Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

Μιας και ξεκινησε φιλοσοφικη κουβεντα, θελετε να ξερετε ποια ειναι η σχεση μεταξυ Πλατωνος, Σπηλαιου Ιδεων,
Κβαντικης Φυσικης και Εγκεφαλικης Λειτουργιας ?? (νομιζατε οτι θα σας αφηνα ησυχους ... ΧΑ ...)

Η λειτουργια του εγκεφαλου μας ΔΕΝ ειναι ψηφιακης φυσης (περναει-δεν περναει ρευμα). Ξεχαστε αυτη την απλοτητα.
Δεν θα πω οτι ειναι ενας κβαντικος υπολογιστης (γιατι ακομα ψαχνω τι ειναι αυτο το q-bit), θα πω μονο οτι, ο εγκεφαλος
δειχνει μια σαφη προτιμηση στην Αρχη της Απροσδιοριστιας του Heisenberg, oπως καθε αλλο φαινομενο σε τοσο μικρη
κλιμακα. Συμφωνα με την Κβαντομηχανικη, και ειδικοτερα με τις εξισωσεις του Schroedinger, καθε συστημα περιγραφεται
απο μια κυμματο-συναρτηση. Αυτη η συναρτηση καθοριζει την θεση καθε κβαντικου γεγονοτος στον χωρο και τον χρονο.
Περιγραφει επισης και ολες τις πιθανες θεσεις (μεταπτωσεις) απο μια αρχικη θεση κβαντικης ισορροπιας.

Superposition.gif

Φανταστειτε οτι εχετε ενα τραπουλοχαρτο το οποιο ισορροπει ορθιο στην κοψη του !!! Αυτη η θεση ονομαζεται ΥΠΕΡΘΕΣΗ
μεταξυ δυο καταστασεων, της καταστασης που πεφτει προς τα πισω (και αποκαλυπτεται η φιγουρα) και της καταστασης
που πεφτει προς τα εμπρος (και καλυπτεται η φιγουρα). Στην Κβαντομηχανικη, ολοκληρο το Συμπαν ισορροπουσε πανω
σε μια τετοια κατασταση : NA πυροδοτησει μια σειρα γεγονοτων η να MHN την πυροδοτησει !!!!! Σημερα βεβαια,
μπορουμε να πουμε με σιγουρια οτι την πυροδοτησε. Η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΞΕΚΑΘΑΡΟ, ακομα ? :laugh:

Card sides.jpg

Η πραξη της παρατηρησης του τραπουλοχαρτου κρυβει ενα εκπληκτικο παραδοξο (η παρατηρηση ... ΟΧΙ η πτωση του
τραπουλοχαρτου). Απο την στιγμη που θα υπαρξει ενας παρατηρητης ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να υπαρξει Υπερθεση Γεγονοτων,
γιατι ο παρατηρητης δημιουργει μια καταρρευση αυτης της Υπερθεσης (και ολης της κυμματοσυναρτησης). ΓΙΑΤΙ ?
Γιατι ο παρατηρητης, στην δικη μας κλιμακα την ανθρωπινη, "πυροδοτει" την μακροσκοπικη υποκειμενικοτητα του
κοσμικου γιγνεσθαι ! Και ο μακροκοσμος τεινει ΠΑΝΤΑ να εξερευνα το με ποια πλευρα επεσε το τραπουλοχαρτο. !!!!
Π-Α-Ν-Τ-Α. O μακροκοσμος ΔΕΝ ειναι ποτε "αδιαφορος" για την στατιστικη ανισορροπια φαινομενων και γεγονοτων.
Μονο στον κβαντικο μικροκοσμο (επιπεδο ηλεκτρονιου και ΚΑΤΩ) μπορει να υπαρξει ο κβαντισμενος χωροχρονος
οπου ΟΛΑ ειναι ΠΙΘΑΝΑ αλλα ταυτοχρονα ΑΘΕΑΤΑ απο την δικη μας κλιμακα. Αυτη η καταστροφη της κβαντικης
υπερθεσης εξηγει γιατι ΔΕΝ βλεπουμε ολα τα πιθανα σεναρια να συμβαινουν ταυτοχρονως, στην δικη μας κλιμακα
(περα απο τα σεναρια Ν διαστασεων). Απλα ειναι αθεατα απο εμας, απο την στιγμη που επιλεξαμε να τα παρατηρη-
σουμε ως ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΟΙ αλλα και ΧΩΡΟΧΡΟΝΙΚΟΙ δεσμωτες (δηλαδη, να τα φυλακισουμε πανω σε ενα ανυσμα
που μπορει να κατευθυνθει ΜΟΝΟ απο το χρονικο σημειο t0 στο χρονικο σημειο t1, ΟΧΙ αντιστροφα ΟΥΤΕ ταυτοχρονα).
Oμως, στην κβαντικη πραγματικοτητα, ΟΛΑ υφιστανται σε μια ΑΤΕΡΜΟΝΗ Υπερθεση γεγονοτων !!!!!!!! Πολυ μακρια
απο την Αρχη Διατηρησης Ενεργειας της δικης μας κλιμακας. Εκει που το Συμπαν δεν προλαβαινει να τα παρει χαμπαρι
και να τορπιλλησει την ιδια την συνοχη της (μακροσκοπικης) νομοτελειας του.

Quantum foam.jpg

Τι σχεση εχουν ολα αυτα με τον Πλατωνα ???

Ο ανθρωπινος εγκεφαλος, κατα την λειτουργια του, μεταπιπτει ΣΥΝΕΧΩΣ απο την κβαντικη κατασταση της Υπερθεσης
... στην καταρρευση της !!!!

Brain.jpg

Και ΔΕΝ το κανει μονο στον υπνο του, αλλα και στον ξυπνιο. Δυστυχως, γινεται σε τοσο χαοτικα μικρα χρονικα διαστηματα
που ουτε ο ιδιος το αντιλαμβανεται. Αντιλαμβανεται τις επιπτωσεις σε μακροκοσμικο επιπεδο (πανω απο 10^-35 του μετρου
και 10^-43 του δευτερολεπτου). ΟΜΩΣ, οσμιζεται "κατι", μια αυρα πληροφοριων, λιγο-πολυ συγκεχυμενων και ασυναρτη-
των. Οσο πιο απλα γινεται να ειπωθει, ολες οι πληροφοριες υφιστανται σε ενα κβαντισμενο χρονικο διαστημα κοντα στα
10^-43 του δευτερολεπτου ΓΕΦΥΡΩΜΕΝΕΣ σε Παρελθον, Παρον και Μελλον ... με εναν μοναδιαιο κβαντικο χτυπο (?!?!?)
Αυτο γινεται γιατι ο χρονος σε τοσο μικρα διαστηματα θεωρειται ΜΟΝΑΔΙΑΙΟΣ, οποτε ολοκληρη η ιστορια του Συμπαντος
χωραει σε μια στιγμη, αρα και ολα τα πιθανα σεναρια για το τι θελαμε να κανουμε αυριο, γεφυρωνονται ακαριαια μεσω
της κβαντικης υπερθεσης ....... διαπερνουν τους μικροσωληνισκους που απαρτιζουν κατα χιλιαδες τις αποληξεις των
νευρωνικων συναψεων που απαρτιζουν το δικτυο των 100 (και πλεον) δισεκατομμυριων νευρωνων (αγωγων ρευματος)
που θα πυροδοτησουν μια και μοναδικη Σκεψη μεσα στον εγκεφαλο μας, καθε στιγμη !!!!!!!!!

Neurons firing TDCS.jpg

Δεν τελειωνει εδω η ιστορια !!!! (hold on to your butts :laugh:)

Oλα οσα σας εγραψα ουτε εγω μπορω να τα αφομοιωσω στο πληρες ευρος και βαθος τους !!!
Ουσιαστικα ΟΛΑ οσα περιεγραψα ειναι η καινουργια δουλεια των Penrose και Stuart Hammeroff,
πανω σε μια εκπληκτικη ερευνα με τιτλο : ORCHESTRATED OBJECTIVE REDUCTION !!!!!

Προσπαθουνε να βρουν την εδρα και τις ιδιοτητες της Συνειδησης εφαρμοζωντας ολα οσα ξερει ο Penrose
για την απροσδιοριστια των κβαντικων συστηματων και του Hammerof γυρω απο την αναισθησια στον εγκεφαλο.
Πως ερμηνευουν το γιατι ΔΕΝ καταρρεει ενας τοσο χαοτικα ισορροπημενος κοσμος ? Οταν ο εγκεφαλος μεταπηδα
απο το Ασυνειδητο στο Συνειδητο, μεταπιπτει απο το χαος του Μικροκοσμου στην ταξη του Μακροκοσμου (συνεχως).
Απο την ασαφεια στην σαφηνεια, απο την αβεβαιοτητα στην βεβαιοτητα του ΕΝΟΣ και ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ που
θα συντελεστει για (γραμμικα) χρονικους δεσμωτες και οντα, οπως ο ανθρωπος. Οσο ομως βρισκεται βαθια μεσα στο
Ασυνειδητο, τοτε οι νομοι της ενσυνειδητης πραγματικοτητας ΠΑΥΟΥΝ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ και το μονο δεδομενο ειναι οτι
ΟΛΑ μπορουν να τρεξουν παραλληλα και ανεπηρεαστα και ασυναρτητα απο αιτιοκρατιες και ορθολογισμους,
ΕΝΤΕΛΩΣ !!!!!!!

Bridged instances.jpg

Η καταρρευση της Υπερθεσης, απο μια κατασταση σε μια αλλη, αφηνει κατι σαν "αυρα" ασυναρτητων γεγονοτων.
Σκορπιες πληροφοριες που προλαβαμε να "αισθανθουμε". Και λεω "αισθανθουμε", γιατι καποια ονειρα,στην διαρκεια
της δικης μας ζωης, ηταν κατι παραπανω απο διαφανα και ξεκαθαρα. Μονο που ηταν πολυ λιγα (για μερικους δεν
υπηρξαν καν). Ξερετε γιατι ? Ξυπνησαμε πολυ αποτομα, και η καταρρευση δεν προλαβε να σβησει ολα τα καρε της
"ιστοριας". Να φιλτραρει αυτα που αντιστοιχουν σε κατι απο τα αρχετυπα της και αυτα που ΔΕΝ αντιστοιχουν στα
ιδια αρχετυπα.
Βεβαια, απο την αλλη, καθε ονειρο ΔΕΝ τυγχανει ονειροκρισιας και ερμηνειας. Only selective few !!
Αυτα τα ελαχιστα, ειναι ΕΝΑ απο τα παμπολλα σεναρια του τι θα μπορουσε να συμβει στην ζωη μας. Εμεις, πολυ μετα,
με τις ενσυνειδητες προθεσεις μας θα κατευθυνουμε την ροη των γεγονοτων που θα μας συμβουν, στον ξυπνιο μας
και στην πεζη καθημερινοτητα μας. Δηλαδη, ποια απο τις ονειρικες "πραγματικοτητες" που βιωσαμε συντονιζεται
με την δικη μας ψυχοσυνθεση και προθεση ωστε να την αφησουμε να περασει στο Συνειδητο μας και να διατηρηθει
για περισσοτερο απο 1/200 του δευτερολεπτου. Να της επιτρεψουμε, δηλαδη, να επηρεασει την ενσυνειδητη πραγμα-
τικοτητα μας, το συνειδητο ΕΓΩ μας. Και ετσι να μπορεσει να πυροδοτησει επιλογες στο δικο μας ΤΩΡΑ (και το Τωρα
στην Κβαντομηχανικη ειναι ΑΙΩΝΙΟ και ΑΚΑΡΙΑΙΟ).

Planck-scale.jpg

Παντως, το υλικο μερος ενος εγκεφαλου, σε εγρηγορση, τρεχει περιπου στα 40 Hz (η επιπεδο Β) και σε αυτην την
συχνοτητα καταρρεουν ολες οι κβαντικες ταλαντωσεις που ΔΕΝ μπορουμε να συλλαβουμε (γιατι ειναι τοσο μικρες και
σβελτες, εξωφρενικα σβελτες). Αρα οτι εχουμε προλαβει να "αισθανθουμε", μετα απο ενα οδυνηρο και πολυ αποτομο
ξυπνημα, οπτικοποιειται ΑΝΑΡΧΑ σε αρμονικες των 40 Hz. Γιαυτο και τα περισσοτερα ονειρα ειναι ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ
ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΑΣ .........

Αν η Συνειδηση αποδειχθει τελικα οτι εχει κβαντικη φυση και λειτουργια τοτε η Μεταφυσικη μπαινει σε αλλη θεωρηση
ΤΕΛΕΙΩΣ. Κατι πρεπει να βρισκεται εκει κατω στο απειροστα ελαχιστο του Μικροκοσμου, με το οποιο ερχομαστε σε
επαφη καθε φορα που ονειρευομαστε (οταν αγγιζουμε ασυνειδητα της φαση της Υπερθεσης). Καποια ΠΟΛΥ θεμελιωδη,
αρχετυπικη διαδικασια που μπηκε σε λειτουργια ΗΔΗ απο την πρωτη στιγμη της Γεννησης του Συμπαντος, ενσωματωμενη
με αδιαιρετο τροπο στο ΟΛΟΝ του Συμπαντος.

Ο Πλατωνιστης φιλοσοφος του 20ου αιωνα Afred Whitehead ελεγε οτι : -
"
Συνειδηση ειναι μια σειρα γεγονοτων που θα βαφτιζα Ευκαιριες Εμπειριας. Συμβαινουν σε ενα αρχεγονο επιπεδο
Πρωτο-Συνειδησιακης Εμπειριας, μια απεραντη δεξαμενη προϋπαρχουσων ιδεων και μορφων. Μηπως βρισκεται μεσα
στο θεμελιωδες επιπεδο του Συμπαντος ? Μηπως ειναι το Πλατωνικο Βασιλειο των ΙΔΑΝΙΚΩΝ ? Ο μεγαλος αρχαιος
φιλοσοφος πιστευε στα "Ιδανικα", οτι υπαρχουν σε εναν "κοσμο", του οποιου αντανακλαση ειναι ο "χλωμος" κοσμος
που βιωνουμε τωρα !! ΕΙΝΑΙ ? .....
"

Ο Freeman Dyson πιστευει πως ΝΑΙ - Ο Νους και η Ευφυια και η Συνειδηση ειναι ενσωματωμενες ιδιοτητες μεσα στο
πρωταρχικο υλικο του Συμπαντος, οπως ειναι οι ατμοι στα συννεφα πριν ακομα υγροποιηθουν σε σταγονες βροχης.

Ο Penrose πιστευει οτι σε ενα επιπεδο ασυλληπτα μικρο και σβελτο (10^-35 του μετρου και 10^-43 του δευτερο-
λεπτου) υπαρχουν ενσωματωμενες ΟΛΕΣ οι Πλατωνικες πληροφοριες, οι προαγγελοι των συνειδητων εμπειριων,
τα αρχετυπα qualia, η ΠρωτοΥλη ολων των φιλοσοφων καθε Εποχης και καθε Κοσμου !!!!!!! Το μονο που μενει
ειναι η καταρρευση της Υπερθεσης απο ατομα που θα επιλεξουν να διατηρησουν "ζωντανα" καποια στιγμιοτυπα
πριν την καταρρευση της Υπερθεσης, της ιδανικης και ασυλληπτης ισορροπιας με το συμπαντικο γιγνεσθαι, το ΟΛΟΝ.

Οταν λοιπον οι (ιδανικες) ισορροπιες καταρρεουν (μεταπιπουν) σε βεβαιοτητες ΤΟΤΕ υλοποιουνται σε Συνειδησεις.
Οσο απλο ακουγεται τοσο πολυπλοκο παραμενει. Την στιγμη ακριβως της καταρρευσης, παιζεται ολακερο το παιχνιδι
της Ελευθερης Βουλησης στον ανθρωπο. Την στιγμη εκεινη γινεται η τελικη επιλογη της Αποδοχης η της Απορριψης
ενος quale. Βεβαια, η επιλογη αυτη επηρεαζεται αφενος απο το ιδιο το ατομο (ποσο "δεκτικο" ειναι σε αντιφατικες,
παραδοξες και πρωτογνωρες ιδεες) αφετερου απο τις κρυφες μεταβλητες του κβαντικου μικροκοσμου, την πιθανο-
κρατια της ιδιας της κβαντικης φυσικης που ειναι ενσωματωμενη στο βασικο επιπεδο της γεωμετριας του Συμπαντος.
Το ιδιο επιπεδο απο το οποιο ο Πλατωνας αντλησε τα αρχετυπα των ιδανικων του (το ιδεοληπτικο του Σπηλαιο) και
τα μορφοποιησε προς τα "πανω" στην κλιμακα της ενσυνειδητης πραγματικοτητας. Αυτην που φιλτραρησε τα qualia
ΧΩΡΙΣ να μπλοκαρει τα παντα, βασει ορθολογικων πεποιθησεων και αγκυλωσεων.

Ειναι αυτο το βασικο επιπεδο, ο Θεος ? Ο Penrose απεφυγε να απαντησει σε αυτην την ερωτηση (οπως τεθηκε απο
εναν δημοσιογραφο). Ειπε μονο "συντομα θα δουμε προοδους που το ανθρωπινο πνευμα ουτε να ονειρευτει μπορουσε,
πριν απο μερικες μονο εκατονταετιες".

Θα συμπληρωνα οτι ... ΚΑΙ τις ονειρευτηκε (αυτο το ανθρωπινο πνευμα) ΚΑΙ τις διατυπωσε ΚΑΙ τις μεταλαμπαδευσε !!!

Plato & Aristotle.jpg

Last edited:
Αρκετά από τα κλασικά βιβλία του Penrose είναι μεταφρασμένα στα ελληνικά. Αν και ακριβούτσικα >20 ευρώ δυστυχώς. (στα αγγλικά paperbacks θα βρείτε με κάτω από 10 ευρώ)
Γενικά οι απόψεις που είχε διατυπώσει για τη σχέση κβαντομηχανικής και εγκεφάλου – συνείδησης δεν είναι ευρέως αποδεκτές. Αλλά σίγουρα είναι ωραία παραδείγματα του που μπορεί να μας οδηγήσει ο ανθρώπινος συλλογισμός, βασισμένος σε φαινόμενα και θεωρίες που φαίνονται αρχικά ασυνάρτητες.

Τον τελευταίο καιρό αρκετός λόγος γίνεται για τα papers του που έχουν να κάνουν με το cosmic background radiation και τη μελέτη του big bang. Είχε παρατηρήσει ομόκεντρους κύκλους στο ‛χάρτη’ της cmb βασισμένος στα δεδομένα από το WMAP. Δε ξέρω εάν αξιοποιώντας τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το PLANCK θα αλλάξει κάτι.

Πάνε κάποια χρόνια που έχω διαβάσει τα βιβλία του, και κριτική τρίτων.
Μέσες άκρες το ‛λάθος’ του Penrose ήταν ότι στόχευσε συγκεκριμένη δομή-όργανο στον εγκέφαλο. Πήγε δηλαδή να βρει και από ποιο σημείο ξεκινά αυτή η σχέση της κβαντικής με τον εγκέφαλο σε μικροσκοπικό επίπεδο και στην συνέχεια να τα ανάγει όλα αυτά σε μακροσκοπικές συμπεριφορές.
Άποψη μου, καλή η φιλοσοφία επ αυτών των σχέσεων κβαντικής & συνείδησης, σαν γενικότερη άσκηση. Αλλά δεν είμαστε ακόμα στο σημείο να εντοπίσουμε κάποια μικροσκοπική δομή και από εκεί να σκαρφαλώσουμε ως την κλίμακα του κόσμου μάς και να τα συσχετίσουμε όλα αυτά σε ένα μοντέλο αναλυτικό για τη λειτουργία του εγκεφάλου και της συνείδησης.
Χρειάστηκε να κάνει μια τεράστια αναδρομή που μπλέκει από βιολογία ως το θεώρημα του Godel και μοντέλα πληροφορικής.
Αλλά ως συνήθως όπως λέμε ‛η διαδρομή είναι αυτή που αξίζει’ . Τα βιβλία του κάνουν αναφορά σε όλη την ιστορία της εξέλιξης των θεωριών που διαθέτουμε από όλες τις επιστήμες. Έχει αυτό το καταπληκτικό στο χαρακτήρα του που το περνά και στα βιβλία του της – πέραν από τα υπόλοιπα σημαντικά που έχει κάνει για τις επιστήμες.

Kανεις δεν απαιτησε απο δυο πνευματα (οσο αναγνωρισμενα και αν ειναι αυτα) να ξεκλειδωσουν το μυστηριο
της εξελιξης ενος εγκεφαλου 3.5 κιλων και 100 δις νευρωνων που χρειαστηκε 3.5 εκατομμυρια ετη απο τον
αυστραλοπιθηκο μεχρι τον sapiens και ... 3.9 δις ετη απο το RNA μεχρι τον αυστραλοπιθηκο !!!!

Υπαρχει συναισθηση της υπερ-προσπαθειας που απαιτειται. Αλλα .... απο το ισογειο δεν πας στον 7ο με σαλτο.
Και τα πρωτα σκαλοπατια ειναι και ξυλινα και λεπτεπιλεπτα και με προκακια !!! Ομως, κατι αλλο σε ρωτησα :
υπαρχει καποιο αντιπαλο δεος απεναντι στην Orchestrated Objective Reduction ? (γιατι ετσι μου φανηκε !!!)

Εχω την εντυπωση (ΟΧΙ ΜΟΝΟ απο αυτο το νημα) οτι ειμαι το τραπεζομαντηλο
για ενα κυριως γευμα οπου ουτε ειμαι προσκεκλημενος ουτε προκειται να γευτω.

Αν ειναι ετσι (εσεις θα μου πειτε) τοτε ο NikosGX ειναι ο πιο ειλικρινης εδω μεσα.
Μου ειπε να κανω στην μπαντα για να μιλησουν αυτοι που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ξερουν κατι.
Και φυσικα, εξαφανιστηκε οχι γιατι τον κουρασα, αλλα γιατι ΚΑΝΕΙΣ δεν πηρε θαρρος
να βγει και να εκφερει αποψη, ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ αποψη. Λες και βρισκομαστε σε εξεταστικη
περιοδο και θα κοπουμε στο μαθημα. Λες και το Avclub ελεγχεται απο επιτροπη σοφων.

Αν ειναι ετσι .... ειμαι σε πολυ κακη περπατησια εδω μεσα .... στο Καφενειο, τουλαχιστον.

Εχω και μια ακομα εντυπωση : δευτερολογω τοσο γρηγορα σε οτι κατατιθεται ως ειδηση
ωστε αποθαρρυνω τους ειδικους. Αν ειναι ετσι, τοτε αποτελω πληγη και ασθενεια για το
φορουμ. Καθε φορα που γραφω κατι ... σιγη και μειδιαμα, σαν καποιος που πατησε σκ@@
την νυχτα.

Ο ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ για τα θεματα που βουταω και μπουρδουκλωνομαι και γινομαι
περιγελος ειναι ΠΑΝΩ απο την υποληψη μου. Αν ηθελα χειροκροτημα θα συνεχιζα
να γραφω για τον Πολεμο των Αστρων και τον Προμηθεα οπου μαλλον εχω βγαλει
ντοκτορα (στην Λογοτεχνεια). Ομως, σπερνομαι ΠΑΝΤΑ εκει που ειμαι αναιμικος και λιγος.
Οχι για την καρπαζια, ουτε για τον κομπασμο ... αλλα για την χαρα της συζητησης με
εκεινους που ΞΕΡΟΥΝ τα περισσοτερα στα εγκυροτερα !!!

ΔΕΝ προκειται να τους ξεκλειδωσω αυτους ..... ειναι ΠΙΑ βεβαιο οτι δεν παρασερνονται
σαν μικρα παιδια. Νομιζα οτι βρισκομουν σε παιδικη χαρα, δεν βρισκομαι !!! Σε αδειο
ακαδημαικο αμφιθεατρο βρισκομαι ... και ολοι περιμενουν υπομονετικα και ευγενικοτατα
να αποχωρησω της ιεροτητος του χωρου ( .... )

Παντως σαν κοτοπουλακι .... πεταρισα λιγο .... καλα ηταν ....

Last edited:
Καλά ρε σεις, τη μια θα πρέπει να αποθαρρύνουμε τον έναν να φρενάρει τη κουβέντα, την άλλη να ενθαρρύνουμε τον άλλο να τη μαρσάρει :)
Δε σου πέρασε από το μυαλό αγαπητέ πως δεν αδιαφορούμε, απλά τουλάχιστον για 'μένα υπάρχουν καινούριες πληροφορίες που χρειάζονται ψάξιμο, δεν απαντώ γιατί έχω μείνει πίσω. Από χθες ψάχνω το Άμαζον να δω ποια βιβλία θα παραγγείλω, αυτό είναι το κέρδος απ τη συζήτηση στην οποία πρωτοστατείς, δεν αντιπαραθέτουμε απλά (ελλειπείς) γνώσεις. Αρχίζουμε-ω να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα.

Δεν ειναι καθολου ευκολο να διασταυρωθουν διαφορετικες επιστημονικες κατευθυνσεις. Φυσικη, χημεια, βιολογια εχουν αλλη φιλοσοφια σκεψης και προσεγγισης σε ενα προβλημα, το ιδιο προβλημα. Η βιολογια (που κατεχω μερικα πραγματα) ειναι καλως ή κακως "ανθρωποκεντρικη" και "ανθρωπομορφικη" επιστημη. Ας πουμε στο θεμα "συνειδηση" αυτο που θα ψαξει ειναι πως προεκυψε μεσα απο την εξελιξη με τη χαρτογραφηση περιοχων του εγκεφαλου ανατομικα και λειτουργικα. Μετα να συγκρινει τους οργανισμους που εχουν ή δεν εχουν συνειδηση και να βρει την αρχη. Κατοπιν να δει αν μπορεσει να μεταφυτευσει με καποιο τροπο καποια στοιχεια πχ σε μια μηχανη.
χοντρικα τα λεω αυτα

Υπαρχει το παρακατω βιβλιο του Edelman σχετικο που το εχω στο wishlist, αλλα ολο και αναβαλλω να το ριξω στο καλαθι
http://www.amazon.co.uk/gp/product/...act_title_1?ie=UTF8&psc=1&smid=A3P5ROKL5A1OLE

αυτος εχει ασχοληθει γενικοτερα με το θεμα και σε αλλα βιβλια (ολα απο τη βιολογικη σκοπια), αλλα αυτο που θα διαπιστωσει κανεις ειναι οτι ακομα λειπουν βασικα εργαλεια για την πειραματικη επαληθευση, οποτε αναγκαστικα κανουμε ασκησεις επι χαρτου με θεωριες και πιθανα εως πολυ πιθανα σεναρια.
Ενδιαφεροντα, αλλα....

Υπάρχει και το κλασικό
Ten Faces of the Universe – Fred Hoyle
Το βλέπω εξαφανισμένο στο amazon
Αν και κυκλοφορεί από εκδώσεις Kάτοπτρο στα ελληνικά σε σχετικά τσιμπημένη τιμή μεταξύ 15 και 20 ευρώ.
Εισαγωγικό είναι με κεφάλαια του τύπου:
Το σύμπαν του μαθηματικού
Το σύμπαν του βιολόγου
Το σύμπαν του …
Δέκα πρόσωπα ;-)

Ενώ έχω να πω τα καλύτερα για το βαρύ και βαρβάτο
Arrow of time – Roger Highfield
Το οποίο πάλι κυκλοφορεί από εκδώσεις Κατοπτρο αλλά και λόγο μεγέθους αξίζει το αυξημένο κόστος του ~25 ευρώ.
Μια εξαντλητική έρευνα για την αντιστρεψιμότητα ή όχι του χρόνου.

εντελως αυθαιρετα χωρις καποιες πηγες,η δικια μου αποψη για τα ονειρα ειναι,οτι ο εγκεφαλος κανει καποιο ειδος ανασυγκροτησης την ωρα που κοιμομαστε,επεξεργαζομενος τις πληροφοριες που συνελεξε κατα τη διαρκεια της ημερας,κρατωντας αυτες που θεωρει απαραιτητες και ολη την υπολοιπη ''σαβουρα'' την διαγραφει.
Το περασμα αυτων των πληροφοριων στην ''οθονη'' του εγκεφαλου μας,το αντιλαμβανομαστε ως ονειρα.
Οι πληροφοριες αυτες εχουν ''αναμειχθει'' με διαφορες επιθυμιες,αγχη,εμπειριες,σκεψεις γενικα που μας απασχολουν ακομα και στο ασυνειδητο,κρυφες επιθυμιες που καταπνιγουμε βαθεια μεσα μας και δεν τολμουμε να εξωτερικευσουμε και πολλα αλλα.
Δεν πιστευω οτι τα ονειρα μπορουν να εχουν σχεση με το τριπτυχο,παρελθον-παρον-μελλον(οπως αναφερθηκε πιο πανω).
Αλλωστε δεν υπαρχει παρον,μονο παρελθον και μελλον.

Αυτη την εποχη διαβαζω την "Ελαφροτητα του Ειναι" - Μαζα, αιθερας και η ενοποιηση των δυναμεων του Frank Wilczek.
ΔΕΝ μπορω να ξεκινησω να διαβαζω αλλα πεντε βιβλια ταυτοχρονα (ισως το μεσηλικον της προσηλωσης ....)
20 ευρω δεν ειναι πολλα ... μια βδομαδα ομως για ΚΑΘΕ βιβλιο ειναι βαρβατο commitment !!!
Τουλαχιστον απο μενα, αυτη την περιοδο.

Θα εκλιπαρουσα η κουβεντα να μην γινεται με παραπομπες σε βιβλια. ΟΧΙ γιατι επιθυμω την μπουρδολογια
αλλα γιατι θα πρεπει να διαβαζω/διαβαζετε κανα εξαμηνο για να γραψω/γραψετε μια σειρα. Αν ομως ειναι τοσο
επιτακτικο καντε το. Απλα δεν μπορω και εγω να ακολουθησω (οσο και να θελω). Tο Αvclub το εχω για να χαλαρωνω.
Αυτο σημαινει οτι ΑΝΕΤΑ μπορω να σας παρασυρω, ανα πασα στιγμη .... σε πλανες της ημιμαθειας μου. Δεν ειναι κατι
που με κανει να νιωθω περηφανος .... γιαυτο αναζητω/προκαλω τον σχετικοτερο ... για να βγει αυτος μπροστα
και εγω να διαβαζω .... ΜΟΝΟ !

Λακη

Η Orchestrated Οbjective Reduction ΔΕΝ προσπαθει να εξηγησει την χρησιμοτητα (η ΟΧΙ) των ονειρων.
Κανεις δεν αποκλειει να συμβαινει ενα system cleanup οταν ονειρευομαστε. Η παραπανω θεωρια, ειναι
για συχνοτητες λειτουργιας του εγκεφαλου (Βητα - Αλφα - Θητα - Δελτα) που ΙΣΩΣ να συσχετιζονται
(με αρκετη φαντασια) με τις αρμονικες συχνοτητες υποατομικων ταλλαντωσεων (!!!!).
ΟΧΙ μονο της φασης Δελτα που ειναι για ονειρα και βαθυ υπνο.

Απλα, στην φαση Δελτα και ΜΟΝΟ ΑΝ ξυπνησεις πολυ αποτομα, παραμενει το κομφουζιο εικονων.
Στις αλλες φασεις, αναλαμβανει το συνειδητο και φιλτραρει τα ΠΑΝΤΑ βασει ειρμων και αρχετυπων.
Στην φαση Δελτα ... χαλαρωνει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ αυτος ο ελεγχος.

Οπως ειπε και ο Tουμτζουτζου ... η θεωρια μαλλον δεν περπαταει πολυ καλα (κατι που δεν ηξερα).

Last edited:
Μην αναλωνεσαι συντροφε στις "επιπληξεις" των γυρω,προχωρα ακαθεκτος,ενα βημα μπροστα ειναι αυτο το νημα οσο μικρο και αν ειναι ,ειναι μπροστα,δεν παει να κατεβει και το φαντασμα του Μαξ Πλανκ να στην πει..

Τhanks ...

Ειμαι της συμμετοχικης γνωσης (ΑΡΑ ... της συζητησης).
ΔΕΝ με ενδιαφερει ποιανου το κουβαδακι ειναι μεγαλυτερο η το φτυαρακι πιο περιτεχνο.
Θελω να πιστευω οτι ΔΕΝ ειναι το δικο μου ... θελω ολα τα παιδακια να παιζουμε και να μαθαινουμε το ενα απο το αλλο.
ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ... ειμαι wannabe μελλοντολογος (ευχομαι ΟΧΙ Λιακοπουλικος !)

Δεν υπαρχει ουτε μια στο τρισεκατομμυριο περιπτωση ... ανθρωπινο πνευμα να ερθει σε επαφη με τα προσφατα της
επιστημονικης θεωρησης και εικασιας και να μην .... παρασυρθει ΑΓΡΙΩΣ και κουτρουβαλιδον. Ειναι εξοχως φιλοσοφικες
οι προεκτασεις ολων των θεωριων που εχουν δημοσιοποιηθει το τελευταιο μισο του 20ου αιωνα (να μην πω νωριτερα ....
Riemann, Minkowski ... ακομη και Tesla).

Ε .... ποιος ειμαι εγω να κατσω φρονιμα ? ....

Last edited:
Λοιπον,
κατι που ακουσα σημερα και με εξεπληξε : ενα απειρο προστιθεμενο σε ενα αλλο απειρο ΔΕΝ κανει δυο απειρα.
Για τους Μαθηματικους ειναι αυτονοητο αλλα δεν ειμαι μαθηματικος. Η απορια ξεκινησε απο το ΠΩΣ η απειρη
πυκνοτητα μιας Μαυρης Τρυπας αφομοιωνει την επισης απειρη πυκνοτητα μιας δευτερης. Ειχα πελαγοδρομησει
σ'αυτην ακριβως την παραδοξοτητα. ΔΕΝ υφισταται παραδοξοτητα ΟΜΩΣ. Οι πυκνοτητες ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ
ειναι το ιδιο απειρες. Δεν υπαρχει μεγαλυτερο και μικροτερο απειρο. Το μονο που προστιθεται ειναι τα ισοδυναμα
των ηλιακων μαζων της καθε ΜΤ (10 ηλιακες μαζες + 3 ηλιακες μαζες = 13 ηλιακες μαζες). And that's that !!!!

Αυτο ομως που αυξανει κατακορυφα την περιεργεια απο την στιγμη που υποθεσαμε την Σκοτεινη Υλη ειναι ΤΙ κανει
μια ΜΤ την Σκοτεινη Υλη ? Εφοσον, η Σκοτεινη Υλη αλληλεπιδρα βαρυτικα με το περιβαλλον (εχει επιβεβαιωθει αυτο)
τοτε τις "ξεσκιζει τα ραμματα" η ΜΤ .... και ας μην επιδρα ηλεκτρομαγνητικα η Σκοτεινη Υλη. Δεν χαλιεται καθολου
η ΜΤ. Την κανει μικρες συνεχομενες χαψιες !

Οκ μεχρι εδω ...

Τοτε γιατι μια ΜΤ να εκφραζεται ΜΟΝΟ βασει αστρικων μαζων ? Αφου εχει καταπιει και ... αλλες "υλες" !!!!
Και μαλιστα, υλη που σε γαλαξιακη κλιμακα ειναι ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑ της αστρικης (-βαρυονικης) ....
Δυο τινα :
1) οντως το μεγαλυτερο χλαπακιασμα μιας ΜΤ ειναι πανω σε Σκοτεινη Υλη
2) η κατανομη της Σκοτεινης Υλης ειναι πολυ αραιοτερη της αστρικης ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΓΑΛΑΞΙΑ, οποτε
το συντριπτικο ποσοστο, τουλαχιστον για μικρες εως μεσαιου μεγεθους ΜΤ, ειναι απο αστρικη "καταποση" !

Ομως, μην δεσετε σκοινι κορδονι την δευτερη υποθεση. ΓΙΑΤΙ ?
Γιατι, μια ΜΤ ερχεται διαρκως σε επαφη με την Σκοτεινη Υλη ενω για να πλησιασει καποιο αστρο μπορει να
κανει και κατι εκατομμυρια χρονια. ΑΡΑ, σε μηκος χρονου, ποια μπουκια ειναι χορταστικοτερη και λιγοτερο
φαντασμαγορικη ???

Μπορω να πω με σιγουρια οτι εχω απωλεσει το τοπι !!!

∞ / ∞ = 1 .... σωστα ?

Eφοσον ολοι διατεινονται οτι (∞ + ∞ = ∞) τοτε

(∞ + ∞) / ∞ = 1

ας σπασουμε το κλασμα στα δυο ....

(∞ / ∞) + (∞ / ∞) = 1

Ομως, τι ειπαμε ? ∞ / ∞ = 1 ..... ετσι δεν ειπαμε ?

Αρα, η παραπανω σχεση γινεται (1) + (1) = 1

Αρα, 2 = 1

:flipout::flipout::flipout::flipout:

Ας κανουμε το αλλο .... (να μας φυγουν τα σφραγισματα :laugh:)

∞ / ∞ = 1

∞ * (1 / ∞) = 1

(1 / ∞) διατεινονται ολοι οτι κανει 0, αρα ....

∞ * 0 = 1

:flipout::flipout::flipout::flipout:

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΟΠΙ .... ΟΕΟ ??? :laugh:

Last edited: