Κοροιδία μπροστά στα μάτια μας.

Status
Not open for further replies.
Ποιό είναι το threshold που διαχωρίζει τον "καλό" από τον "κακό" κλέφτη; Εμ, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Όσο γουστάρουμε κλέφτες, κλέφτες θα τρώμε στη μάπα.

Είναι απλά τα πράγματα. Αν το παλάτι του τάδε που αναφέρθηκε ακριβώς από πάνω κοστίζει (πχ, δεν ξέρω) 2 εκατομμύρια και αυτό το ποσό μας ενοχλεί, ας σκεφτούμε πρώτα πως τόσα τρώνε αντίστοιχα και 100 (ναι, εκατό) μεγαλο-επαγγελματίες που κλέβουν από 20 χιλιάρικα το χρόνο, ή 1000 κουλουράδες που κλέβουν από 2 το χρόνο.

Κοινώς, ή θέλουμε κοινωνία που υπακούει στους νόμους, ή όχι. Και ξεκινάμε από τον εαυτό μας. Δεν κλέβουμε (γιατί αφήνοντας το λαμόγιο να μην κόψει απόδειξη κλέβουμε οι ίδιοι ως συνένοχοι, μην το ξεχνάμε), και γυρίζουμε την πλάτη σ'αυτούς που κλέβουν. Έτσι αλλάζουν οι κοινωνίες, όχι μόνο με αόριστη γκρίνια.
Οι νόμοι υπακούονται παγκόσμια μόνο από όσους δεν μπορούν να τους αποφύγουν ή να μην τιμωρηθούν.Κατά τα άλλα,όταν όλοι σε αρμέγουν στην καθημερινότητά σου,sorry,αλλά η επιβίωση είναι πολύ ισχυρότερο κίνητρο από την ηθική.

Ρε παιδιά, το κράτος δεν θέλει, είναι τόσο απλό και φυσικά όσοι δεν έχουμε μαύρα νευριάζουμε.

Απλό παράδειγμα. Βγάζεις οικοδομική άδεια. Πας και κάνεις έναρξη έργου στον ΕΦΚΑ. Κολλάς ένσημα. Δεν ελέγχει κανείς αν αυτοί οι οποίοι ασφαλίζονται έχουν εισπράξει έστω κάποια ελάχιστη αμοιβή.
Τρελάθηκα όταν έμαθα ότι δεν προϋποθέτει έκδοση απόδειξης η ασφαλιστική κάλυψη. Τι ψάχνουμε μετά...αλλά ποια κυβέρνηση θα σταματήσει το μεγαλύτερο πλυντήριο της χώρας.

Όσο για τα μαύρα ναι όταν η έκπτωση είναι μεγάλη προφανώς και μπαίνεις στον πειρασμό. ΑΛΛΑ αν ρωτήσω και μου πουν 50 ευρώ, αν θες μετρητά 40 (που υπονοεί χωρίς απόδειξη) απλά θα πληρώσω με κάρτα και θα υποχρεώσω την έκδοση απόδειξης. Πολλοί πιέζουν για μαύρα για μια έκπτωση 10-15% για να βάλουν τα άλλα τσέπη. Ε, όχι...

Αν η έκπτωση είναι μεγάλη (30-40%) εκεί όλοι θα το σκεφτούμε...

Υ.Γ. Τα μαύρα στα συμβόλαια μειώνονται σταδιακά γιατί οι τράπεζες πια δεν δίνουν τραπεζικές επιταγές ελεύθερα όπως παλιά, οπότε δεν μπορείς να έχεις συμβόλαιο με τιμή που να μην καλύπτει το δάνειο. Αν δεν θέλεις δάνειο, sky is the limit.

Η φοροαποφυγή δεν είναι κλοπή, είναι εφαρμογή δικαιοσύνης. Όχι θα δίνουμε πάνω από το 50% που παράγουμε σε ένα κράτος που δε μας προσφέρει τίποτα. Δε θα είχε πρόβλημα ο κάθε επαγγελματίας να δηλώσει όλα τα έσοδά του αν η φορολογία ήταν δίκαιη. Γιατί να βγάλω παραπάνω αν είναι να παίρνει το κράτος το 55%; 44% φόρος για κέρδη άνω των 40000, καμία ουσιαστικά φοροαπαλλαγή, 24% φπα. Σοβαρά; Παράγω δηλαδή μια υπηρεσία που θα χρεωθεί 124 ευρώ και τα 68 θα είναι φόρος, 54,8%. Χωρίς να υπολογίσω επιπλέον χρεώσεις, τέλη επιτηδεύματος, ΕΦΚΑ κτλ. Οι επιχειρήσεις γιατί να έχουν 22% φόρο και άπειρες δυνατότητες φοροαπαλλαγής ενώ ο ελεύθερος επαγγελματίας να έχει 44% και να μη μπορεί να δικαιολογεί αντίστοιχα έξοδα;

Να πάμε και στα ενοίκια; Από 12000 ως 35000 φόρος 35% και παραπάνω 45%. Μαζί τα κάναμε τα σπίτια; Δε φορολογήθηκα ήδη γι' αυτά; Γιατί να δώσω τα μισά; Και από την άλλη, αν έχω airbnb σαν εταιρεία έχω φορολογία 22% + άπειρες φοροαπαλλαγές για δαπάνες - δαπάνες που θα χρειαστούν και σε κανονικό ιδιοκτήτη που νοικιάζει μακροχρόνια. Άρα να μη τους φαίνεται περίεργο που δε νοικιάζονται σπίτια.

Εντάξει, εδώ και σελίδες περιγράφουμε την ιστορία του αυγού και της κότας. Το κράτος με αστεία έσοδα έχει αστείες παροχές. Αντίστοιχα, άλλα κράτη με σοβαρά έσοδα έχουν σοβαρές παροχές, ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ έχουν και αυτά φοροδιαφυγή/φοροαποφυγή (αφού αυτά υπάρχουν παντού). Η διαφορά είναι ότι άλλο αυτή η φοροδιαφυγή/αποφυγή να αφορά 10 άτομα, άλλο 10.000, κι άλλο 1.000.000. Στις ΗΠΑ πχ, φυσικά και υπάρχει και κόσμος που κλέβει, όπως παντού. Επειδή όμως αν τον πιάσουν ζήτω που κάηκε, το κάνουν ελάχιστοι, είτε αυτοί οι μετρημένοι στα δάχτυλα υπεράνω νόμου, είτε κάποιοι φύσει ριψοκίνδυνοι, που το κάνουν μέχρι να σταματήσουν επειδή σαπίζουν στη φυλακή. Δεν πρόκειται πχ να δεις συζήτηση σε τραπέζι για το πως θα κρύψεις λεφτά, γιατί την άλλη στιγμή θα ψάχνεις δικηγόρο. Εδώ;

Αποφασίζουμε λοιπόν ότι είναι "δίκαιο" το να παρανομείς, με γνώμονα ένα κράτος που έχει καταντήσει έτσι λόγω της εκτεταμένης παρανομίας, και ταυτόχρονα φαντασιωνόμαστε κράτη τύπου Δανίας και Σουηδίας που το να παρανομείς εκτός από ποινικά επικίνδυνο, είναι και κοινωνικά προσβλητικό, άρα σπανιότατο συγκριτικά.

Last edited:
@Maestro τι συγκρίνεις, ποιοι είναι οι φορολογικοί συντελεστές στις ΗΠΑ; 15000$ φόρο βλέπω στις 100000. Τι sales tax έχουν; Κάτω από 10% στις πιο πολλές πολιτείες. Λογικοί φόροι, δεν έχεις λόγο να προσπαθήσεις να τους αποφύγεις κι αν τους αποφύγεις δε σε συμφέρει. Αν ήταν 50000 $ ο φόρος στις 100000, τι λες, δε θα προσπαθούσαν να τους αποφύγουν; Αν το sales tax ήταν 24%;

Επειδή όμως αν τον πιάσουν ζήτω που κάηκε, το κάνουν ελάχιστοι ...
Αυτο μπορω να το επαληθευσω (για Tucson Arizona) απ'τον ξαδελφο.
Ντοπιος μεταφορεας προσελαβε 3 μεξικανους (σκαστους, βραδυ, απο τα συνορα) για βραδινο χαμαλικι.
Καποιος τον καρφωσε. Την αλλη μερα, σφραγιστηκε η εταιρεια του, του ρθε ειδοποιητηριο για δικαστηριο,
δεσμευτηκαν ΟΛΟΙ οι λογαριασμοι του ..... >>>> ΚΑΙ <<<< ..... δεσμευτηκαν ολα τα περιουσιακα στοιχεια
συγγενων πρωτου βαθμου.

Αντιστοιχα ΕΔΩ .....
ενας τεχνικος απεναντι (δεν θελω να κατονομασω ειδικοτητα) δουλευει με εναν 20αρη ανειδικευτο
τον οποιον εχει δηλωσει ..... αδελφο του (30 χρονια διαφορα ηλικιας !!!!) Δεν σταζει ρουθουνι.
Δουλευουν κανονικα και οι δυο (εδω και 2 χρονια).

@Maestro τι συγκρίνεις, ποιοι είναι οι φορολογικοί συντελεστές στις ΗΠΑ; 15000$ φόρο βλέπω στις 100000. Τι sales tax έχουν; Κάτω από 10% στις πιο πολλές πολιτείες. Λογικοί φόροι, δεν έχεις λόγο να προσπαθήσεις να τους αποφύγεις κι αν τους αποφύγεις δε σε συμφέρει. Αν ήταν 50000 $ ο φόρος στις 100000, τι λες, δε θα προσπαθούσαν να τους αποφύγουν; Αν το sales tax ήταν 24%;

Το έγραψα και πάνω. Όταν πληρώνει ένας για 10, τότε ο συντελεστής του θα είναι αναγκαστικά 10-πλάσιος για να συντηρήσει τους υπόλοιπους 9 έξυπνους. Απλή αριθμητική είναι, και αμείλικτη.

Άρα ΜΙΑ ΖΩΗ καταλήγουμε ο κλέψας του κλεψαντος.
Εντάξει, εδώ και σελίδες περιγράφουμε την ιστορία του αυγού και της κότας. Το κράτος με αστεία έσοδα έχει αστείες παροχές. Αντίστοιχα, άλλα κράτη με σοβαρά έσοδα έχουν σοβαρές παροχές, ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ έχουν και αυτά φοροδιαφυγή/φοροαποφυγή (αφού αυτά υπάρχουν παντού). Η διαφορά είναι ότι άλλο αυτή η φοροδιαφυγή/αποφυγή να αφορά 10 άτομα, άλλο 10.000, κι άλλο 1.000.000. Στις ΗΠΑ πχ, φυσικά και υπάρχει και κόσμος που κλέβει, όπως παντού. Επειδή όμως αν τον πιάσουν ζήτω που κάηκε, το κάνουν ελάχιστοι, είτε αυτοί οι μετρημένοι στα δάχτυλα υπεράνω νόμου, είτε κάποιοι φύσει ριψοκίνδυνοι, που το κάνουν μέχρι να σταματήσουν επειδή σαπίζουν στη φυλακή. Δεν πρόκειται πχ να δεις συζήτηση σε τραπέζι για το πως θα κρύψεις λεφτά, γιατί την άλλη στιγμή θα ψάχνεις δικηγόρο. Εδώ;

Αποφασίζουμε λοιπόν ότι είναι "δίκαιο" το να παρανομείς, με γνώμονα ένα κράτος που έχει καταντήσει έτσι λόγω της εκτεταμένης παρανομίας, και ταυτόχρονα φαντασιωνόμαστε κράτη τύπου Δανίας και Σουηδίας που το να παρανομείς εκτός από ποινικά επικίνδυνο, είναι και κοινωνικά προσβλητικό, άρα σπανιότατο συγκριτικά.
Για να βάλουν ένα 24% ΦΠΑ στην Αμερική να δούμε για πότε θα ξεκινήσει ο 3ος παγκόσμιος....😁

Το έγραψα και πάνω. Όταν πληρώνει ένας για 10, τότε ο συντελεστής του θα είναι αναγκαστικά 10-πλάσιος για να συντηρήσει τους υπόλοιπους 9 έξυπνους. Απλή αριθμητική είναι, και αμείλικτη.
Σωστό. Αυτό γίνεται στην πράξη.Αρα αυτός ο ένας θα προσπαθήσει να επιβιώσει ή να το παίξει ηθικός;

Άρα ΜΙΑ ΖΩΗ καταλήγουμε ο κλέψας του κλεψαντος.
Για να βάλουν ένα 24% ΦΠΑ στην Αμερική να δούμε για πότε θα ξεκινήσει ο 3ος παγκόσμιος....😁

Μα γιατί να το κάνουν; Δε χρειάζεται, αφού ο καθένας πληρώνει αυτά που του αναλογούν. Ακόμα κι ως διδακτορικός φοιτητής που έβγαζα τα μισά από τυλιχτή burger στα McDonald's, πάλι πλήρωνα. Κι ας έχουν παροχές χειρότερες κι από τις δικές μας.

Δε πληρώνει ένας για 10. Μιλάμε για 61,2 δις φόρους το 2023 με ΑΕΠ 220 δις. 28% φόρους. Η εκτίμηση της παραοικονομίας είναι στα 40 με 60 δις.
Δεν είναι άλλα 800 δις.
Πριν γίνει οικονομική/φορολογική μεταρρύθμιση, το κύριο πρόβλημα της χώρας είναι η δικαιοσύνη. Αν η υπόθεση παραπάνω που αναφέρει ο @SR-71 γινόταν στην Ελλάδα, θα δικαζόταν 4-5 χρόνια αργότερα. Χωρίς θεμελιώδεις αλλαγές στο χρόνο απονομής δικαιοσύνης, δε θα αλλάξει τίποτα σε αυτή τη χώρα.

Η φοροαποφυγή δεν είναι κλοπή, είναι εφαρμογή δικαιοσύνης.
Δυο γνωστούς έχω που τα πήγαν καλά στις μπίζνες. Και οι δύο μετέφεραν την έδρα της εταιρίας τους στο εξωτερικό. Ο ένας στη Σουηδία, ο άλλος στην Ελβετία, χώρες που όπως ξέρετε έχουν πολύ χαμηλούς συντελεστές φορολογίας ;)

Κανένας δεν έχει πρόβλημα να πληρώνει φόρους, αρκεί να βλέπει ότι πιάνουν τόπο.

Πριν γίνει οικονομική/φορολογική μεταρρύθμιση, το κύριο πρόβλημα της χώρας είναι η δικαιοσύνη. Αν η υπόθεση παραπάνω που αναφέρει ο @SR-71 γινόταν στην Ελλάδα, θα δικαζόταν 4-5 χρόνια αργότερα. Χωρίς θεμελιώδεις αλλαγές στο χρόνο απονομής δικαιοσύνης, δε θα αλλάξει τίποτα σε αυτή τη χώρα.

Σ'αυτό συμφωνώ 1000%.

Και αμέσως μετά (ή και παράλληλα) θα πρέπει να σταματήσει ο ωχαδελφισμός του "δε βαριέσαι μωρέ, αυτός/εσύ/εγώ θα τη σώσουμε τη χώρα;"

Last edited:
Εδώ ρε παιδιά, όταν ήρθα Γαλλία μου λέγανε οι Έλληνες που δεν πληρώνεται φόρους. Και όταν τους εξήγησα ότι σαν ιδιωτικός υπάλληλος, ο φόρος είναι στον μισθό και δεν έχω τρόπο να τον αποφύγω, αλλά και καμία φοροαπαλλαγή, κοντέψανε να πάθουν έμφραγμα. Άσε όταν μάθανε ότι για έναν μεσαίο μισθό, ο φόρος είναι 35% και για έναν αντίστοιχο επιπέδου Γαλλίας τουλάχιστον 44%.
Εδώ, πάει ανάλογα με το εάν είσαι παντρεμένος και πόσα παιδιά έχεις. Με τον μαγικό αριθμό να είναι 3 παιδιά, για να μην αναρωτιέστε γιατί οι Γάλλοι έχουν σχεδόν πάντα τόσα (πρώτο και δεύτερο παιδί, μετράνε από 0.5 και το τρίτο 1. Οπότε μια οικογένεια με 3 παιδιά, τα έσοδα διαιρούνται δια του 4 και εκεί πληρώνουν φόρο).
Όσο για Αμερική που λέτε, εκεί άμα κρατάς τις αποδείξεις, τα περνάς όλα έξοδα. Εδώ σου λέει δεν με νοιάζει τι πληρώνεις, θέλω να δω 25% του μισθού σε έξοδα εκτός πρώτης ανάγκης και ενοίκιο. Τι λες ρε μεγάλε? Άμα τα βγάζω μόλις και δεν πάω πουθενά, τι να σου δώσω ότι ξόδεψα? Αφού δεν έχω.

Κανένας δεν έχει πρόβλημα να πληρώνει φόρους, αρκεί να βλέπει ότι πιάνουν τόπο.

Με συγχωρείς αλλά αυτή είναι η παλαιότερη δικαιολογία in the book. Έδωσα το παράδειγμα της Αμερικής πχ, όπου φυσικά και δεν πιάνουν τόπο, κι όμως μια χαρά πληρώνονται.

Δεν νομίζω να είναι οι Αμερικάνοι τόσο πατριώτες και ηθικοϊ. Απλά υπάρχει ο μπαμπούλας που λέγεται IRS που δεν θέλει κανένας να του έρθει γραμματάκι από αυτούς διότι ο πέλεκυς θα είναι πολύ βαρύς.
Άρα καταλήγουμε στον φαύλο κύκλο της ατιμωρησίας και της απονομής δικαιοσύνης (στην επόμενη ζωή).

Εδώ ρε παιδιά, όταν ήρθα Γαλλία μου λέγανε οι Έλληνες που δεν πληρώνεται φόρους. Και όταν τους εξήγησα ότι σαν ιδιωτικός υπάλληλος, ο φόρος είναι στον μισθό και δεν έχω τρόπο να τον αποφύγω, αλλά και καμία φοροαπαλλαγή, κοντέψανε να πάθουν έμφραγμα. Άσε όταν μάθανε ότι για έναν μεσαίο μισθό, ο φόρος είναι 35% και για έναν αντίστοιχο επιπέδου Γαλλίας τουλάχιστον 44%.
Εδώ, πάει ανάλογα με το εάν είσαι παντρεμένος και πόσα παιδιά έχεις. Με τον μαγικό αριθμό να είναι 3 παιδιά, για να μην αναρωτιέστε γιατί οι Γάλλοι έχουν σχεδόν πάντα τόσα (πρώτο και δεύτερο παιδί, μετράνε από 0.5 και το τρίτο 1. Οπότε μια οικογένεια με 3 παιδιά, τα έσοδα διαιρούνται δια του 4 και εκεί πληρώνουν φόρο).
Όσο για Αμερική που λέτε, εκεί άμα κρατάς τις αποδείξεις, τα περνάς όλα έξοδα. Εδώ σου λέει δεν με νοιάζει τι πληρώνεις, θέλω να δω 25% του μισθού σε έξοδα εκτός πρώτης ανάγκης και ενοίκιο. Τι λες ρε μεγάλε? Άμα τα βγάζω μόλις και δεν πάω πουθενά, τι να σου δώσω ότι ξόδεψα? Αφού δεν έχω.
Και Αυστραλία που μετανάστευσε ο κολλητός μου πριν 10 χρόνια με 3 παιδιά τα ίδια μου λέει. Κινητά τα παιδιά; Στα έξοδα. Τάμπλετ τα παιδιά; Στα έξοδα. Ατομικά έξοδα που συνάδουν με το είδος της εργασίας; (π.χ. βενζίνες για να πηγαίνει στους πελάτες). Στα έξοδα. Τεκμήρια; Τι είναι αυτό τρώγεται;Μισθωτός μιλάμε. Φυσικό πρόσωπο.

Και θα κάνει ο Έλληνας τον Ρομπέν των Δασών όταν εδώ θεωρούνται τεκμήριο τα παιδιά;

Σωστό. Αυτό γίνεται στην πράξη.Αρα αυτός ο ένας θα προσπαθήσει να επιβιώσει ή να το παίξει ηθικός;

Σωστά, αλλά με την προϋπόθεση ότι αυτού του είδους η επιβίωση σε καλύπτει. Εμένα όχι, το να βλέπω συναδέλφους με αμαξάρες και εισοδήματα οριακά κάτω του αφορολόγητου με εξόργιζε περισσότερο κι από τη φτώχεια μου, γι'αυτό κι έφυγα.

Καλα, γιατροι κ δικηγοροι εχουν 24% ΦΠΑ?!? Μηδενισμος του ΦΠΑ θα ηταν μια λυση αφου πλεον δε θα μπρουσε ο Γιατρος/Δικηγορος να σου πει 50 ή 65 με αποδειξη. Οτι τιμη σου ελεγε θα ηταν κ η νομιμη

Βεβαια οι μισοι βουλευτες (κ παραπανω) ειναι γιατροι κ δικηγοροι. Τυχαιο θα ειναι που δεν υποχρεωνονται σε POS :)

Status
Not open for further replies.