων γίνεται μέ πλατιά λίμα καί όχι μέ στρογγυλή.

Οπως το παρακάτω βίντεο

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Η αλήθεια είναι ότι το χρησιμοποιεί ο πατέρας μου και τον βλέπω να ταλαιπωρείται και είπα να του κάνω ένα δώρο. Κι εμένα μου κάνει εντύπωση γιατί στην ουσία τα κλαδιά δεν είναι άξια λόγου. Δεν νομίζω να ρίχνει κάποιο spray. Να δοκιμάσω κανένα WD?

Aχιλλεα, απο περιεργεια, το μπορντουροψαλιδο ειχε θεμα εξ'αρχης?

Τωρα που το ειδες απο κοντα, ειχαν οντως ξεβιδωθει τα μαχαιρια?

:2thumb22sup: Ευχαριστώ και πάλι
Κι επεκτείνοντας την κουβέντα για το γκαζόν:
Σαφώς και είναι ζήτημα περιοχής, χώματος, κλίματος, κλπ αλλά υπάρχει κάποιο είδος λιπάσματος που να θεωρείται σταθερή αξία για κάθε περίπτωση; Ώστε ανάλογα και με την εποχή του χρόνου να το εμπιστευόμαστε όσο πιο σίγουρα;

Θα το κοιτάξω αύριο διεξοδικά. Δεν έχουν ξεβιδωθεί τα μαχαίρια . Θα προσπαθήσω να τα καθαρίσω. Από την αρχή δεν το είχα συμπαθήσει. Δεν είχα όμως εμπειρία από τέτοιο μηχάνημα όποτε το θεωρούσα φυσιολογικό. Σκέφτομαι να πάρω το αντίστοιχο dewalt 18 Volt.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

....

Σωφρον τό τρόχισμα στίς λεπίδες τών μπορντουροψάλιδων γίνεται μέ πλατιά λίμα καί όχι μέ στρογγυλή.

ναι εχεις δικιο, πως το μπερδεψα, αν και εχω 2 δικα μου (bosh - gardena) και φτιαχνω και των φιλων μου

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

ναι εχεις δικιο, πως το μπερδεψα, αν και εχω 2 δικα μου (bosh - gardena) και φτιαχνω και των φιλων μου

Θα μπερδεύτηκες μέ τό τρόχισμα αλυσίδας αλυσοπρίονου πού θέλει στρογγυλή λίμα. -bye-

Κι επεκτείνοντας την κουβέντα για το γκαζόν:
Σαφώς και είναι ζήτημα περιοχής, χώματος, κλίματος, κλπ αλλά υπάρχει κάποιο είδος λιπάσματος που να θεωρείται σταθερή αξία για κάθε περίπτωση; Ώστε ανάλογα και με την εποχή του χρόνου να το εμπιστευόμαστε όσο πιο σίγουρα;

Ενα πολύ καλό λίπασμα γκαζόν μέ πολλά ιχνοστοιχία μέ βάση τό νιτρικό κάλιο είναι τό HAIFA TURBO-K 18-9-18

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Ενα πολύ καλό λίπασμα γκαζόν μέ πολλά ιχνοστοιχία μέ βάση τό νιτρικό κάλιο είναι τό HAIFA TURBO-K 18-9-18
Ευχαριστώ για την απάντηση!
Από ο,τι βλέπω είναι για 2-3 φορες το χρόνο, όχι ανά μήνα όπως το κομπλεζάλ που λέγαμε παραπάνω.
Τα 40-50 γρμ ανά τετραγωνικό, στην πράξη με το χερι, πως γίνεται; :AFADF0:

2-3 ερωτήσεις στους ειδήμονες περί γκαζόν. 1η: η πλαγια αυτή φαίνεται ταλαπιπωρημένη και δεν πάει καλά σε σχέση με τα υπόλοιπα σημεία. Μπορώ να κάνω κάτι?

2η ερώτηση: εδώ είμαστε κάτω από ένα ελαιόδενδρο που όλο το χειμώνα είχε πεσμένα φύλλα και καρπούς που δεν μαζεύτηκαν. Πως θα βοηθήσω το σημείο να αναστηθεί?

3η ερώτηση: σημείο που αναγκάστηκα να βγάλω μία βελανιδιά που υπέστη ανήκεστο βλάβη. Πρέπει να ξανασπείρω γκαζόν ή θα συνέλθει η μεταφύτευση που έκανα πριν 1 μήνα?

4η ερώτηση: σε πολλά σημεία, το γκαζόν έχει αυτή την όψη. Προφανώς λείπει ή χρειάζεται κάποιο ιχνοστοιχείο. Τι είναι αυτό?

Attachments

• IMG_20200430_173720[1].jpg
    IMG_20200430_173720[1].jpg
    230.6 KB · Views: 238
  • IMG_20200430_173515[1].jpg
    IMG_20200430_173515[1].jpg
    242.2 KB · Views: 235
  • IMG_20200430_173543[1].jpg
    IMG_20200430_173543[1].jpg
    241.7 KB · Views: 229
  • IMG_20200430_173413[1].jpg
    IMG_20200430_173413[1].jpg
    229.1 KB · Views: 224
  • IMG_20200430_173620[1].jpg
    IMG_20200430_173620[1].jpg
    226.7 KB · Views: 225
Last edited by a moderator:
Aχιλλεα, απο περιεργεια, το μπορντουροψαλιδο ειχε θεμα εξ'αρχης?

Τωρα που το ειδες απο κοντα, ειχαν οντως ξεβιδωθει τα μαχαιρια?

Σήμερα βρήκα λίγο χρόνο και ασχολήθηκα. Το μηχάνημα βρισκόταν στα κακά του τα χαλιά. Αμφιβάλω αν έχει καθαριστεί ποτέ. . Έριξα wd (αν και σε κάποιο βίντεο στο YouTube Δεν το πρότειναν) και πήρα μια συρμάτινη βούρτσα και το έτριψε. Χωρίς wd ακόμη θα έτριβα..το έφερα σε ικανοποιητική κατάσταση. Ακόνισα και τα μαχαίρια με πλατύ ακονιστήρι. Κάποια στιγμή θα λύσω τα μαχαίρια γιατί ανάμεσα έχω φτασει σε ένα επίπεδο 90%. Θα αγοράσω βέβαια και το σπρέι κατά της ρητίνης. Να συμπληρώσω ότι μόνο από τη μια πλευρά έχει μαχαίρι. Στην ουσία η πάνω μεριά είναι μαχαίρι και η κάτω συγκρατεί το κλαδί. Σε κάποια βιντεάκια που ειδα και πάνω και κατω έχει μαχαίρια. Ίσως να είναι κ αυτός ένα λόγος που δεν κόβει καλά. (Όταν γίνει η δοκιμή θα γράψω αν άξιζε τον κόπο). Σας ευχαριστώ για τη βοήθεια.

2-3 ερωτήσεις στους ειδήμονες περί γκαζόν. 1η: η πλαγια αυτή φαίνεται ταλαπιπωρημένη και δεν πάει καλά σε σχέση με τα υπόλοιπα σημεία. Μπορώ να κάνω κάτι?

2η ερώτηση: εδώ είμαστε κάτω από ένα ελαιόδενδρο που όλο το χειμώνα είχε πεσμένα φύλλα και καρπούς που δεν μαζεύτηκαν. Πως θα βοηθήσω το σημείο να αναστηθεί?

3η ερώτηση: σημείο που αναγκάστηκα να βγάλω μία βελανιδιά που υπέστη ανήκεστο βλάβη. Πρέπει να ξανασπείρω γκαζόν ή θα συνέλθει η μεταφύτευση που έκανα πριν 1 μήνα?

4η ερώτηση: σε πολλά σημεία, το γκαζόν έχει αυτή την όψη. Προφανώς λείπει ή χρειάζεται κάποιο ιχνοστοιχείο. Τι είναι αυτό?

1) Eίναι πολύ επικλινές τό έδαφος γιά να κάνεις σπορά (γίνεται αλλά θέλει πολύ τέχνική στό πότισμα,να μήν παρασύρει τόν σπόρο),καλύτερα να τοποθετήσεις έτοιμο χλοοτάπητα.

2) Μέ τήν τσάπα θά ξύσεις-βγάλεις όλο το παλαιό χλοοτάπητα,μετά θά βγάλεις 10 cm χώμα σέ βάθος,θά ρίξεις νέο χώμα καί θα κάνεις σπορά η θα τοποθετήσεις νέο χλοοτάπητα.

3) Πρέπει να ξανασπείρεις γκαζόν

4) Μήπως δέν ποτίζετε επαρκέστατα ? Βλέπω στήν τελευταία φωτό ότι έχει "ανέβει" τό γκαζόν επάνω στίς πλάκες.Στήν προτελευταία φωτό η ούγια του γκαζόν στήν άκρη τής υδροροής γιά κοίταξε μήπως έχει πολύ υγρασία η τό αντίθετο πολύ ξηρότητα το χώμα ?
Μηπως στη υδροροή τρέχουν τίποτα σαπουνάδες η κάτι παρεμφερές καί γίνεται υπερχείλιση στό γκαζόν ?

Κούρευε τόν χλοοτάπητα πιό τακτικά μήν τό αφήνεις να μεγαλώνει τόσο πολύ γιατί θα σου χαλάσει,βλέπω ότι έχει βγάλει καί σπόρο σέ μερικά σημεία !!

Ευχαριστώ για την απάντηση!
Από ο,τι βλέπω είναι για 2-3 φορες το χρόνο, όχι ανά μήνα όπως το κομπλεζάλ που λέγαμε παραπάνω.
Τα 40-50 γρμ ανά τετραγωνικό, στην πράξη με το χερι, πως γίνεται; :AFADF0:

Καθε 20 μέρες ισχύει καί σέ αυτό,από Μάρτη - μέχρι 10 Ιουνίου και από Σεπτέμβρη μέχρι μέσα Νοέμβρη απλά τό αναφέρει γενικά τήν εποχή
Περίπου μιά χούφτα υπολόγισε πάνω-κάτω τόσο είναι τα 40-50 gr

ευχαριστώ για τις απαντήσεις. και τις συμβουλές. Για την 1, πέρυσι έβαλα 2 κομμάτια ετοιμου χλοοτάπητα που δεν πήγαν καλά ( θα δεις αύριο φωτογραφία). Για την 2, θα επιχειρήσω σπορά κατά τόπους, μήπως βελτιωθεί η κατάσταση.

ευχαριστώ για τις απαντήσεις. και τις συμβουλές. Για την 1, πέρυσι έβαλα 2 κομμάτια ετοιμου χλοοτάπητα που δεν πήγαν καλά ( θα δεις αύριο φωτογραφία). Για την 2, θα επιχειρήσω σπορά κατά τόπους, μήπως βελτιωθεί η κατάσταση.

Καλημέρα,να σαι καλά
Επειδή είναι πολύ επικλινές τό έδαφος καί δέν κρατάει νερό,το γκαζόν χρειάζεται αρκετό νερό τό καλοκαίρι επειδή δέν έχει βαθύ ριζικό σύστημα,δέν σκέφτεσαι τήν λύση να βάλεις κάτι έρπων εκεί ? τι θα έλεγες γιά τό μπούζι η καί έρπων διμορφωθήκη

Σήμερα ήταν η παρθενική του Stihl FS55 R. Όλα καλά μέχρι στιγμής - ελαφρύ εργαλείο και βολικό στο να το γέρνεις 90 μοίρες για τριμαρίσματα καθώς κουρεύω τα αγριόχορτα .
Ερωτήσεις entry level :
- κουρευω δίνοντας ελαφρά κλίση ώστε η μεσινέζα να ξύνει ελαφρά το χώμα. Αυτό για να ξεριζώνονται τελείως τα χόρτα. Καλώς ή πιο σωστό είναι παράλληλα με το έδαφος;
-ΈΧΩ το μισό γκάζι πατημένο καθώς κάνω μισό κύκλο από δεξιά προς αριστερά, μετά αφήνω γκάζι, σηκώνω και συνεχίζω από δεξιά προς αριστερά. Στα δύσκολα ανεβάζω γκάζι. Υπάρχει κάποιος κανόνας για την διαχείριση του γκαζιού;

Σήμερα ήταν η παρθενική του Stihl FS55 R. Όλα καλά μέχρι στιγμής - ελαφρύ εργαλείο και βολικό στο να το γέρνεις 90 μοίρες για τριμαρίσματα καθώς κουρεύω τα αγριόχορτα .
Ερωτήσεις entry level :
- κουρευω δίνοντας ελαφρά κλίση ώστε η μεσινέζα να ξύνει ελαφρά το χώμα. Αυτό για να ξεριζώνονται τελείως τα χόρτα. Καλώς ή πιο σωστό είναι παράλληλα με το έδαφος;
-ΈΧΩ το μισό γκάζι πατημένο καθώς κάνω μισό κύκλο από δεξιά προς αριστερά, μετά αφήνω γκάζι, σηκώνω και συνεχίζω από δεξιά προς αριστερά. Στα δύσκολα ανεβάζω γκάζι. Υπάρχει κάποιος κανόνας για την διαχείριση του γκαζιού;

Καλοδούλευτο Δημήτρη :a0210:

Γιά να μήν ζορίζεις τό μηχάνημα θα το περνάς 2 "χέρια"

1) Τό πρώτο χέρι θα τα κόβεις 10-15 cm πάνω από τό χώμα.
2) Καί στό δεύτερο χέρι θα τα ξυρίζεις δίνοντας όπως σωστά είπες ελαφρυά κλίση στήν μεσηνέζα να ξύνει ελαφρυά τό χώμα.

Γιά τήν διαχείρηση τού γκαζιού ακολουθάς τόν βασικό κανόνα,όπου απαιτείται καί είναι πυκνά η χοντρά τά χόρτα καί θέλεις φούλ ισχύ πατάς τέρμα γκάζι,όταν δέν απαιτείται φούλ ισχύ δουλεύεις μέ μισό γκάζι.

Βγάλε ντέ καί καμμιά φωτογραφία,Stihl εργαλείο καί να τό κρύβεις .....:flipout:-bye-

Νάτο το κουκλί, μαζί με τον εξοπλισμό ασφαλείας. Και τελευταία ερώτηση: μετά πως το καθαρίζουμε από χώματα κλπ;

Attachments

• 20200502_152516.jpg
    20200502_152516.jpg
    120.7 KB · Views: 203
Καλησπέρα, καταληγοντας σε stihl,ειμαι μεταξύ του FS120 και FS235.
Να πάω στο 2ο που είναι ισχυρότερο (και ακριβότερο) ??
😃

Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Νάτο το κουκλί, μαζί με τον εξοπλισμό ασφαλείας. Και τελευταία ερώτηση: μετά πως το καθαρίζουμε από χώματα κλπ;

δεν το καθαριζουμε :flipout:
Μια φορα το χρονο το μπαστουνι με ενα ηπιο καθαριστικο και πιεστικο. Τη μηχανη το ιδιο προσεκτικα με σπρευ, οτι βρω, πχ καρμπυρατερ και μετα σπρει σιλικονης. Πρεπει να πλησιαζει στα 10 χρονια, δεν εχει παθει κατι, σε ερασιτεχνικη παντα χρηση.