Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Ο λογως που επεσαν πολλα δεντρα ηταν η παραλογη λογικη και πρακτικη που γινοταν τοσα χρονια να κοβονται ολα τα χαμηλα κλωναρια και οτι ηταν μεχρι τις κολωνες της Δεη με αποτελεσμα απο το βαρος στο υψος απο το χιονι να τα φερνει κατω...μονοι μας τα καταφεραμε...

Το προβλημα γενικοτερα ειναι πολυπλοκο...εμπλεκονται τοσοι φοροις,ειναι τοσο αδιαφανης η νομοθεσια και υπαρχει γενικος απαξιωση σε θεματα μεριμνας..
Δυστυχως οσο η τοπικη κοινωνια εξαρταται απο το γενικο κρατος τοσο θα βυθιζομαστε σε προβληματα...αλλα βλεπεις η μασα πρεπει να πηγαινει σε λιγους και αυτο πρεπει να εξακολουθει να υπαρχει.. !!!

Καλημερα Πανο..
Μπορει οντως μια επιστημονικη μετεολογικη απαντηση,που δεν εχω λογω να αμφισβιτησω και ετσι μαλλον απο πλευρας φυσικου φαινομενου,να αναιρει την συμπεριφορα μας ως προς τα δεντρα....;
Δηλ απο αυτο εγινε μονο...;
Δεν ξερω τι να πω...αυτη η δυσκολια αναδοχης ευθυνης ειναι που περιπλεκει τα πραγματα...αρα το χιονι και μονο φταει...!!!

σε φορουμ γεωπονων-εργολαβων πρασινου δοθηκε η εξης εξηγηση.
(της Σταυρουλας Κατσογιαννη) https://www.facebook.com/stavroula.katsogianni

Η καταστροφή που προκλήθηκε από την πτώση δένδρων ή σπάσιμο κλώνων στο εναέριο δίκτυο ΔΕΗ σε ποσοστό 99.99 % οφείλεται στα πεύκα ιδιωτικών και δημοσίων κήπων και ειδικότερα στο είδος P. Halepensis.
...μόνο για μαζικές αναδασώσεις όπου τα άτομα αλληλοπροστατεύονται από ανέμους ( πτώσεις και εκριζώσεις )....

...Είναι επιπολαιόριζο και εκριζώνεται εύκολα από ανεμοθύελλες.

...Σε πλήρη ανάπτυξη καλύπτει μεγάλη επιφάνεια ( σκιά ) που στο 90 % της είναι αδύνατη η ανάπτυξη υγιών και εύρωστων
φυτών

οποτε ακαταλληλοτητα, κακο (ανισομερες) κλαδεμα, ελευθερος χωρος για κλιση προς τις κολωνες, επιπολαιοριζο..
Συνταγη επιτυχιας!

κι εγω θα συμφωνησω με τον κωστη
ειδικος δεν ειμαι, ομως σκεφτομαι οτι κι αλλες φορες παλιοτερα ειχε χιονισει στην αθηνα στα βορεια προαστια, σε παρομοιες θερμοκρασιες.
τουτο το κακο δεν ειχε ξαναγινει σε τοση εκταση.

αρα κατι αλλαξε τα τελευταια χρονια.
δεν ξερω αν παιζει ρολο και η γηρανση των δεντρων ισως, και το οτι δεν τα κοβουν.
παλια, πριν δεκαετιες, τα εκοβαν για τη σομπα-τζακι και ισως ετσι ανανεωνοταν το συνολο

ομως τον σημαντικο ρολο μαλλον τον παιζει αυτο που ειπε ο κωστης, κοβοντας τα χαμηλα κλαδια αλλάζει η ισορροπια, ειναι και επιφανειακες οι ριζες και...ταμαμ!

σε τουτη τη χωρα η μεταφορα ευθυνων ειναι επιστημη! ;)

Καλορίζικο

Δούλεψαν σε πεύκα αυτές τις μέρες?

Πάνο ένα δείγμα από τήν περιοχή σου σχετικά,"κελαιδάνε τα πριόνια" !!

Αυτό το πράγμα μέ τίς σπασμένες κλάρες καί τούς σπασμένους κορμούς πεύκων καί όχι μόνο,δέν τό έχω ξαναδεί ούτε τό 2002 πού είχε λίγο περισσότερη χιονόστρωση στήν Κηφισιά από ότι τήν περασμένη εβδομάδα.

kl210.jpg

kl410.jpg

kl510.jpg

Εντωμεταξυ, παντα το ειχα απορια, ολα αυτα τα ξυλα που πανε; Τα παιρνει ο ξυλοκοπος, ο Δημος, ή καποιος αλλος; Ή (ελπιζω οχι) πετιουνται;

Re: Απάντηση: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Με τι σκαρφαλωσες αυτη τη φορα εκει πανω? Δεν βλεπω σκαλα. Φαινεσαι ανετος σαν Αυστραλιανο Κοάλα!

Tα Αυστραλιανά Κοάλα ανεβαίνουν μέ σκάλα ? :ernaehrung004:

Εντωμεταξυ, παντα το ειχα απορια, ολα αυτα τα ξυλα που πανε; Τα παιρνει ο ξυλοκοπος, ο Δημος, ή καποιος αλλος; Ή (ελπιζω οχι) πετιουνται;

Τά χοντρά όπως αυτά πού είναι στήν φωτό κομένα μέ τό κλαδευτικό αλυσοπρίονο,γίνεται τεμαχισμός καί τα κρατάει ο ιδιοκτήτης για το τζάκι του
Τα λεπτά κλαριά βγαίνουν έξω και τα παίρνει ο Δήμος.

Δημητρη επειδη ο πατερας μου μενει Κηφισια πολυ ιδιοτητης κοσμος με αλυσοπριονα και συναφη εχει βγει παγανια για κορμους αυτες τις μερες..μην πω απο την προηγουμενη Πεμπτη......εξυπηρετει και τον/τους δημο/ους απο την αποκομηδη...μιας και ειναι τεραστιος ο ογκος...

Καταλαβα.
Οταν, ομως, δεν υπαρχει ιδιοκτητης; Π.χ. ειναι στο πεζοδρομιο, σε παρκακια και τετοια;

Δημητρη επειδη ο πατερας μου μενει Κηφισια πολυ ιδιοτητης κοσμος με αλυσοπριονα και συναφη εχει βγει παγανια για κορμους αυτες τις μερες..μην πω απο την προηγουμενη Πεμπτη......εξυπηρετει και τον/τους δημο/ους απο την αποκομηδη...μιας και ειναι τεραστιος ο ογκος...

Ετσι όπως τα λές είναι Κωστή,άν δέν θέλει ο ιδιοκτήτης τά μεγάλα τεμάχια,τότε αυτά βγαίνουν στό πεζοδρόμιο για να τα πάρει ο δήμος,αλλά μέχρι να τα πάρει ο δήμος,κάνουν τεμαχισμό οι ιδιώτες που αναζητούν ξύλα και τά παίρνουν.
Χαμός έχει γίνει οι δήμοι τών βορείων προαστείων έχουν τεράστιες ποσότητες κομένων κλαριών-κορμών να μαζέψουν.

Καταλαβα.
Οταν, ομως, δεν υπαρχει ιδιοκτητης; Π.χ. ειναι στο πεζοδρομιο, σε παρκακια και τετοια;

Οτι είναι στό πεζοδρόμιο και σέ παρκάκια τήν μόνη ευθύνη κοπής και αποκομιδής τήν έχει ο δήμος,απαγορεύεται ιδιώτης να κόψει δέντρο σε αυτούς τού χώρους.

Ωραίος Δημήτρη
Σε ζηλεύω για την θέα που έχεις από εκεί ψηλά

Να σαι καλά Γιώργο,πράγματι η θέα από εκεί ψηλά είναι τό κάτι άλλο,αλλά σκέφτεσαι καί πόσο μικρός είναι ο άνθρωπος από εκεί πάνω !!

Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε πως ότι και να κάνει ο άνθρωπος, η φύση πάντα θα τον νικά όταν θέλει.
Στα μέρη από τα οποία κατάγομαι, Βόρεια Εύβοια, καταστράφηκαν εκτάσεις με διαφόρων ειδών δένδρα στις οποίες όχι ο άνθρωπος όχι μόνο δεν κλάδευε αλλά δεν πάταγε καν. Όντως βέβαια τη μεγαλύτερη καταστροφή την έπαθαν τα πεύκα αλλά μιλάμε για δένδρα σχεδόν αιονώβια που δεν τα άγγιζε κανείς. Για τις ελιές, που υποτίθεται οτι κλαδεύονται με σύνεση δεν το συζητάμε. Για 3-4 χρόνια όποιος βγάλει το λάδι του θα είναι τυχερός.
Το μόνο που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος είναι να λειτουργεί με σύνεση.
Αλλά δεν του περισσεύει δυστυχώς γιατί κοιτάει πάντα τη βολή του κι όχι το σωστό.

Re: Απάντηση: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε πως ότι και να κάνει ο άνθρωπος, η φύση πάντα θα τον νικά όταν θέλει.
Στα μέρη από τα οποία κατάγομαι, Βόρεια Εύβοια, καταστράφηκαν εκτάσεις με διαφόρων ειδών δένδρα στις οποίες όχι ο άνθρωπος όχι μόνο δεν κλάδευε αλλά δεν πάταγε καν. Όντως βέβαια τη μεγαλύτερη καταστροφή την έπαθαν τα πεύκα αλλά μιλάμε για δένδρα σχεδόν αιονώβια που δεν τα άγγιζε κανείς. Για τις ελιές, που υποτίθεται οτι κλαδεύονται με σύνεση δεν το συζητάμε. Για 3-4 χρόνια όποιος βγάλει το λάδι του θα είναι τυχερός.
Το μόνο που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος είναι να λειτουργεί με σύνεση.
Αλλά δεν του περισσεύει δυστυχώς γιατί κοιτάει πάντα τη βολή του κι όχι το σωστό.

+1

Aυτά βλέπω συχνά-πυκνά,πεύκα ακλάδευτα πού τα κλαδιά περνάνε επάνω από τό σπίτι,καί όχι μόνο αυτό,αλλά υπάρχουν καί καμινάδες λίγο παραπέρα !!

kopi10.jpg

Την αλλη φορα που θα σε βγαλει ο δρομος σου προς τα πανω, ας κανουμε μια εκτιμηση για 2-3 πευκοειδη -σαν το παραπανω- που εχω στον κηπο και μαλλον θελουν λιγη αποτριχωση.

Την αλλη φορα που θα σε βγαλει ο δρομος σου προς τα πανω, ας κανουμε μια εκτιμηση για 2-3 πευκοειδη -σαν το παραπανω- που εχω στον κηπο και μαλλον θελουν λιγη αποτριχωση.

Οk Μιχάλη.

Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Τα κόβεις ελεύθερα αυτά ; δεν χρειάζεται άδεια ;

Ειναι εντος του σπιτιου Γιωργο...εκτος και εαν σχετιζεται με καλωδια της Δεη ..που δεν το νομιζω....