Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

Xαχαχαχαχα ...

Τι να γραψω φιλαρακι μου ....
Ημουν πολυ παραγωγικη αγελαδα για πολυ καιρο .... και εχω στερεψει λιγoυλακι :p
Δεν με τροφοδοτει και κανα "πνευμα του βουνου" .... δεν εχω "χλοη" να μασησω :laugh:

Πιθανά να διαβάσατε για τη σχέση κβαντικής και φωτοσύνθεσης
http://www.kurzweilai.net/evidence-that-photosynthesis-efficiency-is-based-on-quantum-mechanics

Σίγουρα θα βρεθούν πολλά ακόμα φαινόμενα που θα εξηγούνται καβαντικά και στους οργανισμούς μας

Σε παράλληλα νέα, κάτι που έχουμε συζητήσει, η θεωρία του Penrose για την κβαντική φύση της συνείδησης
Νεότερες μελέτες και papers που συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη θεωρία και την επεκτείνουν:

http://www.kurzweilai.net/discovery...roversial-20-year-old-theory-of-consciousness

"This orchestrated OR activity (‛Orch OR’) is taken to result in moments of conscious awareness and/or choice"

"We conclude that consciousness plays an intrinsic role in the universe."

Και μετα μου λενε οτι οι ακαδημαικες κορυφες ειναι αθειστες .... Ok, νταξ ... :p
Θα το ξαναπω (για να εμπεδωσω ποσο γραφικος και ανωριμος ειμαι) > η εννοια του Θεου ειναι αρρηκτα δεμενη με το πεπερασμενο
της υπαρξης, αντιληψης και συνειδησης μας. Αθρησκοι μπορουμε να ειμαστε. ΟΜΩΣ, για να πουμε οτι ειμαστε ΚΑΙ Αθεοι πρεπει πρωτα
να πλασουμε την δικη μας νομοτελεια. Οσο εξουσιαζομαστε απο την παρουσα νομοτελεια ... ειμαστε μονο Αθρησκοι (αν το επιλεξουμε).
Για να γινεις Αθεος πρεπει πρωτα να ορισεις τι ΕΙΝΑΙ θεος. Εφοσον οι θρησκευτικοι θεοι δεν φαινονται πουθενα, πρεπει να
γινουμε (εαν γινουμε) εμεις οι ιδιοι. Και για να γινει αυτο, πρεπει να κατεχουμε το φαινομενο της ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ.
Δικης μας και κοσμικης (?).

Ειμαστε εκατομμυρια χρονια μακρια απο αυτο το κυκλωπειο επιτευγμα ... (και δεν ξερουμε αν θα φτασουμε καν εκει !)
Μεχρι τοτε ... το ελαχιστο που μπορουμε να κανουμε ειναι να επιβαλλουμε κοσμοθεωρητικη πολυφωνια και απεξαρτηση
(εφταμισυ δισεκατομμυρια διαφορετικες θρησκειες ... οσοι ειμαστε). END OF STORY.

Last edited:
Και τι ειναι ENERGY ? ..... :p

Aς πουμε οτι εχω σκορπια ενεργεια, 1 ηλεκτρονιοβολτ εδω, 2 ηλεκτρονιοβολτ περα και 3 ηλεκτρονιοβολτ παραπερα.
ΠΩΣ φτανουμε απο τον παλμο μερικων κυμματομορφων στο μορφωμα που λεγεται Συνειδηση ?

(δεν ειναι τοσο απλα τα πραγματα .... )

Last edited:
Η συνείδηση αναπτύχθηκε με τα χρόνια. Ο άνθρωπος στο ξεκίνημά του,ήταν 1 ''ζώο'' όπως όλοι γνωρίζουμε.
Απλώς είχε την δυνατότητα (Εγκέφαλος) να εξελιχθεί,και να γίνει αυτό που είναι σήμερα,ξεχωρίζοντας απο τα υπόλοιπα θηλαστικά κ μή!!

Τώρα,αν υπάρχει και κάτι άλλο που δεν μπορώ να εντοπίσω,τι να πώ. Αυτό που ονομάζουμε ''ψυχή'',στην ουσία μπορεί να είναι (?) ενέργεια, ή....αιθέρας. Που πηγαίνει όταν επέρχεται ο βιολογικός θάνατος,δεν γνωρίζει κανείς!! Μας επηρεάζει σε αυτό που ζούμε,σαν προσωπικότητες;....
Για εμένα,θεός είναι αυτό που λεει η επιστήμη για το σύμπαν....Ενέργεια,ή μια ''δύναμη'' που δημιούργησε αυτά που βλέπουμε,και μη.

Απο που προήλθε,γιατί,και με ποιό τρόπο....Το ψάχνουμε!!

Υ.Γ. Αν μπορώ να θεωρηθώ άθεος...No problem!!! Άθρησκος είμαι σίγουρα...:smile:

Ερεθιζομαι αφορητα να δαγκωσω το τυρακι (τυρακια) που αμολησες μεσα απο το topic σου.
Ομως, ο τιτλος του νηματος γραφει "Koσμολογια και Κβαντομηχανικη", οχι "Θεολογια και Kοινωνικη Ψυχολογια".
Επιτρεψε μου να ζητησω συγνωμη γιατι ΕΓΩ πεταξα το πρωτο τυρακι, λιγο παραπανω, στην 324.
Ας προσπαθησουμε να κρατηθουμε στο πνευμα του νηματος.
Ειναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ευκολο να ολισθησουμε σε ιδεολογικο πετροπολεμο :laugh:

Κανένα πρόβλημα.....Αλλά δεν νομίζω να υπάρχει κάποιο θέμα,γιατί το νήμα έχει την λέξη ''κοσμολογία''.

Τέλως πάντων. :smile:....Ίσως λίγο να ξέφυγα πρός το τέλος,σε σχέση με αυτά που γράφω :p

Πιθανά να διαβάσατε για τη σχέση κβαντικής και φωτοσύνθεσης
http://www.kurzweilai.net/evidence-that-photosynthesis-efficiency-is-based-on-quantum-mechanics

Σίγουρα θα βρεθούν πολλά ακόμα φαινόμενα που θα εξηγούνται καβαντικά και στους οργανισμούς μας

Σε παράλληλα νέα, κάτι που έχουμε συζητήσει, η θεωρία του Penrose για την κβαντική φύση της συνείδησης
Νεότερες μελέτες και papers που συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη θεωρία και την επεκτείνουν:

http://www.kurzweilai.net/discovery...roversial-20-year-old-theory-of-consciousness

Δεν εχω ιδεα απο κβαντομηχανικη αλλα το εξελικτικο αλμα που οδηγησε στην εμφανιση συνειδησης με ενδιαφερει.
Παρακολουθω οσο μπορω να καταλαβω τη θεωρια του Penrose, αλλα παντα ειχα την απορια γιατι μπλεκουν τους μικροσωληνισκους ειδικα και οχι άλλα συστηματα
πολυμερων πρωτεινων οπως πχ την ακτινη ή τα νευρο-ινιδια. Υπαρχει καποιος λόγος?

Παντως αυτην την ιδιοτητα που περιγραφουν φαίνεται οτι την εχουν ολες οι πρωτεινες πχ εδω http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1231287880
μου φαινεται οτι κατι δεν παει καλα με τη θεωρια τους (σε βιολογικο επιπεδο μιλωντας παντα!)

Εco

Προσπαθουν να συνδεσουν την ηλεκτρικη δραστηριοτητα του νευρικου συστηματος (κυριως του εγκεφαλου)
με την αβεβαιοτητα που διεπει καθε κβαντικο γεγονος (απο ηλεκτρονιο και κατω) μεσω της Αρχης Απροσδιοριστιας
του Heisenberg. Προς το παρον, δεν χρειαζεται να μπλεξουν συνθετα μορφωματα (πρωτεινες) στο συλλογισμο.
Ενα ηλεκτρονιο καπου μεσα στον εγκεφαλο αρκει ! ... Υπαρχει ενα φαινομενο που λεγεται Κβαντικος Εναγκαλισμος
(Quantum Entanglement). Βασει αυτου, καθε ηλεκτρονιο ειναι συσχετισμενο με οποιοδηποτε αλλο μεσα στο συμπαν.
Αρα, θεωρητικα, ολοκληρη η δομη του εγκεφαλου (ως ηλεκτρονια) ειναι συσχετισμενη με "καπου αλλου" ...
χωρις αυτο το αλλου να περιοριζεται στις τρεις διαστασεις. Δεν σημαινει οτι υπαρχει μια κοπια του εγκεφαλου μας
καπου αλλου σε καποιον αλλον γαλαξια. Απλα μια συσχετιση σε κβαντικο επιπεδο, με εναν τροπο λιγο απροσδιοριστο
(ως τοπολογια).

Το πως ΟΛΑ μαζι (νανοσωληνισκοι, πρωτεινες) δενουν για να φτασουμε στην Συνειδηση, βρισκεται ακομα σε φαση σπεκουλου.
Ειναι πολυυυυυυυ πιο συνθετη μελετη απο το ενα και μοναδικο ηλεκτρονιο.

Ecodrifter, IMHO έχεις δίκιο, οι περισσότεροι αυτό σχολιάζουν για τον Penrose, ότι έχει ‛κόλλημα’ με τη συγκεκριμένη δομή ενώ υπάρχουν πολλές δομές ακόμα.

SR, όχι δεν είναι entangled τα ηλεκτρόνια (του εγκεφάλου μας που αναφέρεις), δε προκύπτει από πουθενά ότι ‛κάθε ηλεκτρόνιο είναι συσχετισμένο’, αντιθέτως.

Mπορει να ΜΗΝ τα καναμε εμεις entangled (τα ηλεκτρονια), αλλα αυτο δεν σημαινει οτι δεν εχουν καποιου ειδους σχεση
με ολα τα υπολοιπα ηλεκτρονια στο συμπαν. Δεν ξερω αν αυτο που βλεπουμε ως αμετρητα (σωματιδια πασης φυσεως),
ουσιαστικα ειναι ΕΝΑ σε καποια ψηλοτερη διασταση (που σπαει την συμμετρια του κατεβαινωντας διαστασεις).

Nα πω την αληθεια,
για πρωτη φορα θεωρησα τους εγκεφαλους ως πιθανως entangled δομες
οταν ακουσα την συσχετιση εγκεφαλου μανας-παιδιου (που θεωρειται τηλεπαθητικη
επικοινωνια, οταν το παιδι βρισκεται σε κινδυνο, κλπ κλπ, αλλα δεν ειναι ακριβως τηλεπαθητικη).

Ομως, το entanglement αναμεσα σε νεφη ηλεκτρονιων (μηπως και φτιαξουμε το internet του 2100)
ειναι τελειως ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΗ ιστορια απο την πολυπλοκοτητα σηματων μεσα στον εγκεφαλο (και μια
πιθανη τους σχεση με εξτρα διαστασεις). Το quantum entanglement κραυγαζει την υπαρξη εξτρα
διαστασεων ... χωρις να πουμε τιποτε αλλο.

Last edited:
Πριν 10 δις ετη, το συμπαν επιβραδυνε την διαστολη του και πριν 4 δις ετη, την επιταχυνε παλι ... με γεωμετρικη προοδο.
Ειχα την εντυπωση οτι κανεις και τιποτα δεν οριζει την λειτουργια της Σκοτεινης Ενεργειας ως υπερτατου διασταλτικου
παραγοντα στο συμπαν. Και ομως .... υπαρχει, κατι, καπου, ως ενα ειδος ΡΟΟΣΤΑΤΗ πανω της ! Το συμπαν, καθολα τα
13.8 δις ετη της ζωης του, ΔΕΝ επιταχυνε σταθερα .... αλλα μεταβαλλομενα !

https://www.sdss3.org/press/lyabao.php

Last edited:
Nα πω την αληθεια,
για πρωτη φορα θεωρησα τους εγκεφαλους ως πιθανως entangled δομες
οταν ακουσα την συσχετιση εγκεφαλου μανας-παιδιου (που θεωρειται τηλεπαθητικη
επικοινωνια, οταν το παιδι βρισκεται σε κινδυνο, κλπ κλπ, αλλα δεν ειναι ακριβως τηλεπαθητικη).

Δεν έχει σχέση ο Penrose και το quantum entaglement με τέτοια παραψυχολογικά. Τον αχταρμά μου $%^&%$#@!

Παρεπιπτόντως (άσχετο) πολλοί έχουμε ακούσει για το κακό προαίσθημα της μάνας ... που βγήκε αληθινό.

Έχει κανείς σας ακούσει για το ... καλό προαίσθημα της μάνας που βγήκε αληθινό; Ας πούμε, "ένοιωσα στη καρδιά μου μια χαρά, και αργότερα έμαθα ότι εκείνη την ώρα ο κανακάρης μου στο σχολείο έβαλε γκολάρα"!!!

Γιατί τα δυσάρεστα "προαισθήματα" είναι πολύ πιο συνηθισμένα από τα ευχάριστα, αλλά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα της σημερινής πειραματικής ψυχολογίας και λειτουργίας του εγκεφάλου, μπορείτε να τα βρείτε στο βιβλίο του Νομπελίστα Kahneman "Thinking fast and slow". Καταπληκτικό βιβλίο!

http://www.amazon.com/Thinking-Fast-Slow-Daniel-Kahneman-ebook/dp/B00555X8OA

Οk, ασε τα παραψυχολογικα (προς το παρον ! ... :p)

Eχεις κατι να προτεινεις για την μεταβαλλομενη επιταχυνση του συμπαντος ?
Τι μπορει να επιβραδυνει και επιταχυνει το συμπαν ? ....