Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Δεν διαφωνω Μιχαλη ως προς τα παραπανω αλλα οσο αφορα την συγκολληση/σφιξιμο οι περισσοτερες κανουν μια χαρα την δουλεια τους...

Της Tempo μαλιστα οταν στεγνωσει βαφεται κανονικα και δεν εχει προβλημα....

Δεν ειναι ολες οι ξυλοκολλες οι ιδιες σε δυναμη συγκρατησης Κωστη, το θυμαμαι οταν ειχα κανει ενα συγκριτικο τεστ (το ανεβασα πριν λιγα χρονια) που νομιζω ειχα συμπεριλαβει μεσα και την Mercola.

Η πιο ισχυρη απο αυτες που δοκιμασα ηταν η Τitebont III η πρασινη. Πολυ κοντα ηταν και η UHU στην μεγαλη συσκευασια που ειχε φερει καποτε το Lidl. Πλεον δεν την βλεπω στην αγορα.
Oι υπολοιπες ξυλοκολλες ειχαν σημαντικη διαφορά στην δυναμη. Δυστυχως δεν ειχα δοκιμασει τοτε και την Atlacol που νομιζω οτι ειναι μια καλη ξυλοκολλα.

Eγω παντως χρησιμοποιω κυριος την ξυλοκολλα της Atlacoll...
Πανiσχυρη και και ταχεια πηξεως....
Εναλλακτικα χρησιμοποιω και της Mercola...
Κλασσική αξία η ατλακόλ.
Αυτή εάν δεν την χρησιμοποιήσεις για μεγάλο διάστημα, ξεραίνεται; γιατί από την αρχή ατλακόλ ήθελα ,την ήξερα από παλιούς μαραγκούς.

Παρε μικρες συσκευασιες αν δεν τις χρησιμοποιεις συχνα. Παντως μια 3-4 χρονακια θα κρατησουν σιγουρα οι περισσοτερες αν τις εχεις σε σκιερο/δροσερο μερος.

Το ποσο συντομα βεβαια θα ξεραθει μια κολλα μεσα στο μπουκαλι εξαρταται και απο το ειδος του καπακιου και να μην ξεχνας να το κλεισεις καλα και σωστα.

Απάντηση: Re: Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Παρε μικρες συσκευασιες αν δεν τις χρησιμοποιεις συχνα. Παντως μια 3-4 χρονακια θα κρατησουν σιγουρα οι περισσοτερες αν τις εχεις σε σκιερο/δροσερο μερος.

Το ποσο συντομα βεβαια θα ξεραθει μια κολλα μεσα στο μπουκαλι εξαρταται και απο το ειδος του καπακιου και να μην ξεχνας να το κλεισεις καλα και σωστα.
Ευχαριστώ πολύ!!!!
Αυτή τι κόλλα είναι;:https://droutsas.gr/shop/χρώματα/πρ...λλες/evochem-ξυλόκολλα-tempo-marine-d4-750gr/

Βασικά θέλω ξυλόκολλα που να είναι ετοιμη για εφαρμογή, να μην θέλει ανακάτεμα με νερό κλπ συστατικά..

Δεν ειναι ολες οι ξυλοκολλες οι ιδιες σε δυναμη συγκρατησης Κωστη, το θυμαμαι οταν ειχα κανει ενα συγκριτικο τεστ (το ανεβασα πριν λιγα χρονια) που νομιζω ειχα συμπεριλαβει μεσα και την Mercola.

Η πιο ισχυρη απο αυτες που δοκιμασα ηταν η Τitebont III η πρασινη. Πολυ κοντα ηταν και η UHU στην μεγαλη συσκευασια που ειχε φερει καποτε το Lidl. Πλεον δεν την βλεπω στην αγορα.
Oι υπολοιπες ξυλοκολλες ειχαν σημαντικη διαφορά στην δυναμη. Δυστυχως δεν ειχα δοκιμασει τοτε και την Atlacol που νομιζω οτι ειναι μια καλη ξυλοκολλα.

Σαφως ως προς την δυναμη θα υπαρχουν διαφορες...εαν εχεις κανει και τεστ το ξερεις απο πρωτο χερι.....

Κλασσική αξία η ατλακόλ.
Αυτή εάν δεν την χρησιμοποιήσεις για μεγάλο διάστημα, ξεραίνεται; γιατί από την αρχή ατλακόλ ήθελα ,την ήξερα από παλιούς μαραγκούς.
Βασικά θέλω ξυλόκολλα που να είναι ετοιμη για εφαρμογή, να μην θέλει ανακάτεμα με νερό κλπ συστατικά..

Ειναι χρονια στο εμποριο για αυτο και την επιλεγουν ακομα πολλοι....
Εγω καθε φορα που τελειωνω βαζω λιγο νερο απο πανω και κλεινω καλα....κατα το επομενο ανοιγμα ενα γρηγορο ανακατεμα και ειμαι οκ...χωρις λιγο νερο δεν ξερω ποια καικατα ποσο αντεχει...εμενα παντως μου ξερενοταν....

Δες σε ποσα psi αντιστοιχουν τα 100Κg/cm2 και συγκρινε το με τις Titebond.
Γενικως διαβαζω οτι οι ξυλοκολλες PVA ειναι πιο ισχυρες, αυτο λενε και τα specs και οι ειδικοι.

titebond-chart.png

Δεν εχω χρησιμοποιησει ποτε αυτη την ξυλοκολλα γιατι δεν εχει καποιο ιδιαιτερο χαρακτηριστικο που με ενδιαφερει για εφαρμογες σε ξυλο.
Για ξυλοκολλα γενικης χρησης, κατα την αποψη μου, οι κοινες PVA κολλες, κολλες με βαση το νερο, ειναι οι καλυτερες και οι πιο ευκολοχρηστες σε σχεση με την αλλη.

Περιπου 1.420psi ειναι, που δεν ειναι και λιγο, αλλα ειναι σαφως χαμηλοτερο της Titebond. Η D90 δινει εως 2.000psi.
Βεβαια, ειπα ΜΕΣΗ ξυλοκολλα, που δεν ειναι η titebond (για αυτο το ειπα, επειδη ηξερα τι ερχεται 😁 😛 ).
Παντως, νομιζω εχει χρησεις η πολυουρεθανικη, λογω της αντοχης στην υγρασια, της διαστολης, αλλα και του πολυ γρηγορου στεγνωματος.
Σαφως δεν ειναι για να αντικαταστησεις την συνηθισμενη ξυλοκολλα σου, αλλα καπου χρειαζεται.

δηλαδή σαν τι;

Σαν της Atlacoll που ανεβασα πιο πριν.....

Για να δωσω μια ταξη συγκολλησεις οσο αφορα τις κολλες(atlacoll η tempo) για ξυλο δινω ενα παραδειγμα πεδιου εφαρμογης απο βεργα πυχακι που εβαλα σε σπασμενο κομματι απο πλατη καρεκλας...εγινε μπετο αρμε και εσφιξε πολυ καλα.....
Με λιγα λογια δεν χρειζονται υπερβολικα πραγματα αρκει να εχει γινει η ενχειρηση σωστα....

Ευχαριστώ πολύ!!!!
Αυτή τι κόλλα είναι;:https://droutsas.gr/shop/χρώματα/πρ...λλες/evochem-ξυλόκολλα-tempo-marine-d4-750gr/

Μια χαρα ξυλοκολλα ειναι και αυτη. Και μαλιστα D4 που μπορεις να την χρησιμοποιησεις και για εξωτερικες εφαρμογες αφου αντεχει στο νερο και στην υγρασια.

Πλεον και η Titebond ειναι διαθεσιμη σε πολλα μαγαζια σε νορμαλ τιμες
https://www.papadopoulostools.com/product-category/analosima-papadopoulostools/kolles/page/2/

Περιπου 1.420psi ειναι, που δεν ειναι και λιγο, αλλα ειναι σαφως χαμηλοτερο της Titebond. Η D90 δινει εως 2.000psi.
Βεβαια, ειπα ΜΕΣΗ ξυλοκολλα, που δεν ειναι η titebond (για αυτο το ειπα, επειδη ηξερα τι ερχεται  ο˜› ).
Παντως, νομιζω εχει χρησεις η πολυουρεθανικη, λογω της αντοχης στην υγρασια, της διαστολης, αλλα και του πολυ γρηγορου στεγνωματος.
Σαφως δεν ειναι για να αντικαταστησεις την συνηθισμενη ξυλοκολλα σου, αλλα καπου χρειαζεται.

Η μεση ξυλοκολλα εχει περισσοτερη αντοχη απο μια καλη πολυουρεθανικη.

Μια καλη ξυλοκολλα οπως η titebond εχει πολλαπλασια αντοχη απο μια καλη πολυουρεθανικη.

Η μονη χρηση που βλεπω σε πολυουρεθανικη ξυλοκολλα ειναι σε σοκορα, οπου η κοινη ξυλοκολλα λογω νερου ρουφιεται ευκολα και δεν κανει τοσ καλη προσφυση.
Για αδιαβροχοτητα που λες, οι D4 ξυλοκολλες ειναι μια χαρα απο αποψη αντοχης σε υγρασιες και νερα.

Last edited:
Μια χαρα ξυλοκολλα ειναι και αυτη. Και μαλιστα D4 που μπορεις να την χρησιμοποιησεις και για εξωτερικες εφαρμογες αφου αντεχει στο νερο και στην υγρασια.

Πλεον και η Titebond ειναι διαθεσιμη σε πολλα μαγαζια σε νορμαλ τιμες
https://www.papadopoulostools.com/product-category/analosima-papadopoulostools/kolles/page/2/
Πριν λίγο παράγγειλα την ULTIMATE III. Μόνο που με μεταφορικά με ACS, μου πήγε 12,52

Την καλυτερη ξυλοκολλα πηρες.

Για τα μεταφορικα αστα...Αν κατσω και υπολογισω ποσα μεταφορικα πληρωνω το χρονο σε Ελλαδα, Amazon και πλεον Banggood, θα κυλησει ενα παχυ μαυρο δακρυ :)

Ευτυχως που ολο και παραπανω μαγαζια πλεον στην Ελλαδα βαζουν paypal και γλυτωνουμε καποια χρηματα απο τις αντικαταβολες και ευτυχως επισης που ο ανταγωνισμος εχει μειωσει πολυ τα μεταφορικα. Βρισκεις απο 1.5 ευρω.

Πριν λίγο παράγγειλα την ULTIMATE III. Μόνο που με μεταφορικά με ACS, μου πήγε 12,52

Εντωμεταξυ αυτος ειναι κοντα μου,ουτε χιλιομετρο, και δεν εχω περασει ποτε...
Βλεπω οτι εχει αρκετες ποιοτητες...στα υποψιν....

Αυτή την άσπρη titebond πρώτη φορά την βλέπω, τι έχει δουλέψει κάνεις να μας πει?

Re: Απάντηση: Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Αυτή την άσπρη titebond πρώτη φορά την βλέπω, τι έχει δουλέψει κάνεις να μας πει?

Δεν την εχω δουλεψει Βασιλη αλλα φαινεται ενδιαφερουσα κολλα η οποια λεει οτι ειναι πιο παχυρευστη απο τις αλλες, στεγνωνει πιο γρηγορα και δεν σταζει.

Ειναι ιδανικη προφανως και για πορωδεις επιφανειες οπως τα σοκορα oπου δεν απορροφαται ευκολα οπως οι πιο ρευστες κολλες, αρα κραταει καλυτερα.

Αμφιβάλω αν υπάρχει κάποιος που να έχει δοκιμάσει όλη αυτή τη γκάμα της Titebond.
Εμένα, για τις κατασκευές που τις χρησιμοποιώ, όλες ίδιες μου φαίνονται. Είχα πάρει και την extented να τη δοκιμάσω, που υποτίθεται(?) οτι σου δίνει περισότερο χρόνο να τη δουλέψεις αφού αργεί πιο πολύ να πήξει αλλά ούτε αυτό το είδα.
Δεν τις χρονομέτρησα βέβαια αλλά, αν υπάρχει διαφορά, αυτή σίγουρα δεν είναι σημαντική.
Αυτό που δεν μου άρεσε είναι που μετά από λίγους μήνες στο ράφι άρχισε να δείχνει σημάδια πηξήματος. Είχε γίνει σαν jel και καθόλου ρευστή. Φοβήθηκα οτι θα μου χαλάσει και τηλεφώνησα στο κατάστημα που την αγόρασα, στο Φράγκο, για καμια συμβουλή.
Μου είπε οτι μπορώ να την αραιώσω με νερό (10%), το έκανα, και τώρα δείχνει ΟΚ. Ελπίζω να κρατήσει και να μην αρχίσει να πήζει ξανά.
Στον ίδιο χώρο και σε ίδιο συνθήκες έχω πράσινη και μπλέ Titebond, και πιο παλιές μάλιστα, που διατηρούνται μια χαρά.