Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

σορυ παιδια,τη κανω μ'ελαφρα πηδηματακια.
οπως εγραψα πιο πισω και το παρεξηγησε προφανως ο Χρηστος,ειμαι απλα ερασιτεχνης,εγω,οχι τα λινκ που εχει παραθεσει ο Χρηστος.
Θα συνεχισω να διαβαζω,αλλα δεν θα ξαναεπεμβω.
Παρακαλω,θεωρειστε ως μη γεννομενη την επεμβαση μου μεχρι τωρα.

Και ο Νταργουϊν δεν τελειωσε πανεπιστημιο.
Κάθε άλλο, ο Δαρβίνος τελείωσε το πανεπιστήμιο: θεολόγος!
Δεν είναι εντυπωσιακό ότι άνθρωποι που έδιωξαν τον θεό από την επιστήμη όπως ο Νέυτωνας και ο Δαρβίνος ήταν βαθιά θρησκευόμενοι;

Κάτι σημαίνει όταν στην αστρονομία βλέπεις έντονα αυτή την αντίφαση. Η ενασχόληση με το σύμπαν σε οδηγεί είτε στη διαγραφή του θεού είτε σε μια θρησκευτικότητα με έντονη επίγνωση. Πχ ο καθηγητής Αναγνωστόπουλος στο Δημοκρίτιο, καθηγητής Διαστημικής Ηλεκτροδυναμικής, σχεδιαστής ουκ ολίγων πειραμάτων σε διαστημοσυσκευές είναι ιερωμένος και γνωστός απλά ως παπα-Γιώργης στην κοινότητα. Και ο μητροπολίτης Λαυρεωτικής έχει διδακτορικό στην αστρονομία.

Τώρα για τη σχέση κβαντικού με τη συνείδηση, χμμμ, δεν είπε νομίζω κανένας ότι το σπιν έχει συνείδηση. Αυτό που συζητείται είναι αν μια εξαιρετκά πολύπλοκη δομή, όπως ο εγκέφαλος, έχει χαρακτηριστικά που οδηγούν στη δημιουργία της συνείδησης. Αν αυτό είναι κβαντινό φαινόμενο (μέσω της αρχής της απροσδιοριστίας που καταλήγει με κάποιον τρόπο στην ελεύθερη επιλογή) ή φαινόμενο λόγω της φράκταλ τοπολογίας των νευρώνων, μπορεί να γίνει αντικείμενο έρευνας. Ίσως όχι τώρα, αλλά στο μέλλον. Εν πασει περιπτώσει το ερώτημα είναι αν μια αρκούντως πολύπλοκη φυσική δομή μπορεί να αναπτύξει συνείδηση, αυτεπίγνωση κλπ. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα στη λογοτεχνία είναι "Το μαύρο νέφος" του Hoyle, από τα πιο ενδιαφέροντα κείμενα επιστημονικής φαντασίας που αγγίζει ακριβώς αυτό το θέμα. Ένα ακόμα ενδιαφέρον βιβλίο είναι το "Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο" (μάλιστα έχει γίνει και όπερα) όπου ένας νευρολόγος αναλύει πώς σπάνιες βλάβες του εγκεφάλου οδηγούν σε ιδιάζουσες αντιλήψεις των ασθενών για τον εαυτό τους και τον περίγυρό τους (και όλα είναι πραγματικά περιστατικά). Για παράδειγμα, σε ένα κεφάλαιο μιλάει για την "ιδιοδεκτική αίσθηση", δηλαδή την ικανότητα του εγκεφάλου να καταλαβαίνει τα όρια του σώματός μας, και τις περιπτώσεις ασθενών που είχαν χάσει ακριβώς αυτή την αίσθηση!

Re: Απάντηση: Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

οπως εγραψα πιο πισω και το παρεξηγησε προφανως ο Χρηστος,ειμαι απλα ερασιτεχνης,εγω,οχι τα λινκ που εχει παραθεσει ο Χρηστος.

????

Γιατί?

Όλοι ερασιτέχνες είμαστε.

Μαλλον ζω σε ενα συμπαν .... οπου απαντες ψαχνουν τι ΔΕΝ γινεται. Καποιος που να ψαχνει .... τι ενδεχεται να γινεται ?
Όχι. Πρώτα απ' όλα γιατί ο Πόππερ ανέδιεξε την διαψευσιοκρατία ως θέσφατο της επιστήμης: προσπαθούμε να απορρίψουμε θεωρίες γιατί αυτό κάνει ο καλός επιστήμονας.
Και στο κάτω-κάτω, το να βρεις τι γίνεται είναι συνήθως πολύ πιο δύσκολο από το να βρεις τι δεν γίνεται!

Γιατί? Όλοι ερασιτέχνες είμαστε.
Εγώ ήθελα να γίνω επαγγελματίας σε αυτό, αλλά δεν βρήκα κανέναν να με πληρώνει να φιλοσοφώ για τη δομή του χώρου. Οπότε έφτιαξα το σπίτι μου από τα σάιτ που έφτιαξα στο ίντερνετ.

Τώρα για τη σχέση κβαντικού με τη συνείδηση, χμμμ, δεν είπε νομίζω κανένας ότι το σπιν έχει συνείδηση. Αυτό που συζητείται είναι αν μια εξαιρετκά πολύπλοκη δομή, όπως ο εγκέφαλος, έχει χαρακτηριστικά που οδηγούν στη δημιουργία της συνείδησης. Αν αυτό είναι κβαντινό φαινόμενο (μέσω της αρχής της απροσδιοριστίας που καταλήγει με κάποιον τρόπο στην ελεύθερη επιλογή) ή φαινόμενο λόγω της φράκταλ τοπολογίας των νευρώνων, μπορεί να γίνει αντικείμενο έρευνας. Ίσως όχι τώρα, αλλά στο μέλλον. Εν πασει περιπτώσει το ερώτημα είναι αν μια αρκούντως πολύπλοκη φυσική δομή μπορεί να αναπτύξει συνείδηση, αυτεπίγνωση κλπ.

Tα ιδια πραγματα γραψαμε, Αλγοριθμε.
Μονο που εγω δεν εχω τον στιλπνο γραπτο σου λογο
και γραφω κατεβατα .... ενω εσυ πυκνωνεις τελεια τα νοηματα σου.

Και ... δεν θα σε κοντραρει κανεις !
Ακομα και αν εχει ενστασεις με την Orch-OR
(η, την οποια κβαντικη συσχετιση συνειδησης-εγκεφαλου).

Γιατι κανεις δεν ερωτευεται την Γνωση ?
Γιατι ολοι την παντρευονται η την χωριζουν ?

ΓΙΑΤΙ ?

Παράδειγμα: απόδειξη ότι το ταξίδι στον χρόνο (παρελθόν) είναι αδύνατο.

Το τελευταίο τζακποτ στην αμερική ήταν περί τα 980 εκατομμύρια.
Στην επόμενη κλήρωση 3 νικητές που πήραν από καμιά 500ρια μύρια

(ας το ρίξουμε και λίγο στο αστείο)

Re: Απάντηση: Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

Eγω παντως, θεωρω την συμβολη σου θετικοτατη, γιατι με τροο ντιρεκτ, βαζεις στο πεδιο της διαλεκτικης το ερωτημα της αρχης των παντων.
Δηλαδη σημαδευεις χωρις περιγυρους την γεννεσιουργο αιτια (εστω για να την καταριψεις) της συνειδησης.
Γιατι χωρις αυτην την τελευταια δεν θα ειμαστε εδω να συζηταμε για τον κοσμο. Δεν θα υπηρχε καν η εννοια.

Πανω σε αυτο γινονται οι υποθεσεις.

ειναι λιγο,τι λιγο,πολυ δυσκολο να συνεννοηθεις με καποιον μεσω πληκτρολογιου για τοσο δυσκολα θεματα,οταν μαλιστα μεσολαβει και χρονικο χασμα.

Κάθε άλλο, ο Δαρβίνος τελείωσε το πανεπιστήμιο: θεολόγος!
Δεν είναι εντυπωσιακό ότι άνθρωποι που έδιωξαν τον θεό από την επιστήμη όπως ο Νέυτωνας και ο Δαρβίνος ήταν βαθιά θρησκευόμενοι;.............

Ναι αυτο δεν το ελαβα υποψιν, εννοουσα "σκληρες" επιστημες. Μπηκε στην ιατρικη αλα την παρατησε μεσα στον δευτερο χρονο.*

Και οντως, πολλοι επιστημονες ειναι θρησκευομενοι. Εγω γνωριζω οτι ο Υβ Κοπενς, (αυτος που ανακαλυψε την Λουσυ), ειναι πιστος και πρακτικος καθολικος. Την Κυριακη παει στην εκκλησία. Βεβαια τα παραδειγματα ειναι πολλα.

* Οπως και ο Μανος μπηκε καπυ και τα παρατησε.... Και νομιζω και εγω οτι εχει δυνατοτητα σκεψης και αναλυσης. Αν βρισκοταν σε μια αλλη χωρα θα μπορουσε να βρει εναν δρομο που του ταιριαζει σε καποιο πανεπιστημιο. Ετσι νομιζω.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

Ανεξάρτητα από το αν είναι σωστό ή λάθος;;;!!!

Ανεξάρτητα αν υπάρχει ή όχι;;;;!!!

Δηλαδή ακόμη και οι πιο ηλίθιοι τζιχαντιστές έχουν "ηθικό πλεονέκτημα" επειδή δήθεν "ξέρουν σε τι πιστεύουν";;; Ασχέτως αν αυτό που πιστεύουν είναι μια ανοησία που δεν υπάρχει;;;

Μετά αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατό άνθρωποι που μεγάλωσαν μέσα στη Δυτική Παιδεία, να γίνονται τζιχατιστές. Δυστυχώς και στη Δύση, υπάρχουν πάμπολλοι άνθρωποι που δεν θεωρούν την πιο σημαντική αξία την αλήθεια. Δεν τους αρέσει η επιστήμη, ούτε την θεωρούν σημαντική. Προτιμούν τις φαντασιώσεις τους γιατί θεωρούν ότι τους δίνουν ένα σκοπό στη ζωή τους. Δεν έχει σημασία αν είναι σαχλαμάρες που τις εφηύρε πριν από 1300 χρόνια κάποιος αμόρφωτος. Δεν έχει σημασία αν λίγο προς λίγο τα περισσότερα από όσα είναι γραμμένα στα δήθεν "ιερά βιβλία" αποδεικνύονται λάθος και μακρυά από οτιδήποτε βλέπουμε πραγματικά στην φύση. Σημασία έχει ότι "πιστεύουν", ότι "μέσα τους ξέρουν"... κι ας μην ξέρουν την τύφλα τους!...

Από την πόρτα σου περνώ και τηγανίζεις ψάρια...-bye-

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Είναι περίεργο που υποθέσεις και θεωρίες αν δεν τις αποδείξεις με μαθηματικά δεν είναι αποδέκτες και υπάγονται στην φαντασία και τη φιλοσοφία, αλλά μια αόρατη σταθερά που δεν αποδεικνύεται μαθηματικά και πειραματικά ,θεωρείτε υπεύθυνη για την ύπαρξη των πάντων και μάλιστα της αποδίδουν και προσωποποιημενη θεϊκή υπόσταση με παρέμβαση στη ζωή μας .

Είναι απαραίτητη αυτή η "θεϊκή δύναμη " για να εξηγήσει τα κενά στις επιστημονικες θεωρίες ; δεν μιλάω για τα προσωπικά πιστεύω.

Ναι, είναι αρκετή, αν το καλοσκεφτείς. Διότι κενά στις επιστημονικές θεωρίες και γενικά επιστημονική και τεχνολογική γνώση θα υπάρχουν στον αιώνα τον άπαντα (δεν τελειώνει η γνώση). Ο Θεός έτσι όπως τον αντιλαμβάνεται απλά ή απλοϊκά ο κόσμος, αν το θες, δεν έχει κάποια πορεία προς την γνώση, διότι είναι ήδη στο τέρμα.

Oσον αφορα τον φιλο μου τον Χατζ ...

Η γεννεσιουργος αιτια (και κλωτσια στο μαλακο υπογαστριο) που σπρωχνει στην αναζητηση θεου
εξακολουθει να ειναι ΙΔΙΑ σε ολους (και σε αρνητες και σε υποστηρικτες και σε αδιαφορους).

Ρωτα τον NikosGX, η εμενα η οποιονδηποτε αλλον (ταχα μου αθεϊστη) πως ακριβως ξεπερασε και
αποδεχθηκε και βρηκε γαληνη στην συνειδητοποιηση της ΚΑΤΑΜΑΥΡΗΣ παγωμαρας του θανατου,
της ανυπαρξιας της συνειδησης, του μηδενισμου του εγω. Αν για οποιοδηποτε λογο ημασταν
αιωνιοι και αθανατοι ... τοτε θα βλεπαμε ποσα απιδια βαζει ο σακος. Τοτε. Μονο τοτε !!!
Οχι τωρα ... ετσι οπως ειμαστε ! Στο χαλι στο οποιο βρισκομαστε ....

Τωρα ..... ΟΛΑ σπρωχνουν στην αναζητηση του. Ειτε εμμεσα, ειτε αμεσα.
ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΙΕΤΑΙ ΜΕ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΤΟ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ.
Εκει κολλαει η εννοια του θεου ! Αλλα τουλαχιστον ... να γνωριζουμε την εξαρτηση μας.

-bye-

Οκ Μάνε, συμφωνούμε μόνο στο -bye-, αλλά δεν πειράζει!!:D

Δεν κάνω καν προσπάθεια να σχολιάσω ό,τι έγραψες...όχι από ελιτισμό, απλά, μιλάμε άλλη γλώσσα και έχουμε τελείως διαφορετικά βιώματα και εμπειρίες. Δεν θα συνεννοούμασταν ούτε με universal translator!!-bye-

Εξαιρετικη η εικαστικη σου συνθεση .... απλα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ! :worshippy:

Και κατι ενδιαφερον για το πως δουλευει η επιστημη
.... (να μην τρολλαρουμε oλη την ωρα :p ....)

View attachment 123380

Speculations = Εικασιες
Εxplorations = Εξερευνησεις
Projections = Προβολες
Predictions = Προβλεψεις
Facts = Δεδομενα

Complexity = Πολυπλοκοτητα
Uncertainty = Αβεβαιοτητα

Ξέχασες την πρωταρχική και βασικότατη προϋπόθεση:

Παρατήρηση.

Ειμαι ενα πλανεμενο πνευμα .... μην εχεις υπερογκες απαιτησεις !

Noμιζω .... (λαθος) νομιζα .... οτι ο θανατος μας δενει ολους.
Εκτος αν καποιοι .... δεν θεωρουν οτι θα πεθανουν .... οποτε
θα αναζητησουν την Αρχη του Παντος .... απο αποψη !

Ουτε αναγκη ! Ουτε αγωνια ...

-bye-

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

δε ξερω τι ακριβως λετε κι οι δυο,αδυνατω να σας παρακολουθησω.
Αυτο που λεω εγω παντως,και δεν ειναι δικο μου,ειναι,οτι οποιος ισχυριζεται οτι υπαρχει κατι,που κανενας δεν βλεπει,οφειλει να φερει και αποδειξεις(ακραδαντες) της υπαρξεως του.
Αν ισχυρισθω οτι υπαρχουν νεραιδες,ως ντεφακτο κι οχι ως υποθεση απλα,οφειλω να φερω κι αποδειξεις γι αυτο που ισχυριζομαι.
Δε μπορω να ισχυριστω δηλαδη,οτι αφου δε με πιστευετε,φερτε μου αποδειξεις που αποδεικνυουν τη μη υπαρξη νεραιδων.

Λάκη, αυτό που γράφεις έχει απαντηθεί (γενικώς, όχι εδώ μέσα...αλλά, μπορεί και εδώ μέσα) αρκετές φορές. Πάμε:

Τι είδους απόδειξη ζητάς? Μαθηματική?

Όταν πρέπει να αποδείξω κάτι μέσα στην αίθουσα, υπάρχουν κάποιοι δεδομένοι τρόποι που το σύστημά μας τους θεωρεί αποδεκτά οχήματα για την αποδεικτική διαδικασία (έγγραφα, μαρτυρίες, παραγματογνωμοσύνες κ.λ.π., κ.λ.π.). Δεν μπορώ να αποδείξω στο δικαστήριο κάτι με τρόπο που δεν ορίζεται ως αποδεκτός.

Σε ξαναρωτώ, λοιπόν: Τι είδους απόδειξη αναζητάς? Κάτι που να αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις σου? (γεύση, ακοή, όσφρηση, αφή, όραση)

Συνεχίζω την σκέψη μου...ουπς, critical error!! Σκέψη: Πως αποδεικνύεται η ύπαρξη της σκέψης? Δεν θέλω να μου πεις σαν τον Μάνο πως εκδηλώνεται η σκέψη, αυτό δεν είναι ορισμός ούτε απόδειξη ύπαρξης. Είναι απλά ένα φαινόμενο. Θέλω να μου αποδείξεις την σκέψη, την συνείδηση, τα αισθήματα με όποιον τρόπο αγαπάς ώστε να τα αντιληφθώ πειραματικά με τις αισθήσεις μου. Αν δεν το καταφέρεις (σύμφωνα με την λογική σου), συνάγω ότι δεν υπάρχουν.

Τελειώνω, λοιπόν, ρωτώντας:

Ποιος επιστημονικός τρόπος αποδεικνύει την ύπαρξη της σκέψης και ποιος πειραματικός τρόπος-περιβάλλον χρησιμοποιείται για την απόδειξη?

Σε λιγο η λεξη Μανος .... θα σημαινει don't bother.

Ναι αλλα αυτο το don't bother .... διωχνει αρκετη απο την βαρεμαρα σας
ωστε να προσερχεστε στο νημα. Ειμαι βαρεμαροκτονο ... κατι καλο μπορει να βγει απο αυτο !

Έλα δεν θέλω τέτοια...εδώ διαβάζω τον Μάνο και έχω πάρει 20 Panadol!! Κουβέντα κάνουμε δεν έχεις να πάς πουθενά!!:D

Μάνε, αν παρεξηγηθείς και αυτή τη φορά και κάτσεις να γράψεις bold, italics και κεφαλαία με 7 γραμματοσειρά, θα σε μπανάρω!! Μα το Θεό!!

++

Δεν θα σου αποδείξω ότι υπάρχει, απλά, δεν θα μπορείς να γράψεις στο AVclub όσο και να προσπαθείς σπαζοκεφαλιάζοντας γιατί δεν εμφανίζονται τα γραπτά σου!!:flipout:

Σε λιγο η λεξη Μανος .... θα σημαινει don't bother.

Έλα κλάψα...μια χαρά είμαστε, σταμάτα τη μουρμούρα!!-bye-

Λάκη, αυτό που γράφεις έχει απαντηθεί (γενικώς, όχι εδώ μέσα...αλλά, μπορεί και εδώ μέσα) αρκετές φορές. Πάμε:

Τι είδους απόδειξη ζητάς? Μαθηματική?

Όταν πρέπει να αποδείξω κάτι μέσα στην αίθουσα, υπάρχουν κάποιοι δεδομένοι τρόποι που το σύστημά μας τους θεωρεί αποδεκτά οχήματα για την αποδεικτική διαδικασία (έγγραφα, μαρτυρίες, παραγματογνωμοσύνες κ.λ.π., κ.λ.π.). Δεν μπορώ να αποδείξω στο δικαστήριο κάτι με τρόπο που δεν ορίζεται ως αποδεκτός.

Σε ξαναρωτώ, λοιπόν: Τι είδους απόδειξη αναζητάς? Κάτι που να αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις σου? (γεύση, ακοή, όσφρηση, αφή, όραση)

Συνεχίζω την σκέψη μου...ουπς, critical error!! Σκέψη: Πως αποδεικνύεται η ύπαρξη της σκέψης? Δεν θέλω να μου πεις σαν τον Μάνο πως εκδηλώνεται η σκέψη, αυτό δεν είναι ορισμός ούτε απόδειξη ύπαρξης. Είναι απλά ένα φαινόμενο. Θέλω να μου αποδείξεις την σκέψη, την συνείδηση, τα αισθήματα με όποιον τρόπο αγαπάς ώστε να τα αντιληφθώ πειραματικά με τις αισθήσεις μου. Αν δεν το καταφέρεις (σύμφωνα με την λογική σου), συνάγω ότι δεν υπάρχουν.

Τελειώνω, λοιπόν, ρωτώντας:

Ποιος επιστημονικός τρόπος αποδεικνύει την ύπαρξη της σκέψης και ποιος πειραματικός τρόπος-περιβάλλον χρησιμοποιείται για την απόδειξη?

παρατηρώ οτι σκέπτομαι άρα σκέπτομαι και είμαι παρατηριτης
:D

Το άλλο με την εισαγωγή αόρατων δυνάμεων το λέμε συχνά και σκαλοπάτια

Γιατί γίνεται αυτό έτσι? Δεν ξέρω.

+1 σκαλοπάτι
Γιατί γίνεται αυτό Έτσι? Γιατί έτσι το έκανε ο Θεός! Γιατί το έκανε ο Θεός? Δε ξέρω.

αν προσθέσεις ένα σκαλοπάτι γιατί να σταματήσεις στο +1?

πάμε πάλι με +2
Γιατί γίνεται αυτό Έτσι? Γιατί έτσι το έκανε ο Θεός! Γιατί το έκανε ο Θεός? Γιατί κάτι άλλο έκανε έτσι το θεό! Γιατί το κάτι άλλο έκανε έτσι ? Δε ξέρω.

my2c

Ο Λακης αφου εριξε χαστουκακια εκει που εκρινε ορθο ...
... ουτε καν ξεσκονισε τα παπουτσακια του πανω μας.

Με χαλακια και κιλιμια θα ασχολουμαστε !
Πεταμε ενα "δεν καταλαβαινω καθολου τι γραφετε"
και τρεχει το κιλιμι να μαθει διαφορικο λογισμο.

Τα σεβη μου Λακη -bye-

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

+1 σκαλοπάτι
Γιατί γίνεται αυτό Έτσι? Γιατί έτσι το έκανε ο Θεός! Γιατί το έκανε ο Θεός? Δε ξέρω.

πάμε πάλι με +2
Γιατί γίνεται αυτό Έτσι? Γιατί έτσι το έκανε ο Θεός! Γιατί το έκανε ο Θεός? Γιατί κάτι άλλο έκανε έτσι το θεό! Γιατί το κάτι άλλο έκανε έτσι ? Δε ξέρω.

my2c

Απο το +3 και μετα επεσες εξω.

Πρκειται για σοφισμο οπου απλα μεταφερεις την αρχη ενα κλικ, ενω κρατας το ονομα ττου πρωτου κλικ. petitio principii

+1 σκαλοπάτι

πάμε πάλι με +2

my2c

Nice post Τάσε μου!!:ernaehrung004:

Το ''δεν ξέρω'' είναι το σπουδαιότερο θεμέλιο της γνώσης, για την ακρίβεια...της έκτασης της γνώσης.