Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Re: Απάντηση: Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Με τις δοκιμές σου πάντως εγώ πήρα μια κόλλα από τα Lidl να υπάρχει!! :)
αμ εγω? απο τη δοκιμη αυτη πηρα μια (προλαβα την τελευταια) να δω τι κανει. 2 ευρω μονο τοση ποσοτητα, εντυπωσιακο!
να'σαι καλα μιχαλη

Και το τελευταιο επεισοδιο στο συγκριτικο της μονταζοκολλας Pattex και Parkside.

Κολληση μεταλλου πανω σε ξυλο.
Σημερα βαρεθηκα τις δοκιμες με μοχλους και ζυγαριες και επεστρεψα στην ευκολη και ευχαριστη δοκιμη με την βαριοπουλα των 800γρ! :)

50257955186_08c8825ffe_b.jpg

Η δοκιμη δεν τελεσφορησε αλλα ειχε αδοξο τελος καθως το σανιδακι εσπασε μετα απο 3-4 μετρια χτυπηματα σε καθε μεταλλικη γωνια. Το σπασιμο φαινεται πανω απο την κιτρινη γραμμη.

Εδω η συνεχεια του πειραματος οπου η μονταζοκολλα του Lidl αποκολληθηκε πιο δυσκολα απο την μονταζοκολλα Pattex που ξεκολλησε αρκετα πιο ευκολα θα ελεγα!!
50257955051_1097f0117a_b.jpg

Παραπανω ισως διακρινουμε και την αιτια που η μονταζοκολλα Parkside κρατησε πιο γερα, γιατι οπως φαινεται, η προσφυση της πανω στο μεταλλο ηταν πολυ καλυτερη. Το μεταλλο ειναι μη πορωδες υλικο οποτε ειναι δυσκολο για μια κολλα να εχει καλη προσφυση εαν δεν γινει προετοιμασια της επιφανειας του μεταλλου (χαραξη/λιμαρισμα κλπ.). Ισως το ιξωδες και η μετεπειτα ελαστικοτητα της Parkside της δινει καποιο προβαδισμα για την καλυτερη προσφυση σε μη πορωδεις επιφανειες, ποιος ξερει.

Οι επιφανειες των μεταλλικων γωνιων δεν ειχαν καμμια επεξεργασια επιτηδες για να δοκιμαστει η προσφυση των μονταζοκολλων.
Εδω, σε κολληση μεταξυ μεταλλου και ξυλου, η Parkside εκανε αριστη δουλεια.:a0210:

Πορισμα:

H μονταζοκολλα Parkside φαινεται οτι δεν εχει τιποτα να ζηλεψει απο τις πολυ ακριβοτερες και επωνυμες μονταζοκολλες για τα ερασιτεχνικα μας μαστορεματα.

Μπραβο ρε Μιχαλη. Χαρα στο κουραγιο σου και μακαρι να ειχαν και αλλοι το χρονο και το χωρο για τετοια πειραματα.
Ο διαολακος μεσα μου μου λεει να σου πω οτι, αφου ετσι κι αλλιως τις pattex δεν τις εχεις σε μεγαλη εκτιμηση, μηπως πρεπει να κανεις τεστ την lidl με π.χ. μια bison; 😁

Ακομα και τις εποχες που δεν ειχα χρονο, παντα εβρισκα χρονο για τετοιου ειδους δοκιμες, διοτι πολυ απλα το βλεπω σαν ενα πολυ διακεδαστικο παιχνιδι :)

Tην Βιson την εχω στο μικρο εργαστηριο στη σοφιτα και βαρεθηκα να παω να την φερω οταν εκανα τις δοκιμες!

Παντως η ουσια ειναι οτι η μονταζοκολλα Parkside εχει κατακτησει δικαιωματικα πλεον μια θεση αναμεσα στα υλικα συγκολλησης του εργαστηριου!!

Re: Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Εψαξα λιγο αλλα δεν βρηκα κατι.
Θα ηθελα να κολλήσω κομματια γρανιτη μαυρου χρώματος και σοκορο και επιφάνειες. Ο χρονος στεγνώματος καλο θα ειναι να ειναι μεγαλος για να δινει χρόνο στην τοποθετηση και διορθωση...
Προτιμω 2 συστατικών και προτιμω κατι οσο το δυνατον λεπτόρευστο. Σε μαυρο χρωμα θα ηταν το ιδανικο γιατι θα φαινεται η μια ενωση. Εκτιμω οτι θα χρειαστώ περι τα 100-200ml
Επισεις το υλικο θα ανεβασει θερμοκρασια καθως θα ειναι σχεδον εφαπτομενο με ψησταριά αεριου.

Δεν γνωριζω αν υπαρχει κατι καλο στην αγορά, παρακαλώ τα φωτα σας
Edit:Πολυ φτηνη την βλέπω
https://avclub.gr/forum/showthread.php?p=1058483405
2a9a205ad6470d7c565bc0e1fd69857d.jpg

Υπαρχει ενα κομματι που πρέπει να κολληθει πανω στα αλλα

Κολλουσα με κολλα δυο συστατικων γενικης χρησης (και με την βοηθεια κυανοακριλικης/στιγμης) ενα φαναρι αυτοκινητου που ειχε γινει κομματια, μεχρι ο κατοχος να παραλαβει το καινουριο.

Εδω το φαναρι στεγνωνει. Ολες οι κολλησεις στις ενωσεις/ρωγμες εχουν γινει απο την εσωτερικη μερια. Αμα στεγνωσει καλα το φαναρι, θα γυαλιστει.
50363520212_99c15e603c_b.jpg

Το φαναρι δεθηκε και με καμμια ντουζινα συρματακια σε διαφορα σημεια προς ενισχυση της κολλας. Η κολλα δυο συστατικων εκανε εξαιρετικη δουλεια, εκτος απο την εμφανιση οπου δεν στεγνωνει διαφανης, οπως αλλες.

Το ερωτημα μου ομως ηταν κατα ποσο θα μπορουσα να χρησιμοποιησω την 'ειδικη' κολλα για πλαστικα της Βison και αν θα εκανε καλυτερη δουλεια απο την κολλα δυο συστατικων.
Απεφυγα να χρησιμοποιησω την ειδικη κολλα γιατι μου θυμιζε εντονα 'βενζινοκολλα' και δεν ηθελα να ρισκαρω την ακεραιοτητα του φαναριου που δεν ηταν και δικο μου.

Κανω λοιπον μια δοκιμη σε σκληρο πλαστικο και συγκρινω την ειδικη κολλα για πλαστικα της Bison με την απλη βενζινοκολλα της ιδιας μαρκας.
Εδω μια σταγονα απο την μια κολλα και μια απο την αλλη.
50363520332_82b0159ccb_c.jpg

Μεσα στο σωληναριο στα δεξια εχω βαλει βενζικοκολλα Bison Universal (https://r2g3e2r6.stackpathcdn.com/25087-thickbox_default/bison-kit-contact-adhesive-250ml.jpg)

Θα περιμενω μεχρι αυριο για να δω εαν υπαρχει καποια διαφορά και εαν πραγματι η 'ειδικη' κολλα για πλαστικα αξιζει τα λεφτα της.
50363520067_8914f9b8e4_c.jpg

Eπιτηδες παλι δεν εκανα καμμια προετοιμασια στα υπο κολληση πλαστικα τεμαχια (αγριεμα επιφανειας). Τα κολλησα οπως ηταν.
Τα πλαστικα ειναι απο τα χωρισματα των συρταριερων αποθηκευσης που εβγαλε προσφατα το Lidl.

Ε, βαλε κι απο αυτην (νομιζω pattex, ή ισως uhu) την "κολλα για σκληρα πλαστικα", που φερνουν κατα καιρους τα lidl, να εχουμε σφαιρικη αποψη 😁

Oλοκληρωθηκε και η δοκιμη της ειδικης κολλας για πλαστικα της Βison.

Για ισομερη πιεση χρησιμοποιηθηκε μια ειδικη πενσα που οταν πιεζεις τα χερουλια της, ανοιγουν οι σιαγωνες της.
50366933253_6380b25050_b.jpg

Εδω το αποτελεσμα... αριστερα η ειδικη κολλα για πλαστικα:flipout:
50367788377_b07010fecc_b.jpg

Η ειδικη κολλα για πλαστικα ειναι 'ειδικη' μονο στο ονομα. Ειναι τρισχειροτερη απο οσο φανταζομουν καθως δεν κολλησε σχεδον καθολου.
Η βενζινοκολλα γενικης χρησης εκανε πολυ καλυτερη δουλεια. Ευτυχως που δεν την χρησιμοποιησα στην κολληση του φαναριου χτες.

Βεβαια η επιφανειες που κολλησα δεν ειχα προετοιμαστει καθολου, ηταν σχεδον λειες, αλλα το ιδιο ισχυε για την βενζινοκολλα που κολλησε αρκετα καλα τα δυο μερη.

Κρατωντας μια μικρη επιφυλαξη μηπως εχω κανει καποιο λαθος συλλογισμο στην παραπανω δοκιμη, καταληγω οτι η ειδικη κολλα για πλαστικα της Βιson ειναι αστεια ...της πλακας!

Kαλημέρα, να ρωτήσω κανείς αν ξέρει κάποια καλή κόλλα για υφάσματα, εννοώ ανθεκτική στο πλύσιμο και στο σιδέρωμα.

Eιχα παρουσιασει εδω πριν καποιους μηνες την κολλα για υφασματα της Bison αλλα δεν μου γεμισε το ματι. H κολλα λεει οτι ειναι wash and iron proof αυτο που θες δηλαδη.
https://www.toolman.gr/shop/spiti/kolles/episkevastikes/textile-kolla-ifasmaton-bison/

Κατα μεγαλη συμπτωση χτες συζητουσαμε με φιλο ακριβως για το ιδιο θεμα και ετσι επανελαβα αργα το βραδυ την δοκιμη σε ενα ελαστικο και σε ενα κανονικο υφασμα.
Αν περιμενεις μεχρι αυριο, θα μπορεις να δεις τα αποτελεσματα που θα τα αναρτησω εδω.

Eιχα παρουσιασει εδω πριν καποιους μηνες την κολλα για υφασματα της Bison αλλα δεν μου γεμισε το ματι. H κολλα λεει οτι ειναι wash and iron proof αυτο που θες δηλαδη.
https://www.toolman.gr/shop/spiti/kolles/episkevastikes/textile-kolla-ifasmaton-bison/

Κατα μεγαλη συμπτωση χτες συζητουσαμε με φιλο ακριβως για το ιδιο θεμα και ετσι επανελαβα αργα το βραδυ την δοκιμη σε ενα ελαστικο και σε ενα κανονικο υφασμα.
Αν περιμενεις μεχρι αυριο, θα μπορεις να δεις τα αποτελεσματα που θα τα αναρτησω εδω.

Ωραία μια χαρά γιατί από ότι είδα στην Ελλάδα μόνο η UHU TEXTILE και η Bison TEXTILE υπάρχουν για ύφασμα. Αλλά μάλλον διαφέρουν ως προς την σύσταση η μεν UHU αναφέρει 30 λεπτά χρόνο για τελικό αποτέλσμα η δε BISON αναφέρει 24 ώρες για τελικό αποτέλεσμα. Στο εξωτερικό από ότι είδα υπάρχουν ειδικές πολύ ισχυρές και ποιοτικές κόλλες εξειδικευμένων εταιριών.

δεν μου (μας) δινει καποιο λινκ?
Καλο ειναι να τα εχουεμ καβατζα..προχθες ψαλιδισα ενα ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ πουκαμισο, αλλα ευτυχως ητανε σε σημειο που επιδιορθωθηκε με συμβατικο τροπο.

χιωτη, η jbweld ειναι πολυ δυνατη γιαιτ ειναι και κολλα υουρεθανης.
Καποια αναλογη πιο συμβατικη (οχι για μεταλλο υπαρχει?)
γιατι εχω παρει φορα και παντου βαζω απο αυτην

Ποια JBweld ειναι ουρεθανης?
Η JBweld δυο συστατικων για μεταλλα ειναι εποξειδικη (epoxy resin). https://www.jbweld.com/product/j-b-weld-twin-tube
Υπαρχουν JBweld για πλαστικα δυο συστατικων και εποξειδικες και ουρεθανης, με τις πρωτες να ειναι πιο ισχυρες.

Εαν για πιο συμβατικη εννοεις παλι δυο συστατικων αλλα οχι για μεταλλα, μπορεις να χρησιμοποιησεις οποιαδηποτε μαρκα κολλας δυο συστατικων ακομα και του Lidl.

Εαν εχεις την JBweld Steel, μπορεις ανετα να την χρησιμοποιησεις παντου, και σε πλαστικα και σε μεταλλα και σε ξυλο και οπουδηποτε θελεις. Το εχω δοκιμασει και ειναι μια χαρα.

δεν μου (μας) δινει καποιο λινκ?
Καλο ειναι να τα εχουεμ καβατζα..προχθες ψαλιδισα ενα ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ πουκαμισο, αλλα ευτυχως ητανε σε σημειο που επιδιορθωθηκε με συμβατικο τροπο.

χιωτη, η jbweld ειναι πολυ δυνατη γιαιτ ειναι και κολλα υουρεθανης.
Καποια αναλογη πιο συμβατικη (οχι για μεταλλο υπαρχει?)
γιατι εχω παρει φορα και παντου βαζω απο αυτην

Εδώ τα χαρακτηριστικά και οι οδηγίες για UHU TEXTILE: https://www.uhu.gr/el/selida-proiontos.4627

Εδώ τα χαρακτηριστικά και οι οδηγίες για BISON TEXTILE: https://www.bison.gr/el/selida-proiontos/textile/2218
Για αυτή περιμένουμε από τον συντονιστή να μας πει πως συμπεριφέρεται.

Και εδώ μερικές κόλλες από εξωτερικό για ύφασμα που έχουν δοκιμαστεί: https://uk.bestreviews.guide/fabric-glues

Κωστη, εγω παντως δοκιμασα την πολυουρεθανικη της durostick, την d-90, σε δυο διαφορετικες κολλησεις, και εμεινα ευχαριστημενος. Ειναι και σε λογικη τιμη. Προσοχη, οπως γραφει, διαστελλεται λιγο οταν πηζει.
Μιχαλη, τι θα γινει; Θα βρουμε την καλη jb weld επιτελους;

Μια ερωτηση:
Ορμωμενος απο posts εδω, πηγα και πηρα το milliput. Ο βασικος λογος ηταν οτι εχει αργη ωριμαση (2-3 ωρες), εν αντιθεσει με ολους τους αλλους εποξικους στοκους-κολλες που εχω, που πηζουν σε 1-2 λεπτα.
ΩΣΤΟΣΟ, νομιζω οτι το milliput ειναι περισσοτερο στοκος και λιγοτερο κολλα.
Οποτε, ψαχνω για τετοια εποξικη κολλα 2 συστατικων, σε μορφη που πλαθεται, με αργη ωριμαση (και σε λογικη τιμη). Υπαρχει τιποτε ή ζηταω πολλα;

Για δες την JB Weld σε στικ

https://www.jbweld.com/products

Π
Υπαρχουν JBweld για πλαστικα δυο συστατικων και εποξειδικες και ουρεθανης, με τις πρωτες να ειναι πιο ισχυρες.

δικιο εχεις...εκανα λαθος αναζητηση και επιεδη βρηκα οτι βγαζει τετοιες, νομισα οτι η κλασσικη ειναι ουρεθανης

Last edited by a moderator:
Εδω η δοκιμη της κολλας υφασματων της Βison.

Aριστερα ενα μικρο στρογγυλο μπαλωμα πανω σε μια τρυπα σε ενα ελαστικο υφασμα. Δεξια κολληση ενος υφασματος πανω σε ενα αλλο.
50381388813_ebfbb089e4_b.jpg

Η φωτογραφια ειναι μετα το στεγνωμα, πανω απο 24 ωρες και το πρωτο που βλεπουμε ειναι οτι η κολλα ΔΕΝ στεγνωνει διαφανης.

Στην δοκιμη τραβηγματος, το μη ελαστικο υφασμα αντεξε πολυ καλα σαν να ηταν γαζωμενο.
50382087596_b258406cf6_b.jpg

Εδω η κατω πλευρα του ελαστικου υφασματος με την τετραγωνη τρυπα. Ο διακεκομμενος κυκλος ειναι το μπαλωμα απο την πισω πλευρα.
Ειναι εμφανεις οι λεκεδες απο την κολλα οι οποιοι δεν φευγουν ουτε με το πλυσιμο με σαπουνι.
50381388583_cf220a32b8_c.jpg

Ομως πρεπει να πω οτι η κολλα πανω στο μικρο ρεταλι αντεξε σε πολυ ζορικο πλυσιμο, τριψιμο και στιψιμο στο χερι με σαπουνι σκονη. Επισης και σε κοντινο στεγνωμα με πιστολακι.
Ειναι εντυπωσιακο επισης οτι το ελαστικο υφασμα δεν φανηκε να εχει κανενα απολυτως προβλημα σε πολυ εντονο και διαρκες τραβηγμα.
50381388518_6a142d6d60_b.jpg

Δυστυχως η κολλα, αν και φαινεται οτι κανει καλη δουλεια στο κολλημα, δεν ειναι διαφανης οταν στεγνωνει οπως αναφερεται στα specs.
Στην αρχικη της μορφη η κολλα ειναι ασπρη.
50381450293_0cd7c32f5e_b.jpg

Εαν η εφαρμογη της κολλας γινει με πολυ προσοχη, να μην ξεχειλισει δηλαδη απο τα σημεια κολλησης, ισως να μην υπαρξουν εμφανη σημαδια στο σημειο επιδιορθωσης.

Ωραία ευχαριστούμε, μένει να δοκιμάσουμε και την UHU TEXTILE, η τελευταία μας ελπίδα.

Eιμαι πολυ περιεργος και εγω να δω εαν υπαρχει καποια διαφορα στην αντοχη αλλα και εαν στεγνωνει διαφανης η UHU textile.