Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

Απάντηση: Re: Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

...
Αυτός που θα... πακετωθεί θα ειναι αυτός που θα κάτσει να υπολογίσει τα απειρα χωρίσματα του τελευταίου μετρου. :smash:

...
(ασε που ο Planck ... θα σφυριξει κοκκινη καρτα ... στα 10^-35 του μετρου :laugh:)

Οντως αυτός ο planck τα χαλάει όλα.

ω ναι...5000 lol

Re: Απάντηση: Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

Προχωρόντας προς την πόρτα του σπιτιού μας με ταχύτητα 1m/sec, το τελευταίο μέτρο μπορούμε να το χωρίσουμε σε 1/10μ, 1/100μ, 1/1000μ,... απειρα μήκη, τα οποία θα διανύσουμε σε ανάλογα χρονικά διαστήματα και αρα δεν θα φτάσουμε ποτέ στην πόρτα... Ομως φτάνουμε... :))

Είναι λάθος η παραδοχή... Μάλιστα αυτή είναι και η απόδειξη ύπαρξης του ατόμου που έδωσε ο Δημόκριτος.

το διάστημα μέχρι την πόρτα, δηλαδή η απόσταση από εμάς μέχρι την πόρτα είναι φυσικός και όχι μαθηματικός χώρος. Σε ένα μαθηματικό χώρο τα σημεία (από τα οποία αποτελείται η απόσταση) είναι αδιάστατα άρα άπειρα και συνεπώς ποτέ δεν θα φτάναμε σε αυτή!
Όμως εμείς είμαστε όντα φυσικά που κινούμαστε στον φυσικό χώρο. Η απόσταση από εμάς λοιπόν μέχρι την πόρτα δεν αποτελείται από άπειρα σημεία, αλλά από πολύ συγκεκριμένα (τα οποία κάλιστα μπορούμε να υπολογίσουμε). Τα ελάχιστα σε μέγεθος (και μέγιστα σε αριθμό) σημεία είναι τα άτομα της ύλης που παρεμβάλεται.

Δεν υπάρχει κάποιο παράδοξο, υπάρχει απλά μπέρδεμα του φυσικού με τον μαθηματικό χώρο.

Οταν σας τα λεγα εγω (Λιακοπουλος style :laugh:) εσεις με λεγατε γραφικο.

ΔΕΝ υπαρχουν στεγανοι χωροι στην ΦΥΣΗ που περιεχουν απειριες.
Γιατι χαλαει η "στεγανοτητα" τους απο την εννοια του συνολου.
Και δυστυχως τα συνολα συνορευουν με αλλα συνολα.
Το απειρο ΔΕΝ μπορει να συνορευει με κατι πεπερασμενο.
Γιατι αν το κανει παυει να ειναι απειρο (ατερμονο) !!!

(ταπεινη μου εκτιμηση ... βαρατε ...).

Last edited:
Σου αρέσουν τα παιχνίδια και τα λογοπαίγνια και σε παραδέχομαι για αυτό! :a0210:

Το άπειρο όμως είναι "έννοια". Υπάρχει δηλαδή στον μαθηματικό χώρο (για εμένα στον Πλατωνικό) και μόνο για χοντροειδή προβολή του (πεπερασμένη) δηλαδή μπορούμε να μιλάμε στο πεπερασμένο φυσικό σύμπαν.

Για σε κεντρίσω λίγο παραπάνω:

Τα άτομα που υπάρχουν στο ορατό σύμπαν υπολογίζονται μεταξύ 10^78 (εις την 78η) με 10^82 (εις την ογδοηκοστή δευτέρα)!
Πολύ μικρός αριθμός για τον πούμε άπειρο!

22Z8J.gif

Μα ΔΕΝ διαφωνω ! Αυτο δεν ειπα ?
Το απειρο ΔΕΝ μπορει να συνορευει με κατι πεπερασμενο.
Και καθε φυσικη οντοτητα ειναι πεπερασμενη (κατ'εμε).

Τωρα, τι γινεται με το Μαθηματικο(-Γεωμετρικο) συμπαν.
Ποσο υπαρκτο ειναι (απο την στιγμη που στοιχειοθετειται μονο μεσα στον εγκεφαλο μας) ?
Αν ο εγκεφαλος ειναι φυσικη κατασκευη τοτε ΛΟΓΙΚΑ καθε σκεψη του (ακομα και ακραια παραλογη)
πρεπει να χει καποιο σκοπο υπαρξης. Ας πουμε : καποιος πιστευει οτι "πεταει-πεταει ο γαιδαρος".
Μετα απο ενα σκασμο χρονια και με την συμβολη γνωστικων(-τεχνολογικων) εφοδιων ....
ο γαιδαρος ενδεχεται να πεταξει. ΧΩΡΙΣ βοηθηματα. Απλα με την τιθασευση της βαρυτητας.
ΜΑ ΤΙ Μ@Λ@ΚΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ? Πριν με σταυρωσετε, τον 15ο αιωνα γνωριζε κανεις οτι ενας
ανθρωπος μπορουσε να αιωρηθει (στο διαστημα) σε αποσταση (κατακορυφη) 90 χιλιομετρων
απο την επιφανεια της Γης ? Πως θα του φαινοταν μια δηλωση ΤΟΤΕ οτι ... "ο ανθρωπος μπορει
να αιωρηθει σε αποσταση 90 χιλιομετρα απο δω" (χωρις να αποσαφηνισθει το ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΥ) ???

Βεβαια, εμεις θελουμε ο γαιδαρος να πεταξει ΠΑΝΩ στην επιφανεια της Γης (οχι σε τροχια).
ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ .... ολα θα συμβουν .... προϊοντος του Χρονου !

(Κανεις δεν εκανε ουτε μια αναφορα για το σημερινο λογοτυπο του Google ....
Μονο εγω εχω εικαστικες ανυσηχιες / ευαισθησιες ... ελεος βρε παιδια !!!!
Ποιος μπορει να μου εξηγησει και ολα εκεινα τα κρυπτογραφικα, πανω-κατω ? .... Please ....)

Google logo 15_04_2013.jpg

Last edited:
Ok, δεν απαντησα στα της Γεωμετριας-Αλγεβρας.

Εχω βαθυτατη πιστη (δυστυχως μονο αυτη η λεξη ταιριαζει) οτι το Πνευμα (οχι μονο το Ανθρωπινο) ειναι καταδικασμενο
(αν δεν αφανιστει προωρα) να ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΗΣΕΙ και ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΕΙ καινουργια συμπαντα. Δεν μπορω να το αποδειξω !!
Ειναι περισσοτερο μια διαισθηση. Και μια διαισθηση ειδωμενη σε ασυλληπτο βαθος χρονου (κοσμικου χρονου). Και οι Χορδες
ως πραγματικοτητα να μην υπαρχουν και οι γεωμετριες 10 διαστασεων και οι Υπερσυμμετριες και οι Αιθερες και οι Πεμπτουσιες
και η MOND και τα παντα ολα οσα ΔΕΝ υφιστανται σε αυτο το συμπαν .... αν πλασω ενα δικο μου ... ΜΠΟΡΩ να τα θεσω κυριαρχα.
Ακρογωνιαιους λιθους του συμπαντος μου !

Ποιο ειναι το δυστυχημα σε αυτην την τοσο ελπιδοφορα πιστη ? ΔΕΝ θα υπαρχουμε ως SR71, ChrisssB, BIOS, gPasca,
Nbullamatsis, Νικος Πετειναρακης (sorry αν ξεχασα καποιον) .... τον καιρο εκεινο .... και ισως ουτε και οι θεωριες !
ΟΜΩΣ, αν καποιος τις ξεθαψει θα ΜΠΟΡΕΙ να τις υλοποιησει σε ενα ολοκαινουργιο συμπαν (αν δεν τις βρει παιδαριωδεις
και απορριψει).

Προϊοντος του Χρονου .... ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΠΑΝΤΑ ...

Last edited:
Ας ξεφυγουμε λιγο απο το πολυ μπλα-μπλα ...
Ας πιασουμε κατι πιο συγκεκριμενο, ενα γεωμετρικο σχημα, μια γεωμετρικη εννοια και ας ταξιδεψουμε πανω της.

VOILA .... ΕΝΑ σημειο .... δηλαδη, κατα Ευκλειδη, ο κατοικος της Μηδενικης διαστασης.

Image 01.jpg

Ας το πλησιασουμε ... (δηλαδη, ΑΣ μεγενθυνουμε την κλιμακα παρατηρησης ... )

Image 02.jpg

Δεν δειχνει τοσο μηδενικο, τωρα .... Ε ? Για να πλησιασουμε περισσοτερο ...

Image 03.jpg

Δεν ξερω για σας ... διακρινω μια σπειρα του Αρχιμηδη .... και μαλλον 2 διαστασεις.

Προχωραμε ...

Image 04.jpg

Προχωραμε ...

Image 05.jpg

Προχωραμε ...

Image 06.jpg

ΩΠ ... βλεπω μια ευθεια .... μαλλον, χασαμε μια διασταση ... stop !

Image 07.jpg

Τελικα ουτε ευθεια ηταν .... κατι σαν ελατηριο δειχνει .... για να προχωρησω λιγο πιο κοντα

Image 08.jpg

Αν δεν κανω λαθος .... αυτο ειναι μια ελικα .... μια τρισδιαστατη ελικα !

Image 09.jpg

Αρα, ΤΡΕΙΣ διαστασεις .... μπρος-πισω, πανω-κατω, δεξια-αριστερα ... καλα δεν τα λεω ?

Απο ΠΟΥ ξεκινησαμε ? Απο το σημειο της Μηδενικης διαστασης ? Ετσι δεν ειναι ?
ΠΩΣ ειναι δυνατον αλλαζωντας ΜΟΝΟ την κλιμακα .... να ανακαλυπτω μεσα στις 0 διαστασεις ...
αλλες ΤΡΕΙΣ ολοκληρες ? Που κρυβονταν ολα αυτα ΠΡΙΝ ξεκινησουμε το ταξιδι μας ?

Ουσιαστικα, αυτη η απλη συλλογιστικη .... ειναι το μετεωρο βημα του πελαργου των Πακτωμενων Διαστασεων
(a.k.a. String Theory). Οπου σκαλωνει η επιλυση διαφορικων εξισωσεων που ενοποιουν την μια δυναμη με την αλλη
ξεφουρνιζουμε και μια ΕΠΙΠΛΕΟΝ διασταση. Και η επιλυση προχωραει ... πανω σε ΕΝΤΕΛΩΣ υποθετικα μονοπατια ....
ενοποιωντας τις 4 δυναμεις καπου στην 10η διασταση. ΝΑΙ .... και την ρημαδα της Βαρυτητα (αυτην την ανυπαρκτη
κβαντικα "Σκυλα"). Ομως ... ΠΡΟΣΟΧΗ .... ολοι αυτοι Βαθμοι Ελευθεριας (Ασυδοσιας, θα ελεγα), ολες αυτες οι εξτρα
διαστασεις ... ΔΕΝ βρισκονται εκει ΕΞΩ, στο τρισμεγιστο αλλα εκει ΜΕΣΑ στο απειροελαχιστο. Πρεπει να ταξιδεψεις
προς τα ΜΕΣΑ (και κατω) για να δεις .... πραματα και θαματα. Στην δικη μας κλιμακα .... μονο 3D (και ισως ουτε καν
4K UDTV OLED).

Θυμαστε το δευτερο σχημα, μετα το Σημειο ? Βατη η περπατησια και ο συλλογισμος μας απο κει και μετα. Ετσι δεν ειναι ?
Ας το αλλαξουμε λιγο (οσο παταει ο ελεφαντας .... :laugh:). Λ-Ι-Γ-Ο ....

Image 10.jpg

(χαχαχαχαχαχα ..... ΠΩΣ αλληλεπιδρουν οι πακτωμενες διαστασεις εδω ? ....)

Last edited:
Άν μου επιτρέπεις μια μικρή διόρθωση..Η σπείρα δεν είναι η σπείρα του Αρχιμήδη,η οποία είναι ασύλληπτης ομορφιάς και ευφυίας..Για τα άλλα,υποθέτω ότι σύντομα θα καταπιαστείς με fractals!

Tωρα .... αν σου πω .... οτι σε "κερδισα" χωρις να το γνωριζω .... τι θα πεις ?

(Πολικες συντεταγμενες ? .... τι ειναι τουτο ? .... τοποθεσια στο Βορειο Πολο ?)

Χαχαχαχα!Όχι βρε,τίποτα εξωτικό!Σύστημα συντεταγμένων που χρησιμοποιεί αντί για καρτεσιανές συντεταγμένες,ένα διάνυσμα θέσης και μια αζιμουθιακή γωνία (περίπου) προκειμένου να καθορίσει τη θέση στο χώρο!Και εν πάσει περιπτώσει εγώ εξ'αρχής μπερδεύτηκα,τελικά είχα στο μυαλό μου τη λογαριθμική σπείρα που τη συναντάμε στη φύση,πχ στο όστρακο του Ναυτίλου..
http://www.daviddarling.info/encyclopedia/L/logarithmic_spiral.html

Aυτη .... μου δειχνει ΠΙΟ φυσιολογικη σπειρα !!!
Μου αρεσει που ξετυλιγεται με εναν καπως ΕΚΘΕΤΙΚΟ βηματισμο ....

Στην επομενη απεικονιση λεω να βαλω αυτην μεσα (με την αδεια σου)

Νικο ... χρειαζομαι την συμμετοχη σου ... μελλοντολογος ειμαι (αντε και λιγο επιστημολογος).
Ανεμοσκαλες φτιαχνω και ΟΧΙ τσιμεντενιες σκαλοπατουρες !!!!!

Μακαρι την προσηλωση, ορεξη και επιμονη που εχω ΤΩΡΑ να την ειχα στα 17-18 μου.
Ομως, ΔΕΝ την ειχα (.... ετρεχα πισω απο την Αρετουλα .... fool for love ... no time to study).

Θα σε χρειαστω οταν φτασω στους Τανυστες και στην εξωγηινη (for me) .... Πολλαπλοτητα Γινομενου !

-bye-

Να μη μετανοιώνεις για τίποτα!Τις περισσότερες φορές εξακολουθείς να αγαπάς κάτι και να το εξελίσσεις όταν είσαι εραστής του,όχι λειτουργός του!Όσο αφορά τανυστές,ότι θυμάμαι στη διάθεσή σου!Ζητούνται μαθηματικοί στο νήμα επειγόντως!

Για να επανέλθω λίγο στην απειρολογία... το μόνο που θυμάμαι από τις τρομακτικές παραδόσεις της Ανάλυσης Ι, είναι η ύπαρξη αριθμήσιμου και μη αριθμήσιμου απείρου. Δυστυχώς δε θυμάμαι λεπτομέρειες, όποιος έχει κάτι να παραθέσει θα το εκτιμούσα!

Εγώ στο Φυσικό έμαθα,μεταξύ σοβαρού και αστείου το λέω,να μετράω το άπειρο ανάλογα με την εμβέλεια δυνάμεων..Για την Ισχυρή Πυρηνική για παράδειγμα το Άπειρο είναι μόλις 10^-15 μέτρα περίπου..Ενω για τη Βαρύτητα το άπειρο πλησιάζει στην ασύλληπτη διάσταση που του προσδίδεται..Αυτά θεωρώ εγω ως "αριθμήσιμα άπειρα" Ιάσονα..