Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

Ας μας εξηγήσει γιατί η κοσμολογική σταθερά* (Λ) πρέπει να έχει ακρίβεια (ή αλλιώς να μην μεταβληθεί κατά) 1: 100.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 ειδάλλως δεν μπορούν να σχηματιστουν υλικά σώματα.

Αν οι ισχυρή πυρηνική δύναμη μεταβληθεί κατά 1 : 10.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 τότε το μόνο στοιχείο που θα υπήρχε στο σύμπαν θα ήταν το υδρογόνο.

Ας υπολογίσει την πιθανότητα για αυτά τα δύο και μόνο να συνυπάρχουν τυχαία. :flipout:


είναι

1: 1.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 (<--- 84 μηδενικά)



* μια από περίπου 30 σταθερές (μέχρι στιγμής) που πρέπει να είναι μέχρι σκασμού ακριβείς για να υπάρχει δυνατότητα ζωής.

Πολύ τύχη λέμε!

Είναι πιο πιθανό να κερδίζει κάθε μέρα όλα τα λαχεία, λότο κ.λπ. του πλανήτη χωρίς να παίζει (να τα βρίσκει συμπληρωμένα και έτοιμα καθώς περπατάει) :D

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Και ναι κύριοι, αυτός είναι ο λόγος που πριν λίγες σελίδες απεκάλεσα brainfart τα multiverses. :D
 
Περίπου 30* διαφορετικές σταθερές (της φυσικής) πρέπει να συνδιαστούν και με απόλυτη ακρίβεια 132 δεκαδικών ψηφίων προκειμένου να υπάρχει ζωή στο σύμπαν (εμείς για παράδειγμα).
Αυτό είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό στους hardcore του υλισμού στην φυσική επιστήμη αλλά είναι ανυπέρβλητο εμπόδιο.
Προκειμένου να ξεφύγουν από το εμπόδιο αυτό, σκέφτηκαν την ιδέα (και όχι λύση βάση ενδείξεων) των πολλαπλών συμπάντων σε όλα τα οποία οι παραπάνω σταθερές παίρνουν άλλες τιμές.
Αυτό βέβαια δημιουργεί άλλα χειρότερα προβλήματα, όπως για παράδειγμα πως μεταξύ άπειρων συμπάντων μόνο σε ένα και όλως συμπτωματικώς το δικό μας που το ψάχνουμε υπάρχει ζωή ή τι είναι αυτό που παράγει (ποιός μηχανισμός) όλα αυτά τα σύμπαντα.
Κ.λπ. κ.λπ.

*μέχρις στιγμής
 
δεν ειναι ολως συμπτωματικως οπως γραφεις,απλα ειμαστε εμεις σ'αυτο το Συμπαν.
Ειναι σαν να λες,οτι ειναι τρομερη συμπτωση που γραφεις στο φορουμ μεσω του δικου σου πι σι.
Ε αφου ειναι το δικο σου πι σι,δεν ειναι και τοσο συμπτωματικο.
Αν ισχυουν αλλοι νομοι στα υποτιθεμενα συμπαντα,πιθανον και να υπαρχει αλλου ειδους ζωη,απ'αυτη που γνωριζουμε.
 
Re: Απάντηση: Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

δεν ειναι ολως συμπτωματικως οπως γραφεις,απλα ειμαστε εμεις σ'αυτο το Συμπαν.
Ειναι σαν να λες,οτι ειναι τρομερη συμπτωση που γραφεις στο φορουμ μεσω του δικου σου πι σι.
Ε αφου ειναι το δικο σου πι σι,δεν ειναι και τοσο συμπτωματικο.
Αν ισχυουν αλλοι νομοι στα υποτιθεμενα συμπαντα,πιθανον και να υπαρχει αλλου ειδους ζωη,απ'αυτη που γνωριζουμε.

Δεν είναι τόσο απλό. Σκέψου το καλύτερα.
Το να πρέπει να υπάρχουν άπειρα σύμπαντα προκειμένου να υπάρχει 1 ώστε να χωράμε και εμείς είναι τόσο απίθανο που καταρρίπτει τον κάθε συλλογισμό.
Occam's razor κ.λπ.
Επίσης ούτε κάποια ένδειξη υπάρχει -απλά η άρνηση- ούτε περιγραφή του μηχανισμού παραγωγής συμπάντων.

Και αρκετά άλλα για τα οποία δεν υπάρχει λόγος να εμβαθύνουμε.


Επίσης δεν το "έπιασες"... αν αλλάξει η σταθερά σε 1 από 132 δεκαδικά ψηφία, είναι αδύνατο να υπάρχει οποιασδήποτε μορφής ζωή. Όχι μόνο εμείς.
 
Re: Απάντηση: Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

δεν ειναι ολως συμπτωματικως οπως γραφεις,απλα ειμαστε εμεις σ'αυτο το Συμπαν.
Ειναι σαν να λες,οτι ειναι τρομερη συμπτωση που γραφεις στο φορουμ μεσω του δικου σου πι σι.
Ε αφου ειναι το δικο σου πι σι,δεν ειναι και τοσο συμπτωματικο.
Αν ισχυουν αλλοι νομοι στα υποτιθεμενα συμπαντα,πιθανον και να υπαρχει αλλου ειδους ζωη,απ'αυτη που γνωριζουμε.

Ακριβώς έτσι είναι!

Σα να λέμε ότι η πιθανότητα να γράφει ένα τυχαίο PC είναι 1 στο δισεκατομμύριο, η πιθανότητα να γράφει ο crisssb είναι 1 στα 6 δισεκατομμύρια, άρα η πιθανότητα να γράψει ο crisssb ένα μήνυμα στο συγκεκριμένο PC είναι 6.000.000.000 επί 1.000.000.000 = 6.000.000.000.000.000.000... άρα δεν είναι δυνατόν ο crisssb να έγραψε το μήνυμα! Παρότι προφανώς το διαβάζουμε το μήνυμα!!!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δηλαδή για να συμβεί ένα οποιοδήποτε γεγονός χρειάζονται απίθανες συμπτώσεις. Ακόμη και για τον εαυτό μας, για να είμαστε αυτοί που είμαστε, χρειάστηκαν απίθανες συμπτώσεις που δεν είναι επαναλαμβανόμενες, και γι αυτό άλλωστε κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός.

Η διαφορά είναι ότι μπορούμε:

1. Να πούμε ότι εξαρχής ότι ήταν προδιαγεγραμμένο να γίνουν όλα αυτά, ακριβώς όπως έγιναν. Οπότε χρειάζεται να αποδειχθεί πως επιλέχθηκαν οι αυγκεκριμένες συμπτώσεις αντί για άλλες.

2. Να πούμε ότι στην τύχη έγιναν όσα έγιναν και τυχαία φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.


Στην περίπτωση (1) προφανώς χρειάζεται ο Θεός αλλιώς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κάποιο τρόπο ο απίθανος αριθμός τυχαίων συμπτώσεων.

Στην περίπτωση (2) δεν χρειάζεται τίποτα.
 
ε καλα,δεν ειπαμε να τα παρουμε ολα τοις μετρητοις,τροφη για σκεψη και περαιτερω επεξεργασια.
Μαγιά ας το πουμε.

Μαγιά βρε Λάκη μου, καμμία αντίρρηση, όμως, μετά το παρακάτω:


Ποια ακριβώς στιγμή “εκχωρείται” μια ψυχή σ’ ένα ανθρώπινο σώμα; Μήπως τη στιγμή που ένα σπερματοζωάριο εισβάλλει σ’ ένα ωάριο; Μα ποια είναι ακριβώς εκείνη η στιγμή; Αν δούμε την “εισβολή” του σπερματοζωαρίου σε αργή κίνηση, θα διαπιστώσουμε οτι παίρνει κάποιο χρόνο, κατά τον οποίο το σπερματοζωάριο έχει μισο-εισβάλει, είναι το μισό μέσα και το μισό έξω. Δηλαδή τί γίνεται, περιμένει μια ψυχή να δει πότε κάποιο από τα χιλιάδες σπερματοζωάρια που “πολιορκούν” το ωάριο θα αφεθεί να διαπεράσει την κυτταρική μεμβράνη, ώστε να αναφωνήσει «Τώρα!» και να εκχωρηθεί στο γονιμοποιημένο ωάριο; Κι αν αποβληθεί το σπερματοζωάριο πριν μπει μέσα για τα καλά; (Συμβαίνει αυτό καμιά φορά.) Τί λέει η ψυχή; «Ωχ! Γράψε λάθος!» και ξαναφεύγει; Ακόμα χειρότερα, αν αποβληθεί το γονιμοποιημένο ωάριο λίγο αργότερα (όπως συμβαίνει αρκετά συχνά, χωρίς να το καταλάβει καν η γυναίκα), τί γίνεται με την ψυχή, πάει κι αυτή στ’ αζήτητα; Στον “Παράδεισο” πάει δηλαδή; Μα πόσες τέτοιες “ψυχές εξ αποβολής ωαρίου” υπάρχουν στον Παράδεισο; Δισεκατομμύρια; Και τί κάνουν εκεί πέρα, με τί ασχολούνται; Ποιες είναι οι παραστάσεις-τους, αφού δεν πρόλαβαν να ζήσουν παρά μόνο μερικά λεπτά, ή και δευτερόλεπτα; Στο κάτω-κάτω, σε τί διαφέρουν η μια από την άλλη;

δεν άντεξα και τον έκλεισα...:D
 
Πάντως το παρακάτω κείμενό του είναι εξαιρετικό. Σίγουρα θα μπορούσε να το αναπτύξει ακόμη περισσότερο και να το κυκλοφορήσει σε βιβλίο:

http://www.foundalis.com/cog/psy/Peri_Psychis.htm

Επίσης πολύ καλά είναι και τα κείμενα για την Εξέλιξη:

http://www.foundalis.com/bio/cre/index.html

Τέλος, εξαιρετικά είναι και τα κείμενα για το ισλαμ:

http://www.foundalis.com/rlg/index.html#gr

Αυτά πρόλαβα να διαβάσω μέχρι τώρα, πιθανότατα υπάρχουν πολλά ακόμη ενδιαφέροντα κείμενα. Γενικά το site αυτό είναι θησαυρός. Σπάνια κάποιος άνθρωπος έχει τόσο εύρος!

Και από τα όσα μπόρεσα να διαβάσω εως τώρα, σε αρκετά σημεία κάνει σαφή διαχωρισμό του τι πιστεύει ο κύριος κορμός της επιστήμης, και το τι είναι εικασίες του συγγραφέα ή τι βρίσκεται στα όρια της επιστήμης και δεν είναι ακόμη παραδεκτό από την πλειοψηφία. Πολύ σημαντικό αυτό!

Ο άνθρωπος φαίνεται να κατέχει τα αντικείμενα με το οποία ασχολείται και δεν είδα ενδείξεις ότι είναι κάποιος πυροβολημένος με παλαβές απόψεις. Σε όλα όσα γνωρίζω μένει μέσα στα γενικώς παραδεκτά όρια της επιστήμης. Μπράβο του!
 
A μπά, πυροβολημένο δεν τον λες με τίποτε:

"Οι παρακάτω πληροφορίες είναι προσωπικές. Δηλαδή εννοώ πολύ προσωπικές. Ιδού:
Γεννήθηκα ένα άρτιο έτος του 20ού αιώνα, πολλαπλάσιο ενός πρώτου αριθμού μεγαλύτερου του 100 και μικρότερου του 150. Δεν έζησα ποτέ όσο ζούσε ο Αϊνστάιν.

Ο αριθμός των γραμμάτων του μήνα που γεννήθηκα στα Αγγλικά1 είναι πρώτος.

Αν αφαιρέσετε 1 απ’ την ημέρα του μήνα γέννησής μου θα πάρετε έναν αριθμό πρώτο, απ’ τον οποίο αν αφαιρέσετε x και μετά πολλαπλασιάσετε το αποτέλεσμα με το ίδιο x, θα βρείτε τις ημέρες που έχει ο μήνας που γεννήθηκα· το x είναι περιττός πρώτος, και διαιρέτης του έτους γέννησής μου.

Μέχρι πρότινος προσέφερα “100$” σε όποιον μου έλεγε το έτος, μήνα, και ημέρα που γεννήθηκα. Αργότερα κατάλαβα οτι πολύς κόσμος δεν μπορούσε να δει το τρικ (ξέρετε, άλλο 100 $, κι άλλο $100), και μου ζητούσαν στα σοβαρά εκατό δολλάρια. Έτσι, αφαίρεσα το πονηρό δόλωμα. Παρ’ όλ’ αυτά, αν κάνετε τον κόπο να λύσετε το αίνιγμα πριν μου γράψετε (δεδομένου οτι μπορείτε), θα το εκτιμήσω.
"

:flipout:

(Το πως κρατιέμαι δεν λέγεται! )
 
Τον Χάρη Φουνταλη τον ανακάλυψα τυχαία πριν από δύο χρόνια ψάχνοντας για τον Γιώργο Σαρανταρη,μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα η ιστοσελίδα του και πολλές απόψεις του, αν και διαφωνώ σε πολλές θέσεις του,τώρα το αν είναι πυροβολημενος δεν είναι και πολύ περίεργο μιας και πολλοί επιστήμονες,καλλιτέχνες άνθρωποι των γραμμάτων ( αληθινούς εννοείται σπάνιο φαινόμενο με ένα πολιτικό και ενα σταρ συστεμ που αποκαλεί αληθινούς αυτούς που του συμφέρει,πονεμένη ιστορία )πού έχω γνωρίσει και συναναστραφει και έχω διαβάσει για αυτούς παρατήρησα ότι είναι ολίγον τι περίεργοι στην συμπεριφορά τους εν γένει,μια διαπίστωση μου και ένα γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να αφοσιωθεις ολόκληρωτικα για να παράγεις έργο ψυχή τε και σώματι (δεν νοείται επιστήμονας,καλλιτέχνης σοβαρός χωρίς εργο)οτιδήποτε λιγότερο είναι έτερα πτεροεντα,οι πιο πετυχημένοι στο μετεριζι τους σε καμία περίπτωση δεν ήταν ολοκληρωμενοι σαν ανθρωποι πιστεύω ότι η αφοσιωση και η προσήλωση δημιουργει και πολλά ελλείμματα στην συμπεριφορά και λόγω έλλειψης χρόνου το να ασχοληθούν με πράγματα που ασχολούνται οι άλλοι,υπάρχουν βέβαια και πολλές ευτυχώς εξαιρέσεις.
 
Last edited:
Το ζητούμενο είναι,έχει έργο ο συγκεκριμένος?Η είναι περίπτωση πού εγκατέλειψε την προσπάθεια της όποιας επιστήμης πού το λιγότερο πού απαιτεί πέρα από τις όποιες σπουδές,ταλέντο,τύχη,συμπτώσεις,τεράστια εμμονή και ολοκληρωτική αφοσιωση για να μη γίνουν όλα επεα πτεροεντα πού το πληκτρολογισε λάθος το ταμπλετ στο παραπάνω ποστ?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Έχω και εγώ μία πρόταση για μία ιστοσελίδα ενός επιστήμονα αλλά με έργο πού είναι ενδιαφέρον κατά την γνώμη μου,συμφωνούμε δεν συμφωνούμε.. http://www.lygeros.org
 
Last edited:
Ξέρετε ότι όπως και να ρίξετε μια γάτα αυτή προσγειώνεται πάντα στα πόδια της.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ο Eddie Murphy βρήκε λοιπόν ένα νέο τρόπο παραγωγής ενέργειας.
20.03.15+-+1
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

Δεν είναι τόσο απλό. Σκέψου το καλύτερα.
Το να πρέπει να υπάρχουν άπειρα σύμπαντα προκειμένου να υπάρχει 1 ώστε να χωράμε και εμείς είναι τόσο απίθανο που καταρρίπτει τον κάθε συλλογισμό.
Occam's razor κ.λπ.
Επίσης ούτε κάποια ένδειξη υπάρχει -απλά η άρνηση- ούτε περιγραφή του μηχανισμού παραγωγής συμπάντων.

Και αρκετά άλλα για τα οποία δεν υπάρχει λόγος να εμβαθύνουμε.


Επίσης δεν το "έπιασες"... αν αλλάξει η σταθερά σε 1 από 132 δεκαδικά ψηφία, είναι αδύνατο να υπάρχει οποιασδήποτε μορφής ζωή. Όχι μόνο εμείς.

απειρα συμπαντα μπορει να υπαρχουν,απλα επειδη μπορουν να υπαρχουν.
Δεν υπαρχει κατι που να το απαγορευει.
Δεν ειναι απαραιτητη προυποθεση για να χωρεσουμε και'μεις οπως λες.
Απλα σ'ενα απ'ολα τα απειρα συμπαντα,δημιουργηθηκαν οι συνθηκες για να εμφανιστουμε εμεις.
Δηλαδη ειναι αυτονοητο,οτι θα προεκυπτε κι ενα συμπαν σαν το δικο μας,αφου μιλαμε γι απειρο αριθμο.
Ποιος ειναι ο μηχανισμος παραγωγης του Συμπαντος μας;
Μη μου πεις το μπιγκ-μπανγκ,γιατι ειναι το αποτελεσμα κι οχι ο μηχανισμος.
Δεν υπαρχει τιποτα πιο δογματικο απ'αυτο που λες,οτι ειναι αδυνατο στη τελευταια σου προταση.
Τι παει να πει,ειναι αδυνατο;
Εχεις ολα τα δεδομενα στη διαθεση σου και τη καταλληλη υπολογιστικη δυναμη,για να υπολογισεις ολες τις πιθανοτητες;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μαγιά βρε Λάκη μου, καμμία αντίρρηση, όμως, μετά το παρακάτω:


Ποια ακριβώς στιγμή “εκχωρείται” μια ψυχή σ’ ένα ανθρώπινο σώμα; Μήπως τη στιγμή που ένα σπερματοζωάριο εισβάλλει σ’ ένα ωάριο; Μα ποια είναι ακριβώς εκείνη η στιγμή; Αν δούμε την “εισβολή” του σπερματοζωαρίου σε αργή κίνηση, θα διαπιστώσουμε οτι παίρνει κάποιο χρόνο, κατά τον οποίο το σπερματοζωάριο έχει μισο-εισβάλει, είναι το μισό μέσα και το μισό έξω. Δηλαδή τί γίνεται, περιμένει μια ψυχή να δει πότε κάποιο από τα χιλιάδες σπερματοζωάρια που “πολιορκούν” το ωάριο θα αφεθεί να διαπεράσει την κυτταρική μεμβράνη, ώστε να αναφωνήσει «Τώρα!» και να εκχωρηθεί στο γονιμοποιημένο ωάριο; Κι αν αποβληθεί το σπερματοζωάριο πριν μπει μέσα για τα καλά; (Συμβαίνει αυτό καμιά φορά.) Τί λέει η ψυχή; «Ωχ! Γράψε λάθος!» και ξαναφεύγει; Ακόμα χειρότερα, αν αποβληθεί το γονιμοποιημένο ωάριο λίγο αργότερα (όπως συμβαίνει αρκετά συχνά, χωρίς να το καταλάβει καν η γυναίκα), τί γίνεται με την ψυχή, πάει κι αυτή στ’ αζήτητα; Στον “Παράδεισο” πάει δηλαδή; Μα πόσες τέτοιες “ψυχές εξ αποβολής ωαρίου” υπάρχουν στον Παράδεισο; Δισεκατομμύρια; Και τί κάνουν εκεί πέρα, με τί ασχολούνται; Ποιες είναι οι παραστάσεις-τους, αφού δεν πρόλαβαν να ζήσουν παρά μόνο μερικά λεπτά, ή και δευτερόλεπτα; Στο κάτω-κάτω, σε τί διαφέρουν η μια από την άλλη;

δεν άντεξα και τον έκλεισα...:D

ακριβως σ'αυτο το κομματι βρισκονται ολα τα λεφτα.
Ακριβως η ιδια σκεψη με ειχε απασχολησει πριν λιγο καιρο κι εντελως τυχαια,επεσα πανω στο κειμενο του και μου συμπληρωσε με το καλυτερο τροπο την αρχικη μου σκεψη.
Δηλαδη τι ειναι η ψυχη,κατι γενικο κι αοριστο που το μοιραζει καποιος θεος επι τη εμφανισει καποιου ανθρωπου;
Και τι ψυχη παραδιδουμε οταν πεθανουμε,αυτη που ειχαμε οταν γεννηθηκαμε,αυτη που διαμορφωθηκε στα 30 μας ή αυτη που καταντησε μετα απ'το εγκεφαλικο που παθαμε;
Ή μηπως αυτη μετα απ'το αλτσχαιμερ;
 
Η έννοια της ψυχής είναι ένα δημιούργημα σκέψης δεν υπάρχει ψυχή. Υπάρχει ζωή και θάνατος. Η ψυχή είναι ένα φανταστικό δημιούργημα της σκέψης για να αντιμετωπίσει την φρίκη του θανάτου. Υποθετικά αν σκοτώσουμε κάθε άνθρωπο που υπάρχει στον κόσμο μας δεν παραμένει καμία ψυχή (ούτε 6 δις ψυχές). Η έννοια "ψυχή" τρέφεται από την σκέψη ζωντανών ανθρώπων.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

ακριβως σ'αυτο το κομματι βρισκονται ολα τα λεφτα.
Ακριβως η ιδια σκεψη με ειχε απασχολησει πριν λιγο καιρο κι εντελως τυχαια,επεσα πανω στο κειμενο του και μου συμπληρωσε με το καλυτερο τροπο την αρχικη μου σκεψη.
Δηλαδη τι ειναι η ψυχη,κατι γενικο κι αοριστο που το μοιραζει καποιος θεος επι τη εμφανισει καποιου ανθρωπου;
Και τι ψυχη παραδιδουμε οταν πεθανουμε,αυτη που ειχαμε οταν γεννηθηκαμε,αυτη που διαμορφωθηκε στα 30 μας ή αυτη που καταντησε μετα απ'το εγκεφαλικο που παθαμε;
Ή μηπως αυτη μετα απ'το αλτσχαιμερ;

Οι ερωτήσεις που θέτεις έχουν απασχολήσει τους φιλοσόφους ανά τους αιώνες (εννοείται και την Θεολογία). Υπάρχουν δεκάδες εκτιμήσεις και πάμπολλες γνώμες. Ευτυχώς, όμως, ή δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος αποδεικτικός τρόπος με την έννοια της ανάγκης επιβεβαίωσης των θετικών επιστημών. Γι' αυτό και μια ζωή θα βρίσκεται στην σφαίρα της φιλοσοφίας. Όσον αφορά εμάς, διαβάζουμε, εμπεδώνουμε και αποφασίζουμε ποια άποψη μας καλύπτει. Αν δεν μας καλύπτει καμμία, φιλοσοφούμε την δική μας εκτίμηση περί ψυχής.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Η έννοια της ψυχής είναι ένα δημιούργημα σκέψης δεν υπάρχει ψυχή. Υπάρχει ζωή και θάνατος. Η ψυχή είναι ένα φανταστικό δημιούργημα της σκέψης για να αντιμετωπίσει την φρίκη του θανάτου. Υποθετικά αν σκοτώσουμε κάθε άνθρωπο που υπάρχει στον κόσμο μας δεν παραμένει καμία ψυχή (ούτε 6 δις ψυχές). Η έννοια "ψυχή" τρέφεται από την σκέψη ζωντανών ανθρώπων.

Τι είναι η σκέψη και πως αποδεικνύεται επιστημονικά η ύπαρξή της? Με ποιον πειραματικό τρόπο αποδεικνύουμε την ύπαρξη της σκέψης ή της ιδέας?
 
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

απειρα συμπαντα μπορει να υπαρχουν,απλα επειδη μπορουν να υπαρχουν.
Δεν υπαρχει κατι που να το απαγορευει.
Δεν ειναι απαραιτητη προυποθεση για να χωρεσουμε και'μεις οπως λες.
Απλα σ'ενα απ'ολα τα απειρα συμπαντα,δημιουργηθηκαν οι συνθηκες για να εμφανιστουμε εμεις.
Δηλαδη ειναι αυτονοητο,οτι θα προεκυπτε κι ενα συμπαν σαν το δικο μας,αφου μιλαμε γι απειρο αριθμο.
Ποιος ειναι ο μηχανισμος παραγωγης του Συμπαντος μας;
Μη μου πεις το μπιγκ-μπανγκ,γιατι ειναι το αποτελεσμα κι οχι ο μηχανισμος.
Δεν υπαρχει τιποτα πιο δογματικο απ'αυτο που λες,οτι ειναι αδυνατο στη τελευταια σου προταση.
Τι παει να πει,ειναι αδυνατο;
Εχεις ολα τα δεδομενα στη διαθεση σου και τη καταλληλη υπολογιστικη δυναμη,για να υπολογισεις ολες τις πιθανοτητες;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---



ακριβως σ'αυτο το κομματι βρισκονται ολα τα λεφτα.
Ακριβως η ιδια σκεψη με ειχε απασχολησει πριν λιγο καιρο κι εντελως τυχαια,επεσα πανω στο κειμενο του και μου συμπληρωσε με το καλυτερο τροπο την αρχικη μου σκεψη.
Δηλαδη τι ειναι η ψυχη,κατι γενικο κι αοριστο που το μοιραζει καποιος θεος επι τη εμφανισει καποιου ανθρωπου;
Και τι ψυχη παραδιδουμε οταν πεθανουμε,αυτη που ειχαμε οταν γεννηθηκαμε,αυτη που διαμορφωθηκε στα 30 μας ή αυτη που καταντησε μετα απ'το εγκεφαλικο που παθαμε;
Ή μηπως αυτη μετα απ'το αλτσχαιμερ;

Χάνεις το κύριο σημείο.
Όπως ψάχνεται το πως προέκυψε το ένα σύμπαν, δηλαδή ποιός μηχανισμός το παρήγαγε έτσι οφείλεται να ψαχθεί και πως προκύπτουν τα άπειρα.
Η διαφορά είναι τεράστια.
Γιατί? Διότι για το ένα σύμπαν έχουμε γνώση ότι υπάρχει ενώ για τα πολλά δεν έχουμε καν ένδειξη.
Η ιδέα των πολλαπλών συμπάντων προεκυψε όχι από κάποια ένδειξη αλλά από την άρνηση αποδείξεων που έχουμε για το υπάρχον.
Όπως ξαναείπα η διαφορά είναι χαοτική.
Το πρώτο είναι γεγονός το δεύτερο (ενδεχόμενο) η άρνηση πραγματικών συνθηκών για κανένα άλλο λόγο από τον δογματισμό.

Επίσης όχι! Το ότι μιλάμε για άπειρα σύμπαντα δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα προέκυπτε και το δικό μας.
Δεν ξέρω ποιό είναι το γνωστικό σου αντικείμενο στα μαθηματικά αλλά πρέπει να ξέρεις 2 πολύ βασικά πράγματα:
- υπάρχουν άπειρα μεγαλύτερα από άλλα άπειρα
- ότι έχει πιθανότητα 1 δεν είναι βέβαιο ότι συμβαίνει και ότι έχει πιθανότητα 0 δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβεί ποτέ.
Όχι το bing bang δεν λογίζεται μέχρις στιγμής σαν αποτέλεσματου μηχανισμού αλλά σαν κομμάτι του μηχανισμού. Πολύ κοντά μάλιστα στην έναρξη της λειτουργίας του.
Τα μαθηματικά δεν κάνουν λάθος και προσωπικά δεν μιλάω με "ιδέες" που μου έρχονται στο μυαλό μου ώστε αυτό που λέω να είναι δογματικό ή όχι.
Τα δεδομένα που έχουμε ήδη στη διάθεσή μας, είναι ικανά για να μιλήσουμε ικανά για το τι συμβαίνει.
Συγνώμη δηλαδή αλλά κατανοείς τα νούμερα?
Μια σταθερά που μετά την υποδιαστολή έχει 132 ψηφία εκ των οποίων 1 (ένα) μόνο να μεταβληθεί κάνει την ύπαρξη μας αδύνατη... έχεις την παραμικρή αίσθηση για του τι μιλάμε?
Θα σου δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβεις πόσο έξω πέφτεις με όσα λες.
Το σύμπαν έχει διάσταση 46 δισεκατομύρια έτη φωτός.
Εσύ βρίσκεσαι μπροστά το κομπιούτερ σου και διαβάζεις το φόρουμ.
Μια ακρίβεια με ΜΟΝΟ 80 δεκαδικά ψηφία θα σήμαινε ότι αν αλλάξεις τη θέση σου ΚΑΤΑ 1 ΜΟΝΟ ΕΚΑΤΟΣΤΟ το σύμπαν καταρρέει.
Μια ακρίβεια με ΜΟΝΟ 90 δεκαδικά ψηφία θα σήμαινε ότι αν αλλάξεις τη θέση σου ΚΑΤΑ 1 ΜΟΝΟ Angstrom το σύμπαν καταρρέει (Angstrom είναι η μονάδα μέτρησης διαστάσεων των ατόμων).
Και εδώ μιλάμε ήδη για 130 δεκαδικά ψηφία.

Πιστεύω ότι πρέπει να τα ξανασκεφτείς και να μην προχωράς απλώς σε αντίλογο δεν πρόκειται για απλή φιλοσοφική συζήτηση.