Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Καλησπέρα
Έσπασε το ενιαίο χερούλι της παρακάτω πήλινης γάστρας.
Παίζει να του βάλω κάποια κόλλα που να αντέχει υψηλές θερμοκρασίες ή να κάνω κάποια άλλη πατέντα;

View attachment 169216View attachment 169217

Νομιζω οτι οι 2 συστατικων αντεχουν σε υψηλες θερμοκρασιες, τουλαχιστον καποιες, ισως περισσοτερο οι μεταλλου.
Οπωσδηποτε πρεπει να λεει στις συσκευασιες.
Βεβαια, υπαρχουν και αυτες οι κολλες υψηλων θερμοκρασιων (για τζακια κτλ), που καποιες ειναι για 600C ή και 900C. Αλλα δεν ξερω αν θα κολλησουν καλα και πως θα φαινεται το τελικο αποτελεσμα.

Re: Απάντηση: Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Καλησπέρα
Έσπασε το ενιαίο χερούλι της παρακάτω πήλινης γάστρας.
Παίζει να του βάλω κάποια κόλλα που να αντέχει υψηλές θερμοκρασίες ή να κάνω κάποια άλλη πατέντα;

Αν αυτό είναι το κάτω μέρος της γάστρας και υποθέσουμε ότι κολλάει ...θα εμπιστευτείς να βάλεις μέσα φαγητό και μετά να την πιάσεις από τα χερούλια και να την βγάλεις από τον φούρνο μαζί με το καπάκι και γεμάτη φαγητό ??? Δεν θέλω να φανταστώ το αποτέλεσμα αν ξεκολλήσει :chinscratch:

Τα κεραμικα τα κολλας γενικως με κυανοακρυλικες (super glue) και κολλες δυο συστατικων.

Οι υψηλες θερμοκρασιες ομως ειναι ενα θεμα καθως δυσκολα διαφανεις εποξικες κολλες θα ξεπερασουν τους 120-150 βαθμους. Απο κολλες στιγμης μονο μια γνωριζω που αντεχει μεχρι τους 120 βαθμους.

Στο δικο σου θεμα τωρα, εγω θα δοκιμαζα μια κολλα δυο συστατικων που να αντεχει σε υψηλες θερμοκρασιες, ας μην ειναι και διαφανής.
Δυστυχως δεν γνωριζω πολλες τετοιες εκτος απο την Jb Weld σε σωληναριο που αντεχει εως τους 280 βαθμους αλλα στεγνωνει σε γκρι χρωμα https://www.andreou.gr/epoksikes-kolles/j-b-8265-weld-57gr-jbwe-008265

Eαν σου κατσει καλα η κολληση, μπορει καλλιστα να αντεξει το βαρος και τις πιεσεις η γαστρα. Το κεραμικο προσφερεται για γερες κολλησεις ουτως η αλλως.
Απο την αλλη παντα θα υπαρχει ο φοβος μηπως και δεν κατσει κατι καλα λογω πλημμελους κολλησης του κεραμικου η/και λογω εκθεσης σε οριακες θερμοκρασιες.

Εγω σιγουρα θα δοκιμαζα μια τετοια εποξικη κολλα αλλα η αποφαση ειναι δικη σου:)

Ωραια, θα δοκιμασω την συγκεκριμένη και βλεπουμε.
Σας ευχαριστώ όλους.

Re: Απάντηση: Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Ωραια, θα δοκιμασω την συγκεκριμένη και βλεπουμε.
Σας ευχαριστώ όλους.

Σωτηρη μην ξεχασεις να γραψεις δυο λογια αμα το προσπαθησεις. Για να μαθαινουμε ολοι. Καλη τυχη!

Πήγα στα γειτονικα καταστηματα για να το κολλήσω σήμερα, αλλά δεν την είχαν και όσες εποξικες είχαν αντεχαν μέχρι 70-80 βαθμούς Κελσίου.
Όταν με το καλό την αγοράσω θα ενημερώσω

αυτο ειναι το μιγμα εποξθικης δυο συστατικων και σοδας φαγητου.

βγαινει πιο πηκτο και ισχυρο απο το μιγμα με κυανοκρυλικη. στην τελικη υφη ειναι σαν καραμελα/ξεραμενη μαστιχα

Attachments

• web 104441 Glue.jpg
    web 104441 Glue.jpg
    80.4 KB · Views: 103
Για πες Κωστα ποιος ειναι ο σκοπος του μιγματος της εποξικης με την σοδα? Εκτος απο οτι κανει την κολλα λιγοτερο ισχυρη.

Η εποξικη με την κυανοακρυλικη δεν μπορουν να συγκριθουν σε δυναμη. Η εποξικη ειναι ουτως η αλλως ισχυροτερη αλλα ειναι και διαφορετικες κολλες.
Περαν τουτου η σοδα στην κυανοακρυλικη την στεγνωνει πιο συντομα και την καθιστα βεβαια πιο αδυναμη.

δες το σαν προχειρο στοκο/ενισχυση
πχ η κεραια ειναισ τηριγμενη στον κοννεκτορα με περαστο πειρακι, αλλα επαιζε (καλαι δεν επανε με τιποτα)

Nα κανει δηλαδη το μιγμα πιο πηχτο για να πιασει καλυτερα στην επιφανεια? Και ας εχει μειωμενη δυναμη κολλησης που ομως ειναι αρκετη για μια σωστη συγκολληση.

εκει δεν χρειαζομουνα κολληση, ηθελα υλικοστηριξης.
σκεψου μια αλλη εφαρμογη. τα ποδαρακια στις συσκλευες που περνανε οι βιδες που κρατουν το αλλο μισο της κασας (ραδιοφωνα, τηλεκοντρολ). πολλες φορες σπανε και η κολλα δεν κρατα αρκετα. οποτε χτιζεις γυρω γυρω

Εχει κατι κουταλες το ετερον, που στο πισω μερος ειναι ξυλινες και καπου στη μεση, λεπταινει το ξυλο και μπαινει μεσα σε μεταλλικη σωληνα (και μετα παρακατω ξαναβγαινει ξυλο αντιστοιχα)..
Ολες, στο σημειο εκεινο ξεκολλανε και βγαινει το ξυλο απο το μεταλλικο σωληνακι.
Θελω να τις κολλησω, αλλα δεν ξερω ποια κολλα ειναι "food safe". Σκεφτομαι οτι η δυο συστατικων θα κολλησει πιο καλα, και αφου στεγνωσει πολυ καλα ισως ειναι ok, αλλα δεν ειμαι και σιγουρος.
Σημειωτεον, οτι η κολλα μπαινει μεσα στον μεταλλικο σωληνα και, αρα, οταν κολλησει δεν φαινεται καθολου απεξω, μοιαζει εντελως υδατοστεγης η ενωση.

Εγω κολλα δυο συστατικων θα εβαζα, ειναι η ιδανικη για το σημειο αυτο (μεταλλο ξυλο). Αμα πετρωσει (fully cured ~αρκετες μερες) το μιγμα το θεωρω αρκετα "food safe" και με την εννοια οτι δεν ερχεται σε αμεση και συνεχη επαφη με τροφιμα το σημειο εκεινο.
Αν ανησυχεις μπορεις να βαλεις καποια ξυλοκολλα που να γραφει non toxic αλλα και παλι δεν ξερω ποιες και ποσες κολλες εχουν την αδεια του Αμερικανικου FDA που τις χαρακτηριζει Food Safe.

Eδω καποια σχολια για την Titebond ΙΙΙ απο τον κατασκευστη
All of our Titebond wood glues are safe to use and produce no harmful fumes. They meet the requirements of ASTM D4236 for safe use with arts and crafts.
Titebond III Ultimate Wood Glue and Titebond II Premium Wood Glue have both been approved for indirect food contact.

Thanks Mike.
Θα σε ακουσω για την 2 συστατικων, αν μη τι αλλο, γιατι κι εγω αυτην θελω να χρησιμοποιησω ;)

Σε αυτό πριν λίγες μέρες (με δύο ράβδους στα κενά) κρεμουσαμε τις πετσέτες στο μπάνιο. Το ένα από τα δύο έσπασε με πολύ εύκολο τρόπο και αναρωτιέμαι.... Μπορεί τίποτα να το κολλήσει ή να πάρω ένα καινούριο και να ψάξω να βρω πως να κρύψω την τεράστια τρύπα;
d3ddce5757521b9beb05ed81ea0e64b2.jpg
5b70e7046c5cfab73dc3a44f0b1be788.jpg

Στάλθηκε από το MI 5 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

το κομματι που βγηκε/εσπασε, εχει απο πισω τρυπα για να γεμισεις υλικο και ενισχυσεις σε αυτο και στο μεσα?

το κομματι που βγηκε/εσπασε, εχει απο πισω τρυπα για να γεμισεις υλικο και ενισχυσεις σε αυτο και στο μεσα?
Αυτό είναι το κομμάτι που έσπασε, αυτό που είναι μέσα στον τοίχο μπορώ να το σπάσω.... Θα είναι όμως ασφαλές ή θα ξαναπέσει;
796d867f20a3e43af809cf6cb3ce1c91.jpg
3550d09ecbc523f9abe75a4687ce5ea3.jpg

Στάλθηκε από το MI 5 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk