KnowHow Session: Βlind Tests

Δ. Σταματάκος εν δράσει....

DSC00374.jpg

πρώτη φορά είδα τόσους χαϊεντάδες να είναι απολύτως σιωπηλοί για μιάμιση ώρα !!!

DSC00375.jpg

ουφ ... τελείωσε, για να δούμε και στην πράξη....

DSC00378.jpg

wind αυτοσυγκεντρωμενος προσπαθώντας να καταλάβει διαφορές μεταξύ των αρχείων !!

DSC00379.jpg

ολοι προσπαθούσαν να δουν στην πράξη όλα αυτά που ακούσαμε πριν...

DSC00386.jpg

Last edited:
Επισης θα ηθελα (με σεντορια φωνη θα ελεγα) να αναφερω,οτι ειμαι πολυ χαρουμενος που τελικα εχω ξεφυγει απο το Hifi και βρισκομε στην φαση του.... βρισκομαστε με φιλους, ακουω αυτο που γουσταρω ΟΠΩΣ το γουσταρω (πολλες φορες σιαχνω μια καμπυλη στο Eq "αυτοκτονικη" ετσι για να σκοτωνει ο Ερμης στο μπασο) !!!!
Οι ακροασεις με ακουστικα ,στα δειγματα που μας "σερβισεε"ο Δ.Σ. ηταν για μενα καθοριστικα για την "καθαρση":elefant:

:SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF:​
Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου αγαπητέ συνονόματε και συμπατριώτη! Όλα αποκτούν το νόημα τους όταν βρίσκεσαι με φίλους.

Ευχαριστώ κι' εγώ με τη σειρά μου τον Ανδρέα και την οικογένεια του για την καταπληκτική και ανιδιοτελή φιλοξενία τους.

Και φυσικά το Δημήτρη Σταματάκο για την άψογη παρουσίαση. Ως επί το πλείστον ήμουν ήδη ενημερος για το περιεχόμενο (έχω μελετήσει τα άρθρα του από καιρό), όμως είναι χαρά να γνωρίζεις τον άνθρωπο με την επιστημοσύνη, το χιούμορ και την προσήνεια, έτοιμο να συζητήσει, να εξηγήσει, να μοιραστεί...
Καλό είναι να ξαναθυμίσουμε τις σχετικές σελίδες για όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν:
http://www.avmentor.gr/tech/critical_listening_i_0.htm

Προσωπικά αισθάνομαι κάπως δικαιωμένος, διότι το τεστ με τη διαδικασία ηχογραφημένων αποσπασμάτων συσκευών, που ο ίδιος ο Δημήτρης Σταματάκος έχει καθιερώσει, έγινε "by the book". Αλλ' αυτό είναι άλλη συζήτηση και θέμα άλλου νήματος...

Έπαινος για το νοστιμότατο Ψαρονέφρι με φρέσκια ντομάτα! Όσοι δεν ήλθαν στην ταβέρνα έχασαν. Μπράβο σ' όποιον είχε την ιδέα! :award:
Μας έχει κακομάθει το AVClub τελευταία. Παρουσιάσεις, συζητήσεις υψηλού περιεχομένου και καλό φαγητό. Σαν αρχαίοι έλληνες φιλόσοφοι έχουμε γίνει που μετέχουν σε συμπόσιο! :ernaehrung004:

Υ.Γ. Ιδέα-Πρόταση: Η μαγνητοσκοπημένη παρουσίαση που θ' ανέβει στο Youtube θα μπορούσε επίσης να μετατραπεί ολοκληρωμένη σε Divx. Και ν' ανέβει στο Server του AVClub, απ' όπου θα μπορούμε να κατεβάσουμε το αρχείο και να μπορούμε να τη βλέπουμε ολόκληρη... -bye-

Ζηλεύω πολύ!!!!

Μπράβο σε όσους έτρεξαν την εκδήλωση.
Ιδιαίτερα τον Ανδρέα και τη σύζυγο που δίνει τροφή στην τρέλα του...

...για άλλη μια φορά :worshippy:

Για πότε με το καλό στο youtube?

:ernaehrung004:

Αφού ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου

• τον Οικοδεσπότη Αντρέα και την Οικοδέσποινα Μαρία (ακόμα κι αν αυτή τη φορά μας άφησε μόνους μας (ενώ ήθελε πολύ να παραβρίσκεται...λέμε τώρα..) :laugh:),
  • τον Δημήτρη Σταματάκο για τη συμμετοχή και την όπως πάντα κατατοπιστικότατη παρουσίαση
  • όλα τα υπόλοιπα στελέχη του Avclub (καπετάνιο, kosh, Larry κτλ...) για την προετοιμασία και κάλυψη του γεγονότος,
  • καθώς και όλα την υπόλοιπη παρέα που συμμετείχε με τις γνώσεις, το κέφι και τα ..τυροπιτάκια.. :smash:
θα κάνω 2 σύντομες παρατηρήσεις και θα επανέλθω λόγω φόρτου εργασίας επι του παρόντος...

1ον. Το ποσοστό επιτυχίας στην αναγνώριση διαφορών σε ένα blind test, ώστε να αποδειχτεί ότι όντως υπάρχουν και ακούγονται αυτές, δεν είναι σταθερό και σίγουρα δεν είναι 70%, όπως αναφέρθηκε από τον φίλο Wind.. (ο οποίος δικαιολογείται βέβαια γιατί ήρθε στο 2ο ημίχρονο... :smile:)
Αν το δείγμα είναι π.χ 10 κομμάτια, τότε για να αποδειχτεί ότι υπάρχουν διαφορές (και να είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να έχει βρει διαφορές κάποιος κατά τύχη δηλ <5%), θα πρέπει οι ακροατές να αναγνωρίσουν ορθά σε διαδικασία Α/Β/Χ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 8/10 κομμάτια δηλαδή να έχουν επιτυχία αναγνώρισης 90 ή 100% !!

Οταν κάποιος εντοπίσει διαφορές με επιτυχία άνω του 70%
(μήπως είναι 90%?) σημαίνει ότι όντως τα δύο δείγματα διαφέρουν. Οταν όμως το σκορ επιτυχίας ειναι κάτω του 70% σημαινει ότι δεν υπάρχουν διαφορές; ή ότι οι διαφορές δεν μπορούν να εντοπισθούν με αξιόπιστο τρόπο αλλά τυχαία;

Συνεπώς έχεις μερικό δίκιο Βαγγέλη, γιατί το ποσοστό επιτυχίας κινείται προς το 90% και όχι το 70% (είπαμε δεν είναι σταθερό). Αν το "σκορ" λοιπόν δεν είναι εντός των επιστημονικά αποδεκτών ορίων συμβαίνουν τα εξής:

1. Όσοι από το ακροατήριο που συμμετέχει, έχουν ποσοστά μη αποδεκτά, άρα δεν ακούνε διαφορές, αποκλείονται από αξιόπιστοι κριτές και συνεχίζουμε με τους υπόλοιπους!
  2. Αν κανένας από το ακροατήριο δεν φτάσει το ικανοποιητικό ποσοστό, όλοι έχουν περάσει από Ωτορινολαρυγγολόγο και έχουν τηρηθεί όλες οι προϋποθέσεις που ορίζονται για ένα blind test, τότε αποφαινόμαστε με ιδιαίτερη αξιοπιστία ότι τα υπό σύγκριση συστήματα δεν έχουν ακουστές διαφορές!

Απλό ε?? :)

Απλά διαγράφουμε από το λεξιλόγιό μας τη φράση blind test... :flipout:
Θυμάσαι πως λέγεται το δεύτερο πρόγραμμα για τα blind test;
Το ένα είναι το foobar με το ABX.
Το άλλο;

2ον.
Μιχάλη, Το 2ο πρόγραμμα που βοηθάει στη σύγκριση και αναγνώριση διαφορών (αφού έχουν τηρηθεί οι κανόνες ηχογράφησης, στάθμης, φάσεων κτλ...) είναι το ΑBC HR: http://ff123.net/abchr/abchr.html

Πιο φιλολογικά, η παρουσίαση του Δημήτρη βρίσκεται εδώ όπως έγραψε και ο άλλος Μιχάλης(Sonus).

Για την ορολογία blind test, νομίζω πως μπορούμε να συζητήσουμε πως να τη χρησιμοποιούμε στο μέλλον...
Καλό θα είναι να μαζέψουμε κάπου τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, όπως τις είχε στο slide ο Δημήτρης κ όταν κάνουμε ένα test να γράφουμε ποιά προϋπόθεση πληρείται και ποιά όχι...
Μπορούμε δε να φτιάξουμε και ένα AVclub blind test protocol... Γιατί δηλαδή, οι Woofer-Twitter-Midrange society ειναι καλύτεροι ??? :laugh:

Πάντως, από την επόμενη εκδήλωση, εξουσιοδοτώ τον Καπετάνιο να ζητήσει Ακουόγραμμα και χαρτί γιατρού για τα αυτάκια των AVclubbers καθώς και να υποβάλλει σε τεστ A/B/X με τα δείγματα 5-6-7-8 του Δημήτρη όσους περνάνε το τεστ γιατρού...

Για να ξέρουμε ποιός ακούει και ποιός όχι!:flipout::flipout:

Και βέβαια αυτοί που θα περάσουν την (Ιερά) Εξέταση, θα μπορούν να συμμετάσχουν στον 2ον κύκλο σεμιναρίων "Πως αναγνωρίζεις και περιγράφεις τις διαφορές που ακούς"

Αυτά προς το παρόν, ελπίζω να προλάβω να επανέλθω!!
Γιώργος

Πάντως, από την επόμενη εκδήλωση, εξουσιοδοτώ τον Καπετάνιο να ζητήσει Ακουόγραμμα και χαρτί γιατρού για τα αυτάκια των AVclubbers καθώς και να υποβάλλει σε τεστ A/B/X με τα δείγματα 5-6-7-8 του Δημήτρη όσους περνάνε το τεστ γιατρού...

Ωχ την πατήσαμε!
Έχω μια πτώση στο δεξί μετά τα 8KHz της τάξης του 8-10% και στο αριστερό κάτι λιγότερο μαζί με εμβοές όταν είμαι άυπνος....
Έφαγα πόρτα?

(παρεμπίπτοντος είναι λίγοι αυτοί που δεν έχουν πρόβλημα ακοής και ας μην το γνωρίζουν..)

θα κάνω 2 σύντομες παρατηρήσεις και θα επανέλθω λόγω φόρτου εργασίας επι του παρόντος...

1ον. Το ποσοστό επιτυχίας στην αναγνώριση διαφορών σε ένα blind test, ώστε να αποδειχτεί ότι όντως υπάρχουν και ακούγονται αυτές, δεν είναι σταθερό και σίγουρα δεν είναι 70%, όπως αναφέρθηκε από τον φίλο Wind.. (ο οποίος δικαιολογείται βέβαια γιατί ήρθε στο 2ο ημίχρονο... :smile:)
Αν το δείγμα είναι π.χ 10 κομμάτια, τότε για να αποδειχτεί ότι υπάρχουν διαφορές (και να είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να έχει βρει διαφορές κάποιος κατά τύχη δηλ <5%), θα πρέπει οι ακροατές να αναγνωρίσουν ορθά σε διαδικασία Α/Β/Χ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 8/10 κομμάτια δηλαδή να έχουν επιτυχία αναγνώρισης 90 ή 100% !!

Συνεπώς έχεις μερικό δίκιο Βαγγέλη, γιατί το ποσοστό επιτυχίας κινείται προς το 90% και όχι το 70% (είπαμε δεν είναι σταθερό). Αν το "σκορ" λοιπόν δεν είναι εντός των επιστημονικά αποδεκτών ορίων συμβαίνουν τα εξής:

1. Όσοι από το ακροατήριο που συμμετέχει, έχουν ποσοστά μη αποδεκτά, άρα δεν ακούνε διαφορές, αποκλείονται από αξιόπιστοι κριτές και συνεχίζουμε με τους υπόλοιπους!
  2. Αν κανένας από το ακροατήριο δεν φτάσει το ικανοποιητικό ποσοστό, όλοι έχουν περάσει από Ωτορινολαρυγγολόγο και έχουν τηρηθεί όλες οι προϋποθέσεις που ορίζονται για ένα blind test, τότε αποφαινόμαστε με ιδιαίτερη αξιοπιστία ότι τα υπό σύγκριση συστήματα δεν έχουν ακουστές διαφορές!

Απλό ε?? :)

Βέβαια έχεις ξεχάσει να αναφέρεις ότι ζητάμε τόσο υψηλά ποσοστά επιτυχίας διότι το σφάλμα τύπου ΙΙ είναι στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι περί το 70%

Βέβαια έχεις ξεχάσει να αναφέρεις ότι ζητάμε τόσο υψηλά ποσοστά επιτυχίας διότι το σφάλμα τύπου ΙΙ είναι στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι περί το 70%

Βασικά δεν το ξέχασα, αλλά είναι μπέρδεμα να εξηγήσουμε τα σφάλματα τύπου Ι και ΙΙ και το πως λειτουργούν, οπότε αφού δεν είχα χρόνο να τα παρουσιάσω πλήρως στο thread, περιορίστηκα στο σφάλμα τύπου Ι, που μου φαίνεται το πιο βασικό και αυτό ψάχναμε και στην "πρακτική" εξάσκηση (βλ. Η/Υ + Dac + ακουστικά + foobar)

Εγκώ ντεν έχει κρόνο τώρα... -bye-

Βασικά δεν το ξέχασα, αλλά είναι μπέρδεμα να εξηγήσουμε τα σφάλματα τύπου Ι και ΙΙ και το πως λειτουργούν, οπότε αφού δεν είχα χρόνο να τα παρουσιάσω πλήρως στο thread, περιορίστηκα στο σφάλμα τύπου Ι, που μου φαίνεται το πιο βασικό και αυτό ψάχναμε και στην "πρακτική" εξάσκηση (βλ. Η/Υ + Dac + ακουστικά + foobar)

Εγκώ ντεν έχει κρόνο τώρα... -bye-

Δεν την έκανα καθόλου την άσκηση αυτή...Ασε που είμαι και ολίγον κουφός αλλά θα το διορθώσω πού θα μου πάει !:flipout:

Ωχ την πατήσαμε!
Έχω μια πτώση στο δεξί μετά τα 8KHz της τάξης του 8-10% και στο αριστερό κάτι λιγότερο μαζί με εμβοές όταν είμαι άυπνος....
Έφαγα πόρτα?

(παρεμπίπτοντος είναι λίγοι αυτοί που δεν έχουν πρόβλημα ακοής και ας μην το γνωρίζουν..)

Επειδή το συζητήσαμε κι αυτό λίγο, ο κος Σταματάκος ανέφερε ότι οι άνθρωποι ακούμε όχι με τα αυτιά αλλά .....με τον εγκέφαλο!!

Οπότε, κάποιες αποκλίσεις του οργάνου που λέγεται αυτί, γίνονται πλήρως compensate (αντισταθμίζονται) από τον επεξεργαστή-εγκέφαλο, οπότε μπορεί να μην επηρρεάζουν όσο θα φανταζόμασταν αν απλά βλέπαμε ένα ακουόγραμμα...

Σε κάθε περίπτωση, το τι ακούμε και αν ακούμε καλά, το ξέρει ο γιατρός!
Γι' αυτό έγραψα εξέταση και ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ! -bye-

Δεν την έκανα καθόλου την άσκηση αυτή...Ασε που είμαι και ολίγον κουφός αλλά θα το διορθώσω πού θα μου πάει !:flipout:

Εμ... στη γαλέρα όλη μέρα, τι περιμένεις??

Δε βλέπεις τον καπετάνιο που το έχει ρίξει στη φωτογραφία???
Κάτι ξέρει... :flipout:

Πάντως, εσυ έπρεπε να το κάνεις το τεστ για να δούμε τουλάχιστον αν δουλεύει ο εγκέφαλος!!! :flipout::flipout:

Πάντως, εσυ έπρεπε να το κάνεις το τεστ για να δούμε τουλάχιστον αν δουλεύει ο εγκέφαλος!!! :flipout::flipout:

:flipout::flipout::flipout::flipout:

Επειδή το συζητήσαμε κι αυτό λίγο, ο κος Σταματάκος ανέφερε ότι οι άνθρωποι ακούμε όχι με τα αυτιά αλλά .....με τον εγκέφαλο!!

Οπότε, κάποιες αποκλίσεις του οργάνου που λέγεται αυτί, γίνονται πλήρως compensate (αντισταθμίζονται) από τον επεξεργαστή-εγκέφαλο, οπότε μπορεί να μην επηρρεάζουν όσο θα φανταζόμασταν αν απλά βλέπαμε ένα ακουόγραμμα...

Σε κάθε περίπτωση, το τι ακούμε και αν ακούμε καλά, το ξέρει ο γιατρός!
Γι' αυτό έγραψα εξέταση και ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ! -bye-

και εδώ έχουμε να κάνουμε με το πόσο καταλαβαίνει ο εγκέφαλος μας το εάν ακούμε καλά ή όχι.
Παίρνω για παράδειγμα εμένα όπου οι εμβοές προέρχονται από την διαφορά ευαισθησίας του δεξιού με του αριστερού αφτιού όπου προσπαθώντας ο εγκέφαλος να κάνει compensate δημιουργεί αυτό το βουητό.
Αν και θέμα αλλού thread πρέπει να ήμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις εντάσεις που ακούμε και με την διάρκεια, αφού το ακουστικό νεύρο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και έχει και πολύ περιορισμένη τροφοδοσία σε τροφή - αίμα. (εγώ για παράδειγμα έπαθα την "ζημία" σε ένα club της παραλιακής στα 29 μου, από πολύ δυνατή και κακορυθμισμένη μουσική για 20 λεπτά)

Γελάτε, γελάτε...Αν είσαι στο κατάστρωμα όλη μέρα και φυσάνε
ενάντιοι άνεμοι, θέλει προσοχή γιατί εύκολα παθαίνεις τη ζημιά!

Πρός οπερατέρ Kosh: Αντε βρε παλληκάρι, τι γίνανε τα βίντεο?

και εδώ έχουμε να κάνουμε με το πόσο καταλαβαίνει ο εγκέφαλος μας το εάν ακούμε καλά ή όχι.
Παίρνω για παράδειγμα εμένα όπου οι εμβοές προέρχονται από την διαφορά ευαισθησίας του δεξιού με του αριστερού αφτιού όπου προσπαθώντας ο εγκέφαλος να κάνει compensate δημιουργεί αυτό το βουητό.
Αν και θέμα αλλού thread πρέπει να ήμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις εντάσεις που ακούμε και με την διάρκεια, αφού το ακουστικό νεύρο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και έχει και πολύ περιορισμένη τροφοδοσία σε τροφή - αίμα. (εγώ για παράδειγμα έπαθα την "ζημία" σε ένα club της παραλιακής στα 29 μου, από πολύ δυνατή και κακορυθμισμένη μουσική για 20 λεπτά)

Μεταξύ των προϋποθέσεων του τεστ -που θα είναι καλό να "ανεβάσουμε"- είναι, να ακούμε μεταξύ 80 και 90db και μέχρι 30sec το κομμάτι για maximum 20 λεπτά!
Μετά θέλει διάλειμμα και αργότερα η συνέχεια!

Πάντως όντως ειναι πολύ βασική η ένταση των ακροάσεων, γιατί μετά από λίγη ώρα το αυτί κουράζεται με τις υψηλές στάθμες, οπότε φθίνει και η ικανότητά μας να ακούμε σωστά και να βγάζουμε συμπεράσματα...
Κουράζεται το όργανο και στέλνει σκουπίδια στον επεξεργαστή! :ears:

Άσχετο, μέχρι και για τα αυτιά του Μπουλά συζητήσαμε, μήπως πιάνουν "λεπτομέρειες" και τον φέρνουμε να κάνει Blind test κι αυτός! :flipout: