Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

Εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω θρησκεία που να μην τον παρουσιάζει ανθρωπομορφο. Ίσως κάποιες φυλές της Αφρικής και του αμαζονιου που θεοποιουν ακόμη τον κεραυνό και τη φωτιά.

Για αυτό είπα ότι το γιατί είναι η αρχή της γνώσης. Μετά ίσως γνωρίσεις την απάντησή. Υπήρξε κάποιος που απέκτησε την γνώση χωρίς " γιατι" στη ζωή του; Όμως αν δεν πάρεις απάντηση , επιστημονικά, γιατί να συμπληρώσεις αυτή την άγνοια με πίστη;

Πάλι προσπερνάς αυτό το οποίο έθεσα.
Αφού είναι έτσι λοιπόν, θα σε ρωτήσω εγώ τώρα.
Ρώτησες κάποια πράγματα παραπάνω.
Τι σκοπεύεις να κάνεις? Να αρχίσεις να το ψάχνεις ώστε να αποκτήσεις την γνώση όπως τόση ώρα λες?
ή
Απλά έκανες κάποιες ερωτήσεις τις οποίες δεν έψαξες αλλά αποφάσισες για το ποιά είναι η απάντηση? (όπως έκανες αμέσως μετά τις ερωτήσεις σου?)

Λοιπόν?

Έψαξα και δεν πήρα απάντηση και συνεχίζω να ψάχνω ακόμη και αν πάρω απάντηση με ένα νέο γιατί ως απορία του αποτελεσματος. Δεν βάζω ούτε Θεό ούτε πίστη στην θέση της άγνοιας ή στην έλλειψη απάντησης.

Έψαξα και δεν πήρα απάντηση και συνεχίζω να ψάχνω ακόμη και αν πάρω απάντηση με ένα νέο γιατί ως απορία του αποτελεσματος. Δεν βάζω ούτε Θεό ούτε πίστη στην θέση της άγνοιας ή στην έλλειψη απάντησης.

Αφού είσαι σε ψάξιμο ακόμη, γιατί προβαίνεις σε κατηγορηματικά συμπεράσματα?

Αφού αυτό το θεϊκό ον δεν μας έχει ανάγκη γιατί μας δημιούργησε ; για να το έχουμε εμείς ανάγκη ; περίεργο πάντως που είμαστε το μόνο πλάσμα στη Γη που έχουμε θεο.

Τείνω προς το δεύτερο. Γιατί το πρώτο αν υπάρχει δεν έχει σχέση με αυτό που αποκαλούν Θεό όλες οι θρησκείες. Είναι κάτι που αδιαφορει για εμάς ως κάτι μοναδικό στο δημιούργημα του. Είμαστε απλά ένα γραναζι στο κατασκευασμα του.

Το θεωρείς σοφό εν μέσω της έρευνας να έχεις ήδη καταλήξει?
Ή μήπως ρωτώντας το γιατί, είχες ήδη την απάντηση και το γιατί το ρώτησες μόνο για (προσωπικό) άλλοθι?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μην παρεξηγηθώ, με το "προσωπικό άλλοθι" εννοώ την ηρεμία συνείδησης.

Γιατί τα αποτελέσματα δείχνουν την απουσία του Θεού που δημιούργησε ο άνθρωπος αλλά δεν αποκλειουν μια δύναμη που δημιούργησε το σύμπαν. Δηλαδή ο Θεός των θρησκειων δεν υπάρχει, μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο και είναι καθαρά δημιούργημα του ανθρώπινου νου. Η δύναμη όμως που δημιούργησε το σύμπαν έχει ενδείξεις ότι υπάρχει και είναι σαν την σκοτεινή ενέργεια. Δεν το βλέπεις αλλά ξέρεις ότι υπάρχει από τα αποτελέσματα.
Σε καμία περίπτωση όμως αυτή η ενέργεια δεν χρειάζεται λατρεία ούτε μας έχει βάλει κοινωνικους και ηθικους κανόνες.

Μα αφού έχεις ήδη φτάσει στα αποτελέσματα, ποιός είναι ο λόγος που ρωτάς "γιατί"?
Δεν βλέπω κάποια συνέχεια.

(συνεχίζεις και απαντάς άλλα)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

Αφού αυτό το θεϊκό ον δεν μας έχει ανάγκη γιατί μας δημιούργησε ; για να το έχουμε εμείς ανάγκη ;

Έχω απαντήσει πάνω σε αυτό παραπάνω...μήπως να διάβαζες όλα τα ποστ?

Η κουβέντα μοιάζει ολοένα με την κολοκυθιά.

Τοτε ξαναψαξε, ιδιως εκει που λες οτι ολες ειναι ανθρωπομορφες εκτος απο τον ανιμισμο (καποιες φυλες κλπ...)

Θα καταλαβεις οτι ειναι λαθος. Ειναι πολλες οπου ειναι τερατομορφος, αλλου ζωομορφος, αλου τελειως αφηρημενος η απων σαν οντοτητα κλπ....

Ανθρωπομιρφος ειναι στην αρχαια Ελληνικ-Ρωμαϊκη δοξασία.

Στη δικη μας ειναι Τριαδικός και ο Υιος ειναι ενσαρκωμενος Θεος. Οχι ανθρωπομιρφος.

Απάντηση: Re: Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

τι εννοεις καραμελα;
οπως πιστευεις εσυ οτι ο θεος εφτιαξε τον ανθρωπο,ετσι καποιοι αλλοι θεωρουν οτι ο θεος ειναι δημιουργημα του ανθρωπου.

Δικαίωμά τους είναι να πρεσβεύουν ό,τι θέλουν....όταν όμως τους εξηγείς αυτή την ειδοποιό διαφορά, δηλαδή, ότι δεν ''φτιάχτηκε'' ο Θεός από τον άνθρωπο, αλλά, ότι προϋπάρχει/προϋφίσταται/προ../προ../προ, αρχίζουν να σε ρωτάνε τα ίδια ''γιατί'' που έχουμε ακούσει 1.000.000 φορές δίνοντας ακριβώς τις ίδιες και τις ίδιες απαντήσεις. Δεν με ενδιαφέρει αν τις αποδέχεται κάποιος, απλά, ας τις δεχτεί και να μην επανέρχεται στο γνωστό παιχνιδάκι των ''γιατί'' ωσάν ένας πιστός άνθρωπος να είναι ο παντογνώστης που θα του λύσει κάθε απορία.

Ακριβώς.

Γι' αυτό και 'γω σου απάντησα όπως σου απάντησα. Τέτοιες κουβέντες τις έχω κάνει εκατοντάδες φορές και έχουν όλες τον ίδιο τρόπο εκφοράς και τα ίδια επιχειρήματα. Δεν ψάχνετε απαντήσεις, ψάχνετε να επιβεβαιώσετε αυτό που πρεσβεύετε και το οποίο δεν συνάδει με απαντήσεις που δεν δέχεστε. Αν ξεκινούσαμε την κουβέντα από κάποια δεδομένα και σταθερές π.χ. ότι εγώ πιστεύω και εσύ όχι, τότε η κουβέντα και οι απαντήσεις θα είχαν κάποιο νόημα...μπορεί να μην βρισκόμασταν, αλλά, τουλάχιστον θα εκτίθεντο οι διαφορετικές απόψεις. Όταν ξεκινάς με ερωτήσεις τύπου:

Και γιατί το έκανε αυτό ο Θεός?

Ποια συζήτηση ακριβώς θέλεις να κάνουμε?

Παίδες, εδώ και αρκετές σελίδες έχω αρχίσει να βρίσκω το thread αρκετά βαρετό και αδιάφορο. Μην εμπλέκετε στην συζήτηση που γίνεται περί κοσμολογίας και κβαντομηχανικής, τον θεό. Γελοιοποιείται το θέμα. Καλύτερα να ανοιχτεί ένα thread όπου εκεί να μπορεί ο καθένας να αντιπαραβάλει τις απόψεις του περί της ύπαρξης ή μη του θεού. Αυτό το thread έχει σχέση ΜΟΝΟ με την επιστήμη, την γνώση και την παρατήρηση.

Ευχαριστώ!

Γιατι ειναι τοσο δυσκολο να αντιληφθεις την δικη μου θεση ? (γιατι εγω σιγουρα περασα
απο την δικη σου θεωρηση). Η Φυση ΕΙΝΑΙ .... χωρις κανενα αλλο προσδιοριστικο !
Ολα τα αλλα (αναλογιες, αριθμοι, σταθερες, νομοι, εξισωσεις, κλπ) ειναι η αντιληψη
του ανθρωπου για την Φυση (η, καλυτερα, για αυτο που βλεπει ως Φυση).
!

Αν είναι έτσι, τότε δε δέχεσαι ότι η φύση μπορεί να μετρηθεί, να παρατηρηθεί, να διατυπωθούν νόμοι για αυτήν κλπ. Αυτό αποκλείει την Επιστήμη, γιατί η Επιστήμη αυτή ακριβώς κάνει. Οπότε, αφού δε δέχεσαι αυτό το στοιχειώδες, γιατί να συζητάμε; Εγώ σου μιλάω για το π, και εσύ μου απαντάς "το π δεν υπάρχει"...

Τοτε ξαναψαξε, ιδιως εκει που λες οτι ολες ειναι ανθρωπομορφες εκτος απο τον ανιμισμο (καποιες φυλες κλπ...)

Θα καταλαβεις οτι ειναι λαθος. Ειναι πολλες οπου ειναι τερατομορφος, αλλου ζωομορφος, αλου τελειως αφηρημενος η απων σαν οντοτητα κλπ....

Ανθρωπομιρφος ειναι στην αρχαια Ελληνικ-Ρωμαϊκη δοξασία.

Στη δικη μας ειναι Τριαδικός και ο Υιος ειναι ενσαρκωμενος Θεος. Οχι ανθρωπομιρφος.
μια χαρα ανθρωπόμορφος ειναι σε όλες τις θρησκείες , δεν χρειάζεται να εχει ανθρώπινο κεφαλι. Εχουν πάθη, εκδικητικότητα, ειναι τιμωροί, μιλάνε , βάζουν διλληματα και κανόνες . Και στην χριστιανική θρησκεία μια χαρα αποτυπωμένος σε εικόνες ειναι και ο πατήρ και ο υιός με ανθρώπινη μορφή . Εκτός αν θεωρείς οτι η ενσάρκωση του χριστιανικού θεού ειναι σαν τις μορφές σε ταύρους που έπαιρνε ο Δίας . Δικό μου λαθος τότε . Θα έπρεπε να τους αποτυπώνουν με την πραγματική τους μορφή και οχι ανθρώπινη .

Σε προηγουμενο ποστ σου ειχες πει οτι ειχες παρει διαζυγιο με τα βιβλια απο την δευτερα λυκειου.

Θα ηθελα να σε ρωτησω, μηπως αυτο πρέκυψε απο το βιβλιο δεσμης των μαθηματικων τοτε ; Και συγκεκριμενα οταν αρχισε το κεφαλαιο μιγαδικοι αριθμοι ;

Οχι .... τους μιγαδικους τους γνωρισα οταν εφτασα τα 25 απο τον καημο μου
να φτιαξω ενα κωδικα σε Pascal που να ζωγραφιζει Mandelbrot στον παναρχαιο 8088.
(οχι εντελως παναρχαιο, αφου υπαρχει και η Δεβονιος εποχη των διατρητων καρτελων
που προλαβε ο Supersonic !!! :p). Τοτε ηταν πανακριβοι οι μαθηματικοι επεξεργαστες
και αναγκαστηκα να ρωτησω εναν συγκατοικο μου (απο ΑΠΘ) για τρεις γραμμες κωδικα
που υπολογιζαν το fractal σε ενα demo προγραμματακι της Turbo C, ονοματι MANDEL.C.
Μου κουτσοεξηγησε ... και εντελως τυφλοσουρτικα αρχισα να παιζω με τις εξισωσεις.
Παρα πολυ καιρο μετα, αντιληφθηκα οτι δεν ηταν μια αμιγης μιγαδικη εξισωση αλλα μια
παραγοντοποιηση της σε ακεραιους ... δηλαδη, τελικα, παλι δεν γνωρισα τις μιγαδικες εξισωσεις.
Τουλαχιστον εμαθα οτι αντιστοιχουσε στο i = i^2 - 1 (οπου i μιγαδικος και οχι ακεραιος).
Απο τις (τοτε) γλωσσες προγραμματισμου μονο η Fortran77 διεθετε εγγενη υποστηριξη μιγαδικων.
Ολες οι αλλες .... κλαφτα Χαραλαμπε.

Re: Απάντηση: Re: Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

Ακριβώς.

Γι' αυτό και 'γω σου απάντησα όπως σου απάντησα. Τέτοιες κουβέντες τις έχω κάνει εκατοντάδες φορές και έχουν όλες τον ίδιο τρόπο εκφοράς και τα ίδια επιχειρήματα. Δεν ψάχνετε απαντήσεις, ψάχνετε να επιβεβαιώσετε αυτό που πρεσβεύετε και το οποίο δεν συνάδει με απαντήσεις που δεν δέχεστε. Αν ξεκινούσαμε την κουβέντα από κάποια δεδομένα και σταθερές π.χ. ότι εγώ πιστεύω και εσύ όχι, τότε η κουβέντα και οι απαντήσεις θα είχαν κάποιο νόημα...μπορεί να μην βρισκόμασταν, αλλά, τουλάχιστον θα εκτίθεντο οι διαφορετικές απόψεις. Όταν ξεκινάς με ερωτήσεις τύπου:

Και γιατί το έκανε αυτό ο Θεός?

Ποια συζήτηση ακριβώς θέλεις να κάνουμε?
μα εγω δεν ρωτάω γιατι έκανε αυτο και εκείνο ο θεός. Εγω απλα ρωτάω γιατι πρεπει να το έκανε κάποιος θεός . Εκεί μπαίνει η πίστη , που δεν εχει να κανει με τον τίτλο του θέματος .

Cosmology (from the Greek κόσμος, kosmos "world" and -λογία, -logia "study of"), is the study of the origin, evolution, and eventual fate of the universe. Physical cosmology is the scholarly and scientific study of the origin, evolution, large-scale structures and dynamics, and ultimate fate of the universe, as well as the scientific laws that govern these realities.[1] Religious or mythological cosmology is a body of beliefs based on mythological, religious, and esoteric literature and traditions of creation and eschatology.

Απο Βικιοπεδια.

Η ερωτηση της αρχης του συμπαντος και της πιθανης αιτιας των νομων που τον διεπουν δεν μπορει να μην κανουν αναφορα σε ενα αναίτιο αιτιατό.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

μα εγω δεν ρωτάω γιατι έκανε αυτο και εκείνο ο θεός. Εγω απλα ρωτάω γιατι πρεπει να το έκανε κάποιος θεός . Εκεί μπαίνει η πίστη , που δεν εχει να κανει με τον τίτλο του θέματος .

Αφού αυτό το θεϊκό ον δεν μας έχει ανάγκη γιατί μας δημιούργησε ; για να το έχουμε εμείς ανάγκη ; περίεργο πάντως που είμαστε το μόνο πλάσμα στη Γη που έχουμε θεο.

....

Οχι .... τους μιγαδικους τους γνωρισα οταν εφτασα τα 25 απο τον καημο μου
να φτιαξω ενα κωδικα σε Pascal που να ζωγραφιζει Mandelbrot στον παναρχαιο 8088.
(οχι εντελως παναρχαιο, αφου υπαρχει και η Δεβονιος εποχη των διατρητων καρτελων
που προλαβε ο Supersonic !!! :p). Τοτε ηταν πανακριβοι οι μαθηματικοι επεξεργαστες
και αναγκαστηκα να ρωτησω εναν συγκατοικο μου (απο ΑΠΘ) για τρεις γραμμες κωδικα
που υπολογιζαν το fractal σε ενα demo προγραμματακι της Turbo C, ονοματι MANDEL.C.
Μου κουτσοεξηγησε ... και εντελως τυφλοσουρτικα αρχισα να παιζω με τις εξισωσεις.
Παρα πολυ καιρο μετα, αντιληφθηκα οτι δεν ηταν μια αμιγης μιγαδικη εξισωση αλλα μια
παραγοντοποιηση της σε ακεραιους ... δηλαδη, τελικα, παλι δεν γνωρισα τις μιγαδικες εξισωσεις.
Τουλαχιστον εμαθα οτι αντιστοιχουσε στο i = i^2 - 1 (οπου i μιγαδικος και οχι ακεραιος).
Απο τις (τοτε) γλωσσες προγραμματισμου μονο η Fortran77 διεθετε εγγενη υποστηριξη μιγαδικων.
Ολες οι αλλες .... κλαφτα Χαραλαμπε.

Καταλαβα.
Σε ρωτησα απο "στατιστικη περιέργεια" γιατι αυτο το φαινομενο οπου τα τσουγκριζεις στο σχολειο στην 2α Λυκειου :BDGBGDB55: ειναι αρκετα συχνο και....παγκοσμιο -bye-

Re: Απάντηση: Re: Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

μα εχω απαντησει πολλα ποστ πιο πισω,ειναι ολα καθαρα θεμα τυχης,τιποτα δεν εχει σχεδιασθει,ολα εχουν προκυψει απο μονα τους.
Εσυ δεν εχω καταλαβει τι πρεσβευεις.

To γραψα μερικες σελιδες πισω (αλλα ισως να χει ξεχαστει).
Στην δικη μου αντιληψη, Συνταρακτικη Πολυπλοκοτητα ΔΕΝ ισουται με Τυχαιοτητα.
Εφοσον λοιπον, για μενα, δεν υπαρχει Τυχαιοτητα (ακομα και αν ερθουν 1000 απανωτες εξαρες)
δεν μπορω να βαλω την Τυχαιοτητα ως σοβαρη απαντηση για το Αιτιο της Δημιουργιας.

Αν υποθεσουμε οτι αυτο το Συμπαν προεκυψε απο Τυχαιοτητα, αν θεωρησουμε ορθη
την θεωρια του Εκπυρωτικου Συμπαντος η ακομα και του Κυκλικου Συμπαντος, τοτε
καποιος πρεπει να μας εξηγησει πως δημιουργηθηκε το πρωτο-πρωτο-πρωτο συμπαν
απο το οποιο αρχισαν ολες οι εκπυρωσεις. Η ποια ηταν η πρωτη-πρωτη-πρωτη στιγμη
της αρχης των επαναληψεων ενος κυκλικου συμπαντος. Δεν αποφευγονται με τιποτα
αυτες οι ερωτησεις !

Καταλαβα.
Σε ρωτησα απο "στατιστικη περιέργεια" γιατι αυτο το φαινομενο οπου τα τσουγκριζεις στο σχολειο στην 2α Λυκειου :BDGBGDB55: ειναι αρκετα συχνο και....παγκοσμιο -bye-

Δεν θελω να μιλησω γιαυτο.
Ουτε εγω θα ωφεληθω (απο σας) ουτε εσεις (απο μενα).
Δεν ειναι ολα καταλληλα για καθε χωρο και για καθε στιγμη.

Last edited:
Παίδες, εδώ και αρκετές σελίδες έχω αρχίσει να βρίσκω το thread αρκετά βαρετό και αδιάφορο. Μην εμπλέκετε στην συζήτηση που γίνεται περί κοσμολογίας και κβαντομηχανικής, τον θεό. Γελοιοποιείται το θέμα. Καλύτερα να ανοιχτεί ένα thread όπου εκεί να μπορεί ο καθένας να αντιπαραβάλει τις απόψεις του περί της ύπαρξης ή μη του θεού. Αυτό το thread έχει σχέση ΜΟΝΟ με την επιστήμη, την γνώση και την παρατήρηση.

Ευχαριστώ!

Στην έννοια της κοσμολογίας υπεισέρχονται και οι θρησκείες και η επιστήμη.
Αφού ο κόσμος ενδιαφέρεται να μιλήσει για όλα γιατί να τον περιορίσουμε.
Είσαι ευπρόσδεκτος να συμμετάσχεις.
Αν πάλι δεν θέλεις, δικό σου δικαίωμα.

Ευχαριστώ!

Eγω συμφωνω, μαζι σου !
Ο επιμερισμος ποτε δεν εβλαψε.

Αλλωστε το νηματακι των "Φιλοσοφικων ανυσηχιων" υπαρχει.
Νομιζω οτι οι Θεολογικες/μεταφυσικες ανυσηχιες ... εμπιπτουν εκει μεσα !

Αλλα ... οτι αποφασισουν οι στραταρχηδες :p