Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Σήμερα καθάρισα ένα χωράφι που φυτέψαμε πέρσι μαστιχόδεντρα.

Ζούγκλα από αγριαγκουριες άγρια κλήματα, μαραθους, αελοπους και αγριοαρακα.
View attachment 218182View attachment 218183

Η Flash Cutter έκανε καλή δουλειά.

View attachment 218184
Να πω κάτι που έμαθα κάποια χρόνια πριν και πραγματικά συντελεί στην "καθαρή" εικόνα που απομένει.
Στα ψηλά χόρτα όπως τα μαραθα δουλέψτε το χορτοκοπτικό σαν να έχετε καταστροφέα επάνω.
Επίσης πολλαπλά περάσματα στους 60 30 και 5 πόντους δίνουν λεπτοκομενα χόρτα.
Έτσι θρυμματίζει τα χόρτα και δεν απομένουν ολόκληρα κλαδιά κάτω να σας δυσκολεύουν και στην υπόλοιπη δουλειά.

• Like
Reactions: mitsubae
Περιμένετε να δείτε και το κρασάκι τώρα.
Για τα ραντίσματα που λέγαμε…
Από Πελοπόννησο μεριά πάντως, όπως μαθαίνω, πιό πολύ το «φάρμακο» θα είναι παρά ο μούστος, ειδικά το μοσχάτο.
Αυτό το "πιο πολύ τρώμε φυτοφάρμακα και όχι φρούτο" ποτέ δε το κατάλαβα. Να ραντίζεις για να εξοντώσεις τον εχθρό και αυτός να επιμένει, δλδ το φυτοφάρμακο να μη του κάνει τπτ μετά από 10 μέρες και να θες πάλι, και όποιος το τρώει να τρώει φυτοφάμακο.

Για τα ακροφύσια της hunter βγαίνουν σε διαφορετική χρωματική απόχρωση ανάλογα την ακτίνα που πετούν το νερό.

459afcea7f561633469958c238552f94.png

Sent from my iPhone 14 pro max using Tapatalk Pro
Εγώ έχω τα hunter, τα mp rotators (περιστροφικά) κι εκεί υπάρχουν αντίστοιχοι χρωματισμοί.
Παρά το γεγονός ότι με τη βιδούλα της κεφαλής τους ελαττώνεις την ακτίνα τους ως 25% και με το δακτύλιο τους ρυθμίζεις το τόξο τους, ειδικά το 2ο δε δουλεύει καλά στα περισσότερα…

H flash cutter να υποθέσω ότι μπαίνει μόνο σε βενζινοκίνητα θαμνοκοπτικά;
IMG_20230810_002302.jpg
Εγώ τέτοια χρησιμοποιώ, όχι flash cutter. Φαντάζομαι πως θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ηλεκτρικά πάντως αν έχουν την κατάλληλη δυναμη

Έχει αντιμετωπίσει κανείς την μάστιγα που λέγεται βρωμοκαρυδια ή Αλθαία???

Κομμένα προ 2 μήνες τα νέα φυντανια φθάνουν σε ύψος τα δύομισι μέτρα!!

Τον Οκτώβριο σκέφτομαι να πάω μηχάνημα τσαπακι να τα ξεριζώσω τα παλιά από τη ρίζα.

Σε κάποια άνοιξα τρύπες με το τρυπάνι και έριξα μέσα Roundap Gold ώστε να δω συμπεριφορά.
IMG20230810075341.jpg

• Like
Reactions: nickolas
Δυστυχώς Κυριάκο, έμπλεξες. Λόγω του ότι έχει πλευρικές ρίζες, ο μοναδικός τρόπος με σχετικά καλά αποτελέσματα είναι το ξερίζωμα όταν είναι μικρά (μετά από βροχή είναι καλύτερα). Δοκίμασε αν κάποια ξεριζώνονται. Τελευταία λύση είναι το κόψιμο χαμηλά και να ρίξουμε το ζιζανιοκτόνο πάνω στην τομή.

Όσον αφορά το roundup (glyphosate), αρκετές έρευνες το θεωρούν νευροτοξικό.
Η ΕΕ είχε ζητήσει να απαγορευτεί η χρήση της γλυφοσάτης, αλλά…..
https://www.europarl.europa.eu/news...ai-plere-apagoreuse-tes-os-to-2022-zeta-to-ek

• Like
Reactions: lazarefa
Δυστυχώς το γνωρίζω.
Τα μικρά ξεριζώνονται ευκολα αλλά τα μεγάλα θέλουν μηχάνημα.
Δυστυχώς τα διπλανά οικόπεδα έχουν κάτι θηρία τα οποία μοιράζουν σπόρους παντού.
Τον Οκτώβριο θα το σκάψω με τσαπακι και μετά κάθε χρόνο θα το επισκέπτομαι άνοιξη φθινόπωρο να ξεριζώνω τα μικρά.

Δυστυχώς το γνωρίζω.
Τα μικρά ξεριζώνονται ευκολα αλλά τα μεγάλα θέλουν μηχάνημα.
Δυστυχώς τα διπλανά οικόπεδα έχουν κάτι θηρία τα οποία μοιράζουν σπόρους παντού.
Τον Οκτώβριο θα το σκάψω με τσαπακι και μετά κάθε χρόνο θα το επισκέπτομαι άνοιξη φθινόπωρο να ξεριζώνω τα μικρά.
Τσαπάκι προφανώς εννοείς φρέζα, αλλά αν είναι ερασιτεχνική δεν νομίζω ότι θα καταφέρει να κόψει έστω το τμήμα κάτω από το έδαφος. Ακόμα και αν τα καταφέρει, πιθανότατα θα κάνεις κακό γιατί θα σκορπίζουν τα ριζίδια με ότι αυτό συνεπάγεται. Αν έχεις δυνατότητα για αλέτρι, θα είναι καλύτερα.
Όπως τα βλέπω στην φωτογραφία, ο κορμός τους δεν πρέπει να είναι πάνω από 2-3cm, οπότε αν είσαι τυχερός και βρέξει (ή τους ρίξεις εσύ αρκετό νερό το βράδυ), θα βγούν με δυνατό τράβηγμα.

Μετά το κόψιμο στη ρίζα κάποιο νάιλον μήπως βοηθήσει?
Ανάλογα και την έκταση βέβαια.
Από μόνο του το σκέπασμα δεν θα κάνει κάτι στο συγκεκριμένο φυτό. Για να καταφέρεις να το "κάψεις", πρέπει να το συνδυάσεις με αρκετα μεγάλη ποσότητα λιπάσματος NH4NO3, αλλά αν προσπαθήσεις να αγοράσεις τέτοιες ποσότητες, θα βρεθείς στην αντιτρομοκρατική με συνοπτικές διαδικασίες ;)

Τριμάρισα κάτι πικροδάφνες και το μπορντουροψάλιδο (Bosch universal hedge pole 18) έγινε χάλια.Πως καθαρίζουμε και συντηρούμε τις λεπίδες;

Έχει αντιμετωπίσει κανείς την μάστιγα που λέγεται βρωμοκαρυδια ή Αλθαία???

Κομμένα προ 2 μήνες τα νέα φυντανια φθάνουν σε ύψος τα δύομισι μέτρα!!

Τον Οκτώβριο σκέφτομαι να πάω μηχάνημα τσαπακι να τα ξεριζώσω τα παλιά από τη ρίζα.

Σε κάποια άνοιξα τρύπες με το τρυπάνι και έριξα μέσα Roundap Gold ώστε να δω συμπεριφορά.
εγω τα καταφερα με συνεχες κοψιμο των βλασταριων με ψαλιδι....καθε 1-2 βδομαδες....
η ιδεα ειναι να εξαντληθει η ριζα (θα πρεπτικα της) με το να αναγκαστει να χτυπα βλασταρια, ρπιν εμγαλωσουν αρκετα κ βγαλουν φυλλα που θα τρεφουη την ριζα

• Like
Reactions: elninioz
Τριμάρισα κάτι πικροδάφνες και το μπορντουροψάλιδο (Bosch universal hedge pole 18) έγινε χάλια.Πως καθαρίζουμε και συντηρούμε τις λεπίδες;

Τσαπάκι προφανώς εννοείς φρέζα, αλλά αν είναι ερασιτεχνική δεν νομίζω ότι θα καταφέρει να κόψει έστω το τμήμα κάτω από το έδαφος. Ακόμα και αν τα καταφέρει, πιθανότατα θα κάνεις κακό γιατί θα σκορπίζουν τα ριζίδια με ότι αυτό συνεπάγεται. Αν έχεις δυνατότητα για αλέτρι, θα είναι καλύτερα.
Όπως τα βλέπω στην φωτογραφία, ο κορμός τους δεν πρέπει να είναι πάνω από 2-3cm, οπότε αν είσαι τυχερός και βρέξει (ή τους ρίξεις εσύ αρκετό νερό το βράδυ), θα βγούν με δυνατό τράβηγμα.
Τσαπακι εννοώ επαγγελματικο τύπου Bobcat το οποίο θα έχει στόχο να απομακρύνει την πλειονότητα του ριζικού συστηματος.
Έχει και κορμούς 10 και 15 εκ κομμένους στους 10 πόντους από τους οποίους ξεπετάχτηκαν δίπλα και τριπλά κλαδιά.

• Like
Reactions: newbie
Τσαπακι εννοώ επαγγελματικο τύπου Bobcat το οποίο θα έχει στόχο να απομακρύνει την πλειονότητα του ριζικού συστηματος.
Έχει και κορμούς 10 και 15 εκ κομμένους στους 10 πόντους από τους οποίους ξεπετάχτηκαν δίπλα και τριπλά κλαδιά.

Πλέον θα το λύσεις "ριζικά":) το πρόβλημα!!!! (y)(y)
Ειναι αυτό που λέμε εκ βαθεων εκριζωση. :D

• Like
Reactions: enduras1
εγω τα καταφερα με συνεχες κοψιμο των βλασταριων με ψαλιδι....καθε 1-2 βδομαδες....
η ιδεα ειναι να εξαντληθει η ριζα (θα πρεπτικα της) με το να αναγκαστει να χτυπα βλασταρια, ρπιν εμγαλωσουν αρκετα κ βγαλουν φυλλα που θα τρεφουη την ριζα
Αυτό ακριβώς! Η περίπου! Εγω εκει βαζω χορτοκοπτικο με δισκο(καταστροφεα). Οχι ψαλιδι. Ειναι πολλλα. Επισεις σε μενα δεν μπορεί να μπει καποιο μηχανημα είναι αρκετά επικλινές.
Ειδα με τα χρόνια οτι σιγα σιγα ελαττώνονται.(σε κάποια σημεία που περναω παντα με το χορτοκοπτικο εχουν σχεδον εξαλειφθεί).

Αυτό ακριβώς! Η περίπου! Εγω εκει βαζω χορτοκοπτικο με δισκο(καταστροφεα). Οχι ψαλιδι. Ειναι πολλλα. Επισεις σε μενα δεν μπορεί να μπει καποιο μηχανημα είναι αρκετά επικλινές.
Ειδα με τα χρόνια οτι σιγα σιγα ελαττώνονται.(σε κάποια σημεία που περναω παντα με το χορτοκοπτικο εχουν σχεδον εξαλειφθεί).
Δυστυχώς το πρόβλημα με εμένα είναι πως στο νησί κατεβαίνω 2 με 3 φορές τον χρόνο.
Αν ήμουν εκεί θα μπορούσα να το κάνω αυτό.

• Like
Reactions: elninioz