Κοροιδία μπροστά στα μάτια μας.

Status
Not open for further replies.
Σωστά, αλλά με την προϋπόθεση ότι αυτού του είδους η επιβίωση σε καλύπτει. Εμένα όχι, με εξόργιζε περισσότερο κι από τη φτώχεια μου, γι'αυτό κι έφυγα.
Μια απο τα ιδια... Η ελλειψη δικαιοσυνης με εδιωξε κι εμενα. Προσφατο παραδειγμα εχθες: αφεθηκε ελευθερος με περιοριστικους ορους ενας πιστολερο στην Κρητη που πυροβολησε κιολας!

Με συγχωρείς αλλά αυτή είναι η παλαιότερη δικαιολογία in the book. Έδωσα το παράδειγμα της Αμερικής πχ, όπου φυσικά και δεν πιάνουν τόπο, κι όμως μια χαρά πληρώνονται.
@Maestro τι συγκρίνεις, ποιοι είναι οι φορολογικοί συντελεστές στις ΗΠΑ; 15000$ φόρο βλέπω στις 100000. Τι sales tax έχουν; Κάτω από 10% στις πιο πολλές πολιτείες. Λογικοί φόροι, δεν έχεις λόγο να προσπαθήσεις να τους αποφύγεις κι αν τους αποφύγεις δε σε συμφέρει. Αν ήταν 50000 $ ο φόρος στις 100000, τι λες, δε θα προσπαθούσαν να τους αποφύγουν; Αν το sales tax ήταν 24%;
Όσο για Αμερική που λέτε, εκεί άμα κρατάς τις αποδείξεις, τα περνάς όλα έξοδα. Εδώ σου λέει δεν με νοιάζει τι πληρώνεις, θέλω να δω 25% του μισθού σε έξοδα εκτός πρώτης ανάγκης και ενοίκιο. Τι λες ρε μεγάλε? Άμα τα βγάζω μόλις και δεν πάω πουθενά, τι να σου δώσω ότι ξόδεψα? Αφού δεν έχω.
Νομίζω ότι τα παραπάνω,απαντούν στο γιατί οι Αμερικάνοι πληρώνουν όσα πληρώνουν χωρίς να βαρυγκομούν και ας μην έχουν τις "παροχές" που έχουμε στην Ελλάδα. (τις ποιές;;...)

Και επειδη αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ, όποιος έχει τα balls φεύγει. Εγώ δυστυχώς δεν τα είχα.🥺
ΟΜΩΣ τα παιδιά μου τα έχουν και παρόλο την μικρή ηλικία τους έχουν καταλάβει τι παίζεται: για σοβαρές δουλειές και business έξω, και εδώ μόνο για διακοπές.
Και το βιώνουν κάθε φορά που έρχονται και συναντιουνται με τους συμμαθητές τους που έμειναν εδώ, και βλέπουν (μετά λύπης τους) χάσμα ιδεών στην νοοτροπία.

H αργοδικια ..... >>> ΕΙΝΑΙ <<< ..... βασικη προϋποθεση της παρανομιας.
Για καποιον που δεν εχει χρονο εμπλοκης με δικαστηρια (και αναβολες επι αναβολων)
ΕΙΝΑΙ μη-απονομη δικαιοσυνης. Δεν εχουν σημασια οι ανεπαρκειες του δικαστικου συστηματος.

Το δικαστικο συστημα ΕΔΩ θεωρει οτι μολις ανοιξει η δικαστικη αιθουσα

...... ΟΛΟΙ ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΝΕ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ....... !

Last edited:
Αυτό με το ΦΠΑ πάντως είναι η μεγαλύτερη καραμέλα. Οι μειώσεις ΦΠΑ συμφέρουν τους κατέχοντες γιατί αυτοί καταναλώνουν. Ο ΦΠΑ είναι πιο σωστό να μένει υψηλός και ότι περιθώριο υπάρχει να πάει σε στοχευμένες δράσεις στα χαμηλά εισοδήματα (πείτε μου αν έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα).
ΑΛΛΑ ΣΙΓΑ...έχουμε μάθει τους πολλούς να χαίρονται με μειώσεις ΦΠΑ, ενώ οι κερδισμένοι είναι οι άλλοι.

Ακόμη και ο OECD λέει να δωθούν πολύ περισσότερα πιο απλοιημένα επιδόματα στα χαμηλά εισοδήματα. Αλλά στην Ελλάδα πολλά "χαμηλά εισοδήματα" κυκλοφορούν με cayenne.

Δείτε τις προτάσεις μία-μία και πείτε πότε μια κυβέρνηση έκανε τα μισά.

Καλα, γιατροι κ δικηγοροι εχουν 24% ΦΠΑ?!? Μηδενισμος του ΦΠΑ θα ηταν μια λυση αφου πλεον δε θα μπρουσε ο Γιατρος/Δικηγορος να σου πει 50 ή 65 με αποδειξη. Οτι τιμη σου ελεγε θα ηταν κ η νομιμη

Βεβαια οι μισοι βουλευτες (κ παραπανω) ειναι γιατροι κ δικηγοροι. Τυχαιο θα ειναι που δεν υποχρεωνονται σε POS :)

Οι γιατροί δεν χρεώνουν ΦΠΑ, αλλά υποχρεούνται να έχουν POS.

Για τους δικηγόρους δεν ξέρω.

Edit: σύμφωνα με το ChatGPT οι δικηγόροι χρεώνουν 24% ΦΠΑ εκτός κάποιων εξαιρέσεων.

Ο δικός μου δικηγόρος έχει. Στο smartphone εφαρμογή είναι, δεν είναι ανάγκη να έχει το μηχάνημα. Σου στέλνει την απόδειξη με SMS/e-mail αμέσως. 24% ΦΠΑ είναι.

Η απόδειξη του γιατρού και του μάστορα,ξεκινάει (αν είσαι τυχερός) από το +60% και φτάνει και το +100%.
Κάνουν καλά;
Μάλλον πολύ καλά κάνουν αν θέλουν να επιβιώσουν με τους συντελεστές φόρου εισοδήματος και την παγκόσμια πατέντα της προκαταβολής φόρου και μακάρι να μπορούσα να το κάνω κι εγώ.
Παρακάτω παραθέτω από το εκκαθαριστικό μου,κάνοντας ένα επάγγελμα όπου δεν μπορώ να κρύψω μισό ευρώ:
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ(κέρδη):22.444,76
Κύριος Φόρος:3.130,74
Προκαταβολή Φόρου:2.079,57
Σύνολο Φόρου Εισοδήματος:5.210,31
Δηλαδή,δούλεψα 365 ημέρες-γιατί η δουλειά μου δεν έχει Σάββατα,Κυριακές,Πάσχα,Χριστούγεννα κτλ για να κερδίσω 22.400€ και έρχεται το κράτος και μου ζητάει
5.210€ τα οποία φυσικά και δεν έχω.

Να ήσουν μόνο εσύ.....
Αν είχε στόμα το κράτος ξέρεις τι θα σου απαντούσε; Ας προσεχες, να γινόσουν γιατρός, δικηγόρος κλπ.

Τα οποία - όλως τυχαίως - είναι τα επαγγέλματα των 300 τα οποία δεν πρόκειται να τα πειράξουν ποτέ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ.

Τασούλη,οι γιατροί και οι δικηγόροι,είναι σαν τους ποδοσφαιριστές.
Πάρα πολλοί,αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να ζήσουν πλουσιοπάροχα και αυτοί οι λίγοι,τα κατάφεραν γιατί ξεκίνησαν με προίκα πελατών από τους γονείς τους.
Γέμισε η Ελλάδα από επιστήμονες και managers που με το ζόρι τα φέρνουν βόλτα,αφήνοντας τις τέχνες στους αλλοδαπούς από γειτονική χώρα.

Απλά χ€στηκαν άπαντες για τους φόρους. Τα παίρνουν από τα συνήθη θύματα δηλαδή ΙΥ, ΔΥ και συνταξιούχους όπως και το ΦΠΑ που δεν το γλιτώνει κανένας καθώς θα αγοράσεις έστω και μια τσίχλα.

Η μόνη αλλαγή που μπορεί να γίνει και να περνάνε οι κάρτες - αποδείξεις στο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ αφορολόγητο και να πιεστούν όλοι να τις χρησιμοποιούν. Και να το φέρω με παράδειγμα. Πχ κάνω ανάληψη 200€ το μήνα. Να έρθει στο τέλος το κράτος και να μου πει:

Φόρος 40% για τα 200€ * 14 μήνες που έκανες ανάληψη και τα θεωρώ μαύρα. Τα υπόλοιπα που είναι ηλεκτρονικά μηδέν.

Αν περνούσαν όλες οι αποδείξεις στα έξοδα και δεν υπήρχε αφορολόγητο να δεις πόσο γρήγορα θα έληγε όλο αυτό.
Έβγαλες 20.000€ αυτό το χρόνο, έχεις αποδείξεις για 16.000€, φέρε το 40-50% των 4.000€ που έβαλες στην άκρη.
Όταν θα σου λένε "50€ χωρίς απόδειξη, 60€ με απόδειξη" και θα ξέρεις ότι αυτά τα 50€ στο τέλος της χρονιάς θα σου κοστίσουν 75, σιγά μη δεχτείς. Και σιγά μη σου πει κανείς "50€ με απόδειξη, 100€ χωρίς" για να σε συμφέρει.

Ρε παιδιά με τελείως λάθος τρόπο ναι έβαλε πέρισυ ότι πρέπει όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να φορολογηθούν με το βασικό μισθό και έγινε επανάσταση.
Ο νόμος έδινε δικαίωμα να ζητήσεις έλεγχο και να μην πληρώσεις τίποτα αν όντως ήταν μια δύσκολη χρονιά, αν έχεις το ελεύθερο επάγγελμα σαν μορφή αυτασφάλισης κλπ. Όμως ήταν ελάχιστοι που δέχθηκαν τον έλεγχο.

Και ναι έχουμε μεγάλους φορολογικούς συντελεστές, όχι όμως τους μεγαλύτερους. Γιατί τουλάχιστον δεν πρέπει να ζούμε μέσα στο ψέμα.
Επίσης αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και βγάζεις τόσα πολλά, άνοιξε μια μονοπρόσωπη ΙΚΕ με 22% + 5% = 27%
Δείτε στον πιο κάτω χάρτη τα ποσοστά φορολόγησης στην Ευρώπη.
Αυτά τα λέω γιατί ναι οι μισθωτοί έχουν κάθε λόγο να αντιδρούν και να γκρινιάζουν. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες όχι...απλά τα θέλουν όλα μαύρα τσέπη και μετά το κοινωνικό κράτος να τους δίνει μεγάλη σύνταξη για αυτά που πλήρωσαν (ενώ έχουν πληρώσει ψίχουλα).

1734683469825.png

Πηγή: https://www.visualcapitalist.com/ma...-personal-income-tax-rates-in-europe-in-2024/

Φιλος μου (πολυ κολητος) πουλησε οικοπεδο και εισεπραξε 25 χιλιαρικα.
Ο πωλητης του ειπε "20 θα φαινονται στο συμβολαιο, τα αλλα 5 στο χερι".
Πειτε μου εσεις τι θα κανατε ?

(οσοι βγαζουν 40 χιλιαρικα το χρονο, για πλακα, αποκλειονται των απαντησεων ...
sorry ... να ειμαστε αντιπροσωπευτικοι για τους πολλους ... οχι τους λιγους)

Ο νόμος έδινε δικαίωμα να ζητήσεις έλεγχο και να μην πληρώσεις τίποτα αν όντως ήταν μια δύσκολη χρονιά, αν έχεις το ελεύθερο επάγγελμα σαν μορφή αυτασφάλισης κλπ. Όμως ήταν ελάχιστοι που δέχθηκαν τον έλεγχο.
Geee...I wonder why...

Φιλος μου (πολυ κολητος) πουλησε οικοπεδο και εισεπραξε 25 χιλιαρικα.
Ο πωλητης του ειπε "20 θα φαινονται στο συμβολαιο, τα αλλα 5 στο χερι".
Πειτε μου εσεις τι θα κανατε ?

(οσοι βγαζουν 40 χιλιαρικα το χρονο, για πλακα, αποκλειονται των απαντησεων ...
sorry ... να ειμαστε αντιπροσωπευτικοι για τους πολλους ... οχι τους λιγους)

Γι'αυτό θα ήταν ενδιαφέρον αν σε μια καταγγελία περί αυτού τους έκοβαν και των δυο το κ@λαράκι (και όχι μόνο του πωλητή).

Γιατί ο καθένας κάνει αυτό που τον παίρνει να κάνει, αλλιώς δε θα υπήρχαν τέτοιου τύπου διλήμματα.

Να θυμίσω το άλλο... όταν πρωτοέψαχνα δουλειά σαν μηχανικός, το 2009 που πήρα το τιμημένο κ@λόχαρτο, 3 στις 4 (αν όχι 9 στις 10) αγγελίες που δοκίμασα σε ήθελαν για ψεύτικη υπογραφή. Με απλά λόγια, να σου δίνει κάποια ψίχουλα και να υπογράφεις εσύ τις μελέτες, ώστε να φαίνεται ότι εσύ πληρώθηκες τη δουλειά του γραφείου, και αυτός να μένει στο αφορολόγητο. Ευτυχώς ποτέ δεν τσίμπησα σε κάτι τέτοια και προτίμησα για αρχή να κάνω ό,τι μπορώ σωστά, και μετά από 2-3 χρόνια που δεν την πάλεψα, να σηκωθώ να φύγω.

Status
Not open for further replies.