Κλιματική αλλαγή

Status
Not open for further replies.
Και γιατι πρεπει να γινω εγω, ο μικροαστος, ο beta tester ...... Ιασωνα ?
Early adopters, εαν μου επιτρεπεις, πρεπει να γινονται ΜΟΝΟ η οικονομικη ελιτ.
Που δεν τους νοιαζει και να παρατησουν ενα αμαξι αφορτιστο στην ερημια.

Δυστυχως, στην Ελλαδα (οπως πολυ καλα ξερεις) καλυτερα να σου βγει το ματι
παρα το ονομα. Δηλαδη, ΟΟΟΟΟΟΛΟΙ, ακομα και αυτοι που δεν εχουν, πρεπει
να βαλουν στο ματι ενα Tesla ... και να το αγορασουν. Ατομα που παντα
το μυαλο τους ειναι στην προβολη (και μικροχωριατικο κομπασμο).
ΟΧΙ στην συνεση. Και τους βλεπω μεσα στην πολη μου, την Θεσσαλονικη.

Στα πρωτα αυτοκινητα, πριν τον Henry Ford .... δεν εμπαινε η πλεμπα να κανει
τον beta tester. Και φυσικα, κυλησε νερο στο αυλακι (πριν γινει καραμελα σημερα
το αυτοκινητο). Γιατι να μην συμβει το ιδιο χρονικα με το ηλεκτρικο ? Που ειναι
η διαφορα ?

Από αυτά που γράφεις φίλε μου φαίνεται ότι δεν έχεις καμία επαφή με το αντικείμενο.

Αυτή τη στιγμή ένα Model 3 SR (επιδοτούμενο) κοστίζει λιγότερο από ένα θερμικό Golf με ασύγκριτα φτωχότερο εξοπλισμό και επιδόσεις.

Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος των ηλεκτρικών σε σχέση με τα συμβατικά είναι χαοτικά χαμηλότερη για τη διάρκεια ζωής τους, διάβασε τις σχετικές μελέτες, τα έχουμε γράψει πολλές φορές.

Τα ηλεκτρικά δεν είναι κάτι το καινούργιο. Η Tesla τα πουλάει εδώ και 13 χρόνια. Έχει πουλήσει από μόνη της πάνω από 5 εκατομμύρια οχήματα, και δεν είναι ο μόνος κατασκευαστής EVs.

Πόσους beta testers ακόμα θέλεις;

• Like
Reactions: Stavros-K
Εγραψα εγω πουθενα (φιλε) οτι εχω σχεση με το αντικειμενο (ηλεκτροκινητο αμαξι) ?
Αλλο πραγμα εγραψα ! Ποσο CΟ2 εκπεμπεται στην ατμοσφαιρα μεχρι να κατασκευαστει
η οικολογικη μπαταρια που θα μπει στο Τesla (και οποιο αλλο ηλεκτροκινητο αυτοκινητο).
Διαβασε ας εχεις την ευγενικη καλοσυνη, εδω (αν βιαζεσαι πολυ, μονο την 1η παραγραφο)

Αν δεν έχεις σχέση με το αντικείμενο γιατί γράφεις εδώ;

Ωραίο το άρθρο που έβαλες, λέει ακριβώς αυτό που σου είπα: "When you add this up over hundreds of miles, even though the U.S. electric grid isn’t currently carbon-free and even when accounting for the initial emissions associated with manufacturing the battery, electric cars still emit less CO2 than gas-powered cars."

Το αντικειμενο του ποστ ειναι η κλιματικη αλλαγη. ΣΚΕΤΟ.
ΟΧΙ αν καποιος κατεχει το ποσο φτηνο η ποσο ακριβο ειναι το κοστος αποκτησης καθε ηλεκτροκινητου στην αγορα.
ΟΥΤΕ αν απο τη στιγμη που θα το αγορασεις (και μετα) θα ειναι βρωμικο. Στο λεω εγω, ΔΕΝ ΘΑ ΝΑΙ. Γιατι αυτο ειναι
το συγκριτικο του πλεονεκτημα.

Οποτε ................... συνεχιζω να γραφω ? (η να παω να αγορασω κανενα ?)

Σχωρνάτε με ρε παιδιά, και εγώ δεν είμαι υπέρμαχος του ηλεκτρικού, αλλά κάθε πότε κάνετε αποστάσεις των 500 χιλιομέτρων για να σας προβληματίσει;
Εγώ αν τις έκανα συχνά πάντως θα με έλκυε περισσότερο το ηλεκτρικό και ας έπρεπε να χάσω κάποια ώρα στη φόρτιση.
500 πήγαινε, 500 έλα, με ένα θερμικό θέλεις καμιά 200αριά ευρώ βενζίνη.
Καλά,ένα 120άρι θες για 1000 χλμ εκτός αν κινείσαι με λεωφορείο,στην δε εξίσωση του τι γλυτώνεις με το ηλεκτρικό,θα πρέπει να υπολογίσεις και το κόστος αντικατάστασης των μπαταριών,που όσο περισσότερα χιλιόμετρα κάνεις,τόσο πιο γρήγορα θα έρθει.

Αν δεν έχεις σχέση με το αντικείμενο γιατί γράφεις εδώ;

Ωραίο το άρθρο που έβαλες, λέει ακριβώς αυτό που σου είπα: "When you add this up over hundreds of miles, even though the U.S. electric grid isn’t currently carbon-free and even when accounting for the initial emissions associated with manufacturing the battery, electric cars still emit less CO2 than gas-powered cars."
Και η προηγουμενη παραγραφος ....

"
And an electric vehicle running on electricity generated by hydropower, solar, wind or other low-carbon energy sources can be significantly cleaner.
"In New England or the Pacific Northwest, the fuel economy equivalent of an EV is into the hundreds: 110-120 miles per gallon equivalent," says Keith.

When you add this up over hundreds of miles, even though the U.S. electric grid isn’t currently carbon-free and even when accounting for the initial emissions
associated with manufacturing the battery, electric cars still emit less CO2 than gas-powered cars.
"

Στις υπολοιπες χωρες που ΔΕΝ παραγουν ρευμα με τοση συμμετοχη απο ΑΠΕ ? Ποσο CO2 εκπεμπεται για να παραχθει
το ρευμα που θα φορτιζει (καθημερινα) τα ηλεκτροκινητα ? Προσεξε κατι : οχι ποσο CO2 εκπεμπεται για την κατασκευη της
μπαταριας (απο το ορυχειο λιθιου μεχρι την τοποθετηση) αλλα ποσο CO2 εκπεμπεται ΜΕΤΑ την αγορα του ηλεκτροκινητου,
καθολη την διαρκεια φορτισεων και χρησης της μπαταριας (5-10-20 χρονια, ποιος ξερει !). Θα γινει καποτε καθαροτερο
το συγκεκριμενο αποτυπωμα ? Σιγουρα ΝΑΙ (αφου εχουν πεσει ολοι πανω να το φθηνηνουν). Ομως σημερα στην Ελλαδα
το 43% του ενεργειακου μειγματος εξακολουθει να προερχεται απο ΦΑ - Λιγνιτη - Πετρελαιο. Ναι ηταν χειροτερα το 2022
(στο 55%) και ακομα χειροτερα παραπισω (στο 75%). Ομως δεν εχουμε φτασει ακομα στο 100%. Θα φτασουμε αλλα
οχι ακομα. ΟΤΑΝ φτασουμε το ηλεκτροκινητο δεν θα επιβαρυνει με CO2 την παραγωγη ηλεκτροδοτησης (οταν θα φορτιζει).
Μενει το ακανθωδες θεμα της αποσυρσης της μπαταριας, που απαιτει και αυτο καποια ενεργεια (περα απο το κοστος
της αγορας νεας, αλλα μην τα θελουμε ολα δικα μας, τις εκπομπες CO2 εξεταζουμε αυτη την στιγμη ... ΑΝΑ ΜΠΑΤΑΡΙΑ).

Last edited:
Καλά,ένα 120άρι θες για 1000 χλμ εκτός αν κινείσαι με λεωφορείο,στην δε εξίσωση του τι γλυτώνεις με το ηλεκτρικό,θα πρέπει να υπολογίσεις και το κόστος αντικατάστασης των μπαταριών,που όσο περισσότερα χιλιόμετρα κάνεις,τόσο πιο γρήγορα θα έρθει.

6 λίτρα τα 100 χιλιόμετρα είναι πολύ λίγα. Εκτός αν μιλάμε για πολύ μικρό αμάξι.
Το δικό μου, οικογενειακό χτυπάει το 10άρικο μόνο αν είναι εκτός πόλης, στην εθνική. Μέσα παίζει στα 13-14.

Για το πότε θέλουν αντικατάσταση οι μπαταρίες και πόσο κοστίζουν δεν το γνωρίζω.
Το "έχω ακούσει" δεν το θεωρώ τόσο valid. :)

6 λίτρα τα 100 χιλιόμετρα είναι πολύ λίγα. Εκτός αν μιλάμε για πολύ μικρό αμάξι.
Το δικό μου, οικογενειακό χτυπάει το 10άρικο μόνο αν είναι εκτός πόλης, στην εθνική. Μέσα παίζει στα 13-14.

Για το πότε θέλουν αντικατάσταση οι μπαταρίες και πόσο κοστίζουν δεν το γνωρίζω.
Το "έχω ακούσει" δεν το θεωρώ τόσο valid. :)
Ένα υβριδικό Toyota καίει γύρω στα 3-4 λίτρα/100 χλμ.Για το πότε χαλάνε η μπαταρίες ένα καλό μέτρο σύγκρισης είναι η εγγύηση που δίνουν οι κατασκευαστές.ΗTesla για παράδειγμα,δίνει από 160.000-240.000χλμ,ανάλογα το μοντέλο αυτοκινήτου ή από 4-8 χρόνια χρήσης,όποιο έρθει πρώτο.Πες μου τώρα εσύ πόσο θα αγόραζες ένα Tesla 8 ετών ή αν θα το αγόραζες καν.Να βάλουμε μέσα στην "οικονομία" και την τιμή μεταπώλησης.Εγω που έχω πάρει απόφαση μέχρι να πεθάνω,να μην ξαναγοράσω αυτοκίνητο αλλά να το αποκτώ μέσω leasing,δεν έχω κανένα πρόβλημα να μισθώσω ηλεκτρικό.Να το αγοράσω όμως,με τίποτα.

Αν η εγγύηση είναι 4-8 χρόνια, εννοείται ότι δεν πρόκειται να αγοράσω ούτε καινούργιο. :D
Για μεταχειρισμένο 8 ετών ούτε να μου το χαρίζανε.

Το αντικειμενο του ποστ ειναι η κλιματικη αλλαγη. ΣΚΕΤΟ.
ΟΧΙ αν καποιος κατεχει το ποσο φτηνο η ποσο ακριβο ειναι το κοστος αποκτησης καθε ηλεκτροκινητου στην αγορα.
ΟΥΤΕ αν απο τη στιγμη που θα το αγορασεις (και μετα) θα ειναι βρωμικο. Στο λεω εγω, ΔΕΝ ΘΑ ΝΑΙ. Γιατι αυτο ειναι
το συγκριτικο του πλεονεκτημα.

Οποτε ................... συνεχιζω να γραφω ? (η να παω να αγορασω κανενα ?)

Το αντικείμενο του νήματος είναι όντως αυτό που λέει ο τίτλος του.

Εσύ όμως έγραψες αυτό το μήνυμα:

και μετά αυτό το μήνυμα:

στη συνέχεια αυτό το μήνυμα:

και τέλος αυτό το μήνυμα:

τα οποία όλα είναι off topic και εκφράζουν απόψεις σου συγκεκριμένα για την ηλεκτροκίνηση.

Σε ρώτησα γιατί γράφεις για την ηλεκτροκίνηση ενώ (κατά δήλωσή σου) δεν ξέρεις τίποτα για αυτή και μου είπες ότι γράφεις για την κλιματική αλλαγή (?!?!??).

Θα μας τρελάνεις;

Γιατί να υπολογίσεις κόστος αντικατάστασης μπαταρίας; Όταν αγοράζεις θερμικό υπολογίζεις και κόστος αντικατάστασης κινητήρα;

Οι μπαταρίες τύπου LFP έχουν διάρκεια ζωής στη χειρότερη 1.000.000 χιλιόμετρα. Αν οι συνθήκες λειτουργίας τους δεν είναι κακές μπορούν να πάνε και πολύ περισσότερο.

Δεν σου φτάνουν;

Αν η εγγύηση είναι 4-8 χρόνια, εννοείται ότι δεν πρόκειται να αγοράσω ούτε καινούργιο. :D
Για μεταχειρισμένο 8 ετών ούτε να μου το χαρίζανε.

Όλα αυτά θα λυθούν σε μερικά χρόνια, που θα αρχίσουν να επισκευάζονται οι μπαταρίες και στην Ελλάδα.

Ήδη σε άλλες χώρες που έχουν πολλά χρόνια ηλεκτροκίνηση γίνονται τέτοιες επισκευές με (συγκριτικά) πολύ μικρό κόστος.

Επισκευη εννοεις αντικατασταση κυψελων ? οχι ολοκληρωτικη, ανα κυψελη μετα απο σοβαρο ελεγχο.

Γιατί να υπολογίσεις κόστος αντικατάστασης μπαταρίας; Όταν αγοράζεις θερμικό υπολογίζεις και κόστος αντικατάστασης κινητήρα;

Οι μπαταρίες τύπου LFP έχουν διάρκεια ζωής στη χειρότερη 1.000.000 χιλιόμετρα. Αν οι συνθήκες λειτουργίας τους δεν είναι κακές μπορούν να πάνε και πολύ περισσότερο.

Δεν σου φτάνουν;
Σιγά βρε Δημήτρη μην έχουν και αιώνια.

Δεν σου φτάνουν;
Please do not forget battery degradation (άκομα και σε idle state) 😑

Ασήμαντο για όποιον έχει το χρήμα και αλλάζει αμάξι κάθε 5 χρόνια, σημαντικό για όποιον κρατάει το αμάξι για 15-20 χρόνια γιατί δεν έχει χρήματα να αλλάζει αμάξι κάθε 5 χρόνια (ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι 17 έτη αυτή τη στιγμή για τα ICE cars).

Οι πίνακες του Bjorn είναι κατατοπιστικότατοι και επιβεβαιωνουν το παραπάνω καθώς και το faster degradation όταν φορτίζεις σε γρήγορο dc φορτιστή.

Επισκευη εννοεις αντικατασταση κυψελων ? οχι ολοκληρωτικη, ανα κυψελη μετα απο σοβαρο ελεγχο.
Αν χαλάσει η μπαταρία ποτέ δεν χαλάνε ταυτόχρονα και τα χιλιάδες στοιχεία που την απαρτίζουν.

Συνήθως χαλάνε ελάχιστα, μέσα σε κάποιο από τα modules / κυψέλες.

Οπότε κάνουν αντικατάσταση μόνο της συγκεκριμένης κυψέλης.

Please do not forget battery degradation (άκομα και σε idle state) 😑

Ασήμαντο για όποιον έχει το χρήμα και αλλάζει αμάξι κάθε 5 χρόνια, σημαντικό για όποιον κρατάει το αμάξι για 15-20 χρόνια γιατί δεν έχει χρήματα να αλλάζει αμάξι κάθε 5 χρόνια (ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι 17 έτη αυτή τη στιγμή για τα ICE cars).

Οι πίνακες του Bjorn είναι κατατοπιστικότατοι και επιβεβαιωνουν το παραπάνω καθώς και το faster degradation όταν φορτίζεις σε γρήγορο dc φορτιστή.

Αν σκοπεύεις να κρατήσεις το αμάξι 15-20 χρόνια σίγουρα θα έχεις κάποιο degradation. Το πόσο θα είναι αυτό εξαρτάται κυρίως από τους κύκλους φόρτισης, οπότε από τα πόσα χιλιόμετρα κάνεις.

Αν είσαι ταξιτζής, ίσως φτάσει να είναι θέμα.

Αν είσαι ο μέσος Έλληνας οδηγός, με ~15Κ χιλιόμετρα τον χρόνο, μετά από 20 χρόνια θα έχεις κάνει περίπου 300 χιλιάδες χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με επίσημα ιστορικά στοιχεία της Tesla, το μέσο degradation που θα δεις θα είναι περίπου 12%.

Και αυτό με τις "παλιές" μπαταρίες NCA/NCM, οι οποίες θεωρητικά έχουν αρκετά χειρότερες επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με τις LFP.

Οπότε υπό νορμάλ συνθήκες δεν είναι θέμα το battery degradation.

Status
Not open for further replies.