Κλιματική αλλαγή

Status
Not open for further replies.
Συγνώμη παιδιά αλλά αν δεν έχετε εμπειρία από ηλεκτρικό μη γράφετε πράγματα που δεν ισχύουν. Αναφέρθηκαν πολλά που είναι εκτός πραγματικότητας. Για αρχή, όσοι έχουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κάνουν για ταξίδι - δε μιλάω για οχήματα με 30ρες και 40ρες μπαταρίες αλλά για 55-60 και πάνω - δεν έχουν κανένα range anxiety, ούτε στο 30%, ούτε στο 20%, ούτε στο 10%. Μάλιστα είναι συνηθισμένο "παιχνίδι" να προσπαθούμε να το πάμε στο 0. Και φυσικά δε θα μείνει στο 0 εκτός κι αν έχει -25 έξω, όλα τα οχήματα έχουν below zero buffer για άλλα 10-20 km.

Αν παρ' ολ' αυτά μείνει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, είναι το ίδιο με το να μείνει ένα θερμικό από καύσιμο. Είτε θα έρθει ένας γερανός να σε μεταφέρει σε κοντινό φορτιστή είτε θα έρθει όχημα με φορητό φορτιστή να σε φορτίσει. Με τα θερμικά που είχα έμεινα από βενζίνη 2 φορές. Με ηλεκτρικό δεν έμεινα ακόμα.

Οι LFP μπαταρίες έχουν κατ΄ελάχιστο 3000 κύκλους στο 80% της αρχικής χωρητικότητας και 4500 κύκλους στο 70%. Αυτό είναι το ελάχιστο, όχι ο μέσος όρος. Οπότε μία μπαταρία 60KWh θα δώσει 180000 KWh και θα πέσει στο 80%. Με μία μέση κατανάλωση 24 KWh/100km (18 συν 35% regen), θα κάνει 750.000 km!!! Και στους 4500 κύκλους θα έχει κάνει πάνω από 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα. Οπότε τα οχήματα με LFP μπαταρίες δε προβλέπεται να αλλάξουν μπαταρία τουλάχιστον για 12-15 χρόνια. Τα αυτοκίνητα με NMC/NCA έχουν σίγουρα πολύ λιγότερους κύκλους αλλά και πάλι μιλάμε για 200 με 250 χιλιάδες km περίπου (800 με 1000 κύκλους). Για ταξί προφανώς δε φτάνουν, γι' αυτό τα ταξί σίγουρα πρέπει να προτιμούν LFP μπαταρίες.

Τι άλλο είπατε; Α ναι για τις εκπομπές κατασκευής. Αυτό έχει απαντηθεί δεκάδες φορές. Στη χειρότερη περίπτωση, που είναι να παράγεται το ρεύμα από κάρβουνο 100%, το break even είναι στα 120000 km. Στην Ελλάδα που το ρεύμα παράγεται σε ένα ποσοστό 40% από ΑΠΕ και ένα 50% από φυσικό αέριο, το break even είναι κάτω από τα 20000 km. Αν καίγαμε αποκλειστικά πετρέλαιο ή φυσικό αέριο για τη παραγωγή ρεύματος, το break even θα ήταν στα 45 με 50 χιλιάδες km. Πολύ απλά γιατί η απόδοση της γεννήτριας πετρελαίου σε συνδυασμό με μία μπαταρία και ένα ηλεκτροκινητήρα είναι πολύ μεγαλύτερη από ένα κινητήρα εσωτερικής καύσης σε όχημα. Στο μέλλον το break even θα είναι ακόμα χαμηλότερο γιατί από ένα σημείο και μετά δε θα χρειάζεται εξώρυξη μεταλλευμάτων, θα γίνεται ανακύκλωση, και το κόστος της θα είναι χαμηλότερο από την εξώρυξη. Υπ' όψιν πως σε αυτά τα νούμερα δεν υπολογίζεται το κόστος διανομής της βενζίνης/πετρελαίου στο δίκτυο ούτε πόσοι ρύποι δημιουργήθηκαν για την κατασκευή αυτού του δικτύου.

Τα ηλεκτρικά θεωρώ προσωπικά πως είναι τεχνητά πιο ακριβά, για να τσεπώνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες τις επιδοτήσεις. Είναι πολλά τα παραδείγματα γενναίων μειώσεων στις τιμές από τη στιγμή που κόπηκαν οι επιδοτήσεις σε κάποιες χώρες. Φαίνεται άλλωστε από το πόσο εύκολα ρίχνει η Tesla τις τιμές όποτε θελήσει - είναι άλλωστε η μόνη που κάνει τόσο μαζική παραγωγή συν ότι πουλάει χωρίς μεσάζοντες. Δυστυχώς για αυτές, οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι καταδικασμένες να κλείσουν αν δεν αλλάξουν πολύ γρήγορα. Τα ηλεκτρικά με τα πολύ λιγότερα μηχανικά μέρη τους καταστρέφουν το επιχειρηματικό μοντέλο αρκετών αυτοκινητοβιομηχανιών που βάσιζαν μεγάλο μέρος των κερδών τους στα ανταλλακτικά. Αυτά τελειώνουν λοιπόν, ή αλλάζουν ή βουλιάζουν που είχε πει και μια ψυχή.

Η παραπληροφόρηση θα μείνει γιατί είναι μέρος του γενικότερου λαϊκισμού (σε όλο το πολιτικό φάσμα).

Για να μην πω κάτι χοντρό, απλά δείτε τα αποτελέσματα των θεωριών συνομοσίας σε σχέση με το πόσοι γουστάρουν Τραμπ (επιστημονική μελέτη)

Το χειρότερο είναι ότι οι νεότεροι πιστεύουν μπαρούφες πολύ πιο εύκολα και νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τη δική τους έρευνα στο... internet αντί να πιστέψουν επιστήμονες και επιστημονική βιβλιογραφία.

Συγγνώμη για το off-topic αλλά γυρίζουμε γύρω από μύθους συνέχεια ειδικά σε αυτό το νήμα.

Δεν αγιοποιώ τα ηλεκτρικά και υπάρχουν αρκετοί λόγοι:
- Μικρές υποδομές ταχυφόρτισης σε όλο το οδικό δίκτυο
- Φορτίσεις που απαιτούν περισσότερο χρόνο στα μισά ταξιδιού
- Απουσία θεσμικού/κανονιστικού πλαισίου για εγκατάσταση φορτιστών σε υπάρχουσες πολυκατοικίες
- ...

Αλλά το να πιστεύει ακόμη κόσμος ότι ρυπαίνουν περισσότερο με υπερβαίνει.

Είναι νομίζω πολλοί παράμετροι που θα ορίσουν κατά πόσο ρυπαίνει περισσότερο ή λιγότερο κάτι.
Και προφανώς είμαστε αναγκασμένοι να κοιτάμε τον μέσο όρο (γιατί αυτός μας ενδιαφέρει) και όχι τις ακραίες καταστάσεις.
Το κακό είναι ότι αυτός ο μέσος όρος είναι τελείως διαφορετικός από χώρα σε χώρα και ακόμη χειρότερο από ήπειρο σε ήπειρο.
Αν συγκρίνουμε π.χ. το αμάξι που χρησιμοποιεί ο μέσος Έλληνας για να πάει στη δουλειά του με το αμάξι που χρησιμοποιεί ο μέσος Αμερικάνος θα γελάμε.
Αυτά τα 20.000 χιλιόμετρα για έναν Αμερικάνο μπορεί να είναι 6 μήνες υπόθεση.
Για τον μέσο Έλληνα, 1.5 - 2 χρόνια.
Για έναν Κυψελιώτη που κυκλοφορεί με τη μηχανή και έχει το αυτοκίνητο για καμία εκδρομή, 5-10 χρόνια (been there done that) :ROFLMAO:
Από την άλλη, ο Αμερικάνος, αφού κάνε την απόσβεση, θα ρίξει και άλλα 200.000 χιλιόμετρα μέσα σε 5 χρόνια όπου το πρόσημο θα είναι καθαρά θετικό, αλλά θα το αλλάξει κάπου εκεί και φτου και από την αρχή.
Ο Έλληνας, για τα επόμενα 15 χρόνια θα κάνει απόσβεση. Πιθανόν με τα ίδια χιλιόμετρα αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αν ήμουν αισιόδοξος θα έλεγα ότι όλα αυτά τα έχουν βάλει κάτω και τα έχουν μελετήσει.
Από την άλλη, βλέπω το φιάσκο με τα χάρτινα καλαμάκια και αμφιβάλω...

Ok .........
Yπαρχει ρευμα αγιοποιησης των ηλεκτροκινητων.
Συγχωρεστε την "αγνοια" μου. Ηταν καλοπροαιρετη.

Ο Τασος εχει δικιο τουλαχιστον σε ενα :
αφου ακομα και αν ειχα τα χρηματα δεν θα αγοραζα ηλεκτροκινητο
τι μπηκα να γραψω ?

Αν σκεφτείς από που πληροφορείται ο κόσμος και με ποιο τρόπο λογικό είναι να πανικοβάλεται και να αντιδράει.
Μία είδηση του στυλ "σε ένα χωριό στη Μαδαγασκάρη και οι δύο οδηγοί έχουν παραγγείλει ηλεκτρικό αυτοκίνητο" στα Social media θα έχει έναν τίτλο του στυλ "ΣΟΚ! Το 100% των αυτοκινήτων θα είναι ηλεκτρικά μέχρι το τέλος του καλοκαιριού!"

Πρόσφατα δεν έβγαλαν είδηση "Καταργείται ο φόρος στα καύσιμα, έρχονται τα τέλη με το χιλιόμετρο"
Που τελικά είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε πιλοτικά στην Καλιφόρνια.

Ε μην περιμένεις να μπουν να διαβάσουν και το άρθρο! Μια χαρά τσακώνονται από κάτω και χωρίς να το διαβάσουν.

Ok .........
Yπαρχει ρευμα αγιοποιησης των ηλεκτροκινητων.
Συγχωρεστε την "αγνοια" μου. Ηταν καλοπροαιρετη.
Τι νόημα έχει τώρα αυτό το σχόλιο; Ενώ απαντήθηκαν πολλά από τα λανθασμένα επιχειρήματα που αναφέρθηκαν, μιλάτε για αγιοποίηση; Μόνο αυτό δεν υπάρχει, τα συμφέροντα των πετρελαϊκών εταιρειών προσπαθούν συνέχεια να σταματήσουν το ποτάμι της ηλεκτροκίνησης.

Η αλήθεια είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει αγιοποίηση, θα γλυτώναμε εκατομμύρια θανάτους από τους ρύπους που εκπέμπουν οι ΚΕΚ αν γυρίζαμε 100% σε ηλεκτροκινητήρες, Θα έπρεπε να απαγορευτεί η κίνηση των θερμικών στα αστικά κέντρα, να επιτρέπονται μόνο PHEV και BEV. Και επειδή κάτι τέτοιο δε μπορεί να γίνει άμεσα, θα έπρεπε το κόστος κίνησης για τα ρυπογόνα οχήματα, είτε αυτό είναι τέλη κυκλοφορίας είτε αστικά διόδια να είναι πολύ πολύ μεγάλο. Φυσικά πρώτα θα έπρεπε να γίνουν ηλεκτρικά όλα τα λεωφορεία και έπειτα όλα τα ταξί. Άμεσα, όχι το 2035.

Δεν είναι όμως μόνο τα οχήματα. Για τη μόλυνση στα αστικά κέντρα μεγάλο ρόλο παίζουν και οι καυστήρες. Θα πρέπει να απαγορευτεί χρήση καυστήρων πετρελαίου/πέλετ/τζάκια για θέρμανση σε αστικά κέντρα. Μόνο φυσικό αέριο και αντλίες θερμότητας θα πρέπει να επιτρέπονται.

• Like
Reactions: SR-71
Για να γυρίσω στο θέμα μας, να πω εδώ ότι είμαι στη Νεμπράσκα κοντά 6 χρόνια. Μέχρι πέρσι, κάθε χρόνο είχαμε 3-4 events severe storms σε όλη την άνοιξη, στα οποία μπορεί να υπήρχε ένα tornado, κι αυτό κάπου στη μέση του πουθενά. Φέτος έχουμε 3-4 τη βδομάδα, και κάθε λίγο και λιγάκι ξυπνάμε από σειρήνες και τρέχουμε σε καταφύγια ή υπόγεια, για πραγματικότατους tornados που παίρνουν μαζί τους ολόκληρες γειτονιές εντός αστικού ιστού.

Προσωπικά έχω κουραστεί τόσο να είμαι άυπνος καθημερινά που δεν την παλεύω και οριακά είμαι να τα τινάξω και να φύγω. Μετά σκέφτομαι όμως ότι θα έρθω σε άλλη μια χώρα όπου η κλιματική αλλαγή αντιμετωπίζεται ως αστείο, και φρενάρω.

Για να γυρίσω στο θέμα μας, να πω εδώ ότι είμαι στη Νεμπράσκα κοντά 6 χρόνια. Μέχρι πέρσι, κάθε χρόνο είχαμε 3-4 events severe storms σε όλη την άνοιξη, στα οποία μπορεί να υπήρχε ένα tornado, κι αυτό κάπου στη μέση του πουθενά. Φέτος έχουμε 3-4 τη βδομάδα, και κάθε λίγο και λιγάκι ξυπνάμε από σειρήνες και τρέχουμε σε καταφύγια ή υπόγεια, για πραγματικότατους tornados που παίρνουν μαζί τους ολόκληρες γειτονιές εντός αστικού ιστού.

Προσωπικά έχω κουραστεί τόσο να είμαι άυπνος καθημερινά που δεν την παλεύω και οριακά είμαι να τα τινάξω και να φύγω. Μετά σκέφτομαι όμως ότι θα έρθω σε άλλη μια χώρα όπου η κλιματική αλλαγή αντιμετωπίζεται ως αστείο, και φρενάρω.
Έλα Λονδίνο. Θα σου αρέσει σίγουρα 😋😀😉

Σχωρνάτε με ρε παιδιά, και εγώ δεν είμαι υπέρμαχος του ηλεκτρικού, αλλά κάθε πότε κάνετε αποστάσεις των 500 χιλιομέτρων για να σας προβληματίσει;
Εγώ αν τις έκανα συχνά πάντως θα με έλκυε περισσότερο το ηλεκτρικό και ας έπρεπε να χάσω κάποια ώρα στη φόρτιση.
500 πήγαινε, 500 έλα, με ένα θερμικό θέλεις καμιά 200αριά ευρώ βενζίνη.
Προσφατα κατεβηκα Αθήνα και επεστρεψα και κατι λιγα εντος με πετρέλαιο εδωσα 85 ευρα απο γεμισμα σε γέμισμα

Sent from my SM-G781B using Tapatalk

Πάνε πολύ καλά τα πράγματα...

Σε θερμικό σοκ ο πλανήτης – Ρεκόρ 100.000 ετών

Εν τω μεταξύ, δε χρειάζονται τα επίσημα δεδομένα για να δούμε ότι κάτι τρέχει, φέτος κλείνουν εδώ στα μέρη μου κοντά 3 μήνες μήνες με καθημερινές βροχές, από μικρές μέχρι θεομηνίες (σαν μουσώνες, μιλάμε για οριζόντια βροχή με το τουλούμι, να πλημμυρίζουν περιοχές με τέλειες υποδομές αποστράγγισης). Πέρσι, τις ίδιες εποχές, Απρίλιο - Ιούνιο, είχαμε ξηρασία επιπέδου Σαχάρας (χωρίς υπερβολή, είχε να βρέξει 4 μήνες). Για να καταλάβετε, επειδή είμαστε Αμερικανοί και έχουμε γκαζόν παντού, κάθε χρόνο ενεργοποιούσα το πότισμα αρχές Απρίλη, τώρα μπαίνουμε δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου και δεν έχω ποτίσει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, και παρόλα αυτά χρειάζεται να κουρεύω 2 φορές τη βδομάδα γιατί θεριεύει (ενώ πέρσι ήταν μια φορά το 10ημερο). Παράλληλα, παραδίπλα άρχισαν ήδη να καίνε οι διάφορες πολύμηνες πυρκαγιές στις δασώδεις ξηρές περιοχές. Το ότι περάσαμε 2 μήνες να λαγοκοιμόμαστε τη νύχτα περιμένοντας την επόμενη σειρήνα για tornado το αφήνω στην άκρη, αφού το συγκεκριμένο ακόμα δεν έσπασε ιστορικά ρεκόρ (αν και τα πλησίασε).

Δε θα πολιτικολογήσω περαιτέρω, αλλά το ποιος θα κρατάει το τιμόνι στις χώρες του ανεπτυγμένου (και αναπτυσσόμενου) κόσμου στα επόμενα 5-10 χρόνια νομίζω πως θα είναι καθοριστικός παράγοντας για το αν θα υπάρχει ανθρωπότητα στα επόμενα 50.

Last edited:
Καλά, αν έχω καταλάβει καλά το διάγραμμα Venn των Αμερικάνων με την οικολογία είναι κάπως έτσι -> O O
Τουλάχιστον αυτό που βγάζουν προς τα έξω.

το ποιος θα κρατάει το τιμόνι στις χώρες του ανεπτυγμένου (και αναπτυσσόμενου) κόσμου στα επόμενα 5-10 χρόνια νομίζω πως θα είναι καθοριστικός παράγοντας για το αν θα υπάρχει ανθρωπότητα στα επόμενα 50.

Δεν ξερω αν εχει σημασια πλεον και αν ειναι αναστρεψιμη η κατασταση.

Για να συνελθει ο πλανητης - αν μπορει αυτο να συμβει- πρεπει να στριψουν ολοι μαζι 90 μοιρες τουλαχιστον ταυτοχρονα .
Μοιαζει με ουτοπια.

Εδώ είδαμε αλλαγή με κάποιους μήνες στην καραντίνα που δεν κυκλοφορούσαμε.

ναι γιατι ηταν παγκοσμια στροφη και ολοι μαζι και επεσε καθετα η βιομηχανικη παραγωγη.

Πως θα πεισεις ολο τον πλανητη να το ξανακανει αυτο ?

• Like
Reactions: avpap
Λίγο πριν πεθάνουμε όλοι θα αρχίσει να στρώνει.
Και αν πεθάνουμε όλοι, σε 50-100 χρόνια θα είμαστε σαν τους δεινόσαυρους, κοκκαλάκια διάσπαρτα από εδώ και από εκεί.
Και η γη θα είναι μια χαρά, σαν να μην πατήσαμε ποτέ το πόδι μας πάνω της.

• Haha
  • Wow
Reactions: Simos.I and toupia
Status
Not open for further replies.